Archief voor februari 2009

 

Examen

zondag 1 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Het was vandaag het examen ballet. Het is goed gegaan, zegt Zelie, al was ze wel soms vergeten te lachen.

De kinderen moesten twee aan twee binnengaan, en dan een half uur dansen.

Alleen ballet!

De pianospeler sprak alleen Frans, en de examinator was een dame die helemaal uit Cork gekomen was, en die sprak enkel Engels.

Niemand mocht er bij zijn, noch de lerares, noch ik. Ik heb dan maar mezelf overwonnen en met mama van het meisje dat met Zelie binnengegaan is, gebabbeld. En met de lerares van Zelie.  

Ongelooflijk, eigenlijk, dat balletexamen: blijkbaar is er niemand anders in heel België die het Imperial Classical Ballet-examen mag, of kan, afnemen.

‘t Is wel een gezonde houding, denk ik: ze gaan ervan uit dat het niet is omdat je een goede danseres bent, dat je ook noodzakelijk een goede lerares bent. En zo moest de lerares van Zelie, die heel haar leven al danst en lesgeeft, onlangs nog een thesis schrijven, en scripties, en examens afleggen — of anders was ze geen CDE — certified dance educator — meer.

…maar Zelie kan nu wel over de hele wereld terecht met haar kennis, en met haar examenresultaten zit ze meteen in de juiste graad, en ze weet genoeg om overal ter wereld mee te zijn.

Ze heeft haar woordenschat onder de knie: net zoals ze van letters woorden en van woorden zinnen kan maken, net zoals ze van noten muziek kan maken, kan ze van een esoterische mengeling van Engels en Frans, zonder nadenken, een dansroutine maken.

two passé en avant / one en arrière
two walk en avant and one posé first arabesque
two polkas to the side and four jetés ordinaires
three glissades derrière and one assemblé under
two soubresauts and one échappé sauté
sixteen changements
three pas de chat and one assemblé over
four pas de basque glissé

Oops

zondag 1 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Men neme:

 • 2 boterhammen
 • 1 grote schel gouda
 • 1 grote lepel mosterd

Met combinere de ingrediënten, en men steke ze in de juiste volgorde tussen zo’n griltoasterwafelbakijzermachine.

En dan, zeer belangrijk: men vergete niet dat die dingen tussen die griltoasterwafelbakijzermachine zitten.

Wreed accident

‘t Is allemaal gelukkig opgekuist geraakt, maar toch.

Brunch

zondag 1 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Nog goed dat ik niet wist dat er vandaag allemaal mensen bij zouden zijn die ik niet kende, anders had ik het mij, denk ik, ontzien. En dan was ik thuisgebleven, en had ik een Fijne Dag gemist.

Els had groentensla gemaakt met courgetten en aubergines en pepers en dingen, en twee quiches, en croque monsieurs (in twee, nee in drie keer), en soep, en vanalles.

Wij hadden salade niçoise, en hespenmousse, en fruitsla mee, en chocolade– en citroentaart van bij Tartes Françoise, en dus cheesecake.

Cheesecake

En alles was ongelooflijk lekker, mijn taart incluis, en we hebben er met een halve bak West-Vleteren een punt achter gezet.

sandra axel en jan els west-vleteren

Het was, eigenlijk, al heel heel lang geleden dat wij nog eens sociaal waren geweest.

We moeten dat meer doen, eigenlijk.

The Next Generation Zen

zondag 1 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Star Trek TNG goes horribly wrong in a series of short, surreal and very zen mashups: Episode 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13. [MeFi]

Recent gekocht

zondag 1 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Een tube crème tegen gevogelte.

Een slaapset (kussens, onderlegger, maskers) met blauw en geel haar op.

Veertien appelschijven. Zonder suiker.

Drie melksnorren (voor geheimschrift).

Jacques-Yves Cousteau.

Yosa Buson’s familierecept voor kimchi met haggis.

Een jaarvoorraad antieke karmozijnen neus- en oorhaartrimmers, met parelmoer ingelegd.

The Mossad Men’s Choir Sings James Last, live at Budokan.

Prins Albert (de Grimaldi, niet de piercing).

Een kwartje kilo camembert.

Yksi kaksi kolme

zondag 1 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Omdat dit niet genoneg op het internet kan gezet worden.

Åke Blomqvis is wijs:

Astroturfing voor beginners

maandag 2 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Soms is het bijna ontroerend, de manier waarop mensen met het medium internet omgaan.

We hebben wel eens restaurantbesprekingen of dergelijke op Gentblogt staan, en daar komen regelmatig mensen van andere restaurants of zaken hun commentaar op geven.

Soms subtiel, en soms ook helemaal niet. Zoals deze brave mensen, allemaal gisteren om 22u02 (nee, ook geen idee hoe ze zoveel tekst op minder dan één minuut in die reactieformulieren gekregen hebben), allemaal van hetzelfde IP-adres:

Reactie op De beste Gentse pitta door Sancy
Ik vindt de beste Pitta zaak in Gent Pitta S. ik heb al overal pitta’s geeten maar de lekkerste vond ik toch wel in Pitta S. in de Goedendagstraat te Gent-Meulestede.

Reactie op De beste Gentse pitta door Kenneth
In Gent vindt ik dat Pitta S. zeer goed is kwa hygiëne en smaak. Ze zijn daar zeer vriendelijk tegen de klanten en zijn allesinds niet gierig met hun vlees en frietjes. Kortom, PITTA S.

Reactie op De beste Gentse pitta door Dimi
Idd, de beste pitta’s zijn toch wel te verkrijgen bij Pitta S. Zeer goed kwa smaak en zeer proper. Er is ook van alles te verkrijgen.

Reactie op De beste Gentse pitta door Stijn
Dat klopt dus echt, ik vind dat ook

Reactie op De beste Gentse pitta door Micheal
Overdreven lekkere pitta’s te verkrijgen bij Pitta S. in de Goedendagstraat.

Reactie op De beste Gentse pitta door Selo
Pitta S. heeft een goeie service en zeer lekkere pitta’s.

Reactie op De beste Gentse pitta door Jeffrey
Ik vindt dat de mensen van Pitta S. zeer goed hun werk doen. Ik verlaat hun zaak altijd met een lachend gezichtje, ben er zeer content van. Pitta S. in de Goedendagstraat te Gent.

Reactie op De beste Gentse pitta door Sven
Niet ver van mijn deur in Meulestede, Pitta S. in de Goedendagstraat, zeer lekker en stijlvolle pitta zaak.

Reactie op De beste Gentse pitta door Kero
Overdreven lekkere pitta’s bij Pitta S.

Roken op het perron mag?

maandag 2 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Tiens, wat nu? Ik dacht dat er in heel het station niet mocht gerookt worden, en blijkt dat het in de open lucht op het perron wel mag.

Meh. Ik zal het niet laten om toch vies te kijken.

De BRT zijn antisemitische progressieven!

maandag 2 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

De joodse gemeenschap is boos, op die stoute anti-semitische VRT. Ze zijn alwéér boos, moet een mens eigenlijk zeggen. Op Man Bijt Hond deze keer, en op Stijn Meuris in het bijzonder.

Iedereen die meer dan één keer Het Gesproken Dagblad gezien heeft, weet dat het er vér over gaat, en dat er met alles en iedereen gelachen wordt. Met den Amerikaan, de Rus, de Mof, de Misloem, de domme vrouwen, de luie Walen, de negers, de Chinezen — en dus zeker niet alleen, en zeker niet specifiek met de Jood.

Het commentariaat van LVB heeft er de mond van vol, en het is er weer een sterk staaltje van selectieve verontwaardiging, daar bij de vinger aan de pols van reactionair Vlaanderen.

Diepe stilte toen Het Gesproken Dagblad lachte met de negers (toen Obama president werd) of met de Islamieten (draaien rond de Kaaba vergelijken met een gezelschapsspel), geen woord telkens vrouwen voor domme ganzen ”uitgemaakt” worden, maar nu: ho maar!

Want het kan wel zo zijn, dat er met iedereen gelachen wordt, maar volgens Luc zelf is er een dubbele moraal in het spel. Linkse ratten mogen om het even wat zeggen, en al wie geen linkse rat is, die wordt met het CGKR monddood gemaakt. Voor het gemak van het redeneren, nu de sp.a nog bijna geen percent meer haalt,  vallen onder “linkse ratten” trouwens politiek gezien de CD&V, de VLD, SLP, heel Wallonië, bref, eigenlijk alles wat niet Vlaams Blok is. En dan nog een paar eenzame liberalen, échte liberalen natuurlijk, niet van die sossen gelijk de volgelingen van verrader des vaderlands Verhofstadt of logebroeder De Gucht.

Een dubbele moraal, inderdaad, die voor socialisten vanzelfsprekend is vanuit hun gelijkMAKINGSstreven: de sterke of de rijke mag totterdood beschimpt en vernederd worden, de zwakke of de arme moet geknuffeld en beschermd worden. Als ze konden, zouden ze dat zelfs in de grondwet inschrijven: geen gelijke behandeling, maar gelijkMAKING.

(dat “gelijkMAKINGSstreven” trouwens: eens men typografisch begint te krijsen, moet het wel heel erg hoog zitten)

Ik kan er mij inderdaad in vinden, dat de armen en de zwakkeren moeten beschermd worden. Volgens mij is dat één van de belangrijkste taken van de overheid, dat zij de zwakkeren beschermt. Volgens anderen is het de taak van de overheid dat leven, vrijheid en eigendom beschermd wordt, en dat ze voor de rest vooral uit de weg van de vrije markt blijft.

Uiteindelijk is het een bijna filosofisch onderscheid: we leven niet in de één of andere utopische samenleving, we leven al ettelijke decennia in een gecorrigeerde vrije markteconomie, met sociale zekerheid en andere verworvenheden van honderd jaar, welzeker, socialisme.

…maar niet zo bij het commentariaat van LVB. Daar is het dat eeuwige zwartwitdenken, dat ons-versus-jullie, links versus rechts, progressief (dat daar een scheldwoord is, natuurlijk), versus “wij”. 

Drama! 

“Geknuffeld of beschermd worden”, da’s wat er gebeurt met allochtonen, steevast. Bijvoorbeeld als een leraar ontslagen wordt die enkel naar de niet-allochtoonse leerlingen in zijn klas een mail stuurt met daarin dit Monopolyspel:

MarrokaanseMonopoly

En dat “Totterdood beschimpt en vernederd worden”, da’s bijvoorbeeld wat Raymond van het Groenewoud deed toen hij na bijvoorbeeld Italianen (“Vertrouw geen Italianen / Ze knoeien met conserven / Ze steken er van alles in”) en Total Loss (Gratis bier in Nederland) (“Met m’n motor in de benzine / En m’n kloten in de urine / Rij ik heel de wereld rond / Ik smeer de muren vol met stront”) Weg met Amerika presteerde (“Weg met de verheerlijking van de stompzinnigheid / Inderdaad, fucking assholes, krijg het slingerschijt”).

Het was meteen het transatlantische moment de gloire van LVB.net, en het werd er schier eindelooos uitgemolken (Progressief Vlaanderen: “Weg met Amerika” en “We haten de Britten, Down with America: the Anti-American Dance, Lachen met Raymond, Bekvechten over Raymond, Belgian blogger LVB op de radio in Amerika, Clear my channel). Boze, stoute Raymond. Zomaar die arme Amerikanen aanvallen! Als het een Vlaams Blokker was geweest die de Turken een pook in hun gat had toegewenst, zou het CGKR er als een zak kasseien op gevallen zijn, en nu helemaal niets, awoert!

Oh, Deckers en Ornelis kregen een tijd geleden een blaam omdat ze Serena Williams een bosaap genoemd hadden; ik ben er niet uit wat volgens LVB had moeten gebeuren, ik vermoéd dat het had moeten kunnen, maar het kan zijn dat ik me vergis.

Kijk, we kunnen er ongetwijfeld nog een hele boom over opzetten, of die vrijheid van meningsuiting absoluut is of niet, en wanneer iets aanzetten tot haat wordt, en of dat eigenlijk niet vrijelijk zou mogen gebeuren. Ik voel er mij bijvoorbeeld bijzonder slecht bij als er manifest haatzaaiende imams uit het buitenland aangeworven worden om hier de verkeerd begrepen jihad te prediken, en tegelijk heb ik er niets tegen dat zo’n stuk Filip De Winter met zijn “oh nee, alweer een moskee” aan komt zetten.

Maar wat een hypocriet gedoe, dat dat soort mannen altijd maar voor de eigen vrijheid is, en tegen die van anderen. En dat ze daarbij steevast doen wat ze die “anderen” verwijten.

Snotter

maandag 2 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Bleh. Toch nog van de ziekten gepakt.

Trifecta: neus, keel en oren. Ha, met wat geluk blaast het vanzelf over: ik ben zo geen medicamentenpakkende mens.

Emootsie

maandag 2 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Louis en Zelie waren daarnet over poëzie bezig, en of dat moest rijmen of niet.

Versjes moeten wél rijmen, was de consensus.

