Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: juni 2007 (page 1 of 10)

links for 2007-06-30

Weekend

Gisteren dacht ik nog dat het rustig zou zijn dit weekend… tarara. Vannamiddag: eerst turndinges met diploma’s en al bij Zelie, en dan concert van Zelie’s koor in Sint-Niklaas.

Daar gaat de zaterdag. En bij uitbreiding, het weekend.

Allez, niet dat ik dat niet graag zien en zo, maar toch: thuis zitten is ook zo geestig.

Nostalgie

‘t Was Charlie’s Angels op televisie. Met drie trienen, flauwe afkooksels. Ah, waar is de tijd. Kate Jackson, Farah Fawcett, Jaclyn Smith… dàt waren Charlie’s Angels! Drôles de dames, de zondag op Antenne 2:

Dat was nadat we naar L’école des fans hadden gekeken natuurlijk:

…waar op een goeie dag zelfs Vanessa Paradis te zien was:

En dan overschakelen op TF1 voor (sorry voor de zeer slechte kwaliteit, maar ‘t is de moeite waard) Temps X:

De controverse viert al een tijdje hoogtij op Wikipedia trouwens. En ondertussen maken Igor en Grichka blijkbaar reclame:

Boeken

De laatste paar boeken van Goodkind dan maar besteld op Amazon. Zucht.

Om toch een beetje de meubels te redden, er nog een paar goede boeken bij gekocht: The Iron Dragon’s Daughter door Michael Swanwick, The Sea Came in at Midnight en Tours of the Black Clock van Steve Erickson, Little, Big van John Crowley, en dat het niet allemaal fictie zou zijn: Archaeologies of the Future: The Desire Called Utopia and Other Science Fictions van Fredric Jameson.

Ik verwacht vooral veel van Little, Big.

En daar geheel naast: het steekt me gruwelijk tegen dat de recommendations van Amazon niet goed meer zijn. Ik koop er al jaren en jaren en jaren boeken, en de recommendations houden enkel rekening met de laatste paar acties op de site. Bij de eerste tien boeken die mij aangeraden worden, zitten deze zeven:

Allez, da’s nu toch godgeklaagd? Ik heb daar honderden en honderden boeken gekocht over de jaren heen, en de meerderheid van de boeken die ik aangeraden krijg, zijn dat op basis van niets meer dan in mijn shopping basket zitten—niet eens al gekocht hebben!

Ik begrijp natuurlijk wel waarom: meer kans dat ik boeken wil kopen van dezelfde auteur en van dezelfde reeks als wat ik van plan te kopen… maar toch. In het algemeen heb ik een iets ruimere smaak in boeken dan wat ze mij in die lijst toedichten.

Als ze dan toch intelligentie willen doen, dan zouden ze me wat meer recommendations mogen geven in de zin van “we weten dat u alle boeken van John Dominic Crossan gekocht hebt bij ons, behalve zijn laatste, God & Empire:  Jesus Against Rome, Then and Now — kopen?”

Grr.

Sword of Truth

Zucht. Ik had Sword of Truth al een eeuwigheid geleden gekocht, misschien een jaar of tien geleden zelfs, maar de kelk altijd aan mij laten voorbijgaan. Een overdosis fantasy-shlock, weetwel.

Onlangs kwam ik het boek tegen, op zoek naar een snelle hap voor tijdens een lange rit. Ik ben licht allergisch geworden aan mega-series sinds de laatste kweetniethoeveel boeken van Wheel of Time, maar er stond nergens op de cover “part one in the epic teenoftander series”, dus ik meegenomen en begonnen.

Tegen de helft van het boek wist ik het wel, dat ik het vlaggen had. Maar zó slecht was het niet, en dus naar de Fnac om de rest van de serie.

Sword of Truth

Gisteren heb ik in bed de laatste bladzijden van het eerste boek uitgelezen, en dacht ik te beginnen aan het tweede. Te lui om op de flappagina’s te kijken, en dus op het interweb gaan kijken.

Gni! Ulp! Nee!

