Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

De BRT zijn antisemitische progressieven!

De joodse gemeenschap is boos, op die stoute anti-semitische VRT. Ze zijn alwéér boos, moet een mens eigenlijk zeggen. Op Man Bijt Hond deze keer, en op Stijn Meuris in het bijzonder.

Iedereen die meer dan één keer Het Gesproken Dagblad gezien heeft, weet dat het er vér over gaat, en dat er met alles en iedereen gelachen wordt. Met den Amerikaan, de Rus, de Mof, de Misloem, de domme vrouwen, de luie Walen, de negers, de Chinezen — en dus zeker niet alleen, en zeker niet specifiek met de Jood.

Het commentariaat van LVB heeft er de mond van vol, en het is er weer een sterk staaltje van selectieve verontwaardiging, daar bij de vinger aan de pols van reactionair Vlaanderen.

Diepe stilte toen Het Gesproken Dagblad lachte met de negers (toen Obama president werd) of met de Islamieten (draaien rond de Kaaba vergelijken met een gezelschapsspel), geen woord telkens vrouwen voor domme ganzen ”uitgemaakt” worden, maar nu: ho maar!

Want het kan wel zo zijn, dat er met iedereen gelachen wordt, maar volgens Luc zelf is er een dubbele moraal in het spel. Linkse ratten mogen om het even wat zeggen, en al wie geen linkse rat is, die wordt met het CGKR monddood gemaakt. Voor het gemak van het redeneren, nu de sp.a nog bijna geen percent meer haalt,  vallen onder “linkse ratten” trouwens politiek gezien de CD&V, de VLD, SLP, heel Wallonië, bref, eigenlijk alles wat niet Vlaams Blok is. En dan nog een paar eenzame liberalen, échte liberalen natuurlijk, niet van die sossen gelijk de volgelingen van verrader des vaderlands Verhofstadt of logebroeder De Gucht.

Een dubbele moraal, inderdaad, die voor socialisten vanzelfsprekend is vanuit hun gelijkMAKINGSstreven: de sterke of de rijke mag totterdood beschimpt en vernederd worden, de zwakke of de arme moet geknuffeld en beschermd worden. Als ze konden, zouden ze dat zelfs in de grondwet inschrijven: geen gelijke behandeling, maar gelijkMAKING.

(dat “gelijkMAKINGSstreven” trouwens: eens men typografisch begint te krijsen, moet het wel heel erg hoog zitten)

Ik kan er mij inderdaad in vinden, dat de armen en de zwakkeren moeten beschermd worden. Volgens mij is dat één van de belangrijkste taken van de overheid, dat zij de zwakkeren beschermt. Volgens anderen is het de taak van de overheid dat leven, vrijheid en eigendom beschermd wordt, en dat ze voor de rest vooral uit de weg van de vrije markt blijft.

Uiteindelijk is het een bijna filosofisch onderscheid: we leven niet in de één of andere utopische samenleving, we leven al ettelijke decennia in een gecorrigeerde vrije markteconomie, met sociale zekerheid en andere verworvenheden van honderd jaar, welzeker, socialisme.

…maar niet zo bij het commentariaat van LVB. Daar is het dat eeuwige zwartwitdenken, dat ons-versus-jullie, links versus rechts, progressief (dat daar een scheldwoord is, natuurlijk), versus “wij”. 

Drama! 

“Geknuffeld of beschermd worden”, da’s wat er gebeurt met allochtonen, steevast. Bijvoorbeeld als een leraar ontslagen wordt die enkel naar de niet-allochtoonse leerlingen in zijn klas een mail stuurt met daarin dit Monopolyspel:

MarrokaanseMonopoly

En dat “Totterdood beschimpt en vernederd worden”, da’s bijvoorbeeld wat Raymond van het Groenewoud deed toen hij na bijvoorbeeld Italianen (“Vertrouw geen Italianen / Ze knoeien met conserven / Ze steken er van alles in”) en Total Loss (Gratis bier in Nederland) (“Met m’n motor in de benzine / En m’n kloten in de urine / Rij ik heel de wereld rond / Ik smeer de muren vol met stront”) Weg met Amerika presteerde (“Weg met de verheerlijking van de stompzinnigheid / Inderdaad, fucking assholes, krijg het slingerschijt”).