Ik dus dan maar poëzie zonder rijm bovengehaald. Marc groet ’s morgens de dingen, dat ze grappig vonden, en Het liefste wat ik heb–meneer De Coninck doet meneer Tennyson–dat ze eerst niet begrepen, en dan toch wel.

Dat het een triestig gedicht is maar toch ook niet, waren we het eens.

Het liefste wat ik heb is elf geworden.
Feestje. Daarna ging het liefste wat ik heb
naar huis met het liefste wat ik had.
Het kleine meisje met het grote.
Ik met mezelf. Zo vrolijk.

Want het is goed om ooit
iets te hebben gehad.
Het is beter dan nooit
iets te hebben gehad.

Del.icio.us op 2 februari 2009

maandag 2 februari 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Advies

maandag 2 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Toen Thelonius Monk advies gaf aan Steve Lacy:

een

[via]

Qaddafi zegt dat Belgisch federalisme de oplossing is voor Israël/Palestina

dinsdag 3 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Niet in zoveel woorden (al zegt hij het wél heel mooi), maar daar komt het op neer.

Confederalisme, met garanties voor alle minderheden. Daar moeten ze op termijn naartoe. Een tweestatenoplossing is onhoudbaar:

If the present interdependence and the historical fact of Jewish-Palestinian coexistence guide their leaders, and if they can see beyond the horizon of the recent violence and thirst for revenge toward a long-term solution, then these two peoples will come to realize, I hope sooner rather than later, that living under one roof is the only option for a lasting peace.

Metatale: tijd om de stekker eruit te trekken

dinsdag 3 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 32 reacties

Serieus.

Metatale is een ding, onderschreven door Bart en Dirk van Netlash, Tijs Vrolix, en Frank en Bernard van Openminds. Het principe is dat er ergens een algoritme is dat de invloed van mensen meet. Welbepaald omschreven, geografisch en qua interesse bijvoorbeeld: wil ik weten welk weblog aan te schrijven om een nieuwe stofzuiger te promoten in de buurt van Antwerpen, dan kan Metatale me dat wellicht zeggen.

Als bijverschijnsel is er dan een “samengestelde” top 100 van de meest invloedrijke weblogs. Op zich heeft die top 100 niet veel nut, want te ruim en te vaag, maar het geeft toch een indicatie van wat er achter de schermen zit. En, niet te vergeten, het creëert zijn eigen “buzz”, door om de zoveel tijd aangepast te worden en daarmee traffiek over metatale te krijgen van de misnoegde mensen (wegens gedaald) of tevreden mensen (wegens gestegen).

Everyone’s a winner!

Of nee, toch niet. Vorige keer was de update ook al compleet van de pot gerukt, maar deze keer is het nog van de pot gerukter.

Ik kan erbij dat een algoritme gebruikt wordt om automatisch een lijst te genereren, maar een minimale reality check zou toch op zijn plaats mogen zijn.

Gentblogt.be (vorige keer nog op één) staat er niet meer in.

Aardschok.net, op nummer twee, is een niet-bestaande site. Net als seniorennet.be/iepersnieuws op nummer 26, seniorennet.be/rogerxx8 op nummer 31, seniorennet.be/roger3530 op 33 (rogerxx8.skynetblogs.be op 53 bestaat wel nog, maar was al sinds januari 2008 niet meer aangepast), lichtgeraakt.be op 35, blog.bmaes.be op 60, bloggen.be/idtv op 86, hellbunny.skynetblogs.be op 93 en fuckhedz.com op 94.  Andere, zoals  bloggen.be/pictbaowesthoekderdegraad bestaan wel maar zijn helemaal leeg.

De sites op nummer 3, 4, 5 en 34 leiden allemaal naar dezelfde pagina bij Zattevrienden, nota bene op zv-magazine.be, dat er zelf niet in staat.

Op nummer 6 staat biertijd.nl. Is dat Vlaams? Het komt nog eens terug als biertijd.com op nummer 36 trouwens.

Twintig van de honderd meest invloedrijke blogs zijn er van seniorennet. Ik wil dat nog wel geloven hoor, maar toch.

Blog.zog.org staat op nummer 8, maar vorige keer stond hij er niet meer in, en de keer daarvoor op twee of drie of zo.

Op nummer 10 staat Gizmodo, dat bewaarlijk Vlaams te noemen is.

Op nummer 11 staat bloggen.be/fckampioenen — waarvan het laatste bericht van september 2007 dateert. Zo zijn er nog een aantal trouwens: bloggen.be/koningklijkefamilie (56)werd ongeveer samen met bloggen.be/koninklijkefamilies (34) in januari 2007 nog eens aangepast, seniorennet.be/el (43) in november 2006, seniorennet.be/wandelland (57) in februari 2007, seniorennet.be/fietsland (58) in april 2007, bloggen.be/ribbe2 (66) in februari 2007, seniorennet.be/ellydeude2 (70) in november 2006, bloggen.be/hofmansport (“Schoenen Hofman Sport, De Voetbalspeciaalzaak van de streek”, 80) in februari 2008, seniorennet.be/teckeltje (81) in mei 2008, interclubgent.skynetblogs.be (88) in december 2007, bloggen.be/vlaams_belang_ledegem (89) in oktober 2007, seniorennet.be/ribbedebiereizen (90) in december 2007,

Gentblogt.be (vorige keer nog op één) staat er niet meer in. www punt gent punt blogt punt be daarentegen wel (plaats 48), zelfs al bestaat dat adres al een eeuwigheid niet meer. Henk (63) leeft al een eeuw niet meer op  henk.tiehie.com. Yab leeft ook al sinds 2007 niet meer op gelebanaan (68), en Bruno ook al járen niet meer op volume12.net/12 (87).

Bartdewaele.be is een aggregator van andere sites, geen blog. reageer.skynetblogs.be is ook geen blog.

Asfaltkonijn staat er twee keer in (29 en 83).

LVB.net? Staat er niet meer in. Nee, veel belangrijker is bijvoorbeeld vakantiestudio-knokke.skynetblogs.be (72), een éénpaginawebsite waar een, inderdaad, vakantiestudio in Knokke te huur aangeboden staat. Sinds maart 2008.

*
*   *

Brave jongens: trek de stekker eruit. Dit is belachelijk. Bart en Dirk: dit straalt negatief af op Netlash. Frank en Bernard: dit is Openminds onwaardig.

Yoda

updateYoda hierboven zegt “Do, or do not. There is no try.” Daarmee wil ik dus niet wil zeggen dat het niet de moeite is om te proberen, of een stap in het donker te zetten. Er zijn ongetwijfeld mensen te vinden die zeggen dat dat net de essentie van “ondernemen” is: proberen, opnieuw proberen, en blijven proberen.

Wat ik er wél mee wil zeggen: doe iets goed, of doe het niet. De mensen achter Metatale zijn stuk voor stuk niet aan hun proefstuk toe, hebben stuk voor stuk een uitstekende reputatie in wat ze doen, en gaan stuk voor stuk voor 150% in hun hoofdbezigheid.

Zo van de buitenkant bekeken is het er heel erg aan te zien dat dit een zijproject is, waar niet het hele team voor de volle honderd procent voor gaat. En bewijst Metatale dat de som van de onderdelen niet altijd groter is dan het geheel.

Eikebah

dinsdag 3 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Alles is nieuw op televisie, merkt Zelie op. Ze begeleidt haar observaties over de typografie met een luidkeels EIKES.

Het kind heeft goeie smaak. Ik ben er ook niet aan. Programmatitels met die witte bol met “één” erin over het midden, zodat je telkens minstens één letter niet kan lezen (“kinderen van d? windt”, “de slimste mens ter ??reld”), da’s niet mijn gedacht van properteid.

En het uitzicht van de nieuwe website van één is ook al mijn ding niet. Bah, bah, bah.

Del.icio.us op 3 februari 2009

dinsdag 3 februari 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Teh cute

woensdag 4 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

 

Quoth Wikipedia:

The Pygmy Slow Loris (Nycticebus pygmaeus) is a rare species of loris found in the tropical dry forests of Vietnam, Laos, China, and parts of Cambodia. About 72,000 of the creatures live in the wild, and approximately 200 are in captivity.

This primate is a nocturnal animal and will eat fruit, insects, small mammals, slugs and snails. It can catch prey by licking a toxin that is released from the inside of its elbows and delivering the toxin via its teeth.

Circuit Strike.One

woensdag 4 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Nieuw spelletje voor iTouch / iPhone, van H.grenade. Voor binnenkort. Yum.

Joods Actueel op Twitter

woensdag 4 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Twitter, da’s zo’n ding waarbij je boodschappen aan de wereld in het algemeen kunt schrijven. In 140 lettertekens of minder.

Je kunt er schrijven, mensen volgen, rechtstreeks contacteren, en zelfs een soort conversatie voeren.

Rechtstreeks antwoorden op iets lukt niet, maar als je @xyz ergens in jouw boodschap zet, ziet mijnheer of mevrouw xyz wat je schreef. En zo krijg je ook een gesprek, al is dat vaak in uitgesteld relais en een beetje fuzzy.

Ik heb er sinds ergens in 2006 een account (@mvuijlst, voor wie het zou willen weten), en ik zit er met wisselende vaakheid op. Soms maanden aan een stuk niet, soms dagen aan een stuk wel.

…en kijk nu van wie ik een mail kreeg vanmorgen dat zij/hij me volgde:

Hi, Michel Vuijlsteke (mvuijlst).

Joods Actueel (Joodsactueel) is now following your updates on Twitter.

Check out Joods Actueel’s profile here:
 http://twitter.com/Joodsactueel

You may follow Joods Actueel as well by clicking on the “follow” button.
Best,
Twitter

Het is niets nieuws, dat organisaties Twitter gebruiken, en het is ook niets nieuws dat sociale *kuch* media gebruikt worden voor propaganda of gelijkaardige doeleinden (Israël deed het onlangs nog behoorlijk opvallend).

Maar dit is, vrees ik, een grap:

Joodsactueel

Het begint met een paar boodschappen (“tweets”, heten die dingen op Twitter) die links van de website van Joods Actueel overnemen:

…maar dan vallen ze door de mand met deze:

 • Wie heeft deze site opgericht? De Joodse gemeenschap laat alvast weten hier niet mee opgezet te zijn. http://tinyurl.com/2nanhd

Serieus gasten. Dat de Joodse gemeenschap in het algemeen (wie dat dan ook zou kunnen zijn), vertegenwoordigd door Joods Actueel (vermoed ik dan, zeker?), niet zou kunnen lachen met catsthatlooklikehitler.com, nee, dat gaat er bij mij niet in.

Katten

Goed geprobeerd, als poging om Joods Actueel in discrediet te brengen, maar nét iets te vroeg van die overdreven nonsens erin gezet.

En nu is het wachten op een officiële reactie van Joods Actueel, natuurlijk.

*
*   *

update: ik had de mannen van Joods Actueel een mail gestuurd om meer informatie. Geen antwoord gekregen, maar een kwartier of zo later was de Twitter-account verwijderd:

Joodsactueel-niet meer

Tja. Zo gaan we het nooit weten, natuurlijk.

*
*   *

update update: Michael Freilich bevestigde me zonet mailsgewijs dat die Twitter-account niets met hen te maken heeft. Case closed.

Klassiekers

woensdag 4 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Del.icio.us op 4 februari 2009

woensdag 4 februari 2009 in Links. Permanente link | 2 reacties

Cheesecake, vervolg

donderdag 5 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Vandaag met de rest van de kaas kaastaart gemaakt.

Cheesecake

Lessen geleerd:

 • het recept is doodeenvoudig en kan niet verkeerd lopen (750 gram platte kaas mengen met 200 gram suiker, 4 eieren en 2 eierdooiers; gieten in een springvorm van 24cm doorsnede met een bodem van 200 gram speculaas geblitzt met 75 gram boter en dan met de achterkant van een lepel vlak geduwd; dat in een ovenschotel met kokend water in een voorverwarmde over van 160 graden gedurende anderhalf uur)
 • volgende keer overdek ik het geheel met aluiniumpapier: zelfs als de bovenkant een beetje te bruin is, het doet iets aan de smaak

Cheesecake

Cheesecake

Het Gents stadslogo trekt op niets

donderdag 5 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 36 reacties

Afschuwelijk of degoutant is het niet, nee, daar niet van.

20090205_gent

Het is kil, koud, klinisch, afgelekt, en nu al voorbijgestreefd in zijn krampachtige poging om “hip” te zijn.

Oh kijk, een “modern” lettertype! Oh kijk, het staat scheef! Oh kijk, het staat in de hoek! Oh kijk, allemaal kleine letters! Oh kijk, spelen met een leesteken!

En veel erger dan dat: het kon net zo goed het logo zijn van een stuk zeep, een doos yoghurt, of een merk van brillen. Het is amorf, nietszeggend. Zo ongeveer diametraal het tegenovergestelde van het “A”-logo van Antwerpen. 

Met andere woorden: dit is zowat de definitie van een slecht logo.

Oh, ongetwijfeld heeft het reclamebureau een hele arty farty fancy pants uitleg, zo van “het dubbelpunt laat ruimte voor invulling van bladiebladiebla” en “de typografie in combinatie met afgeronde hoeken geeft een beweging yadda yadda” of wat dan ook.