Er zijn verdorie elf! boeken in de serie, en geen zes zoals ik dacht. En het elfde en laatste boek moet verdorie nog verschijnen!

Zucht. Ik ga er aan beginnen. Maar niet met de volle goesting, want ik kan me zó al inbeelden dat het na het eerste boek stijl naar beneden gaat. En ik moet er nog vier bijkopen.

Del.icio.us op 29 juni 2007

Sponsored poll?

Wat nu? Reclame in mijn facebook-newsfeed?

Parcels

Interessante vraag, dat wel, maar de mogelijkheidheden  die ik wil invullen (sometimes, of occasionally, of not very often at all, really), zitten er niet in. Ik heb dan maar “never” aangeklikt.

Pollanswers

Ik vermoed dat die vragen precies zo slecht gemaakt zijn om reactie uit te lokken, en dat ik mij dus heb laten vangen. Damn you, clever marketeers!

In alle geval: voor zes dollar kan men zelf zijn poll maken:

Pollcreate

Ik dénk dat ware ik een mens die in dergelijke dingen geïnteresseerd is, dat ik dan wel zou geïnteresseerd zijn. Al die movers en shakers op Facebook, en al die interessante demografieën! 🙂

…en voor Facebook zelf: de kunst zal wellicht zijn om ervoor te zorgen dat het daar binnen de kortste keren niet vol staat met dergelijke fratsen. Ze voeren nu hun niet-commercialiteit redelijk hoog in het vaandel, maar ze moeten ook wel geld verdienen, natuurlijk.

Iek zèn ies beniefd.

Opgekuist

Joke’s haren rezen ten berge toen ze mijn Outlook– en Gmail-inboxen zag. Respectievelijk enkele honderden en vele duizenden ongelezen mails.

Ahem.

Probleem één is dat ik op een aantal mailinglijsten zit die een redelijk hoog debiet hebben. Dingen als WikiEN-l en Gentblogt, om er maar twee te noemen, daar komen dagelijks soms tientallen threads voorbij, met vele honderden mails in totaal, en ik ben niet echt in alles geïnteresseerd.

Wikien

Dan lees ik waar ik in geïnteresserd ben, en na het lezen archiveer ik het bij wijze van automatisme—gevolg: alles wat ongelezen is blijft in mijn inbox staan.

Probleem twee is dat ik van een roedel dingen automatische mailmeldingen krijg: comments op Flickr en Twitter en YouTube en weblogs en alles. Sommige van die dingen lees ik per mail, andere zie ik op het interweb eerste en dan lees ik ze niet meer, natuurlijk. En op die wijze: van blog.zog.org alleen stonden er bijna tweeduizend ongelezen commentaren te blinken.

Commentsblog

En daarbij komen nog een stapeltje spam die ik niet opendoe, en reclame, en automatische rapporten van allerlei… tja.

Ik heb een aantal bijkomende filters gedefinieerd, en al wat ik niet meer nodig had radikaal verwijderd en/of gearchiveerd.

Resultaat:

Gmailbijnaleeg

 

Leeg, wou ik schrijven. Op WikiEN-l en IxDA en Hugues na, dus. I’ll settle for “bijna leeg en vastberaden het zo te houden”. 🙂

Laatste schooldag

Zo. Jan blijft volgend jaar ook in het eerste kleuterklasje wegens pas begonnen in januari, dus nog te jong om over te gaan naar het tweede.

Louis gaat volgend jaar naar het eerste leerjaar en mensen als hij daar niet naar uitkijkt!

Zelie gaat naar het derde leerjaar volgend jaar. Ze had door de 90% en ze was de eerste van de klas. Hoera!

Nieuwe Lightroom

Ha. De import werkt in Vista eindelijk zoals hij zou moeten, hoera!

En ‘t ziet er allemaal wat geblokter uit dan vroeger:

Lightroom01

Lightroom02

Een paar handigheidjes bij, ook. Zoeken, vooral op datum dan, is aanschouwelijker geworden:

Lightroom03

De filters op aantal sterren zijn verbeterd. Vroeger was het alleen maar “evenveel of minder”, nu is “precies zoveel” en “evenveel of meer” mogelijk.

