Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: december 2007 (page 1 of 10)

Feest!

Hoera! Alle cadeaus zijn (minofmeer, de smeerlappen sloten om 17u vandaag) gekocht en ingepakt, de kinderen zijn gewassen en aangekleed, we zijn er helemaal klaar voor.

Tot volgend jaar!

Japonezers zijn leutig

Ik vermoed dat ze van ons hetzelfde vinden. Maar toch.

En eigenlijk: Indischers zijn ook leutig.

Garamond vs. Garamond

Ooh, typografie:

Les Garamond de la famille des Garaldes, par opposition à Humanes et Réales datent du 16e siècle. En rupture avec le dessin des Humanes. Celles-ci sont finalement l’œuvre de dessinateurs qui à l’aide du Pantographe reportaient sur les poinçons un tracé finement exécuté au contraire des caractères Humanes qui pouvaient être encore l’œuvre de scriptoriums, tracés à la plume sur du velin. Au vingtième siècle nous nous sommes retrouvés grâce à la volonté de fondeurs audacieux et plus tard aux courbes de Béziers avec environ 5-6 déclinaisons de l’original dessiné par Claude Garamond.

Garamondvsgaramond2_1.thumbnail

Lees verder alhier.

Einde boekje

Het jaar is bijna gedaan, mijn boekje is bijna gedaan.

Het is zuiver toevallig hoor, want ik heb meer dan één boekje en ik heb er dit jaar meer dan één gebruikt. Ik heb door de jaren heen een hele resem gewone boekjes met ringen (grote en kleine) gehad. Sinds een paar jaar ben ik overgestapt op Moleskines (nog vóór ze overal te koop waren, ha!): ik heb er een hele zak vol van, kleine, zowel met ruitjes als zonder ruitjes.

Mijn boekje

Maar dit boekje heeft langer meegegaan dan veel: het is mijn eerste grootformaat ruitjes-Moleskine, en ik schrijf er meestal in met een dunne tot zeer dunne stift. Het is dan ook helemaal tot op de draad versleten.

En zoals altijd: al die herinneringen. Aan vergaderingen die, oh, nóg boeiender hadden kunenn zijn dan ze al waren:

Die keer dat het niet zó een boeiende vergadering was

Of die keer dat ik de truuk met de vershoudfolie op de wc-bril met handen en voeten uitlegde:

De truuk met de vershoudfolie en het toilet

Of het eindeloos zoeken naar een manier om dingen op Gentblogt anders (beter?) (in alle geval anders) te placeren dan ze nu staan:

Prutsen voor home page Gentblogt

Of die eindeloze vergadering op school voor Zelies eerste communie, uren en uren aan een stuk:

Eerste communie-vergadering op school

Of al die goede herinneringen aan de bezoeken in de postkantoren in het begin van het jaar:

Op ethnografie

Meeee-mories… en nu: op naar een nieuw boekje. Moleskine, zwart, groot formaat, ruitjes. Ze waren niet meer te vinden in de winkel gisteren, ik ga morgen naar een andere winkel gaan kijken!

links for 2007-12-30

Jan tekent

Louis is de tekenaar in huis, zover zijn we al een tijd. En Jan is de wild rondlopende sloeber, of dat is toch de indruk die hij op de meeste mensen achterlaat.

Maar hey: Jan zit nog maar in het eerste kleuterklasje, we weten nog helemaal niet hoe hij zal uitdraaien. Het is gewoon dat hij er nog niet echt aan begonnen is, en dat hij veel te veel plezier heeft met rondlopen en spelen.

Alhoewel, alhoewel: hij begint toch meer en meer te tekenen. Hij kwam aanzetten met een kindje, vannamiddag, met twee verschillende kleur ogen:

Kindje

En hij doet ook samenwerkingen met Louis, tegenwoordig: hij doet de aanzet, en dan moet Louis aanvullen wat Jan “niet kan”. Kijk hier, een dinosaurus op schoenen:

Een dinosaurus met schoenen

Jan kan meer en meer, en Anna kan ook meer en meer, en Zelie en Louis zijn erg aan het veranderen.

We gaan zó hard op onze tellen mogen passen: boeiend!

Filmpjes maken

Naar aanleiding van deze vraag van Rinus: stopmotion filmpjes voor op het internet, da’s tegenwoordig bijzonder gemakkelijk te maken.

In telegramstijl—meer uitleg is te vinden op het internet, vermoed ik.

Stap één: veel foto’s nemen. Dertig foto’s per seconden voor echt vloeiend beeld. Zet uw fototoestel op een statief en gebruik een ontspanner op afstand (een afstandsbediening of een kabel zijn een gemak). Zet uw instellingen op manueel en zorg voor goede belichting, dat voorkomt geflikker in het uiteindelijke resultaat.

Ik heb voor het voorbeeld mijn fototoestel op automatisch gezet, en op automatisch foto’s trekken gezet. En op een stapel kussens op ons bed, want ik vond mijn statief niet zo snel terug.

Stap twee: foto’s op computer zetten en eventueel bewerken. Ik had een stuk of 350 foto’s, die ik allemaal in Lightroom geïmporteerd heb, omdat het daar gemakkelijk was om er globaal een paar correcties op los te laten (het was allemaal te donker, vooral, omdat het in de slaapkamer was met alleen een nachtlamp als verlichting):

Allemaaldinos

Stap drie: omzetten naar video.