Nee, beste dames en heren van Duval Guillaume en het Schepencollege. Dit is een logo dat een beginner zou maken voor een merk van hypo-allergene deodorant.

Dit is een slecht stadslogo. En een archi-slecht logo voor Gent.

Schaam u.

Del.icio.us op 5 februari 2009

donderdag 5 februari 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

RIP Lux Interior

donderdag 5 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Poison Ivy blijft alleen achter.

5-02-2009 21-54-44

Ik heb ze een paar keer gezien, The Cramps. De laatste keer in 2003. Ik dacht dat het nog maar een jaar of zo geleden was.

Veel te jong. Maar niemand zal kunnen zeggen dat hij zich niet geamuseerd heeft, Lux.

Knock knock

donderdag 5 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Aha! Ik heb ze vandaag niet één maar twéé keer in geheel toepasselijke contexten kunnen vertellen:

– Knock knock.

– Who’s there?

– Interrupting cow.

– Interr…

– Mooooooo!!!

For old time’s sake

vrijdag 6 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

 1. mondayWat staat er in het laatste smsje dat je hebt verstuurd?
  “Zo nerveus…”
 2. Wat is het laatste eetbare voorwerp dat je in je mond hebt gestoken?
  Een cracotte.
 3. Wat is het laatste dat je hebt gecopy paste? (drukt keer op paste voor het antwoord)
  P:\ugest2\workshop\ugest2Templates20090206.pptx
 4. Wat is de laatste film die je in de cinema hebt gezien? Any good?
  Ik zou het eigenlijk zelfs niet meer weten. Het is zeker al meer dan een jaar of twee geleden, denk ik.
 5. Wat is het laatste waaraan je geld hebt uitgegeven?
  Een broodje met eendenmousse van bij Exki, gisterenmiddag.

Train wreck

vrijdag 6 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Oh help. Dat deed pijn, kijken naar Veli Yüksel’s politieke debuut in Ter Zake.

Solo multitrack covers

vrijdag 6 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Via Coverville: de meest schattige cover in lange tijd. Vooral kijken tot het bittere einde. Awesome!

En als bonus deze. Omdat Toto altijd goed is.

Del.icio.us op 6 februari 2009

vrijdag 6 februari 2009 in Links. Permanente link | Eén reactie

Depth, breadth, communication, collaboration

zaterdag 7 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Absoluut, absoluut, absoluut. Hondervijftig procent mee eens. Jazeker.

Dát is waar we naar moeten streven op het werk, dames en heren. Zo worden.

Vier op zes

zaterdag 7 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Sandra, Zelie, Louis en mezelf: allemaal ziek! Ziek! Ziek!

Koortsen, hoofdpijnen, spierpijnen, keelpijnen: ‘t is de Spitsbergse Griep zeg ik u!

De plannen voor de rest van het weekend zijn dan ook snel gemaakt: en als we nu eens allemaal samen miserabel in onze nest zouden blijven liggen?

99 problems

zaterdag 7 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Origineel:

Grey Album—Helter Skelter—problems:

Voodoo Chile problems:

Om nom nom.

 

Dertig jaar geleden

zaterdag 7 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

We schrijven 1979, en ik logeer bij Marnix, mijn beste vriend van toen.

We zitten in de tv-kamer, hij in de zetel en ik in de zitzak—dat was toen een exotisch meubel, meneer.

Pitou de hond, een model Samson maar dan eenkleurig beige en met de neiging om te klitten, komt op en af gestormd met zijn plastieken egelspeelgoed.

Er waren veel goeie series op televisie in die tijd—Logan’s Run, Man from Atlantis, Mork & Mindy, Sapphire and Steel—maar wij zitten gebiologeerd naar Battlestar Galactica te kijken.

En daarna een blik rijstpap met bruine suiker.

Gho, wat waren wij toen gelukkig.

Del.icio.us op 7 februari 2009

zaterdag 7 februari 2009 in Links. Permanente link | 3 reacties

Make me dirty right now

zaterdag 7 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Casual gaming is ideaal voor mensen als mij. Niet genoeg tijd om een half uur opzij te zetten om in the zone te geraken voor een spel, maar toch graag willen spelen.

Een verloren vijf minuten? Snel even mijn gemiddelde in Drop7 naar boven proberen halen.

Een verloren half uur? Snel wat bijvechten aan Hinterland.

Ik heb er lang aan weerstaan, maar kijk, nu heb ik ook World of Goo ter beschikking voor tijdverdrijf:

7-02-2009 22-47-21

Penne all’arrabbiata

zondag 8 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Coca-Cola Blak

zondag 8 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Ik heb maar één vraag.

Cocacola-blak4

Waarom houden ze dat voor ons verborgen in België?

Del.icio.us op 8 februari 2009

zondag 8 februari 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

I’m a PC

maandag 9 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik heb twee van die grote “I’m a PC”-afplakkers op mijn linuxlaptop hangen.

Cut to commercial

maandag 9 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Wat er gebeurt als twee news anchors jaren en jaren samenwerken? En als ze zeer x keer per uitzending hun uitzending onder moeten reken voor commercials van ongeveer twee minuten?

Dit, dus:

(omdat Robert Jordan en Jackie Bange veel grappiger zijn zonder muziekje eronder)

Bij Zonde van de Zendtijd

maandag 9 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ha, inspiratie:

Overigens zeer fijne passage bij Puzzeltijd en bij Astro-dinges.

Del.icio.us op 9 februari 2009

maandag 9 februari 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • A superdollar or supernote is an almost perfect counterfeit of a United States banknote, believed to have been made by an unknown organization or government. The identity of the group responsible remains a mystery, and international opinion on the origin of the notes varies; at one point, the government of the United States claimed to have proof that they were produced in North Korea, but it has since ceased publicly advancing or commenting on this accusation, while many in the intelligence community blame Iran or criminal gangs operating out of China or Russia; some have even suggested the possibility of CIA involvement.
  (tags: money)
 • Het eerste dat ik daarbij dan denk is "hoera voor Terry Pratchett": Injections of a natural growth factor into the brains of mice, rats and monkeys offers hope of preventing or reversing the earliest impacts of Alzheimer's disease on memory. The benefits arose even in animals whose brains contained the hallmark plaques that clog up the brains of patients.
 • Israeli soldiers again opened fire on Palestinian farmers and international Human Rights Workers (HRWs) on Thursday 5th February, as they attempted to harvest parsley in agricultural land near the Green Line.
  (tags: gaza israel wtf)
 • The Bibliotheca or Myriobiblon was a 9th century work of Byzantine Patriarch Photius, dedicated to his brother and composed of 279 reviews of books which he had read. It was not meant to be used as a reference work, but was widely used as such in the 9th century, and is generally seen as the first Byzantine work that could be called an Encyclopedia. The works he notes are mainly Christian and pagan authors from the 5th century BC to his own time in the 9th century AD. Almost half the books mentioned no longer survive.
  (tags: books history)

Zieke kinderen

maandag 9 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Zelie was vanavond een beetje beter, maar uiteindelijk is ze daarnet al wenend wakker geworden. Nu ligt ze in bed te rillen.

Louis heeft zich de hele dag min of meer goed gehouden, alleen vanavond was het wat minder. Hij ligt in bed. Te rillen.

Jan is welgezind van school naar huis gekomen, min of meer welgezind naar bed gegaan, maar nu ligt hij te schudden van het wenen in zijn bed. Zijn been doet pijn.

Anna is guitig thuisgekomen en guitig naar bed gegaan. Ze heeft mij één keer wakker gemaakt, omdat er een eendje in haar poppenhuis moest. Voor de rest geen klachten.

Eén op vier. Zucht.

update Ondertussen is Jan brandend van koorts naar beneden gestommeld. Ik heb hem met een dosis Nurofen terug naar bed gebracht. Urgh.

Things to [not] say during sex

dinsdag 10 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik denk dat ik hier maar eens een redesign en een printout op posterformaat van maak. Om boven ons bed te hangen.

Thingstosayduringsex

Del.icio.us op 10 februari 2009

dinsdag 10 februari 2009 in Links. Permanente link | Eén reactie

 • Swiz is a framework for Adobe Flex that aims to bring complete simplicity to RIA development. Swiz provides Inversion of Control, event handing, and simple life cycle for asynchronous remote methods. In contrast to other major frameworks for Flex, Swiz imposes no JEE patterns on your code, no repetitive folder layouts, and no boilerplate code on your development. Swiz represents best practices learned from the top RIA developers at some of the best consulting firms in the industry, enabling Swiz to be simple, lightweight, and extremely productive.
  (tags: flex framework)
 • The Polish plait is typically a (sometimes large) head of hair, made of a hard impenetrable mass of keratin fibers permanently cemented together with dried pus, blood, old lice egg-casings and dirt.
  (tags: hair)
 • But in November, some of Spaulding’s posts, both recent and older, long-forgotten ones, started disappearing from his site. There didn’t seem to be any rhyme or reason to it. One moment they were there, the next they were gone. Confused, he started comparing notes with other music bloggers, and they noticed a trend. A lot of posts across the Web, on everything from Abba to Zappa, had vanished.

Kinepolis overtuigt

woensdag 11 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 21 reacties

Ik heb niet veel toe te voegen aan wat Pieter schreef. Kinepolis is technisch goed bezig, doet oprechte pogingen om meer en meer te weten te komen over zijn publiek, en CEO Eddy Duquenne is een mensch.

Net zoals Pietel en een kleine roedel andere Usual Suspects kreeg ik vorige vrijdag een telefoon van Stefan van Enchanté van Adhese: of ik geen zin had om dinsdag naar het verhaal van Kinepolis te komen luisteren. Dat er een uitleg zou zijn, en happen en dranken, en een technische rondleiding, en dan The Wrestler in avant-première.

Mij hadden ze, in tegenstelling tot Pieter, niet bij het eten en drinken, maar wel bij de technische rondleiding: ik heb nog een tijd als projectionist in een traditionele bioscoop gewerkt, zo met jaren ‘50 projectoren, en ik wou wel eens zien hoe het er in het modern aan toe ging.

Bob Claeys, als ik het goed onthouden heb de Research & Development-man van Kinepolis, stak van wal met een ellenlange presentatie over de historische en technologische evolutie van Kinepolis. Een man naar mijn hart: werkt en leeft al heel zijn leven bijna letterlijk in het bedrijf en de bioscoop, verliefd op de techniek, gepassioneerd.

Jammer dat ze hem geen stoomcursus powerpointpresentaties gegeven hadden (hint: minder zeggen, meer tonen), maar op een manier had het ook wel zijn charme. Het eerste anderhalf uur toch.

Bob Claeys

Samenvattend: ik geloof hem als hij zegt dat voor hem het belangrijkste is dat de mensen een onvergetelijke ervaring hebben. Ik had er een vaag idee van, maar ik ben er nu ook echt van overtuigd dat Kinepolis daar ergens helemaal vooraan staat op wereldvlak, als het op goede zalen, goede projectie, goed geluid en dergelijke aankomt.

Er waren dingen waar ik eigenlijk alleen maar bij stil stond als ik eens een zeldzame bioscoop in het buitenland bezocht: de Kinepolis-zalen zijn véél ruimer, zijn door de band veel beter geclimatiseerd, hebben betere zetels, beter geluid, en dat is eigenlijk niet noodzakelijk allemaal evident. Dat ze bijvoorbeeld het geluid van de airco beperken door véél grotere buizen te leggen dan nodig, dat Kinepolis de eerste was om volledig THX-compliant te zijn, dat ze in Madrid de grootste bioscoop ter wereld hebben.

Ik kan me vergissen, maar mijn indruk was dat voor 95% van de mensen al die moeite eigenlijk niet nodig was: Kinepolis is toch al de grootste, en of de zaal nu perfect is of iets minder perfect, de man in de straat ligt er niet echt van wakker.

Bob is er in ieder geval in geslaagd om mij te overtuigen dat het een echt gemeend streven naar alsmaar beter is, en geen cynische poging om de mensen het geld uit hun zakken te kloppen. Ik geloof hem als hij zegt dat Kinepolis oprecht de bezoekers de best mogelijke ervaring wil geven, en dat ze daar meer in investeren dan eigenlijk strikt gezien economisch zinvol is.

…want daar kwam het er eigenlijk wel een beetje op neer, zijn presentatie: dat (om het in marketingspeak te zeggen) “met name het hele digitale verhaal”afgriebelijk veel geld kost. En dat het vooral Kinepolis is die moet investeren — het komt een distributeur vele keren goedkoper uit als ze alleen een harddisk moeten rondsturen in plaats van kilometerslange rollen film, maar de filmzaal betaalt wel nog dezelfde prijs, én moet investeren in (veel duurder) afspeelmateriaal. Dat in tegenstelling tot 35 millimetermateriaal niét meer dan zestig jaar zonder problemen blijft draaien, maar om de paar jaar moet vervangen worden.

