Die keer dat ik Ubuntu door het venster ging smijten

Ik was er helemaal tevreden van, van Ubuntu 8.04. Dat deed wat het moest doen op mijn laptop, maanden aan een stuk.

En toen heb ik de laatste versie erop gezet, 8.10 Intrepid Ibex.

Hardy Heron, Intrepid Ibex, zo gráppig maat. De volgende zijn wellicht Jolly Jumper en Killer Kiwi?

Punt is: het werkt niet meer. Draadloos netwerk weigert te werken als het niet bij ons thuis is, als hij een tijd op de screen saver staat, vind ik mijn computer terug met een vastgeroest scherm: de muis werkt wel nog, maar ik zie enkel een lege desktopachtergrond. Oh, en leukst van al: het geluid is helemaal naar de zak.

Alsa aan, Alsa af, Pulseaudio aan, Pulseaudio af, Pulseaudio herinstalleren, OSS hier, OSS daar, Pulseaudio nóg eens herinstalleren, Pulseaudio deze keer helemaal maar dan ook helemaal oblitereren en alles Alsa, nog maar eens Pulseaudio… álles heb ik geprobeerd.

En nee, ik weet van ver noch van dicht wat ik aan het doen ben. ‘t Is te zeggen: ik snap allemaal wel wat de acroniemen en zo betekenen, maar ik heb er geen idee van waarom het niet werkt. Niémand, blijkbaar: de vele tientallen “definitieve pulseaudio howto” of “sound troubleshooting redux ubuntu intrepid ibex the only one you’ll ever need” of gelijkaardige, die komen er allemaal op neer van “smijt alles eens weg, en herinstalleer het eens, en dan zou het moeten werken”.

Voor een paar mensen werkt dat, voor veel mensen werkt dat niet, en als er dan doorgevraagd wordt, eindigt het meestal met “man, I haven’t got a clue, sorry”.

De computer waarop ik het doe is een plain vanilla Dell laptop, zoals miljoenen andere mensen er ook een hebben, maar het werkt niet. Heel soms krijg ik er gekraak uit, meestal krijg ik er niets uit. Gisteren heb ik heel Ubuntu geherinstalleerd en werkte het even. Tot de volgende update.

Het laatste is dat ik zelfs geen connection meer kan leggen met de PulseAudio server. Kloterij maat, ge kunt het u niet inbeelden.

Als het kapot is, dan is het dus echt helemaal radikaal kapot, in Linux.

4 reacties op “Die keer dat ik Ubuntu door het venster ging smijten”

  1. De volgende wordt Jaunty Jackalope.

    Wireless is bij mij serieus verbeterd. NetworkManager werkt eindelijk zoals het moet. Ik steek uw probleem op een slechte driver; dat is nog altijd de achilleshiel.

    Ik heb eens met Pulse gespeeld, bij mij werkte dat. Voor de veiligheid ben ik toch teruggegaan naar ALSA.

    Dit gezegd zijnde: als het kapot is, is het inderdaad kapot. Veel meer dan apt-get autoremove --purge en terug installeren kunt ge dan niet doen.

  2. dat is dus de reden waarom ik het schijt krijg van ubuntu… ge zult mij wel een elitaire linux gebruiker noemen (heb dan ook al 10 jaar enkel een linux workstation) maar ik moet niet weten van al die distro’s die het zo makkelijk maken…
    Iedere keer als ik zoeen installeer (of het nu ubuntu of opensuse of fedora of whatever is) krijg ik daar miserie mee… en altijd op zo’n manier dat ik (of andere “specialisten”) het niet gefixed krijgen…
    Geef mij maar plain vanilla debian, slackware, arch linux of nog liefst van al lunar-linux (waar ik zelf maintainer voor ben). Nee, dank je ik hoef geen helpende hand in wat ik waar installeer en ja ik zoek soms lang tegen dat iets met manieren werkt… maar als het werkt blijft het werken. (dus steek vooral niet de schuld op “linux” want daar scheelt het niet aan)

Reacties zijn gesloten.