Archief voor december 2007

 

Loading…

zaterdag 1 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Ik voel mij tegenwoordig soms in 1987:

Loading...

Loading…” begod.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Je suis Marxiste. Tendance Groucho.

zaterdag 1 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Als Appelogen Animal Crackers doet… Horse Feathers.

Geloofwaardigheid

zaterdag 1 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 24 reacties

De Standaard op 10 juni 2007, nu bijna vijf maand geleden:

Als in deze kiescampagne al één thema de bovenhand haalde, dan wel geloofwaardigheid. ‘Wie gelooft die mensen nog?’ Yves Leterme lanceerde dat retorische vraagje aan het begin van de campagne en het is de hele tijd blijven nazinderen.

Ik wou dat ik er lacherig over kon doen. De Standaard zonet:

Yves Leterme heeft vanmiddag bij de koning zijn ontslag als formateur aangeboden. De koning heeft dat ontslag aanvaard. Eerder vanmorgen wees de CDH van Joëlle Milquet het ultimatum van de formateur af.

Leterme is nu onderweg naar het federaal parlement waar hij een verklaring zal afleggen.

Ik mag van harte hopen dat het ze als een boemerang met scheermessen in het gezicht terugkomt: wie gelooft die mensen nog?

En oh hoe grappig: “madame non doet het weer”, blokletteren ze daar bij DS. Ik heb het niet zó erg meer gevolgd, maar was het niet zo?

 1. Maanden en maanden en maanden over en weer-geleuter over vanalles en nog wat.
 2. Uiteindelijk legt Leterme een voorstel op tafel dat voor MR, CDH, CD&V en OpenVLD in orde is.
 3. Het blijkt niet in orde te zijn voor N-VA.
 4. Oh hang on, het is eigenlijk ook niet in orde meer voor CD&V.
 5. Weet ge wat? We gaan het nog wat aanpassen.
 6. Hey, en we gieten het in de vorm van een drietal bedrieglijk eenvoudige ultimatumachtige vraagjes.
 7. De liberalen over het aangepaste N-VA-voorstel door het kartel: “allez ju, doe dan toch maar, we zijnhet ondertussen zo beu of koude pap en als alles bespreekbaar blijft we zien dan wel in de Conventie wat we doen”. CDH: “jamaar hola hela, we wàren het al eens over een tekst, waar komt dít nu plots vandaan? Noo wee hosee, hastn.”
 8. Ka-bloe-wie!

links for 2007-12-01

zaterdag 1 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Macrotrubbels

zondag 2 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik heb een nieuw tussenstuk voor de fotokodak. Even ter illustratie, dit is wat ik met mijn lens normaal gezien fotografeer als ik helemaal ingezoomd ben:

70-180

Dat is 31mm van links naar rechts op een volledige foto zonder knippen, of 127 pixels per millimeter in ‘t echt. Met een AF Zoom Micro-Nikkor 70-180mm f/4.5-5.6D ED op 180mm gevezen.

Als ik vooraan op de 70–180 een koppel Nikon 6T-diopteradapters plak, dan krijg ik 21mm in de breedte, oftewel 183 pixels per millimeter.

Als ik tussen de 70–180 en mijn fototoestel een Kenko Teleplus PRO 300 3X converter schroef, dan heb ik plots 7mm in de breedte in het vizier (hey, net drie keer zoveel als zonder!), en meet ik 550 pixels per millimeter.

En als ik tussen de Kenko en het fototoestel een Nikon TC-201 smurf, dan heb ik 1100 pixels per millimeter, en heb ik nog 3,5mm in de breedte op het scherm.

Allemaal tesamen op een beeldeken–de aangeduide stukken van het grote beeld zijn wat ik op een volledige foto zie bij meer vergroting:

Montage voor de makkro

…maar dat alles toont wel redelijk dat er, ahem, ruimte voor verbetering in de properheid van mijn sensor is.

Brr, vieze vlekken. Een paar in het midden:

Vlekken01

…maar vooral veel in de hoeken:

Vlekken02

En omdat ik daar nog altijd niet zelf aan durf te komen, zal ik hem vrees ik eens moeten binnen steken bij een fotowinkel in het Gentse. Te hopen dat dat mij niet teveel kost.

…maar ondertussen heb ik nóg een ander probleem. Kijk, hier bijvoorbeeld:

Duizendpoot

Geen stukje van de foto, maar wel het volledig beeld. De kop van een dood duizendpootje, voor wie zich zou afvragen wat het is. Bijna helemaal niet in focus, op rechts het oog en een stuk voelspriet na, maar het belangrijke is daar links onderaan: allemaal vieze strepen.

Noem het banding, noem het corduroy effect, doe er geringschattend over gelijk Ken Rockwell, maar ik ben er in alle geval niét mee gediend.

Akkoord, hierboven is het een relatief grote vergroting, maar het hangt niet af van de tussenstukken. Dit is een voorbeeld van waar het érger is, met een andere combinatie ertussen en een kleinere vergroting:

Centipede

En soms gebeurt het in één foto wel en in de volgende niet:

_KGB3230

_KGB3228

Dedju. Dedju, dedju, dedju.

Met zijn schimmel

maandag 3 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Vervelend personage.

Hey, ‘t is de tijd van het jaar.

Del.icio.us op 3 December 2007

maandag 3 december 2007 in Links. Permanente link | 2 reacties

Bleh, quiz

maandag 3 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Mweh. Slecht gespeeld, vanavond. De quiz was ook heel erg oneven: zo ongeveer 75% van de vragen veel en veel te gemakkelijk (van het genre “Deze keizer werd in 1500 in Gent geboren” en dan gaat het nog vijf minuten verder). En dan stomme fouten maken, en niet meer kunnen rechttrekken omdat de resultaten zo enorm dicht bij mekaar lagen in de tweede helft.

Bah. Bah, bah, bah.

Hoera, quiz

dinsdag 4 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

Aan de andere kant… Het was weer zo’n vreemde bedoening, gisteren. Quiz van de balie van Gent, maar wegens uitvallen van een vast teamlid mocht ik (ik was serieus vereerd) het team van Griet en Els vervoegen. We eindigen nooit schaamtelijk, zei Els.

Ik zag het wel zitten, want een quiz, da’s meestal wijs, zo van lachen met de vragen en dat we het wel weten of juist niet, en doen alsof we valsspelen, en spanning maar toch ook niet, enfin — dat is toch mijn beperkte ervaring van een quiz of drie in mijn leven meegemaakt te hebben. En als ik op televisie naar van die kwissen kijk, dan is mijn slets nooit ver van mijn hand, en nooit ver van naar de televisie gesmeten te worden, want dààr weet ik het meestal allemaal wel: ik ben die mens tegen wie ze dan zeggen gij zoudt daar eens moeten aan meedoen, gij.

Maar tegelijk zag ik het ook niet zitten: nieuwe mensen! moeten leren kennen! Mensen die ik niet ken! Akelig! Ik wist ook helemaal niet wie wie was

Griet, zei Els toen we op weg waren naar het zaaltje in Sint-Denijs-Westrem, en ik voegde daar meteen haar achternaam aan toe — da’s zoiets met associatief geheugen of zo dat ik heb, ik verbind meestal voornamen en achternamen in mijn hoofd: al mijn leraars en proffen van eeuwen geleden zitten ook in zo’n klassement bij elkaar. ’t Is dus nooit “Stragier” in mijn hoofd, maar wel “Johan Stragier”. Afijn.

Ik voegde dus achternaam bij voornaam Griet. En toen vroeg ik me pas af: tiens, maar dan moet ik die toch kennen? Maar van waar? Van in de les vroger? Of van op het interweb? Of via iemand die iemand kent die ik ken en dat we ooit aan mekaar voorgesteld zijn?

Toen we hallo zeiden en handjes schuddden, had ik nog geen idee — da’s ook zoiets met gezichtengeheugen dat ik heb, ik onthoud gezichten pas als ik ze op relatief korte tijd meer dan eens gezien heb, anders zijn ze wég: schaamtelijk soms, dat ik daags na een vergadering niet meer weet wie die persoon in de lift naast mij is. Zodus. (O, en ik vind dat schuddden een extra d mag krijgen voor de verleden tijd.)

Maar alla: handjeschud, en bleek dat Griet mij op een babydrink-maar-het-mag-die-naam-niet-hebben onlangs een glas had getrakteerd wegens dat ik ooit een beeldje van een rups en van een emmer had doorgestuurd. HA! Connectie gelegd! Dat was ergens vorig jaar, en daarna zijn we malkander nog een paar keer via e-mail of andere tegengekomen: zij was één van de mensen die de Gentblogt-redactie tijdens de Gentse Feesten uitbreidde, ze zat ergens net na de Gentse Feesten bij Peter en Lien (waarmee ze ook loopt/liep, herinnerde ik me plots) vóór de computer toen aldaar Googletalk getest werd en toen heb ik nog de groeten gekregen en teruggegeven (“de groeten aan Griet… ik bedoel MEESTER Griet” zei ik toen nog, denk ik), ze heeft denk ik ook eens tickets gewonnen voor Comedy Zone via Gentblogt, zo’n dingen, dat schept een band.

Pas op, da’s natuurlijk nog geen garantie voor wat dan ook: interactie met nieuwe mensen is niet echt altijd mijn ding, namelijk.

Maar kijk, wie schetst mijn verbazing: ’t was wijs, en niet awkward of niets. Meestal is het eerst stroef en ieek, en later lukt het wel, maar ge hebt dat soms, met mensen — of beter, ik heb dat sos met mensen, dat het na anderhalve minuut lijkt alsof ik ze al een eeuw ken.

De eerste keer dat dat mij bewust overkwam, was toen ik de neven en nichten van Sandra voor het eerst zag, en sindsdien heb ik dat nog al een paar keer gehad, met mensen waar ik dan later bleek toch wel goed mee overeen te komen. En kijk: met Griet dus ook.

Hoera! dus ook die quiz, en niet alléén bleh.

Zoeken en denken en dju, waarom wéét ik dat nu niet meer, ik heb het altijd wel geweten vroeger en hoe oud ben ik niet aan het worden. En nootjes en drank en nic-nacs met suiker (heeft dat eigenlijk een naam, buiten iced gem dat het voordeel heeft juist te zijn, maar het nadeel dat niemand het gebruikt?), en gekissebis tussen de quizmaster en de jury (normaal gezien zin de antwoordbladen voorgefotocopieerd, deze keer was er ergens een onverlaat het vergeten en moesten we ons behelpen met zelfgescheurde kladblaadjes).

En de tradities: punten opschrijven, tellen, een dubbel houden van de antwoorden ter correctie, laatsteminuutveranderingen (néé! Emilia, niet Nelly Furtado!) (ah, toch, euh, sorry) (néé! niet St. Pancras! Charing Cross!) (ah, euh, oei), allemaal inclusief natuurlijk sluimerende verwijten naar deze of gene (gij hebt mij doen veranderen! gij hebt mij niet doen veranderen!) tot de volgende ronde waar het de verwetene is die plots het recht krijgt de verwijter te zijn… joy.

Ik zou meer quizen willen doen, eigenlijk. Met de mensen die er gisteren bij waren.

Oei, heb ik dat echt gezegd? :)

update: en voor de duidelijkheid — slechte mensen, op het internet soms — nog het allerliefste met mijn madam erbij ook natuurlijk!

update update: voor de duidelijkheid — het wémelt van slechte mensen op het internet — ’t is dus niét alleen Els en Griet maar ook Johan Donat (had ik al gezegd dat ik slecht in namen ben?) waarmee het zeer aangenaam spelen was, gisteren. De reden dat ik Johan Donat er niet bijgeschreven had, was (a) omdat ik zijn naam vergeten was besef ik net eigenlijk gewoon verkeerd onthouden heb (schaam op mij) en (b) omdat ik hem tot gisteren noch van haar noch van pluimen kende

Verdoken

dinsdag 4 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Eikes, vies:

DSpoll

Het is dus al dagen en dagen aan een stuk dat ik die “poll” aan de rechterkant invul, zonder enig resultaat, want ik kom op een lege pagina terecht.

Vandaag had ik plots door wat er aan de hand is. Ik kom helemaal niet op een lege pagina terecht, maar op dit:

Rabobrol

Geen rekening gehouden met bannerblindheid bij Rabobank, duidelijk. 

Kiekens.

links for 2007-12-04

dinsdag 4 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Misplaatst vertrouwen

dinsdag 4 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

If the wonder’s gone when the truth is known, there never was any wonder. Dat zei Hugh Laurie in één van de achterstallige afleveringen van House die ik vanavond bekeken heb. Ik ben het daar heeltegans mee eens. Goede goocheltruuks blijven goed zelfs (zeker) als ze uitgelegd worden.

De wetenschap dat wij allemaal letterlijk van stof van sterren gemaakt zijn, is magisch.

Wie weet hoe het precies allemaal in zijn werk gaat, dat internet, vindt het nog fantastischer dat pakweg Google Docs of Usenet of Flickr of VPN werkt.

Um, dit geheel terzijde en à propos niets.

Ik had deze hele namiddag mijn laptop open staan op mijn Outlook van het werk, en ik was via VPN en draadloos verbonden: getuige daarvan dat ik aan de fileserver kon en bestanden over en weer wippen, en in de database kon zooien.

Vanavond (nu net) kijk ik par acquit de conscience nog eens naar de webmail van het werk — en daar stonden allemaal dingen in die ik nog niet gelezen had. Bleek dat mijn Outlook wel Telenetdingen aan het binnenhalen was, en mij daardoor de indruk gaf dat hij aan het werken was, maar dat hij gewoon niet aan het praten was met de Exchange server.

Ik weet niet hoe het met u zou zitten, maar ik werd daar dus helemaal slecht van. Zo het gevoel van op school: om 7u30 ‘s morgens plots beseffen dat er eigenlijk huiswerk moest gemaakt worden. Of op de speelplaats twee klasmaten horen spreken over een overhoring, en dat is het eerste dat g’ervan hoort.

Mails die ik had moeten lezen, en er zijn eigenlijk geen excuses dat ik ze niet gelezen had. Niets ergs hoor, niets dat niet kon wachten tot morgen. Maar toch. Ik loop daar ambetant van. Geen vat op het leven, zoiets.

Soms ben ik zeer onzeker in dergelijke zaken, en als de technologie me in de steek laat al helemaal. Verdorie.

Ah. Dààrom.

woensdag 5 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik vroeg mij af waarom ik me slecht voelde. En daarnet ging ik naar beneden en viel het me in: niet omdat ik mijn e-mail niet na had kunnen kijken, deze middag, natuurlijk niet.

Om niet in mysteries te spreken: wij zeggen één ding, zo’n vijf uur geleden lees ik wat andere mensen zeggen, en da’s zowat diametraal het tegenovergestelde. Vervat in vijftien bladzijden schier onontcijferbare taal.

Niet dat het onverwacht was, daar niet van, en akkoord, die advokaten doen ook maar hun werk, maar toch: soms komen die dingen serieus hard aan. Ze zouden daar toch ook wel eens bij stil mogen staan, vind ik.

Ongelooflijk hoe men soms dingen kan wegduwen in zijn gedachten trouwens, ik had het op nog geen twee uur al helemaal verdrongen.

Okay. Dat weten we dan alweer. Op naar verder.

Adobe Thermo

woensdag 5 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Vroeger deed ik ColdFusion, en was ik op de hoogte van wat Allaire deed. En toen werd Allaire overgenomen door Macromedia, en was ik dààr helemaal van op de hoogte. En toen werden Adobe en Macromedia één bedrijf, en viel dat ongeveer samen met het einde van mijn “loopbaan” als, euh, productontwikkelaar. En nu hebben die mannen teveel producten om op te noemen, en volg ik helemaal niet meer.

Flex en AIR zijn in grote mate aan mij voorbij gegaan, ik heb zelfs omzeggens niets meer in Flash gedaan sinds eeuwen.  Maar toch: om de zoveel tijd komt er toch nog eens iets uit bij Adobe waarbij ik denk dat ik misschien toch eens opnieuw op de molen zou moeten stappen.

Kijk deze bijvoorbeeld: Thermo. Een prototype-tool, blijkbaar. Dat al een paar maand op Adobe Labs staat, en dat ik hoegenaamd niet had zien passeren.

ThermoMain

Op MAX onlangs werd er een demo van gegeven, die ik moet hebben weten passeren bij Aral Balkan, maar die ik gewoon niet bekeken had. En sinds kort is er Sneak peek-video beschikbaar.

Prototypes, dat doe ik tegenwoordig wél, dus.

een ex-post over Sophie van Vliet

woensdag 5 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Reacties staat uit voor een ex-post over Sophie van Vliet

Ik heb op teveel knoppen geduwd. Kan iedereen overkomen.

(zie elders)

Sophie Van Vliet

woensdag 5 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 88 reacties

De commentaren alhier op de nieuwe relatie (het nieuw lief, eigenlijk) van Tom Boonen: comedy gold

Sophievanvliet

En het artikel zelf is ook niet mis—die woordkeuze: “Na de breuk met Lore eind vorig jaar, komt Boonen aan zijn trekken bij Sophie Van Vliet, een 16-jarig meisje uit Nederland.”

Grinnik.

Sophie-van-vliet(oooh, maar gij zijt schaamteloos aan het googlehoeren, Vuijlsteke!)

(ja, én?)

(en trouwens: in de verenigde S van A mag dat) (in sommige staten) (en daar hoor ik niemand over klagen)

(pas op, mocht het mijn dochter zijn, ik zou al met de long rifle in meneer Boonens living staan) (maar dat ben ik dan misschien) (ik zou dat namelijk in alle gevallen doen, denk ik, ongeacht leeftijd en omstandigheden)

Bijt hond

woensdag 5 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Tee hee. Pascale Platel, schier twee en een halve meter hoog, staat oog in oog met Rudy Demotte, ongeveer anderhalve  meter groot. 

Een beetje awkward toen het over politiek ging, maar mevrouw Platel had het meteen gevonden om hem op zijn gemak te stellen:

– Wat vindt gij van de vrouwen?
– (verbouwereerd)
– Ah ja, want ik vind u zo een vrouwelijke man.

Way to go! Niets dat mannen liever hebben. 😀

Oh, en nauwelijks een paar minuten later: Frank Deboosere in een groene bodystocking. Euh.

En het item daarna: een volwassen man die zijn hoofd binnensteekt in een jongenstoilet en ze toeroept “Plassen en terugkeren hé jongens!”

Absurd, soms, Man Bijt Hond, als een mens maar met een half oog kijkt.

En dan daarna: twee kuisvrouwen die aandoenlijk een bord vol Franse werkwoorden aan het bespreken waren, en dat de juf toen binnenkwam.

Jammer (en ik had nooit gedacht dat ik dàt zou zeggen) van Wim Helsen in De Lustige Lezers: het was vroeger beter, het is er over, nu.

Maar al bij al: het blijft toch ongelooflijk goed.

Ik spied, met mijn kleine oog…

woensdag 5 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 17 reacties

De paparazzo in mij stond op!