Om ons te overtuigen van het verschil dat de technologie uitmaakt, kregen we filmpjes te zien: oude 35mm als ijkpunt, en dan digitale computergegenereerde film, digitale gewone film, digitale HD live-uitzendingen. We zaten in één van de “kleinere” zalen (14 meter scherm, geen 24), maar als je de twee soorten film vlak na elkaar ziet, is het ongelooflijk opvallend hoe fantastisch beter de kwaliteit eigenlijk wel is. Oh, en als kers op de taart kregen we dingen in 3D te zien: de trailer van Ice Age 3 (hilarisch!) en van U2 3D.

Mijn conclusie: Kinepolis heeft heel lang naar zijn eigen navel gestaard. Op een goede manier hoor, in de overtuiging dat ze hun klanten een plezier deden door ze de best mogelijke ervaring te geven — maar vertrekkend uit het grote gelijk van de mannen aan de top, en zonder veel naar de klanten zelf te gaan om precies te weten te komen wat die klanten zelf nu willen en zonder echt veel te communiceren.

En dan is het plots 2009, is de wereld plots veel en veel mondiger, en is er plots een Facebookgroep met vele tienduizenden leden die Kinepolis voor het vuil van de wereld uitmaken, en worden ze wakker uit de jaren 1980.

Na Bob’s lange lange lange uitleg zou er “een toespraak door de CEO” zijn. Ik hield mijn hart vast: we zaten daar al een hele tijd en we hadden allemaal eigenlijk zwaar honger.

Onder meer dank zij een paar onsubtiele hints via Twitter kregen we eerst eten. Um. Niet zo lekker eten: popcorn en nachos en een páár kleine hapjes.

Er was meer dan één mens onder ons die zich min of meer hardop afvroeg of we wel zouden naar het vervolg van de avond gaan: een speech van de CEO en een film die ongetwijfeld ergens midden de nacht zou eindigen, op een weekdag, da’s toch niet meteen helemaal het ideaal.

…gelukkig, gelukkig dat we toch nog geweest zijn. Het was eigenlijk pas in dat tweede stuk van de avond dat ik doorhad wat voor groep mensen er aanwezig waren voor Kinepolis: onder meer de echte mensen die de echte website maken, Bob Claeys, de man aan de techniek, Maud Van de Velde, International Director of Content, en de echte CEO, Eddy Duquenne. 

*
*    *

Ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat we allemaal zwaar onder de indruk van de man waren. Rustig, niet bang van kritische vragen, niet bang om toe te geven waar Kinepolis verkeerde dingen doet, niet bang om te zeggen wanneer ze het (nog) niet weten.

Maar gepassioneerd en echt: ze stonden daar met zowat de hele top van Kinepolis, en het was er meer dan duidelijk aan te zien dat ze over die Facebookactie kwaad waren en gekwetst. Niet omdat het in hun winst zou eten of zo, maar omdat ze op het hart getrapt werden. “Als die mens zijn problemen met ons wou bespreken, zouden we dat meer dan graag gedaan hebben, maar als uw eerste reactie is om vuil te spuien en met halve en hele leugens op Facebook de mensen op te hitsen, dan mag hij van mij zijn zak opblazen.” Zo heeft hij het niet gezegd, maar ik heb de indruk dat hij het wel wou zeggen.

Want al van een tijd vóór die Facebookgroep waren ze bezig om de zaken aan te pakken. Het was misschien de aanleiding voor onze uitnodiging, maar het is dus niet zo dat Kinepolis pas toen wakker geworden: zo zijn ze onder meer —sinds kort, toegegeven, maar beter laat dan nooit— bijzonder actief hun bezoekers aan het bevragen. Een klein half miljoen mails verstuurd met allerlei vragen:  ‘t is toch al een begin.

Ach, en dan onwaarheden: dat Kinepolis ontoegankelijk zou zijn voor gehandicapten bijvoorbeeld. Manifest onwaar: Kinepolis is zowat de standaard. Dat het duurder zou zijn om op internet tickets te kopen dan ter plaatse: dat is een paar maanden lang zo geweest, toen internetverkoop net gelanceerd was, maar ondertussen is het niet meer zo. En kopen aan de automatische kassa is ook al een eeuwigheid niet meer duurder dan aan de “manuele” kassa.

Of dat de prijzen meer dan verdubbeld zouden zijn op tien jaar tijd, terwijl blijkbaar de prijsstijging, objetief na te kijken, over tien jaar minder dan de inflatie was. En dat België het vierdegoedkoopste land ter wereld is voor cinematickets, blijkbaar.

De man had niet gedacht dat hij veel vragen zou krijgen, maar dat was dus wel het geval. Kritische vragen, zonder eenvoudige antwoorden, maar CEO Eddy ging ze niet uit de weg.

Eten in de zaal, bijvoorbeeld: dat ze er wel degelijk hard over aan het nadenken zijn. Sommige zalen waar niet mag gegeten worden? Een stuk van de zaal waar niet mag gegeten worden? Ze werken er in ieder geval aan.

Of wat nu precies die technologie allemaal uitmaakt als de films zelf slecht zijn? Waarop de CEO ootmoedig toegaf dat dat zeer waar is. Dat ze, toen ze Aanrijding in Moskou voor het eerst zagen, de indruk hadden dat ze in de prehistorie beland waren — zestien millimeter, niet eens 35, laat staan digitaal! — máár dat het wel een ongelofelijk succes was. Dat moet pijn gedaan hebben om dat toe te moeten geven. En dat ze echt wel op zoek zijn naar een manier om andere films naast de grote kleppers te laten zien: in apare zalen of in “boutique”-bioskopen, op aparte tijdstippen…

Of er nog gaat gewerkt worden aan de website? Ja, ze weten dat het veel beter kan. Klop op borst: soms lijkt het alsof het gemakkelijker is een vliegtuigticket te kopen dan een bioscoopticket. Maar ze werken eraan. (Ik heb me van de weeromstuit ingeschreven op de site en een profiel aangemaakt, trouwens.) Er is natuurlijk onnoemelijk veel plaats voor onnoemelijk veel verbetering — ik kijk er naar uit.

Of hoe het nu zit met reclame. Blijkbaar was er een experiment om films in het midden te onderbreken voor reclame, en was daar protest tegen. Ik kom uit een wereld waar alle films in het midden onderbroken werden om frsco’s te verkopen, ik begreep niet waar het probleem was. Het experiment wordt, dacht ik, gestopt. Maar nog meer: Kinepolis wil van het hele voor-de-film-gebeuren opnieuw een eigen programma maken. Minder reclame die we al op VTM gezien hebben, meer exclusieve reclame, meer context rond de filmtrailers, misschien opnieuw regionaal nieuws zelfs. Daska Films! Kom terug! Alles is vergeven!

Of waarom de prijzen in Antwerpen duurder zijn dan in Leuven: blijkbaar is het voornamelijk de lokale taks die daar beïnvloedt. In de ene stad is dat 20%, in de andere niets. Een andere mens had zich daar volledig achter weggestoken, Eddy gaf (nogal wiedes, maar toch, het sprak voor hem) ook toe dat ze meer vragen in een stad die meer kan betalen, en dat de omgeving van andere zalen en concurrentie ook meespeelt in de prijs.

Dat was trouwens zo’n beetje het centrale punt: is Kinepolis in het algemeen te duur? Vergeleken met home cinema, vergeleken met downloadbare films, vergeleken met BluRay en andere HD?

Nee, zegt Kinepolis: vergelijk het met muziek. Een nummer op iTunes kost minder dan een euro en je kan het blijven beluisteren, een live-optreden kost een veelvoud, is eenmalig, maar is wel een onvergetelijke ervaring.

Ik ben het daar helemaal mee eens. Maar dan moeten ze wel iets doen aan het gevoel dat ik er krijg: een tube menselijk vlees die door de kassa’s gewurmd wordt en langs de popcorn en nacho’s, binnen in de filmzaal, en meteen na de film weer buitengeperst. (Dat de plaatsen tegenwoordig op voorhand kunnen gereserveerd worden, is daar trouwens een ongelooflijke stap in de goede richting voor, ik snap niet wat iemand daar kan tegen hebben.)

Kinepolis is een massabedoening. Het moet de kunst zijn om in die massabedoening toch persoonlijk te gaan.  Zowel op het internet als ter plaatse: mensen die me aanraden welke film ik zou kunnen bekijken. Ervoor zorgen dat er op elk ogenblik films voor alle mogelijk smaken zijn—dat wordt met digitaal veel eenvoudiger dan als ze met filmrollen moeten zeulen. 

Of als ik naar een film geweest ben, dat ik ochtend erna een mail in mijn bus krijg om me te bedanken voor mijn bezoek. Met de vraag welke van de drie filmtrailers die ik zag me interesseren. Of ik op de hoogte wil gehouden worden wanneer die films ook echt uitkomen. En als ik dan ja zeg, dat ik mensen kan uitnodigen, dat we allemaal samen zitten in de zaal, dat Kinepolis me aanraadt wanneer er pakweg geen scholieren in de zaal zullen zitten — of wanneer er juist wél kinderen in de zaal zitten, dat ik niet door de grond zak als mijn koters wat lawaai maken.

*
*    *

Volgens het programma zouden we nog horen van Maud Van de Velde, zouden we nog een rondleiding krijgen, en zouden we nog naar The Wrestler kijken. Uiteindelijk heeft Maud niet gesproken (het zou me wel erg geïnteresseerd hebben: zij is tenslotte de dame die wereldwijd voor ettelijke stapels miljoenen onderhandelt en voor een groot deel mee beslist wie wat gaat zien in de bioskoop), en is met quasi-unanimiteit besloten dat we voor de technische rondleiding zouden gaan en de film voor later zouden houden.

Digitaal

Het was, euh, bevreemdemd. Ik wist eerst niet dat we binnen zaten in de projectiecabines: het was er zo stil, zo stil. En alles zo modern. Blij dat ik het gezien heb, dat wel.

Digitaal

Wat verder in de ruimte stonden wel nog oude projectoren te ratelen—toch een mooi geluid.

*
*    *

Een mooie avond, uitstekend initiatief van de mensen van Proximity.BBDO (Frédéric, schrijf keer iets op uw weblog jong!), uitstekende organisatie van de mensen van Adhese/Enchanté, immense proficiat voor de moed (toch wel) en de eerlijkheid van de mensen van Kinepolis.

En nee, ik ben niet zo naief dat ik niet besef dat dit uitgedacht en uitgekiend is, dat Kinepolis ook en vooral geld moet opbrengen, dat het allemaal ons kent ons is, dat Proximity én Enchanté er ook beter van worden, et caetera.

Je moest erbij geweest zijn om te voelen dat het bij de mensen van Kinepolis géén marketingspeak was die avond, géén poging tot charme-operatie, géén cynisch zwaaien met eten en drank en cinematickets, maar een oprechte poging om te proberen beginnen anders communiceren. En een conversatie te starten.

Voor vervolg vatbaar.

In de regen

woensdag 11 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Die keer dat ik terugkwam van een namiddagvergadering bij een klant en dat het stortregende:

Petite ceinture. Drache.

En die keer, minder fotogeniek maar wel veel grappiger, dat Osiris nog maar eens buitengelopen was, het water met bakken uit de lucht viel, ze urenlang nergens te bekennen was, en uiteindelijk alsnog opdook:

Die keer dat Osiris in de regen buiten zat

Stom beest.

Dikke truiendag: energieaudit

woensdag 11 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 17 reacties

De onvolprezen (neenee, serieus, echt waar) mensen van Enchanté hebben al een tijd en campagne lopen voor het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid.

‘t Is vrijdag 13 februari namelijk Dikke Truiendag, de jaarlijkse sensibiliseer-eens-een-bevolking-om-verstandig-met-energie-om-te-gaan-dag.

Er is een wedstrijd aan verbonden, en tien gelukkigen winnen een energieaudit. Wat is een energieaudit? Knippenplak van de website:

In een woning kan vaak op een eenvoudige manier veel energie bespaard worden. In de eerste plaats moet worden uitgezocht waar de grote energievreters zich bevinden. Zodra die bekend zijn, kan worden gezocht naar maatregelen en oplossingen om het energieverbruik terug te schroeven. Een energieaudit geeft antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie in uw woning kan worden bespaard. In een energieaudit kan een onderzoek gebeuren naar het verwarmingssysteem, de isolatie van de woning, het gebruik van zonne-energie… Kortom, de volledige energiehuishouding van de woning wordt doorgelicht.

De audit gaat dieper in op de energetische aspecten van:

 • de gebouwschil; dit is het geheel van vloer, muren, dak en openingen;
 • de verwarmingsinstallatie;
 • de productie van warm water

Wij hebben zo’n energieaudit laten doen, en miljaaaaarrrrrr als we dat hadden laten doen tien jaar geleden, we hadden een serieus fortuin uitgespaard. Hadden we het twee jaar geleden laten doen, we zouden nog een (iets minder groot) fortuin uitgespaard hebben. En nu we hem gedaan hebben, gaan we de volgende jaren alsnog een stapel geld uitsparen.

*
*   *

Zo’n audit, da’s dus echt wel het ernstige werk. Geen “meneer steek dubbel glas” of “hier mevrouw een tochtstrip” of “ik denk dat het zal beter als”, maar van vloer tot plafond, van voor tot achter, alles, álles nakijken. En dan persoonlijk deskundig advies geven.