Het was meteen het transatlantische moment de gloire van LVB.net, en het werd er schier eindelooos uitgemolken (Progressief Vlaanderen: “Weg met Amerika” en “We haten de Britten, Down with America: the Anti-American Dance, Lachen met Raymond, Bekvechten over Raymond, Belgian blogger LVB op de radio in Amerika, Clear my channel). Boze, stoute Raymond. Zomaar die arme Amerikanen aanvallen! Als het een Vlaams Blokker was geweest die de Turken een pook in hun gat had toegewenst, zou het CGKR er als een zak kasseien op gevallen zijn, en nu helemaal niets, awoert!

Oh, Deckers en Ornelis kregen een tijd geleden een blaam omdat ze Serena Williams een bosaap genoemd hadden; ik ben er niet uit wat volgens LVB had moeten gebeuren, ik vermoéd dat het had moeten kunnen, maar het kan zijn dat ik me vergis.

Kijk, we kunnen er ongetwijfeld nog een hele boom over opzetten, of die vrijheid van meningsuiting absoluut is of niet, en wanneer iets aanzetten tot haat wordt, en of dat eigenlijk niet vrijelijk zou mogen gebeuren. Ik voel er mij bijvoorbeeld bijzonder slecht bij als er manifest haatzaaiende imams uit het buitenland aangeworven worden om hier de verkeerd begrepen jihad te prediken, en tegelijk heb ik er niets tegen dat zo’n stuk Filip De Winter met zijn “oh nee, alweer een moskee” aan komt zetten.

Maar wat een hypocriet gedoe, dat dat soort mannen altijd maar voor de eigen vrijheid is, en tegen die van anderen. En dat ze daarbij steevast doen wat ze die “anderen” verwijten.

16 reacties

 1. Er wordt daar inderdaad regelmatig een potje gezaagd. Er zit daar wat van alle slag, maar héél dikwijls interessante meningen… wat mij betreft.
  Er bestaan toch minstens evenveel plaatsen waar van de andere zijde wordt geluld?

 2. Er wordt in elk geval veel naar de VRT gekeken en geluisterd blijkbaar.

 3. Niet heel subtiel dat filmpje, maar toch ook wel een beetje grappig.
  Goed dat de joodse gemeenschap er wat laweit rond maakt, of ik zou het gemist hebben.

 4. Michel is het “Gesproken Dagblad” van 14 maart http://www.youtube.com/watch?v=we7BwkM_J3Y over “Herr Wever” vergeten te citeren…

 5. Uw conclusie is terecht, ik denk dat zowel links als rechts inderdaad voor eigen deur vegen.

  De irritatie bij rechts zit echter voor mij in het feit dat de VRT een met belastinggelden (die tot nader order ook nog door Vlaams Blokkers betaald moeten worden) gespijsd instituut is, dat hoort neutraal te zijn of op zijn minst alle stellingen gelijkwaardig aan bod zou moeten laten komen. Ik denk dat niemand kan ontkennen dat dit op dit ogenblik niet het geval is, dat het VB stiefmoederlijk wordt behandeld, dat -behalve excuustruus De Wever- eigenlijk geen enkele flamingant welkom is in de grijze zone tussen entertainment en politiek, etc…

  Als ze bij Indymedia, of blog.zog, of De Morgen links zijn is dit toch iets anders dan bij de VRT vind ik.

 6. Vrijheid van meningsuiting is iets zeer precairs waar niet alles-moet-kunnen-lichtzinning mee mag worden omgesprogen; elk misbruik holt het uit.

  Context is alles. De satirische context van Man Bijt Hond is zó duidelijk dat ik niet begrijp waarom vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap hierover vielen.

  Ironischerwijs bewijst hun reactie op het filmpje meteen ook de kracht van goede satire.

 7. herinnert iedereen zich deze nog?

