20 reacties op “Achttien”

  1. ik weet niet wat ik moet antwoorden: goh, heeft die mens maar twee dagen verlof meer dan? of: b careful what you wish 4: hoe meer verlof hoe minder loon? dat ze altijd van een sociaal drama spreken, daar erger ik me wel wat aan.

  2. Ik heb er géén …. nèm
    En als ik die met zijn zwart moustachken op straat zou tegenkomen geef ik hem een shop in zijn kl*ten

  3. Ik kreeg het daar dus ook van op mijn heupen, ellebogen en andere lichaamsdelen. De gemiddelde belg heeft er 20, En zij dus blijkbaar een heel pak meer – want ik geloof niet dat ze van pakweg 28 naar 10 zouden zakken.

    En dan werken ze al maar 35u per week, waar de gemiddelde belg weer eerder aan 38 à 40u zit.

    Verdienen ze dan soms minder en zijn dat extra’s ? Nope, klopt ook niets van, want in die sector zijn de lonen helemaal niet slecht. Neem de gevarenpremie en van die dingen er nog bij …

    Ik vind dergelijke uitspraken en hebzuchterij erg misplaatst ten opzichte van andere sectoren waar bedrijven failliet gaan, mensen hun job kwijtraken en kunnen fluiten naar oprotpremies …

    Ik heb al lang nul respect voor vakbonden, maar ze slagen er iedere keer weer in om naar een nieuw dieptepunt te zakken.

  4. Liever minder dagen betaalde congé en níet aan den band in een fabriek hoeven te werken in een sector die zwaar onder druk ligt en gedoemd is om hier te verdwijnen.

  5. Met alle respect voor de karige verlofdagen van éénieder: op mijn vorige werk heb ik veel arbeiders ontmoet die in omstandigheden dienden te werken die onze jobs te vergelijken zijn. Het zijn ook die jobs die in het generatiepact -terecht- het vroege brugpensioen blijven behouden, omdat ze in wezen niet lang uit te houden zijn.
    Brrr..dat iemand de vakbonden in twijfel trekt ok, maar 0 respect? Gerrit, je hebt ze blijkbaar nog nooit nodig gehad.

  6. Hola, Els, mijn blijkbaar al te cryptische post was bedoeld om juist respect op te brengen voor mensen die onder meer bandwerk doen, in moeilijke omstandigheden.

    Ik bedoelde: ik zou in die omstandigheden niet willen werken, en offer daar bij wijze van spreken graag congé voor in. Met mijn congé is het trouwens uitstekend gesteld, en ik heb zelf niet te klagen.

    Ik heb wel degelijk respect voor vakbonden, die zijn zeker vandaag, in die bedreigde sector, broodnodig (Remember Renault, iemand?).

    Wij, als mensen die mee kunnen in de “kennismaatschappij” kunnen ons ook niet voorstellen, denk ik, hoe bedreigend zulke grote veranderingen op de arbeidsmarkt zijn.

  7. Gerrit, ‘t is de warmte en mijn verstrooidheid.
    Ik doelde op Darkman, die uitdrukkelijk stelling inneemt over de vakbond. Dju..ik denk eigenlijk dat ik zélf ook eens aan verlof toe ben;-)

  8. Ja, ik neem uitdrukkelijk stelling in tegenover de vakbond want maar al te vaak denken ze eerst aan zichzelf (een beetje zoals politiekers) en pas dan aan diegene die ze vertegenwoordigen. Maar al te vaak breken er plotse stakingen uit die ze eerst afkeuren maar achteraf wel steunen (en waarvan soms ook blijkt dat het op voorhand toch goedgekeurd was). Maar al te vaak proberen ze dusdanig onrealistische voorwaarden los te peuteren dat arbeid in België mede hierdoor te duur blijft. Maar al te vaak gebruiken ze dreigementen en ontvoering/kidnapping van administratief personeel en/of directie om hun standpunt duidelijk te maken (of hoe noem je anders het blokkeren van een gebouw met het personeel er nog in ?).

