Werkplek

Voilà. Ik zit sinds maandag terug op mijn werkplek in het Muntcentrum. Op de computer van de werkplek, ‘t is te zeggen op een computer met een bog standard Windows 2000 Professional.

Als ik een computer gebruik, dan vrees ik wel dat ik die helemaal naar mijn hand wil zetten, met mijn eigen programma’s en mijn eigen instellingen. En dan zitten we met een probleem op zo’n computer waar er niet de mogelijkheid is om wat dan ook te installeren.

Gelukkig! Zijn er portabele applicaties! En meer bepaald: gelukkig is er Portable Firefox en XAMPP en Notepad++, want ondertussen heb ik Photoshop en SnagIt geïnstalleerd gekregen, waarvoor ik tot vorige week Portable Gimp en (portable) FastStone Capture voor gebruikte.

XAMPP heb ik staan voor als ik ergens snel iets moet gegenereerd of geconverteerd krijgen: van die dingen die in Excel ook wel zouden kunnen, maar die met een lekje PHP gewoon veel sneller gaan. Met XAMPP heb ik een volledige Apache en MySQL staan, met alles erop en eraan, een hele server op een USB-stick. Ja, het zou in een reeks andere talen ook kunnen (euh, javascript, bijvoorbeeld), maar soms is het gemakkelijker om met goede oude vertrouwde SQL en dingen te werken.

Voor het ogenblik heb ik er nog geen nood aan, maar een mens weet maar nooit.

Notepad++ is voor het moment mijn editor of choice. Snel, draagbaar (het is gewoon een .exe, niets te installeren), een stapel plugins voor vanalles en nog wat, syntax highlighting voor vanalles en nog wat, , syntax folding (hele logische blokken inklappen, een groot gemak), auto-completion, regexen, afijn: proper gerief.

Maar op dit moment zijn het voornamelijk Firefox en extensies die mijn leven een beetje gemakkelijker maken. Op een rijtje:

Delicious bookmarks: vervangt het hele bookmarkingsysteem van Firefox door Del.icio.us. ‘t Is te zeggen, niet helemaal (meer): tot een tijdje geleden werd effektief het Bookmarks-menu weggesmurft, en daar liepen andere extensies dan wee lastig van. Nu loopt het zo’n vaart niet meer: het kan nog wel, maar ‘t is optioneel.

In alle geval: ik zou niet zonder kunnen. Niet alleen om dingen naar del.icio.us te sturen, maar vooral om ze er weer uit te halen. Niet alleen publieke URL’s kunnen er in trouwens: ook dingen die enkel en alleen voor mij zijn.

Firebug en Web Developer Toolbar. Ik was Web Developer gewoon, maar Firebug is ondertussen ook al een tijdje een vast onderdeel van mijn Zwitsers zakmes.

Live HTTP Headers. File under “handig wanneer het nodig is”. ‘t Is geen Fiddler of Wireshark, maar het is wel handig. Al vermoed ik dat ondertussen Firebug het ook allemaal doet. 🙂

Performancing. Euh, nee, PFF, euh nee, Scribefire, euh nee: ze bestaan niet meer. Maar zolang het blijft werken, gebruik ik het occasioneel wel. Om blog entries te schrijven en zo.

Download statusbar.
Een handigheidje: alle downloads komen in de statusbar terecht, van
waaruit ze kunnen gelanceerd worden. Ik heb een gloeiende hekel aan de
standaard download manager-achtige dinges.

Thuis staat er wel meer op natuurlijk, maar dit is het voor op het werk. Erm. Dingen die ik vergeten ben? Ik zou het niet weten. Zijn er betere alternieven? Ongetwijfeld. 😀

9 reacties op “Werkplek”

  1. Wat betreft de portable software die je beschrijft mag je ook PortableApps (http://portableapps.com/) niet vergeten. Een totaalpakket dat overal werkt (want alles op usb). Super gewoon.

    Voor de extensies wil ik er volgende nog tegenaan smijten:

    – StumbleUpon: zalig voor de vrije kwartiertjes

    (http://www.stumbleupon.com/)

    – ColorZilla: snel hexcode kopiëren van de kleur waar je over hovert

    (http://www.iosart.com/firefox/colorzilla/)

    – User Agent Switcher: Doen alsof je IE, Mozilla, Flock, … bent (

    http://chrispederick.com/work/useragentswitcher/)

  2. Onmisbaar:
    Adblock Plus (met EasyList en EasyElement en de discontinued Dutchblock subscriptions): blokkeert vrijwel alle intrusive ads op de meest courante sites
    Session Manager: geeft de mogelijkheid om cross-window of current-window alle geopende tabs op te slaan en die nadien met 2 muisklikken terug in te laden. Er zijn alternatieven maar ik vind deze het leukst.

  3. hmm, bij een aantal van mijn klanten zou een dergelijke memory stick in een systeem steken alvast voldoende reden zijn om een persoonlijke escorte tot aan de voordeur te krijgen…

  4. Ik zat laatst op een klus waar ik geeneens in staat was om de instellingen van het toetsenbord te verzetten van Nederlands – US International keyboard naar een meer dragelijkere instelling.

    Dat was afzien.

  5. Ja, David, inderdaad, ik ken ook wel een paar bedrijfjes waar men niet zo gesteld is op het personaliseren van hun pc’s.
    Meestal uit een dubbele panischa angst: ‘stel je voor dat men virussen en zo begint op te laden en de boel naar de knoppen helpt ‘en ‘stel je voor dat ze een paar bedrijfsgeheimpjes (meestal klantenbestanden) meepikken’

Reacties zijn gesloten.