Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: mei 2007 (pagina 1 van 8)

Yves Leterme

Eens kijken hoe lang het duurt voor wie hier wat op zegt: Leterme op Twitter en Leterme op Myspace.

Yves had zonet nog geen vrienden op Myspace, en alleen Kristof Sals (“houdt zich bezig met internet, online video, interactieve media, search engine marketing en search engine optimizing”), mezelf, Paola246 en Studio Brussel als vrienden op Twitter.

Uiteraard is het de echte niet, zeer veel kans dat het Kristof Sals is die erachter zit (“[Kristof houdt zich ook bezig] met trial & error onlineprojecten, Google en humor”).

Hopelijk wordt het om mee te lachen. Tanguy Vijs achterna, weetwel.

Way to go, Spector

Ik ben een mens die voor veel dingen teert op gemakzucht. Zo ook voor fotoafdrukken: er is in onze onmiddellijke nabijheid een Spector-winkel, en dus betrek ik mijn (weinige) fotoafdrukken ook aldaar.

Niet dat ik er tevreden van ben hoor, verre van zelfs. Ik weet precies hoe ik mijn foto’s wil, en als ik ze laat afprinten komen ze er nooit twee keer gelijk uit: de ene keer is het alsof ze er een unsharp mask op gesmeten hebben, de andere keer lijkt het alsof ze zelf besloten hebben hoe de kleuren moeten “gecorrigeerd” worden, nog een andere keer ziet het eruit alsof ze voor mijn eigen goed de belichting hebben willen aanpassen.

Blijf er van, viezerds! wil ik dan altijd roepen.

Nee, roep ik dan ook.

Maar daar blijft het dan ook bij: ik print misschien hoop en al een keer of vier per jaar een reeksje foto’s uit, en tegen de volgende keer ben ik het dan al vergeten, dat het op niets trok bij Spector. En stoort de ergelijk lelijke website en de minder-dan-intuïtieve manier van werken me niet echt zo meer.

…en dus vandaag, toen ik een kaartje wou geprint hebben, dacht ik snel een jpeg te uploaden naar het interweb, om dat dan in een exemplaar of twintig te laten maken.

Neen dus:

Spectorupload

Hohoho, zéér professioneel hoor. Résultat des courses: ik ga op zoek naar een degelijke (en vooral snelle) via-het-interweb-foto-printer.

En als ik er zo meteen geen vind, dan ga ik gewoon naar een Fnac in de buurt met mijn jpeg op een SD-kaartje.

Monday cat blogging

<jedi name=”obi wan kenobi”>
    <gesture type=”hand wave”>
        Today is Monday.
    </gesture>
</jedi>

Nephthys

Ja jong, een mens is afhankelijk van zijn leveranciers hé. En dan is het vóór hij het weet woensdag en moet hij naar Hol Van Pluto, West-Vlaanderen (Kortrijk begod!) om naar een optreden te gaan, en komt het er niet meer van om het interweb te bekijken.

Maar bij deze dus.

Nog één maand en het beest loopt in ons huis rond, hoera!

Del.icio.us op 30 mei 2007

Kieswijzer

Ha. Een kieswijzer waar ik mij kon terugvinden in de vragen en de antwoorden. Verfrissend.

Kieswijsirule

…en waar ik (bijgevolg?) niet omver val van de analyse. [via lvb.net]

Des nachts

Nee meneer, wij schuwen het cliché niet.

_KGB8749

De fontein van aan de Oranjeberg, daarnet.

links for 2007-05-29

Urgh

“Antwerpen is de de facto hoofdstad van Vlaanderen,” zei Bart Somers. Way to go, gast. OpenVLD staat nog niet laag genoeg in Oost-Vlaanderen of zo?

En Yves Leterme, met zijn eeuwige sportmetaforen, wordt die mens dat niet zelf beu?

Afijn. Vergaderwaarts!

De som, dan wel het geheel (i)

Voor wie er aan zou getwijfeld hebben: ja, dit was sarcasme. Waar het over gaat: Panic, de mannen van onder meer Transmit, hebben een nieuwe applicatie uit: Coda. Een programma om web development te doen.

Steven Frank, ongetwijfeld een sympathieke kerel en wellicht geen marketingdroid, kondigt dat aan op zijn weblog. En veel van de reacties zijn voorspelbaar:

Wow. An impressive piece of work. I’m truly anxious to shift my work flow to try it. –

Wow. I mean, um, WOW. From any other company I’d be skeptical, but from Panic, I started drooling immediately upon reading the first part of this post (which I finished after downloading Coda).

WOW
this.. this is ..
wow.
with this you have just made so many people. so. damn. happy.
I am sure of it.

