Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

G plus

Het begint epische proporties aan te nemen. Zonet zat deze persmededeling in de mail:

Met fierheid stellen wij een nieuw Gents initiatief voor: G plus. Gelet op de dreiging van het separatisme van de NG-A in Gent hebben gelijkgezinden van Gentenaars, nieuwe-Gentenaars en uitgeweken Gentenaars over de ideologische grenzen heen de koppen bij mekaar gestoken en de krachten gebundeld. G plus is een ongebonden vereniging die zich inzet tegen het separatistische discours van enkele van onze stadsgenoten en oproept tot samenwerking.

Verontwaardigd

De initiatiefnemers van G plus zijn verontwaardigd over zoveel kortzichtigheid en verkramptheid waarmee onze stadsgenoten hun discours formuleren. Het hanteren van archaïsche begrippen en middeleeuwse structuren getuigen van een gevaarlijke en dus verwerpelijke ideologische overtuiging. De beelden van de wantoestanden uit het nabije verleden doemen opnieuw op. ‘De retoriek van de Gentse separatisten getuigt van zelfverheerlijking en apartheid’ aldus de initiatiefnemers van G plus.

Positief alternatief

Als antwoord op deze ontsporing brengt G plus een positief verhaal van solidariteit en verdraagzaamheid. Wij roepen de Gentenaars, nieuwe-Gentenaars en uitgeweken Gentenaars op om het gezond verstand te gebruiken en zich niet in te laten met het demagogisch discours van Gentse separatisten. De evoluties en ontwikkelingen van de laatste eeuwen vormen een positieve evolutie ten dienste van de welvaart en het welzijn van onze stad Gent. Wie deze verwezenlijkingen bedreigt, zal G plus op de weg vinden. G plus roept op om de handen in mekaar te slaan en front te vormen tegen de separatisten.

Geef Gent wat het nodig heeft!

In de plaats van het bouwen van muren en het creëren van eilanden wil G plus iedereen de hand reiken om samen te werken aan datgene wat Gent nodig heeft. Op basis van de noden en verwachtingen van de Gentenaars formuleert G plus een ambitieus, maar hedendaags en realistisch antwoord:

 1. Teneinde Gent volwaardig te kunnen uitbouwen vraagt G plus de uitbreiding van Gent met de gemeenten Evergem, Lovendegem, Nevele, Deinze, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Merelbeke, Melle, Destelbergen, Lochristi en Wachtebeke.
 2. Om de belangen van de uitgeweken Gentenaars te behartigen eist G plus taal en culturele faciliteiten in Waarschoot, Zomergem, Knesselare, Aalter, Zulte, Nazareth, Gavere, Oosterzele, Wetteren, Laarne, Lokeren en Moerbeke en bij uitbreiding in heel Oost-Vlaanderen en Vlaanderen. De procedure zal worden opgestart voor de erkenning van de Gentenaars als stedelijke minderheid in de rest van België en de EU.
 3. Teneinde de politieke belangen van het Gentse electoraat veilig te stellen stelt G plus een kieskring Brugge-Gent-Antwerpen voor. De Gentssprekenden die uit deze kieskring vallen geldt het inschrijvingsrecht.
 4. Om een correcte vertegenwoordiging in de besturen te realiseren zijn pariteit in de Bestendige deputatie, de Vlaamse- en federale regering van Gentenaars en niet-Gentenaars noodzakelijk. Aansluitend moet de vertegenwoordiging in de Provincieraad en het Vlaams- en federaal parlement worden herzien.
 5. Als de belangen van de Gentenaars worden geschaad, moet voor G plus op ieder niveau een alarmbelprocedure worden voorzien. Voor de hervorming van sommige wetten moeten speciale meerderheden worden ingesteld. Op alle bestuurlijke niveaus dienen Gentenaars te kunnen genieten van vetorecht.
 6. Meer Oost-Vlaams geld voor Gent om haar functie als provinciehoofdstad volwaardig te kunnen vervullen. Bij uitbreiding ook vanuit de Vlaamse- en de federale overheid.
 7. Erkenning van Vlaanderen als tweetalig gebied: Nederlands en Gents. De communicatie met en van de overheid dient in beide talen te gebeuren. Een correcte invulling kan, in functie van de continuïteit van de dienstverlening, echter niet worden gegarandeerd. De Nederlandstaligen worden dan ook gevraagd om het Gents te spreken.

Namens de initiatiefnemers van G plus,

Robrecht De Wolf – co-voorzitter
Walter van Waterloo – co-voorzitter

10 reacties

 1. Dit verhaal begint een heel eigen leven te leiden. Benieuwd waar het zal eindigen. Voorlopig blijft het genieten van de leuke persberichten en eisenpakketten.

 2. En die klein mannen intussen maar creperen in Bulgarije.

 3. De Gentenaars mogen hun handjes toope leggen dat ik ten zuiden van Gent woon, en geen luchthaven ter beschikking heb. Want was’kik chef-macadam van een marginaal luchthaventje ergens in de noordelijke periferie van Gent, ik begon terstond nachtvluchten uit te voeren met Antonovs boven de Muide en de Brugse puurte!
  Ne keer zien of ze dan nog zwovele klap zoen ein.

 4. Eindelijk wordt Nevele geannexeerd!

 5. Al die vermeende initiatieven beginnen Gent stilaan zwaar belachelijk te maken in de rest van Vlaanderen.

  Straks mag Gent dus de titel ‘belachelijkste stad van Oost-Vlaanderen” dragen in plaats van ‘grootste stad’…

 6. Oh? Kan met niet tegelijk vóór Gent en vóór Vlaanderen zijn, soms?

 7. Alejandro de Toledo

  zaterdag 2 februari 2008 at 14:59

  Nu is de maat vol: Neen aan de vergentsing van de gentse rand.

 8. @Herman: ik zou als Aalstenaar, en ik zeg dit met veel respect voor de stad van mijn vader, toch 1) proberen om aan te voelen dat ironie niet alleen in een carnavalspak dient
  te geschieden en 2) voorzichtig zijn met wie of wat een minder goede reputatie heeft als Oostvlaamse stad. En anders moet u maar zelf een beweging oprichten. En dan nog zeggen dat de Aalstenaars tot nu toe niet geviseerd worden, vanuit een diep gevoel van barmhartigheid wellicht:)

 9. @Els: gewoon medelijden. In Aalst is er al miserie genoeg. (Ja, ook in Gent kijken we Daens)

 10. @Els:

  Ik had al lang door dat dit een parodie was hoor en niet serieus te nemen, maar zo komt het in de pers niet altijd over.

  Enne, Aalst is géén Oost-Vlaamse stad, ook al ligt ze dan officieel in Oost-Vlaanderen. Aalst is een Brabantse stad (net als Ninove trouwens). Dat kan je onder meer mooi zien op een dialectenkaart van Vlaanderen, waar de scheiding tussen Oost-Vlaamse en Brabantse dialecten mooi ten westen van Aalst loopt.

  Begijp me niet verkeerd – ik vind Gent een van de allermooiste steden van ons Vlaamse landje. Ik heb er gestudeerd en ik werk in de rand ervan. Dat er heel wat West-Vlamingen blijven hangen is een feit, maar kan je ze ongelijk geven als je ziet wat Gent te bieden heeft?

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