I Am Box Office

Kàk, maat.

Ik keek er echt naar uit: een verfilming van Richard Mathesons redelijk uitstekende I Am Legend.

Het verhaal in het kort: Robert Neville is de laatste mens op aarde. Alle andere mensen zijn precies vampieren geworden, ze willen bloed drinken, ze gaan dood in het licht, ze zijn allergisch voor look en kruisen, the works.

Het boek begint zonder dat we dat zelfs weten: het gaat over de routine van bevoorrading en versterking van het huis, en radioboodschappen versturen, en het dooddoen van vampieren, en het opkuisen van de lichamen. Hoe verder het verhaal vordert, hoe meer we te weten komen. Neville doet alle vampieren dood, maar na verloop van tijd blijkt dat er niet alleen “gewone” (bloeddorstige, ugh yuck bleah) vampieren zijn, maar ook nog andere vampieren. Never mind, overdag kunnen ze niet functioneren, dus Neville jaagt ook op die vampieren.

Alles lijkt logisch, en in het begin voelen we ons allemaal min of meer met het hoofdpersonage verbonden, maar hoe verder het boek gaat, hoe waanzinniger de situatie. En dan plots is er een switch, en bedenkt de lezer, “hey, als we nu eens dag en nacht omwisselen: dan is Robert Neville de ‘vampier’ die de weerloze ‘mensen’ in de ‘nacht’ doodt”.

En helemaal op het einde, als de “rationele vampieren” hem executeren, beseft Neville dat plots ook: hij is eigenlijk de vampier, hij is het monster, hij is de legende.

Bon. Tot zover het boek. Dat één van de klassiekers in mijn boekenkast is. En dat schreeuwt om een goede verfilming. Ik las vanmorgen de review in De Standaard. Het begon al goed, de intro zei:

Wat als ik de laatste mens op aarde was: als het geen interessante denkoefening is, dan toch een amusante. Will Smith maakt ze; in ‘I’m legend’.

Ooo-kay… Will Smith maakt een amusante denkoefening in I’m Legend? Ik zal het vergevingsgezind op de eindredactie steken, maar ik was al meteen argwanend. Edoch: alle gedachten van een kritiek op de kritiek smolten als sneeuw voor de zon toen ik het einde las, en de reviewer was al meteen honderd rocent vergeven voor wat dan ook:

Het einde van Matheson is zo verbijsterend als het beroemde orgelpunt van Planet of the apes waarin de ontsnapte astronaut het Vrijheidsbeeld ziet en beseft dat de Apenplaneet eigenlijk de aarde is. Maar daar zien de regisseur Francis Lawrence (Constantine) en de scenarist Akiva Goldsman (A beautiful mind, The Da Vinci code) helaas geen brood in. De beunhazen verkiezen een zoutloos happy end met een christelijke insteek. Het is symptomatisch voor de film: er hangen prikkelende ideeën in de lucht, maar de makers laten ze daar hangen of brengen ze terug tot slappe kost die niemand voor de borst stoot.

Oh. My. God. Ze hebben er een happy end aan gebreid?!

Ik kon mezelf niet bedwingen en ik klikte door naar Wikipedia. Gevoelige zielen en mensen die de film nog zouden willen zien, niet lezen:

Anna tells Neville they came all the way from Maryland after hearing his broadcasts. She tells him about a survivor colony in Bethel, Vermont, saying that God sent her to Neville to bring him to the colony. Neville refuses to believe her, telling her that everyone is dead.

That night, hordes of the Infected, who have followed Anna and Ethan to Neville’s home the previous night, attack the house and overrun its defenses. Neville, Anna, and Ethan retreat into the laboratory, sealing themselves in with the Infected woman Neville was experimenting on last. They discover the last treatment has been successful; the key component was lowering body temperature, which Neville believed could give a boost to the serum. Neville quickly draws blood from the patient and gives the vial to Anna, telling her it contains the cure. He then pushes Anna and Ethan into a coal chute. Neville sacrifices himself just as the leader of the Infected breaks through, killing both with a hand grenade.

Anna and Ethan escape to Vermont and locate the fortified survivors’ colony. Anna gives the cure to the guards. In the voice over, she states that Neville’s cure enabled humanity to survive and rebuild, establishing his legend.

Excuse me while I projectile vomit.

Elders over misschien hetzelfde

09.06.2014: Links van 8 juni 2014 tot 9 juni 2014 | 28.04.2014: Links van 24 april 2014 tot 28 april 2014 | 13.12.2013: Links van 9 december 2013 tot 13 december 2013 | 14.01.2013: Golden Globes 2012 | 02.01.2013: Verjaardag! | 24.10.2012: Frankenweenie | 17.06.2012: Goed bed | 07.06.2012: Django: I do declare | 30.05.2012: Tarantino | 18.04.2012: Links van 12 april 2012 tot 18 april 2012

18 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.