Hol uzelf eens achterna

Ik weet niet meer over welke krant in de Verenigde S van A het precies ging, maar het was in ieder geval niet van de minste.

Dat de mensen van de krant dringend eens moesten beseffen, zei iemand die het kon weten, dat DeKrantOnline niet zomaar een sideshow was van de gedrukte en op papier gedistribueerde DeKrant. Dat ze het langzamerhand in hun hoofd zouden moeten krijgen dat de papieren DeKrant maar een sideshow is van DeKrantOnline.

Zo ver zijn we nog niet in België, maar toch… Knack is goed bezig:

De editie van woensdag 16 juli werd op maandagavond afgesloten voor het nieuws van het ontslag van premier Yves Leterme bekend raakte. Daarom besloot Knack om op vrijdag een extra nummer uit te geven.

De redacties van Trends en Knack.be werkten mee aan het nummer, dat 52 pagina’s telt. De editie is enkel via de losse verkoop beschikbaar, dus ook abonnees moeten naar de winkel.

Breaking news is uw ding niet meer, Knack. Houd u op papier bezig met achtergrond en context.

16 reacties op “Hol uzelf eens achterna”

  1. Als u de speciale editie van Knack had gelezen dan had u geweten dat ze bulkte van de achtergrond en context. Het breaking news hadden we uiteraard op onze website Knack.be. Daarvoor maak je inderdaad geen speciale editie als weekblad.
    Geloof niet alles wat bloggers schrijven.

    Karl van den Broeck
    hoofdredacteur Knack

  2. @ Karl van den Broeck, ik zat echt niet te wachten op nagekauwd nieuws na de “crisis” op 14 juli. Alles werd al becommentariëerd in de kranten met de nodige achtergrondinformatie. Uw bijlage was dan ook volledig overbodige bladvulling. Ik heb het dan ook helemaal laten liggen, en het ligt nu waar het hoort: bij de papierboer.

  3. Het zou trouwens eens dik tijd worden dat Knack , ook écht een Knack gaat worden (terug) . Het niveau van vandaag is niets meer als een EOS of een Story.

  4. Gelukkig dat niet iedereen de mening van Michel en Huug deelt. De extra Knack bood een boeiende meerwaarde op de dagelijkse verslaggeving van Knack.be, de kranten en de TV-journaals. Wat ik las in de interviews met Bart De Wever en Luc Van Den Bossche had meer om het lijf dan wat ik elders die week las. Het enige artikel waar ik wat op mijn honger bleef zitten was dat over de definiëring en het gebruik van de term “confederalisme”. Misschien zou het voor de Knack redactie eens nuttig zijn om de founding fathers van het CD&V stichtingscongres (Kortrijk 2001), waar de term officieel in het CD&V partijprogramma terecht kwam, eens op te zoeken voor een interview!

  5. Hola, niet zo snel.

    Ik heb me niet uitgesproken over de inhoud van die extra Knack. Ik heb die niet in de handen gehad, en ik kan er dan ook niets over zeggen.

    Zonder de context van de actualiteit errond klinkt het nu alsof ik een beetje loos tegen Knack zit te fulmineren. Het punt is dat de boodschap op de website van Knack mij deed vermoeden dat het een actua-nummer zou worden.

    Wist ik veel dat er op anderhalve dag tijd zodanig veel aan de “achtergrond en context” veranderd was dat niet twee dagen vroeger kon gezegd worden, en dat de “context en achtergrond” niet konden wachten tot de volgende week?

    Maar vooral, voorál: diezelfde vrijdag dat het absoluut nodig was om nog eens een speciaal nummer uit te bregen, was de context nóg eens helemaal radikaal veranderd sinds de afsluiting van het speciaal nummer. Een historie van de koning en een al dan niet geweigerd ontslag, weetunogwel?

    Vandaar het zichzelf achternahollen: een feit gebeurd op woensdag net ná de deadline voor afsluiting? Hopla, snelsnel een extra nummer drukken! Deadline donderdagnacht, vermoed ik. En kijk nu: net na dié deadline is er wéér een nieuw feit.