Mijn eerste reactie was ook voorspelbaar, maar dan in de omgekeerde richting: meh. Als ik even nuchter bekijk wat die jongens aanbieden…

 • Een text editor, en wel meer bepaald: SubEthaEdit met een paar zelfgeschreven extensies. Autocomplete, haakjes sluiten, code hints, HTML-validatie, dat soort dingen. Een iets betere zoekfunctie.
 • Een FTP-functie. ’t Is te zeggen: een verbeterde versie van hun eigen Transmit, met (voor zover ik het begrijp) automatische synchronisatie over en weer.
 • Een CSS-editor
 • Een ingebouwde preview via Safari’s WebKit
 • Een ingebouwde terminal
 • Een stapel ingebouwde handleidingen: HTML, PHP, yadda yadda.

Ik maak mijn websites op een Windowsmachine en niet op Mac, maar dat maakt denk ik niet zoveel uit: ik ga het lijstje nog eens af.

 • Text editor: ik gebruik Notepad++. Razend snel en uitstekend goed. Uitbreidbaar, ook. En gratis.
 • FTP: op mijn eigen computer(s) gebruik ik Directory Opus, ideosyncratisch (ahem) en niet gratis, maar wel bijzonder krachtig en goed. Als ik niet op mijn eigen computer zit, dan heb ik FileZilla op mijn USB-key staan. Krachtig, snel, goed. En gratis.
 • CSS-editor: ik gebruik Notepad++ om CSS te editeren. In combinatie met de Web Developer extensie voor Firefox. Goed, handig, gratis.
 • Preview: één preview in één mogelijke doelomgeving, die dan nog eens làng geen representatieve is, is nutteloos. Ik doe mijn previews in Firefox, Internet Explorer 7 en 6. En voor de rest gebruik ik BrowserCam.
 • Terminal: één woord—Putty. Minuscuul, snel, doet alles wat het moet doen. Gratis.
 • Handleidingen: Google, iemand?

Samenvattend: voor elk van de onderdelen van Coda gebruik ik, in vele gevallen al jàren, iets anders. Anders, en beter, zonder veel twijfel. En kijk, de meneer van Panic weet dat ook, en hij zegt het zelfs, helemaal bovenaan zijn artikel:

If you hand-code web sites like we do, you know the drill: You have your editor in one window, a browser or two open for previews, a shell for doing MySQL work, a book open on your desk (or perhaps php.net in yet another browser window), your favorite file transfer client (Transmit, of course!) and maybe even another program still, specifically for editing CSS.

It works. But, man, that is a lot of clutter and visual overload.

Oh. Clutter and visual overload. Met andere woorden, het is beter om één applicatie te hebben waar ik voortdurend moet over en weer switchen tussen vensters en tabs waarin dan telkens middelmatige opnieuw uitgevonden wielen draaien, dan verschillende applicaties te hebben, allemaal best of breed, die elk op hun eigen plaatsje op de desktop bezig zijn, alleen als ze nodig zijn?

[wordt, wegens geen tijd meer vanavond, later vervolgd]

Vernieuwend!!

W00t! Hey, look everyone: they’ve gone and reinvented Homesite!

Een gemak

Hohoho, de digiboxcorder: we hebben het ding nog maar een week of zo, en het is al helemaal tweede natuur geworden.

Naar boven iets gaan halen terwijl het nieuws opstaat? Pauze! En dan weer verder kijken.

Film laat ‘s avonds en werk vroeg ‘s morgens? Record!

Villa Politica dat ik altijd mis maar wel wil zien? Scheduled record!

Waar zouden we eens naar kijken vanavond? TV-gids!

Neenee: een wonder van groot gemak, die hele Telenet-historie. Op dit moment zijn we naar de eerste Prison Break van gisteren aan het kijken. De tweede was ik stomgaweg vergeten, daar heb ik dan ook maar de helft van opgekomen.

Ach, als er maar zoiets bestond waar we konden kijken welke aflevering we aan het bekijken zijn (tv.com bijvoorbeeld), en als er dan iets zou zijn waar ik zou kunnen intypen “prison break s02e18” om de aflevering te vinden die ik maar half heb, en dat we die dan in bed zouden kunnen bekijken op de laptop of zo.

Del.icio.us op 28 mei 2007

DOM

Pff. Programmeren, hoe eenvoudig de taak ook, is echt wel niet gemakkelijk te doen in een drukke omgeving.

Ik was donderdag een doodsimpel iets aan het proberen doen: een generische, propere manier om ervoor te zorgen dat men op een titeltje kon klikken, en dat daar dan één of meer paragrafen onder zouden tevoorschijn komen. En als die paragrafen er al staan, dat ze verdwijnen.