In de praktijk:

 1. Een erkende energiedeskundige aan de haak slaan. Wij hebben de bijzonder sympathieke Eddy de Baere uit het verre Lovendegem over de vloer gekregen.
 2. Alle nodige documentatie bijeen zoeken: de plannen, jaarafrekeningen van gas/mazout/elektriciteit, informatie over de bestaande isolatie, facturen van verwarmingstoestellen, onderhoudsfacturen… een zak informatie dus. Wij, ahem, vonden niet meteen de laatste factuur van Electrabel, dat heeft het resultaat vertraging doen oplopen. Helemaal onze schuld.
 3. Een volledig plaatsbezoek, dat gelukkig niet moest wachten op de volledige documentatie. Eddy is langsgekomen en heeft hier een dikke halve dag rondgelopen: dak, muren, vloeren, ramen en deuren opgemeten, thermische foto’s genomen, allerlei besprekingen gevoerd met Sandra.
 4. Alles in een computermodel steken, overgieten met een saus deskundigheid en ervaring, en afwerken in een rapport van tientallen pagina’s vol nuttig advies, pertinent cijfermateriaal en heldere illustratie.
 5. Persoonlijke toelichting van het rapport door de adviseur.

*
*    *

De resultaten, bij ons, waren redelijk ontstellend. Wij wonen in een heel oud huis: we kennen de eigenaars sinds 1325, en grondig verbouwd in 1705, en laatst grondig aangepast in 1817. Wij hebben allerlei verbouwd in 2000 (water, verwarming, vloer, plafond, ramen, deuren, electriciteit…).

Om te beginnen met het goed nieuws: de verwarmingsinstallatie die we geplaatst hebben scoort heel goed. We moeten wat meer opletten met de plaatsing van onze zetels (niet tegen de radiator, bijvoorbeeld, duh), en we zouden het afgifterendement een heel klein beetje kunnen verbeteren door reflectrende folie achter de radiatoren te plaatsen, maar zo enorm veel zou het niet zijn.

Het iets minder goede maar nog altijd goede nieuws: sanitair en warm water. Wat wij gezet hebben en in 2000 state of the art was, is dat nu niet meer. De boiler zit niet geïntegreerd in de ketel, en er is een aparte opslagtank buiten de ketelmantel. Tegenwoordig zijn die dingen geïntegreerd, en kiest men eerder voor praktisch géén opslag en een krachtigere ketel die on demand warm water maakt.

Als onze installatie ooit zou kapot gaan en we kiezen voro zo’n nieuwerwetse combiketel, zou (houd u vast) ons productierendement met 50% stijgen, en zou het opslagverlies met 30% dalen. Maar het is nu nog niet aan de orde, dus.

…en dan het slechte nieuws. De gebouwschil. Links en rechts hebben we andere huizen, langs die muren verliezen we dus niet echt warmte. Ons dak is in goede staat en geïsoleerd met 12 cm minerale wol, maar ondanks die isolatie, is het dak verantwoordelijk voor 43% van het energieverlies in ons huis. En we verliezen véél energie. Slik. De voor– en de achtermuur zijn totaal niet-geïsoleerd, langs daar verliezen we zo’n 22% van de energie. De vloer, en daar was ik nog het meest van al van geschrokken, is verantwoordelijk voor 24% van het energieverlies. De deuren en vensters, die praktisch allemaal enkel glas zijn, zijn verantwoordelijk voor zo’n 12% van het energieverlies.

Slik. Slik, slik, slik.

En alles gestaafd met cijfers, tabellen, analyse, uitleg en zelfs thermografische foto’s erbij. Bijvoorbeeld om te tonen dat de muur en het venster linksboven ons achterhuis 2 graden warmer zijn dan de rest, en dat we dus reflecterende folie achter het verwarmingstoestel zouden moeten hangen, of dat het kleine raampje linksonder bijna vijf graden warmer is dan de rest (het is geen dubbel glas, namelijk):

Achterhuis

Of om de schabouwelijke ramp rond de voordeur te illustreren: enkel glas in de deuren en de brievenbus, te grote kieren, geen afdichting onderaan, brrrr.

Voordeur

Als we dit allemaal hadden geweten vóór we aan de verbouwingen begonnen waren, of tijdens de verbouwingen, of zelfs vóór we alles afgewerkt hadden, zouden we een bak geld bespaard hebben.

Het concrete advies dat we kregen, in volgorde van laagste naar hoogste prioriteit:

 • Vloeren: niets aan te doen. Zo laten. Het ideaal zou zijn om de vloer te herleggen met een isolerende onderlaag, maar als we nu alles moeten uitbreken, kost het ons stukken van mensen.
 • Dak: tja. Gezien er zodanig veel energie verloren gaat via het dak, zou zelf een kleine verbetering van de isolatie, relatief veel opbrengen. Maar: alles is voledig afgewerkt, en de kost van het uibreken en opnieuw afwerken zou echt veel te hoog zijn. We kregen wel een aantal detailaandachtpunten mee, waar we kleine maar belangrijke aanpassingen kunnen doen (de schoorsteen, de plaats waar bepaalde buizen door het dak gaan, dat soort zaken).
 • Ramen en deuren: vervangen als er budget is. Het zou niet zó enorm veel opbrengen, maar alle beetjes helpen. De enige uitzondering is de voordeur: die vervangen we volgens het advies best zo snel mogelijk. Een nieuw kader, waar beglazing, raamwerk, deurkader en deuren helemaal op elkaar aansluiten — as opposed to het rammelding dat er nu in zit met enkel glas en kieren zo groot dat er praktisch een hand tussen kan.
 • Centrale verwarming: als we een nieuwe nodig hebben, dan zo’n efficiëntere nemen. Voorlopig nog zeker een paar jaar wachten. En de ketel een grondig onderhoud laten geven.
 • En, belangrijkste advies: voor– en achtergevel laten isoleren. Als ik de cijfers goed begrepen heb, zou zes centimeter isolatie op de muren ons een energiesparing van 22% opleveren. Wij gaan eens spreken met de mensen van stedenbouw, en zien wat we kunnen doen, gezien ons statuut als beschermd stadsgezicht.

Oh, en “buiten categorie” kregen we nog twee bijkomde adviezen: we zouden heel erg eventueel kunnen overschakelen op een zonneboiler in combinatie met de bestaande of nieuwe centrale verwarming (maar in ons geval zou het sop eigenlijk de kool niet echt waard zijn), en we zouden kunnen overschakelen op elektrische stroomvoorziening via fotovoltaïsche cellen (voor zo’n vijtienduizend euro en 20 m² zonnepanelen).

Het kost om en bij de vijfhonderd euro, zo’n advies. Dat is niet goedkoop, nee. Maar ik wil niet weten hoeveel geld we zouden kunnen bespaard hebben als we dit iets vroeger gedaan hadden.

Microknitting

donderdag 12 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik wil echt Coraline zien. In 3D, als het even kan.

Sony Releases New Stupid Piece Of Shit That Doesn’t Fucking Work

donderdag 12 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ik heb het nu al zowat overal zien staan, en ik blijf ermee lachen:

Work! Work you cocksucking piece of shit!

Nachten

donderdag 12 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Het vervelendste van zo van die chronische rugpijn te hebben, dat zijn de nachten dat het niet lukt om te slapen wegens pijn die niet met pijnstillers weg te halen is.

Stom hé: een mens zou denken dat iets dat helpt tegen hoofdpijn en tegen oorpijn en tegen pijn op allerlei andere plaatsen, dat dat ook zou helpen voor rugpijn.

Maar nee. ‘t Zijn mijn hersenen die kapot zijn, of zoiets: dat ze pijn voelen zelfs al zou er geen reden toe zijn.

Andere mensen hebben een spookledemaat, ik heb een spookrug. Gelukkig dat het niet altijd even erg is, anders zou ik, euh, ik weet het niet.

En ondertussen, trouwens, blijft dat loszittend stuk metaal mij het leven dag in dag uit misselijk maken: beeld u een draaiende maag van de honger in, maar dan voortdurend, en niet in uw maar maar van boven tot onder uw ruggengraat.

Binnen een paar weken: beslissing over operatie of niet. Bah.

Opgegeven

donderdag 12 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

“Home office rest of the week,” schreef ik nog zeer optimistisch woensdag.

Met barstende koppijn komt er niet zo veel van in huis. Als ik het zo zie op het werk, ben ik lang niet de enige die het op heeft moeten geven deze week.

Bah. Het werk zal zichzelf niet doen hé.

Feestje! Gratis! Hoera!

donderdag 12 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Niet vergeten hé:

gentblogt feest

Morgen feest in Au Bain, iedereen welkom!

Gelukkige tweehonderste

donderdag 12 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Tsss. Voor zover ik zie bijna overal ter wereld zetten ze bij Google Darwin’s verjaardag letterlijk in de bloemetjes, op alvast één uitzondering na.

Darwin-200-google

(oh, en kom niet af met “dat is omdat google.com de internationale homepage is en dat ze daar dus neutraal moeten blijven” — met Martin Luther King Day stond er bijvoorbeel wél een banner op)

Del.icio.us op 12 februari 2009

donderdag 12 februari 2009 in Links. Permanente link | 7 reacties

Kom dat nu tegen

vrijdag 13 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Jan begint gewoon te tekenen.

Vliegtuig

Nachten ii

vrijdag 13 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Nacht twee op rij. Kak.

Del.icio.us op 13 februari 2009

vrijdag 13 februari 2009 in Links. Permanente link | Eén reactie

Op zoek naar een Brekke bed van Ikea

zaterdag 14 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Wij hebben vier kinderen thuis en drie van de vier kinderen slapen in een Brekke-bed van bij Ikea. Een sober model met drie grote laden onderaan, bijzonder handig:

Ikea Brekke

Bijvoorbeeld hier te zien in actie, die keer dat Jan verkleed was als fee:

Verkleedpartij

Het probleem is dat die bedden niet meer gemaakt worden. En dat het echt wel redelijk knullig is als er twee slaapkamers zijn voor vier kinderen, en in één slaapkamer staat er een ander bed.

De gebruikelijke Usual Suspects, Ebay en consoorten, bieden geen soelaas, helaas.

Dus vandaar: als iemand zo’n Brekke-bed zou staan hebben dat nog in goede staat is: roep eens? Please?

Gepocheerd

zaterdag 14 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik had zin om een gepocheerd ei te maken daarnet.

En dus heb ik dat dan maar gedaan.

WAAR BLIJVEN ONZE JETPACKS?

zaterdag 14 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Del.icio.us op 14 februari 2009

zaterdag 14 februari 2009 in Links. Permanente link | 2 reacties

No Exit

zondag 15 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Antwoorden, en nieuwe vragen.

Daniel? Zeven? Mhu? Het ruikt naar retcon, maar misschien moet ik het allemaal eens herbekijken.

En for the record: ik begrijp helemaal wat John zei.

Hot dog!

zondag 15 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 20 reacties

Kijk: dit is wat het betekent om zo’n weblog te hebben. Foto’s van beesten.

hotdog

Beesten die al op alle andere weblog in weblogland gestaan hebben.

Del.icio.us op 15 februari 2009

zondag 15 februari 2009 in Links. Permanente link | Eén reactie

microKORG XL

maandag 16 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Ah, ‘t is weer die tijd van het jaar: zeven of daaromtrent maand tot mijn verjaardag, tijd om cadeau-ideeën bij elkaar te zoeken.

Spoel voorwaarts naar 3 minuten om de voornaamste reden te zien waarom ik er zo één wil.

Dat is dus, noteer mee, een microKORG XL. Word to the wise (wijsvinger aan neusvleugel).

Del.icio.us op 16 februari 2009

maandag 16 februari 2009 in Links. Permanente link | Eén reactie

Alle Belgische problemen opgelost!

dinsdag 17 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 25 reacties

Er zijn van die dingen die een mens één keer leest, en dan nog eens, en nog eens.

En waar zelfs bij een vierde keer lezen de genialiteit overeind blijft. Hoe moeten we alle mogelijke problemen in België oplossen?

Op deze manier, volgens “traveller”, één van de vaste commentariaatsmeubels bij LVB:

Gewwon VB [Vlaams Blok] stemmen en de onafhankelijkheid uitroepen zonder Brussel, de 19 gemeenten, die komen nadien zelf bedelen.

Alle administraties in een nieuwe administratieve stad in Limburg of de Kempen, en uittrede uit Europa.

Gedaan met regeltjes en eindelijk beginnen werken.

Zo simpel is dat.

We hebben geen buitenlandse propaganda nodig,alleen werkende Vlamingen.

De enige conservatieve staat in Europa met ALLE benodigde infrastructuur.

Nieuwe financiele en bankstructuur is wel nodig.

Vlaktaks.

Eigen ontwikkelingen op universitair en privaat R&D niveau.

Ik droom er van.

Zo eenvoudig is dat. Mooi, toch?

Del.icio.us op 17 februari 2009

dinsdag 17 februari 2009 in Links. Permanente link | 3 reacties

En vandaag heb ik gedaan..?

dinsdag 17 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Jaloers ben ik, op mensen die zonder schroom kunnen vertellen wat er vandaag alweer op hun werk gebeurd is.