 8. aangezien nonkel Claude bij Youtube ook al een abonnement heeft blijkbaar, hier dan mèt audio

  http://www.myvideo.nl/watch/3453446

 9. Beste makers van het terzake programma
  Ik sta volledig achter het principe van de vrije meningsuiting.in de media.
  Ik begrijp echter ook dat de Joodse gemeenschap de laatste weken fel werd bekritiseerd door de binnenlandse en buitenlandse pers.wegens de gebeurtenissenin Gaza.
  In mijn gemeente kan ik zelf vaststellen dat de Turkse gemeenschap palestijnse vlaggen uithangt en daarmee openlijk de Palestijnen steunt.
  Persoonlijk vind ik dit erover omdat dit zeker niet het Belgisch standpunt weergeeft.
  Dat de Joden het item van man bijt hond moeten relativeren is juist, ook al is de culturele waarde ervan nihil.
  Deze vrije meningsuiting moet dan ook geldig zijn voor alle culturen in ons land.
  Hier wringt het schoentje en ik vrees er echt voor dat Stijn Meuris geen satirische of lachwekkende beelden zou uitzenden over de moslm gemeenschap.
  Hier mag geen onderscheid gemaakt worden en zeker niet door het feit dat er dan eventueel rellen zouden uitbreken in onze steden.De Joden uiten wel hun ongenoegen maar ze zullen in ons land steeds kiezen voor dialoog om de zaak op te lossen.

 10. Georges, lees eens na wat je schreef. Je bent voor vrije meningsuiting, maar de Turkse gemeenschap mag niet openlijk steun tonen aan de Palestijnen?

  De satire van MBH op de Joodse Gemeenschap heeft geen culturele waarde? Hun reactie bewijst het tegendeel; de satire deed wat ze moest doen. Zoals Abicht in DM schreef vandaag, ze hadden het beste met humor de bal teruggekaatst. En bij mijn weten sleurt MBH er iedereen door, ook moslims.

  Ik ga ook niet akkoord met je stelling als zou de Joodse gemeenschap, of tenminste hun vertegenwoordigers, kampioenen zijn in het oplossen van problemen via dialoog. Tenminste, dat leid ik af uit je bewoording, dat je dat denkt.

  En de slechtere mens in mij leest ronduit vooroordelen tegen de moslimgemeenschap in je reactie, als zouden zij meer provoceren en onverdraagzamer zijn. En laat dat nu net het tegendeel zijn van het punt dat je probeert te maken hier.

 11. Een soortgelijke uitzending over de moslimgemeenschap en/of M’hammed en Brussel brandt ! De Joodse gemeenschap dialogeert !

 12. Wauw, Gie, sterke argumentatie. Ik weet niet wat te zeggen.

 13. Denk je dat Phara het lef zou hebben een programma durft maken over moslims die boos zijn – en schooluitstap weigeren wegens varken op boerderij? – op Doritos met sporen van alcohol? – Chocolade Mohammed in New Yorkse kunstgalerij? – en moslimjongeren die school in elkaar timmeren te Luik? – en “jongeren” die in Brussel, om hun Gazaanse broeders te helpen uiteraard, Vlaamse Ministeries en 18 auto’s vernielen? Phara is niet bang dat de joodse gemeenschap de VRT zal doen ontploffen wanneer men zich laat gaan in smakeloze spotternij.. want zo ver zal de joodse boosheid vast niet gaan!

 14. Ik denk het wel, ja.

  Waarom soms?

 15. Ik vind het ongelooflijk dat Polly en Gie zonder meer durven beweren dat de Joodse “volksaard” van nature zachtmoediger zou zijn als die van Moslims. Dat is ronduit racistisch. Al eens nagedacht over sociaal-economische factoren, en wie daar mee verantwoordelijk voor is?

  En ik denk dat de Moslimgemeenschap dagelijks voldoende te verduren krijgt in onze media; alsof die meer gespaard zou worden. Laat me niet lachen.

  Jullie mogen jullie propaganda voor jezelf houden. Want propaganda is het, als je niet met degelijke argumenten afkomt.

 16. Helaas blijf ik achter mijn eerste verklaring staan.
  Het is en blijft overduidelijk dat de Belgische media het niet aandurven de moslim gemeenschap te bestoken met satire of er mee te lachen in allerhande publikaties.Dit omdat men als de dood is voor de boze reacties en de daarop volgende verwoestingen in onze steden.
  Het is ook logisch dat de medewerkers van de VRT dit niet toegeven omdat de bestuurders deze houding opdringen.
  Ik vrees er dus wel echt voor of er wel degelijk een vrije meningsuiting kan zijn bij de medewerkers van de VRT omdat men allicht bang is voor de gevolgen.
  Ik blijf ook veststellen dat men regelmatig lacht door middel van satire of misplaatste moppen over andere culturen omdat men er zich goed van bewust is dat deze culturen geen geweld gebruiken door middel van rellen en verwoestingen.
  Dit is mijn vrije meningsuiting

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