Zelzate in da house

Kijk, ‘t is een ethnische Zelzatenaar! Ik wou dat ik kon zeggen dat ik op de loer lag omdat ik wist wanneer hij waar zou zijn, maar ‘t was dat niet—ik kwam terug van kickoffvergadering bij een sympathieke nieuwe klant, en in de hal kwam ik plots een gezicht tegen dat ik kende.

Ik dacht nog, “ik ga die mens hallo zeggen”, maar toen dacht ik “maar allez, die mens gaat dat niet appreciëren, en daarbij, wat kan ik zeggen? ‘ja, allo’? of ‘ey ik vind u wel wijs… allez op podium bedoel ik… allez, niet dat ik u in het echt ook niet wijs zou vinden maar dat weet ik natuurlijk niet… allez, niet dat ik dat wil weten, allez, niet dat ik dat niét wil… euh, weetwat? ik ga keer mijn trein gaan pakken salut hé’ of iets in die zin?”, en dus dacht ik toen “hey, ik pak er gewoon een foto van, en dan zet ik dat op tinternet, en dan vindt hij dat misschien wel wijs, en al”.

Ik er dus achter, met de fotokodak in de aanslag.

Zo kwaad kijken dat dien deed! Ik ben na één foto zo snel mogelijk weggelopen. Brrr.

Loading… (2)

woensdag 5 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Oh, opnieuw:

This seems to be taking longer than usual.

If you are using a slow Internet connection, you can wait a bit longer for this page to finish loading, or just use basic HTML view for now.

If you are using your normal Internet connection and you usually get past this loading step without any problems, please refresh this page in your browser. If you continue to have trouble loading your account, please visit the help center for troubleshooting information.

En ‘t is niet alsof computer of verbinding traag zijn, hier ten huize. Pfeh.

Mama vond een lief

woensdag 5 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

LudivineIk keek er om de zoveel tijd eens naar, in afwachting van CSI Miami op VT4: Mama zoekt een lief.

Met de grimlach van oei, meestal: het was moeilijk om er de vinger op te leggen, maar ik kreeg van het begin al meteen de indruk dat het een eind ernstiger was dan de Temptation Islands van deze wereld.

En de mama’s in kwestie waren ook zo van vlees en bloed, en écht en alles—de mannen trouwens voor het grootste deel ook. Vooral naar het einde toe: bijna tastbare hoop, onder al het geschaterlach. Zo van “wie weet…”

Misschien lees ik er te veel in, maar ik vond het televisioneel proper op de rand, en nooit er echt over. En de keuzes op het hele einde, op één na dan (awoert, zo die mens zat voeren in de disco!), vond ik redelijk tot zeer in orde.

En natuurlijk zat ik te kijken om de ontknoping over Ludivine en haar geheime vlam te zien. Geen roddelkranten meer gekocht of gelezen de laatste tijd, dus ik wist helemaal niet. wat te verwachten.

Een ex-kandidaat, dacht ik. Of iemand die ze toevallig tegengekomen was.

Wie schetst mijn verbazing? Ludivine en Maarten haar bijna-vaste cameraman waren tijdens het programma op mekaar verliefd geworden… ont-roe-rend!

Helemaal fout, natuurlijk, de onzichtbare wand tussen onderwerp en fotograaf, compleet onprofessioneel en zo ook, maar toch: ooo zoo schoon. En zooo gelukkig dat ze eruit zagen!

Nieuwe webzijt

donderdag 6 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Hoho, dàt was alweer lang geleden: ik ga vanavond naar Ne Maat om een Nieuwe Website te maken, in (houd u vast) wellicht Flash.

Want het moet met typografie in orde zijn, en beeldjes, en alles erop en eraan, en controle. Controle meneer, ultieme controle over alle aspecten van de typografie—de kerning en de leading en de fonts natuurlijk en de alles alles alles.

Maar het moet ook allemaal gemakkelijk te onderhouden zijn, met een content management backoffice dinges. En ik zal op mijn hoofd staan vóór ik zo iets doe in Flash zelf.

En dus vroeg ik me af: als ik nu eens de data (teksten en foto’s) beheer in WordPress of gelijkaardige, en die in plaats van HTML XML laat uitspuwen, en dat ik dan Flash die XML laat opzuigen, zou dat geen goed idee zijn?

Enig probleem: het is al van denk ik 2000 of zo geleden dat ik nog geprogrammeerd heb in Flash, en dat was vóór XML-met-flash snel genoeg was om bruikbaar te zijn.

Iek zèn ies beniefd. Altijd wijs om dingen bij te leren.

Nog bijt hond

donderdag 6 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

Machtige televisie, machtige televisie. ‘t Was weer prijsloos in Man Bijt Hond: een eigenares van een speelgoedwinkel met haar zoon van vijftien, die helemaal in 1979–punk-outfit was. Echt wel jaren ‘70: ruitenbroek, mohawk, pin met doorstreept hakenkruis, oi-patch op zijn legervest, combats.

En die moeder, meewarig, ‘t is ne specialen hé. Maar gelukkig: ‘t is wel ne lieven. En geen van de mensen in de speelgoedwinkel maakten er eigenlijk problemen van.

Moeder tegen een oudere dame in de winkel: Ge kent mijne zeune hé?

Oudere dame: Ah ja, van in de scouts.

Waarop de zoon gemohawked ten tonele verschijnt. De oudere dame, without batting an eyelid:

– Ha ja, ot hij dat schuune vindt en hij voelt er hem goed bij, da’s ‘t voornaamste hé.

Un grand moment de télévision, m’sieurs dames.

(o, en de Lustige Lezers met Wim Helsen begint op mij te groeien: het wordt precies beter met de dag, nu Adriaan en Wim beter op mekaar ingespeeld raken—in het begin leek A. wel geïrriteerd en W. nog in vriendenvandepoëzie-modus, nu is het al meer heen en weer)

XML en Flash en dingen

vrijdag 7 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ghô, XML in Flash is tegenwoordig echt wel kinderspel:

var getXML:URLLoader=new URLLoader();
var xmlDink:XML=new XML();
var styles=new StyleSheet();
styles.setStyle("a:hover", {color:'#dd0000'});
 
getXML.addEventListener(Event.COMPLETE, LoadXML);
 
getXML.load(new URLRequest("http://blog.zog.org/feed/"));
 
function LoadXML(e:Event):void {
 xmlDink=new XML(e.target.data);
 var itemList:XMLList=xmlDink.channel.item;
 var inhoud:String="";
 for each (var item:XML in itemList)  {
  inhoud+="<a href='"+item.link.text()+"'>"+item.title.text()+"</a> // ";
 }
 dink_txt.htmlText=inhoud;
 dink_txt.styleSheet=styles;
}

 …en dat geeft, hoera:

Xmlflash

Leve programmeren! Zo fantastisch als het zonder enige miserie gaat, en als alles doet wat men ervan verwacht! Nu moet ik alleen nog wat layout smurfen, en WordPress de juiste XML laten uitspugen, en alles is klaar! Hoera! I’m so happy!

Kijk maar, zo ziet het eruit in het echt — nog geen twintig lijntjes om een xml-file (in dit geval de rss-feed van mijn weblog) in te lezen en te tonen met wat css erop, machtig.

…ah. Toch niet. Ça ne marche pas. Waarom niet? Geen idee. Time-out, ergens? Actionscript 3–problemen? Misschien. Iets anders? Wellicht.

Awoert programmeren! Hatelijke zever, als het niet doet wat het zou moeten doen en als ik er niet genoeg van afweet om te achterhalen wat er aan de hand is! Bah! Kloterij!

Ahem. :)

Politieke discussie

vrijdag 7 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

“Da’s een politieke discussie, en daar doen wij als museum niet aan mee.” En daarmee maakt Wim van Krimpen er zich van af. Dit is een politiek statement, en dat leidt tot haat, en dus toon ik het niet.

Het gaat over de fotoreeks Adam en Ewald. Zevendedagsgeliefden, van ene Sooreh Hera. Het Gemeentemuseum koopt de hele reeks, maar foto’s van Ghosro en Farhad, twee Iraanse homos die met maskers van Ali en Mohammed gefotografeerd werden, zullen de eerste paar jaar niet getoond. Fotos als deze:

Sooreh hera-021

De directeur van het S.M.A.K. zegt op Ter Zake dat kunst niet moet provoceren, maar vragen stellen. En dat Sooreh Hera wel degelijk vragen stelt. En dat bovendien élk kunstwerk politiek is. Vrije meningsuiting en kunst zijn twee andere begrippen: een museum is een plek waar een kunstenaar zijn werk kan ontwikkelen, en een spiegel zijn voor de samenleving. Het museum zorgt voor de omkadering en de vertaling naar de verschillende doelgroepen.

Ik heb hem niet horen zeggen of hij de foto’s zelf zou exposeren, maar ik denk begrepen te hebben van wel.

Ik persoonlijk, ik weet het niet. Ik zit tussen een initiële “komààn jongens… moet dat nu écht?” en een in tweede instantie maar van ganser harte “godverdomme, ‘t zal wel zijn dat het moet”. De dag dat angst voor hoe iets zou kunnen overkomen bij sommige mensen van bepaalde religies, zijn we wel héél verkeerd bezig.

Maar mijn “moet dat nu echt” blijft wel: is dit enkel OK als het over godsdienst gaat? Wat als het pakweg over vrouwen in het algemeen zou gaan, hoe ze toch wel eigenlijk ondergeschikt zijn aan mannen en dat ze hun plaats niet meer kennen in de wereld? Of als een kunstenaar ons wil doen “nadenken” over de manier waarop, pakweg, negers, joden en homo’s eigenlijk onze politieke en culturele agenda bepalen?

Ik ben het denk ik wel eens met Paus Benedictus XVI, in zijn strijd tegen het relativisme.

Black Velvet

vrijdag 7 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Komt voor u ook de examenperiode helemaal terug met deze?

Bij mij in alle geval wel. De eerste maanden dat MTV in België te zien was, ook. Mmm. Those were the days.

Links voor 5 tot 7 december 2007

vrijdag 7 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ha. Ik had mijn wachtwoord aangepast op mijn weblog, en delicious was niet meer mee. :)

Welcome to Zune

vrijdag 7 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Ik was de relatief nieuwe Zune-speler aan het installeren, en ik werd afgeleid. Attention span of a gnat, me, sometimes.

En kijk, een paar minuten later deed het “ping!” en het volgende:

Zuneinstall

Zo grappig, eigenlijk. En ze blijven chocoladebruin gebruiken: voet bij stuk, fijn.

Vergis ik me trouwens of is het hele design van dit ding stukken mooier dan Windows Media Player en iTunes?

Zune02

Zune04

Zune05

Zune07

links for 2007-12-07

zaterdag 8 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Alles is pudding

zaterdag 8 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

Ha, onlangs passeerde op de Gentblogt-mailinglijst een vraag over Second Life, en wie daar nog op zat.

Ik heb daar zo’n paar peetjes rondlopen, jazeker. (Mag ik trouwens een pleidooi houden voor het woord “peetjes” ter vervanging van “avatar”? Dankuzeer, bij deze: gebruik allemaal “peetjes” in plaat van “avatar”.) Ik heb dan ook in al die dingen en op al die websites en netwerken minstens één aanwezigheid.

Maar eigenlijk: de vraag verbaasde me wel wat. We zijn nu een heel aantal maanden na de (geeuw) Second Life-hype, en ik dacht nu echt dat dat in zijn geheel als een pudding tijdens een hagelbui in elkaar gezakt was. Gone the way of Adobe Atmosphere, als het ware.

Neen dus, blijkbaar.

Ik ben meer en meer, en nu meer dan ooit, een technoscepticus. Technologie verandert fundamenteel zeer weinig aan de zaken. Ik ben het dan ook niet eens met de stellingen van Jacob van Kokswijk die ik op smetty.be las:

Cyberworld seems to expose the same colonialism as in the past (e.g. America), with three differences:

 1. you have to (and you can) develop your “new world” from scratch (digital space is empty;… );
 2. you are with your mind in cyberworld but with your body in a physical world (however, senses of your body are connected);
 3. cyberspace doesn’t have (as far as we know) its own materials or alternative energy sources in order to maintain itself and survive.

Daar deed ik het weer, trouwens: ik krijg het nog altijd niet over mijn toetsenbord om te zeggen “die ik bij Smetty las”. Ik zal nooit zeggen “Pietel schreef” maar wel “Pieter schreef”, of “Op pietel.be stond” — ik lig, met andere woorden, nog altijd in de knoop met digitale identiteiten die niet hetzij 100% fictie zijn, hetzij 100% realiteit.

Maar goed. Kokswijk. Vervang eens “op Second Life zitten” of “World of Warcraft dan wel The Sims spelen” door “samen een boek schrijven” of “in de kelder D&D spelen”.

Is dat wezenlijk anders? Als ik World of Warcraft speel met duizenden mensen in dezelfde wereld maar uiteindelijk vooral met de mensen in mijn guild, en dan nog in kleinere parties van maximum een dozijn man, is dat dan fundamenteel iets anders dan met een aantal vrienden rond tafel te spelen?

Als ik een nieuwe wereld opbouw op Second Life, is dat écht zo enorm vreselijk anders dan als een paar mensen samen een boek zouden schrijven, of zelfs een jamsessie zouden houden, of een politieke dan wel filosofische beweging oprichten, of gewoon, I dunno, een conversatie hebben met elkaar? Waarin ook

 1. dingen opgebouwd worden van niets
 2. het niet uitmaakt waar je lichaam zit, want je bent alleen met je hoofd bezig
 3. je alleen met gedachtengoed iets opbouwt, en dus geen grondstoffen nodig hebt

Het is toch anders, want het is virtueel, hoor ik u zeggen? En als we de voormelde dingen via de telefoon doen? Of, zoals ik in de jaren 80 wel eens deed, bijvoorbeeld Diplomacy spelen per brief?

Of, om dichter bij Second Life te blijven, wat was het als ik in En Garde! een eigen personage had, Edouard de la Tour-Sipik, die in de zeventiende eeuw leefde, een eigen geschiedenis had, allianties aanging met mensen, zijn landgoed uitbreidde, en zelfs duelleerde met rivalen—en dat alles ook per brief? Met mensen die ik nog nooit vanzeleven gezien had, en ook niet meer sindsdien—voor hetzelfde geld een huisvrouw uit Marseille, een schooldirecteur uit Luik en een klasgenoot die toen ook 16 was?

Much ado about nothing, dat virtuele werelden plots iets nieuws zouden zijn, denk ik. Niets nieuws onder de zon, denk ik. En vandaar mijn geheel cynische antwoorden op Cindy’s vragen:

 • Gaan we in die virtuele wereld dan ook dezelfde fouten maken bij het koloniseren zoals we dat in het verleden gedaan hebben?
  Ja. Zo zitten mensen in mekaar.
 • Kunnen [we] dat nu net vermijden omdat we vanaf scratch beginnen?
  Nee. Utopia is voor in de boekskes. Elk voldoende complex systeem heeft de zaden van zijn eigen vernietiging in zich. Kijk naar Wikipedia, dat op zijn eigen manier eigenlijk ook een soort MMORPG is voor wie daar in de “core” zit, met zijn ArbCom en zijn RfC en admin bits en diffs en watnog. En wat dààr allemaal aan de hand is achter de schermen, een mens wil het niet geweten hebben.
 • Of zullen het diegenen zijn die vandaag vanaf scratch beginnen die gekoloniseerd zullen worden?
  In de context van Second Life, World of Warcraft, The Sims en gelijkaardige op wat langere termijn: dat zal zo lang duren tot er geld mee te verdienen is, en dan zullen ze er de stekker uit trekken. En ondertussen maken de eigenaars zelf de regels, kunnen ze met éénpennentrek decreteren dat wie nu Master of the Universe is, morgen een onbrnul is, of niet meer mag meespelen. En ondertussen zijn in die “werelden” de “eerste kolonisten” al làng gekoloniseerd. Waren er gold farming conglomeraten en virtuele casino’s, kinderporno, harrassment, diefstal en verkoop van identiteiten, enzoverder.

Er is geen verschil tussen virtuele en niet-virtuele wereld. Maar als het dan tóch over virtuele werelden met virtuele identiteiten moet gaan: kijk gewoon naar het internet in zijn geheel. Dat is het beste voorbeeld van een virtuele wereld.

Oh, en voor de rest, eigenlijk: alles is een illusie. Er is geen ik, er is geen u, we maken onszelf wijs dat er een ik en een u is. Er zijn geen identiteiten, laat staan virtuele identiteiten. Zo.

Hoera!

zaterdag 8 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

VERJAARD

Sandra zevendertig, hoera! We zijn weer even oud in jaren! (En haar weblog is er twee.)

Kribbig

zaterdag 8 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Anna is ziek. Buikgriep, dacht ik dat de dokter zei. Overal en nergens naartoe willen; snotteren, wenen, alles en niets willen eten, zien, doen.

Sinds vanmorgen had ik ze op mijn arm: neerzetten is het huis bij elkaar krijsen, en na een half uur gekrijs wordt een mens dat óók beu. Op mijn arm is ze over een periode van een paar uur denk ik in totaal drie kwartier in slaap gevallen. En daarbuiten heeft ze geweend.

Ik zeg “geweend”, ik bedoel eigenlijk: het volledige gamma van meelijwekkend kermen tot volume-elf tieren, en passant par mijn schouder en mijn gezicht vol snot en tranen en slijm smeren. (met wat geluk zit ik maandag ook met buikgriep, hoera) Op mijn arm. En voortdurend wriemelen, en op en af, en oppakken en weer neerzetten, en geen moment stilzitten als ze niet aan het dommelen was, en een dood gewicht dat geen millimeter mag bewegen of ze wordt wakker als ze wél aan het dommelen was.

Ik ben niet meer om aan te spreken. Mijn rug is ontwricht. Alles doet zoveel pijn dat ik er barstende koppijn van heb. Bah. Ik moet minstens een dag in de zetel zitten om te recupereren.

Maar ‘t is feest vanavond en daarvóór gaan we eten, en ik moet ook nog boodschappen doen. En morgennamiddag is het ook feest en ‘s avonds is het comedyfestival.

Vijf dingen te doen, die ik allemaal zou zien zitten, maar nu even niet. Kak. Een gebroken rug, dames heren, ‘t is niet alle dagen even leutig.

Ik besta niet

zaterdag 8 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 21 reacties

Zegt Greet:

Maar de laatste paragraaf van deze blogpost vind ik dan weer zeverr, gezeverrr. :-)

Wat ik gezegd had:

Oh, en voor de rest, eigenlijk: alles is een illusie. Er is geen ik, er is geen u, we maken onszelf wijs dat er een ik en een u is. Er zijn geen identiteiten, laat staan virtuele identiteiten. Zo.

Dat was een beetje kort door de bocht. Wat ik bedoelde was: er is geen blokje in een mens dat “de identiteit” is. We hébben er wel één, maar het is een illusie. Neem een zeer sterke microscoop, en  al wat je ziet is moleculen en dingen, geen identiteit.