Lightroom04

…maar zoals ik daarnet al zei: het belangrijkste is dat Lightroom nu ook clarity doet. Meer clarity in uw foto gooien geeft een beter contrast. Lokaal contrast. Wat er precies gedaan wordt, lijkt verdacht veel op een klein beetje meer contrast in de middentonen in combinatie met mijn hoogsteigen favoriete truuk om foto’s wat meer zip te geven: zeer weinig unsharp mask toepassen met een grote straal (20% aan 50 pixels, 10% aan 80 pixels, dat soort waarden).

Een voorbeeld maakt veel duidelijk:

Mieke1 Mieke2

Rechts mét, links zonder. De verschillen zijn zelfs op zo’n klein formaat nog zichtbaar: kijk hoe de letters in “mieke” een lichte drop shadow lijken te krijgen, hoe de plooien in de rok meer uitgesproken zijn, en de manier waarop de ruimte tussen rok, onderarm en rechterkant van het raamkozijn een schaduwpje lijkt te krijgen, waardoor de rest er uit lijkt te springen.

En daarnaast, ook wel enorm verrekte handig vooral als men met een slechtere lens op stap is: de lens corrections van ACR 4.1 zitten erin.

Lightroom05

En de verbeterde noise reduction en sharpening:

Lightroom06

Nee, ik ben content. Serieus content.

Angst

Brrr.

Eén: update van Lightroom gedaan, en bij het converteren van de database liep het ding vast. Toen ik het weer opstartte, was mijn database corrupt en onbruikbaar.

Twee: dat smerig dink van een kattejong is van mijn schouder op een bijna-volle open fles Schweppes Agrum Ligth gesprongen die op mijn bureau stond. Fles op de nieuwe houten vloer, en in het stopcontact, en in de luidsprekers.

Gelukkig…

Eén: ik had een backup van gisteren.

Twee: na snel opkuisen en afdrogen, ziet het er naar uit dat er niets van sporen zijn.

Update

Hoera!

Lightroom1

Mij is het om die “Vista compatibility” te doen—ik hoop van ganser harte dat ik opnieuw rechtstreeks zal kunnen importeren van mijn fototoestellen naar de computer: dat gaf op Vista permissieproblemen.

En dat de noise reduction en sharpening verbeterd zijn, is ook goed nieuws. Dat Lightroom langzamerhand even goed van algoritmes zal worden als ACR, mag ik hopen.

update oho — sharpening, noise reduction én clarity. Ik klaag al niet meer.

Del.icio.us op 28 juni 2007

Papa kun jij zeggen hoe je moet jumpen?

Stommel, hop, stommel, schuifel spring, spring, huppel, stommel, stamp.

Zelie stond gisterenochtend spasmodisch te doen in de keuken. En of ik haar dus kon (schuifel, stommel) zeggen hoe (hop, spring) dat eigenlijk moet, jumpen. Ik weet alweer wat gedaan, qua opzoekwerk. YouTube raiden op zoek naar handleidingen.

Want het moet nu eenmaal, helaas: sommige meisjes van 2A doen het, dat jumpen. En Spencer en Esthée uit de straat doen het ook, dus mag mijn dochter niet achter blijven.

Alhoewel, moeten ze daar niet minstens met twee voor zijn, dat ze synchroon kunnen spasmodiëren? Ik heb zo’n vermoeden dat Louis niet echt te interesseren zal zijn… misschien een team met Spencer en Esthée?

Ah, de zomer kondigt zich boeiend aan.

Zoomdegij niet…

g’een hebt gij niet. Vanavond Gisterenavond naar het bovenste verdiep getrokken en een paar foto’s genomen. Ondanks de afgruwelijke reflectie in de venster (dubbel glas, zeer stoffig, veel lichte materialen binnen, geen donkere afdekking in de buurt), toch nog iets uit de brand kunnen slepen:

[voor wie dit via rss leest: ’t is een inzoombare foto met Zoomify getoond; klikken ergens in de foto en dan slepen met de muis om over en weer te zoomen, of het schuifdingetje onderaan gebruiken]

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