Er is altijd, meestal, vaak wel iets interessants te vertellen, maar het heeft allemaal met klanten te maken, en dat zijn dingen die een mens niet doet, vertellen over ongoing projects bij klanten.

Dan zou ik kunnen vertellen van die veel keer dat er telkens dezelfde problemen zijn bij klanten. Dezelfde problemen, maar telkens subtiel anders.

Of van al die keren dat het er op het eerste moment allemaal zo ondoorschijnend als iets uitziet, maar dat er dan plots iets klikt, en het allemaal zo limpide als een bergstroom wordt, en hoe ik leef voor dié momenten.

En dat het niet allemaal zonneschijn is ook: zoals die–gelukkig zeldzame–paar keer dat het wel heel erg frustrerend consultantje-spelen is. Situaties waar je als een hond in een kegelspel terechtkomt en eigenlijk niet veel kan doen behalve zo nuttig mogelijk werk doen binnen het gegeven budget en de gegeven scope.

Ach, ach.

’t Was vandaag een fijne, rustige dag op het werk. En de rest van de week wordt een mengeling van rustig en hectisch. Ik weet tot ongeveel midden april min of meer wat ik elke dag ga doen, in een stuk of (ik weet het niet zonder nakijken) zes zeven acht verschillende projecten.

Er zitten workshops in en schrijven en ontwerpen en reviews, en lessen voorbereiden en geven. ’t Wordt wat jongleren bij tijden, maar hoort ge mij klagen?

Neen ge hoort mij niet klagen.

Maar ik zou er wel graag wat meer over schrijven, want voor de rest is het kommer en kwel in het leven, ha!

Del.icio.us op 18 februari 2009

woensdag 18 februari 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Voorbereidselen

donderdag 19 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Het volledige werk van mijnheer Gainsbourg op de iPod gezet, samen met Mad Men, Anthony Bourdain en Volume 4 van de 8 van Oorlog en Vrede.

Morgen een halve dag studeren en een halve dag expert review, en dan nog een statusvergadering. Overmorgen een interne brainstormworkshop in de voormiddag, en ontwerpwerk in de namiddag.

Oh, en tussendoor, vrjdagnamiddag, misschien wel de belangrijkste vergadering in het leven van onze kinderen tot nog toe.

Ik kijk er niet naar uit, maar ik kijk er wel naar uit. Uweetwel, zo van knopen en doorhakken en zo. Meer nieuws, als er meer nieuws te geven is, ten laatste eind volgende week.

Oh, en ook: morgen bellen naar de neurochirurg. Pijn in mijn rug komt en gaat (meer komen dan gaan, ah ha ha), maar ik houd het knersen en knirpen van de loszittende stukken metaal niet meer uit.

378 van 392 Gainsbourg-tracks gecopieerd… 386… 392.

Naar bed.

Dick, Max, Tortelvis

donderdag 19 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Als ik me niet vergis, dan post ik deze dingen om de zes of zo maand eens.

Max Raabe en zijn Palast Orchester:

Dick Cheese:

Dread Zeppelin (met Tortelvis aan de zang):

My kinda music.

Voor homo’s

donderdag 19 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

Laat mij even in mijn archieven bladeren…

Mevrouw de voorzitter: slapen is voor homo’s.

Belarus is voor homo’s. Ik kijk naar Wit-Rusland op de BRT, niet naar Belarus op één.

Spijsverteringstelsels zijn voor homo’s.

Inloopperiodes zijn voor homo’s.

In bed liggen is voor homo’s.

It was hard to program so it should be hard to read, en commentaar is voor homo’s.

Ho! Food! Steak met frieten. Nauwelijks toegeschroeid. En geen groenten. Groenten zijn voor homo’s.

Huhu. Ik zeg het de laatste tijd niet zo vaak meer, maar ik heb dat jááááren aan een stuk gezegd.

Waarbij ik dan steevast zei dat ik “homo’s” gebruikte in dezelfde zin als “pipo’s” of “mongolen” of “debielen” of “Hollanders”: niet als respectievelijk Mensen De Griekse Beginselen Aangedaan of getrisomieerden of andersverstandelijken of Hollanders, maar eerder als een soort, euh, algemeen, dinges, weetwel.

En toen werd dat eigenlijk alsmaar moeilijker te verdedigen, want hoe moet een mens gaan uitleggen dat hij “homo” niet als een specifiek scheldwoord of zo maar als een algemene ironiserend bedoelde derogatieve term gebruikt?

Niet, dus. Of zeer moeilijk. Want het leidt onvermijdelijk tot opmerkingen als deze van Steven, op een post waar Pieter het over hetzelfde heeft:

Het woord is niet het probleem, het gebruik ervan en het gebrek aan respect voor de privacy van anderen wel.
één woord kan je alvast leren en daarna ook gebruiken, publiek en in een post: ‘excuus’.
nog een woord: ‘respect’.

Azijnpissers en mensen die spijkers op laag water zoeken zullen er altijd wel een probleem mee hebben, maar dat is geen reden om het woord in die context te vermijden. Net zoals ik me niet ga inhouden om iets een kutopmerking te noemen zelfs al was er ooit eens een juffrouw die dood– en dood-geaffronteerd door die term (“wat zoudt g’ervan denken als men zou zeggen ‘wat een lulopmerking’, vrouwelijke genitalia worden zo gediscrimineerd, boehoe” — reactie: “wat een lullige manier om de zaken te bekijken”).

Nee, de enige reden is omdat het te moeilijk is om telkens de hele context te moeten uitleggen.

Ik beperkt mijn gebruik van die vergelijking sinds een hele tijd tot privégebruik, met vrienden en familie. Die dan nog al dan niet homo kunnen zijn.

Homo’s, nog eens

donderdag 19 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik was echt ernstig van plan om te schrijven, daarnet, dat ik het fantastisch vond dat de generatie van onze kinderen de eerste zou zijn sinds lang die het niet aberrant zouden vinden dat jongens op jongens zijn of meisjes op meisjes.

‘t Valt toch minder mee dan ik dacht, blijkens reportage in Koppen.

Brr.

Stap in de wereld

donderdag 19 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ha, we gaan erop vooruit, we gaan erop vooruit.

Dit weekend gaan we bij meneer en mevrouw Flexanium langs, volgende week komen Jan en Lieve bij ons, vanavond is Sandra met de twee oudste naar de première van de Zusjes Kriegel, in de loop van volgende week zijn er allerlei uitstappen gepland met de kinderen…

Zo ongelooflijk wijs, allemaal. Gelijk van dat plan van sociaal zijn, en alles.

Maandag en dinsdag volgende week ben ik thuis, trouwens. En nu onze keuken begint te lijken op bijna helemaal af, heb ik écht zin om erin te koken.

De pastamachine uithalen, misschien wel: het is alweer jaren geleden dat ik nog eens verse paste gemaakt heb, wegens tot voor kort niet genoeg plaats.

Of eens een groot stuk vis roken, bijvoorbeeld.

Of een ingewikkeld dessert maken.

Of, of, of.

Gho, ik wou dat ik elke week een paar weekdagen thuis was.

Del.icio.us op 19 februari 2009

donderdag 19 februari 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • It crosses the Gulf of Carpentaria in northern Australia on many mornings in September and October. It can be 1000 kilometers long, two kilometers high, travel at least 60 km per hour and can be seen from space.
  (tags: meteorology)
 • "Then I'll have a little of everything, please" said the Cat.
  (tags: cats photos cute)
 • These suicide notes were gathered at the coroners' offices by a suicidologist/psychiatrist who asked to be anonymous. He edited identifying details out of the compiled manuscript, and we changed the names. But the text of each letter plus the age and sex given are real. All these people did kill themselves.
 • All the notice we had was a February 9 Twitter from the proprietor. “Home of the Underdogs webhost went bankrupt T_T.” And with that sad note from Sarinee Achavanuntakul, one of the most enduring (if illegal) tributes to gaming history came to an end.

Bwuèrk

donderdag 19 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Sandra is met Zelie en Louis naar De Zusjes Kriegel, ik zit met Jan en Anna thuis.

‘t Is te zeggen, Anna en Jan lagen al te slapen tegen dat ik thuiskwam.

Tot daarnet: zacht geween uit de kamer van Jan. Even gewacht, maar het bleef duren, en dus ik naar boven.

Den duts lag er op zijn rug, zachtjes te snikken, met zijn beertje tussen nek en schouder geklemd.

En op zijn beertje, en naast zijn beertje, en op zijn schouder, en op zijn borskas, en op de helft van zijn gezicht: een stapel overgeefsel.

Ie-yak.

Uit bed gehaald, opgekuist, naar badkamer, gewassen, nieuw onderlaken, terug in bed.

Hij zag er helemaal rood uit en koortsig. Ik hoop dat het niets ergs is.

update, een half uur later 
Neen dus. Ik mag nog eens naar boven gaan.

update update, nog een kwartier later 
Vorige keer was het een stapeltje vast overgeefsel, deze keer ware het twee grote plassen vloeibaar met stukken erin. Ugh. Ik ben geradbraakt: normaal gezien kan ik mij helemaal niet bukken, laat staan dat ik met een emmer en een dweil bezig kan zijn.

Mollom

donderdag 19 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ik had een beetje teveel last van valse positieven, naar mijn goesting, met Spam Karma. En Spam Karma wordt trouwens niet meer onderhouden, tegenwoordig.

En dus kijk: overgeschakeld op Mollom. We shall see what we shall see.

Wtf?

vrijdag 20 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Vrouw wordt aangerand, politie wordt gebeld, onduidelijkheid, vrouw wordt zelf gearresteerd, in een cel gesmeten, al haar kleren uitgetrokken door zowel mannen als vrouwen, en dan zes uur naakt in de cel gelaten. En ondertussen misschien verkracht, achtig. En alles wordt gefilmd.

Ugh, vies. [via] [meer]

Klapband

vrijdag 20 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 17 reacties

Awoert! Vanmorgen een klapband, op het rondpunt van de Dampoort!

Het was al een tijdje dat mijn achterband asymmetrisch aanvoelde, maar vanmorgen was het echt van schlupschlupschlup. Afgestapt in de Dampoortstraat omdat het echt veel lawaai maakte, en wat graadt gij? Een bubbel zo groot als een kwartelei op mijn achterband. Geen flauw idee hoe dat er zo kwam, nee. ’t Was een band die er nogmaar een paar maand op zat.

Vannamiddag dan maar met de fiets naar de fietsenmakerder: nieuwe band, nieuw zadel, groot onderhoud aan de versnellingen.

’t Is eigenlijk godgeklaagd hoeveel schade er aan zo’n fiets aangericht wordt op een publieke parking: want akkoord, die band, dat zal wel iets anders zijn, maar al de rest is de schuld van de andere mensen op de parking. Mijn zadel was een tijd geleden opengesneden en bijna al de gel was er ondertussen uit. En die versnellingen, dat is wel het vervelendste van al.

De eerste versnelling voelt aan als was het de derde, de tweede als was het de zesde, in derde versnelling draaien mijn trappers door, en vierde tot zesde versnelling doen hetzelfde als de tweede. Zucht.

De fietsenstalling, daar staan alle fietsen op mekaar gepakt, en met de sturen op, onder, over en door mekaar. En aangezien de rem- en versnellingsinskabels nogal uitsteken, haken al die dingen in mekaar, en als er dan regelmatig mensen hun fiets met wat minder dan uiterste voorzichtigheid uit het rek rukt, is het na verloop prijs. Zoals nu al een paar weken bij mij.

Fiets zal klaar zijn volgende dinsdag. Ik vraag mij af hoeveel het zal kosten. Zucht.

Del.icio.us op 20 februari 2009

vrijdag 20 februari 2009 in Links. Permanente link | 2 reacties

Nokia N85 (ii) – interface

vrijdag 20 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik heb, net als nog een aantal Usual Suspects, een tijd geleden een Nokia N85 toegestuurd gekregen. In de loop van deze week kreeg ik een tube toegesturd, per post, met de aanmaning / vriendelijke vraag / suggestie om nog eens iets over het toestel te schrijven.

Nokia N85 

In het kort: de N85 is de beste GSM die ik ooit gehad heb, qua rauwe mogelijkheden. Het spreekt vanzelf dat telefoneren en dergelijke perfect gaan, en daarnaast: de GPS is uitstekend, de camera (foto en video) is meer dan degelijk, connectiviteit (3.5G, wifi, gprs, bluetooth, infrarood, usb, you name it) is met weinig andere dingen vergelijkbaar, multimedia (video–ook divx–, geluid, TV out) is jaloersmakend goed, interactie met computer, beschikbaarheid van toepassingen, openheid voor ontwikkeling, ondersteuning, games, OLED scherm, batterijleeftijd, allemaal tussen “geen enkel probleem” en “fenomenaal goed”.

Behalve de interface. En die maakt alles kapot. Op twee manieren: hardware en software.

Softwarematig, qa design en werking, is de user interface niet denderend om achterover van te vallen. Niet slécht, dat zeker niet, maar ook niet goed. Binnen de gegevenheden van het toestel (geen touch screen, geen volledig keyboard) hebben de mensen hun best gedaan. Er is ruimte voor verbetering, vooral dan in de organisatie van de verschillende functies, maar we gaan niet al te hard klagen.