Wij hébben nochtans een identiteit. Dat wéten we nu eenmaal. Een aap heeft ongetwijfeld ook een “ik” die hij als apart van de rest beschouwd, en een aap realiseert zich ook dat andere een “ik” hebben. Een kat wellicht ook, maar toch wat minder — beseft die kat wel dat het zijzelf is in de spiegel bijvoorbeeld?

Een hagedis, zou die een “ik” hebben? Ik denk het niet. En een mug al helemaal niet. Dus ergens daar tussen een mug en een olifant, komt er plots een “ik” op de proppen.

Ik geloof niet in dualisme, dat er een buitenlichamelijk “iets” zou zijn (een geest, een ziel, whatever). Akkoord, die visie is ingebakken in onze maatschappij — anders zouden bijvoorbeeld al die films met identiteitsverwisselingen gewoonweg onbegrijpbaar zijn — maar ik vind het onmogelijk te rijmen met mijn wereldbeeld.

Maar als er dus geen geest/ziel is, wat is dan die “ik”? Een foetus heeft er nog geen, een baby die net geboren is ook niet echt, maar uit ervaring weet ik: plots gaat in kinderen “het licht aan”. Van bijna de ene week op de andere is er plots een “ik” in dat wezentje dat tot dan eigenlijk niet veel meer dan een homp vlees met een mond vanboven en pampers onderaan was.

En omgekeerd: in iemand met bijvoorbeeld Alzheimer’s, gaat dat licht geleidelijk aan uit, tot het na verloop van tijd helemaal weg is, en je weer eindigt waar het begon: een mond vanboven, pampers onderaan, en geen “ik” meer.

Wat die “ik” dan wel is? Ik ben het eens met wat Hofstadter zegt:

In the end, we self-perceiving, self-inventing, locked-in mirages are little miracles of self-reference.

 We zijn systemen die niet fundamenteel anders zijn of inherent meer “ik”-heid in mensen dan in muggen, of computers, of mierenhopen, maar we zijn wel veel en veel complexer. Zó complex dat er allerlei emergente fenomenen mogelijk worden — maar dan wel op macro-niveau. Eigenlijk blijft het slijm en dingen.

Euh, of zoiets. Ik zal er dan eens duidelijker over moeten nadenken, want ik weet wel wat ik denk, maar ik krijg het niet verwoord zoals ik zou willen. :)

Del.icio.us op 8 December 2007

zondag 9 december 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Volgelopen

zondag 9 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Damned. Tijd om weer te schuiven met directories en backups en dingen.

Voldedju

Dat komt ervan, niets weggooien, werken met films en foto’s, veel backups nemen, en al uw DVD’s zoals uw CD’s op de computer willen zetten.

Tijd voor grote kuis.

Virtuele spam

zondag 9 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Spam voor mijn virtuele identiteit. Joy.

Sl_spam

They’re made out of meat

zondag 9 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

“They’re made out of meat.”

“Meat?”

“Meat. They’re made out of meat.”

“Meat?”

“There’s no doubt about it. We picked up several from different parts of the planet, took them aboard our recon vessels, and probed them all the way through. They’re completely meat.”

“That’s impossible. What about the radio signals? The messages to the stars?”

“They use the radio waves to talk, but the signals don’t come from them. The signals come from machines.”

“So who made the machines? That’s who we want to contact.”

They made the machines. That’s what I’m trying to tell you. Meat made the machines.”

“That’s ridiculous. How can meat make a machine? You’re asking me to believe in sentient meat.”

“I’m not asking you, I’m telling you. These creatures are the only sentient race in that sector and they’re made out of meat.”

“Maybe they’re like the orfolei. You know, a carbon-based intelligence that goes through a meat stage.”

“Nope. They’re born meat and they die meat. We studied them for several of their life spans, which didn’t take long. Do you have any idea what’s the life span of meat?”

“Spare me. Okay, maybe they’re only part meat. You know, like the weddilei. A meat head with an electron plasma brain inside.”

“Nope. We thought of that, since they do have meat heads, like the weddilei. But I told you, we probed them. They’re meat all the way through.”

“No brain?”

“Oh, there’s a brain all right. It’s just that the brain is made out of meat! That’s what I’ve been trying to tell you.”

“So … what does the thinking?”

“You’re not understanding, are you? You’re refusing to deal with what I’m telling you. The brain does the thinking. The meat.”

“Thinking meat! You’re asking me to believe in thinking meat!”

“Yes, thinking meat! Conscious meat! Loving meat. Dreaming meat. The meat is the whole deal!  Are you beginning to get the picture or do I have to start all over?”

“Omigod. You’re serious then. They’re made out of meat.”

“Thank you. Finally. Yes. They are indeed made out of meat. And they’ve been trying to get in touch with us for almost a hundred of their years.”

“Omigod. So what does this meat have in mind?”

“First it wants to talk to us. Then I imagine it wants to explore the Universe, contact other sentiences, swap ideas and information. The usual.”

“We’re supposed to talk to meat.”

“That’s the idea. That’s the message they’re sending out by radio. ‘Hello. Anyone out there. Anybody home.’ That sort of thing.”

“They actually do talk, then. They use words, ideas, concepts?”
“Oh, yes. Except they do it with meat.”

“I thought you just told me they used radio.”

“They do, but what do you think is on the radio? Meat sounds. You know how when you slap or flap meat, it makes a noise? They talk by flapping their meat at each other. They can even sing by squirting air through their meat.”

“Omigod. Singing meat. This is altogether too much. So what do you advise?”

“Officially or unofficially?”

“Both.”

“Officially, we are required to contact, welcome and log in any and all sentient races or multibeings in this quadrant of the Universe, without prejudice, fear or favor. Unofficially, I advise that we erase the records and forget the whole thing.”

“I was hoping you would say that.”

“It seems harsh, but there is a limit. Do we really want to make contact with meat?”

“I agree one hundred percent. What’s there to say? ‘Hello, meat. How’s it going?’ But will this work? How many planets are we dealing with here?”

“Just one. They can travel to other planets in special meat containers, but they can’t live on them. And being meat, they can only travel through C space. Which limits them to the speed of light and makes the possibility of their ever making contact pretty slim. Infinitesimal, in fact.”

“So we just pretend there’s no one home in the Universe.”

“That’s it.”

“Cruel. But you said it yourself, who wants to meet meat? And the ones who have been aboard our vessels, the ones you probed? You’re sure they won’t remember?”

“They’ll be considered crackpots if they do. We went into their heads and smoothed out their meat so that we’re just a dream to them.”

“A dream to meat! How strangely appropriate, that we should be meat’s dream.”

“And we marked the entire sector unoccupied.”

“Good. Agreed, officially and unofficially. Case closed. Any others? Anyone interesting on that side of the galaxy?”

“Yes, a rather shy but sweet hydrogen core cluster intelligence in a class nine star in G445 zone. Was in contact two galactic rotations ago, wants to be friendly again.”

“They always come around.”

“And why not? Imagine how unbearably, how unutterably cold the Universe would be if one were all alone …”

[Terry Bisson, OMNI, april 1991]

Dat waren de dagen: niets anders dan zo’n verhaaltjes lezen, in dozijnen en dozijnen verzamelbanden. En toen was ik ze plots beu, ook wel wegens er zijn maar zó veel manieren om telkens hetzelfde te zeggen. :)

Maar ik denk dat ik maar weer eens wat anthologieën ga kopen, want eigenlijk vind ik dat nog altijd wijs om lezen.

Uh-oh

zondag 9 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Het gebeurt in de beste families:

Wikipedia

Tee hee.

Crysis crisis

zondag 9 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Bon.

Okay.

Goed.

Ik heb dus méér geld dan mij lief is neergeteld voor een spelletje op de computer. “Meneer uw computer moet hier wel ne rappe computer voor zijn hé?” Geen probleem, ik heb een computer die zo snel is dat hij de meest ingewikkelde zaken op de hoogst mogelijke resolutie verblindend snel doet, zelfs als ik alles op maximum detail zet en er zoveel anti-aliasing op smeer dat het lijkt alsof er acht keer zoveel pixels op het scherm zijn.

Een gerust gemoed, ik. Dus.

En jawel hoor: het start op, en het gaat redelijk vloeiend. Ik zeg “redelijk”, want ik moet het op 1280×1024 zetten om naar-mijn-goesting-snel te laten gaan. Hrm.

In het spelen is het, tja, hap slik knuppel loop duik weg stealth klop smijt rijdrond, hoe gaan die dingen?

Enfin, denk ik dus. Want ik slaag er niet in om langer dan een half uur te spelen. Na een kwartier tot een half uur slaat het ding tilt, zwart scherm of plots niets meer. En moet ik het spel manu militari stoppen, en dan zit ik plots weer in Vista, en dan krijg ik om de zoveel tijd deze te zien onderaan in mijn scherm:

Display

Zwart scherm, en dan dit.

En opnieuw. En opnieuw. En opnieuw.

Een stapel geld op tafel gelegd voor een DVD met een spel erop, een computer waarmee Grand Moff Tarkin op zijn alleen de Death Star mee had kunnen bedienen, en zie mij hier zitten.

Ik vind dat godgeklaagd. En jà ik heb allemaal nieuwe drivers, en jà alles is standaard en jà, en jà, en jà.

Dju.

Felix drie

zondag 9 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Smelt:

An & Felix

Drie jaar geworden. Jongens, jongens, jongens.

Wait, who trusted who again?

zondag 9 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Updating

zondag 9 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Oh my, ‘t was alweer een tijdje geleden, zie ik.

Updatenokia

Ondertussen koopt zowat iedereen rond mij zo’n HTC met openklapscherm en uitschuifkeyboard. Ik heb al veel genot gehad van mijn Nokia, alleen spijtig dat (a) hij soms traag is en (b) de batterijen echt niet lang meegaan en (c) er geen klavier aan zit.

Meer batterijleven, hoor ik, beloof deze update. En betere GPS-dingen. Ik ben benieuwd.

Finding Sanctuary

zondag 9 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik vond The Monastery goed, maar vooral: ik was bijzonder onder de indruk van Christopher Jamison, de abt van de abdij.

De man schreef een boek, Finding Sanctuary. Monastic Steps for Everyday Life—van harte aangeraden trouwens—en sprak er met Erik Galle over op BRT2 vanavond. Mighty impressive.

Godsdienst is ingeboren in mensen, zegt men wel eens. Als het dan toch moet: dan op deze manier.

links for 2007-12-09

maandag 10 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

JC!

maandag 10 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

Speciaal voor Vanessa, Marie, Bilitis en Kirsten: Jean-Claude Van Damme!

Wahey! [via Bart]

Del.icio.us op 10 December 2007

dinsdag 11 december 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Site van het jaar!

dinsdag 11 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Gentblogt heeft gewonnen! Hoera!

En helaas: ik moet er binnen, gelijk, nul uur uit, dus ik kan niet heel de nacht op café zitten. Ik heb er nochtans machtig veel goesting in. :)

Persoonlijke boodschap

dinsdag 11 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Verschillende media hebben verschillende geplogenheden. Een brief schrijven is geen mail schrijven is geen blogpost schrijven is geen reactie nalaten.

Komt-ie. Niet verkeerd oppakken hé, ‘t is echt niet kwaad bedoeld, maar toch…

Beste,

In een reactie op een weblogpost is een aanhef zoals “goede morgen” eerder irritant dan nuttig: voor hetzelfde geld is het ondertussen al middag of avond als men u leest. Ook een afscheidsgroet is niet nodig, en komt echt wel vervelend over: uw naam en coördinaten staan al bovenaan uw reactie.

Vriendelijke groet van Michelders uit de Genders.

Nee maar serieus, heb ik gelijk of heb ik gelijk?

Operatie

dinsdag 11 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

Mijn vader is vandaag geopereerd. Weinig nieuws is toch zeker geen slecht nieuws, voor het moment. ‘t Is altijd dat.

Ze hebben ergens een stuk uitgesneden, daar een stuk van zijn arm in geplakt, en een stuk van zijn been op zijn arm geplakt. Binnen vijf dagen gaan we beginnen weten of de verschillende stukken blijven plakken waar ze moeten plakken. En binnen een dag of zeven weten we het welhaast zeker.

Zucht. Wachten, en niets kunnen doen.

Hij ligt nu in recovery, morgen nog op spoed waarschijnlijk, en daarna een tijd in het hospitaal. Niet het hospitaal in de buurt, verdomme, en met al die kinderen is het zó al moeilijk om er te geraken ‘s avonds, verdomme.

Hij zal er toch een tijdje zijn, en toch zeker één hand hebben om mee te typen. Ik vind dat hem een weblog moet opgedrongen worden. Dat maakt voor wijze lectuur, weblogs uit het hospitaal.

Machteloosheid: afgrijselijk.

Ik heb eigenlijk niet zo veel zin om uit Gent weg te gaan, de komende weken. Het lijkt plots niet mee zo relevant, design advisen en informatie-architectuur en human computer interaction, als u begrijpt wat ik bedoel.

Del.icio.us op 11 December 2007

woensdag 12 december 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Over ruis en signaal

woensdag 12 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 32 reacties

Ik ging iets nijdigs schrijven over een artikel dat vandaag in De Standaard verscheen.

Ik had de dag vóór het interview een kort telefoongesprek met de auteur, en het artikel leest zoals het gesprek aanvoelde: de conclusie was al getrokken, nu nog even stofferen met een paar citaten.

Maar ach. Ik ga niet herhalen wat Pieter al schreef.

Standaardartikel

In zo’n krant moet het allemaal vluchtig, natuurlijk, en omdat het niet lang blijft, steekt het vaak zo nauw niet met de nauwkeurigheid, maar toch…

Gentblogt werd maandag door surfend Vlaanderen verkozen tot de beste blog van het land.

Neen.

Een paar duizend mensen hebben het vakje “Gentblogt” aangekruist in een poll van Clickx magazine. In de categorie “groepsblog” dan nog: in de algemene rangschikking van meest aangekruiste weblogs, staat Gentblogt niet eens in de buurt van de top.

De mensen die kozen zijn nauwelijks “surfend Vlaanderen” te noemen, en het is al helemààl niet zo dat ze de beste groepsblog gekozen hebben. Het was een populariteitspoll, en dan nog. Ik durf niet te wedden wat voor minuskuul percentage van de stemmers de sites al ooit gelezen hadden, laat staan dat ze ze goed genoeg kennen om een waardeoordeel te vellen. Oh, en het ging over Vlaanderen ook natuurlijk, niet België.

Geslaagd, als je openingszin al meteen zo ongeveer van begin tot einde honderd procent verkeerd is.

Het is wellicht een interessante oefening om met een rode balpen door het artikel te gaan en de flagrantste nonsens aan te stippen (dat Gentblogt ooit een “kwajongenssite” zou geweest zijn, leidde tot enige hilariteit bij de—vrouwelijke—stichtende leden, bijvoorbeeld), maar kom.

Alle blogs op één hoop gooien, wat voor nonsens. Hoe kun je nu Zatte Vrienden (Lily Allen tetfloep, Laurence Ferrari Naakt) vergelijken met pakweg Ishku (De Pooowst!), of Sixlog met Pietel.be, of LVB met Gentblogt?

En dat het het hoogste goed is voor Hoefkens als blogs kritisch, onafhankelijk, en met authoriteit ter zake de actualiteit en de politiek verslaan, tja. Het is duidelijk al een tijd geleden dat hij zelf op het internet zat: blogs doen dit namelijk al. Het is niet “onze” schuld als “onze” opinie over pakweg de formatie of de limieten bij Telenet of de sociale zekerheid of het onderwijs of De Post niet in “de gazet” raakt, toch?

Maar er is uiteraard zoveel meer dan enkel de actualiteit en de politiek, en daar zijn blogs óók kritisch en onafhankelijk, en spreken ze met authoriteit ter zake. Of dat nu over scrapbooking gaat of over tuinieren, over boeken, jazz, comedy, of fotografie: er zijn blogs die vér van moeten onderdoen voor wat Hoefkens’ andere spelers in het “medialandschap” wel mogen zijn.

O, en bloggers zijn onbetrouwbaar? Tom Boonen’s nieuw lief, dat stond ook op een weblog, juist? En de datalimieten van Telenet? Een zichzelf respecterend weblog verwijdert geen artikels. Wij zetten een rechtzetting, en hebben de eerlijkheid om onze fouter, warts and all, te laten staan.

Ach. Ik heb geen zin om me teveel op te winden. Al met al staan er wel degelijk juiste dingen in het artikel, en misschien ben ik wat te veel op mijn teen getrapt door de afsluiter van het artikel:

‘Ik vermoed dat de blogosfeer in Vlaanderen binnen tien jaar aanzienlijker sterker zal staan’, voorspelt Vuijlsteke. ‘Je ziet hier en daar al signalen dat het de goede kant opgaat.’ Maar zolang de Vlaamse internauten hun blog blijven beschouwen als een virtueel dagboek, zal de Vlaamse blogosfeer nooit meer zijn dan wat het nu is.

Die eerste zin, dat is eigenlijk omdat ik “uh huh, tuurlijk” heb gezegd na de vraag “en dus vermoed jij dat de blogosfeer in Vlaanderen binnen tien jaar aanzienlijker sterker zal staan?” De tweede zin kan ik misschien gezegd hebben, maar zeker niet in de context waar hij nu geplaatst wordt, want die allerlaatste zin, die heb ik nooit gezegd, daar geloof ik niet in, en ik vind het een fundamenteel verkeerde manier en eigenlijk compleet oneerlijke manier om de dingen te benaderen. En voor mij lijkt het alsof ik er achter sta.

Dit weekend raap ik mijn moed bij elkaar en schrijf ik er iets voor Genblogt over. Ik doe mijn best om iets relevant te schrijven.

(Ja, ik wéét dan ik van een mug een olifant maak. De ene zijn drama queen is de andere zijn media-waakhond. Laten we het erop houden dat dit mijn heilige recht en plicht als waakhond van de media is, en niet mijn aangeboren neiging om over allerlei te neuten.)

Oooh, exciting!

donderdag 13 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Dr. Phil gaat vanavond phone scammers achterna die doen alsof ze—get this!—zélf Phil en Robin zijn!

Deel twee! Spannend!

update ‘t Was toch niet zo spannend als in de eerste aflevering. Grmbl. Afijn. Dr. Phil blijft goed hoedanook, natuurlijk.

links for 2007-12-12

donderdag 13 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Vandaag

vrijdag 14 december 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Gerapporteerd.
Uitleg gegeven.
Rapport gelezen.
Afspraken gemaakt.
Vergaderd.
Website gemaakt.
Begonnen aan artikel.
Badges gemaakt en besteld.

Oh, en veel gezongen op het werk.

Het is tijd dat het weekend is. Niet dat het één met het ander te maken heeft, maar gewoon dat het zo is.

Ik was van plan om me boos te maken op de partij-bobo’s van de sp.a en mijn gedacht te zeggen over Erik De Bruyn en SP.a Rood, naar aanleiding van wat er vanmorgen in Sommige Kranten stond, maar de moed ontbreekt me.

