Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Verbouwingen: de keuken (ii)

Zo. Een paar dagen werk verder, en het begint er al serieus op te trekken.

Wat er gebeurd is:

 • Zes kasten zijn weggehaald (een paar zelfs in stukken geklopt, hoera!) of staan klaar om weg te halen: twee grote bruine, twee grote witte en twee kleinere witte.
 • Een omkasting rond de deur is gemaakt.
 • Tegen één muur staan de nieuwe kasten er, met planken erin maar nog geen deuren eraan.
 • Tegen een andere muur staan de nieuwe kasten er ook, met laden erin maar ook nog zonder deuren.
 • De koelkast en de diepvries staan op hun definitieve plaats, en de deur van de diepvries is omgekeerd van draairichting, zodat het nu één groot Amerikaansefrigdiepvriesdink lijkt.

Alle kasten zijn leeggemaakt, alle dozen zijn leeggemaakt, en de nieuwe kasten zijn min of meer opgevuld met wat er uit de oude kasten en dozen komt. Er zal nog wat gesnoeid worden in de inhoud.

Kijk, zó zag het er in de bijkeuken uit vóór de werken:

Bijkeuken, voor

En dit is hoe het er zich nu verhoudt:

Bijkeuken, na

Er komen nog kasten boven de kasten die er nu staan en boven de koelkast/diepvries, en er komen ook nog deuren vóór de laden (die trouwens van die machtig grote laden zijn waar tot 50 (en in de onderste nog meer) kilo in kan, en die zo’n ongelooflijk anti-dichtsmijt-systeem hebben, dat de laden zelf zo helemaal zachtjes inschuiven de laatste paar centimeter — en ook dat het laden met onderverdelingen zijn, en ook dat ze helemaal tot op het einde kunnen uitgeschoven worden — gerief, dus).

O ja, en die zooi daar in de achtergrond, die wordt aangepakt van zodra de living boven zijn bibliotheek en zitgelegenheid heeft, en het achterhuis zijn bibliotheek.

De muur aan de ene kant was zo:

Keukenmuur, voor

Van links naar rechts is daarmee gebeurd: wit kastje weggesmeten, grote witte kast voorlopig gehouden om dingen in op te slaan, frigo en microgolf verhuisd, witte kast weg, radiator weg, wit kastje weg, kleine diepvries eronder bijna weg, grote diepvries verhuisd, hangkast aan de muur weg.

En dat ziet er nu zo uit:

Keuken, kasten Keuken, kasten

Keuken, kasten Keuken, kasten

Muur met kasten

De inhoud van de kasten is dus helemaal voorlopig: wat er in komt is al helemaal uitgekiend, namelijk. De linkerkast onderaan is voor de boekentassen en de sportzakken en zo van de kinderen, het kastje uiterst rechts is voor kuisgerief en strijkplank. En de drie in het midden zijn voor voorraad. Corn flakes, blikken, bokalen, dat soort dingen. Ja, da’s nogval veel plaats. En ja, we hebben dat nodig.

Wat wij nog gaan doen:

Zicht naar de koer

Behalve de inhoud van de kasten links: zo ongeveer alles wat op de foto staat leegmaken, zowel vanbinnen als wat er op staat.

Wat Peter en Freya gaan doen terwijl wij weg zijn:

Zicht naar de bijkeuken

Aan de linkerkant van de foto hierboven komen kasten, van het ene eind tot het andere. Voor eetgerief en ontbijtbenodigdheden, voor potten en pannen, voor bestek, voor glazen. Laden onderaan, daarboven een inox werkblad, en daarboven nog kasten. Dat wordt, zoals ik al zei, doorgetrokken in de bijkeuken met kasten bovenop de kasten die er al staan.

Waar nu nog een radiator staat, zal een centraal blok beginnen, dat net iets voorbij de poot van de tafel zal komen, en een centimeter of tien-twintig breder zal zijn dan de kolom waar nu die radiator staat. De breedte zal later aangevuld worden met een U-profiel om de muur op het eerste te ondersteunen.

Ondersteunen? Ha ja: waar nu de trekzetel staat (dat donker ding met een paars deken erop), zal binnenkort de trap naar het eerste vertrekken. Daar moet nog een gat in de muur voor gemaakt worden, en dat gat zorgt ervoor dat ondersteuning nodig zal zijn. Dat gat, en de vijftig of zo jaar geleden doorgesneden en/of doorgerotte balk op het eerste, waardoor ons huis jaren en jaren aan een stuk blijkbaar enkel recht bleef uit gewoonte, en niet wegens steunende muren of zo.

Maar dat gat, dat zal dus voor iets later zijn, want daar moet Stijn de aannemer nog een briefing voor krijgen van Elias de architect, en moeten er nog dagen afgesproken worden en zo.

Het centraal blok zal trouwens ook over de hele oppervlakte een ameliniumenen inoxenen werkblad hebben. Met in het midden een naadloos ingewerkte reuzengrote spoelbak waar de grootste Le Creusetpot ter wereld in past. En in het midden van de spoelbak een vergruizelaar.

En onder het blok ruimte, aan de ene kant, voor twee enorm grote verrolbare vuilbakken (één restafval, één PMD) en laden met allerlei gerief genre zeven en raspen en dergelijke, en aan de andere kant ruimte voor potten en pannen.

Spannend!

7 reacties

 1. Woow, die kerel heeft een fisheye lens.

  En ik een preview van mijn commentaar. Hoe spannend allemaal.

 2. Properkes! Maar wat ik niet zie of lees in dit waterdichte plan: waar gaat al het kinderspeelgoed naar toe? Meer nog, als vader van drie plusminus leeftijdgenootjes van uw kadeeën: waar ís het speelgoed überhaupt? Want ik kan mij dus geen twee meter verplaatsen in mijn kot zonder over de megablocks / playmobils / boekskes / boerderijdieren / matchbokskes / plastieken brol te struikelen hé. Waar steekt ne mens dat allemaal?

 3. Kinderspeelgoed zit voor een deeltje op hun kamers, maar vooral in die zooi daar achter de bijkeukenachtige ruimte.

  En ook wel overal in huis verspreid. Maar het komt dus allemaal in een aparte speelkamer, met veel grote kasten om op te bergen.

 4. En gaan jullie nog eten in de keuken? Ik bedoel tafel en stoelen of aan een werkblad ofzo?

 5. De tafel zal ongveer staan waar ze nu staat, maar dan een tafebreedte naar de venster toe.

  Plaats genoeg om rond te lopen en zo.

 6. Dat ik jaloers ben. Miljaar.

  Proper.

 7. Ziet er al goed uit. Komt helemaal in orde als je ’t mij vraagt. ’t Zal leuk zijn om terug te komen uit vakantie in een gloednieuwe keuken.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