Den draad (niet)

Zo. Wij hebben thuis een speciaal toestel om het draadnetwerk om te zetten naar draadloos netwerk. Aan de ene kant komt er een draadnetwerkkabel in, aan de andere kant stralingen die naar d ecomputers in huis gaan.

In technische termen heet zoiets “het baksken”. Zoals in “geeft het baksken nog nekeer ne stamp, het netwerk is weer omver gevallen”.

Ons baksken was er één van BenQ, gekocht in de prehistorie — ergens in 2001, denk ik. Nooit echt grote problemen mee gehad, behalve dat het op redelijk spectaculaire en vreemd genoeg totaal reproduceerbare wijze ontplofte als ik Messenger gebruikte. En dat het de laatste tijd echt om de paar uur vast liep. Oh, en dat het signaal niet echt je dat was. En dat ik er al sinds 2004 niet in slaag om de firmware te upgraden.

Op zoek naar nieuw, dus.

Mensen waarvan ik kan vermoeden dat ze het weten, raadden mij zo’n AirPort Extreme van Apple aan. Ik ben helemaal een product van deze tijd en dus vertrouw mensen waarvan ik vermoed dat ze het weten meer dan wat dan ook ter wereld: vandaag dan maar naar de winkel, met mijn zakken vol geld, om zo’n doos te gaan halen.

– Goede middag meneer, ik heb een nieuw draadloos dinges nodig. Men raadt me een AirPort Extreme aan.

– Ah. En heeft u een Macintosh?

– Jawel, maar het is vooral om met PC’s op het netwerk te zitten. Hoezo?

– Oh, maar dan zou ik dat niet aanraden hoor meneer. Zo’n AirPort is alleen maar goed als u echt een Macintosh gebruikt. Voor PC’s zijn die totaal ongebruiksvriendelijk, en dan raad ik D-Link routers aan, kijk hierzo…

– Gebruiksvriendelijkheid is niet echt een probleem hoor, als het maar goed is. Ik ben zo’n AirPort aangeraden, ik denk dat ik er maar zo één neem.

– Ik raad u dat écht niet aan hoor, tenzij u dat allemaal kan installeren zonder CD-ROM, en…

Ahem. Zelden zoveel moeten aandringen om iets te mogen kopen. ‘t Is er uiteindelijk na wat haperingen toch van gekomen (“neenee, een AirPort Extreme, niet Express: zo’n plat ding waar ik nog harddisken en printers aan kan hangen… ja, ik weet dat die duurder is”) en het zit ondertussen allemaal op zijn plaats.

Zoals verwacht: insteken, draad erin, andere draad erin en hopla we zitten op het netwerk. Dat is tot nog toe het enige dat ik ooit heb moeten doen als ik een nieuwe router of watdanook in het netwerk gestoken heb, en ik had geen enkele reden om te verwachten dat het met die AirPort iets anders zou zijn.

Nee maar.

Eens kijken wat er op de bijgeleerde cd-rom staat… oh, ik kan Bonjour installeren. Doen, zeker? Kan ik er ook nog eens een printer aan hangen en zo, vermoed ik.

…done. Nu nog een printer hebben en we zijn er helemaal.

2 reacties op “Den draad (niet)”

  1. Soms durf ik te luistervinken als een verkoper in de Fnac of Mediamarkt een uitleg geeft over computerdingen aan een klant. Onvoorstelbaar wat voor gewauwel je soms hoort. Vroeger (ik was nog jong) durfde ik me dan al eens te bemoeien… gewoon omdat ik zo’n compassie had met die goedgelovige klanten), maar dat laat ik nu wijselijk.

    En over de Airport Extreme: het beste ‘bakske’ dat wij ooit in huis gehad hebben en het makkelijkst te configureren ook!

  2. Dat zal vooral zijn omdat bij producten van Apple minder winst kan worden gemaakt, want die werken met vaste prijzen per land. Die verkoper wilt natuurlijk meer opstrijken.

Reacties zijn gesloten.