Spin van het jaar

Voor het derde jaar op rij is er een Europese spin van het jaar.

En voor het eerst is het een spin waar ik persoonlijk voeling mee heb: de huisspin.

Tegenaria

“De” huisspin is eigenlijk meer dan één soort. De spin van het jaar is dan ook al wat Tegenaria is: zo’n 70 soorten in Europa, 130 wereldwijd. (en om het lastig te maken: naast Tegenaria noemen mensen ook wel eens Amaurobius huisspinnen, omdat ze er zo op lijken, maar dat zijn dan weer kaardespinnen)

In alle geval en zoals het persbericht zegt: wellicht is er geen enkele andere spin zó verantwoordelijk voor irrationele angst als de huisspin. Er zitten er in elk huis: in hoekjes, rustig in hun web te wachten. Ze zijn ‘s nachts actief, en als ze dan in een gladde badkuip vallen, geraken ze er niet meer uit.

En dan begroet ‘s morgens dit de argeloze badkamerbezoeker:

Tegenaria parietina

Het is visceraal: weinig mensen zullen niet schrikken als ze plots zo’n vliegensvlug groot donker behaard beest op de witte achtergrond van het bad zien krieuwelen. Maar dat is nergens voor nodig, want zelfs àls ze zou bijten, wat bijna onmogelijk te provoceren is, zelfs dan is ze compleet onschadelijk.

Voorzichtig oppakken en op een beschutte, rotsachtige plaats buiten zetten als je ze niet binnen wil houden. Niet dooddoen, dat is nergens voor nodig.

Tegenaria sp.

Meer informatie bij Arabel.

 

7 reacties op “Spin van het jaar”

  1. Ik kan me er inderdaad erg over opwinden als ik iemand zo’n beestje zie doodslaan. Toegegeven: het zijn geen vrienden van me (alhoewel ik zelf ook behoorlijk harige poten heb), maar ze verrichten nuttig werk in huis. Ik zet ze meestal met behulp van papier en een bekertje buiten in de bosjes.

    Vliegen en muggen sla ik dan weer wel kapot, die zijn nergens goed voor.

Reacties zijn gesloten.