Archief voor mei 2007

 

Klauw ii

dinsdag 1 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Ze blijft in de metro hangen, het meisje met de klauw:

De-klauw,-close-up

Eeek. Ik bedoel: eeek.

Eten

dinsdag 1 mei 2007 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Anna is in hetzelfde bedje ziek als Jan indertijd, wanneer het op eten aankomt:

Anna eet een banaan Anna eet een banaan Anna eet een banaan

…het kan niet rap genoeg gaan. Heel haar mond zit vol, en nóg moet er bij. En dan zit ze daar, met drie vierde van een banaan in haar mond, en eist ze nog eens dat ze haar fruitsap krijgt.

En ‘t was niet de bedoeling, maar ik vind dit eigenlijk wel een wijze coupe:

Anna in de auto

Ze wordt zó snel groot, ‘t is haast niet te geloven. Sinds een dag of twee begint ze eindelijk aan de hand rond te lopen, veel later dan de andere eigenlijk—en, typisch, ze kan er nu natuurlijk niet genoeg van krijgen.

Ik kan mij inbeelden dat ze binnen niet zó enorm lang ook gewoon echt zal rondlopen.

Del.icio.us op 1 mei 2007

dinsdag 1 mei 2007 in Links. Permanente link | 4 reacties

Work in progress

woensdag 2 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Na de living, onze slaapkamer. Zo zag ze er een tijd geleden uit:

Onze kamer net vóór de verbouwingen

Een schouw waar een kachel in stond, die ondertussen al een hele tijd op de vuilhoop ligt. Kleine kastjes tegen het plafond. Een balk met een console errond—nooit een goed teken. Een soort balatum op de vloer. Enkel glas in de vensters. Geen kleerkasten.

Zo zag ze er deze middag uit nadat ik al wat opgekuist had:

Onze kamer na de verbouwingen terwijl we aan het verhuizen zijn (ii)

Het goede nieuws: de kastjes zijn weg, de balk is gerepareerd, de schouw is weg.

Het slechte nieuws: de hele kamer ligt vol brol en vuiligheid: meubels van links en rechts, valiezen, papier, stoffen allerhande, dekens, kussens. En uiteraard: alles onder een dikke laag bouwstof.

Gisterenavond zijn Hugues en Andy komen helpen verhuizen (wreed bedankt hé gasten!). Résultat des courses: een kast onder de trap in de living gezet, de televisie terug in de living (op een oude radio in plaats van op het gammel tafeltje waar hij op stond) en een grote spiegel tegen de schouw in de living. En een hele stapel dingen naar het eerste verdiep van ons achterhuis gesleept: een sécretairken in twee delen, nog een kastje, twee tweepersoonsmatrassen, een grote uitklapzetel en allemaal kaders met spinnenfoto’s erop.

Zucht. Langzaam maar zeker: het begint te komen.

En ik heb gisterenavond ook plots beseft dat ik de living zo leeg mogelijk wil. De kast die er staat, vind ik plots het licht veel te veel blokkeren, en de televisie die er staat is ook veel te groot, en de spiegel, die een goeie tien centimeter te hoog bleek om op aan de schouw te hangen, is ook al veel te zwaar.

Toen het daar quasi leeg stond, vond ik het nog het beste van al, eigenlijk.

Aaargh! We hebben een binnenhuismeneer of -mevrouw nodig!

Badge

woensdag 2 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Ha, kijk, nog zo’n badge die ik blijkbaar al een tijdje gemist had.

<script language=”JavaScript” src=”http://tools.forret.com/metatale-js.php?s=iets”></script>

…en vervang die “iets” door een stuk tekst dat in de url moet staan.

Kiezing

woensdag 2 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

Oh, ik ben zò content dat het verkiezingen zijn binnenkort. Ik leeft daar echt waar màànden naar toe. De lijsten navlooien, de programma’s onder de loupe leggen, de campagnes in het oog houden, de discussies, de debatten, de controverses, de roddels, en dan de dag zelf, en de avond zelf, en de na-analyse en de statistieken… bliss.

Verkiezingen07Ik heb het pas vandaag gemerkt: op het journal op BRT 1 zonet hadden ze een officieel verkiezingen-logo. Als er iets is dat zegt dat het begonnen is, dan is het dat wel.

Oh, and in related news: van Groen! mogen we blijkbaar allemaal in een dikke 4×4 rijden, op voorwaarde dat we geen vlees eten. Fijn om weten.

links for 2007-05-02

woensdag 2 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Joost invites

woensdag 2 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 231 reacties

Tiens, wat nu? Michaël zei dat hij er 999 had. Ik kijk eens na, en wat blijkt?

Joostinvite

Weird. Ik heb ook 999 Joost invites. Net zoals, vermoed ik, iedereen. Euh, als iemand geïnteresseerd is, moet maar roepen hé.

Update: sorry. Geen invites meer uitgedeeld alhier!

Ségo / Sarko

woensdag 2 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Ik trok het mij allemaal niet echt zo aan, de Franse presidentsverkiezingen. In mijn hoofd had Sarkozy al lang gewonnen, en was het niet de moeite waard om zich ergens in op te winden.

Ha! Vanavond debat op Antenne 2, zo wijs. Ségolène Royal gaat waarschijnlijk nog niet winnen, maar ze maakt—toch voor zover ik dat kan inschatten—een zeer goede indruk.

Sarkozy ziet er bij moment uit als een opgejaagd beestje in de koplampen van een auto (met die kerncentrales, whee!), en Royal verslaat hem praktisch voortdurend op dossierkennis.

Ha, en op opvangplaatsen voor kinderen lacht ze hem gewoon uit: Soyez sérieux, monsieur Sarkozy, vrouwen die voor de rechtbank gaan komen om een plaats op te eisen? En dan over gehandicapten verwijt ze hem le summum de l’immoralité politique bereikt te hebben: zij had een plan voor gehandicapten op school, en de regering-Sarkozy had dat net afgeschaft. Daarop maakt Ségo zich wat boos.

Sarko probeert op de high ground te geraken—Calmez-vous! En zo met die vinger naar mij wijzen… Je ne sais pas pourquoi Mme Royal s’énerve.

—Non je ne me calmerai pas. Non je ne perds pas mes nerfs, ,je suis en colère.

—Ik zou nooit zo over u praten, mevrouw.

—Parce que je ne mens pas.

Ho, vuurwerk na bijna drie uur debat.

…en dan kijkt een mens uren aan een stuk naar een levendig debat over wezenlijke zaken tussen twee mensen met dossierkennis en passie, en dan herinnert hij zich de presidentiële debatten in de VS van A.

Zucht.

Gili naar de finale!

donderdag 3 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Vanavond is het Supertalent in Vlaanderen. Op VT4, om halfnegen.

Nee, ik heb er ook nog geen volledige aflevering van gezien. Maar! Edoch! Vanavond is het weer de rock’n’rollste mentalist van VlaanderenGili!

Er lopen al genoeg zangers en dergelijke rond, maar zeg nu zelf: hoeveel keer gebeurt het dat een écht sympathieke Volwassen Mannemens in een dergelijke wedstrijd naar de finale kan gestuurd worden?

En hoeft het van mij niet geloven hoor. Ik ben alleen maar een hevige fan. Ilse daarentegen, die kent hem ook in ‘t echt, en zij geeft nóg allemaal redenen om voor hem te stemmen.

Niet vergeten! Doen! Haal al uw GSM’s boven en SMS u een pleuresie!

Del.icio.us op 3 mei 2007

donderdag 3 mei 2007 in Links. Permanente link | Eén reactie

Supertalent in Vlaanderen

donderdag 3 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Alla. Mijn allereerste volledige aflevering. Felice en Ann Van Elsen presenteren. Och here, dat meisjes heeft gelijk zo’n grot hoofd voor haar lijfje?

Ha, Gert hoopt een beetje humor te zien vandaag. En Martine Preenen ziet er blits uit met haar wat kortere haar, zij wil zich niet vervelen. Jambers wil een individu zien dat goed communiceert en een persoonlijkheid heeft.

Gili kan al niet meer verliezen, me dunkt.

En what’s up met Dré Steemans die dat meisje Van Elsen heel de tijd Anneken noemt, eigenlijk?

Patrick en zijn Djembé-fun. Ik hààt djembé-spelers. Fuckers die om zes uur ‘s morgens in de Gentse Feesten iedereen wakker houden. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dan die meneer Patrick er wel een vriendelijke mens uitziet. En ze gaan dongs doen, huhu. 

O kijk, allemaal bezemstelen ook, en niets dat Slagerij Van Kampen geen duizend keer beter doet. Alhoewel die geen schuddeborstende deerne center stage staan hebben, natuurlijk. Valt ook wat voor te zeggen.

Maar nee. Mneh. Saai, uiteindelijk.

Gili! Met zijn buikspreekdinges! En masturbatie-innuendo op televisie!

Maar allez, Martine toch. Zij vind het te klein. Ik vond het vooral zeer slecht gefilmd. Jambers twijfelt of het sterk genoeg is om het publiek te boeien, maar duwt niet op zijn kruis. Gert was er ook niet kapot van, maar hij vond dat het publiek wel verbazend mee was, en drukt dus niet. Mja.

Twee minuten, veel te kort voor Gili natuurlijk, maar alla.

De Sisters. Euh, een travestietenact? Oh my. Community theatre of wat? Euh ja. Op twee minuten is daar niet veel van te maken, natuurlijk, maar ik zou het wel zien zitten om dit in ‘t wat langer te zien. In de beslotenheid van een zaal op de Gentse Feesten.

Beng. Allez jongens, allemaal met van die vlekken op ulder kleers, hastn toh. Pfja. Ketelmuziek hé. En na een minuut heb ik het ook wel gehoord: niets dat Slagerij Van Kampen geen tien keer beter doet. Djiezus. De twee minuten die een half uur duurden of wat? Saai.

Maar allez—zo slecht, en de drie jury vond dat goed?

Marie-Joelle. Zangtalent uit Antwerpen, en geboren in Nederland. Hola, dat is al meteen goed vertrokken. Wel in Gent gestudeerd, dat wel.

Oh. Ze is met spiruhtuwaliteit bezig.

Oh. En ze zingt vals.

Pijnlijk.

Maya doet ballet. Ja, goed en zo hé, maar bon. En eeeek doe dat kind een degelijk kostuum aan! Moulin Rouge-muziek doen begod! Act yer age, child!

Luv4dagame. Bo-ring. En ‘t zijn allemaal hollanders dedju.

Bijna gedaan. Verdammte Spielerei zijn de laatste. Wij zijn de meest perfecte boysband, hoera!

Awel kijk, van mij mogen zij met Gili mee doorgaan naar de finale.

Euh nee, just. Nog Atomic Force. “Ik strip graag omdat ik ben B-boy sex machine”. Zo wijs maat. Integratie!

Maar ook: die act. Zo zwak maat. Afvoeren!

Leve Twittervervuiling! Meer zever!

vrijdag 4 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Naar aanleiding van Joke’s rant: ik vind het bijzonder grappig dat die Twitter door allerlei verschillende mensen op allerlei verschillende manieren gebruikt wordt.

Joke vindt het vervelend dat haar flow onderroken wordt door zinloos gezever (nee, géén goedkope opmerkingen van “en wat is dat dat met die onnozelheid mag in uw tagline?”).

Wel: als ik niet gestoord wil worden, dan zet ik mijn Outlook en mijn GMail af, en komt er zéker geen GoogleTalk of Twitter in de buurt.

En nog iets: ik heb geen boodschap aan dat amateur-solipsisme, van die mensen die hele dagen op Twitter zitten en alleen voor zichzelf schrijven zonder enige interactie. “Hond uitgelaten.” “Net naar WC geweest, nu naar kelder om blik tomaten.” “Dressoir afgestoft, straks naar kapper.” “Humo gekocht. Misschien kruiswoordraadsel?”

…meh. Ik lieg. Ik heb daar wel een boodschap aan, en ik vind dat zelfs wijs, zo bijvoorbeeld een klein stukje van het leven van Bart en Gudrun volgen. :)

Ik ben niet zo goed meer in dogmatisch nijdig worden.

Oja—nu ik net gaan kijken ben:

Welcome back, Michel Vuijlsteke
 • Currently: Kijk eens aan: mijn duizendste update op Twitter. En zéker vier vijfden daarvan waren Twittervervuiling!
 • 1000 Updates

Forget my own head if it weren’t screwed on

vrijdag 4 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Oh man. Hoe vervelend is dàt niet: vertrekken om een sandwich te gaan halen bij Exki. Straat uit, metro in, lange gang door, metro uit… crap: portefeuille vergeten.

Metro weer in, lange gang door, metro uit, straat in, weer op bureau. Me realiseren dat ik misschien ook best mijn schrijfboekje meeneem, en dat ik misschien wel zin heb in een broodje van bij Venezia.

Naar beneden, straat uit aan de andere kant, straat naar boven, straat naar beneden, rechts afdr… feck: portefeuille vergeten.

Terug naar het werk, bankkaart uit portefeuille, en dàn naar Venezia. Dedju. En meteen een trio de pâtes genomen. Met al dat lopen, een mens krijgt er honger van.

Wings

vrijdag 4 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

En toen dacht ik, ik zal nog eens Paul McCartney opzetten. Mull of Kintyreschampschreef een zaakvoerder uit het Gentse.

Maar nee hoor: Band on the Run, toch wel degelijk één van de beste platen ooit gemaakt door om het even wie, period.

Band on the Run, het liedje, en Jet, het liedje, zijn trouwens màchtig goed in live-versie op de voor de rest eigenlijk ook machtig goede Tripping the Live Fantastic. Paul McCartney is een grote meneer.

Geschreven al luisterend naar: Paul McCartney & Wings – Band on the Run [Remastered] – Jet

Viraal

vrijdag 4 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Way to go, Marketing Interactive:

Ja, Mortierbrigade lanceert een nieuwe campagne in eigen stijl. Op de merkloze website www.ja-ik-doe-mee.be kan iedereen een positieve boodschap achterlaten op de messagewall. Je kan deze naar iedereen die je wil doorsturen, of printen. De Ja! is er ook in printcampagne en guerilla, maar nee, het is niet duidelijk over welk merk of partij het gaat…

En dan de tags onder het berichtje:

, ,

Ahem. Tja.

Geschreven al luisterend naar: Frank Zappa – Joe’s Garage: Acts 1-3 – Stick It Out

Del.icio.us op 4 mei 2007

vrijdag 4 mei 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Я твой слуга

vrijdag 4 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Allemaal in koor! Я твой работник!

Ah, Kraftwerk. Zo goed.

Wie verkracht daar…?

vrijdag 4 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Daar kan ik nu eens ambetant van lopen zie. Mensen die een cover van een liedje voor het origineel nemen, en dan verontwaardigd doen als het origineel speelt.

Zo gelijk als ze die à-ke-li-ge versie van Me and Bobby McGee door Janis Joplin gewoon zijn, en dan van Kris Kristofferson vinden dat hij het liedje zou verkrachten.

Of, pakweg, om zo maar iets te zeggen, dat men *kuch*Schuppe*kuch* vindt dat het “origineel” van It’s oh so quiet door Björk zoveel beter zou zijn dan de versie die die juffrouw Esther Elke op Idool zong.

Grrrr. Ik kan Björk niet af. En ik vind haar verkrachting van Betty Hutton’s versie inderdaad zeer vakkundig as rapes go. Grr.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Dat was in 1948, dames en heres.

Surely you must be joking

vrijdag 4 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Naast een mail over Willy Slavinski stond in GMail deze reclame:

Real Dutch Food
Goedkope levensmidddelen uit Nederland. We leveren wereldwijd.
www.realdutchfood.com

Mbwa. Ha. Ha.

Inferis hoera!

zaterdag 5 mei 2007 in Kinderen. Permanente link | 7 reacties

‘t Is nekeer wat anders:

Inferis

Hoera & proficiat op voorhand!

update: geboren! een jongen! ‘t zelfde als bij Koen en Katrien: Klaas! proficiat Tom en Katrien (en Fien)!

(oh man, hoeveel keer gaan zij niet moeten horen een koningswens! maar dan omgekeerd!)

Del.icio.us op 5 mei 2007

zaterdag 5 mei 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

A pox on this house

zaterdag 5 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Chickenpox, meer bepaald. Anna heeft er prijs van, en redelijk zwaar. Even gedacht dat het zou zijn zoals bij Louis en Jan in de tijd—praktisch niets van gemerkt—maar vanavond was ze niet in haar bed te krijgen.