Oh, en ik heb Anna vandaag niet gezien en ik voel mij daar zeer slecht over. Zelie, Louis en Jan heb ik vanmorgen maar een half uur gezien of zo: mijn fiets stond aan het station en dan moet ik een kwartier vroeger weg om er met de bus te geraken.

Echt tijd dat het weekend is.

links for 2007-12-13

vrijdag 14 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Backup/restore

vrijdag 14 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Oh, ik lees net dat de harde schijf waarop mijn weblog stond, gecrashed is gisteren, en dat al wat hier nu staat een restore is.

Griezelig, eigenlijk. Maar ik heb niet de indruk dat er iets weg is?

Proper werk, in dat geval, van DataMatters. :)

 

Urgh

vrijdag 14 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Beste dagboek,

Het is zeer lang geleden dat ik nog zó verlangd heb naar het weekend.

Ik heb, zoals elke vrijdag, weer goede voornemens gemaakt voor dit weekend. Maar ik weet ondertussen ook wel dat er niet veel van zal in huis komen, en ik zal daar dan maar vrede mee nemen.

Met wat geluk raken we tot aan de boekendinges in Flanders Expo, maar als het niet lukt: bofja, ik heb nog genoeg boeken.

Missschien slaag ik er dit weekend wél in om naar de kapper te gaan, foto’s te trekken, op te ruimen. Indien niet, ha ja, dan niet. Het is nu al

Er moet ergens dit weekend een halve dag opzij gezet worden voor het werk—het is ook voor veel klanten, volgende week de laatste week van het jaar—en ach ja, als dat pas ergens ‘s nachts kan, tja, niets aan te doen.

Ik heb boeken te lezen, sites op te zetten, dingen te programmeren, sites te upgraden, vanalles. Maar ik ga er mij niet in opwinden, dit weekend.

Denk ik. Hoop ik. Ondertussen heb ik geen Cola meer, dus zit ik wel in de problemen. Nachtwinkel, dan maar.

Actie-reactie

vrijdag 14 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik heb niet liever dan allemaal opinies over vanalles. Iedereen, vermoed ik.

Het is één zaak om hele dagen gratuit uw opinie te geven over de dingen, dat is wijs. Halve redeneringen, slogans, diagnoses zonder of met halve oplossingen, een kwinkslag tussendoor, anderhalve manke vergelijking, en hopla gemakkelijk gescoord met iets dat eigenlijk niet zo de moeite waard is.

Het is een volledige andere zaak om hele dagen bij verschillende mensen te zitten en opinies te geven, en dat die opinies onderbouwd moeten zijn, en dat er moet nagedacht worden, en dat andere mensen u vertrouwen geven, en dat zij zich engageren op basis van die opinies.

Een heel weekend, twee volle dagen aan een stuk, dat ik geen enkele gefundeerde opinie moet hebben over de dingen: dat is een verademing, ge kunt het u niet inbeelden.

Zelie ziet weer

vrijdag 14 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Kijk:

Zelie met bril

Ons meisje wordt groot.

links for 2007-12-14

zaterdag 15 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Dance, little monkey

zaterdag 15 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

Hier kerel, een onderbroek met een URL op. Een linkerkous met een icoontje. Een condoom met een e-mailadres. En nu bloggen maar. Doe mijn werk voor mij. Go on, you know you want to!

Hup! Hup! Dansen! Buzz, baby. Any publicity is good publicity!

Brave mensen, en u weet wie u bent: LEES EERST DE HANDLEIDING.

Plannen!

zaterdag 15 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik ben op tijd wakker de zaterdag, waar gaan we dat schrijven!

Vannacht (kwart voor twee of zo, schàndelijk) had ik redelijk overmoedig gezegd dat ik wakker zou worden morgen en mee zou gaan met de ochtendlijke rituelen (kinderen afzetten, boodschappen, kinderen ophalen, kinderen afzetten), en kijk: helemaal gelukt.

Nu ja, ‘t is te zeggen: wakker worden om de kinderen aan te kleden, dat is niet meer in orde geraakt. Om de drie jongste eten te geven daarentegen wel.

Zo. En bij deze heb ik dus een paar uur extra vandaag. What to do? What to do? Eindeloze vistas van vrije tijd strekken zich voor mij uit, zo ver het oog reikt zeker tot deze middag.

Ha, ik weet het! Ik ga de boeken die ik de afgelopen tijd gekochtheb en die nu in het huis rondslingerenbij gebrek aan bibliotheek, op een hoopje leggen. En de DVD’s op een tweede hoopje. En dan de boeken die ik niet onmiddellijk ga lezen, naar het achterhuis slepen, en de DVD’s in de kast met de DVD’s leggen.

Een plan!

(of nee, eigenlijk: ik ga nog wat stampen geven aan Gentblogt, da’s dringender)

Plattdütsch

zaterdag 15 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ah, kijk, de jaren 80 zijn weer helemaal terug: Plattdütsch mag op gemeenteraad Voeren.

Ah, Voeren, waar de Vlamingen en de Walen ruzie maken om te weten of de gemeenteraad Frans dan wel Nederlands zal spreken, en waar jaar na jaar regeringen over die taalkwesties vielen.

En waar uiteindelijk iedereen tóch een soort Duits sprak. Un sabir allemand.

Ik kwam daarachter in Van Istendael’s Het Belgisch labyrint of De schoonheid der wanstaltigheid, en het is één van die wetenschapjes die mijn leven een beetje aangenamer gemaakt hebben.

Welkom in Absurdistan, Europa.

Flickr title

zaterdag 15 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Oh, nice. Dààr zat ik naar uit te kijken, niet naar die statistieken:

<a href=”http://www.flickr.com/photos/zog/2110874051/” title=”Zelie met bril by Michel Vuijlsteke, on Flickr”><img src=”http://farm3.static.flickr.com/2258/2110874051_1a7e8479a3_m.jpg” width=”240″ height=”180″ alt=”Zelie met bril” /></a>

De title was vroeger alléén een uitleg over Flickr. En nu staat daar de titel en de fotograaf.

Ik zit gewrongen tussen “hoera!” en “het werd godverdomme tijd!”.

[update: Omdat de gewone mens, zegt het bezoek en mijn madam mij, dit hierboven niet begrijpt: als je naar een foto van uzelf op Flickr gaat, en daar naar “all sizes”, dan kun je de html copiëren om bijvoorbeeld de foto zelf op uw weblog te zetten. Vroeger stond daar in de link een uitleg “Photo sharing by Flickr” of zoiets, nu staat titel van de foto en fotograaf er. Dat is goed voor zoekmachines, en zo. En het staat properder.]

[update update: ze verstaan het nog altijd niet. Maar ik denk dat ze teveel gedronken hebben. Nee maar.]

Del.icio.us op 15 December 2007

zondag 16 december 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Gentblogt 2.3

zondag 16 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Die keer dat Gentblogt moest naar de nieuwste versie van WordPress omgezet worden, en dat ik dat al maanden (letterlijk, vrees ik) had uitgesteld wegens redelijk lastig.

Dat was alle vorige weekenden, dus. En dit weekend is het weekend dat ik het wél zou doen. De omzetting.

Het lijkt allemaal vanzelfsprekend: vele tienduizenden weblogs hebben die overstap al ongetwijfeld zonder enig probleem gemaakt, en waarom zou het dan bij ons moeilijker zijn?

Tja, inderdaad. We gebruiken een aantal plugins, en daar begint het eigenlijk al: om te doen wat wij wilden, moesten indertijd een aantal van die plugins aangepast worden. Vorig jaar, en regelmatig eens getweaked ondertussen met aanpassingen van een aantal van die plugins.

Er zàten ook een aantal hacks in WordPress zelf in, maar die zijn ondertussen allemaal weggewerkt en naar plugins geshunted, gelukkig.

Maar bon. Het meesterplan was dus:

 1. Met een backup van de database van Gentblogt op een andere server (Dreamhost, en l’occurence) en ter controle locaal op een eigen systeem de template aanpassen naar de nieuwe versie van WordPress (onder meer de tags moeten helemaal opnieuw, en de kalender, en de comments)
 2. Testen
 3. Gentblogt op de Gentblogt-server backuppen
 4. De layout van de site halen (tijdelijk Gentblogt op de oude layout terugzetten)
 5. Alle plugins afzetten
 6. De nieuwe WordPress in de plaats van de oude WordPress zetten (met alle aangepaste plugins etc.)
 7. Database converteren waar nodig
 8. De plugins aanzetten + controleren
 9. Trefwoorden (tags) omzetten van Ultimate Tag Warrior naar WordPress ingebouwd via de import-functie.
 10. Aangepaste template op site zetten en activeren

Ik zat er niet zo erg mee in, een goede voorbereiding is het halve werk, het is geen tovermagie en zó complex is het ook niet, maar ach…

The best laid plans, ‘t is wel wat. Alles verliep naar wens, behalve de conversie van de tags. Dat zou automagisch moeten gebeuren met een import-ding van WordPress 2.3 zelf, maar helaas: dat liep de soep in.

Ik weet niet waar het aan ligt—ik steek het op een compbinatie van te weinig geheugen, niet-ascii-karakters in de tagnames, misschien dubbels of inconsistenties in de bestaande tags (die met een aangepaste UTW gemaakt waren), en de wet van Murphy.

En dus wordt het manueel aanpaswerk, vannamiddag. Leutig!

In WordPress 2.3 is er een nieuw taxonomie-concept ingevoerd: zowel categorieën als tags (als potentieel nog veel andere zaken) zitten in terms, term_taxonomy en term_relationships. Vroeger zaten de tags in eigen tabellen: tags en post2tag. Ik heb geen zin om te programmeren vandaag, dus het wordt Excel en SQL. 

Stap één: tags omzetten naar terms. Gemakkelijk gedaan, hopladiejee, een paar duizend tags ingevoegd in terms. Al die terms moeten tags worden, da’s een zaak van in term_taxonomy te zeggen dat ze tot de “post_tag”-taxonomie behoren. Ook rap gedaan. Enig probleempje was dat er al een paar artikels aangemaakt en gewijzigd waren sinds de conversie, en dat er naast nieuwe tags een aantal dubbels in zaten, maar alla.

Stap twee: posts moeten via term_relationships verbonden worden met term_taxonomy-items. Dat moet in twee stappen. Eerst weten welke tags in tag welke termen in terms zijn, en dan zoeken waar ze staan in term_taxonomy.

Hm. Weird. Om de één of andere reden zijn er bij de 5000 tags, maar heb ik maar iets meer dan 3000 terms. Misschien was er iets aan de hand met stap één?

Grr. Als ik select tag_id, tag from wp_tags where tag_id in (select distinct tag_id from wp_post2tag) and tag not in (select name from wp_terms) doe (toon alle tags die gekoppeld waren aan een post en die niet in de terms-tabel voorkomen), dan krijg ik 1784 tags. Dedju. Die ga ik dus apart nog eens moeten importeren.

Maar eerst de links leggen tussen wat wél overeenkomt en bestaat. Drie, twee, één:

insert into wp_term_relationships (object_id, term_taxonomy_id) select post_id, term_taxonomy_id from wp_tags, wp_terms, wp_post2tag, wp_term_taxonomy where tag=name and wp_tags.tag_id=wp_post2tag.tag_id and wp_term_taxonomy.term_id=wp_terms.term_id;

Oh de vieze SQL, jaja. Maar kijk:

Query OK, 14285 rows affected (8 min 2.81 sec)
Records: 14657 

Ik ben eens benieuwd… en kijk ja, het schijnt te lukken:

Gbtags

Next up: tags opkuisen.

32

zondag 16 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik houd echt wel elke keer mijn hart opnieuw vast: ik leef via de feedreader met alle hoogtes en laagtes mee, of toch met wat er via het internet doorsijpelt.

Het ging heel wat minder, en toen ging het weer beter: zullen we dan maar parafraseren wat ik vorig jaar ook zei?

573703_64529182

Het lijkt alsof de zesdaagse nog maar net gedaan is. Binnenkort weten we of het Boonen of Nys wordt. Nog even en ‘t is weer Parijs-Nice. En dan is het praktisch al Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. En als die achter de rug zijn, is het weer de Giro, en na de Dauphiné Libéré is het al de Tour… en waren er ook geen olympische spelen?

Gelukkige verjaardag An, en al het beste toegewenst.

Goncourt

maandag 17 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

L’histoire est un roman qui a été, le roman est une histoire qui aurait pu être.

That is all. Carry on.

Museum

maandag 17 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Lees alhier.

Ik was een paar weken geleden bij iemand om een website te maken. En dat moest in Flash, en dat moest flashy, en dat moest proper, en dat moest van wow! zijn en van kwabloem! en hopla kijk eens naar mij.

O ja, en het moest ook nuttig zijn, en gelezen worden door de mensen, en gevonden worden op Google, en gemakkelijk navigeerbaar en bruikbaar zijn, en eenvoudig te onderhouden door een leek.

Eén van de voorbeelden die aangehaald werden, was een site van onze vrienden van Group94. Waarop ik voorzichtig aanhaal dat het weliswaar een site is die, eum, ja, mooi is voor sommige mensen (met een goede bril en/of jonge ogen en/of een grote monitor en/of een scherm op lage resolutie), maar dat die bezwaarlijk gebruiksvriendelijk te noemen was.

Hola jong: tirade! “JAMAAR DE MENSEN VINDEN DAT DUS EEN SCHONE WEBSITE EN GIJ MET UW BEIGE MICROSOFT COMPUTERS GIJ VERSTAAT DAAR NIETS VAN EN VOOR MIJ MOET DAT OOK SPEELS ZIJN EN DAT IS NU EENMAAL ZO!!”, een reactie, het was al geleden van die keer dat ik laagdunkend deed over zijn iPod en schamper deed over de Steve Jobs-verering bij sommige Macintosh-fanaten.

Wel, kijk: het kan me niet schelen of het een portfolio is of het is een weblog of het is een bedrijfswebsite. Een website moet bruikbaar zijn. Als ik op zoek ben naar iemand om een affiche te maken voor mij, dan heb ik géén zin om me door een geanimeerd zoekplaatje-annex-rebus te worstelen, en dan op random blokjes te klikken overal om te achterhalen of die mens nog wel ooit een affiche gemaakt heeft die mij aanstaat.

En met alle respect voor alle betrokken partijen: a fortiori als het het Museum van bloederige Schone Kunsten is. Dedju. Het is alsof ze kunst expres ontoegankelijk maken.

Lose some, win some

maandag 17 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik zag het niet echt zo zitten, als ik heel eerlijk ben: ik ging dit weekend werken aan iets voor een klant, maar het is er niet van gekomen.

Vanmorgen zou ik iets anders doen, en vannamiddag dan naar die klant. Uiteindelijk niet naar dat iets anders gegaan (het interesseerde me, het was boeiend, maar het was mogelijk om het te missen), en de voormiddag nuttig gespendeerd met wireframes maken.

Vannamiddag met toch wel een béétje een opgelucht gevoel naar de klant getrokken: het had gekund zonder, het was toch maar dingen uittekenen die in mijn hoofd zaten, maar toch. Met een rugzak vol computer en papieren in viervoud uitgeprint op weg.

(Incidentje trouwens met GPS die geen lock kreeg, Brussel is een bitch voor GPS: het gaat tien keer beter in Gent — gelukkig dat ik min of meer toevallig in de juiste buurt geraakte.)

Oh: een fijne vergadering, zo één waarvan een mens altijd hoopt dat het er één zal worden. Spijkers met koppen, knopen doorgekapt, finale beslissingen, geen paroxysmen van extase maar toch wel iedereen tevreden (denk ik toch), en vooral: iedereen weet wat nu verder gedaan.

*zucht van verlichting*

Ik denk dat ik om dat te vieren, de computer even ga afzetten en voor de televisie ga loungen.

links for 2007-12-17

dinsdag 18 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

I’ll kill her

dinsdag 18 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 17 reacties

Wat een vreemd liedje deze morgen op de radio.

Ik vind het niet goed of zo, denk ik toch. Maar ik krijg het nu niet meer uit mijn hoofd.

Weird.

Le bordel intégral!

dinsdag 18 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Wahey!

CDH zal geen deel uitmaken van de interimregering die premier Guy Verhofstadt op de been probeert te brengen. Ook de PS zou overwegen er de brui aan te geven. De Franstalige socialisten plegen daarover momenteel overleg. Een njet van die twee partijen zou een nieuwe crisis in de formatie betekenen. Wat doet de PS?

Wohow!

Update:

De Franstalige socialisten eisen dat formateur Guy Verhofstadt een ultieme poging onderneemt om het CDH mee in een interimregering te krijgen. Vanmiddag kondigde CDH aan in de oppossitie te gaan om een regering niet in de weg te staan. PS wil CDH mee aan boord

Op naar het record, nee?

links for 2007-12-18

woensdag 19 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Tiny

woensdag 19 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

Haal uw beste VAG Rounded boven en doe mee!

Image008

Image001 Image002 Image003 Image004 Image005 Image006 Image007 Image010 Image013

Deed al een tijdje de ronde van de e-mails. Vandaag: [via alhier]

Op schoolreis

woensdag 19 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Grappig: ik krijg helemaal een schoolreisgevoel. Morgen (straks) gaan we met een aantal van het werk gaan kijken naar hoe een Groot Bedrijf een grote implementatie van Sharepoint aangepakt heeft.

Er is over en weer gemaild om te weten wie boterhammetjes zal meehebben en wie broodjes moet kopen, en we hebben afgesproken aan de achterkant van het station.

Spannend!

Trève de…

woensdag 19 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

“Jàà, ik wéét het al. Laat mijn hoofd gerust, en kom in ‘s hemelnaam ter zake!”

Dat moet ongeveer zijn wat Jeroen gisteren wou schrijven. Maar hij schreef niet dat, hij schreef Kut de krab.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik vind dat dus van een welhaast poëtische vulgariteit. Kut de krab. Huhu.

I Am Box Office

woensdag 19 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 18 reacties

Kàk, maat.

Ik keek er echt naar uit: een verfilming van Richard Mathesons redelijk uitstekende I Am Legend.

Het verhaal in het kort: Robert Neville is de laatste mens op aarde. Alle andere mensen zijn precies vampieren geworden, ze willen bloed drinken, ze gaan dood in het licht, ze zijn allergisch voor look en kruisen, the works.

Het boek begint zonder dat we dat zelfs weten: het gaat over de routine van bevoorrading en versterking van het huis, en radioboodschappen versturen, en het dooddoen van vampieren, en het opkuisen van de lichamen. Hoe verder het verhaal vordert, hoe meer we te weten komen. Neville doet alle vampieren dood, maar na verloop van tijd blijkt dat er niet alleen “gewone” (bloeddorstige, ugh yuck bleah) vampieren zijn, maar ook nog andere vampieren. Never mind, overdag kunnen ze niet functioneren, dus Neville jaagt ook op die vampieren.

