Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Nokia N85 (ii) – interface

Ik heb, net als nog een aantal Usual Suspects, een tijd geleden een Nokia N85 toegestuurd gekregen. In de loop van deze week kreeg ik een tube toegesturd, per post, met de aanmaning / vriendelijke vraag / suggestie om nog eens iets over het toestel te schrijven.

Nokia N85 

In het kort: de N85 is de beste GSM die ik ooit gehad heb, qua rauwe mogelijkheden. Het spreekt vanzelf dat telefoneren en dergelijke perfect gaan, en daarnaast: de GPS is uitstekend, de camera (foto en video) is meer dan degelijk, connectiviteit (3.5G, wifi, gprs, bluetooth, infrarood, usb, you name it) is met weinig andere dingen vergelijkbaar, multimedia (video–ook divx–, geluid, TV out) is jaloersmakend goed, interactie met computer, beschikbaarheid van toepassingen, openheid voor ontwikkeling, ondersteuning, games, OLED scherm, batterijleeftijd, allemaal tussen “geen enkel probleem” en “fenomenaal goed”.

Behalve de interface. En die maakt alles kapot. Op twee manieren: hardware en software.

Softwarematig, qa design en werking, is de user interface niet denderend om achterover van te vallen. Niet slécht, dat zeker niet, maar ook niet goed. Binnen de gegevenheden van het toestel (geen touch screen, geen volledig keyboard) hebben de mensen hun best gedaan. Er is ruimte voor verbetering, vooral dan in de organisatie van de verschillende functies, maar we gaan niet al te hard klagen.

Het is hiërarchisch in plaats van radikaal plat zoals op de iPhone/iTouch, de applicaties zijn op mekaar afgestemd maar niet naadloos, de afwerking is veel minder flashy, en ‘t is iteindelijk een kwestie van gewoon worden.

Nee, ‘t is de hardware die het toestel écht in de steek laat, en die een grote stap achteruit is vergeleken met de Nokia N95: er zitten 33 knoppen op de N85, en tegelijkertijd zitter er te weinig knoppen op.

Nokia N85, plat

De vorm, het gewicht, de manier van openklappen, het scherm: allemaal perfect. Paradoxaal genoeg is het sléchtste aspect van de N85 precies daar waar ze Apple achterna gaan: het toestel is blinkend zwart, en veel van de knoppen zitten plat in het toestel zelf. De nummertoetsen zijn niet van elkaar onderscheiden; er zit een richeltje tussen 123, 456, 789 en *0#. Gelukkig is er wat haptische feedback — de niet-knoppen geven een beetje mee als je erop duwt — maar dat is niet genoeg, vind ik. Ik vind het nog altijd moeilijk om een nummer te typen zonder naar mijn vingers te moeten kijken. En dat had ik niet met mijn N95.

Het is nog veel erger gesteld met de niet-toetsen onder het scherm, als het toestel dichtgeschoven is. De “pijltjestoetsen” zijn een soort vierkante ring rond een centrale knop, en ik slaag er niet in om ze anders te bedienen dan met de nagel van mijn duim. Afgrijselijk slecht, en een geluk dat ik een nagel heb die lang genoeg is aan die duim.

Om keuzes te maken in applicaties zijn er twee “knoppen” onderaan links en rechts van het scherm, om naar het home-scherm te gaan zit er een “knop” helemaal linksonderaan, en om “back” te doen (naar gelang de context karakter uitwissen, scherm terug, of cancel) zit er een “knop” helemaal rechts onderaan. Die vier knoppen zijn niet te voelen, ze zitten op de rand van het onderstuk van de GSM, en ik heb er een hekel aan. Vooral aan die twee bovenste dan.

Fysieke knoppen die niet op de tast te bedienen zijn. Schande.

De Nokia N85 is de beste GSM die ik ooit gehad heb, maar ik ga hem terugsturen en terugkeren naar de tweedebeste GSM die ik ooit gehad heb, de Nokia N95. Tenzij er een versie komt met betere knoppen.

Volgende keer: Nokia viNe (spoiler: uiterst fantastisch idee, bijna perfect uitgewerkt), integratie met internet (ongelooflijk goed), games (rotzooi, sorry).

4 reacties

 1. Ooit ooit ooit hoop ik de perfecte smartphone tegen te komen… vooralsnog niet gevonden, maar voor mij kwam de Nokia E65 (en nu E66) aardig in de buurt. Stevige kwaliteit, redelijk handige besturing, knopjes die je blind kan bedienen. Jammer genoeg zit ik via werkgever vast aan Windows Mobile, en nog vooral aan HP ook, en mocht ik de E65 niet blijven gebruiken. En jammer genoeg gooit HP er heel vaak met de pet naar. Wat heb ik allemaal in mijn handen gehad?

  iPaq 6815. Te belachelijk voor woorden. iPaq 6915. Gigantisch. Baksteen. Afvoeren.iPaq 514. Goeie knopkes. Trage software. Edge en geen 3G. Een paar keer per week vastlopen. Onaangekondigd uitvallen. (en was niet pech met het toestel, we bleven ze maar teruggestuurd krijgen van users). iPaq 614. Baksteen. Als grote GSM. Belachelijk. Traag voor deze tijd. Veel vastlopen enzo… ook hier: we krijgen ze terug van users. iPaq 914. Aha. Al veel beter. Goed full keyboard. Veel snellere software. Maar bon, nog altijd baksteen. Maar overall zeer goed. Benieuwd of de nieuwe HP Data Messenger (een pure HTC kloon van 1 generatie geleden) het beter doet. iPaq Voice Messenger (mijn huidige GSM). Nog sneller dan de 914. Licht. Mooi. Maar ojee… die besturing, de knopkes (net als bij Blackberry Pearl 2 letters per toest… huh?). Ergste zijn nog de soft touch knopkes en het oogje in’t midden. Een draak qua besturing. Ook deze moet ik een paar keer per week hardhandig resetten (batterij verwijderen).

  Nee, HP staat mijlenver achter op de concurrenten. Vrees dat ik daar nooit iets goeds ga bij vinden. En laat dat nu net onze preferred supplier zijn 🙁

 2. Dus als je dunnere vingers hebt, is dat toestel perfect?

 3. Hoi, ik ben een fervent Sony Ericsson fan maar de N85 steelt wel mijn hart. Is hij de moeite of krijg ik er spijt van? Ik heb momenteel de K770i van SE en ik ben een beetje uitgekeken op het toestel. Ik heb hem destijds gekocht omwille van de 3.2mp camera waarmee ik degelijke kiekjes kon nemen.
  Kan ik met de N85 gewoon op het internet zoals ik thuis doe? Msn, youtube, facebook, fora bekijken, …
  Zijn de foto’s van goede kwaliteit?
  Of kan ik beter uitzien naar de Sony Ericsson C905? Less looks but well know quality en de prijs is het zelfde.
  Mvg,

  Jurgen

 4. Bij deze heb ik de N85 gisteren besteld.
  Ik heb de SE C905 en de Nokia N85 (weliswaar de dummies) naast elkaar gelegd en de SE voelt niet lekker aan, zelfs een beetje goedkoop.
  Ik kan het toestel tegen het einde van komende week afhalen. I hope I bought a nice piece of machinery.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