Hier ziet ze er nog redelijk opgewekt uit, maar een paar uur later was ze nog niet in bed:

Anna met pokken

Er is nog een waterkansje dat het is omdat er net op hetzelfde moment een tand aan het uitkomen is, maar voor hetzelfde geld heeft ze evenveel last van haar wind/waterpokken als Zelie.

Zucht.

Schoolfeest

zaterdag 5 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Schoolfeest vandaag bij Zelie en Louis en Jan.

Vreselijk veel rugpijn gehad, en praktisch geen foto’s wegens proberen ‘t één en ‘t ander op film te zetten. Maar alla.

Zelie danst

Louis blaast bellen

Saxofoon

zondag 6 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

“Hoe klinkt een saxofoon?” wou Zelie weten. Ik denk dat een mens slechter zou kunnen doen dan deze te laten horen:

Zelie wil later Saxofoon spelen. Ha.

Photoshop scripting

zondag 6 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ik gebruik Photoshop zo ongeveer dagelijks sinds versie 2. Van in de prehistorie dus: nog vóór er lagen waren en dergelijke. Toen channel operations—chops—het nec plus ultra waren en Kai Krause alleen nog maar tips op de wereld losgelaten had.

Gegeven het volgende: een origineel beeld van onbekende grootte, en daar moet dan een rand rond, en een titel, een auteur, een datum, een URL en een logo op gepleurd worden. In Photoshop, welteverstaan.

Hopladiejee: ‘t is niet proper gedaan, maar het werkt wel—een scriptje dat titel, auteur, url (default http://www.gentblogt.be/) en datum (default vandaag) vraagt, en dat allemaal op de juiste plaats zet. En dat een logo inlaadt en dat ook op de juiste plaats zet. Resultaat:

200705_landuyt01

Ondanks al die jaren ervaring met Photoshop was dit mijn aller-allereerste script. En wat hebben we vandaag geleerd? Wel, dat het allemaal dat niet is, dat scripting in Photoshop.

Akkoord, er is een degelijke Photoshop scripting community, maar er zijn toch wel een aantal vervelende dingen ook. Het scriptje dat het ding hierboven doet, was op géén tijd geschreven: ‘t is dan ook gewoon standaard-javascript.

Behalve twee dingen. Nummer één: hoe onderlijn ik tekst? Zó maakt men een tekst aan:

var articleUrlLayer=doc.artLayers.add(); articleUrlLayer.kind=LayerKind.TEXT;
urlText=articleUrlLayer.textItem;
urlText.color=blue;
urlText.size=15.0;
urlText.font="MyriadPro-Cond";
urlText.justification=Justification.RIGHT;
urlText.position=new Array(doc.width-15, doc.height-15);
urlText.contents=plaatspublicatie;

En dan is er nog een property .underline, waarvan in de documentatie dit staat:

Constant typeValuesWhat it means
UnderlineTypeUNDERLINELEFT
UNDERLINEOFF
UNDERLINERIGHT

The placement of text underlining.

Note: UnderlineType.UNDERLINELEFT and UnderlineType.UNDERLINERIGHT are valid only when direction = Direction.VERTICAL

Grr. Die underlines gelden alleen als de tekst vertikaal staan? En gewone underline op horizontale tekst dan?

urlText.underline=UnderlineType.UNDERLINEON;? Nee. urlText.underline=UnderlineType.UNDERLINE;? Nee. urlText.underline=true;? Nee.

Nee hoor: urlText.underline=UnderlineType.UNDERLINELEFT;

Ah. OK. Fijn. Daar heb ik dus een uur naar lopen zoeken hé.

En nummer twee: als ik een ingeladen logo wil naar linksonderaan verschuiven, dan lijkt dat niet te lukken. In principe, alweer volgens de documentatie:

MethodParameter typeWhat it means
translate
([deltaX]
 [, deltaY])
UnitValue
UnitValue

Moves the layer the specified amount (in pixels) relative to the current position.

Goed, da’s dus al een beetje contradictorisch: UnitValue, dat kan zowel inch of centimeter of pica of point zijn, en als dan in “What it means” geschreven wordt dat het om pixels gaat… tja.

En uiteindelijk, uiteindelijk, na veel proeren en doen, als het allemaal altijd verkeerd lijkt te gaan, blijkt dat translate() godverdomme wél in pixels werkt, maar zelfs als ik proper zeg dat app.preferences.rulerUnits=Units.PIXELS;, dat het dan pixel in 72 dpi  is. Lelijke oplossing: activeDocument.resizeImage(null,null,72,ResampleMethod.NONE); doen ergens in het begin van het script.

Propere oplossing, die ook zal werken als Adobe de bug verbetert: een factor definiëren in het begin

var factor=docRef.resolution/72;

en dan overal de offset delen door die factor:

doc.activeLayer.translate(breedte/factor, hoogte/factor);

Grmbl. Twee keer raden welke van de twee oplossingen ik gekozen heb. :)

Del.icio.us op 6 mei 2007

zondag 6 mei 2007 in Links. Permanente link | Eén reactie

Oh here da meiske

zondag 6 mei 2007 in Kinderen. Permanente link | 14 reacties

‘t Is echt niet om aan te zien, ons Anna. Ze heeft vannacht haast niet geslapen, en ik houd mijn hart vast voor vannacht.

Ze staat nog een beetje voller met pokken dan gisteren—het kan nóg erger, natuurlijk, maar ik hoop dat we dat niet moeten meemaken:

Anna heeft pokken

Ze staat helemaal vol, tot in haar haar. En ze kijkt zo zielig, ge kunt het u niet inbeelden.

Anna heeft pokken

Heel haar gezichtje opgezwollen, en onder de eosine (ja, we weten dat er ook doorschijnende dingen bestaan, maar ‘t is gemakkelijker als we zien wat wel en nog niet aangestipt is.

Anna heeft pokken

‘t Is echt te hopen dat het ergste achter de rug is.

Винни Пух

maandag 7 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Zo mooi. Helemaal anders dan anders, en ook wel: prachtig. Winnie The Pooh in het Russisch:

(meer…)

Internationale dag

maandag 7 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Wat leest mijn oog op de nieuwe (Drupal-)site van Studio Brussel? Het is vandaag Internationale Masturbatiedag!

Allez ju, vooruit met de geit dan maar. En dat ik geen klachten hoor!

Monday cat blogging

maandag 7 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

‘t Onze is dus dat links hé:

kat

You know the drill: ooooooohhh…

Del.icio.us op 7 mei 2007

maandag 7 mei 2007 in Links. Permanente link | 3 reacties

Work work work work

dinsdag 8 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Duizend dingen te doen en geen tijd. Da’s normale kost, maar nu is het echt overdreven veel dat ik moet doen.

Men hoort mij niet klagen hoor, verre van. Een nieuwe laptop gekregen op het werk en zo, daar steekt een mens graag wat tijd in om het geconfigureerd te krijgen naar zijn goesting.

En o ja: de mensen van de reclameregie wisten me te zeggen dat er een probleem was met de layout van mijn weblog. Dat de rechterkolom onder de hoofdinhoud terechtkwam, dat was vermoed ik niet zo erg, maar dat de reclameboodschappen in de rechterkolom staan en dus ook onderaan een veels en veels te lange pagina stonden, dààr waren de mensen niet zo tevreden mee.

Met rede natuurlijk: mensen die betalen om bovenaan te staan, moeten bovenaan staan. Bleek dat het het probleem was dat Lapin McAdam ook al had opgemerkt: op oude Internet Explorers zorgt te lange tekst in de linkerkolom ervoor dat de rechterkolom naar onder de linkerkolom verhuist.

Met wat geluk heeft een overflow: hidden op de linkerkolom het opgelost. Hoop ik. Ik heb geen Internet Explorer 6 bij de hand waar ik nu ben, dus ‘t is wat moeilijk te testen.

De reclames van de week trouwens: afgewisseld één van Microsoft—Defy All Challenges met Visual Studio—en één van SD Worx, Comedy at Worx.

SD Worx is mystery meat navigation maar heeft ook Gunter Lamoot die de klant uitmaakt voor fucking jeanetten, dus ik heb geen klachten. En die van Visual Studio is bloody impressive, zo op het eerste zicht. Zo helemaal spelletjes en alles.

Jawel: ik ben een commerciële hoer, begin maar al te lachen. Maar ‘t is voor het goed van het project, dus ik heb een excuus. En u?

Del.icio.us op 8 mei 2007

dinsdag 8 mei 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Paola

dinsdag 8 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 38 reacties

Mo vint toh. Men moet daar toch écht niet in overdrijven, in die dingen.

Net zoals die mens die gearresteerd wordt in de Mediamarkt met een frietketel en twee digitale camera’s in zijn rugzak, en die dan zwakjes probeert aan te voeren dat het de allereerste keer is dat hij iets winkeldieft: neen. Winkeldieven beginnen niét met drie toestellen tegelijkertijd, ze beginnen met een stuk zeep of zo.

We ruiken een rat, Paola. Een weblog en een twitter en een flickr en de youtube waarmee het bij Clo begon en een myspace begod, en het zou me niet verbazen als er nog een aantal rondzweven op het interweb.

Pascal heeft ze handig verzameld, ondertussen. En Michaël merkte op dat alle foto’s op de flickr-account al op 16 maart gemaakt zijn. Met een SonyEricsson P900, zie ik net, en met een Fuji FinePix F700.

Het is nu dus alleen nog wachten op het reclamebureau, het product of de dienst, en de naam van de actrice.

Nee? ‘t Kan natuurlijk allemaal wel echt zijn. Als het niét echt is, als het een Vlaamse poging tot Lonelygirl15 is of een stuk ARG, dan is het echt niet zo geslaagd. Maar als het wel echt is, dan zijn we binnenkort allemaal zwakke amateurdetectives met schaamrood op de wangen.

Boeiend, ergens.

Trukendoos Comedy Marathon

woensdag 9 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ondanks massale telefoon– en sms-acties van alvast zowat iedereen die ik ken, is Gili niet in de finale van Supertalent in Vlaanderen gestemd. Awoert!

‘t Is niet serieus, ‘t is niet eerlijk, we zijn bestolen. Bleh.

Maar! ‘t Is niet omdat de mens geen medaille van VT4 gekregen heeft, dat het echte leven plots stil blijft staan! Zoals daar bijvoorbeeld is: de zevende Trukendoos Comedy Marathon! Op 30 en 31 mei! In Kortrijk!

Ge gaat mij vragen maar michel, wat is dat die trukendoos comedy marathon? en ik ga u daarop antwoorden: dat het een benefiet is ten voordele van rioolkinderen en Roma in Roemenië.

De58_1Ik hoor u al denken oeioei michel is dat dan zo’n ringbaardgedoe met geitenkousen en diavoorstellingen vol belerende vingers? en ik ga u daarop antwoorden: neen! ge kunt daar niet méér verkeerd in zijn dan dat!

Meer nog: zelfs als het niet voor het goede doel was, dan zou de Comedy Marathon een fantastische avond uit zijn. Rekent en telt: De Nieuwe Snaar, Kommil Foo, Neveneffecten, Gunter Lamoot, Raf Coppens, Gili zelf, Xander Derijcke, Piet De Praitere, Piv Huvluv, Begijn Le Bleu, Ter Bescherming van de Jeugd, en daarbovenop nog eens de jonge veelbelovende groep En Vele Anderen!

Wacht wacht, ik doe even van knippenplak:

Ontstaan van de actie

Het startte allemaal in de maandelijkse Comedy Club van De Trukendoos zelf als een fin-de-saison-feestje na het allereerste comedy seizoen. Gili (Lieven Gheysen) vertelde die avond over een artikel van Annemie Bulté in Humo over de rioolkinderen van Brasov in Roemenië dat hij gelezen had, en dat “de Hulpactie Roemenië” in feite een éénvrouwsactie van Christine Soete was, een doodgewone huisvrouw uit Stasegem.

Zij gaat via alle mogelijke kanalen op zoek naar geld, bij particulieren, bij bedrijven, overal waar er wat te rapen valt. En zo beslisten toen plots alle artiesten spontaan hun gage af te staan. (De eerste storting bedroeg trouwens het ronde sommetje van 15.000 Bef). De eerste benefiet was een feit.

De groei

De formule van deze comedyavond zelf kende een enorm succes, jaar na jaar moest een grotere locatie gezocht worden voor dit unieke programma. Dit jaar worden het dus twee schouwburgavonden. Alle artiesten en medewerkers werken op 30 mei helemaal gratis mee en àlle geld gaat effectief naar de actie—vorig jaar zal was dat € 5.000, en dit jaar moet het een pak meer worden, ook al omdat de tickets dubbbel zoveel kosten als vorig jaar.

And the results are…

In de loop der jaren werd met de opbrengst van de benefieten onder meer een huis aangekocht, verbouwd en ingericht, waardoor momenteel er een twintigtal kinderen de kans kregen om in een normaal huis te leven, en te kunnen hopen op een echte toekomst.

Elke ochtend krijgen alle leerlingen van een schooltje voor Roma zigeuners een ontbijt—bij de meesten is dat trouwens het enige voedsel van de hele dag. Een ontbijt kost tien cent, reken zelf maar uit hoeveel ontbijten er in één inkomticket gaan. Het is een druppel, maar dan wel één die voor die kinderen een wereld van verschil maakt.

Het doel en de middelen

In De Trukendoos worden het hele jaar door concerten en optredens georganiseerd, maar één keer per jaar doen we het echt voor zoveel mogelijk geld.

Vandaar dat we voor de Benefietvoorstelling van 30 mei de 20 allerlaatste plaatsen—10 duotickets op de zesde rij—hebben achtergehouden.

Praktisch: haast u als de gesmeerde weerlicht naar Ebay, en bied u de ziel uit het lijf.

Of zoals Gunter Lamoot het verwoordt:

Arbeidsvreugd

woensdag 9 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Die dag op Twitter:

Michel Vuijlsteke ik denk dat ik 14dayz nog eens opstart en wat wireframes doe [Yesterday 22:50]

Michel Vuijlsteke eens gaan slapen, me dunkt [Today 03:59]

Michel Vuijlsteke naar het werk aanzetten [Today 06:33]

Michel Vuijlsteke terug in de trekzetel [Today 19:12]

Ah, ‘t is zó geestig als het een plezier is om te werken. Vandaag was het weer één van die dagen: eerst recruteringsgesprekken (niets zo wijs!) en dan een zakenlunch in de Belga Queen en dan een interne meeting om een dingen te herzien die we de afgelopen paar dagen/weken gemaakt hebben.

Nog van dat!

Interviews

donderdag 10 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Weet ge’t nog, in de tijd, toen Bart Peeters het telefoonspelletje mocht doen met Linda Kelchtermand uit Deuren? En hoe content hij dan altijd was? Zo van “Ik-mag-te-le-fo-ne-ren”?

Wel: de afgelopen twee dagen mocht ik van jobinterview doen! Hoera! Weinig zo wijs als jobinterviews doen!

Het allerliefst van al doe ik zo’n interviews helemaal alleen, zonder mensen erbij. Hier was het, zoals het een erg groot bedrijf betaamt, allemaal heel erg gestructureerd, met een proef en een screening op voorhand en mensen van HR, en met achteraf een beredeneerde verantwoording voor de ja of de nee, met quoteringen en uitgeschreven inschattingen.

Maar als ik het persoonlijk alleen moet doen, dan hanteer ik een vijf minuten-criterium: na hoogstens vijf minuten weet ik het meestal wel. Dan weet ik duidelijk of het een resolute nee is of een misschien. Een resolute ja komt veel minder voor, jammer genoeg.

De misschiens, dat zijn de mensen waarvoor de rest van het interview na die eerste vijf minuten voor dienen. Die worden dan na enige verloop van tijd een mneh (“nee, toch niet echt”) of een mwoooaaaf (“tja, misschien wel, als we niet anders kunnen”) en héééél erg soms eens een allezgij (“hey, ‘t blijkt toch een geschikte kerel/dame te zijn”).

In procenten: 2% ja, 80% nee, de rest misschien. En bij de misschien: 1% allezgij, 80% mneh en de rest mwoooaaaf.

Niet zeer wetenschappelijk allemaal, nee. Maar na twee dagen interviews bleek toch dat we het met alle mensen aan onze kant van de tafel nagenoeg honderd procent eens waren.