Alles lijkt logisch, en in het begin voelen we ons allemaal min of meer met het hoofdpersonage verbonden, maar hoe verder het boek gaat, hoe waanzinniger de situatie. En dan plots is er een switch, en bedenkt de lezer, “hey, als we nu eens dag en nacht omwisselen: dan is Robert Neville de ‘vampier’ die de weerloze ‘mensen’ in de ‘nacht’ doodt”.

En helemaal op het einde, als de “rationele vampieren” hem executeren, beseft Neville dat plots ook: hij is eigenlijk de vampier, hij is het monster, hij is de legende.

Bon. Tot zover het boek. Dat één van de klassiekers in mijn boekenkast is. En dat schreeuwt om een goede verfilming. Ik las vanmorgen de review in De Standaard. Het begon al goed, de intro zei:

Wat als ik de laatste mens op aarde was: als het geen interessante denkoefening is, dan toch een amusante. Will Smith maakt ze; in ‘I’m legend’.

Ooo-kay… Will Smith maakt een amusante denkoefening in I’m Legend? Ik zal het vergevingsgezind op de eindredactie steken, maar ik was al meteen argwanend. Edoch: alle gedachten van een kritiek op de kritiek smolten als sneeuw voor de zon toen ik het einde las, en de reviewer was al meteen honderd rocent vergeven voor wat dan ook:

Het einde van Matheson is zo verbijsterend als het beroemde orgelpunt van Planet of the apes waarin de ontsnapte astronaut het Vrijheidsbeeld ziet en beseft dat de Apenplaneet eigenlijk de aarde is. Maar daar zien de regisseur Francis Lawrence (Constantine) en de scenarist Akiva Goldsman (A beautiful mind, The Da Vinci code) helaas geen brood in. De beunhazen verkiezen een zoutloos happy end met een christelijke insteek. Het is symptomatisch voor de film: er hangen prikkelende ideeën in de lucht, maar de makers laten ze daar hangen of brengen ze terug tot slappe kost die niemand voor de borst stoot.

Oh. My. God. Ze hebben er een happy end aan gebreid?!

Ik kon mezelf niet bedwingen en ik klikte door naar Wikipedia. Gevoelige zielen en mensen die de film nog zouden willen zien, niet lezen:

Anna tells Neville they came all the way from Maryland after hearing his broadcasts. She tells him about a survivor colony in Bethel, Vermont, saying that God sent her to Neville to bring him to the colony. Neville refuses to believe her, telling her that everyone is dead.

That night, hordes of the Infected, who have followed Anna and Ethan to Neville’s home the previous night, attack the house and overrun its defenses. Neville, Anna, and Ethan retreat into the laboratory, sealing themselves in with the Infected woman Neville was experimenting on last. They discover the last treatment has been successful; the key component was lowering body temperature, which Neville believed could give a boost to the serum. Neville quickly draws blood from the patient and gives the vial to Anna, telling her it contains the cure. He then pushes Anna and Ethan into a coal chute. Neville sacrifices himself just as the leader of the Infected breaks through, killing both with a hand grenade.

Anna and Ethan escape to Vermont and locate the fortified survivors’ colony. Anna gives the cure to the guards. In the voice over, she states that Neville’s cure enabled humanity to survive and rebuild, establishing his legend.

Excuse me while I projectile vomit.

Petite plage commerciale

woensdag 19 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Qua sympathieke reactie kan het tellen: in plaats van nijdig te reageren, weet Steven, de meneer van het bedrijf dat de reclame doet voor Tiny op de boerderij (spelletje voor Nintendo DS dat, lees ik, behoorlijk goeie reviews moet gekregen hebben), me e-mailsgewijs te zeggen dat er een Tiny op de boerderij klaar ligt voor de meeste grappige bewerking van een Tiny-cover (zoals deze).

Doen, en een comment laten alhier, denk ik zo. Gratis dingen krijgen is altijd wijs.

Haar

woensdag 19 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Ik las daarnet de post van Patricia toen ze hem naar de mailinglijst van Gentblogt stuurde (aha! in exclusiviteit gelezen, dus!), en ik heb dat van de weerombots aangegrepen om ook een afspraak te maken bij de kapper. Voor een artikel op Gentblogt dus hé, dat is dan de aanleiding.

Ik ga precies identiek hetzelfde doen als Patricia, iets dat ik trouwens nog wel al gedaan heb: “beste meneer de kapper, gelieve mijn haar te doen. er mag een heel stuk af.”

En als hij dan vraag “hoe moet het zijn meneer?” dan zal ik hem zeggen, zoals ik hem vorige keer ook al zei: “meneer de kapper, als ik op restaurant ga, dan vertel ik de kok ook niet hoe hij zijn gerechten moet klaarmaken. doe uw goesting, en in het allerslechtste geval zal het gros van het haar wel teruggroeien.”

Het is op het moment namelijk echt wel te schaamtelijk voor woorden: het is niet dat ik kaal aan het worden ben, maar mijn voorhoofd heeft toch al een preventieve sluipaanval ingezet op mijn achterhoofd. En dan staat er zo één pluk haar, vijfde-kolonne-gewijs altijd maar eenzamer alleen in het midden van dat groter wordende voorhoofd. En als men dan bijna een jaar niet naar de haarmeester gaat, dan krijgt dat wel bijzonder combover-cum-vleesklak-allures.

Schaamtelijk, dus.

Maar goed. Woensdag naar Kaprijke. En dan zien we wel, het hangt ervan af wie het doet: de patron, en dan zal het wel in orde zijn, of één van de andere mensen, en dan kan het om het even wat zijn. Ik ben eens benieuwd.

Nimf (van Moerbie)

donderdag 20 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Hal-lu-ci-nant. Vanavond in Brussel gaan eten met mijnen besten maat, en dan na afloop naar het station gereden. Onderweg stond de radio op Topradio. Ik had een trein te halen, maar ik denk dat ik zeker een kwartier, op gevaar van de laatste trein niet meer te hebben, heb zitten luisteren naar de radio. Met open mond.

Zo ongelooflijk wijs! Allemaal mensen die opbellen naar een studio, en gewoon zever verkopen. En dan uitgelachen worden. Een soort Hallo Hautekiet, maar dan late night, en onnozeler. En in het Gents.

En ik ben ook instant-verliefd geworden op de juffrouw die in de studio zat. Ze klonk ergens in de twintig, en ze was met zeer veel voorsprong het meest gevatte en grappigste dat ik in tijden gehoord heb. Oh, en helemààl mijn soort humor—toen een beller zei dat hij zijn vriendin als cadeau een “voorhangpenis” zou kopen: “Een voorrangpenis?”

Wahey!

Ik denk dat ik eens meer naar Moerbie ga luisteren.

Ah, en nu ik kijk: als ik het internet mag geloven (nul privacy op het internet, en Google cache is een teef) noemt ze zichzelf op het programma Nimf, en zou ze er zo uitzien:

13253301

Ze doet dus ook geen pijn aan de ogen (misschien, als het internet mij niet voorliegt). Dubbel wahey, als het ware.

Del.icio.us op 20 december 2007

vrijdag 21 december 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Um, van die feeds

vrijdag 21 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 17 reacties

Ik vind dat wijs, als er bij een post Related Links staan. Op Gentblogt doen we dat al sinds jaar en dag.

Met up te graden naar WordPress 2.3 en ingebouwd taggen te gebruiken, heb ik er Simple Tags en WP 2.3 Related Posts op gezet in plaats van allerlei zelfgebrouwen gehak. En met den enen heb ik die plugins dan ook maar bij mij gezet.

Jaren geleden had ik al eens geëxperimenteerd met tags, maar ik had het na een tijdje helemaal links laten liggen. Nu het ingebouwd zit, doe ik het weer, en tot mijn verbazing zitten er eigenlijk wel redelijk wat getagde posts in, zodat zo’n related links-ding wel min of meer werkt.

Maar nu hoor ik van enige mensen dat het de feed onbruikbaar zou maken als die links ook in de feed staan. Is dat echt zo? Worden alle entries voortdurend opnieuw gemaakt? Of is het gewoon eenmalig, dat er een aantal dubbel staan van toen ik de omschakeling deed?

Bij mij komen ze in alle geval niet dubbel:

Feeddelaatstedagen

Als er op veel plaatsen dubbelen entries zouden blijven komen, dàn wil ik het wel afzetten. Maar anders: ik vind dat serendipiteit heerst, en dus laat ik het staan. :)

Ideeëncoherentmakerman

vrijdag 21 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Wat ik graag doe, heb ik vandaag gemerkt, is stilletjes naar mensen luisteren die aan het spreken zijn met elkaar (of tegen elkaar, of over elkaars hoofden, of naast elkaar, maakt niet uit), en daar dan allerlei dingen uithalen en er een synthese van maken.

Onlangs was er een meeting waar ik zoiets gedaan had, en ik was helemaal verbaasd dat ik blijkbaar een helemaal andere meeting had meegemaakt dan een collega. Dat was nog al gebeurd: dat voor één persoon een meeting over vanalles en niets ging zonder echt duidelijke lijn erin, allemaal losse ideeën zonder rode draad—maar dat ik er een behoorlijk coherent verhaal van had gemaakt in mijn hoofd.

Snel! Daar een naam op plakken en in mijn job skills zetten!

Op een minder aangename noot: ik ben recent tegen een overschatten van beschiikbaarheid en een onderschatten van complexiteit aangelopen. Het was al lang geleden, maar dat maakt niets uit: dat is hoegenaamd niet fijn, en ik voel er mij helemaal niet goed bij.

Op een daarentegen wél meer aangename noot: ik heb onlangs iets afgewerkt waarvan ik niet had durven hopen dat het goed zou afgewerkt raken. Soms verbazen de mensen mij. Serieus: who’d a thunk? In september 2006 schreef ik over mijn droomjob, en ondertussen doe ik dat gewoon.

Oh, en vanavond was een mooie, mooie dag, zoals er meer zouden moeten zijn. Eerst goed nieuws van mijn advokaat in een rechtszaak. En dan ((zeer) lekker) gaan eten. We hebben (écht) gesproken en dan zijn we in alle gezelligheid naar het station gereden. Ik ben op het perron van de voorlaatste trein naar Gent een vriend tegengekomen die ik al lang niet meer had gezien (schandalig, die we écht meer zouden moeten zien) en we hebben bijgebabbeld op de trein. In Gent heb ik de taxi genomen naar huis en een fijn gesprek gehad met de man aan het stuur terwijl we door een feëriek mooi Gent reden met mist en vrieskou en honderden mensen op straat. En thuisgekomen: goed nieuws van mijn vader uit het hospitaal.

Morgen is de laatste dag van het werk dit jaar: dan zet ik de minder aangename noot van drie paragrafen geleden recht, hoop ik uit de grond van mijn hart, en dan gaan we anderhalve week vakantie tegemoet.

Het leven is het waard om te leven.

Brainwashing

vrijdag 21 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Scary stuff.

En dan vraag ik me altijd af: is dat Scientology per se, of is dat specifieke secten, of is dat godsdienst in het algemeen, of gewoon de menselijke conditie?

Akelige mensen, hoedanook, die scientologen.

Nog eens feeds (en speciaal voor mensen met Bloglines!)

vrijdag 21 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Iedereen die meer dan een paar weblogs wil volgen, doet dat best met een ding dat RSS-feeds leest.

Elk weblog heeft zo’n feed, en daarin komen alle nieuwe artikels. Je neemt daar een abonnement op, en dan kun je alle weblogs in één plaats lezen, zonder ze allemaal te moeten afgaan.

Er bestaan feed readers voor Windows, FeedDemon bijvoorbeeld, en feed readers voor Mac, NetNewsWire bijvoorbeeld. Er bestaan ook (gratis) feed readers die alleen online werken, zoals Google Reader of Bloglines. Een groot gemak, echt waar.

Maar goed. Er was iets aan de hand met mijn feed, dus. Ik wou er verwante artikels in steken, en dat deed raar.

Waarom het raar deed? Omdat sommige feed reader (vooral Bloglines), de (steeds wijzigende) verwante artikels als “gewijzigde” artikels beschouwen. Waardoor het lijkt alsof er voortdurend ongelezen artikels staan, zelfs als ze al gelezen zijn.

Tja. Als ik iets schrijf en ik zie een uur of twee later een typfout—wat mij ongeveer élke keer overkomt—dan ga ik die wellicht ook verbeteren, en dan krijg je ook een “nieuw” artikel te zien in die feed readers, zonder dat er iets echt aan gewijzigd is. Maar aan de andere kant: soms voeg ik een precisering of een update toe aan iets dat er al stond, en dan is het wel handig dat het weer op “nieuw” springt.

Maar bon. In bloglines is het mogelijk om te zeggen dat hij de dingen niet op ongelezen moet zetten als ze alleen maar gewijzigd zijn. Bovenaan rechts staat een edit suscription-link:

Editsub01

Dat toont de eigenschappen van de feed, en als je daar “Updated items” op “Ignore” zet, doet Bloglines niet meer raar op dit weblog.

Editsub02

Hrm. en ik heb die links ook niet in een lijst maar achter elkaar gezet. Dat ze minder plaats innemen.

Ik kan mij inbeelden dat er nog mistevredenen gaan zijn. Maar ik vind het wel wijs, zo. Al die zever van jaren geleden, maat!

Kijk: als er, eum, vijftien mensen zijn die het erg genoeg stoort dat ze er een commentaar voor laten, dan zet ik het af in de feed. How’s that for inschikkelijkheid?

It’s all over the internets!

vrijdag 21 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

In de traditie van Fart in the Duck en zoveel andere Kiss this guy-histories…

Yes indeedy.

All’s well that ends well

vrijdag 21 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Oh boy. Ik voelde mij helemaal lastig: ik had een paar dingen verkeerd begrepen, nog een paar dingen niet volgens mij goesting gedaan, en nóg een paar andere dingen was ik gewoon uit het oog verloren.

Jongens en meisjes: minofmeer complexe code schrijven, of dat nu xhtml/css of echt programmeren is, dat doet men best niet ergens tussen de soep en de patatten, als het eens past. En ook best niet terwijl er een aantal collega’s over en weer aan het babbelen zijn aan dezelfde tafel. En ook niet ‘s avonds laat na de gewone dagtaak.

Daar geraakt men best voor in the zone, en dat doet men best uitgerust, en van het begin tot het gedaan is, in daar speciaal voor opzij gezette dagdelen.

Ik had vandaag, eigenlijk geheel onverwacht, een quasi-volledige dag op overschot: één project op minder tijd dan verwaht klaar gekregen, een interview dat dronderdag zou gebeuren en tot werk zou geleid hebben vandaag, uitgesteld tot 4 januari.

En dus is het vandaag quasi-klaargeraakt. En content dat ik ben.

Kan ik de vakantie tegemoet met een opgeklaard gemoed. Hoera!

Alles kan echt wel beter

vrijdag 21 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

De tussenfilmpjes blijven goed, de stukken in de studio blijven tenenkrullend slecht.

Del.icio.us op 21 december 2007

zaterdag 22 december 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

In spiralen

zaterdag 22 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik vind dat een mens dar niet vroeg genoeg mee kan beginnen, met de kinderen aan allerlei muziek bloot te stellen.

En zo zat Anna op mijn schoot duchtig mee te wiegen met qawwali. En toen ik ze op de grond zette, had ze het al helemaal begrepen: ze deed zowaar een derwisj na—mijn dochter in het soefisme, ha!

Vroeger, toen ik nog heel regelmatig lange nachten deed op het werk, zette ik dat regelmatig op. Niets zo goed als html-coderen of massaal veel dingen photoshoppen of programmeren op het ritme van de tabla, met Nusrat Fateh Ali Khan die in bijna onmerkbaar crescendeerde spiralen van langzame intonaties tot een waterval van extatische stacccato-lettergrepen vliegt.

Ik heb qawwalli ontdekt in de mediatheek van de stadsbibliotheek, toen ik aan de lopende band allerlei dingen uit de ethnologische sectie meenam en op  cassetjes zette — obscure toasters uit Jamaica, calypso, volksmuziek gezongen door oudjes op het Ierse platteland in de jaren 1900, en veel veel Ravi Shankar. En van daar dus tot Nusrat Fateh Ali Khan.

Ik vermoed zo dat de overgrote meerderheid van wie hem alhier kent, via Natural Born Killers tot hem gekomen is: daar wordt in de climax een stuk van Allah, Mohammed, Chaar, Yaar gebruikt. Er zijn slechtere manieren om qawwali te leren kennen dan via dat:

Machtig.

Van corvee

zaterdag 22 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik ben van corvee vandaag, om het eten te maken en de boodschappen, of althans een deel te doen.

Geen goesting, eigenlijk. Ik zou liever in mijn peignoir blijven zitten achter de computer of in de zetel: er is zó veel te doen!Maar het zal er niet in zitten, denk ik.

Vanmorgen dus boodschappen en dingen, en vannamiddag kerstdinges op de turnclub van Zelie en Louis en Jan, en tegen dat we daar van thuis zijn, is het avond. Morgen is nog vrij, denk ik. Dan maak ik een website.

Maandag is het aanzetten naar Nederland om kerstmis te gaan vieren, dinsdag zitten we nog in Nederland, woensdag is de eerstvolgende vrije dag.

Maar geen erg, geen erg.

Aanzetten voor boodschappen nu. Aankleden, en naar De Post op het Stapelplein (badges van Gentblogt gaan halen, die liggen daar nog), en dan naar de slachter in de Sleepstraat om hesp, en dan naar de Spar om kaas en macaroni. En cola light, niet te vergeten. En bij de bakker om twintig sandwichen.

En dan dikke kaassaus maken, en ik denk dat ik eens gesauteerde pasta met kaas en hesp ga maken.

Misschien is er vannamiddag nog tijd om naar het hospitaal te gaan, want dat is er weer niet van gekomen gisteren: Sandra moest weg en ik zat alleen met de kinderen.

Gesauteerd

zaterdag 22 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ik stond bij de slager, en ik moest geraspte kaas bestellen. Geen idee van hoeveelheden, en dan sla ik er maar een slag in. (wat? vragen om “kaas voor kaussaus voor vijf man”? en riskeren dat de mensen in de winkel te weten komen dat ik geen idee van hoeveelheden heb? gèk!)

Een halve kilo kaas leek me redelijk. Om redenen die te lastig zijn om uit te leggen, had ik plots twee halve kilo’s kaas, één zak emmethal en één zak gruyère. (oh, ok: ik had “een halve kilo” gevraagd en de mevrouw was al aan het uitscheppen toen ik bedacht dat ik eigenlijk een halve halve kilo van elk wou vragen. in dergelijke situaties ben ik een écht man, zo één die niet hoeft toe te geven dat hijzich vergist heeft, en dus heb ik maar nog een halve kilo van de andere kaas bijgevraagd)

Dat was echt wel heel veel, zo’n kilo kaas. Ik heb er dan maar drie enorme schellen gekookte hesp van een centimeter bij gevraagd. En uiteindelijk witte saus met een liter of vier melk gemaakt, in onze grote Le Creuset-pot.