Het is hiërarchisch in plaats van radikaal plat zoals op de iPhone/iTouch, de applicaties zijn op mekaar afgestemd maar niet naadloos, de afwerking is veel minder flashy, en ‘t is iteindelijk een kwestie van gewoon worden.

Nee, ‘t is de hardware die het toestel écht in de steek laat, en die een grote stap achteruit is vergeleken met de Nokia N95: er zitten 33 knoppen op de N85, en tegelijkertijd zitter er te weinig knoppen op.

Nokia N85, plat

De vorm, het gewicht, de manier van openklappen, het scherm: allemaal perfect. Paradoxaal genoeg is het sléchtste aspect van de N85 precies daar waar ze Apple achterna gaan: het toestel is blinkend zwart, en veel van de knoppen zitten plat in het toestel zelf. De nummertoetsen zijn niet van elkaar onderscheiden; er zit een richeltje tussen 123, 456, 789 en *0#. Gelukkig is er wat haptische feedback — de niet-knoppen geven een beetje mee als je erop duwt — maar dat is niet genoeg, vind ik. Ik vind het nog altijd moeilijk om een nummer te typen zonder naar mijn vingers te moeten kijken. En dat had ik niet met mijn N95.

Het is nog veel erger gesteld met de niet-toetsen onder het scherm, als het toestel dichtgeschoven is. De “pijltjestoetsen” zijn een soort vierkante ring rond een centrale knop, en ik slaag er niet in om ze anders te bedienen dan met de nagel van mijn duim. Afgrijselijk slecht, en een geluk dat ik een nagel heb die lang genoeg is aan die duim.

Om keuzes te maken in applicaties zijn er twee “knoppen” onderaan links en rechts van het scherm, om naar het home-scherm te gaan zit er een “knop” helemaal linksonderaan, en om “back” te doen (naar gelang de context karakter uitwissen, scherm terug, of cancel) zit er een “knop” helemaal rechts onderaan. Die vier knoppen zijn niet te voelen, ze zitten op de rand van het onderstuk van de GSM, en ik heb er een hekel aan. Vooral aan die twee bovenste dan.

Fysieke knoppen die niet op de tast te bedienen zijn. Schande.

De Nokia N85 is de beste GSM die ik ooit gehad heb, maar ik ga hem terugsturen en terugkeren naar de tweedebeste GSM die ik ooit gehad heb, de Nokia N95. Tenzij er een versie komt met betere knoppen.

Volgende keer: Nokia viNe (spoiler: uiterst fantastisch idee, bijna perfect uitgewerkt), integratie met internet (ongelooflijk goed), games (rotzooi, sorry).

Komen en gaan

zaterdag 21 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Perron Perron

De statie.

Loewe

zaterdag 21 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Het meesterplan

zaterdag 21 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Straks Zelie en Louis van de scouts halen, boodschappen doen, bij mijn ouders langsgaan.

Vanavond taart bakken voor morgen.

Morgen bij mijnheer en mevrouw Flexanium.

Maandag verjaardagsfeest voor Jan en twee vergaderingen te mijnent over internetdingen.

Dinsdag Jan en Louis naar het natuurhistorisch museum en Zelie naar Ketnet voor opnames.

Woensdagavond Jan en Lieve komen eten.

Donderdag Sandra met de kinderen naar Bianca.

Vrijdag Sandra naar de cinema met de kinderen, en ‘s avonds tesamen naar de trouw van Philip en Hilde.

Zaterdag naar On the Move.

Zondag verjaardagsfeest voor Jan en vriendjes.

Vakanties, da’s zo rap gevuld mevrouw mijnheer.

Zappa plays Zappa

zaterdag 21 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Ohohoho.

Sinds 2006 geeft Dweezil Zappa de songs van zijn legendarische vader opnieuw een stem in de ‘Zappa Plays Zappa’- tour. Frank Zappa was een van de meest excentrieke en markante artiesten van de voorbije eeuw: de man achter The Mothers of Invention, de rockmuzikant, de componist, volgens Jimi Hendrix de beste gitarist ter wereld en vooral de ongedwongen, gevatte en ironische performer. Dat deze tribute-band onwaarschijnlijk goed is, werd op 8 februari 2009 nog maar eens bewezen toen ‘Peaches En Regalia’ van de Zappa Plays Zappa-band een Grammy won voor ‘Best Rock Instrumental Performance’. Op 22 mei 2009 houdt Zappa halt in Gent en dat is meteen ook hun enige stop in België.

Line-up
Dweezil Zappa – Guitar
Scheila Gonzalez – Saxophone, flut, Keyboards & Vocals
Pete Griffin – Bass
Billy Hunting – Marimba, Mallets & Percussion
Jamie Kime – Guitar
Joe Travers – Drums & Vocals
Special Guest, Ray White – Guitar Vocals

Need I say more?

De wonderen der techniek

zaterdag 21 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Ah, hoe fijn is het als het eens wil meezitten, foto’s nemen.

Vandaag heb ik, en het was al lang geleden, nog eens mijn macrolens omgord en ben ik onze tuin in getrokken.

Niet dat er veel beesten zaten, maar ik had er gewoon zin in. En als het een beetje meezit, ben ik nu gewoon weer herbegonnen aan de tuinsafari.

Want het is wel fijn om te zien hoe de techniek er op vooruit gegaan is, in de loop van de jaren.

Het allereerste springstaartje dat ik ooit fotografeerde met mijn toen-net-nieuwe macrolens (de onvolprezen en ondertussen niet meer verkochte AF Zoom Micro-Nikkor 70-180mm f/4.5-5.6D ED), was een Orchesella cincta dat op een stapeltje lege vliegenpupae zat:

20040712 023

Nikon D70 met Micro-Nikkor 70-180mm; 1/15 aan f/9, 180mm. Natuurlijk licht.

Om u een idee te geven… Met een degelijke point en shoot in macrostand geeft een gelijkaardig beest zoiets:

P10102001

Panasonic Lumix DMC-LX3; 1/80 aan f/2.6, 10.2mm. Natuurlijk licht.

Met een beter fototoestel en een diopteradapter geeft het dit:

20070414_163438_KGB7507

Nikon D200 met Micro-Nikkor 70-180mm en Nikon 6T; 1/60 aan f/32, 180mm. Flits: 2 x SB-R200.

Met nog een diopteradapter erbij en een nog beter fototoestel — en klik zeker eens op de foto om het in iets groter formaat te zien:

KGB_37531

Nikon D300 met Micro-Nikkor 70-180mm en 2 x Nikon 6T; 1/320 aan f/18, 180mm. Flits: SB-29.

Ik weet zelfs niet of het hetzelfde beest is, met al die details!

Apen

zaterdag 21 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Mja.

Dead_monkey

Hij doet maar, Sean Delonas, Barack Obama vergelijken met Travis de Chimpansee.

‘t Is in ieder geval gewoon niet grappig. Deze is veel beter:

Doubleyouinyurp

(om nog niet te spreken van al die mensen die Bush als The Chimp-in-Chief beschouwden:)

2008-09-01-bush-chimp

Del.icio.us op 21 februari 2009

zaterdag 21 februari 2009 in Links. Permanente link | Eén reactie

Taarterij

zondag 22 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Het is een Chocolate cloud cake geworden van Nigella, en een citroenméringue van, euh, eigen recept.

Ze zijn allebei nog niet klaar, wegens dat het voor allebei in twee keer te doen is.

Voor de chocolate cloud cake is de bodem (chocolate) al gemaakt, en moet morgen de versiering (cloud) erop; voor de citroenmérginque is de lemon curd al gemaakt, morgen de taartbodem en de méringue.

Kijk, chocoladetaart voor…

Ingrediënten voor taart

tijdens…

Taart bijna klaar

…en na:

Taart uit de oven, ingrediënten voor lemon curd

En kijk, lemon curd:

Lemon curd klaar

We hebben ondertussen denk ik min of meer alles in huis dat we nodig zouden kunnen hebben om te moeten koken, ‘t is echt een gemak.

Het enige dat ik écht nog wil, en die dingen zouden tegenwoordig toch ondertussen ook in België te krijgen moeten zijn, is zo’n Microplane-rasp. Grr.

And you thought *we* had it bad

zondag 22 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

In chinaland is het tegenwoordig ook niet zo leutig meer. Ze hebben er dit jaar maar 8% groei in de economie, en het gevolg is er naar:

As China’s main external markets plunge into recession and export orders shrink, layoffs have multiplied in the country’s big manufacturing regions.

In Shandong alone, nearly 700,000 people have lost their jobs this year.

In southern Guangdong, tens of thousands of firms have closed, sparking off reverse migration to the countryside by redundant workers.

…maar tegenwoordig moeten fabrieken officiële toestemming vragen als ze meer dan 40 mensen aan de deur willen zetten. Gelukkig is er een alternatief: loonmatiging.

“The factories are not getting enough orders, so some workers have nothing to do,” Chinese media quote a Shandong factory manager as saying.

“I have been thinking of getting rid of some of them to cut costs. But if the government doesn’t agree to my layoff plans, what can I do? I can’t afford to pay them all.”

The alternative may be drastic wage cuts.

In one factory in Guangdong, salaries have been reduced by up to 75%.

Ahem, ja. [bron]

Op den buiten

maandag 23 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Rare mensen, op den buiten.

Een koterij met een Alarm System! plakkaat erop:

Alarm System!

Een tuinkabouter met een gat in zijn hoofd:

Tuin

Of iemand met Mephisto in zijn tuin:

Mephisto

Of kijk! Wilde Beesten! In het openbaar! Die kinderhanden proberen opvreten!

Een schaap

Ik wist trouwens niet dat dat hier in België rondliep, tamponbeesten. Aardig, maat.

Oh, en van die rare kangoeroes met vier poten in plaats van twee:

Paard

If I’m too much with the kids it doesn’t suit my personality and I start getting grumpy

maandag 23 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Lachen met rijke mensen!

Ah, the joys of reality TV.

Deadlock

maandag 23 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik was er ongemakkelijk van, zaterdag. Zo’n afgrijselijk slechte episode. Zondag niet meer bekeken, vandaag nog eens proberen herbekijken, maar ‘t is mislukt.

Er waren nog maar vijf episodes te gaan tot het einde! En dat mens Espenson maakt er dit van?!

Bah. Bah, bah, bah.

De nieuwe Standaard

maandag 23 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

Er is een nieuwe Standaard op komst!

(’t Is te zeggen: het hing al een tijdje in de lucht, ik ben al meer dan één mens tegengekomen die eraan werkt/gewerkt heeft/zal werken, maar ik heb er nu pas net een blik op geworpen.)

Mijn eerste indruk: kijk nu, New York Times Light.

Standaard1

Leutig.

Ha, ik zou eigenlijk moeten zeggen dat ik heel graag feedback geef, en dat ze Namahn even contacteren voor de tarieven en een planning… maar ik doe dit veel te graag. Commentaar geven op dingen: ik zou het gratis doen, hele dagen aan een stuk.

Hmmm… come to think of it: ik doe dat gewoon al hele dagen aan een stuk.

Morgen eens kijken. Of vannacht.

Del.icio.us op 23 februari 2009

maandag 23 februari 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • And then came the line that would come to stand in for the whole interview: "Everyone should be abstinent or whatever, but it's not realistic at all."
 • This web page is dedicated to providing Pac-Man players of all skill levels with the most complete and detailed study of the game possible. New discoveries found during the research for this page in December 2008 have allowed for the clearest view yet of the actual ghost behavior and pathfinding logic used by the game.
  (tags: games history)
 • Just a quick note to all the new visitors

  I just want everyone to know that although she is a very outspoken critic of my artwork, my daughter is really a delightful and well behaved girl!

  (tags: kids funny art)

Elvis

maandag 23 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Oh, zo’n programma hebben en vrij associërend muziek rond een thema mogen opleggen…

Neem nu Elvis, waar Henk (andere Henk) het over had. Ik moest meteen denken aan Mojo Nixon:

Mojo Nixon heeft zooo lang op mijn cd-speler gelegen ten tijde van dit liedje, in de begindagen dat MTV hier te lande op de kabel zat… memories.

Wie Elvis zegt, zegt in mijn hoofd ook altijd meteen The King and Eye. The Residents: ontdekt tijdens mijn denk ik eerste bezoek aan de plaatotheek van de stadsbibliotheek ergens midden jaren 80, en sindsdien alles van gekocht, gezocht, gekopieerd, beluisterd en herbeluisterd.

The King and Eye gaat over Elvis, en zijn relatie met zijn moeder, en ook wel over zijn bij de geboorte overleden tweelingbroer.

Sinister figuur, eigenlijk, op een bepaalde manier, Elvis. En niemand die dat zo mooi verwoordt als Nick Cave en zijn Slecht Zaad — Elvis en le roi pêcheur in één:

O go to sleep lil children
The sandman’s on his way
But the lil children know
They listen to the beating of their blood
The sandman’s mud!
And the black rain come down
Water, water, everywhere
Where no bird can fly no fish can swim
No fish can swim
Until the king is born!
In Tupelo! Tupelo!
Til the king is born in Tupelo!