Del.icio.us op 10 mei 2007

donderdag 10 mei 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Preselectie

donderdag 10 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

Bulgarije doet iets mystère des voix bulgares-achtig, maar dan met ritmes en alles. Ik ben daar helemaal voor, ha! De juffrouw mag wel een modieuzer kleedseken aandoen, maar kom, ‘t is om de muziek te doen.

Ho. Naar het einde zakt het wat in. Jammer. Wel goed genoeg voor de finale, me dunkt.

Israel doet een liedje dat ik al gehoord heb, en dat stoort me niet eens. ‘t Is weer typisch Israel—een krankzinnige laboratoriumassistent met een trekzak en een pijp, een hyperactieve vliegenier, dat soort dingen. Jammer dat er geen vertaling van het Hebreeuws was en dat dat zo lang duurde. Voor de rest: catchy, wijs, hupla, finale. We zijn mild, dit jaar.

Cyprus oeioei. De juffrouw doet niet echt pijn aan de ogen, maar de zang wel aan de oren. En wat doen die playbackende quasi-rock-mensen daar op de achtergrond? Och here. [Bij tweede horing: toch niet zó slecht.]

Wit-Rusland klinkt Bond-achtig op het eerste gehoor, maar op het tweede helaas niet. Een meneer die er zeer van overtuigd is dat hij een heel erg mooie meneer is, maar die toch nog beter zou mogen zingen. Nah.
Ah ja, en Belarus is voor homo’s. Ik kijk naar Wit-Rusland op de BRT, niet naar Belarus op één. Dedju.

Ijsland. Oh my. Vanaf een bepaalde leeftijd gààt dat niet meer, zo lang haar. En dat soort muziek, worden daar tegenwoordig nog vergunningen voor verleend? Neenee, brave mens: 1982 called, they want their power ballads back. Afvoeren!

Volgens de presentatrice doet de madam van Georgië haar wat denken aan Björk. Dat zou voor mij al een reden zijn om ze meteen haar micro af te pakken, maar alla. Eerst luisteren, dan oordeel vellen.
Oh my. ‘t Is inderdaad van dat Björkachtig caterwauling. En met zo’n schoon kleed aan moet men niet spasmodisch Dolores O’Riordan staan nadoen.

Montenegro. Meh. Geen mossel en geen vis. Een gros in een dozijn. Ik was al haast in slaap gevallen. Wég, hopla.

Oh kijk, Zwitserland doet een parodie op Lordi maar dan met vampieren. Ik had het al gezien, en dat is de enige reden waarom ik niet in onbedaarlijk lachen uitgebarsten ben. Lachen mét, niet lachen om, dat mag duidelijk wezen.
Kijk hé jongens, als ge ‘t camp gaat doen, dan moet het er over zijn, helemaal erover. Denk Lordi en Gildo, niet Milk Inc met teveel lippenstick.

Moldavië heeft gekozen om iemand te sturen die niet vast kan zingen, en blijkbaar zijn afzakkende broeken helemaal de mode. Voor de rest kon het mijn aandacht niet weerhouden. Wel goed dat ze mooi heur haar da unten getrimd had, anders was die broek helemààl geen zicht geweest.

Holland zingt in het Engels, eens benieuwd hoe dat afloopt. Ah kijk: on topp of te weurd. En de zangeres zingt zo vals als een kat. Miljaar mens, tieren is geen manier om slecht zingen te verbergen. Terug naar Holland, hup!

Albanië aan de beurt. Die hebben al een streepje voor bij mij. En ze komen met twee, en ze zijn niet band voor enige ridicule: een ringbaardje voor de meneer, een pompadour en een sleep tot in de coulissen voor de madame, en dan nog allemaal mannen in de achtergrond en een eenzame vioolspeelster met vestimentaire problemen. En een liedje dat nergens heen gaat, de vioolmadam en de meneer die tegelijk op de knieën gaan, de zangeres die een operadiva nadoet: zo moet dat. Naar de finale!

Denemarken stuurt een travestiet. Oh well. En Croatië zong tijdens het avondeten, die heb ik gemist.

Polen doet iets met een zwarte neger en veel blote benen. De juffrouw met de benen doet gelijk een auditie voor een porno-film. Ik denk dat ik al te land op tinternet zit.

Euh maar voor de rest: ‘t is gelijk wel een leutig liedje. Jammer dat het al heel de tijd hetzelfde is.

Servië wordt gekleed door Dolce & Gabanna, blijkbaar. Oh, ‘t is een hobbit! Maar wel goed gezongen. Kijken of ze het volhoudt tot het einde van het liedje. Baja. Niet zo slecht. Stuur dat ook maar naar de finale.

Tsjechië, daar kunnen we kort over zijn. Attitude  tot in hun ongewassen haarwortels. Al de rest kan me niet schelen. Finale!

Ah kijk zie: Véronique De Kock zingt voor Portugal. Slecht. Helaas.

Oei, de vermoeidheid slaat toe. Ik kan mijn aandacht er maar matig meer bij houden, ondanks de lange benen en het tantaliserende decolleté van de mooie mevrouw Macedonië. Ach toe, stuur ze ook maar naar de finale, dat ik ze daar nog eens kan beluisteren.

Noorwegen. De milf-toer op, ha ha. Slecht liedje, da’s natuurlijk wel spijtig als het een liedjeswedstrijd is. Extra punten dat ze de cliché’s niet schuwt… euh nee, wat zeg ik! Afvoeren die handel! Wég!

Malta, en die windmachine begint mij zwaar tegen te steken. En een kleed met zó een split is geen goed idee als uw onderbenen dunnen sprietjes zijn en uw bovenbenen hespen van Parma. Inhoudelijke kritiek op het liedje? Euh nee. Geen mening. Bland, maar dan met waaiers. Pff.

Andorra, begod, daar wonen blijkbaar genoeg mensen om een delegatie naar Finland te krijgen. Oh, verfrissend. Slècht, dat wel natuurlijk. Maar pretentieloos slecht, da’s ook al iets. Al blijft het alles in achting genomen uiteindelijk wel slécht.

Alle sympathie voor Hongarije, dat ze zonder aangepaste kledij komt, maar ik vind dat dat eigenlijk valsspelen is. Des te meer dat het geen goed idee is om met zo’n paar love handles nog een spannend t-shirt aan te doen.
…later… Hola! Hola! Niet zo roepen juffrouw!

De dame van Estland heeft weer die windmachine in haar gezicht. En vraag mij niet waarom, maar ik vind het niet eens zo slecht. Misschien omdat het hetzelfde liedje is als dat waarmee Lordi gewonnen heeft vorig jaar. Pff, saai, uiteindelijk.

Oei, de meneer van België zingt zo vals als een kat. Leutig liedje, maar misschien toch beter op plaat dan op podium.

Slovenië heeft een klassiek geschoolde zangeres gestuurd, horen we van de commentaarstemmen. O kijk, ‘t is Diamanda Galás! Nee serieus: ik vind dat al meteen goed. Eindelijk nog eens iemand voor in de finale.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

En bombast, en enthousiasme, en goed zingen, en meeslepend, meer hoeft dat echt hoegenaamd niet te zijn. Winnaar!

Turkije doet iets waar ik me ook in kan vinden. Ik vind dat leutig, ik kan er niets aan doen. En ik vind het een schattig kereltje, die zanger. Zwieren met een onderbroek en zo. Cute!

Oostenrijk—eikes, zo’n vieze vent. En zo twee venten in knalrode gimp-outfits, da’s ook niet conducief voor een goede spijsvertering. Blecch. Get a life? Inderdaad. Allez ju, dat ik u niet meer hoor.

Letland doet iets operatisch en Italiaans. Tja. Ze kunnen tenminste (bijna) allemaal zingen. Melig en alles, maar bon. Nee, ik word er warm noch koud van.

Allez ju. ‘t Is afgelopen. Tot zaterdag.

Baas Bart

donderdag 10 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Het spijt me, ik weet dat het niet schoon is, maar ik kon een grinnik niet onderdrukken.

Bart schrijft:

Hoezeer ik ook ‘één van de jongens’ wil blijven, en hoezeer ik ook probeer om een vlakke organisatie aan te houden – er blijft altijd dat verschil. “Baas Bart”.

Ik ben na vijf jaar collega geweest te zijn in een bedrijf, vijf jaar baas van het bedrijf geweest.

De eerste paar jaar toen ik nog collega was, hadden we een baas die dacht dat hij de vriend van zijn ondergeschikten was. Dat was, euh, redelijk belachelijk, vooral dan als het op dingen als lonen en conflicten aankwam.

Ik had me vast voorgenomen dat het mij niet zou overkomen: als ik baas werd, en ik heb er verdorie lang over moeten nadenken, dan zou ik me geen illusies koesteren over mijn rol. Mijn taak zou zijn de winst te maximaliseren door de kosten te drukken en de inkomsten hoog te houden. Jammer, maar helaas: een baas is geen collega.

Theorie en praktijk… ach, wat was ik een slechte baas. Er zo hopla in gedropt, met meteen een stuk of acht ondergeschikten en op géén tijd een stuk of veertien: indertijd had ik nog de illusie dat het wel zou lukken, zo zonder steun of hulp of uitleg of ervaring.

Jammer maar helaas. De vriendelijkste werknemers maakten er geen misbruik van, nog dat geluk. De meest gewiekste daarentegen speelden het spelletje smerig: de baas tegen de ex-collega uitspelen, als het ware. En dat geld, heel de tijd, en die cijfers heel de tijd, en dan nog eens de miserie dat we in een internationale groep zaten. En dat ik niemand ongelukkig wou maken—met als gevolg dat op termijn iedereen ongelukkig was, uiteraard, mezelf met zeer veel voorsprong op kop.

Nee. Nu, al die jaren later, nu zou ik het wel kunnen, baas zijn. Maar nu, al die jaren later, weet ik wel zeker dat ik het niet meer wil zijn.

Bloem van het zuiden

vrijdag 11 mei 2007 in Music, Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Zo. De teerlingen zijn geworpen. Les jeux sont faits. De tien halve finalisten zijn geselecteerd. Veel kans dat de winnaar ertussen zit: het kaf is al van het koren gescheiden, 10 van 28 is al niet slecht van eerste selectie.

Alenka

Maar vooral: de meeste mensen zullen het liedje al eens gehoord hebben, en de herkenning doet enorm veel. Zoals André Vermeulen het gisteren zei: “op den duur worden àl die liedjes goed”.

Tijd om een positie in te nemen! Niet gehinderd door enige kennis van zaken, dat spreekt, laat staan door ver doorgedreven research: ik heb alleen de liedjes van de halve finale en het gedrocht van Engeland gehoord, maar dat mag de pret niet drukken.

Alenka2Bij deze dan ook: mijn officiële endorsement voor de ravissante Alenka Gotar uit Slovenië en haar magistraal goede nummer Cvet z juga, dat alles heeft wat een goed Eurovisie-nummer moet hebben: catchy, bombast, een nietszeggende tekst, een schone madam, een inexorabele opbouw naar een climax, nekeer iets ander dan verleden jaar en uiteraard voer voor imitatoren voor volgend jaar.

En het helpt ook echt wel dat Alenka Gotar een serieuze zangeres is. Ze heeft, zo zegt Wikipedia mij, zowel Barbarina als Susanna gezongen in Figaro, Donna Elvira in Don Giovanni, en Pamina in de Toverfluit—zowel in Ljubljana als in Salzburg. Not too shabby, mijn gedacht.

Haar optreden in de halve finale alhier:

Het liedje alhier:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

En de tekst om mee te zingen alhier:

Cvet z jugaFlower of the south
Vzemi, vzemi cvet v rokoTake, take this flower in your hand
Ne sprašuj kako bom brez tebeDon’t ask how I’ll manage without you
Daj ga na prsi svojePut it on your heart
Naj spomin ti bo na meneLet it remind you of me
  
Moj beli cvetMy white flower
Moj daljni svetMy faraway world
Daj, vrni se, moj bodi spetCome, return, be mine again
Za vedno vse moje v življenju tvoje jeEverything of me is forever yours in this lifetime
Cvet z juga, blizu morja šeFlower of the south, still close to the sea
Jaz cakam teI’m waiting for you
Še cakam teI’m still waiting for you
  
(Moj beli cvet)(My white flower)
  
Ljubim nekaj, cesar vec niI love something that is not there anymore
Le privid si mi iz daljnih dniYou’re just my vision from times past
  
Moj beli cvet (Moj beli cvet, moj beli cvet)My white flower (My white flower, my white flower)
Moj daljni svet (Moj beli cvet, moj beli cvet)My faraway world (My white flower, my white flower)
Daj, vrni se, moj bodi spetCome, return, be mine again
Za vedno vse moje v življenju tvoje jeEverything of me is forever yours in this lifetime
Cvet z juga, blizu morja šeFlower of the south, still close to the sea
Jaz cakam teI’m waiting for you
  
(Moj beli cvet)(My white flower)
(Moj daljni svet)(My faraway world)
(Daj, vrni se, moj bodi spet)(Come, return, be mine again)
Za vedno vse moje v življenju tvoje jeEverything of me is forever yours in this lifetime
Cvet z juga, blizu morja šeFlower of the south, still close to the sea
Jaz cakam teI’m waiting for you
Še cakam te
 
I’m still waiting for you
 

U weet wat gedaan, zaterdag.

Ask ii

vrijdag 11 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

De mannen van Ask-ex-Jeeves gaven er vorige maand al een lap op, reclamegewijs, en klop een maand later zijn ze terug, met een volledig andere reclame:

ask 01

ask 02

ask 03

Ze is mij opgevallen, de bannercampagne, en dat gebeurt mij niet vaak meer. Ik heb erop geklikt omdat ik benieuwd was wat dat “algorithm” wel zou moegen zijn, en dat doe ik nog minder vaak.

Ik was wel teleurgesteld dat er niet meteen iets terug te vinden was voor de bannerklikkers, maar een zoekopdracht voor “algorithm” op ask.com heeft me dan wel weer aangenaam verrast: op het eerste gezicht relevante zoekresultaten, een “narrow your search” met onder meer rechtstreekse links naar encyclopedie (wikipedia) en woordenboek, een expand your search, een about-pagina met allerlei erop—onder meer search better with Gary dat me eigenlijk wel aanspreekt, en een link naar een eigenlijk wel interessante demo.

Kijk, ik ga Ask eens in mijn Firefox search op default zetten. No higher praise than that, chaps.

(heh, en trouwens: de titel doet me denken aan die taglines van in den tijd op fidonet, uweetwel: “ASCII and you shall receive” of “ASCII stupid questions, get stupid ANSI” of “Press ^H for an IQ test” :))

Kane in het Hollands

vrijdag 11 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Kom het verdorie tegen. Ik koop Command and Conquer 3 daarnet in de Fnac. ‘t Is al tien jaar dat ik alle Command and Conquers koop, dus waarom zou ik me nu inhouden, juist?

Thuisgekomen, geïnstalleerd, en wat blijkt? ‘t Is nondedju een Hollandse versie! Gelukkig zijn de filmpjes en de geluiden niet gedubd, maar er staan wel overal oerlelijke ondertitels op (boventitels, middentitels, whatever, in alle geval vreselijk storend), en de hele interface is vertaald.

Eens kijken wat er gebeurt als ik de laatste Engelstalige patch erover installeer. Living on the edge, jazeker.

update crap: “interne fout. patch niet beschikbaar”. Fuck. Fuck. Fuck.

links for 2007-05-11

vrijdag 11 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Flash

vrijdag 11 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Drie. Honderd. Vier. En. Vijftig. Dagen.

354 dagen: zo lang is mijn flash in reparatie geweest bij Nikon. Magnifiek. Groots. Fantabulastisch. En het heeft me bij de tweehonderd euro gekost: er was een batterij uitgelopen, ik vermoed dat ze het moederbord of zo hebben moeten vervangen.

Maar! Nu is hij dus terug! En kan ik dus weer foto’s nemen in het écht donker. Zoals hier bijvoorbeeld, vanavond in de living:

Anna

Ah, sweet light—how I missed you. Een f/1.4 doet veel, maar zo zonder goeie flash is het toch maar triestig.

Creative Lighting System

zaterdag 12 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Gn. Ik zal nog veel kunnen bijleren, met mijn flitsmathildes.

Flash-experiment V

‘t Is een heel nieuwe wereld, meneer. Ik volg dingen als The Strobist al een halve eeuwigheid, maar nu zou ik er zelf ook eens werk van kunnen beginnen maken.