Alle foto’s geëxporteerd uit Lightroom, en in Virtualdub ingeladen. Virtualdub is iets om filmpjes mee te maken, het is uitstekend en het is gratis. In dit geval doe ik er niets meer mee dan alle foto’s inladen en weer bewaren als een filmpje: File > Open video file…, de eerste foto in de reeks aanduiden, en alles wordt automatisch ingeladen. Dan File > Save as AVI… en hopla, klaar.

Stap vier: omzetten naar FLV.

FLV kan gemakkelijk afgespeeld worden door Flash, en is redelijk klein ook, van formaat. Ik gebruik hier de video encoder van Flash zelf voor.

Stap vijf: afspelen. Ik doe dat met Jeroen Wijering’s speler: één swf op uw server, het flv-fimpje ook ergens, eventueel een thumbnail-jpg-beeldje, gebruik de configuratiewizard als je de handleiding niet wilt lezen, hopladiejee:

Intervalometer

Heisenberg wordt na een korte achtervolging tegengehouden door de politie. Politieagent: “Meneer, hebt u énig idee hoe snel u aan het rijden was??” Heisenberg: “Nee, maar ik weer wel exact waar ik ben.”

Badoem tsing.

Euh, maar dat geheel terzijde. Ik was gisteren toevallig in mijn fototoestel aan het rommelen, en daar kwam ik zowaar een intervalometer tegen!

Intervalometer Intervalometer Intervalometer Intervalometer Intervalometer Intervalometer

Daarmee stel ik het fototoestel in om vanaf 8u15 om de vijf seconden een foto te nemen, negenhonderd foto’s aan een stuk. Zo wijs! In de jaren vroeger moest men daar een duur toestel voor kopen, en nu kan dat gewoon in de camera zelf!

Ik weet wel dat het met een gewone webcam ook zou kunnen, maar hey, ik vind het fantastisch. Kijk: een filmpje!

Vragen

Gho, dàt was lang geleden: een lijstje met vragen in te vullen!

Ik vrees dat de antwoorden teleurstellend zullen zijn, maar alla.

Wat wilde jij later worden toen je nog een kind was?

Paleontoloog. En later archeoloog. Ik was gek van dinosaurussen, en later van geschiedenis en opgravingen.

Wat ben je dan uiteindelijk geworden?

Alles en niets, vrees ik. Ik ben in de computers gerold, en van daar in wat ik nu doe.

Hoe wilde je er als kind later uitzien?

Oh. Daar had ik geen enkele notie bij.

Hoe zie je er nu uit?

Experimenteren met de intervalometer

Hoe zag de man/vrouw van je dromen er uit, als puber?

Oh. Geen idee, eigenlijk.

En was is het in echte leven geworden?

Sandra.

Hoeveel kinderen wilde je later, en op welke leeftijd?

Ik denk niet dat ik daar toen over dacht.

Wat is het uiteindelijk geworden (of wat zal het wellicht worden)?

Kinderen één, twee, drie en vier. Toen ik 28, 30, 33 en 35 was.

Wat was als kind je lievelingseten? En wat lustte je totaal niet?

Lievelingseten: stoverij met frieten en appeltaart, allemaal zoals klargemaakt door mijn moeder.

Lustte ik niet: erwtensoep, ajuinensoep, wortelsoep en koetong. Ik herinner me episodes op de lagere school dat ik tot lang in de namiddag vóór een bord erwtensoep moest blijven zitten, tot die een helemaal opgestijfd bekloofd sahel-landschap geworden was. Brrr.

Lust je dat nu nog (niet), of heb je andere favorieten?

Ik lust nog alles wat ik toen lustte, en die soepen moet ik nog altijd niet hebben.

Koetong daarentegen, als ze goed klaargemaakt is en het niet de achterkant is vol viezigheid, eet ik tegenwoordig wel.

Ik geef dit lijstje door aan… deze mevrouw, deze mevrouw, en deze mevrouw.

Isn’t it ironic? Don’t you think?

“My mother always said democracy is the best revenge!!” kreet de jonge Bilawal Zardari, met een wel bijzonder zeer verbeten nadruk op “revenge!!”, bij een persconferentie naar aanleiding van zijn aanstelling als voorzitter van de Pakistan People’s Party.

Grootvader Zulfikar Ali Bhutto stichtte de partij in 1967 en was er voorzitter van tot in 1977 (toen hij gearresteerd en later geëxecuteerd werd). Toen werd zijn echtgenote, Nusrat Bhutto, eventjes voorzitter-voor-het-leven, maar in 1979 werd zijn dochter, Benazir Bhutto, voorzitter. Van 1979 tot 2007 (toen ze vermoord werd). En nu is dus kleinzoon Bilawal (Bhutto) Zardari voorzitter. Maar de voorzittersstoel wordt, terwijl de jonge kerel zijn studies afmaakt, nog even warm gehouden door de echtgenoot van Benazir Bhutto, Asif Ali “Mr. Ten-Percent” Zardari.

Hum. Akkoord dat politiek talent in de familie kan zitten, maar de familie bij testament voorzitter maken in uw eigen plaats… tja.

Kom het tegen

National Geographic door amateurs. Ge moet maar geluk hebben.

Mimicry

Grin.

52451653

[via]

Het weer

Ik vind dat we meer van dergelijke weermeisjes moeten hebben in België.

links for 2007-12-29

Peggle review

It’s funny cause it’s true.

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