Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Klapband

Awoert! Vanmorgen een klapband, op het rondpunt van de Dampoort!

Het was al een tijdje dat mijn achterband asymmetrisch aanvoelde, maar vanmorgen was het echt van schlupschlupschlup. Afgestapt in de Dampoortstraat omdat het echt veel lawaai maakte, en wat graadt gij? Een bubbel zo groot als een kwartelei op mijn achterband. Geen flauw idee hoe dat er zo kwam, nee. ’t Was een band die er nogmaar een paar maand op zat.

Vannamiddag dan maar met de fiets naar de fietsenmakerder: nieuwe band, nieuw zadel, groot onderhoud aan de versnellingen.

’t Is eigenlijk godgeklaagd hoeveel schade er aan zo’n fiets aangericht wordt op een publieke parking: want akkoord, die band, dat zal wel iets anders zijn, maar al de rest is de schuld van de andere mensen op de parking. Mijn zadel was een tijd geleden opengesneden en bijna al de gel was er ondertussen uit. En die versnellingen, dat is wel het vervelendste van al.

De eerste versnelling voelt aan als was het de derde, de tweede als was het de zesde, in derde versnelling draaien mijn trappers door, en vierde tot zesde versnelling doen hetzelfde als de tweede. Zucht.

De fietsenstalling, daar staan alle fietsen op mekaar gepakt, en met de sturen op, onder, over en door mekaar. En aangezien de rem- en versnellingsinskabels nogal uitsteken, haken al die dingen in mekaar, en als er dan regelmatig mensen hun fiets met wat minder dan uiterste voorzichtigheid uit het rek rukt, is het na verloop prijs. Zoals nu al een paar weken bij mij.

Fiets zal klaar zijn volgende dinsdag. Ik vraag mij af hoeveel het zal kosten. Zucht.

15 reacties

 1. “De fietsenstalling, daar staan alle fietsen op mekaar gepakt, en met de sturen op, onder, over en door mekaar. En aangezien de rem- en versnellingsinskabels nogal uitsteken, haken al die dingen in mekaar, en als er dan regelmatig mensen hun fiets met wat minder dan uiterste voorzichtigheid uit het rek rukt, is het na verloop prijs.”

  Daar krijg ik ook het absolute sch**t van. Mensen moeten leren hun fietsen te stallen zoals “het hoort”. Net zoals auto’s. Je zet je kar ook niet op een parking – zo, dat een ander nauwelijks zijn portiere openkrijgt.
  Zo’n pipo die zijn fiets vlak naast de mijne zet (zodat ik alle moeite moet doen om mijn fiets “eruit te” te krijgen), krijgen van mij sinds een paar maanden een speciale “behandeling”: banden platzetten. Vooraan en achteraan.

 2. @Huug en daarmee ben je geen haar beter dan diegene die zijn fiets slecht parkeert. En meestal zet je je fiets in een rek, maar die staan vaak te dicht bij elkaar waardoor sturen wel eens verstrikt kunnen raken. Dus eerder een fout van diegene die het rek installeert, dan van de fietser.

 3. Fietsherstel bij Biker op de Steendam?

 4. @Huug: ik stel voor dat jij een bedrijf bent dat fietsenstallingen fabriceert waarbij de fietsen wel ver genoeg uit elkaar staan om geen schade te berokkenen als je ze uit het rek neemt. Gat in de markt, man!

 5. @ Matthieu: niet akkoord. Op de meeste parkings voor auto’s staan er meestal lijnen op de grond. Van waar je het best kan staan. Als er dan een kl**tzak zich midden op die lijn parkeerd dan is dan niet de fout van de “lijntjestrekker”.

 6. Ik volg. Enerzijds zijn we o zo blij dat er fietsstallingen komen die de voorwielen niet plooien en diefstalbestendig zijn, maar anderzijds slikken we allen (ook ik) dat alle bestaande rekken te smal zijn.
  Kijk es op de site van Verhofsté. Je ziet oa het model zoals aan de Dampoort en het model Gent. Dat laatste model is breder dan het NMBSmodel, maar nog steeds niet zo dat fietsen er onbeschadigd uitkomen.
  Noem me één autoparking waar je enkel kan parkeren als de zijspiegels in elkaar haken…

 7. “Noem me één autoparking waar je enkel kan parkeren als de zijspiegels in elkaar haken…”

  Het kot zou te klein zijn om de klachten te ontvangen.

 8. Mee akkoord, heb dat zelf al eens gezegd in de gemeenteraad dat die rekken te smal zijn en toen vielen ze daar omver van verbazing want het zouden de beste rekken zijn op de markt. Kan best zijn, ze zijn nog niet goed genoeg.
  Er zijn er al meer, dat is gelukkig een pluspunt.

  En dan nog iets vinden tegen die onverlaten die gelgadels opensnijden. Ben aan mijn vijfde zadel toe in evenveel jaar. Ik vrees dat daar enkel een bewaakte fietsenstalling zal helpen.

 9. Die zadels worden opengesneden? Oh, dat verklaart. Ik dacht dat m’n zadel “gewoon” beschadigd was :s

 10. Zoals ik net schreef bij Huug: er is snel verwarring tussen de fietsstallingen type NMBS en type Stad Gent. Dit is de versie Dampoort, en dit is de versie Stad Gent.
  Ik volg Lien: al zijn het de beste rekken, geen van beide zijn goed genoeg.

 11. De versie Dampoort is dan misschien wel “een draak” ze maken het de gebruiker dan toch stukken duidelijker waar (aan welke kant van de buis) hij zijn fiets moet plaatsen.

 12. @Huug Tuurlijk moet je niet met je wagen recht op de witte lijn gaan staan, maar de vergelijking gaat niet op. Als je je fiets in het rek zet zoals bedoeld is door de makers (dus binnen de lijntjes), dan nog ga je vaak andere fietsen raken. En zo zijn alle rekken die ik ken. Het is hetzelfde als parkeervakken schilderen van van max. 2m breed en dan zagen dat iedereen over de lijnen parkeert.

 13. Het schijnt helemaal IN te zijn om lekker iemand anders zijn gelzadel kapot te snijden…..
  Ik heb sinds ruim een halfjaar een heerlijk Selle Royal Drifter zadel, is lekker breed zadel met twee grote veren er onder en vijf klinkt nagels achterin.
  Mogelijk ken je die zadels wel? Mijn billen waren er heel goed aan gewend. Wat was (ben) ik daar boos over toen ik bij Dampoort aankwam, … van de neus tot achterkant zadel helemaal OPENGESNEDEN Ik hoop dat de snijder ooit zijn eigen poten afsnijdt.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