    En nu mag je nog zeggen dat ze nodig zijn, dat arbeiders anders helemaal aan hun lot zijn overgelaten enz … dat weegt niet op tegen dergelijke vormen van banditisme. Eis en je zal krijgen, maar korte termijn oplossingen zijn zelden de goeie.
    En ja, ik heb zelf ook ooit eens een vakbond nodig gehad (louter voor advies) en zelfs dat liep in het honderd. Elk antwoord dat ik kreegw as anders. Ze wisten het eigenlijk gewoon niet. Wat heb je er dan aan ?

    Zoals elders al vaker geopperd werd : pak hun geld af. Laat de staat of onafhankelijke kassen als het HVW de werkloosheidsuitkeringen betalen. Dan ontneem je hen heel wat overbodige macht en kunnen ze zich terugplooien op wat hun oorspronkelijk doel moet zijn : advies geven en onderhandelen. Maar dan zonder meteen oorlogje te spelen aan de poorten.

  9. Maar al te vaak proberen ze dusdanig onrealistische voorwaarden los te peuteren dat arbeid in België mede hierdoor te duur blijft.

    Tegenover de “dure” arbeid in ons land, staat wel dat we per werknemer van de productiefsten in Europa zijn.

    Nogmaals. We kunnen ons niet voorstellen hoe het is je in je beroep en sector bedreigd te voelen door “onzichtbare” economische mechanismen.

    Mensen mogen en moeten daarom vechten voor hun job (hun leven, hun gezin) en hebben daarbij hulp nodig van vakbonden, al geef ik toe dat niet alle methoden even correct zijn.

  10. Tegenover die dure arbeid staat een zeer goed en solidair socialezekerheidssysteem. Darkman zal nu wellicht zeggen : ‘nog nooit nodig gehad’, maar voor de meeste mensen komt dat wel eens, in welke vorm (risico) ook. Helaas. En dat systeem kost geld.

  11. @Michel: don’t let it go to your head! :p

    @Eva: dat wil ik graag geloven. Ik las anders gisteren in De Morgen wel dat de aanvullende pensioenen nauwelijks stijgen. Volgens de cijfers bengelen bij de laatsten van de Europese klas en is de stijgende armoede onder gepensioneerden een steeds groter wordend probleem. Om maar één probleem te noemen. Sociale zekerheid? Ja, maar blijkbaar niet voor iedereen!

    Wat vakbonden betreft: uiteraard zijn ze broodnodig voor het sociale overleg. Maar militanten die klagen dat ze 18 dagen moeten inleveren (om nog maar te zwijgen van hun syndicaal verlof!), dat vind ik excessen waar ze vanaf moeten. Hetzelfde met wilde stakingen bijvoorbeeld bij – niet ontoevallig – het Spoor. Groot respect voor de spoormannen die het toch maar ondanks crappy management dagelijks gedaan krijgen, maar tienduizenden pendelaars in de kou zetten? Ik heb daar toch moeite mee.

  12. Ik kan mij volledig aansluiten bij Matthias zijn antwoord op Eva : het zijn de excessen die weg moeten. Niet de vakbond in zijn geheel – wat ik ook nergens gezegd heb.

    En ons sociale zekerheidsysteem is zeker mooi en ik zou het niet weg willen, maar hoe productief we ook zijn, onze arbeidslast is en blijft te duur. Waarom trekken de bedrijven anders weg denk je ? Zonder verlaagde arbeidslasten, maakt het niet uit hoe productief we zijn. Er zullen altijd wel landen zijn waar ze aan 80% van onze productiviteit zitten, maar waar de kost maar 50% is.

    Soit, het ging hier uiteindelijk niet over de kern van de zaak, maar over zo’n dwaze uitspraak dat meneer de militant ocharme vakantie moest opgeven … beter wat meer werken dan job kwijt, toch ?

  13. neem de excessen weg idd… en wat blijft er dan voor een vakbond over om over te lullen en voor te ‘strijden’? Het zal rap minder zijn dan…

  14. Tja, ieder zijn gedacht maar verstand is iets wat je zelf moet willen ontwikkelen, een mening is daarom nog niet synoniem met verstand. Voor de geïntreseerden, ga eens naar zuid-amerika, Colombia bv. waar mensen die opkomen voor hun rechten vermoord worden. Wie zich daar in een vakbond waagt riskeert zijn leven. Misschien moeten jullie daar wel gaan leven, hoe zalig, een leven zonder vakbond 🙂

Reacties zijn gesloten.