Ook over Elvis, maar dan wel veel minder sinister, is Alannah Myles’ Black Velvet. Velvet, wegens Elvis’ stem, of wegens de talloze portretten van Elvis op fluweel, of wegens de haarkleuring (Sullivan’s Black Velvet Hair Dye) waarmee Elvis zijn bruin haar zwart maakte.

Ik vond het prachtig, de eerste keer dat ik het hoorde. En toen speelden ze het een keer of drie per uur, elke dag, en toen was ik het hartsgrondig beu.

Maar nu, bij herbeluistering: welmja.

Oh, en ook: geen uitzending zonder Klaus Nomi, zou mijn motto misschien wel kunnen zijn. Toeval! Nomi’s eerste singeltje was een cover van Can’t Help Falling in Love (dat zelf al eigenlijk een versie van Plaisir d’amour is):

…ah, en om te besluiten, waarom niet Frank Zappa, met het wel zeer toepasselijke Elvis has just left the building:

Zouden ze het spelen, Zappa Plays Zappa, in mei? Benieuwd.

Nieuwe pot

maandag 23 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

We hebben van dat keukengerief dat al heel ons samenlevend leven meegaat, of zelfs nog ouder is. Keukengerief dat dus tussen vijftien en twintig jaar oud is.

Vandaag hebben we twee kookpotten weggegooid: één van Sandra, die zij op haar kot had, en toevallig ook één van mij, die ik op mijn kot had.

Sandra’s pot was er één uit de Provincial Bouquet-reeks die, als ik me niet vergis, Delhaize op het einde van de jaren 80 in een actie aan de man bracht. Sandra had er bestek van, en borden, en koffietassen, en dus een paar potten en pannen.

De schielijk heen gegane was de grote pot, doormeter 28 cm, waar jaren aan een stuk allerlei in klaargemaakt werd: kip, spaghetti, vanalles. De grote pot die we gebruikten als we iets middelgroots moesten klaarmaken (echt grote dingen gaan in de grote Creuset).

Eén oor was er al af, het andere was half verkoold, de bodem was ongeveer helemaal afgeschraapt en alles wat we erin maakten, brandde aan.

Knoop doorgehakt, daarnet, dus.

Exit, met op de eerste foto de doorslaggevende reden waarom (totaal aangebrande osso bucco):

Kapot Kapot

Pot weg is pot nieuw, en het is deze geworden:

Nieuw

We blijven bij ons motto: liever niets kopen dan dingen kopen die we niet graag zien. Als we nieuwe poten kopen, dan moeten het meteen goeie potten zijn, en potten die we graag zien.

Nu ja, dat tweede kon mij minder schelen dan Sandra: als het twee keer zo duur is voor een designversie, dan hoeft het voor mij niet echt. Bleek dat deze maar vijftien euro duurder was dan de standaardversie van de pot, en dus is het deze geworden. Een Demeyere, en wel een Demeyere met 28 centimeter doormeter, ontworpen door John Pawson.

Strikes a mighty fine figure op ons vuur, vind ik:

Nieuw

De tweede pot die overleden is, is een steelpannetje van 18 cm. In illo tempore was het een Tefalpan waarin ik voornamelijk rijst maakte, nu is het vrees ik een health hazard, helemaal geblutst, met een loszittend handvat en een bolle bodem.

Morgen passeer ik nog eens langs de winkel, denk ik.

Afgesneden

dinsdag 24 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Ik zou zo goed in Siberië kunnen zitten zonder internetverbinding: GMail is dood.

Fuck.

Eenzaam met z’n twee

dinsdag 24 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Zelie is met drie vriendinnen naar opnames bij Ketnet, en Sandra is mee. Louis en Jan zijn met vriendjes naar de dinosaurussen in Brussel.

En dus zit ik alleen met Anna thuis.

We hebben naar films van poezen gekeken op Youtube, en we hebben met Dora gespeeld, en dan zijn we gaan eten op de Vrijdagsmarkt:

Anna op restaurant

En dan zijn we naar huis gegaan, want Anna had zin in een ijsje met banaan en chocolade.

Banaan en ijs en chocolade en slagroom

Oh en trouwens: met een beetje hulp van derden (ahem), zijn we uit de kleurenkeuze voor de keuken geraakt: geen groen meer, enkel nog wit en aubergine. Dat er nu op aan het gezet worden is.

En het huis is trouwens toch wel echt leeg, zo met maar één kind:

Eenzaam aan tafel

The Shadow over Innsmouth, the Musical

dinsdag 24 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ooooh zo wijs:

[lees]

Blind astrometry solver

woensdag 25 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Stap één: neem wat foto’s van sterren.

Stap twee: zet foto’s op Flickr.

Sterren, nog

Stap drie: gooi ze in de Astrometry groep.

Stap vier: oooooh kijk:

Hello, this is the blind astrometry solver. Your results are:
(RA, Dec) center:(299.269326715, 49.9613566333) degrees
(RA, Dec) center (H:M:S, D:M:S):(19:57:4.638, +49:57:40.884)
Orientation:-135.58 deg E of N

Pixel scale:88.60 arcsec/pixel

Parity:Reverse (“Left-handed”)
Field size :74.03 x 49.22 degrees

Your field contains:
The star Vega (αLyr)
The star Deneb (αCyg)
The star Eltanin (γDra)
The star Sadr (γCyg)
The star Gienah (εCyg)
The star Alderamin (αCep)
The star ηDra
The star Rastaban (βDra)
The star δCyg
The star Altais (δDra)
IC 1311
IC 1318 / gamma Cyg nebula
NGC 6960 / Filamentary nebula / Lace-work nebula / Veil nebula
IC 5068
IC 5070 / Pelican nebula
NGC 6992 / Network nebula / Veil nebula
NGC 7000 / North America nebula
IC 1396

Allemaal mooi geannoteerd op de foto zelf.

Houwitser? Kanon?

woensdag 25 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

Weet iemand wat voor geschut dit is?

English gun

Het is in ieder geval Engels, en door de Duitsers bemachtigd tijdens de eerste wereldoorlog.

Over oorlog gesproken: kijkt iedereen evenveel uit als ik naar Tarantino’s Inglourious Basterds?

Doorgeprikt staat netjes

donderdag 26 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Al een tijdje oud, maar toch: prachtig mooi, deze pdf waarin creationisten lik op stuk gegeven worden door middel van annotaties in PDF op een door henzelf geproduceerde folder.

Doe eens van jaren 1970

donderdag 26 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Men neme een meloen, een banaan, vier kiwi’s, drie passievruchten, een granaatappel, een pot versgeklopte slagroom en aardbeiensiroop.

Men neme zijn vers gekochte nieuwe meloenboller(wegens de oude onvindbaar), en men make een hele kom vol bolletjes meloen, banaan en kiwi.

Men lege de passievruchten in voormelde kom. Men lege de granaatappel in een tweede kom wegens dat dat anders Wreed Vlekken maakt.

Men dele de slagroom in drie kommetjes. Men voege aan kom één blauwe voedselkleurstof toe, aan komt twee rode, en aan kom drie een mengeling van rode en gele. Men menge goed.

Leve voedselkleurstof!

Men deponere een plopje aarbeiensiroop in een diep bord. Daarom droppe men een bol perensorbet, een bol citroensorbet en een bol frambozensorbet. Daarover rangschikke men de fruitbolletjes met passievrucht. Men werke af met drie toefen gekleurde slagroom, en een sprenkeling granaatappelzaden.

Hey presto!

Snel naar de telefoon lopen! ‘t Zijn de jaren 1970 aan de lijn; ze vragen of ze hun dessert terug mogen hebben:

Leve de jaren 70!

(men vergete daarbij ook het vanilleijs op tijd uit de diepvries te halen, en men vergete de verse frambozen en bosbessen in de frigo)

Wikipedia PDF

donderdag 26 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Sinds zonet staat er onderaan links, voor wie ingelogd is, op de Engelstalige Wikipedia een “PDF version” link.

Dat maakt, on the fly, een PDF-versie van de pagina.

Die functie zat al een paar maand in Wikibooks, was er sinds eind januari in de Duitse versie, en sinds vorige week de Franse, Poolse, Nederlandstalige, Simple English, Portugese en Spaanse versie.

En nu dus ook op de grootste van allemaal.

En ik ben te lui om te zoeken wat ReportLab te maken heeft met iText.

Del.icio.us op 26 februari 2009

donderdag 26 februari 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • TuFuse is a Windows command line program that creates extended dynamic range ("exposure blended") and extended depth of field ("focus blended") images. TuFuse uses a technique known as Image Fusion to combine the "best exposed" and/or "best focused" regions of multiple images into a single "fused" composite image.

Casual timevreter

vrijdag 27 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Vergeet Desktop Tower Dinges: The Space Game.

Veel geld uitgeven

vrijdag 27 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Bennet

Huhu.

Toen Jaap Kruithof overleed

vrijdag 27 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Ik heb er ook les van gehad, van Jaap Kruithof: ik ben één van die vele tienduizenden.

Maar in tegenstelling tot zoveel andere mensen op het internet en daarbuiten, heb ik er geen goede herinneringen aan.

Niet dat ik er door gebuisd geweest ben of zo, maar enerzijds omdat hij me niet echt kon boeien (zijn discours in de vroege jaren 1990 was echt wel les na les telkens meer van hetzelfde) en anderzijds vooral omdat ik me gruwelijk stoorde aan zijn manier van lesgeven.

Het kan me niet schelen dat de lessen (om van de examens nog te zwijgen) een hoog circusgehalte hadden. Het kan me ook niet schelen dat de prof er vaak niet echt bij leek — kwatongen beweerden dat hij voortdurend zat was, maar daar was niets van aan, ik dacht dat medicatie er iets mee te maken had, en het zijn mijn zaken niet, en dat was trouwens niet wat me stoorde.  

Nee, ik ergerde me blauw aan wat hij deed. Hij gaf geen cursus moraalfilosofie, en dat was waarvoor ik naar zijn lessen kwam.

Naarmate het jaar vorderde werd ik er meer en meer boos om. Ik kwam niet naar de les voor de Jaap Kruithofshow, ik kwam nog minder naar de les ecocentrisme: ik wou leren over moraalfilosofie.

Jazeker, ik weet wel dat elke docent een persoonlijke visie heeft (moet hebben) en overbrengt (moet overbrengen).

Ik heb ook les gehad van een paar andere monstres sacrés: Walter Prevenier, P. (de P staat voor “professor”) Ghysbrecht, Walter Van Caeneghem. Prevenier (Historische kritiek) staat met stip bovenaan de lijst van beste lesgevers, Van Caeneghem (geschiedenis van het privaat– en publiekrecht)bovenaan de lijst meest interessante cursussen, Ghysbrecht (inleiding op de psychologie) bovenaan de lijst meest wereldbeeldveranderende lessen.

Prevenier en Ghysbrecht trokken ook altijd volle auditoria, maar zelfs Ghysbrecht op zijn meest excentrieke en reactionaire momenten stoorden me minder dan Kruithof.

Les na les kregen we de visie van Jaap Kruithof op de wereld.

In de lessen van Kruithof werd niet aan kennisoverdracht gedaan. Daar werd enkel aan meningsoverdracht gedaan.

We leerden er niet hoe we de wereld konden bekijken, we leerden hoe we de wereld moesten bekijken volgens Jaap Kruithof.

Akelig, vond ik dat.

Everything is amazing

vrijdag 27 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Zo wáár dat het pijn doet:

Del.icio.us op 27 februari 2009

vrijdag 27 februari 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

You can always tell jazz by the way the people on stage are having more fun than the audience

zaterdag 28 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Gisteren naar het trouwfeest van Philip en Hilde geweest — fijnste trouwfeest sinds lange, lange, lange tijd.

Kleine wereld, bleek ook, toen we daar zowaar iemand zagen die we in geen zestien of zo jaar gezien hadden. Weird.

En vandaag? Dingen te doen, plaatsen te gaan, en dan nog dingen te doen. De foto’s zullen dan online geraken, één dezer.

Oh, en gisteren ook anderhalf of zo uur met een Beroemd En Berucht Internetpersonage Uit Amerika aan de Skype gehangen. Ik blijf dat na al die jaren nog altijd ongelooflijk vinden, dat er eigenlijk geen afstand meer is.

Maar goed. Dingen doen, nu, dus.

I shall leave you with een streepken jazz:

[via]

Ork ork ork

zaterdag 28 februari 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Jan en Anna zijn aan het spelen. Jan heeft een raadseltje voor Anna:

– Ork ork ork ork ork ork ork, de koe drinkt…?

– Melk!

(met grote stelligheid) Juist.

Del.icio.us op 28 februari 2009

zaterdag 28 februari 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • Paley started making short films in 1998. In 2002 she moved to India with her husband and discovered the Indian epic Ramayana as her marriage was ending. These two seemingly unrelated events come together in Sita Sings the Blues, the feature film that Paley spent five years making on her home computer.
  (tags: movie)
 • Posting this so we have a space to openly mock JLT for his refusal to use the subject line. I have received 1062 messages from him over the last eight years and 93% of them are on the topic of "hey". The remaining few pertain to "huh?" "wtf" and "kitten info".

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338