Wat is informatiearchitectuur?

Is dat nu zo’n moeilijke vraag?

Blijkbaar wel, als ik de laatste paar dagen op de mailinglijst van het IA Institute volg.

Dat gaat over en weer, en dat draait rond de pot, en dat neukt mieren, en dat stelt allerlei loze initiatieven voor (we gaan het met een wiki definiëren! nee, we gaan samenkomen in een hut en het van persoon tot persoon doen! nee, we gaan de definitie op Wikipedia bepotelen! nee, we gaan er een specifieke mailinglijst voor oprichten!), en dat komt maar niet tot een conclusie.

Informatiearchitectuur (IA), voor mij, is de kunst en de wetenschap om dingen vindbaar en bruikbaar te maken.

Mis ik daar iets mee? Gaat het enkel over “organising and labeling”, zoals op de site van het IAI staat? Nee, ik vind dat niet. Het gaat ook over processen bijvoorbeeld, vind ik. En over methodologie.

En moet dat absoluut beperkt blijven tot “web sites, intranets, online communities and software”? Voor mij gaan die principes net zo goed op voor het organiseren van een boek of een hele bibliotheek als voor pakweg een cursus die zowel op papier als op PowerPoint als in een programma als op een website staat als van mens tot mens gegeven wordt.

Voor IAI is het “bringing principles of design and architecture to the digital landscape”, en ik ben het daar dus radikaal niet mee eens. Waarom u beperken tot de website van Ikea als dezelfde principes ook te gebruiken zijn voor de gedrukte catalogus van Ikea?

En ja, wat ik als informatiearchitectuur beschouw, dat overlapt met andere disciplines, maar het leven is nu eenmaal niet in hokjes in te delen. En als er één ding is dat IA niét is, en wat mensen precies denken dat het wél is, dan is het wel “alles in boompjes en vakjes steken”.

Elders over misschien hetzelfde

01.11.2013: Links van 24 mei 2013 tot 1 november 2013 | 19.07.2013: 11% | 25.03.2013: Op zoek naar volk | 28.01.2013: Evaluatie | 06.01.2013: Einde vakantie, begin 2013 | 28.12.2012: De laatste | 20.12.2012: Een dagje Amsterdam | 15.12.2012: Vergaderingen, vergaderingen | 14.12.2012: Feestje! | 16.08.2012: Eerste werkdag

5 Comments

Zeg uw gedacht

Navigatie

Vorige entry:

Volgende entry:

» homepagina, archief

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.