  6. Dank Jeroen, voor de steun.

    Knack probeert op een intelligente manier om te gaan met de nieuwe werkelijkheid. Het internet is onze bondgenoot, niet onze vijand. Dat proberen we aan te tonen met Knack.be en ook (een keer per jaar) met Knack e-Mag (http://viewer.zmags.com/showmag.php?mid=ghfgt&preview=1&_x=1#/page0/).
    Wij brengen op Knack.be regelmatig primeurs, sneller dan de kranten. Kranten kunnen hun primeurs niet weggeven op hun site, anders parasiteren ze op hun printversie. Weekbladen kunnen dat wel.

    In de gedrukte Knack proberen we ook eigen nieuws te brengen in plaats van het bekende nieuws te herkauwen. Daarnaast blijft opinie, duiding en achtergrond uiteraard erg belangrijk. Ook proberen we een brug te slaan naar de betere non-fictie.

    Zo’n extra nummer zoals dat over de crisis is meer dan een gimmick. De gewone Knack die we die week hadden gemaakt, lag 2 weken in de winkel. Het zou wel erg jammer geweest zijn als we dat niet hadden gecorrigeerd met een extra nummer.
    Ik vind het jammer dat Michel ons zomaar bij het grof huisvuil zet zonder het extra nummer gelezen te hebben. Hij verwacht van ons blijkbaar meer ernst en billijkheid dan hij zelf kan opbrengen. Ook al is Knack niet zijn lijfblad, dan nog is het niet netjes dat hij onze inspanningen niet objectief wil bekijken.
    Knack heeft (net als andere printmedia) wel degelijk een toekomst, als we een doordachte strategie op papier en online (en voor mijn part ooit ook op televisie en radio) ontwikkelen die het ‘merk’ Knack versterkt.
    Het internet biedt enorme kansen. Zo hebben we meer plaats voor kunstkritiek doordat we nu korte versies van recensies publiceren en langere (onbeperkt) versies online in onze recensieblog (blogs.knack.be/cultuur). Tot groot jolijt van onze recensenten, de cultuursector en de cultuurliefhebbers.
    Hetzelfde geldt voor onze Vrije Tribune-blog (blogs.knack.be/vrijetribune) die voor iedereen openstaat en waaruit we in Knack fragmenten publiceren.

    Karl van den Broeck
    De echte

  7. Ik ben een -milde- fan van Karl van den Broeck ‘de echte’, t.t.z. die van Knack en vroeger DM. Omdat hij wel eens lekker scherp schrijft.

    Maar dàt lees ik nu toch met de beste wil van de wereld niet in wat Michel schrijft :
    ‘Ik vind het jammer dat Michel ons zomaar bij het grof huisvuil zet zonder het extra nummer gelezen te hebben. Hij verwacht van ons blijkbaar meer ernst en billijkheid dan hij zelf kan opbrengen. Ook al is Knack niet zijn lijfblad, dan nog is het niet netjes dat hij onze inspanningen niet objectief wil bekijken.’

    Waarom zo de man spelen, trouwens.

    Extra editie gekocht en links en rechts iets uit gelezen, overigens.

  8. Beste Michel,

    Als je de extra editie had gelezen dan had je geweten dat ze absoluut niets met breaking news te maken had. .in de zin “Breaking news is uw ding niet meer, Knack. Houd u op papier bezig met achtergrond en context.” wordt Knack volgens mij bij het grof huisvuil gezet.
    Als dat niet jouw bedoeling was, mijn excuses.

  9. Oh. Dus als u schrijft

    De editie van woensdag 16 juli werd op maandagavond afgesloten voor het nieuws van het ontslag van premier Yves Leterme bekend raakte. Daarom besloot Knack om op vrijdag een extra nummer uit te geven.

    dan heeft de publicatie van het extra nummer niets te maken met het feit dat er “breaking news” was? Dat was iets dat absoluut niet kon wachten tot zes dagen later, wanneer het allemaal wat meer bezonken was en er nog wat mensen meer zouden unnen bevraagd geweest zijn?

    Okay, genoteerd.

  10. Lijkt me eerder een molletje dat de echte belachelijk probeert te maken.

    En dat gij dat nu niet wilt verstaan zeg, Michel, van die commentaar op dat breaking news, ge zij gij normaal toch niet van gisteren gij.

Reacties zijn gesloten.