Flash-experiment IV

Gisteren (vanacht) wat rondgeprobeerd in de living hier, en het moet gezegd: eindeloze perspectieven.

Ik ga serieus mogen opletten dat ik niet overdrijg in paraplu’s en houders en gobo’s en flitsers en dingen.

Eurovisie

zaterdag 12 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Ter voorbereiding van straks nog eens deze op repeat opgelegd, het allerbeste nummer dat ooit uit het festival gekomen is:

Nelle chiese abbandonate si preparano rifugi
e nuove astronavi per viaggi interstellari

Eurovisie meets Star Wars, daar ergens helemaal bovenaan in het pantheon van de Schoonste Liedjes Ooit.

Wij gaan vanavond, net zoals vorig jaar, bij de socialisten naar het songfestival gaan luisteren. Geen internet, geen twitter, geen weblogs, alleen maar good old fashioned kameraadschap.

See you on the other side, interweb.

Del.icio.us op 12 mei 2007

zaterdag 12 mei 2007 in Links. Permanente link | 6 reacties

Vlaanderen barst!

zondag 13 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 27 reacties

Zeer juist! Ik zeg het al geruime tijd, maar eindelijk een beweging die er werk van maakt:

Omdat het cultuurverschil tussen bijvoorbeeld Oost Vlaanderen en Antwerpen te groot is vragen wij een onmiddelijke ontbinding van Vlaanderen.

VB gelooft niet in diversiteit. Vermenging is niet nodig en heeft als enig effect dat de eigen identiteit verloren gaat. Dit geld óók voor alle personen die niet tot dezelfde streektaal behoren.

Een concreet voorbeeld hiervan is de ergernis van Gentenaars als er Antwerpenaars in hun stad rondlopen.
Waarbij Vlaanderen Barst Gent ijvert voor een strengere controle op inwijkelingen (waarbij men personen die te veel andere gewoontes of manieren hebben of die de lokale streektaal niet genoeg beheersen, de toegang weigeren).

Daarom pleit VB voor de onmiddelijke ontbinding van Vlaanderen waarbij alle regio’s, gemeenten of wijken hun onafhankelijkheid verwerven.

Joechei! Maar gaan ze eigenlijk wel ver genoeg?

Vlaanderen Barst!
Onze eis de onmiddelijke ontbinding van Vlaanderen

 • Vlaanderen als een geheel werkt niet, te veel geld wordt naar Limburg gesluist, te grote verschillen tussen taalgebruik en accenten, verschillen in gewoontes, …
 • Door kleinere staten te creëren kent iedereen elkaar terug wat de onveiligheid zal terug dringen.
 • Sociale controle is de beste politie, door wantrouwig te zijn tegenover vreemden (en hun in de gaten houden) zal de kans op criminaliteit dalen.
 • Doordat iedereen dezelfde streektaal heeft is er geen verwarring of vervreemding

Allemaal goed en wel, maar ik heb toch mijn twijfels bij de transfers naar die marginalen van de Brugse Poort. En die profiteurs van Sint-Martens-Latem, die ben ik eigenlijk ook liever kwijt dan rijk.

links for 2007-05-13

zondag 13 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Contentmaker

maandag 14 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Ah, dat zijn de dagen dat een mens plezier heeft in zijn werk… Er was een vacature uitgeschreven voor het project waar we op zitten, en we weten sinds vandaag definitief wie er wel en wie er niet is weerhouden.

En morgenochtend gaan we het rapport schrijven, en bedisselen en bekokstoven hoe we de “wel”-kant van de vergelijking op de hoogte gaan brengen. Telefoon? Postkaartje? Verrassingsbezoek?

Kwestie van de toon meteen te zetten.

Mensen goed nieuws brengen: niets zo wijs!

links for 2007-05-14

maandag 14 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

De tijd

dinsdag 15 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Urgh. Helemaal verkeerd. Ik keek op mijn uurwerk, en ik zag dat ik dringend naar de trein moest aanzetten als ik die van negentien na nog wou halen.

Rap rap computers inpakken, tas en derde computer in de ladenblok opsluiten, mantel aan, rugzak aan, fototas om de nek, lift naar de kelder, in de kelder naar de metro, uit de metro naar de trein, gelukkig met enkele minuten overschot op het perron aangekomen.

En dan kijk ik iets aandachtiger naar mijn uurwerk: gewoon een heel een uur te vroeg!

Nu, ik was toch van plan om thuis verder te werken aan dingen (wireframes, een powerpoint van de wireframes en een verslag van waarom we welke mensen niet zagen zitten om te aanvaarden), en als het werk gedaan is maakt het à la limite niet enorm uit wààr het gedaan werd, maar toch: vervelend.

De wereld heeft dan wel wraak genomen—de trein naar Gent heeft een half uur stilgestaan net buiten Brussel-Zuid: bovenleidingbreuk. Zucht.

Maar goed: thuis, of beter gezegd: bij mijn ouders thuis, voor het eerst sinds zondag. We gaan er eens aan beginnen zie.

Del.icio.us op 15 mei 2007

dinsdag 15 mei 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Doll face

dinsdag 15 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Schuune.

Via John Baeyens, one-man crusade tegen al dan niet vermeende hypocrisie en/of onethish gedrag op het Vlaamse interweb. Euh, denk ik. ‘t Is mij allemaal ook niet zo duidelijk wat er daar aan de poot is.

Och here (aflevering zoveel)

dinsdag 15 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Zielig: de kat die met een beestje in haar mond binnen komt gelopen.

Hard: de kat die voormeld beestje met één welgemikte knauw doodbijt.

Een dood ratje

Vies: Sandra die anderhalf uur later vergeet dat dat beestje daar nog niet-opgevreten ligt, en die het onder haar pantoffel vermoezelt.

Nee, ik heb er geen foto van genomen.

DdUX.org – design for digital user experience

woensdag 16 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

Nu ook nieuw op het interweb: een Nederlandstalige community-site voor User Experience Design. DdUX.org heet het beestje, Design for digital User eXperience. (Ja, ‘t is al goed, stop maar met lachen daar achteraan: probéér het maar eens, een Nederlandstalige versie van die naam te verzinnen waarvan de vlag nog altijd de lading dekt.)

User Experience Design (UX voor de vrienden), dat is, even spieken op de site, “het ontwerpgebied dat zich richt op de positieve totaalbeleving van gebruikers van interactieve applicaties”.

Interactieve applicaties, dat kunnen websites zijn en computerprogramma’s, maar evenzeer bankautomaten, of een afstandsbediening, of een GSM of een GPS of een gesofisticeerde wasmachine of een strijkijzer. En het veld van UX omvat dingen als interface-ontwerp en ethnografie en informatie-architectuur en grafisch ontwerp en allerlei—’t is in alle geval verschuh-rikkuh-luk interessant om doen.

 Voor het moment is de site er vooral voor mede-beoefenaars van de discipline, maar daar komt in de komende maanden verandering in.

O ja: ondergetekende zal instaan voor redactie op DdUX.org: stuur een mailje wie denkt een bijdrage te kunnen leveren. En ondertussen: bezoek de site, lees de eerste inhoud die er nu al op staat, zet de rss in uw rss-lezer, registreer u als gebruiker en leef u uit in de feedback.

Telenet en timing

woensdag 16 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Die keer dat ze van Telenet gingen komen om de digitale televisie in gang te zwengelen.

Die keer dat ze gingen komen tussen 17u en 22u. En die keer dat ze bevestigd hadden dat ze om 17u30 gingen komen.

Die keer dat ze om 16u50 een SMS sturen dat de installateur op weg is en dat ik zeker thuis moet zijn.

Die keer dat ik het geluk had dat Sandra net ook aan het station was en dat ik dus met haar naar huis kon, anders was ik maar met de trein en de bus om 17u20 daar.

Die keer dat we dan toch nog door de stad moesten om de kinderen te gaan halen omdat de school anders zou toe zijn mochten we eerst naar ons huis geweest zijn, en dat we alletwee vergeten waren dat het woensdag was en dat we dus alleen Anna moesten gaan halen.

Die keer dat we ondanks alle haast toch maar om 17u20 bij ons thuis geraakt waren, en dat er geen installateur te bekennen was, en dat ik er zéker van was dat hij wel al zou geweest zijn en dat we hem gemist hadden.

Die keer dat ik tien minuten nodig had om op de website van Telenet te achterhalen waar ik de installateurcoördinatiedienst kon vinden, en dat het uiteindelijk twee telefoons geduurd had, waarbij een computer me in de eerste telefoon wist te vertellen dat ik helemaal geen digitale televisie kon krijgen in postcode 9000.

En die keer dat ik dan een vriendelijke dame van de support van Telenet aan de lijn kreeg, die me om 17u38 kon bevestigen dat er nog geen installateur langsgeweest was bij mij.

Die keer dat het ondertussen 18u10 was, en dat ik me zat af te vragen of de dame aan de support wel goed ingelicht was, en of ik hier nu nog de hele avond zal mogen zitten wachten.

Zucht.

update: die keer dat ze om 18u45 nog een sms sturen met daarin de lakonieke boodschap

Onze Telenet-technicus is naar u onderweg. Wij rekenen erop dat u thuis bent. Tot zo.

Mijn gedacht? Die mens stond hier tussen 17u en 17u20, heeft niemand thuis gevonden, en komt op eigen initiatief nog eens langs. Tjaha: ik denk altijd het beste van de mensen.

update: die keer dat het 19u was, en dat de meneer van de installateurs inderdaad al om 17u15 voor de deur had gestaan, maar dat hij zelf had gedacht, ik ga eens terugkomen later.

Sympathieke mens.

Looking for nuclear wessels?

woensdag 16 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik loop er elke dag een aantal van deze voorbij:

Wizzit

…en ik ben er nog altijd niet uit of het serieus zelfrelativerend is of niet, die “wizzit other side”.

Russen en Polen en ander volk van ginderachter heeft in het algemeen een zwaar probleem met lidwoorden—in de zin dat ze er teveel en/of te weinig gebruiken, en die W voor V is sinds Chekov in dendienen met die walvissen ook genoegzaam bekend.

Taalfout of expres gedaan? Wizzit is uiteraard zeker bedoeld, maar die ontbrekende “the” tussen “wizzit” en “other” ook? Ik dénk het wel, maar ik ben er dus niet zeker van.

Hollanders!

woensdag 16 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Ik ben niet aan Hollanders. Nee, ‘t spijt mij, echt niet.

Hollanders in ‘t algemeen bedoel ik wel. De idee van Hollanders. Het archetype, dat ze zeggen. Hollanders in samenscholing, Hollanders op televisie, Hollanders die denken boeken te moeten schrijven, te zeker van zichzelf, onbeleefde, tactloze, te luidruchtige Masters of the Universe. Met hun akelige taaltje ook altijd.

Hollanders in ‘t specifiek, die vallen dan wel meestal weer mee. Niemand kan mij verplichten consistent te zijn in mijn vooroordelen!

En kijk, als mensen die ik helemaal vertrouw zeggen dat welbepaalde individuele Hollanders de moeite waard zijn, dan heb ik zelfs geen YouTube nodig om te weten dat het echt de moeite is.

Lang verhaal kort:

Donderdag 31 mei om halfnegen in den Bal Infernal op de Vrijdagsmarkt: optreden van Daniel Arends en Henry Van Loon. Vier euro voor kaarten van het genre “ik heb die meneer die nu wereldberoemd is, twee jaar geleden nog zien optreden in een café in Gent”.

Ondertussen zijn trouwens ook Emilio Guzman en Michael Van Damme erbij gekomen. Die laatste is geen Hollander, die eerste wel, en hoe: broer van Javier Guzman, waar wij allemaal redelijk zwaar van  onder de indruk waren.

Kijk, ‘t is zeer eenvoudig: er zijn nu nog kaarten, en wie er niet zeer snel gereserveerd zal hebben, zal het zich beklagen. Word to the wise. Ge moest al op weg zijn naar uw mailprogramma. Mailen naar dutch@henkrijckaert.be. Ju!

Geïnstalleerd

donderdag 17 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 17 reacties

Pff, voeten in de aarde.

We kijken digitaal van thuis, maar ‘t was hoegenaamd niet evident.

Om te beginnen: de ene aansluiting staat op mijn naam, de andere op Sandra’s naam (als “De heer [voornaam onbekend] Pattyn Sandra”).

Ze hadden me gebeld van Telenet expliciet om te zeggen dat we door die twee contracten echt wel teveel betaalden, en dat ze die dus voorstelden samen te kletsen. Blijkt nu dat die ene aansluiting op mijn naam als zelfstandige genoteerd staat, op een BTW-nummer.

Ik héb dat BTW-nummer al een eeuwigheid niet meer, ik heb Telenet ervan op de hoogte gesteld dat het nummer afgeschaft is, maar blijkbaar konden de twee account toch nog niet gemerged worden. Ik zou een aangetekende brief moeten versturen.

En zolang het niet kan samengezet worden, kunnen ze geen digitale tv door mijn internetkabelmodem trekken. En dus hebben ze een tweede moeten installeren.

“Een tweede, meneer de installateur? Gaat dat dat niet extra kosten?” Blijkbaar niet, zegt die mens.

Tweede probleem: de digiboxcorder moet netwerkaansluiting hebben, maar er was geen netwerkkabel meer van beneden naar boven. En de bestaande mocht niet gebruikt worden, ah nee, die zat op de andere modem.

“Is niet om het even welke internetaansluiting mogelijk, meneer de installateur? Kunnen we niet gewoon een draad aftappen van de router, of van het bakje beneneden?” Nee, blijkbaar niet, zegt die mens: hij mag geen vinger uitsteken naar interne al liggende bekabeling.

Goed, uiteindelijk heeft hij zo’n ding geïnstalleerd waarmee het netwerk via de stroomkabels gaat. Vijfentwintig euro en ik heb, mits een bakje dat ik erbij gekregen heb, in het hele huis netwerk op elk stopcontact. Mja.

Derde probleem: de digicorderbox staat aangesloten, heeft netwerk, maar geen kabelverbinding. ‘t Is te zeggen: de sterkte van het signaal is 83%, maar de kwaliteit is 0%. Na nazicht blijkt het aan de kabel tussen het eerste en het gelijkvloers te liggen: er zou heel erg letterlijk een kink in liggen ergens.

Oplossing: een lange lange kabel van in de hoek van het bureau beneden naar de bijkeuken, door de trap, achter de zetel, achter de computer, achter de spiegel langs de schouw, onder kast, tot zo’n twee en een halve meter boven de hoek van het bureau. Kwaliteit 99%, signaal in de 60%.

Een kabel van vier meter door een gaatje trekken, nee meneer, dat is aan de interne bekabeling raken en dat mag niet.

…maar dus ondertussen is het in orde gekomen. We kijken op digitaal op de ene tv, en op analoog op de andere. We zitten op internet via twee verschillende modems. En we hebben twee facturatiepersonen.

Het zal mij vreselijk benieuwen hoeveel geld we nu meer betalen per maand, as opposed to minder zoals telefonisch beloofd.

En hoe we er dan gaan uitgeraken, met de uitleg over en weer.

LCARS

donderdag 17 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

De meneer van de installatie van de kabeltelevisie keek raar op toen ik in lachen uitbartte als ik het configuratieprogramma van de ontvanger van digitale kabeltelevisie zag:

LCARS

Maar zeg nu zelf, da’s toch fantastisch? Dat er daar ergens een ingenieur zoiets in die hardware geplakt heeft, en dat wellicht geen van zijn bazen weten wat de grap is?

Geen Joost invites meer

donderdag 17 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Nem. Ik heb er door de tweehonderd uitgedeeld, en ‘t is mij wat beu om te copypasten.

Observatie: van die door de tweehonderd uitgedeelde invites zijn er, denk ik, zo’n stuk of vijf-zes die iets terguggemaild of gecommentaard hebben. Niet dat ik effluvia aan dankbetuigingen verwachtte, maar de elementaire beleefdheid, een mens zou verwachten…

Ach. Tinternet. De jeugd van tegenwoordig.

De oogst

donderdag 17 mei 2007 in Safari. Permanente link | 4 reacties

Mijn rug wil niet mee, maar ik wou toch eens de tuin in trekken, al was het voor een kwartiertje. Bukken zat er ook niet in. Nog een geluk dat er op ongeveer-ooghoogte ook wel wat beleven viel (thank heavens for brandnetelvelden).

