Science Fiction

Ik ben vanmiddag voor de tweede dag op rij op strooptocht geweest in de Nieuwstraat. Missie: Gilbert en Sullivan kopen.

De Fnac, dacht ik in al mijn naiviteit, daar zullen ze dat wel hebben. Ik bedoel, ze zullen uiteraard wel niet alle opera’s van G&S hebben, en er zullen misschien geen tien versies van The Mikado zijn om te kiezen, maar bon, het zal wel lukken.

Hindernissenparcours. Maandag was ik in de City2 binnengestapt, vast in de overtuiging dat als ik van het Muntcentrum kom, de eerste ingang neem, en doorloop tot het einde in de richting van het Dexia-gebouw, dat ik de roltrap naar de Fnac gewoon niet kon missen.

Euh, wél dus. Ik zat in de Inno, met geen teken van de Fnac in zicht. Uiteindelijk, met mijn middagpauze die aan het aflopen was, uit armoede de Media Markt binnengestruind. Alwaar, uiteraard, geen teken van Gilbert & Sullivan. Geen opera te zien zelfs, of het zou ergens tussen de André Rieux Speelt-dozen moeten geweest zijn, een verloren gelopen Nessun dorma met een tuning beat op de achtergrond misschien.

Wat erger was: daar wat rondgelopen, en eigenlijk niet echt iets gezien dat ik wou kopen. Ik denk dat ik een ziekte opgelopen heb of zo.

Goed, bon, alla. Vandaag tweede poging. Doorgelopen bijna tot op het einde van de Nieuwstraat, en dààr de trap naar de Fnac genomen—van de uitgang van de metro weet ik het wél zijn, namelijk.

Naar de afdeling klassiek van de Fnac, en wie schetst mijn verbazing: niets van Gilbert en Sullivan. Niets! Zelfs geen paneeltje om aan te duiden dat er ooit iets van hen zou gestaan hebben! Nee maar, een ware schande. Het zal aankoop op intervis worden: geen instant gratification, maar goed, een mens kan niet altijd alles hebben.

…ik was er toch, in de Fnac, dus dacht ik: ik ga eens kijken of er nog een goed nieuw boek in de afdeling Science Fiction is. Of in de afdeling Fantasy misschien.

Ahem.

Schaamtelijk.

Kijk, dit is de hele verzamelde afdeling Science Fiction en Fantasy:

Fantasy & Science Fiction

De onderkant van een middengangetje, een mens moet zich bukken om de boeken te zien. Een paar van de boeken staan uitgestald: tien exemplaren naast elkaar van de laatste Terry Goodkind. In de rekken: misschien hoop en al een stuk of vijftijg boeken, voornamelijk de Peter F. Hamiltons van deze wereld.

Zucht.

Hufters.

O ja, en ondertussen heb ik bij Amazon een el cheapo (twintig pond!) box set van D’Oyly Carte-opnames uit de jaren 1949–50 gekocht, samen met The Complete Annotated Gilbert and Sullivan (1214 pagina’s!) gekocht. Coming my way: HMS Pinafore, Ruddigore, Patience, Mikado, Trial by Jury, Pirates of Penzance, Iolanthe, Gondoliers, en Yeomen of the Guard. Ha.

17 reacties op “Science Fiction”

  1. Michel,

    Ik zie dat ik te laat ben met mijn tip, maar de boekhandel van de Muntschouwburg is waar je moet zijn. Veel dichter dan de FNAC en met advies van Jos Baeck.

    P.

  2. Vlak naast de ingang van de Bozar is er een heel schitterende cd-winkel met veel zeldzaam materiaal. Mogelijk hebben ze wat je wil hebben. En wat fantasy betreft, ga naar Waterstone op de Maxlaan, ze hebben behoorlijk wat.

  3. La FNAC n est en fait qu un super-Carrefour. Pour de la bonne litterature, dito musique: rien ne vaut les magasins specialises (emploer un clavier Thai/qwerty n est pas simple)

  4. FANtasy? Probeer zeker de Philip Pullman-trilogie “The Golden Compass”. Laat je niet afschrikken door het feit dat je het onder de jeugdboeken zal vinden. Deze trilogie rockt als de beesten, serieus! Daarbij is H. Potter, wel, H. Potter. Valt niet eens te vergelijken.

  5. In België moet je boekhandelaars gijzelen en vervolgens bloederig ombrengen voor je toegang krijgt tot fatsoenlijke SF. Fantasy met hopen, maar dan wel alleen de meest populaire dingen. Maar deftige SF vind je hier nauwelijks, alleen de zoveelste Star Wars clonen.
    Ik ga in Brussel naar The English Bookshop in Wolfstraat. Daar hebben ze tenminste een deftige afdeling SF en fantasy met verschillende volledige schabben in het midden van de winkel, niet ergens weggestoken bij de GFT bak en de kakkerlakken. De Standaard boekhandel in Antwerpen (Lange Gasthuisstraat) heeft niet zo veel in het Nederlands, maar wel redelijk wat in de Engelstalige afdeling.

  6. Flauw vermoeden dat je dit ook al kent, maar persoonlijk vind ik O.S. Card niet slecht en dan vooral de Ender-reeks. Zelfs in de FNAC te verkrijgen, in originele uitgave (sommige vertalingen willen nogal eens tegenvallen!).

  7. Loop in ‘t vervolg even mijn bibliotheek op het Muntplein binnen. Daar hebben we “The Mikado” van Gilbert and Sullivan. Weliswaar op te vragen uit het magazijn en natuurlijk alleen om te lenen, niet om te houden.

Reacties zijn gesloten.