Train wreck

Kottke heeft zijn site veranderd van uitzicht. Ik zou het nooit geweten hebben want ik lees hem enkel via RSS: hij was in de tijd één van de eerste mensen emt een weblog die professioneel gingen, en hij moet dat toen gevierd hebben door zijn commentaren af te sluiten.

Wat het meteen compleet nutteloos maakte om ooit nog zijn site zelf te bezoeken.

Maar oh boy, wat een ramp is het geworden, die laatste update:

Kottke1

De lelijke blauwe rand (een “hommage” aan een veel beter gelukt vorig design) zullen mogelijke lezers wel gewoon worden, dat is het probleem niet.

Wat dan wel?

Dat Kottke ervoor gekozen heeft om zijn site in Myriad Pro te zetten.

Dat is, euh, wacht, ik zoek naar een geschikt woord… achterlijk. Op ‘s mans Macintosh mag het er misschien in orde uitzien, maar tot nader order is Myriad Pro géén font dat gemaakt is om op het scherm te lezen. En al helemaal niet op Windows:

Kottke2a

Anemisch en te druk tegelijk, de kerning trekt op geen oude slets, letterspatiëring te groot en woordspatiëring te klein, in één woord: onleesbaar.

Het verschil met een lettertype dat wél voor het scherm gemaakt is:

Kottke2b

Er is een reden waarom bedrijven als Microsoft veel tijd en moeite steken in lettertypes die op het scherm gaan gebruikt moeten worden.

4 reacties op “Train wreck”

  1. Op een Mac ziet het er inderdaad beter uit — iets met een verschil tussen renderen op lettervorm of renderen op iets anders ofzo, in ieder geval dat grote verschil tussen Cleartype en de anti-aliassing onder OS X. Bla. Overigens ziet het er minder strak uit dan andere lettertypes. Myriad Pro is inderdaad geen letter voor broodtekst.

    Die blauwe rand maakt — naast de pagina lelijk — het scrollen nog eens lastiger ook, want een pagedown verstopt nu een regel, misschien twee, achter blauwe meuk.

  2. Zijn nieuwe ‘look’ bevalt me ook niet. Gelukkig lees ik zijn blog ook via RSS. Misschien zou hij zich beter weer wat meer concentreren op de inhoud of ben ik de enige die iets minder regelmatig zijn blog bezoekt ?

  3. ik schrok me deze week een ongeluk als ik zijn vernieuwde layout zag. Zijn vorige, die toch al een aantal jaar meeging, was zo tijdloos door zijn eenvoudig en origineel concept. Jammer, en het is in ieder geval geen verbetering.

Reacties zijn gesloten.