Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: juli 2007 (pagina 1 van 9)

Favoriet boek

Ik denk dat ik er een nieuw heb.

Heel lang was mij favoriet boek ter wereld—zo van 1976 tot 1982 of zo—mijn Verschuerens Modern Woordenboek en Encyclopedie, de zevende editie uit 1961. Met zwartwitplaten en kleurenplaten, om de zoveel pagina’s. Negerstammen uit Afrika, Zegswijzen van Bruegel, dat soort zaken. En achteraan, een atlas op glanzend papier, en helemaal achteraan het bijvoegsel uit 1965 erin geïntegreerd. Kapotgelezen, of toch bijna: mijn nonkel heeft het nog moeten opnieuw inbinden, zó in stukken dat het hing.

Van pakweg, oh, begin jaren 80 tot een paar jaar later, was mijn favoriet boek een grote dierenatlas, die mijn grootvader in De Slegte had gekocht. De omslag was in bruine stof en er zat een vochtvlek op, en het boek was gekaft in donkeroranje doorschijnende plastiek. Maar veel belangrijker: in mijn herinnering een boek van driekwart meter hoog, met dieren van heel de wereld in enorme kleurenprenten.

Zo in 1988–1990 heb ik een exemplaar van Gödel, Escher, Bach kapotgelezen, tot dat ook moet heringebonden worden.

Eind jaren 90 heb ik in Londen per vergissing The World’s Writing Systems gekocht. Per vergissing, zeg ik, want ik dacht dat het £ 20 was. Het bleek bij nazicht van mijn visa-rekening £ 220 te zijn, ahem. Mààr: fantastisch boek. Humankind is defined by language; but civilization is defined by writing, begint het, ern dan gaat het verder met een gedetailleerde omschrijving van alle (àlle) schrijfsystemen ter wereld. Alfabetten, abjads, symbolen, zelfs notaties voor muziek en dans, àlles.

Een prachtig boek, in bijna alle mogelijke betekenissen van het woord: lay-out, inhoud, techniek… machtig. Alleen het inbinden is iets minder; ik zou wel eens durven overwegen om het opnieuw te laten doen.

Nog wat later, midden jaren 90, hebben de boeken van Tufte de plaats ingenomen van favoriete boeken. Opnieuw wegens inhoud en layout en techniek: Tufte’s boeken zijn van papier tot lettertypes tot drukmethode voorbeelden van vakmanschap. Geen bibliotheek mag zonder zijn, eigenlijk.

En dan heb ik dus vanavond, na nauwelijks een half uur erin kijken, een nieuw favoriet boek. Evolution of the Insects. Vijf kilo Wunderkammer. Ik overweeg ernstig om morgen mijn laptop thuis te laten en dit in de rugzak te steken om op de trein te lezen.

Als ik kon herbeginnen

Als ik zou kiezen van waar ik mijn leven kon herbeginnen, dan zou ik een maand nadat ik mijn madam had leren kennen, gestopt zijn met rechten, en beginnen studeren zijn om archeologie te doen.

In overgangsperiodes waar niet veel van geweten is. De vroege middeleeuwen in onze contreien, bijvoorbeeld. Of pakweg dit kunnen doen mijn hele leven, dat lijkt me de hemel op aarde te zijn.

En u?

Del.icio.us op 31 juli 2007

Hartelijks, Medium4You

Ik heb die mensen van Medium4You dus tig mails gestuurd om meer details te vragen en om te zeggen dat, nee, ik onder de gegeven voorwaarden niet mee wens te werken.