En dan spaghetti gemaakt, en gemengd met een beetje van de saus (er is nog genoeg voor een half regiment, vrees ik), en dan, ha! in een klein pannetje per portie laten bruinen aan de twee kanten.

Gegratineerde spaghetti

Doodsimpel, en ik vond dat in het geheel niet slecht. Volgende keer met spek bij, denk ik.

Stadhuis

zaterdag 22 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Aan de uitgang van het metrostation, vrijdag:

Stadhuis

Boeken te lezen

zaterdag 22 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Grmbl. Ik heb een stapel boeken te lezen, en ik denk dat ik er niet rap zal geraken: ik kijk te veel DVD’s en ik slaap teveel op de trein.

Het te lezen leesvoer laat zich groeperen in negen groepen:

 • historisch-achtige shlock
 • religieus-achtige shlock
 • dingen die ik wil herlezen
 • fantasy-shlock
 • (auto)biografieën
 • science fiction
 • strieps
 • dingen voor het werk
 • pogingen om serieuze boeken te lezen

Historisch-achtige shlock is altijd leutig om lezen, het zet aan om de echte naslagwerken er op na te slaan en bij te leren over de echte dingen die echt gebeurd zijn. Het zijn de enige drie Chelqea Quinn Yarbros geworden die ik nog niet gelezen had. Want ik heb mijn historische shlock graag met een vleugje vampieren en een klets (ha!) softporno.

076531391X.01._SY165_SCLZZZZZZZ_ 0765313928.01._SY165_SCLZZZZZZZ_ 0446611026.01._SY165_SCLZZZZZZZ_

Respectievelijk Roman Dusk over Rome onder Heliogabalus, States of Grace over Venetië en de Inquisitie en Night Blooming over de achtste eeuw en Karel De Grote (Karl-Lo-Magne, hoho). Yarbro is meestal fijn om onverwachte stukken geschiedenis te ontdekken.

Religieus-achtige shlock is ook wijs, al valt het meestal wel terug op dezelfde mosterd waar Baigent en Leigh en dergelijke hun pen in doppen. En waar (ugh, yuck, bleah, banvloeken en rochels) die gast van Da Vinci Codealles gepikkendiefd heeft. Maar goed.

0752877321.01._SY165_SCLZZZZZZZ_ 0099493594.01._SY165_SCLZZZZZZZ_

Labyrinth gaat over de catharen en de graal en het ziet er een wijvenboek uit. Laat dat de pret niet drukken, ik ben er nu op dit moment in bezig. The Religion is over het beleg van Malta in 1565, en over de kruisvaarders en christendom en islam en watnog. Bring it on.

Dingen die ik wil herlezen zijn dingen die ik al had maar die ik nu wil herlezen.

0143039946.01._SY165_SCLZZZZZZZ_ 0141035307.01._SY165_SCLZZZZZZZ_

Gravity’s Rainbow heb ik veel en veel te snel gelezen, bijna nog sneller dan diagonaal. En da’s dus niet goed. Ik moet het dringend eens herlezen maar dan echt. Ik vrees dat ik er niet toe ga komen, de eerste maanden, als ik eerlijk ben. Freakonomics daarentegen wil ik wel eens herlezen met de ervaring van de afgelopen tijd in het achterhoofd.

Fantasy-shlock is fijn als vulling tussendoor. Vooral als het een afgesloten reeksje:

1841496049.01._SY165_SCLZZZZZZZ_ 1841496057.01._SY165_SCLZZZZZZZ_

Innocent Mage en Awakened Mage, ik vermoed ook wel halve wijvenboeken, maar hey, ‘t is een duologie en dat leest nog sneller dan een trilogie, dus wat zou ik me inhouden—1290 bladzijden in totaal, hoe lang kan dat duren?

(Auto)biografieën:

0552772542.01._SY165_SCLZZZZZZZ_ 075382177X.01._SY165_SCLZZZZZZZ_

Bill Bryson (the Life and Times of the Thunderbolt Kid) lees ik al sinds jaar en dag, op slechts weinig uitzonderingen, erg graag. Benieuwd om te horen waar hij vandaan komt. En Michael Palin’s Python-jaren-dagboek lijktme een boeiend venster in een boeiende wereld.

Science Fiction, ah, science fiction. Mijn eerste en nog altijd voortdurende liefde.

0330392891.01._SY165_SCLZZZZZZZ_

Alhoewel, Perdido Street Station, ik ben er wel wat bang van. China Miéville is niet mijn beste vriend.

Strieps. Mannekesbladen, rien de tel pour passer un quart d’heure de temps en temps.

Vamp2 Vamp3 0375404538.01._SY165_SCLZZZZZZZ_ 0618871713.01._SY165_SCLZZZZZZZ_

Ik heb voor mijn verjaardag van mijn werk twee boeken van Petit Vampire gekregen: Petit vampire et les pères noël verts, en Petit vampire et la soupe de caca. De eerste is bijna uit (tràààg lezen, een paar pagina’s per keer, om te genieten), en de tweede houd ik voor later. Zo goed vind ik ze. Fun House houd ik ook in reserve: het begin was ontroerend mooi, ik hop op een goed vervolg. En Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth had ik al een tijd, maar nooit verder gelezen dan het eerste kwart. Te moeilijk te lezen op verplaatsing: boek te groot en te zwaar en te fragiel om mee op stap te gaan.

Dingen voor het werk, nu ja, ‘t is te zeggen, dingen die ik gekocht heb maar dat het wel stom is want we hebben ze op het werk ook.

0596528108.01._SY165_SCLZZZZZZZ_

Designing Web Navigation zàg er interessant uit, maar ik vrees dat ik niet veel ga bijleren.

Om de zoveel tijd doe ik er nog eens een paar: pogingen om serieuze boeken te lezen. Uit een soort van schuldgevoel, vermoed ik, wegens al die shlock. Het kan niet goed voor mij zijn als ik het zo wijs vind. En dus moet ik mezelf opleggen om ernstige boeken te lezen. Of tenminste, boeken die in de algemene boekhandel niét in gespecialiseerde rekken liggen.

0141020520.01._SY165_SCLZZZZZZZ_ 0099488663.01._SY165_SCLZZZZZZZ_

Nu, ik speel vals. Want Murakami’s lange boeken heb ik altijd graag gelezen, dus ik vermoed dat ik plezier zal beleven aan Blind Willow, Sleeping Woman, zijn laatste verzameling kortverhalen. En van A Short History of Tractors in Ukrainian hoor ik ook niet veel anders dan dat het goed zou zijn, te vergelijken met Foer’s Everything is illuminated. Geen literatuurlijke zelfkastijding in het verschiet, dus.

*
*    *

Bon. Ik ben dus begonnen met Labyrinth. Daarna, um, een Yarbro, me dunkt. En dan zien we wel.

Del.icio.us op 22 december 2007

zondag 23 december 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Bart Dockx

zondag 23 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Huh. Ik vind dat Bart Somers met de dag meer op Jomme Dockx begint te lijken.

En voor de rest vind ik het jammer dat Villa Politica niet zonder simultaanvertaling uitgezonden wordt.

En ben ik een beetje beschaamd dat ik altijd weer uitkijk naar de speechen van Gerolf Annemans.

Hoe wij elkaar leerden kennen

zondag 23 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

Kijk wat ik nu in mijn archieven vind. Het eerste artikel waar Sandra en ik aan samengewerkt hebben ooit, nog vóór wij bij malkander waren. In WordPerfect geschreven, op het eerste verdiep van het Hof van Beroep, op één van de IBM PS/1–toestellen die daar gesponsord stonden. Dat waren de dagen. 1991 of 1992, denk ik.

Dit was niet het definitieve artikel, als ik het mij goed herinner: ik heb achteraf alles nog van plaats veranderd en uitgelegd. Maar als tijdsdocument kan het tellen, ha!

Artikel over de cantus

Ik herinner me niets meer. Maar dat zou natuurlijk wat eenvoudig zijn, vandaar: artikel.

Er bestaan heel wat misverstanden over cantussen. Wat is een cantus? Een zuippartij. Als je er een van maakt, natuurlijk. Want niemand is verplicht te zuipen. Je drinkt gewoon net zoveel als je wilt, en wanneer je wilt. De enige uitzonderingen daarop zijn:

 • De Salamander (ad fundum)
 • De toast (naar gelang, één vinger, twee vingers, enz. of ad fundum)
 • Uit sympathie (een aantal vingers of ad fundum; eventueel vrijwillig, meestal nadat iemand een straf gehad heeft, waarvoor zie verder)
 • De ad fundum per jaar (ad fundum, wat dacht je)
 • Als straf.

Dit mag dan al veel lijken, maar de verplichte ad fundums zijn verspreid over de drie of meer uur die een cantus kan duren.

Straffen worden uitgedeeld voor inbreuken op de algemene gedragsregels, zoals daar zijn:

 • (Expres) vals of helemaal niet zingen
 • Beledigen van Senior(es), cantor(es), schachtentemmer(s), zedenmeester(s) – m.a.w. “mensen met gezag”
 • Niet gehoorzamen
 • Naar goeddunken van de zedenmeester(s), schachtentemmer(s), …
 • zonder toestemming naar toilet gaan, ongecontroleerd huilen, hysterisch roepen, …

De straffen worden toegediend, indien nodig, door de zedenmeester(s). Iedereen die zich in het ongelijk gesteld voeld door een commilitio, kan van de cantor een straf eisen (natuurlijk met het risico dat hij daarna “uit sympathie” dezelfde straf mag uitvoeren). Als straf kan gegeven worden:

 • Ad fundum (telkens met manieren, t.t.z. “Prosit Senior, Prosit Corona, Ad Fundum!”):
  • gewoon: een volle pint in één keer uitdrinken lepke: arm rond hoofd, pint uitdrinken labberdaske: pint vasthouden met tanden en uit-drinken
  • chinees: met hoofd naar beneden pint uitdrinken
  • kongolees: rechtstaand op één been, pint onder andere knie door leegdrinken
  • kikker: een pint in elke hoek, met kikkersprongen van pint naar pint en uitdrinken
  • kangoeroe: al springend uitdrinken
  • saddamke: met twee stoeltje maken, gestrafte erop; op en neer wippend pint uitdrinken
  • krokodiltje: op buik op stoel met benen in lucht pint uitdrinken
  • cicciolina: op rug, benen in lucht, arm onder de knie en uitdrinken (leuk voor meisjes, worden dan rondgedraaid en aan de hele corona getoond)
 • De pompproef: een plateau bier (t.t.z. een plateau vol bier, niet vol bierGLAZEN) uitdrinken, al pompend.
 • Luigi / Louisa: onderbroek wordt vastgehouden door twee man, en de gestrafte wordt er aan opgeheven tot de onderbroek scheurt.
 • “Why was he born so beautiful”: de gestrafte staat recht, op verhoog, en wordt publiekelijk terechtgewezen. De corona zingt, naar hem wijzend, “Why was he born so beautiful / Why was he born at all? / He’s no fucking use to anyone / He’s no fucking use at all”). Zedenmeester houdt pint tegen kin, vraagt, pint schuddend: “How high is the highest mountain?” Corona: “HIGH!” Zedenmeester, pint tegen kruis van gestrafte, schuddend: “How deep is the deepest sea?” Corona: “DEEP!”. Zedenmeester: “In how many seconds can he drink this pint?” Corona: “Vier! Twee! Eén! Drie! (etc)”. Zedenmeester kiest het aantal seconden waarin de gestrafte een ad fundum moet doen.
  Lukt het niet, wordt de hele procedure herhaald.
 • “Ex”: de gestrafte wordt buiten gestuurd.
 • Bierimpotent verklaard worden (als de persoon in kwestie duidelijk niet meer kan).

De straffen zien er alweer vervaarlijk uit, maar zolang je je manieren houdt (zie boven), hoef je niet in contact te komen met de zweep van de zedenmeester.

In het begin van de cantus, of telkens de nood aan de man komt, worden twee biersmurfen aangesteld. Zij zijn verantwoordelijk voor het tappen en regelmatig verdelen van bier. Zij zorgen voor een vlotte bediening en mogen het verloop van de cantus niet storen. (Het is niet verplicht voor de biersmurfen om na elk liedje een ad fundum te drinken, NvdCantor. Als zij te zat zijn om nog te tappen, moeten ze maar komen vragen om vervangen te worden.)

Een aantal andere regels:

 • Als de zedenmeester of de cantor “Silentium!” roepen, moet de corona zwijgen. Logisch, waar.
 • “Lied ex”: bij het einde van een lied moeten de codexen dichtgedaan worden, zoniet mogen de buren van de nalatige er hun pint op ledigen.
 • “Ongedoopte codexen/petten”: da mag nie zijn hé.
  Ongeoorloofd op een cantus. Als er nieuw materiaal bespeurd wordt, wordt het gedoopt. Dit houdt in:
  1. een glas bier erover uitgieten
  2. een bezoek aan de mannentoiletten
  3. een besmeuring met alles wat in de buurt zou kunnen liggen (eventueel, en naar eigen gevoel)
 • Men is niet verplicht een ad fundum uit te DRINKEN: wanneer men zich niet meer in staat van werking voelt, mag men de inhoud van het glas over het (eigen, weliswaar) hoofd gieten. (Wie niet zijn eigen hoofd gebruikt, mag rekenen op een straf—zie boven).
 • “Tempus”: d.i. pispauze. Een tempus kan algemeen zijn (voor iedereen, Tempus commune, 10 minuten) of persoonlijk zijn. Dit laatste moet aangevraagd worden aan de Cantor, met inachtneming van volgende regelen:
  1. Een lid van de corona: “Senior, tempus peto”. De schacht vraagt aan de schachtentemmer: “Meester, tempus peto”.
  2. Het verzoek moet gevolgd worden door een “pisversje”. Dit is een quatrijntje (AABB), waarin de noodlijdende zijn behoefte uitdrukt. Het moet origineel zijn, eventueel stout en vulgair. Alleszins niet braaf. Een voorbeeld: “Mijn naam is Vandamme Marijke. Ik moet hoognodig zeiken. Als ik niet mag gaan, zal ’t hier gauw onder water staan” (flauw, waarschijnlijk afgekeurd). Zeker niet beginnen met surrealistische rijmpjes of extravangante rijmschema’s.
  3. De cantor willigt het verzoek in met “Habes” of wijst het af met “Non habes”.
 • “Verbum”: als iemand iets wil zeggen, moet hij daarvoor de toestemming vragen aan de cantor / zedemeester, met “Senior / Meester, verbum peto”. Kan ingewilligd of geweigerd worden met “Habes” of “Non habes”. De toespraak moet begonnen worden met “Senior / Meester, Commilitiones” (steeds manieren houden!).

Het belangrijkste bij een cantus is natuurlijk het zingen zelf. De praeses (in de praktijk de cantor) bepaalt welke liederen gezongen worden. De cantor zegt de bladzijde, de schachtentemmer vraagt de schachten naar de bladzijde (“Schachten, de bladzijde?” Schachten roepen bijvoorbeeld: “Eén, vier, vijf, vijf, vier, één, [een zelf in te vullen woord van laag of bedenkelijk allooi] honderd vier en vijftig”).

Daarna wordt de eerste zin van het lied voorgezongen door de cantor, zegt de cantor “Corona, aan één, …” – waarop de corona invalt. Na elke strofe wordt onderbroken, en zegt de cantor opnieuw “Aan twee / Aan drie / … / Ad ultimum”. Na het lied zegt de cantor “Lied ex!” (zie boven).

Het Io Vivat zou van buiten moeten gekend zijn. Bij de aanvang van de cantus staat de corona recht, legt de pet of hand op de linker tepel en zingt uit volle borst doch ingetogen en waardig het Io Vivat:

1. Io vivat! Io Vivat!
Nostrorum sanitas
Hoc est amoris poculum
Doloris est antidotum

2. Io vivat! Io Vivat!
Nostrorum sanitas
Dum nihil est in poculo
Iam repleatur denuo

[…]

6. Io vivat! Io Vivat!
Nostrorum sanitas
Iam tota academia
Nobiscum amet gaudia

Bij bepaalde liederen deelt de cantor de corona in verschillende groepen (naar jaar, naar fakulteit, naar geslacht, naar kant in het lokaal, …). De verschillende groepen zingen dan bijvoorbeeld tegen elkaar op (bvb. bij p.154, “Edite, Bebite”).

Vrije strofes. Soms kunnen aan een lied strofes toegevoegd worden door leden van de corona. De cantor bepaalt wie mag zingen, meestal een paar gevorderden die elkaar aanvallen op hun mannelijkheid repectievelijk vrouwelijkheid (“En Jan die heeft ne grote lul / Maar in bed is hij een grote nul”; antwoord: “En Jef die heeft ne grote mond / maar hij heeft hem liever in zijn kont” – op de muziek van “Het Zwart-Bruine Bier”, Codex p. 125).

Gebaren bij liedjes. Bij het zingen van sommige liedjes is het gewenst zich met het lichaam (handen, voeten, andere?) te expliciteren. Soms vindt men daarvoor de “regie-aanduidingen” in de tekst zelf (zie bijvoorbeeld pagina 153, “Dis in de lucht”). Soms moet je de eerste keer maar kijken naar je gebuur cfr. de Salamander op p. 163.

Het einde van een cantus hangt af van de ambiance, van de cantor en van de omstandigheden. Meestal wordt geëindigd met een serene versie (in de mate van het mogelijke) van het Vliegerke en van de Vlaamse Leeuw. De Vlaamse Leeuw wordt niet gezongen uit Flamingantisme of Vlaams-Nationalisme, maar gewoon omdat het (a) traditie is en (b) een passende afsluiting is van een avond met ambiance (“Ze zullen hem niet temmen”, etc.). De mensen die de Vlaamse Leeuw niet willen meezingen (uit persoonlijke overtuiging, je weet maar nooit, Westland New Post, IRA of zo) worden wel verzocht uit respekt recht te staan en in stilte mee te luisteren. (Faut tout de même pas pousser bobonne dans les orties! Un minimum de respect pour nos valeurs flamandes! – NdlR)

Na de cantus worden de commilitiones naar huis begeleid of afgehaald door hun ouders. Soms toch. Soms gaan ze ook nog uit, maar dat zijn uitzonderingen: échte zwijnen, die niet thuishoren aan onze faculteit. Zoals de auteurs hiervan bijvoorbeeld.

Sandra Pattyn
Michel Vuijlsteke

Salvador

zondag 23 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Oh. In mijn hoofd is Maurice Chevalier voor altijd de oudste van alle Franse zangers, maar kijk nu: Henri Salvador nam vrijdag afscheid van de scène, op negentigjarige leeftijd. En Chevalier stierf toen hij 84 was.

Ik vind het bijna onvoorstelbaar, dat Salvador met Dans mon île in 1957 de mede-inspiratie van de bossa nova was, en dat hij toen al veertig was:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Vooral omdat ik hem heb leren kennen via deze:

Twee keer dat ik hem had live kunnen zien, heb ik hem gemist: op De Laatste Show een tijd geleden, en op Later… with Jools Holland in mei van dit jaar.