Om te beginnen: ik probeer eens wat meer op f/20 of lager foto’s te nemen. Het verschil in scherpte is echt wel fenomenaal, vergelijk deze vlieg:

 Een vleesvlieg

…en dit klein spinnetje, ongeveer even groot als de kop van de vlieg hierboven, maar toch veel minder scherp:

Klein spinnetje met slachtoffer

En voor de rest: veel, héél veel lieveheersbeestjeslarves. Praktisch allemaal Harmonia axyridis, vieze aziatische migranten dat ze zijn, zomaar onze Vlaamse volkseigen lieveheersbeestjes wegconcurreren. Dat het Vlaams Blok dààr eens iets aan doet!

(meer…)

Vandaag

donderdag 17 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

‘t Was vandaag eerste communie op de school van Zelie.

Zelie heeft niet meegedaan, maar we zijn wel allemaal naar de mis geweest—ik heb soms de indruk dat de juf daar niet goed weet wat ze van ons moet denken, want op de voorbereiding waren we er bijvoorbeeld ook al bij.

Afijn. De mis was met indrukwekkend ignatiaanse precisie georganiseerd (“militair” is zo’n pejoratieve term), en alle kindjes, Zelie incluis, zagen er content uit. En op de receptie in de refter van de grote school achteraf, hebben ze communiekaartjes uitgewisseld dat het een lieve lust was.

Zelie en vriendinnen

Daarna zijn we iets gaan eten in de Rustica, en naar de stadsloop getrokken. Nét op tijd: de juffrouw aan de balie zei dat Zelie en Louis de allerlaatst ingeschrevenen waren voor de Kids’ Run.

Louis heeft het, net zoals vorig jaar trouwens, na één ronde voor bekeken gehouden. Zelie heeft het, net zoals vorig jaar, uitgelopen. Maar net zoals vorig jaar was ze bij laatste: haar idee van “oefenen” is een paar keer twintig meter lopen en Louis vragen om te tellen hoe lang ze erover doet.

Tweede ronde

Maar goed: ze heeft de kilometer gelopen.

Louis niet: hij was na precies één ronde uit de wedstrijd gehaald door een dame van de organisatie. Ik vermoed dat hij samen met Zelie aan het lopen was, en dat hij haar niet meer kon bijhouden, en dat hij zich de longen uit het lijf zal geschreeuwd hebben van “Zelie, wacht op mij!”, en dat Zelie, zoals ze wel meer doet, ondanks onze aanmaning van samen met Louis te lopen een plotse aanval van selectieve doofheid zal gekregen hebben.  

En dan wordt Louis radeloos/kwaad/verdrietig/nijdig en begint hij te wenen, en dan lukt lopen helemaal niet meer natuurlijk. Hij liep nochtans maar een meter of twintig achter Zelie hoor, maar het ging echt niet meer. Ik zag het gebeuren, ik stond erop te kijken, maar de nazi van dienst liet me niet oversteken om Louis mee te nemen.

Ze namen hem van de organisatie mee, maar geen mens die wist naar waar. Na afloop van de wedsrtijd was hij spoorloos verdwenen. Sandra en Ilse hebben er zeker een half uur naar moeten lopen zoeken, en geen mens die wist waar ze de verloren gelopen kindjes hielden.

Afijn. Teruggevonden, nog net lang genoeg op Sint-Pietersplein gebleven om Tom in korte broek te zien en de littekens op zijn buik te kunnen bewonderen, en dan naar de Vooruit afgezakt met Bruno en Tessa en Jeroen. Ilse was tegen dan al met vriendin avonturen gaan beleven (brr).

…en tegen dan bekaf naar de thuisbasis gegaan. Summier verjaardag van mijn broer gevierd—alleen taart, cadeaus zijn voor morgen—en dan naar eigen huis en nu voor de digitale televisie verzeild geraakt.

En morgen gezond weer op en werken. De brug maken, da’s voor luiaards en leeghangers.

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000 vs. Logitech diNovo Edge

vrijdag 18 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

Toen ik wist dat ik Vista Media Center Edition (of wat daar voor doorgaat, tenminste: de home premium superduper versie of zo) zou hebben, was ik in de markt voor een keyboard waarmee ik vanuit mijn zetel kon computeren op een scherm dat in de verte stond.

De keuze was tussen een Logitech diNovo Edge en een Microsoft Entertainment Desktop, allebei niet goedkoop, maar bon, een mens leeft maar één keer.

Het hangt er allemaal van af waar je naar op zoek bent in zo’n ding, natuurlijk. Ik persoonlijk zocht geen typ-keyboard—zo heb ik er al een aantal. Ik houd namelijk van goede keyboards. Ik verzamel ze zowat: sinds deze entry in 2002 zijn er nog een hele stapel bijgekomen, onder meer een hele doos vol azerty IBM Model M’s.

Het keyboard dat ik tegenwoordig het meest gebruik, heb ik leren kennen op mijn vorig werk: de Dell SK-8135. Ik heb er een jaar of zo geleden op eBay drie gekocht voor $22.99 in totaal, en ik ben er machtig content van. Prettig in de aanslag, klein, en net genoeg knoppen om te doen wat ik nodig heb—media player besturen:

Dell SK-8135

Maar goed. Wireless Entertainment Desktop 7000 of diNovo Edge? Ik heb ze alletwee in handen gehad, ik heb op allebei getypt, ik heb ze allebei uitgeprobeerd met een Vista in de winkel, en het is na nauwelijks een kwartier alsnog de Microsoft geworden. Zelfs al was ik eigenlijk vertrokken met een riem goede reviews van de Logitech onder de oksel.

Mijn allereerste eis was dat ik mijn computer vanuit mijn zetel moest kunnen bedienen. En dan betekent dat niet alleen typen, maar vooral op het interweb browsen, feeds lezen, en Media Center en WMP besturen.

In het donker.

Die diNovo is een gladde plaats plexiglas in een aluminium kader. Het ding licht op in het donker, maar dat helpt niet als een mens gewoon is op de tast te werken—vergelijk het met het verschil tussen een klavier op een SmartPhone en de volledig-touch-screen-interface van de iPhone.

Die diNovo is ook een zwaar, onhandig ding. Niet gemakkelijk om op de schoot te houden, voor zover ik dat kon inschatten.

De Entertainment Desktop 7000 daarentegen…

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

Ligt gemakkelijk in de hand: de hele bovenkant is een soort “handvat”, het is licht zonder plastiek aan te voelen, en alle strategische controls zitten op plaatsen waar men er op de tast en in het donker met één hand aan kan.

Rechtsboven op het keyboard al meteen de deal clincher, die ik niet eens had gezien in de winkel:

_KGB8468-Edit

Dat directioneel dingetje met een switch erboven is in de ene stand een pijltjes-ding (links, rechts, boven, onder, enter in het midden), maar in de andere stand is het een touchpad!

Jawel: als ik dit had geweten, had ik zelfs niet meer verder gekeken naar andere features. Ik gebruik misschien 90% van de tijd alleen het klavier voor al wat ik doe op de PC, maar soms moet een mens gewoon een muis hebben. Met dit keyboard kan ik in de zetel liggen, en als ik dan toch mijn muiscursor moet bewegen, kan ik het dingetje rechtsboven in muisstand gebruiken en met de wijsvingervan mijn rechterhand het pijltje bewegen als ware het een laptop; op de linkerkant van het klavier kan ik met mijn linkerhand een rechter– of linkermuisknop indrukken.

Genius.

Daaronder een back-knop (vreselijk handig in het webbrowsen, ik moet het niet zeggen), en de Media Center-knop, die Media Center opstart of naar de home page ervan gaat.

Aan de linkerkant:

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

De voormelde linker– en rechtermuisknop en rechts ervan de gebruikelijke media-controls: play/pause, previous/next, record, mute, channel up/down, volume up/down. Daaronder een live connect call media msn voip-knop of zoiets, in alle geval (nog?) niet mijn ding.

De Magnifier-knop onder de muisknoppen is ook een geniale vindst, bleek al redelijk snel: in Media Center is alles ruim groot genoeg, maar als ik in de zetel zit en ik ben toch op 3200×1200 bezig vanop een meter of vijf-zes, dan kan ik met die knop inzoomen op het scherm. Kan ik bijvoorbeeld mijn Outlook-kalender lezen zonder op te moeten staan.

Is het allemaal ideaal? Nee. Het is een uitstekend keyboard om op zijn schoot mee te typen in de zetel, maar het is géén goed keyboard om aan tafel mee te zitten: het is helemaal plat en er zijn geen rechtopsta-pootjes aan.

Het is ook een keyboard met batterijen en geen heroplaadbaar ding met een docking station zoals de diNovo. Microsoft verzekert ons dat batterijgebruik zou moeten beperkt blijven omdat er een proximity sensor in de donkere zone onderaan het klavier zit, maar toch.

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

Behalve die twee kleine dingetjes, en de kleine aanpassing dat functietoetsen geen echte toetsen zijn maar van die touch sensitive plekken bovenaan het klavier: een fan-tas-tisch voorwerp, en ik ben er na een paar weken nog altijd machtig content van. Ik was in eerste instantie wat teleurgesteld dat ik alleen een Pinnacle-afstandbediening bij mijn PC had gekregen en niet de standaard-Microsoft-Media Center-afstandsbediening die mijn broer had gekregen, maar nu ik dit heb… dit is vele vele keren beter dan om het even welke afstandsbediening.

Aanrader.

Hokjesdenken

vrijdag 18 mei 2007 in Politiek. Permanente link | 10 reacties

Vroeger, tot de vorige gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk, was ik niet genoeg geïnformeerd over de mensen en de standpunten en het al dan niet competent zijn. Dan stemde ik d’office op de eerste vrouwelijke kandidaat met een min of meer allochtoon-klinkende naam.

Binnenkort, als het verkiezingen gaan zijn, ga ik op competente personen stemmen. Of dat mannen, vrouwen, transfo’s of aliens van Mars zullen zijn, weet ik op dit ogenblik nog niet.

Websites als deze: wat voor een betuttelende, hokjesdenkende bullshit is dat nu, verdorie? “Ook vrouwen hebben politiek talent,” lees ik. No shit, Sherlock. Trap eens een open deur in. Of deze:

[…] eigenlijk zijn wij vrouwen nog bescheiden. We zouden gewoon op basis van de bevolkingscijfers de meerderheid moeten opeisen in het parlement.
Maar we zijn zonder pretentie: de helft is ook al OK.

O ja? Met die redenering zouden mensen die niets afweten van politiek en het zich ook niet aantrekken de absolute meerderheid moeten krijgen in het parlement.

En moeten we een stukje parlement opzij zetten voor demente bejaarden. En voor homo’s. En voor mensen tussen 1.50 meter en 1.65 meter hoog. En mensen met schoenmaat 45 en meer. Nog een beetje en de 18 tot 21–jarigen of anorexie-patiënten gaan eisen dat ze proportioneel vertegenwoordigd zijn in het parlement, verdorie.

Ik eis van mijn verkozenen niet echt veel: dingen als het hart op de juiste plaats hebben, getuigen van gezond verstand, dossierkennis, goed werk verrichten, en de juiste ideologie (in de beste zin van het woord) halen het daarbij met verschillende parsecs op irrelevante nonsens als geslacht, kleur, afmetingen, sexuele voorkeur of geslacht.

Ja, ik weet dat dàt ook een open deur is, maar als ik mensen die ik serieus respecteer naar dergelijke stommigheid zie linken, dan wind ik mij daarover op.

links for 2007-05-18

vrijdag 18 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Die Chinezen

vrijdag 18 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Tip voor mensen die vrienden met kleine kinderen hebben en die ze de muren op willen krijgen: koop ze speelgoed dat lawaai maakt.

Het liefst van al speelgoed dat een vervelend lawaai maakt. Een mondharmonica is een goed idee bijvoorbeeld, maar een blokfluit is nóg veel beter: kleine kinderen krijgen hun vingers niet op alle gaten, dan komt er altijd maar één vervelende hoge toon uit als ze erop blazen.

Wij hebben onszelf de duvel aangedaan met deze hoofdvogel, gekocht op de Patersholfeesten 2006: een trekzak.

Trekzak

Het geluid dat er uit komt, is hetzelfde geluid alsof een klein kindje met asthma een harmonica zou hebben met enkel een akkoord van drie (dissonante) noten erop. Ir-ri-tant!

We hadden er denk ik drie gekocht. Normaal gezien zijn die dingen op geen tijd kapot, maar één ervan heeft het nu al bijna een jaar overleefd. En om de zoveel maand “herontdekken” de kinderen het ding, en hebben we een paar uren irritatie gratis en voor niets.

Gisteren had Jan hem mee naar het restaurant, en om erger te voorkomen, hebben we het maar afgepakt en opzij gelegd: niet spelen aan tafel was de boodschap.

…maar kijk eens naar dat instrument: wat voor vreemde zaak is dat niet! Wellicht in China gemaakt, zéker zonder licentie van Disney, en toch een soort Mickey Mouse erop. Een blauw-paars-oranje Mickey, die een chinese schildpad uit een hoge hoed tovert. In de lucht zweeft een soort Klingon Bird of Prey-achite vogel en een vlinder. Rechts op de grond staat een soort stekelvarken in de handen te klappen. Links staat een kikker in brand terwijl hij een slak (of een schildpad?) op aan het eten is.

What the fuck is up with that? Is dat het Rode Gevaar dat onze kinderen op de één of andere manier indoctrineert? En zo ja, waarmee?

An inquiring public wants to know!

Del.icio.us op 19 mei 2007

zaterdag 19 mei 2007 in Links. Permanente link | 2 reacties

 • Gnirf? Een mens moet hier al heel hard zijn hoofd erbij houden om nog iets te begrijpen. Die Canadezers!
  (tags: video canada)
 • Meneer Maes Beau wijst mij op het bestaan van meneer Akro de muzikant uit Brussel. Ik ben er wel voor te vinden. Helemaal jong, ik.
  (tags: music)

Weer thuis!

zaterdag 19 mei 2007 in Verbouwingen. Permanente link | 5 reacties

We leven weer thuis! Allemaal samen! Allez ja, ‘t is te zeggen, voor vanavond toch.

Een beetje.

We waren naar het communiefeestje van Yanthe gegaan, en tegen dat we allemaal terug waren en de kinderen gegeten hadden, was het eigenlijk al te laat om nog aan te zetten naar Sint-Denijs om bij mijn ouders te gaan slapen.

Morgenochtend moet ik bovendien naar de politie (meer daarover ten gepasten tijde!), en dus hebben we een executive decision genomen: de kinderen in hun eigen bedjes, en wij blijven hier ook gewoon slapen.

Bij mijn ouders wonen is wijs, maar thuis wonen is toch, euh, ook wijs. Jan was helemaal aan ‘t glunderen, dat hij weer in een groot bed mag slapen:

Jan, doodcontent

En nu is het tien uur, liggen alle kinderen weer in hun écht eigen bed, en staat onze eigen televisie op, en is er het geluid van de mensen op straat, en zijn we op tien minuten te voet van winkels met eten en drinken, en alles, en alles.

Het doet wel raar, zo na al die maanden. En de trekzetel is nog niet mee verhuisd, dus écht echt is het nog niet—morgen keren we trouwens weer gewoon terug naar daar—maar toch… het begint te korten.

Wat er nog moet gebeuren? De badkamer is nog een shambles, maar dat is voor iets langere termijn. Op middelkorte termijn, in min of meer volgorde: de plinten en dergelijke op het eerste en de nieuwe bibliotheek. En dan de trappen, de keuken, het achterhuis… ack.

Infoglut

zondag 20 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Zonet op de Google Talk:

heb jij mijn mail gekregen over [dinges]?

Slik. Welke mail? Waar? Ik had op dat moment de volgende maildingen openstaan:

 1. persoonlijke Gmail, waarop de meeste mail binnenkomt, ook mailinglijsten en dergelijke
 2. redactiemailbox van Gentblogt [Gmail]
 3. eindredactiemailbox van Gentblogt [Gmail]
 4. werkmail van Namahn [Exchange webmail], waar vooral, euh, werkgerelateerde dingen op terechtkomen
 5. werkmail van De Post [Exchange webmail], waar ook vooral werkgerelateerde dingen op gerechtkomen (en die eigenlijk nutteloos openstond, want ik heb er een automatische forward naar Namahn op gezet)

Wat niet openstond, dat was mijn Telenetmail. In Outlook. En daar stond de desbetreffende mail te blinken.

Ondertussen had ik hem wel al via Google Talk gekregen. Trr. Staat hij ondertussen ook via search te vinden in Gmail.