Nooit een reactie op gekregen. Tot vanmorgen dan:

Geachte meneer Vuijlsteke,

Wij zijn blij om u lancering van Medium4You aan te kondigen.
Wij hebben een rubriek “Suggesties” gecreëerd waar wij u verzoeken om ons uw opmerkingen voor de verbetering van de site voor te leggen.
Aarzelt niet om uw fiche in uw persoonlijke ruimte bij te werken, Medium4You is uw site.
Uw artikels zijn welkom.
Graag tot ziens op Medium4You.
Hartelijks,

Het redactieteam van Medium4You

Way to go, gasten. Lanceren met geplagieerde teksten en zonder toestemming. Way to go.

update drie uur later

Goedendag,

Wij bedanken u zo ver voor de artikels die voorkomen op Medium4You en waarvan u de auteur bent.
Graag tot ziens,

Het redactieteam van Medium4You

Leuk. Ware het niet dat ik geen toestemming gegeven heb voor de artikels die voorkomen.

Daa-ag kantine!

‘t Was vandaag de laatste dag van de cantine in het Muntcentrum van De Post. ‘t Is te zeggen, de laatste dag in màànden dat er warm eten was.

Normaal gezien is het eten daar absoluut niet slecht—ondanks wat sommige collega’s *kuch*Bart*kuch* soms durven beweren.Vanmiddag, als was het om het de laatste dag te vieren, was er lasagne met krab en kreeft. En terwijl we stonden aan te schuiven, kwam er een tevreden klant om nóg bijvragen: dat het exquis was.

Ik keek er al helemaal naar uit, want normaal gezien zijn de lasagnes en aanverwanter en zelf heel erg lekker.

Jammer, helaas: papperig, flauw, absoluut niet lekker. Spijtig.

Ze hadden nog eens die fantastische moussaka moeten doen.

Enfin, ‘t zal dus vanaf morgen boterhammen worden ‘s middags.

Del.icio.us op 30 juli 2007

Friends, Followers and Notifications

Ha, kijk nu:

Folks have noted that there’s too much overlap and confusion between “friend” and “follow.” As Twitter has evolved, these two concepts have emerged in parallel and clouded things up. So, in the spirit of simplification, we are no longer going to define people as your “friends.” The functionality of adding people remains, but the interaction is focused on the term “follow” instead. We’ve also added a “notifications” toggle which allows you to turn on updates via SMS or IM on a person-by-person basis.

More about this change: http://tinyurl.com/2f9rcp

One down, nog een aantal to go.

Films

Simpsons: goed. Het eerste half uur is geniaal. De rest is zeer goed.

Transformers: kak. Het lijkt vijf uur te duren. Wat in deze géén goede eigenschap is.

links for 2007-07-29

Bill O’Reilly vs the internet

The Pope is a primate! Shocking! Hoe is het mogelijk om dergelijke dingen te vertellen?!

Ahem. De paus is natuurlijk een primaat. Meer nog, hij is een primaat die Primaat van Italië is.

Ook ik ben uw vriend

Toen ik op tschool zat, zo tussen de leeftijd van 3 en 16, had ik welgeteld maximum twee vrienden.

Maar tegenwoordig: het hek is van de dam.

Johan Schmurzwinkle is now following you on Twitter!
Hi, Michel Vuijlsteke. Johan Schmurzwinkle (Schmurz) is now following your updates on Twitter. Check out Johan Schmurzwinkle’s profile here: http://twitter.com/Schmurz

You may follow Johan Schmurzwinkle as well by clicking on the “follow” button.

Add me as a friend on Pownce!
Creepozoid Q. Necrovore wants to be your friend on Pownce. Adding creepozoid as a friend will allow you to exchange files, events, links and more. To accept or deny this friend request visit: http://pownce.com/friend_requests/

Invitation to connect on LinkedIn
Rita “Maurice” Chevalier requested to add you as a connection on LinkedIn:

Michel, I’d like to add you to my professional network on LinkedIn. -Maurice

View invitation from Rita “Maurice” Chevalier
Fact: More people have joined LinkedIn than live in Sweden

Friend Request from Zorglub Baltkorv
Hi mvuijlst, Last.fm user ‘Zorglub Baltkorv’ would like to add you to their friends list. They added this note: Your musical compatibility rating with mvuijlst is: Very High

Mirza Klotzbungle added you as a friend on Facebook…
Mirza added you as a friend on Facebook.  We need you to confirm that you are, in fact, friends with Mirza. To confirm this friend request, follow the link below:  http://www.facebook.com/n/?reqs.php

Al die mensen die mijn vrienden willen zijn, of zeggen te zijn! Zo wijs!