Dedju.

Del.icio.us op 23 december 2007

maandag 24 december 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

Film 2008

maandag 24 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Films waar ik naar uitkijk volgend jaar, in alfabetische volgorde.

Babylon A.D.: Vin Diesel (en Michelle Yeoh als een non, rrrawr) moeten een vrouw begeleiden van Rusland naar China. In de vrouw zit een organisme dat de schlechte willen eruit halen om een genetisch gemanipuleerde messias te maken. Vin Diesel, Gérard Depardieu, en gemaakt door de mens die al Gothika maakte. Verstand op nul, en laat maar komen. Yeah baby.

Blindness. Julianne Moore is de vrouw van een dokter in een stad waar iedereen behalve zij plots blind wordt. De maatschappij vervalt in chaos. Van de mens die City of Angels maakte. Say no more.

The Changeling. Verhaal van J. Michael Staczynski (Babylon 5), met Angelina Jolie en Malkovich Malkovich, malkovich malkovich regie door Clint Eastwoord, en verder moest ik al niet lezen.

The Curious Case of Benjamin Button. Brad Pitt en Cate Blanchett in een verfilmd kortverhaal van F. Scott Fitzgerald, over een man die geboren wordt op 80 jaar en steeds jonger wordt. Regie in handen van de mens die Fight Club deed. Yupyup.

The Dark Knight. Ik bestel mijn kaarten nu al. Kijk zelf.

The Day the Earth Stood Still. Zucht. Ik houd mijn hart vast maar ik wil het toch zien. Keanu Reeves, begod. En zó een waanzinnig goed origineel. Ik houd serieus mijn hart vast.

De film naar het toneelstuk Frost/Nixon, over de interviews van David Frost met Richard Nixon.

Harry Potter and the Half-Blood Prince. Hey, ‘t is een nieuwe Harry Potter. What can I say?

Hellboy 2: The Golden Army. Hey, ‘t is een nieuwe Guillermo del Toro, what can I say?.

The Incredible Hulk. Ik was misschien de enige, maar ik vond de versie van Ang Lee niet eens zo slecht. Maar met Edward Norton als Bruce Banner… yum. Het wordt een vervolg dat niet echt een vervolg is, trouwens: een deeltje “reboot”. Retcon, anyone?

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. Say no effin’ more. Spielberg returns, en ‘t is Indiana Jones met de Russen wegens alsdat het in 1957 is.

Iron Man. Ik ben voor superheldenfilms. En ik ben voor Bob Downey, Jr. No-brainer, dus.

James Bond. Casino Royae gaf het allemaal een nieuw leven, de franchise.

Jumper. Ziet er wijs uit.

Rambo. Ik ben benieuwd wat Sly ervan maakt.

Star Trek XI. Wat-krijgen-we-nu? J.J Abrams (Alias, Lost) maakt een film over het begin van James Tiberius Kirk en de Enterprise? Als dit goed is, zou dit wel eens iets kunnen worden. Kirk wordt gespeeld door Chris Pine, trouwens. Dozijnen meisjesharten ontploffen stilletjes.

The X-Files 2. Hm. Een vervolg dat nu plaats zal vinden, dus zes jaar na het einde van de serie. Met David Duchovny en Gillian Anderson. Intrigerend.

Blergh

maandag 24 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Mijn rug deed pijn en ik kon niet slapen. Hopelijk nu wel. Vijf uur is géén uur om nog wakker te zijn—gelukkig dat het geen zomer is, dat de gevederde ratten nog slapen en dat het nog enkele uren comfortabel donker blijft.

Damned: ik kijk er niet naar uit, zo lang uit mijn goede zetel/stoel/bed zijn vandaag en morgen.

Head tracking

maandag 24 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Zo wijs!

[meer alhier] [via]

Badgers? We don’t need no stinking badgers!

maandag 24 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 14 reacties

Read ‘em & weep, boys & girls.

Badges

Del.icio.us op 24 december 2007

dinsdag 25 december 2007 in Links. Permanente link | Eén reactie

Cadeaus kopen

dinsdag 25 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Zou het nu al het moment zijn om naar cadeaus te zoeken op eBay? Of is dat pas na nieuwjaar?

In alle geval: ik ga op schattenjacht donderdag, met mijn broer (en dan nog eens apart speciaal voor dingen voor hem, al is dat niet moeilijk: gewoon naar de winkel, alles kopen dat ik voor mezelf zou willen, en hopla de kous is af).

Vroeger maakten wij thuis heelder lijsten op: wie zou wat krijgen. En dan moest daar om gegaan worden in de stad. Ik doe het al sinds een eeuwigheid veel beter: rondlopen en kopen, zonder plannen op voorhand.

Niets zo wijs als cadeaus gaan kopen. Of toch: cadeaus géven.

eBay

dinsdag 25 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Oh. Mij te vroeg afgevraagd. Het is net de ondertussen jaarlijkse reclamespot voor eBay op het BRT-nieuws.

Zucht.

Zalig en gelukkig

dinsdag 25 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Hey, zal ik maar eens doen zoals vorig jaar? Neil Gaiman’s kerstmisverhaaltje in precies honderd woorden:

Nicholas was…

Older than sin, and his beard could grow no whiter. He wanted to die.

The dwarfish natives of the Arctic caverns did not speak his language, but conversed in their own, twittering tongue, conducted incomprehensible rituals, when they were not actually working in the factories.

Once very year they forced him, sobbing & protesting, into Endless Night. During the journey he would stand near every child in the world, leave one of the dwarves’ invisible gifts by its bedside. The children slept, frozen into time.

He envied Prometheus and Loki, Sisyphus and Judas. His punishment was harsher.

Ho.

Ho.

Ho.

Dit jaar ook in geluid, overigens:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Del.icio.us op 25 december 2007

woensdag 26 december 2007 in Links. Permanente link | Geen reacties

En nu omgekeerd!

woensdag 26 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Af!

woensdag 26 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

All hail de mannen van Koiffeur Kaprijke: mijn haar is af.

Ik heb nog geen commentaren gekregen van mijn madam, de kinderen zijn noch krijsend weggelopen, noch hebben ze me met niet-herkennende blikken aangestaard — dus ik vermoed dat het niet zó ingrijpend is.

Er is wel zo’n tien centimeter af, denk ik.

Project met computers en kinderen helpen

woensdag 26 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Computermensen hebben de reputatie over het algemeen niet de meest contactvaardige mensen te zijn. Nerds, geeks, allerlei namen krijgt dat dan opgeplakt. Dingen als Child’s Play bewijzen dat die labels precies dat zijn: vooroordelen en grove veralgemeningen.

Iedereen in het algemeen, en mensen uit Gent en omstreken in het specifiek: mag ik u vragen om even bij Ilse te gaan kijken?

Nutshell: wij hebben allemaal computers staan, méér dan we weten wat mee gedaan, die we te traag of twe watdanook vinden. Veel andere mensen zouden geholpen zijn met diezelfde computers.

Als er nu eens een manier zou zijn om dat proper te regelen? Computers verzamelen, nakijken, ze helemaal in orde zetten—open sourcegewijs, dat kan tegenwoordig perfect—, ervoor zorgen dat ze bij de juiste mensen terecht komen, dat die mensen er alle nodige uitleg en opleidingen voor krijgen… zou dat niet ongelooflijk fantastisch zijn?

Lees verder alhier, en zeg het vooral voort.

Gail Zappa vs. Zappa fans

woensdag 26 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Het was al eens gebeurd met Prince, nu zijn de Zappa-fans aan de beurt.

Sinds een paar weken stuurt de Zappa Family Trust (ZFT), die de belangen van de overleden Frank Zappa beheert, advokaten naar al wie zich ook maar in de verste verte bezighoudt met Zappa en die niét ZFT zelf is.

Ik had het al even in de mot, maar nu wordt het echt belachelijk. Jurgen Verfaillie van Killuglyradio mailt:

In the case of my website, I’ve had to remove long-out-of-print interview transcripts, Zappa quotes, even tiny little100x100px thumbnails of Zappa album artwork in my discography section. The very mention of the name “Frank Zappa” has come under dispute! Non-profit tribute bands such as Project/Object, Bogus Pomp and Sheik Yerbouti have all received last-minute phonecalls from Gail Zappa ordering them to cancel gigs (we’re talking little hole-in-the-wall type establishments such as Winchester, Cleveland, Ohio here).

Further more, “Zappanale”, a (once again) non-profit Zappa festival in Germany which has in the past featured many Zappa alumni, organized by the Arf Society (arf-society.de) is now under attack as well.

Het ziet er naar uit dat het de bedoeling is om alle niet-officiële websites, tribute bands of festivals het zwijgen op te leggen, omdat die zogezegd slecht zouden zijn voor de zaken.

Lachwekkend, natuurlijk: het zijn net die mensen die Zappa levend houden en de man en zijn muziek onder de aandacht van steeds nieuwe mensen brengen. Ik heb geen idee wàt er aan kan gedaan worden. Misschien dat zo’n ding zoals bij Prince indertijd kan helpen? Alle fans boos? En een centrale plaats waar die boosheid kan gebundeld worden?

In alle geval: meer informatie alhier en alhier en alhier bij Killuglyradio, en hier op het forum van zappa.com. En op http://united-mutations.com/ en http://www.idiotbastard.com/news.htm.

This song makes me want to do something awesome in slow motion

donderdag 27 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Het is binnenkort réveillon, en dan zijn er drie keuzes: ofwel geen muziek, ofwel muziek van mijn vader, ofwel zelf meegenomen muziek.

Ik dénk dat ik maar eens een harddisk vol muziek ga klaarzetten.

Het is dan altijd schipperen tussen dingen die ik ongelooflijk graag hoor maar waar ik liefst tegen iedereen zou zeggen “zwijgt nu keer, ‘t is zo een wreed schoon liedjes op de computer” en tussen dingen die gewoon echt wel té insipide easy listening op de achtergrond zijn.

Gelukkig zijn er dan ook machtige bands als Señor Coconut, mijn ontdekking van het kwartaal. Colombiaanse band speelt latin covers van Kraftwerk, een mens kan het niet uitvinden:

Nestelt zich zeer comfortabel daar ergens helemaal bovenaan in het pantheon van mensen-die-goeie-covers-maken, in de buurt van Max Raabe en zijn Palast Orchester.

Nephthys

donderdag 27 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

“Oh, en hoe zit het nog met dat grijs spook dat jullie in huis hebben gehaald een paar maand geleden?”

Wel: goed, zeker? Ze heeft zich hier van dag één af volledig thuis gevoeld, en ze is nog altijd even aanhankelijk als altijd. Op di eigenste ogenblik zit ze, zoals wel meer gebeurt, op mijn schoot. Te spinnen, zoals bijna altijd.

Ze heeft nog altijd de hebbelijke gewoonte om kopjes te geven (kopstoten, eerder) en met haar natte neus in ‘s mensens gezicht te duwen, maar sinds we het kattenluik met het oog op de winter dichtgetimmerd hebbe, komt ze tenminste niet meer kletsnat onder de lakens gekropen om vijf uur ‘s morgens.

Nephthys

Voor de rest: ideale poes, lief met mensen en kinderen, laat zich oppakken als een pluizige schotelvod, luistert naar haar naam, gebruikt de kattenbak. Enige vervelende eigenschap: ze krijgt elke zak waar eten in zit open.

teh cute

donderdag 27 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Anna begint aan zinnen. ‘t Is te zeggen: ze begint dingen te zeggen als “papa gedaan” en “schoentje aan”—twee woorden na mekaar.

Schoentje

Dat moet gevierd worden! Mag ik u uitnodigen op deze slideshow van Anna in de badkamer, die Sandra’s haar aan het kammen slaat?

Argumentatieleer

donderdag 27 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Er is iets aan de hand met de logica van onze derde: Jan heeft de grootste moeite om oorzaak en gevolg uit elkaar te houden.

Hij trekt een doosje van Louis zo hard open dat het in stukken valt—zo rap als tel: “ik heb dat niet gedaan!”

Hij weet niet meer waar de doos van Finding Nemo is, ik vraag “heb jij die doos nog gezien, Jan”, zijn antwoord, nog vóór ik de vraag heb kunnen afmaken: “ik heb dat niet gedaan!”

Hij smijt zo hard met een bal naar Louis dat Louis begint te wenen dat hij pijn heeft (akkoord, daar is niet veel voor nodig bij Louis, maar toch): “ik heb dat niet gedaan! die bàl is stout!”

Jan spreekt

donderdag 27 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Jan komt boven en gaat in het midden van de living staan. Hij staat even stil, en dan:“Papa, weet jij wat ik zoek? Een oude GSM van mama.”

(tien seconden stilte) (zonder ook maar iets op te heffen of rond te kijken) 

“Ik vind hem niet. Mijn trui heeft twee zakken. En mijn blauwe trui heeft een kap.”

En dan gaat hij weer naar beneden.

He cracks me up, he does.

Duelity

vrijdag 28 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Stond al een week of twee te wachten in mijn feedreader, maar dat maakt niet uit: het ontstaan van de aarde, verteld door een wetenschapper in de stijl van godsdienst, en door een godsdienstige (for lack of a better term) in infografieken.

Magnifiek.

links for 2007-12-27

vrijdag 28 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

WordPress naar Drupal

vrijdag 28 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Ik hoor dat WordPress niet ondersteund wordt op de servers waar ik een stuk of vier-vijf websites zou willen zetten die ik aan het maken ben. Drupal wel, daarentegen.

En dus moet die hele zooi, die net zo proper werkte in WordPress, naar Drupal overgezet worden. Dat, of op een Dreamhost-achtige server verder werken voor de goedkoop.

Ik heb er niet echt veel zin in, in Drupal, want dat lijkt me veel werk om het voor een doorsnee-niet-ontwikkelaar-gebruiker een beetje gemakkelijk te gebruiken te maken, maar hey, wie weet vergis ik me wel helemaal. En ja, ik weet het: dit is de honderachtentwaalfde keer dat ik dezelfde boodschap over precies dit schrijf.

Het themen is in alle geval al doodeenvoudig: men neme een werkende html-pagina, en men droppe er de volgende stukken in:

In <head>

<head>
    <link rel="stylesheet" href="/<?php echo $directory;?>/styles.css" type="text/css" />
    <link rel="alternate" type="application/atom+xml" title="" href="/rss.xml" />
    <?php print $styles ?>
    <?php print $scripts ?>
    <?php print $head ?>
    <title><?php print $head_title ?></title>
</head>

Zoekfunctie

<?php print $search_box ?>

Hoofdnavigatie

<?php if (isset($primary_links)) { ?><?php print theme('links', $primary_links) ?><?php } ?>

Zijnavigatie

<?php print $sidebar_left ?>

Hoofdinhoud

<h2><?php print $title ?></h2>
<div class="tabs"><?php print $tabs ?></div>
<?php print $help ?>
<?php print $messages ?>
<?php print $content; ?> 

Pagina-afsluiting

<?php print $closure ?>
</body>
</html>

En hopla, meer dan dat had ik niet nodig om het allemaal (althans tot een eerste approximatie) te dupliceren.

Message to de mannen van drupal.org, trouwens: dit is geen erg goede pagina. En ook: een theming overview beginnen met “in versie 4.5 was het zó maar in versie 4.7 is het nu zó en zó is hoe een anatal mensen het gedaan hebben” is denk ik ook zo geen goed idee.

Het kan natuurlijk zijn dat ik daar speciaal in ben, maar als ik een uitleg krijg over iets, dan heb ik het liefst iets dat enorm snel werkt, en dan één degelijk kader, daarna wat meer uitbreiding en verdieping, en dàn pas alle mogelijke legacy stuff en watnog.

Jaja, ik weet het ook: het is een wiki, en ik kan er zelf in beginnen schrijven. Grrr dat ik te weinig tijd heb.

HTML uitleggen

vrijdag 28 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Ik heb in de loop van december een paar keer mogen uitleggen hoe HTML werkt, aan mensen die voordien eigenlijk weinig tot geen computers gebruikten—laat staan dat ze HTML zouden gaan schrijven.

Want dat was de bedoeling: HTML maken met de hand, of toch minstens genoeg HTML kennen om niet vast te lopen als er in een Dreamweaver of WYSIWYG-editor iets in de soep draait.

Het is niet echt moeilijk, HTML, natuurlijk, maar toch: ik vind dat er zijn zeer weinig dingen zo fantastisch zijn, als de blik in de ogen van mensen die plots iets begrijpen.

Leraar zijn en die blik een paar keer per jaar mogen meemaken, dat zou genoeg zijn voor mij.

Like assholes

vrijdag 28 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Wat ze over opinies zeggen: dat ze gelijk achterwerken zijn, in dat iedereen er één heeft. Daar is iets voor te zeggen, natuurlijk, en iedereen zijn waarheid ook.

Ik heb respect voor veel opinies: of deze dan wel gene muziekgroep, schilder, dichter, schrijver, beter is. Of Guernica lelijke brol is dan wel geniaal, dat soort zaken.

Maar hoe ouder ik word, hoe vreemd genoeg méér stellige overtuigingen ik heb, en hoe minder ik voor sommige zaken bereid ben om te relativeren. En ik die dacht dat het net de jeugd was die in absoluten denkt, en de oudere jongere die het allemaal in een ruimer perspectief ziet.

Het kan zijn dat ik binnen een jaar of tien opnieuw milder ga worden, maar nu: nee dus. Mijn bloed kan koken als ik mensen manifest verkeerde dingen hoor verkondigen, of manifest onrecht zie gebeuren, of manifest idiotieën weet gebeuren.

“Manifest” volgens mij, natuurlijk, dat spreekt.

Deze opinie over conditional comments maakte mij helemaal spinnijdig: hoe kan iemand zó verkeerd zijn?

Waar het over gaat. Webpagina’s worden tegenwoordig voor het grootste deel structuur gegevenin HTML en vorm in CSS. Allerlei verschillende browsers interpreteren die CSS op allerlei verschillende manieren. Soms helemaal anders, soms subtiel anders. Internet Explorer doet notoir moeilijk, vaak.

En dan zijn er ruwweg drie mogelijkheden om daar mee om te gaan:

 1. Niets doen, ‘t is te zeggen, één versie maken van de CSS-file en ervoor zorgen dat alles zo goed en zo kwaad mogelijk in alle browsers goed werkt,
 2. conditionele comments gebruiken,
 3. css hacks gebruiken.

De meneer van de link hierboven zei, ondertussen trouwens een hele tijd geleden, ik ben er maar op gevallen via een recentachtig artikel op A List Apart, dat conditionele comments evil zijn.

Die dingen zien er zo uit:

<link rel="stylesheet" href="styles.css" />
<!--[if lt IE 7]>
<link rel="stylesheet" href="ie.css" />
<![endif]--> 

Laad in alle geval styles.css in, en als het een andere browser is dan Internet Explorer, dan staat de rest uitgecommentarieerd: <!-- is het begin van een comment, –> het einde. Enkel Internet Explorer doet iets met die [if] en [endif], in dit geval: als de browser een versie van Internet Explorer minder dan 7 is, laad dan ie.css in.