Ja, ik zou dat allemal kunnen synchroniseren, maar toch niet echt. ‘t Werkt allemaal wel, zo.

Ah ja, en dan staat Google Talk dus ook nog open, met onder meer een druk twitterend venstertje, en Windows Live Messenger, en FeedDemon dat alle vijf voet iets binnentrekt in één van zijn honderden feeds, en de de televisie staat op, en ik ben Wikipedia en nog een stapel websites aan het lezen.

Al die informatie, maat.

Community

zondag 20 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

O, lijstjes. Daar kan ik moeilijk aan weerstaan. Waar heb ik nog profielen staan?

Um, en Livejournal, maar daar geef ik geen URL van weg. En nog ongetwijfeld een heel aantal die ik vergeten ben.

Ha! Een wedstrijdje “om ter tlangst een account hebben ergens”?

  Downloading updates

  zondag 20 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

  Goeie help. Ik hang mijn telefoon aan de computer, duw op de “update phone software”-knop, en ik krijg dit voorgeschoteld:

  Foonupdate

  Honderd. Dertien. Megabyte.

  Ik dacht even in de zin Waar gaat dat in ‘s hemelsnaam eindigen? Het equivalent van een CD-ROM in zo’n telefoon steken? —en toen bedacht ik dat ik eigenlijk al een DVD in de PSP steek als ik er mee wil spelen. En dat er gigabytes op die telefoon en die PSP staan.

  Slik. Aflevering zoveel in de reality-serie “We worden oud, meneer”.

  Del.icio.us op 20 mei 2007

  zondag 20 mei 2007 in Links. Permanente link | 2 reacties

  You know, for the kids

  zondag 20 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

  Ik heb Louis en Zelie allebei een account aangemaakt op Vista. Ik dacht slim te zijn en er parental dinges op te zetten:

  Parental1

  Ha. Leutig hoor, daar niet van. In theorie kan daar vanalles mee gedaan worden. Controleren wanneer ze wel en niet op de computer mogen, bijvoorbeeld:

  Parental3

  Of zeggen wat voor soort spelletjes ze mogen spelen, of welke website ze mogen bezoeken. ‘t Ambetante is natuurlijk dat zoiets redelijk dode letter blijft als in de praktijk alles wat ze “nodig” hebben via Google te zoeken is. Of op YouTube staat.

  Afijn. De computer staat in de living en ze mogen/kunnen er niet op als wij niet in de buurt zijn, wij zullen nog wel een tijdje voor parental control zorgen.

  De stats, die laat ik wel nog even aan staan, want dat vind ik zelf leutig.

  Parental2

  Die “blocked sites” in de screenshot hierboven trouwens: dat was van toen ik gezegd had dat alleen kids-approved websites mochten. Bij het opstarten gaf het al meteen problemen omdat de standaard-home page van Microsoft niet kids-approved is. En Google uiteraard ook niet.

  Pfeh.

  You know, for the kids (ii)

  zondag 20 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

  YouTube is een fantastische website om filmpjes voor kinderen op te vinden. Combineer dat met de vele vele lyrics-sites die er bestaan, en een mens kan op géén tijd een half uurtje vertier voor de computer hebben.

  Deze Tunak Tunak is al sinds het de ronde van het internet deed back in the day een vaste waarde bij ons thuis, en nu kunnen we ook allemaal meezingen zonder complexen:

  (Tunak tunak Tun (x3) Da Da Da) x5

  (Dholna, vaje tumbe val taar soode dil de pukar aaja karle ye pyar) x4

  Dholna…
  (Tunak tunak Tun (x3) Da Da Da) x4

  (Duniya yaara rang-birangi’ naal paidi naye changi) x4
  Soonn yaara bole ek tara Mehndi Da Yaara

  (Tunak tunak Tun (x3) Da Da Da) x4

  (Dholna Kadeh Mere Nal Hass Mainu Dil Valli Dass Nahin Taan Teri Meri Bass) x4

  Dholna…
  (Tunak tunak Tun (x3) Da Da Da) x4

  (Duniya yaara rang-birangi’ naal aidi naye changi) x4
  Soonn yaara bole ek tara Mehndi Da Yaara

  (Tunak tunak Tun (x3) Da Da Da) x4

  (Dholna Tu Chann Mein Chakor Sadde Varga Na Hor Rab Hath Saddi Dor) x4

  Dholna…
  (Tunak tunak Tun (x3) Da Da Da) x4

  (Duniya yaara rang-birangi’ naal paidi naye changi) x4
  Soonn yaara bole ek tara Mehndi Da Yaara

  (Tunak tunak Tun (x3) Da Da Da) x4

  Of deze: Chu Natsu Party van de fantastische 3 Nin Matsuri (er zijn varianten met 7 en 10 en zo ook): al ruim vijf jaar een favoriet van zowel Zelie als mij.

  (Fu~n)
  CHU! CHU! CHUCHUCHU! SAMAA PA~TII
  CHU! CHU! kitai shichau wa  CHU!
  asa hayaku  odekake ne
  GURUUPU de  aoi umi
  YES! MY LOVE!
  densha  notte  higaeri

  (Fu~n)
  CHU! CHU! CHUCHUCHU! SAMAA PA~TII
  CHU! CHU! kitai shichau wa  CHU!

  otenki ni  megumarete
  umi no ie mo  ii funiki
  I LOVE YOU!
  ohiru  gohan  BAABEKYUU

  kataomoi wa  setsunai kedo
  kyou wa
  ano hito to issho!
  PURITI na mizugi kite
  shoubu (shoubu) shoubu (shoubu) shoubu  shoubu
  PAATI  PAATI!

  natsu no umi wa  ROMANCHIKKU!
  naze ka  naze ka
  otomegokoro  daitan ne
  natsu no umi wa  MERUHENCHIKKU!
  demo ne  demo ne
  mune ga  mune ga  kurushii yo

  (Fu~n)
  CHU! CHU! CHUCHUCHU! SAMAA PA~TII
  CHU! CHU! kitai shichau wa  CHU!

  daisuki na  ano hito to
  tama ni shika  me ga awanai
  OH MY GOD!
  hoka no  ko ni wa  egao ne

  ochikonderu  baai ja nai
  sekkyokuteki ni
  BAABEKYUU
  ryouri no ude misete!
  shoubu (shoubu) shoubu (shoubu) shoubu  shoubu
  PAATI  PAATI!

  natsu no umi wa  ROMANCHIKKU!
  naze ka  naze ka
  otomegokoro  fukurande
  natsu no umi wa  MERUHENCHIKKU!
  naze ka  naze ka
  toki ni  toki ni  ijiwaru ne

  (Fu~n)
  CHU! CHU! CHUCHUCHU! SAMAA PA~TII
  CHU! CHU! kitai shichau wa  CHU!

  natsu no umi wa  ROMANCHIKKU!
  naze ka  naze ka
  otomegokoro  fukurande
  natsu no umi wa  MERUHENCHIKKU!
  naze ka  naze ka
  toki ni  toki ni  ijiwaru ne

  (Fu~n)
  CHU! CHU! CHUCHUCHU! SAMAA PA~TII
  CHU! CHU! kitai shichau wa

  (Fu~n)
  CHU! CHU! CHUCHUCHU! SAMAA PA~TII
  CHU! CHU! tsui ni… CHU!

  Zo wijs, Japans.

  …en natuurlijk: YouTube zou YouTube niet zijn zonder gezonde dosis serendipiteit. Zoals vandaag deze twee, samen met de kinderen gevonden:

  en

  Internet!

  3nin Matsuri – Summer Party

  maandag 21 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

  De woorden van het machtige Summer Party in het Japans zijn overal te vinden, maar de beste vertaling staat blijkbaar alleen nog in de cache van Google. Dat ze niet voor de eeuwigheid zou verloren gaan, bij deze in al haar glorie:

  3nin Matsuri: Chu! Natsu Party

  01.07.12
  Artist: 3nin Matsuri (3 Person Festival)
  Title: Chu! Natsu Party (Smooch! Summer Party)
  Words: Tsunku
  Music: Tsunku

  (Fu~n)
  Smooch! Smooch! Smooch! Smooch Smooch!
  Summer Pa~rty
  Smooch! Smooch! I’m hoping for something!
  Smooch!

  Going out early in the morning
  to the blue sea with a group of friends
  YES! MY LOVE!

  take the train for a day trip

  (Fu~n)
  Smooch! Smooch! Smooch! Smooch Smooch!
  Summer Pa~rty
  Smooch! Smooch! I’m hoping for something!
  Smooch!

  blessed with good weather
  the seaside shops too, make for a nice atmosphere.

  I LOVE YOU!
  for lunch Barbeque

  unrequited love hurts but,
  today I’ll be with him.
  wear a pretty swimsuit

  the battle’s on! it’s on! it’s on! *1
  Party Party!

  The summer sea is romantic
  For some reason a girl’s heart is bold!

  The summer sea is like a faery tale! *2
  but you know, my heart aches.

  (Fu~n)
  Smooch! Smooch! Smooch! Smooch Smooch!
  Summer Pa~rty
  Smooch! Smooch! I’m hoping for something!
  Smooch!

  My eyes meet the boy I like only some of the times
  Oh My God!
  He smiled at some other girl!

  I can’t be bummed about it,
  eagerly cooking barbecue
  I’ll show him my cooking skills!

  the battle’s on! it’s on! it’s on!
  Party Party!

  The summer sea is romantic!
  for some reason it makes a girl’s heart swell

  The summer sea is like a faery tale!
  for some reason sometimes it’s cruel.

  (Fu~n)
  Smooch! Smooch! Smooch! Smooch Smooch!
  Summer Pa~rty
  Smooch! Smooch! I’m hoping for something!
  Smooch!

  The summer sea is romantic!
  for some reason it makes a girl’s heart swell

  The summer sea is like a faery tale!
  for some reason sometimes it’s cruel.

  (Fu~n)
  Smooch! Smooch! Smooch! Smooch Smooch!
  Summer Pa~rty
  Smooch! Smooch! I’m hoping for something!
  Smooch

  (Fu~n)
  Smooch! Smooch! Smooch! Smooch Smooch!
  Summer Pa~rty
  At last… Smooch!

  Translated By: Brian Stewart and Sakuma Takako

  Translator’s Notes: Well it’s decided Takko and I are going to hell for translating this. The cuteness factor is off the charts folks, we’re in uncharted territory. What is the something the singer is expecting? That’s easy it’s Chu~! from the boy she likes. She’s expecting her first kiss. *s!

  * 1 – We translated shobu! shobu! shobu! as “the battle’s on, it’s on, it’s on” because it sounded best. The point being the girl is trying to impress the boy she likes and win his heart, whether it be by wearing a pretty swimsuit or cooking barbecue.

  * 2 – meruhenchikku is a word Japanese use to describe faery tales. Lots of lace, and doilies, pretty dresses, like Cinderalla, or Snow White. This is used to describe everything from boutiques to fashion trends. Don’t ask me how a summer sea can be meruhenchikku. I have no idea. The word is in fact derived from
  the German word MÄRCHEN. Thanks to Chuffy for the explaination.

  ‘t Is een dienst voor de hele mensheid die ik vervul. Ze zal mij later danken. 😀

  Del.icio.us op 21 mei 2007

  maandag 21 mei 2007 in Links. Permanente link | Eén reactie

  Terug

  maandag 21 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

  Zo, en bij deze is alles ook weer helemaal bij het oude: we gaan slapen in ons eigen bed, we staan op tussen 6u15 (Sandra) en 6u30 (ik), de kinderen worden aangekleed, ik geef de drie oudste eten, Sandra doet de jongste, getouwtrek om boekentassen en fruit en koeken en jassen, Sandra vertrekt met de auto, ik vertrek met de fiets naar de Dampoort voor de trein van 7u58, toekomen in Brussel Centraal, metro naar de Post.

  Werken tot 12u, eten tot 12u20, werken tot 17u15.

  Metro naar Centraal, trein van 17u3832 naar Dampoort, thuis, eten, televisie, computer, slapen.

  Metro-boulot-dodo.

  Content dat ik ben.

  Wespenbok

  maandag 21 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

  Er zat een kleine wespenbok (Clytus arietis) op de venster bij mijn ouders.

  Het interweb mag dan al blijven volhouden dat dit één van de meest voorkomende boktorren in Europa is, ik had er nog maar één gezien ooit. En toen had ik geen fotogerief bij.

  Gisteren had ik wel fotogerief bij, maar niet het goede gerief: de breedhoek en de SB-800, niet de macrolens en de ringflitsachtigen. Het beest dan maar in een potje gestoken om het dan mee te nemen naar huis, alwaar wél de nodige materialen voorhanden waren.

  Buiten de waard gerekend, natuurlijk: tegen dat het zo ver was, was ik die pot al lang vergeten. Nog een geluk dat mijn vader die avond nog langsgekomen is, met allerlei gerief dat we ook nog vergeten waren. En dus dat ik hem onder het fototoestel heb kunnen zetten.

  De boktor, niet mijn vader, welteverstaan:

  Clytus arietis

  Ik ben content. Niet de beste foto, ‘k weet het, maar het was niet gemakkelijk: ding bleef veel te rap weglopen.

  Monday cat blogging

  maandag 21 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

  Een mens mag niet klagen over zijn maandagse kattenfotoleveranciers, dat ze al eens een week overslaan en zo. Nee meneer: absence makes the heart grow wossname, meneer:

  En het moet gezegd: ‘t was de moeite van het twee weken wachten waard.

  Go on, you know the drill. [oooooh]

  Fotoots

  dinsdag 22 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

  Takkoord, ik neem al graag eens een foto. Maar als ze mij aanspreken als “ah, dan zijt *gij* de fotograaf”, dan krijg ik het helemaal benauwd. Brrr.

  Del.icio.us op 22 mei 2007

  dinsdag 22 mei 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

  Uithuizig

  woensdag 23 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

  Ha, ik zég wel dat alles weer bij het oude is, nu we weer thuis wonen, maar niets is minder waar: ‘t is al twee avonden op rij dat ik geeneens in huis ben!

  Maandagavond was er een debat in de Vooruit, en dinsdagavond was het het laatste optreden van het jaar van de Lunatics, in de Bal Infernal. Ik had al heel lang beloofd aan Peter dat ik langs zou gaan om foto’s te nemen, maar ‘t was er wegens niet in Gent zijn nog niet van gekomen.

  En nu was het dus last chance to see. Met achteraf nog een try-out van Wouter Deprez bij.

  Gevolg van dit alles, en stel u daar vooral geen vragen bij, is dat ik nu nog een paar uur wakker zal moeten blijven om enige liters te drinken. Ach ja. So it goes.

  Ruis

  woensdag 23 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

  Ach, ‘t is kunst hé meneer. Of nee: ‘t was helemaal de bedoeling, ik wou zeker vermijden dat ik snelle bewegingen zou missen. Of nee: het was daar zodanig tropisch heet in den Bal Infernal, dat ik helemaal van mijn melk was.

  Bal Infernal

  Nee, eigenlijk: ‘t was een accident. Mijn fototoestel stond nog op veel te veel ISO. Geen 400, geen 640, maar wel 3200 ISO. Stomgaweg. Zonder eigenlijke reden. Beginnersfout. Pech. Gevolg: afgriebelijk veel ruis, veel lelijke ruis, op alle foto’s van vanavond. Stom.

  Euh… Schone ruis is ook niet verkeerd, toch? Toch? Hé?

  Tsja. Als het alleen maar voor op tinternet is, dan is het misschien nog bruikbaar. Troost ik mezelf.

  Lunatics Peter Lunatics

  Getver. Misschien volgende keer toch maar eens met flits foto’s nemen, denk ik. 

  Lunatics

  Grr. Ik kan mezelf echt wel voor de kop slaan.

  Oproep!

  woensdag 23 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

  Helaba! U daar! Ja, u daar, languit achterover in de zetel. Of pijnlijk alert in de vroege uren van de nacht. Of ondertussen weer veel te vroeg op het werk en schaamteloos het internet afschuimend. Of dringend aan een pauze in het blokken toe, of tussen soep en boodschappen en patatten, hier terechtgekomen via Google, op zoek naar een chinese naam of een tatoeage van Natalia. Arachnofiel of arachnofoob, actua-verslaafde, meerwaardezoeker, nagelbijter, kattenmens, lurker, niet-lurker, geinponem en/of flipkikker!

  Binnenkort! Is! Het! Weer! Gentse! Feesten!

  En wat is dat, de Gentse Feesten?