Doodeenvoudig, jawel. Ik kan zó een paar manieren bedenken, van bijzonder lelijk (met een onclick op een ding met allemaal expliciete IDs) tot relatief proper (met een DOM-ding in een onLoad). Maar dat zouden allemaal eigen brouwsels zijn: mijn laatste javascript is van vóór de tijd dat er allemaal degelijke frameworks en dingen waren.

En voor dit project had ik besloten om YUI te gebruiken, dus het moest en het zou daarmee gebeuren.

En dus zat ik op die library te kijken. En telkens ik een zekere mate van concentratie had bereikt: telefoon. Of e-mail. Of “mag ik even storen?”

Mag ik even storen? Eigenlijk: wat voor vraag is dat? De vraag stellen is ze toch al beantwoorden—mag ik u even uit de concentratie halen waar gij u de afgelopen vijftien minuten moeizaam ingewerkt hebt, en dan blijven staan tot ik een antwoord krijg?

Afijn. Geen erg, natuurlijk, want uiteindelijk was het niet mijn taak om daar op dat moment een future-proof generisch mechanisme uit te werken dat ook door leken gebruikt kon worden: ik moest gewoon iets klaar hebben dat in een gebruikerstest kon doen alsof het werkte.

Wat ik dan ook maar gedaan heb, met een snelle hack.

Tot ik vanmorgen een gaatje had, en ik eigenlijk nog eens wou kijken. Par acquit de conscience, als het ware. Ha. Geen tien minuten heeft het geduurd. ‘t Is nog altijd niet ideaal, maar het doet zijn ding tegenwoordig wel met YUI.

De html ziet er zo uit:

<div class="toggle">
  <h3 class="clicktoggle">Lorem ipsum dolor</h3>
  <p class="hidden">Sit amet, consectetuer adipiscing elit. </p>
</div>

En dan steek ik alle dingen met class clicktoggle in de div met id yui-content in een array:

var toggles=YAHOO.util.Dom.getElementsByClassName("clicktoggle", "", document.getElementById("yui-content"));

…en dan zet ik daar een listener op click op:

YAHOO.util.Event.addListener(toggles, "click", toggleDiv);

…en in die toggleDiv zoek ik alle dingen met class hidden van de parent van het geklikte ding (YAHOO.util.Event.getTarget(e).parentNode), en dan is het gewoon maar kijken of daarvan display op hidden staat of niet: quick and dirty

if (YAHOO.util.Dom.getStyle(toToggle,"display")=="block") {
  YAHOO.util.Dom.setStyle(toToggle,"display","none");
 } else {
  YAHOO.util.Dom.setStyle(toToggle,"display","block");
}

Joy. Schoon gerief, YUI.

Stemtest

Wat Steven zegt. Onverkort en voor de volle honderd procent.

En voeg daar maar een halve tirade over de verkleutering van de kandidatenlijsten aan toe ook.

Digitaal

Pfff… moeilijke bevalling. De DVD/HD Recorder samen met de digibox aan de televisie gehangen. Gedoe met SCART-kabels, weetwel.

Telefunken Musiktruhe Wien met digitaal gerief eronder

Eigenlijk zou ik er nog graag de videorecorder aan hangen ook, en het zou wel kunnen vermoed ik—alle nodige kabels en alle nodige gaten zijn voorhanden, maar ik zie het niet zitten. Mleh.

De situatie nu:

 • We kunnen gewone, analoge televisie kijken. Doen we niet, want ik ben (voorlopig) de afstandbediening van de televisie kwijt.
 • We kunnen digitale televisie kijken via de digidinges van Telenet.
 • De DVD/HD-dinges werkt, maar we kunnen (uiteraard?) geen televisie meer opnemen. Dat moet met de digibox.

Qua bediening… de televisieafstandsbediening die kwijt is, dat stoort niet echt. Behalve als het volume zelfs op het luidst te zacht is, of zelfs op het zachtst te zacht (dat gebeurt bij bepaalde zenders, zeer vreemd). Dan moeten we rechtstaan en bijregelen met de volumeknop op de televisie zelf.

En als we ondertitels via teletext willen hebben, dan moeten we de afstandsbediening van een andere Philips-televisie nemen. Die kan aan– en uitzetten, en teletext bedienen, maar niet kanalen of volume veranderen.

En om de DVD te bedienen, hebben we een derde afstandbediening nodig.

Zucht.

En pas op, we hébben zo’n universele afstandsbediening liggen hé, maar die trekt zo hard op niets qua ergonomie (om niet te vermelden dat ik ze niet meer op de Philips-tv afgestemd krijg wegens handleiding verloren en die op het interweb klopt niet).

Zucht.

Het leven.

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