Dus met andere woorden: het gros van de css staat in styles.css, en voor die paar dingen waar het in Internet Explorer 5 en 6 de mist in gaat, staan de uitzonderingsregels gespecificeerd in ie.css.

Proper, toch? En binnen een paar jaar zal dat nog altijd werken, want geen enkele andere browser zal ooit diezelfde syntax gebruiken: in het slechtste geval is het een comment en wordt het allemaal links gelaten.

En wat stelt die Jens Meiert? Dat CSS hacks te verkiezen zijn boven conditionele comments. Dat is zó verkeerd, zo patent absurd, zo nonsensicaal, dat ike r haast geen woorden voor heb.

CSS hacks werken door bugs te exploiteren in de verschillende implementaties van CSS door de verschillende browsers. Ze maken de CSS onleesbaar wegens overal verspreid en uit hun aard lelijk, en ze zijn onbetrouwbaar want (a) de bugs in kwestie kunnen uiteraard gefixed worden — wat gebeurde met Internet Explorer 7, die maakte gehakt van zowat alle hacks — en (b) ze zorgen voor nachtmerries omdat het nooit duidelijk is welke hack nu precies in welke browser wat deed, en hoe een bepaalde hack andere dingen al dan niet gaat breken.

Een voorbeeld van zo’n ding:

strong { color: #f00; } 
html:not([dummy]) strong { color: #0f0; }
@media all and (min-width: 0px) { strong { color: #00f; } }

Die eerste regel zorgt ervoor dat in Internet Explorer <strong> rood zal zijn, de tweede dat <strong> in Firefox en Safari groen zal zijn, en die derde dat <strong> in Opera blauw zal zijn. A la bonne heure!

Nog een voorbeeld, de box model hack:

.meta { 
 width: 300px; 
 voice-family: "\"}\""; 
 voice-family:inherit;
 width: 250px;
}
html>body .meta {
 width:250px;
} 

Dat zorgt ervoor dat pakweg een div met class=“meta” op Internet Explorer (5.0–6.0) 300 pixel breed is en op Firefox en Opera en zo 250 pixels. En in het “echt” zullen ze dan misschien allemaal even breed uitzien, wegens een afwijkende manier van met border om te gaan.

O ja, absoluut. Véél eenvoudiger.

Nijdig word ik daarvan.

Topologie

vrijdag 28 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Afijn, ik dénk dat het dat is: allemaal punten met lijnen ertussen, en dan er proberen voor zorgen dat die lijnen elkaar niet overlappen.

Ik had vroeger zo’n dwangneurotisch trekje met mijn databaserelatiediagrammen, dat die geen overlappende lijnen mochten bevatten:

Mybooksrels

Wel: dit spelletje is precies hetzelfde. Leute! Jammer dat het zo snel gedaan is. Het ziet er allemaal redelijk ingewikkeld uit als je eraan begint:

Level17_tangled

Level17_tangled2

…maar uiteindelijk valt het allemaal wel mee:

Level17

Wie had gedacht dat die dwangneurose ooit nog zou van pas komen? :)

Cadeaus

vrijdag 28 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Even oplijsten:

 • Zelie en Louis: done, maar ik ga nog een kleinigheid zoeken
 • Jan: te doen, DVD’s van Kleine Einstein denk ik (nakijken dewelke we al hebben)
 • Anna: ik denk niet dat ik iets ga kopen
 • Mama: ik heb al iets, maar ik ga nog iets halen
 • Papa: ik heb ook al iets, maar ik ga ook nog iets halen
 • Philippe: nog te doen, de internetbestellingen zijn er niet meer van gekomen, dedju
 • Sandra: ik weet precies wat ik wil, en dan ga ik nog iets anders halen

Dat is voor de onmiddellijk naaste naaste familie. En dan de rest nog.

Cadeaus kopen, niéts zo wijs als dat. Ik denk dat ik maar eens mijn werk-aan-websites onderbreek, mij aankleed en op de fiets naar de stad sukkel.

Kleingeld

vrijdag 28 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Ik betaal veel met maaltijdcheques, en mijn wisselgeld gaat dan in een kous. Het einde van het jaar (bijna), tijd om mijn kous boven te halen en te tellen hoeveel geld er in zit.

In totaal: 517 muntstukken. In aantallen: 59% Belgisch, 12% Frans, 11% Duits, 7% Nederlands, 3% Spaans en evenzoveel Italiaans. En dan nog Luxemburgers, Grieken, Oostenrijkers, Finnen, één Portugees en één Ier.

Munten

Ja, ik heb dat allemaal zitten tellen. Stop met zo met uw ogen te draaien.

links for 2007-12-28

zaterdag 29 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

OneNote

zaterdag 29 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

’t Is eigenlijk wel stom: ik ben een enorme fan van OneNote, maar ik gebruik het de laatste tijd niet meer. Voornamelijk, natuurlijk, omdat ik geen TabletPC meer heb: zonder tablet is het gewoon veel handiger om in een boekje te schrijven dan op een computer te zitten tikken tijdens een vergadering.

Maar het is wel jammer, want ik blijf het een fantastisch programma vinden.

Ik had even gedacht dat ik het zou kunnen gebruiken om dingen op mijn weblog te schrijven (file > send to > blog), maar nee, dat roept gewoon een macro aan die copy-paste naar Word doet en van daaruit naar een weblog zendt.

Jammer.

Overigens blijft dàt ook een Fijne Feature, dat bloggen-uit-Word. Beter omgaan met beelden en thumbnails en dergelijke, en integratie met Flickr en het zou perfect zijn.

Terug in 1987

zaterdag 29 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Ik voel Bruno’s pijn.

Die Airport Extreme, dat werkt bij mij thuis met niéts samen. Het was aangeraden door mensen die weten waarover ze spreken, dus dacht ik dat ik goed zat.

Niet echt, dus. De snelheid van computer naar computer is maar mwah, maar daar trek ik me niet zo erg van aan. Ze zeggen dat het mogelijk is om er een harddisk aan te hangen, maar dat werkt niet proper met de toegangsrechten die ik er wil aan geven, dus vergeet ik dt maar.

Wat écht vervelend is, is dat het ding ongelooflijk weinig en moeilijk configureerbaar is. Een control paneltje op de computer en dat is het. Was het nu écht zo moeilijk om een webinterfgace te voorzien, zoals, oh, alle andere gelijkaardige producten ter wereld?

Maar wat wraakroepend en hemeltergend is, is dat het draadloze internet zonder aanwijsbare reden om de zoveel tijd uitvalt. En dat ik er geen printer aan kan hangen.

update oh, en probéér hier zelfs geen macintosh versus windows-issue van te maken. De schuld voor dat allerlaatste (de printermiserie), net zoals die voor de harddiskmiserie, is gedeeld tussen de maker van de Airport en de maker van het toestel. De schuld voor al de rest is niét gedeeld. Nèm. En vooral die connectieproblemen, daar zijn geen excuses voor. “Jamaar bij mij werkt het al altijd zonder problemen”? Wel, bij mij en bij zeer veel andere mensen niét.

The owls are not what they seem

zaterdag 29 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Goh. Elke week als het Twin Peaks was, dan ging ik naar Christian want die had een televisie, en dan dronken we Duvels en dan keken we.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Twin Peaks begon bijzonder sterk, eindigde op een dijk van een cliffhanger op het einde van het eerste seizoen, verloor na een sterke start ernstig zijn weg in het tweede seizoen, maar maakte een flukse remonte naar het einde toe, om alweer te eindigen op een machtige cliffhanger.

We wisten ongeveer wat White en Black Lodge waren, wie Bob was, en waarvoor de kleine dansende man en de dwerg stonden. Nadine’s geheugen was net teruggekomen en, shock horror! Bob bleek in Dale Cooper te zitten en de echte Cooper in de Black Lodge opgesloten!

Ik zou heel graag geweten hebben wat er toen gebeurde, maar helaas, de serie werd afgevoerd.

Kijk: Richard Beymer. Tony in West Side Story, in Twin Peaks was hij Ben Horne, maar dat is allemaal in het verleden: miljaarrrr wat een fotoset maakte hij over de laatste dag(en) op de set van Twin Peaks.

Metenzonderbob

Peggle review

zaterdag 29 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

It’s funny cause it’s true.

links for 2007-12-29

zondag 30 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Het weer

zondag 30 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Ik vind dat we meer van dergelijke weermeisjes moeten hebben in België.

Mimicry

zondag 30 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Grin.

52451653

[via]

Kom het tegen

zondag 30 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

National Geographic door amateurs. Ge moet maar geluk hebben.

Isn’t it ironic? Don’t you think?

zondag 30 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

“My mother always said democracy is the best revenge!!” kreet de jonge Bilawal Zardari, met een wel bijzonder zeer verbeten nadruk op “revenge!!”, bij een persconferentie naar aanleiding van zijn aanstelling als voorzitter van de Pakistan People’s Party.

Grootvader Zulfikar Ali Bhutto stichtte de partij in 1967 en was er voorzitter van tot in 1977 (toen hij gearresteerd en later geëxecuteerd werd). Toen werd zijn echtgenote, Nusrat Bhutto, eventjes voorzitter-voor-het-leven, maar in 1979 werd zijn dochter, Benazir Bhutto, voorzitter. Van 1979 tot 2007 (toen ze vermoord werd). En nu is dus kleinzoon Bilawal (Bhutto) Zardari voorzitter. Maar de voorzittersstoel wordt, terwijl de jonge kerel zijn studies afmaakt, nog even warm gehouden door de echtgenoot van Benazir Bhutto, Asif Ali “Mr. Ten-Percent” Zardari.

Hum. Akkoord dat politiek talent in de familie kan zitten, maar de familie bij testament voorzitter maken in uw eigen plaats… tja.

Vragen

zondag 30 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Gho, dàt was lang geleden: een lijstje met vragen in te vullen!

Ik vrees dat de antwoorden teleurstellend zullen zijn, maar alla.

Wat wilde jij later worden toen je nog een kind was?

Paleontoloog. En later archeoloog. Ik was gek van dinosaurussen, en later van geschiedenis en opgravingen.

Wat ben je dan uiteindelijk geworden?

Alles en niets, vrees ik. Ik ben in de computers gerold, en van daar in wat ik nu doe.

Hoe wilde je er als kind later uitzien?

Oh. Daar had ik geen enkele notie bij.

Hoe zie je er nu uit?

Experimenteren met de intervalometer

Hoe zag de man/vrouw van je dromen er uit, als puber?

Oh. Geen idee, eigenlijk.

En was is het in echte leven geworden?

Sandra.

Hoeveel kinderen wilde je later, en op welke leeftijd?

Ik denk niet dat ik daar toen over dacht.

Wat is het uiteindelijk geworden (of wat zal het wellicht worden)?

Kinderen één, twee, drie en vier. Toen ik 28, 30, 33 en 35 was.

Wat was als kind je lievelingseten? En wat lustte je totaal niet?

Lievelingseten: stoverij met frieten en appeltaart, allemaal zoals klargemaakt door mijn moeder.

Lustte ik niet: erwtensoep, ajuinensoep, wortelsoep en koetong. Ik herinner me episodes op de lagere school dat ik tot lang in de namiddag vóór een bord erwtensoep moest blijven zitten, tot die een helemaal opgestijfd bekloofd sahel-landschap geworden was. Brrr.

Lust je dat nu nog (niet), of heb je andere favorieten?

Ik lust nog alles wat ik toen lustte, en die soepen moet ik nog altijd niet hebben.

Koetong daarentegen, als ze goed klaargemaakt is en het niet de achterkant is vol viezigheid, eet ik tegenwoordig wel.

Ik geef dit lijstje door aan… deze mevrouw, deze mevrouw, en deze mevrouw.

Intervalometer

zondag 30 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Heisenberg wordt na een korte achtervolging tegengehouden door de politie. Politieagent: “Meneer, hebt u énig idee hoe snel u aan het rijden was??” Heisenberg: “Nee, maar ik weer wel exact waar ik ben.”

Badoem tsing.

Euh, maar dat geheel terzijde. Ik was gisteren toevallig in mijn fototoestel aan het rommelen, en daar kwam ik zowaar een intervalometer tegen!

Intervalometer Intervalometer Intervalometer Intervalometer Intervalometer Intervalometer

Daarmee stel ik het fototoestel in om vanaf 8u15 om de vijf seconden een foto te nemen, negenhonderd foto’s aan een stuk. Zo wijs! In de jaren vroeger moest men daar een duur toestel voor kopen, en nu kan dat gewoon in de camera zelf!

Ik weet wel dat het met een gewone webcam ook zou kunnen, maar hey, ik vind het fantastisch. Kijk: een filmpje!

Filmpjes maken

zondag 30 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Naar aanleiding van deze vraag van Rinus: stopmotion filmpjes voor op het internet, da’s tegenwoordig bijzonder gemakkelijk te maken.

In telegramstijl—meer uitleg is te vinden op het internet, vermoed ik.

Stap één: veel foto’s nemen. Dertig foto’s per seconden voor echt vloeiend beeld. Zet uw fototoestel op een statief en gebruik een ontspanner op afstand (een afstandsbediening of een kabel zijn een gemak). Zet uw instellingen op manueel en zorg voor goede belichting, dat voorkomt geflikker in het uiteindelijke resultaat.

Ik heb voor het voorbeeld mijn fototoestel op automatisch gezet, en op automatisch foto’s trekken gezet. En op een stapel kussens op ons bed, want ik vond mijn statief niet zo snel terug.

Stap twee: foto’s op computer zetten en eventueel bewerken. Ik had een stuk of 350 foto’s, die ik allemaal in Lightroom geïmporteerd heb, omdat het daar gemakkelijk was om er globaal een paar correcties op los te laten (het was allemaal te donker, vooral, omdat het in de slaapkamer was met alleen een nachtlamp als verlichting):

Allemaaldinos

Stap drie: omzetten naar video.

Alle foto’s geëxporteerd uit Lightroom, en in Virtualdub ingeladen. Virtualdub is iets om filmpjes mee te maken, het is uitstekend en het is gratis. In dit geval doe ik er niets meer mee dan alle foto’s inladen en weer bewaren als een filmpje: File > Open video file…, de eerste foto in de reeks aanduiden, en alles wordt automatisch ingeladen. Dan File > Save as AVI… en hopla, klaar.

Stap vier: omzetten naar FLV.

FLV kan gemakkelijk afgespeeld worden door Flash, en is redelijk klein ook, van formaat. Ik gebruik hier de video encoder van Flash zelf voor.

Stap vijf: afspelen. Ik doe dat met Jeroen Wijering’s speler: één swf op uw server, het flv-fimpje ook ergens, eventueel een thumbnail-jpg-beeldje, gebruik de configuratiewizard als je de handleiding niet wilt lezen, hopladiejee:

Jan tekent

zondag 30 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Louis is de tekenaar in huis, zover zijn we al een tijd. En Jan is de wild rondlopende sloeber, of dat is toch de indruk die hij op de meeste mensen achterlaat.

Maar hey: Jan zit nog maar in het eerste kleuterklasje, we weten nog helemaal niet hoe hij zal uitdraaien. Het is gewoon dat hij er nog niet echt aan begonnen is, en dat hij veel te veel plezier heeft met rondlopen en spelen.

Alhoewel, alhoewel: hij begint toch meer en meer te tekenen. Hij kwam aanzetten met een kindje, vannamiddag, met twee verschillende kleur ogen:

Kindje

En hij doet ook samenwerkingen met Louis, tegenwoordig: hij doet de aanzet, en dan moet Louis aanvullen wat Jan “niet kan”. Kijk hier, een dinosaurus op schoenen:

Een dinosaurus met schoenen

Jan kan meer en meer, en Anna kan ook meer en meer, en Zelie en Louis zijn erg aan het veranderen.

We gaan zó hard op onze tellen mogen passen: boeiend!

links for 2007-12-30

maandag 31 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Einde boekje

maandag 31 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

Het jaar is bijna gedaan, mijn boekje is bijna gedaan.

Het is zuiver toevallig hoor, want ik heb meer dan één boekje en ik heb er dit jaar meer dan één gebruikt. Ik heb door de jaren heen een hele resem gewone boekjes met ringen (grote en kleine) gehad. Sinds een paar jaar ben ik overgestapt op Moleskines (nog vóór ze overal te koop waren, ha!): ik heb er een hele zak vol van, kleine, zowel met ruitjes als zonder ruitjes.

Mijn boekje

Maar dit boekje heeft langer meegegaan dan veel: het is mijn eerste grootformaat ruitjes-Moleskine, en ik schrijf er meestal in met een dunne tot zeer dunne stift. Het is dan ook helemaal tot op de draad versleten.

En zoals altijd: al die herinneringen. Aan vergaderingen die, oh, nóg boeiender hadden kunenn zijn dan ze al waren:

Die keer dat het niet zó een boeiende vergadering was

Of die keer dat ik de truuk met de vershoudfolie op de wc-bril met handen en voeten uitlegde:

De truuk met de vershoudfolie en het toilet

Of het eindeloos zoeken naar een manier om dingen op Gentblogt anders (beter?) (in alle geval anders) te placeren dan ze nu staan:

Prutsen voor home page Gentblogt

Of die eindeloze vergadering op school voor Zelies eerste communie, uren en uren aan een stuk:

Eerste communie-vergadering op school

Of al die goede herinneringen aan de bezoeken in de postkantoren in het begin van het jaar:

Op ethnografie

Meeee-mories… en nu: op naar een nieuw boekje. Moleskine, zwart, groot formaat, ruitjes. Ze waren niet meer te vinden in de winkel gisteren, ik ga morgen naar een andere winkel gaan kijken!

Garamond vs. Garamond

maandag 31 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ooh, typografie:

Les Garamond de la famille des Garaldes, par opposition à Humanes et Réales datent du 16e siècle. En rupture avec le dessin des Humanes. Celles-ci sont finalement l’œuvre de dessinateurs qui à l’aide du Pantographe reportaient sur les poinçons un tracé finement exécuté au contraire des caractères Humanes qui pouvaient être encore l’œuvre de scriptoriums, tracés à la plume sur du velin. Au vingtième siècle nous nous sommes retrouvés grâce à la volonté de fondeurs audacieux et plus tard aux courbes de Béziers avec environ 5-6 déclinaisons de l’original dessiné par Claude Garamond.

Garamondvsgaramond2_1.thumbnail

Lees verder alhier.

Japonezers zijn leutig

maandag 31 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik vermoed dat ze van ons hetzelfde vinden. Maar toch.

En eigenlijk: Indischers zijn ook leutig.

Feest!

maandag 31 december 2007 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Hoera! Alle cadeaus zijn (minofmeer, de smeerlappen sloten om 17u vandaag) gekocht en ingepakt, de kinderen zijn gewassen en aangekleed, we zijn er helemaal klaar voor.

Tot volgend jaar!

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338