  Niemand?
  Niemand?

  Ja! Juist, daar vanachter: Gentse Feesten, dat is wanneer het Project alle stoppen uittrekt en zijn redactieploeg uitbreidt!

  Dit jaar gaan we tot voorbij het gaatje, en komen we er aan de andere kant weer uit: werkelijk iedereen en alles! kan! Een eindredactionele ploeg zal 24 uur op 24 klaar staan om uw werk, vliegende vrijwillige reporters, in vorm te gieten en multimediaal op intervis te gooien!

  Geen flickr of youtube of, euh, dinges, weetwel, dat ander ding dat ook multimedia doet, zal veilig zijn voor ons, euh, multimediaal dinges. Hierzie kijkzie: van YouTube:

  [ha! ziet ge wel, ik kan óók enthousiast doen en van promotiemateriaal maken en alles!]

  Ahem. Edoch. Meer to the point: we zoeken bij Gentblogt mensen die zin hebben om tijdens de Gentse Feesten mee te werken. Als je al een idee hebt van wat je zou willen doen, hartelijk welkom. Als je  geen idee hebt maar wel wil meewerken: ook hartelijk welkom.

  Alles of bijna alles kan. Artikels uiteraard—recensie, opinie, verslag, cursiefje, polemiek, actua, … maar ook foto’s, geluid, film: van zodra het op het internet geraakt, kunnen we er iets mee aan. Ga je graag naar theater maar doe je liever dubbelrecensies met een fotograaf: wij koppelen je. Wil je nieuwe muzikale horizonten verkennen maar je weet niet goed wat: we helpen je op weg. Heb je een machtig idee voor een fotoreportage, of ken je mensen in organisaties, of ga je tóch de straat op om foto’s te trekken en zoek je een uitdaging: wij zijn er voor u.

  Mail naar ons redactieadres, en je verneemt zo snel mogelijk verdere praktische informatie.

  update en ‘t is uiteraard niet alleen voor Gentenaars—zélfs Antwerpenaars zijn welkom!

  Behive

  donderdag 24 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

  Het zat er al een tijdje aan te komen, een aantal onverlaten had zich al een tijdje geleden niets van het embargo aangetrokken (*kijkt*), maar bij deze zijn de lakens ook officieel van de eerste steen gerukt: Behive.

  Een magazine op het interweb, featuring Belgische dingen. Cultuur, in de ruimste zin van het woord. Wie zich geroepen voelt: Ine mailen. Doen!

  Ja!

  donderdag 24 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

  Grin. Dat het eens tijd werd dat er een etnische Gentenaar op televisie kwam voor een politieke reclameboodschapdinges:

  update naar aanleiding van — dit is het “origineel”:

  Speervriend

  donderdag 24 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 19 reacties

  Het spijt me voor het volksvreemde Engels, maar: words fail me. They really do.

  t Is nu tijd voor een nieuw’vlaams’kraht!

  Natalia Backstage

  donderdag 24 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

  Wel, kijk, ik ben helemaal vóór Natalia.

  ‘t Was vanavond de eerste tweede aflevering van Natalia Backstage, en wat voor een sympathieke madam leek dat niet te zijn!

  Natalia

  Ik ben een groot amateur van makings of; weten hoe een nummer tot stand komt, dat geeft het altijd een beetje extra als het dan uiteindelijk gemixt en alles beschikbaar is.

  Eens benieuwd of ik goesting zal hebben om Natalia’s nieuwe CD te kopen na de volgende paar afleveringen.

  L’Oréal Perfect Slim

  vrijdag 25 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

  De anti-cellulite revolutie! Nummer één in anti-cellulite! Diepwerkend! Afslankend! Met co-cafeïne Cx! Min 0,9 cm aan de dij! Min 0,75 cm aan de taille!

  Ahem. Bon. Om te beginnen: nummer één in anti-cellulite, daar staat een sterretje bij:

  * Bron: distributiepanels, totale verkoop in waarde in 29 landen, januari tot september 2006

  Met andere woorden: ‘t is niet dat het het béste is bevonden of zo, het was gewoon het product waar in totaal het meest voor neergeteld is. Het meeste dozen geschuifd, of dat de dozen in vergelijking met de andere producten gewoon veel duurder waren: niemand die het ons vertelt. Maar goed, da’s par for the course, ‘t is tenslotte reclame.

  Ook die co-cafeïne cx, waar het hele internet buiten de context van L’Oréal Perfect Slim nog nooit van gehoord heeft, is zoiets. Net zoals mensen eigenlijk niet willen weten dat ze bacteriën eten en drinken: Bifidobacterium animalis DN 173 010 bekt nu eenmaal minder goed dan Bifidus ActiRegularis®, en liever een anonieme “L” vóór de “casei Immunitas” in de Yakult dan vuile beesten als Lactobacillus casei DN-114 001.

  En zelfs die belachelijke claims (och here nog niet eens één centimetertje minder) kunnen me nog zo niet schelen.

  Nee, waar ik al dagen lastig van loop:

  Perfect Slim

  Volgens mij herkent de moeder van die juffrouw haar eigen dochter niet op die foto. Het kan soms kantje-boordje zijn, en het kan er soms een beetje over zijn, maar zeg nu zelf, dit is toch niet meer in het rijk van het mogelijke?

  Perfect Slim

  Op de foto is een ingesnoerd plastieken lichaam te zien, met een een nét weggepleisterde navel, en een hint van een middenrif, en er is iets ernstigs mis met ‘s juffrouws ribbenkas, of met de belichting, of met beide.

  Telkens ik er voorbij loop—verschillende keren per dag, in de metro in Brussel—moet ik aan Lovecraft denken. De juffrouw van L’Oréal Perfect Slim is, denk ik, net zoals Lovecraft’s R’Lyeh behept met een niet-euclidische constructie, die wij zien in bevreemdende, verkeerde hoeken en perspectieven. De lichtgevende affiches zijn doorgangen naar een andere dimensie, die wellicht al meer dan één nietsvermoedende metroreiziger opgeslokt hebben. Ongetwijfeld.

  Cthulhu fhtagn! Cthulhu fhtagn! Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn!

  links for 2007-05-25

  vrijdag 25 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

  Persoonlijk

  vrijdag 25 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

  Ik heb er al een paar sterke emoties-via-rss op zitten in de loop van de week, maar vandaag waren het er twee wel zeer kort op mekaar: Hoera! dat we na wat jàren onzekerheid leek, nu eindelijk weten wat er met Nina aan de hand is. En hoe durven ze!, dat ik nijdiger ben op Joepie dan ik kan zeggen.

  En dan was er nog de grootmoeder van Peter, en de schok van te lezen over Sandra (niet de mijne), en de hartverwarmende reacties op onze oproepen-voor-Gentblogt, en dingen, en alles, en gerief… dat het toch eigenlijk ongelooflijk is, het interweb tegenwoordig.

  Kickers

  zaterdag 26 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

  Matblauw, met een dikke rubberen zool; twee maal twee keer vijf ogen met dikke veters erdoor, stiksel op de zijkant, een rode en een groene stip in de hiel om te weten wat links en wat rechts was: mijn jeugd komt madeleine-gewijs weer helemaal terug.

  In die tijd droegen we kleren van absorba, rookten grootvaders Corps Diplomatique-sigaren, lazen vrouwen Het Rijk der Vrouw of Libelle-Rosita, was er niemand in de hele school die niet minstens één donkerblauw kledingsstuk aan had en droegen we k-ways rond onze middel en kickers aan onze voeten.

  Ik koop al vijftien of twintig jaar Dock Martins, maar ik geef toe: deze reclame zou me wel eens kunnen aanzetten om, uit pure nostalgie, op zoek te gaan naar een paar Kickers.

  (Ja, ik weet dat ik er—c’est le cas de le dire—met beide voeten in trap.)

  Doutzen Kroes

  zaterdag 26 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

  Doutzen Kroes is een Nederlandse juffrouw, geboren in 1985 in het Friese Oostermeer, leert Wikipedia. Wat een kleine wereld! Een paar jaar geleden gingen we met het (vorige vorige) werk voor de viering van twintig jaar Unit 4 met een paar duizend man voor een lang weekend naar It Wiid in Eernewoude, een gehucht naast Oostermeer.

  Dat schept een band, vind ik toch.

  En inderdaad, nu Linn het zegt: ‘t Is Doutzen op de reclame voor L’Oréal Perfect Slim. Maar of mama Kroes ze herkent op de Photoshop? Geen idee. Het interweb op zoek naar foto’s in iets meer natuurlijke toestand (geen evidentie, met zo’n supermodel) gaf me onder meer de volgende:

  Cc-MichaelKorsNY06awBS_101-Dout Cc-MichaelKorsNY06awBS_102-Dout

  DK-3ma4 Dou5xa

  Geen lelijke juffrouw, voorwaar. En hoe meer ze lacht, hoe mooier, me dunkt. Waarom ze die modellen allemaal lijkbleek en dodelijk ernstig laten paraderen, ik vraag het me af. En what’s up with die afgrijselijke rage voor blinkende make-up? Daar rechtsonderaan: Givenchy slaagt erin om Doutzen Kroes er te laten uitzien als een al enkele jaren overleden en gebalsemde Yulia Tymoshenko—dat kan toch niet de bedoeling zijn?

  Cc-ValentinoSS07_228-Doutzen Givenchyparis22

  links for 2007-05-26

  zaterdag 26 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

  Belladonna

  zaterdag 26 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

  Oh kijk, een documentaire uit 2002–2003:

  Clickety-click op Wikipedia:

  Her career in the pornography business was followed for two years by a crew from ABC Television, culminating in a January 2003 interview with Diane Sawyer as part of a Primetime Thursday segment on pornography. During the interview she broke down in tears. Following its broadcast Belladonna condemned what she felt had been unfair treatment at the hands of Sawyer and the ABC staffers, saying the segment had portrayed her as a victim and that the interview was edited to convey the misleading impression that she had been forced to perform against her will. […]

  The interview has since been used by a number of anti-pornography pressure groups to support their case that pornography is exploitative of the women who appear in it; nevertheless, Belladonna remains an active performer in the industry. In later interviews, Belladonna claimed that she had never intended to make “anti-porn” statements, and that Primetime had deliberately taken many of her statements out of context in order to give the segment a negative slant.

  Een mens zou kunnen gedacht hebben dat het allemaal verkeerd zou afgelopen zijn met Belladonna, maar nee hoor. Al enige jaren bijzonder goed bezig, zowel (ahem) professioneel als persoonlijk. En met een (friends only) Myspace-ding. Waarvan de filmpjes ook op YouTube komen, zoals deze:

  Ik dénk een fijne juffrouw.

  Ai, oei, damned

  zaterdag 26 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

  Zwaar veel geld uitgegeven, vandaag. Samen nieuwe borden gekocht bij de Makro (plain & simple, wit, 18 diepe, 18 grote, 18 kleine, 18 tassen en 19 18 soutassen). Sandra een nieuw strijkijzer. En ik een scheermachine.

  Het was al denk ik meer dan vijf jaar dat ik hetzelfde El Cheapo electrisch Braun-Gerät had, en het duurde de laatste tijd gemakkelijk tien minuten om gewoon slécht geschoren te zijn. Dus tijd voor een nieuw.

  Nee, ik doe geen manueel scheren meer: dan heb ik zo ongeveer vier dagen op vijf een helemaal ingegroeid en verzweerd gezicht, omdat manueel scheren veel te dicht scheert.

  …en dus een nieuwe Braun.

  Waarmee ik me vanavond voor de leute eens proberen scheren heb.

  Twee minuten en vijftien seconden om volledig glad geschoren te zijn.

  Volledig. Glad.

  Crap. Damned.

  Ik voel de haartjes nù al ingroeien en verzweren. Ik hoop dat ik morgen niet met problemen zit, dedju.

  De Post

  zondag 27 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 26 reacties

  Ik werk sinds een maand of vijf als quasi-fulltime consultant bij De Post. Namahn heeft er een project lopen om de front officers—guichetiers of loketbedienden voor u en mij—een degelijke helpfunctie te geven.

  Een helpfunctie die met PostStation, da’s het computerprogramma waarmee ze zo ongeeer alles doen, zal geïntegreerd zijn, en waarmee ze vanalles en nog wat meteen zullen kunnen opzoeken.

  Namahn doet user-centered design, en één van de belangrijkste aspecten daar is dat we altijd vanuit de gebruiker vertrekken als we dingen doen. Zo ook hier: de eerste anderhalve maand hebben we vooral postkantoren bezocht in Vlaanderen, in Brussel, en in Wallonië. Grote kantoren zoals Gent 2 of Leuven, middelgrote kantoren zoals Ath of Brussel-Flagey, kleine kantoren zoals Sint-Denijs-Westrem (2 man vrouw) of Brugelette (1 man vrouw).

  Eén conclusie die ik voor mezelf trok na al die kantoren en al die mensen gezien te hebben, was dat er eigenlijk veel minder verschil is tussen Vlaanderen en Wallonië dan veel mensen ons zouden willen doen geloven. Maar de belangrijkste conclusie was toch wel iets anders: dat ik die mensen die achter het loket zitten bij De Post toch wel zwaar bewonder. 

  Vóór we aan het project begonnen, had ik weinig opinie over de mensen achter het loket. Eén negatieve ervaring die ik me kan herinneren—een dame die me veertien jaar geleden bijzonder onfatsoenlijk behandelde toen ik een pak naar Sandra in Finland wou opsturen—maar verder niet echt iets negatief of positief. Andere geluiden waren meer bevooroordeeld: de omschrijvingen gingen van ‘t zijn allemaal leeghangers! tot zelfs het zijn functionele analfabeten.

  Tot ik kantoren ging doen, dus.

  Snel: wat moet zo’n loketbediende bij De Post kunnen? Brieven wegen en er postzegels op plakken, juist?

  Tools of the trade

  Nee dus, niet alleen dat, dus. Om te beginnen zijn er uiteraard de postale verrichtingen: brieven en pakjes, en aangetekende brieven en pakjes. Zendingen in allerlei maten en vormen, naar allerlei uithoeken van de wereld, met allemaal verschillende regels en modaliteiten. Verrekenzendingen, verzekerde zendingen, taxipost, you name it. Geldtransfers: postwissels, Western Union.

  Dingen als DoMyMove, waarbij mensen hun verhuis bij allerlei nutsbedrijven en bij De Post kunnen laten begeleiden. Of de nasleep van sterfgevallen, niet evident om een rouwend familielid door het kluwen van voorkeurstarieven te leiden. Of de vele afwijkende tarieven voor verenigingen. Of als er een secretaresse langskomt met 127 aangetekende brieven, naar alle kanten van Europa en de wereld te versturen. Of een grootmoeder die langskomt voor haar kleinzoon, dat ze een postzegel met een vlinder erop moet komen halen voor zijn verzameling, dat die zéker verschenen moet zijn één van de laatste maanden, echt waar.

  Mensen die een paar jaar of zelfs een paar decennia geleden bij De Post zijn komen werken, konden vermoeden dat het voorgaande allemaal zou moeten. Maar De Post làng niet alleen meer postale producten alleen. Er komen een hele resem eenvoudige dingen bij, in het verlengde van post—allerlei loterijproducten en tickets voor pretparken bijvoorbeeld, of schrijfgerief en kaartjes en dingen.

  …maar dat is nog maar het begin.

  Nee, tegenwoordig moeten die mensen, die daar voor het overgrote deel eigenlijk helemaal niet voor gekozen hebben, ook bancaire producten doen. En verzekeringen. Leningen, beveks, tak 21, tak 23, effectendepots, you name it. En het is niet zo dat er in de kantoren specialisten zitten of zo hé: nee, iedere loketbediende moet in staat zijn om een klant op weg te zetten om hem pakweg een Post Optima EXPLORE te doen kopen.

  Jawel: iedere loketbediende in ieder kantoor in heel België moet eigenlijk zo ongeveer hetzelfde doen als een bankbediende. Plus nog eens de postale producten. En in een omgeving die daar lang niet altijd voor geschikt is. Ze moeten eigenlijk voortdurend verkopen: als iemand aan het loket staat voor een brief, moeten ze hem een rekening proberen verkopen. Heeft hij een rekening, dan moeten ze hem een belegging proberen doen kopen.

  Want de tijd is lang voorbij dat het allemaal maar voor te lachen was, helemaal betaald door de overheid en we zien wel, het maakt niet uit of we winst (wàt? “winst”?) maken of niet. Tegenwoordig heeft elk kantoor zijn targets, per maand, per kwartaal, per jaar. Te halen or else.