Euh. Niet echt, dus. Vriend is voor mij een nogal heilig woord, ik smijt daar niet mee rond. Vrienden, dat is voor het leven, bij mij. Door dik en dun, goed en kwade tijden, weetwel.

Ik vervang dan maar “friend” door “vriend en/of kennis en/of mens die ik zou willen leren kennen”.  En als ik zo’n invite aanvaard of reciproceer, dan is dat enkel na lange introspectie, en serieuze interne bevraging.

Ik snap dat wel, dat men zoveel mogelijk “vriendjes” verzamelt op LinkedIn of Facebook of dergelijke, maar ‘t is niet echt voor mij.

(Wat u niet moet tegenhouden, natuurlijk, maar toch.)

Straatmuzikant

Hopla over en weer naar Wikipedia:

Brad Prowly aka “Super Bad Brad” is a New York City street performer frequently appearing in the Greenwich Village area, performing R&B classics with the aid of a Boombox and microphone.

He appeared in the 2003 Short film entitled Kareoke Man by Adolfo Doring, in which he narrates while being followed to his “place of work” on the streets.

More recently, he appeared at the Apollo Theater performing “Let’s Get It On”, originally by Marvin Gaye, in which he received a standing ovation.

Zo hebben we er nog een paar nodig in de metro in Brussel.

Evangelische omroep censureert natuurfilms

Een grap, zo dacht ik, toen ik het alhier las.

Maar nee hoor. Komt traag op gang, wat knullig gemaakt, maar toch:

En nog, en nog. Ongelooflijk.

Evangelische Nederlanders mogen niet weten dat het vogelbekdier een voorouder had dat wel tanden had, dat de continenten bewegen en buideldieren honderd miljoen jaar geleden voorouders hadden, dat mensen afstammen van apen… kortom, alles dat verwijst naar miljoenen jaren, naar evolutie of naar fossielen, is er uit gewipt.

…en dan vraag ik me af: krijgen de dutsen die op BRT naar die documentaires kijken in plaats van op de BBC, óók de EO-versie te zien? Ik mag hopen van niet. Um, ik dénk het ook niet, eigenlijk: de commentaarstem is in alle geval een Belgische, en ze laten Sint-David meestal ook wel zelf spreken, met ondertiteling.

Guatemalan Insanity Peppers

Drugs en Johnny Cash, en Simpsons. Wat moet een mens meer hebben?

R.A.W. would’ve approved.

Ah, en morgen gaan mijn broer en ik gaan kijken naar The Simpsons. En daarna naar Transformers.

Gni hi.

Auto ISO

Ah kijk zie, ik heb mijn D200 op auto ISO gezet.

Anathema! Anathema! hoor ik er roepen. Wel, euh, nee. Niet echt. Ik wou kinderen fotograferen, ik had mijn 12–24 f/4 aan, en ik had geen zin om te frutselen met al te veel knoppen.

En dus heb ik mijn fototoetel gezegd dat het zelf de ISO mag aanpassen, tot 400. En dat ik graag mijn sluitertijd boven 1/30 houd.

Een groot, groot gemak. Ik denk dat ik dat nog ga doen. Misschien zelfs tot 800 ISO en sluitertijd 1/40.

Ik ben daar trouwens niet de enige in, ha. Als de keuze is tussen meer ruis en onbruikbaar wegens onscherp wegens bewogen of gewoon te donker, dan kies ik voor meer ruis. Nem.

[Eén ding wel, opletten als je naar volledig manueel gaat: dan blijft die Auto ISO aan staan — nauwelijks “volledig manueel” te noemen dus: afzetten is de boodschap.]

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