  Een rustig leven, daar achter het loket? Nee, ook niet echt. Ik heb geen kantoor gezien waar het niet druk was. Pak bijvoorbeeld het onooglijk kleine Brugelette. Hol van Pluto, Henegouwen, een kantoor waar één dame zit—Pascale, al 18 jaar bij De Post. Ik was er op 9 februari van 9u tot 11u30. Op die tijd heeft Pascale vierenzestig klanten gehad, dat is gemiddeld om de twee à drie minuten iemand. En daar zaten geldtransferts in, aangetekende brieven, informatie over een beleggingsformule, twee permanente verhuizingen, standaardbankverrichtingen, circulaire cheques, postzegels… vanalles. Tot zelfs een Amerikaanse militair, die een probleem had met zijn identieitsbewijs.

  In sommige kantoren komt daar dan nog eens Electrabel bij: postbedienden die begod electriciteitsproblemen moeten opgelost krijgen—een mens kan zich inbeelden dat de mensen die dààrvoor langskomen niet altijd van de meest rustige zijn.

  En elke week veranderen er wel dingen, groot of klein—onlangs nog is alles rond MassPost anders geworden. En om de zoveel tijd komt er een nieuwe versie van PostStation uit, het programma waarmee ze werken, en daar is dan veel of weinig in aangepast. Opleidingen? Ja, natuurlijk zijn er opleidingen. Maar lang niet genoeg, en de mensen worden eigenlijk geacht om heel veel tijdens de uren te doen. En ze moeten bijblijven met de financiële actualiteit, en met de nieuwe producten—in totaal een paar duizend sellables ondertussen. En de klanten zijn làng niet allemaal even geduldig, en làng niet allemaal even sympathiek.

  Nee: mij gaan ze niets meer horen zeggen over de loketbedienden van De Post.

  links for 2007-05-27

  zondag 27 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

  Digitaal

  zondag 27 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

  Pfff… moeilijke bevalling. De DVD/HD Recorder samen met de digibox aan de televisie gehangen. Gedoe met SCART-kabels, weetwel.

  Telefunken Musiktruhe Wien met digitaal gerief eronder

  Eigenlijk zou ik er nog graag de videorecorder aan hangen ook, en het zou wel kunnen vermoed ik—alle nodige kabels en alle nodige gaten zijn voorhanden, maar ik zie het niet zitten. Mleh.

  De situatie nu:

  • We kunnen gewone, analoge televisie kijken. Doen we niet, want ik ben (voorlopig) de afstandbediening van de televisie kwijt.
  • We kunnen digitale televisie kijken via de digidinges van Telenet.
  • De DVD/HD-dinges werkt, maar we kunnen (uiteraard?) geen televisie meer opnemen. Dat moet met de digibox.

  Qua bediening… de televisieafstandsbediening die kwijt is, dat stoort niet echt. Behalve als het volume zelfs op het luidst te zacht is, of zelfs op het zachtst te zacht (dat gebeurt bij bepaalde zenders, zeer vreemd). Dan moeten we rechtstaan en bijregelen met de volumeknop op de televisie zelf.

  En als we ondertitels via teletext willen hebben, dan moeten we de afstandsbediening van een andere Philips-televisie nemen. Die kan aan– en uitzetten, en teletext bedienen, maar niet kanalen of volume veranderen.

  En om de DVD te bedienen, hebben we een derde afstandbediening nodig.

  Zucht.

  En pas op, we hébben zo’n universele afstandsbediening liggen hé, maar die trekt zo hard op niets qua ergonomie (om niet te vermelden dat ik ze niet meer op de Philips-tv afgestemd krijg wegens handleiding verloren en die op het interweb klopt niet).

  Zucht.

  Het leven.

  Stemtest

  maandag 28 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

  Wat Steven zegt. Onverkort en voor de volle honderd procent.

  En voeg daar maar een halve tirade over de verkleutering van de kandidatenlijsten aan toe ook.

  DOM

  maandag 28 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

  Pff. Programmeren, hoe eenvoudig de taak ook, is echt wel niet gemakkelijk te doen in een drukke omgeving.

  Ik was donderdag een doodsimpel iets aan het proberen doen: een generische, propere manier om ervoor te zorgen dat men op een titeltje kon klikken, en dat daar dan één of meer paragrafen onder zouden tevoorschijn komen. En als die paragrafen er al staan, dat ze verdwijnen.

  Doodeenvoudig, jawel. Ik kan zó een paar manieren bedenken, van bijzonder lelijk (met een onclick op een ding met allemaal expliciete IDs) tot relatief proper (met een DOM-ding in een onLoad). Maar dat zouden allemaal eigen brouwsels zijn: mijn laatste javascript is van vóór de tijd dat er allemaal degelijke frameworks en dingen waren.

  En voor dit project had ik besloten om YUI te gebruiken, dus het moest en het zou daarmee gebeuren.

  En dus zat ik op die library te kijken. En telkens ik een zekere mate van concentratie had bereikt: telefoon. Of e-mail. Of “mag ik even storen?”

  Mag ik even storen? Eigenlijk: wat voor vraag is dat? De vraag stellen is ze toch al beantwoorden—mag ik u even uit de concentratie halen waar gij u de afgelopen vijftien minuten moeizaam ingewerkt hebt, en dan blijven staan tot ik een antwoord krijg?

  Afijn. Geen erg, natuurlijk, want uiteindelijk was het niet mijn taak om daar op dat moment een future-proof generisch mechanisme uit te werken dat ook door leken gebruikt kon worden: ik moest gewoon iets klaar hebben dat in een gebruikerstest kon doen alsof het werkte.

  Wat ik dan ook maar gedaan heb, met een snelle hack.

  Tot ik vanmorgen een gaatje had, en ik eigenlijk nog eens wou kijken. Par acquit de conscience, als het ware. Ha. Geen tien minuten heeft het geduurd. ‘t Is nog altijd niet ideaal, maar het doet zijn ding tegenwoordig wel met YUI.

  De html ziet er zo uit:

  <div class="toggle">
    <h3 class="clicktoggle">Lorem ipsum dolor</h3>
    <p class="hidden">Sit amet, consectetuer adipiscing elit. </p>
  </div>

  En dan steek ik alle dingen met class clicktoggle in de div met id yui-content in een array:

  var toggles=YAHOO.util.Dom.getElementsByClassName("clicktoggle", "", document.getElementById("yui-content"));

  …en dan zet ik daar een listener op click op:

  YAHOO.util.Event.addListener(toggles, "click", toggleDiv);

  …en in die toggleDiv zoek ik alle dingen met class hidden van de parent van het geklikte ding (YAHOO.util.Event.getTarget(e).parentNode), en dan is het gewoon maar kijken of daarvan display op hidden staat of niet: quick and dirty

  if (YAHOO.util.Dom.getStyle(toToggle,"display")=="block") {
    YAHOO.util.Dom.setStyle(toToggle,"display","none");
   } else {
    YAHOO.util.Dom.setStyle(toToggle,"display","block");
  }

  Joy. Schoon gerief, YUI.

  Del.icio.us op 28 mei 2007

  maandag 28 mei 2007 in Links. Permanente link | Eén reactie

  Een gemak

  maandag 28 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

  Hohoho, de digiboxcorder: we hebben het ding nog maar een week of zo, en het is al helemaal tweede natuur geworden.

  Naar boven iets gaan halen terwijl het nieuws opstaat? Pauze! En dan weer verder kijken.

  Film laat ‘s avonds en werk vroeg ‘s morgens? Record!

  Villa Politica dat ik altijd mis maar wel wil zien? Scheduled record!

  Waar zouden we eens naar kijken vanavond? TV-gids!

  Neenee: een wonder van groot gemak, die hele Telenet-historie. Op dit moment zijn we naar de eerste Prison Break van gisteren aan het kijken. De tweede was ik stomgaweg vergeten, daar heb ik dan ook maar de helft van opgekomen.

  Ach, als er maar zoiets bestond waar we konden kijken welke aflevering we aan het bekijken zijn (tv.com bijvoorbeeld), en als er dan iets zou zijn waar ik zou kunnen intypen “prison break s02e18” om de aflevering te vinden die ik maar half heb, en dat we die dan in bed zouden kunnen bekijken op de laptop of zo.

  Vernieuwend!!

  maandag 28 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

  W00t! Hey, look everyone: they’ve gone and reinvented Homesite!

  De som, dan wel het geheel (i)

  dinsdag 29 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

  Voor wie er aan zou getwijfeld hebben: ja, dit was sarcasme. Waar het over gaat: Panic, de mannen van onder meer Transmit, hebben een nieuwe applicatie uit: Coda. Een programma om web development te doen.

  Steven Frank, ongetwijfeld een sympathieke kerel en wellicht geen marketingdroid, kondigt dat aan op zijn weblog. En veel van de reacties zijn voorspelbaar:

  Wow. An impressive piece of work. I’m truly anxious to shift my work flow to try it. –

  Wow. I mean, um, WOW. From any other company I’d be skeptical, but from Panic, I started drooling immediately upon reading the first part of this post (which I finished after downloading Coda).

  WOW
  this.. this is ..
  wow.
  with this you have just made so many people. so. damn. happy.
  I am sure of it.

  Mijn eerste reactie was ook voorspelbaar, maar dan in de omgekeerde richting: meh. Als ik even nuchter bekijk wat die jongens aanbieden…

  • Een text editor, en wel meer bepaald: SubEthaEdit met een paar zelfgeschreven extensies. Autocomplete, haakjes sluiten, code hints, HTML-validatie, dat soort dingen. Een iets betere zoekfunctie.
  • Een FTP-functie. ‘t Is te zeggen: een verbeterde versie van hun eigen Transmit, met (voor zover ik het begrijp) automatische synchronisatie over en weer.
  • Een CSS-editor
  • Een ingebouwde preview via Safari’s WebKit
  • Een ingebouwde terminal
  • Een stapel ingebouwde handleidingen: HTML, PHP, yadda yadda.

  Ik maak mijn websites op een Windowsmachine en niet op Mac, maar dat maakt denk ik niet zoveel uit: ik ga het lijstje nog eens af.

  • Text editor: ik gebruik Notepad++. Razend snel en uitstekend goed. Uitbreidbaar, ook. En gratis.
  • FTP: op mijn eigen computer(s) gebruik ik Directory Opus, ideosyncratisch (ahem) en niet gratis, maar wel bijzonder krachtig en goed. Als ik niet op mijn eigen computer zit, dan heb ik FileZilla op mijn USB-key staan. Krachtig, snel, goed. En gratis.
  • CSS-editor: ik gebruik Notepad++ om CSS te editeren. In combinatie met de Web Developer extensie voor Firefox. Goed, handig, gratis.
  • Preview: één preview in één mogelijke doelomgeving, die dan nog eens làng geen representatieve is, is nutteloos. Ik doe mijn previews in Firefox, Internet Explorer 7 en 6. En voor de rest gebruik ik BrowserCam.
  • Terminal: één woord—Putty. Minuscuul, snel, doet alles wat het moet doen. Gratis.
  • Handleidingen: Google, iemand?

  Samenvattend: voor elk van de onderdelen van Coda gebruik ik, in vele gevallen al jàren, iets anders. Anders, en beter, zonder veel twijfel. En kijk, de meneer van Panic weet dat ook, en hij zegt het zelfs, helemaal bovenaan zijn artikel:

  If you hand-code web sites like we do, you know the drill: You have your editor in one window, a browser or two open for previews, a shell for doing MySQL work, a book open on your desk (or perhaps php.net in yet another browser window), your favorite file transfer client (Transmit, of course!) and maybe even another program still, specifically for editing CSS.

  It works. But, man, that is a lot of clutter and visual overload.

  Oh. Clutter and visual overload. Met andere woorden, het is beter om één applicatie te hebben waar ik voortdurend moet over en weer switchen tussen vensters en tabs waarin dan telkens middelmatige opnieuw uitgevonden wielen draaien, dan verschillende applicaties te hebben, allemaal best of breed, die elk op hun eigen plaatsje op de desktop bezig zijn, alleen als ze nodig zijn?

  [wordt, wegens geen tijd meer vanavond, later vervolgd]

  Urgh

  dinsdag 29 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 29 reacties

  “Antwerpen is de de facto hoofdstad van Vlaanderen,” zei Bart Somers. Way to go, gast. OpenVLD staat nog niet laag genoeg in Oost-Vlaanderen of zo?

  En Yves Leterme, met zijn eeuwige sportmetaforen, wordt die mens dat niet zelf beu?

  Afijn. Vergaderwaarts!

  links for 2007-05-29

  dinsdag 29 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

  Des nachts

  woensdag 30 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

  Nee meneer, wij schuwen het cliché niet.

  _KGB8749

  De fontein van aan de Oranjeberg, daarnet.

  Kieswijzer

  woensdag 30 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

  Ha. Een kieswijzer waar ik mij kon terugvinden in de vragen en de antwoorden. Verfrissend.

  Kieswijsirule

  …en waar ik (bijgevolg?) niet omver val van de analyse. [via lvb.net]

  Del.icio.us op 30 mei 2007

  woensdag 30 mei 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

  Monday cat blogging

  donderdag 31 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

  <jedi name=”obi wan kenobi”>
      <gesture type=”hand wave”>
          Today is Monday.
      </gesture>
  </jedi>

  Nephthys

  Ja jong, een mens is afhankelijk van zijn leveranciers hé. En dan is het vóór hij het weet woensdag en moet hij naar Hol Van Pluto, West-Vlaanderen (Kortrijk begod!) om naar een optreden te gaan, en komt het er niet meer van om het interweb te bekijken.

  Maar bij deze dus.

  Nog één maand en het beest loopt in ons huis rond, hoera!

  Way to go, Spector

  donderdag 31 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 24 reacties

  Ik ben een mens die voor veel dingen teert op gemakzucht. Zo ook voor fotoafdrukken: er is in onze onmiddellijke nabijheid een Spector-winkel, en dus betrek ik mijn (weinige) fotoafdrukken ook aldaar.

  Niet dat ik er tevreden van ben hoor, verre van zelfs. Ik weet precies hoe ik mijn foto’s wil, en als ik ze laat afprinten komen ze er nooit twee keer gelijk uit: de ene keer is het alsof ze er een unsharp mask op gesmeten hebben, de andere keer lijkt het alsof ze zelf besloten hebben hoe de kleuren moeten “gecorrigeerd” worden, nog een andere keer ziet het eruit alsof ze voor mijn eigen goed de belichting hebben willen aanpassen.

  Blijf er van, viezerds! wil ik dan altijd roepen.

  Nee, roep ik dan ook.

  Maar daar blijft het dan ook bij: ik print misschien hoop en al een keer of vier per jaar een reeksje foto’s uit, en tegen de volgende keer ben ik het dan al vergeten, dat het op niets trok bij Spector. En stoort de ergelijk lelijke website en de minder-dan-intuïtieve manier van werken me niet echt zo meer.

  …en dus vandaag, toen ik een kaartje wou geprint hebben, dacht ik snel een jpeg te uploaden naar het interweb, om dat dan in een exemplaar of twintig te laten maken.

  Neen dus:

  Spectorupload

  Hohoho, zéér professioneel hoor. Résultat des courses: ik ga op zoek naar een degelijke (en vooral snelle) via-het-interweb-foto-printer.

  En als ik er zo meteen geen vind, dan ga ik gewoon naar een Fnac in de buurt met mijn jpeg op een SD-kaartje.

  Yves Leterme

  donderdag 31 mei 2007 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

  Eens kijken hoe lang het duurt voor wie hier wat op zegt: Leterme op Twitter en Leterme op Myspace.

  Yves had zonet nog geen vrienden op Myspace, en alleen Kristof Sals (“houdt zich bezig met internet, online video, interactieve media, search engine marketing en search engine optimizing”), mezelf, Paola246 en Studio Brussel als vrienden op Twitter.

  Uiteraard is het de echte niet, zeer veel kans dat het Kristof Sals is die erachter zit (“[Kristof houdt zich ook bezig] met trial & error onlineprojecten, Google en humor”).

  Hopelijk wordt het om mee te lachen. Tanguy Vijs achterna, weetwel.

  Navigatie

  » homepagina, archief

  Zoek

  <insert standard disclaimer>

  Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

  Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

  Ter info

  Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

  Valideert, in principe: css & xhtml.
  Gemaakt met WordPress.
  Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).  ISSN 1780-1338