Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Zappa plays Zappa

Ohohoho.

Sinds 2006 geeft Dweezil Zappa de songs van zijn legendarische vader opnieuw een stem in de ‘Zappa Plays Zappa’- tour. Frank Zappa was een van de meest excentrieke en markante artiesten van de voorbije eeuw: de man achter The Mothers of Invention, de rockmuzikant, de componist, volgens Jimi Hendrix de beste gitarist ter wereld en vooral de ongedwongen, gevatte en ironische performer. Dat deze tribute-band onwaarschijnlijk goed is, werd op 8 februari 2009 nog maar eens bewezen toen ‘Peaches En Regalia’ van de Zappa Plays Zappa-band een Grammy won voor ‘Best Rock Instrumental Performance’. Op 22 mei 2009 houdt Zappa halt in Gent en dat is meteen ook hun enige stop in België.

Line-up
Dweezil Zappa – Guitar
Scheila Gonzalez – Saxophone, flut, Keyboards & Vocals
Pete Griffin – Bass
Billy Hunting – Marimba, Mallets & Percussion
Jamie Kime – Guitar
Joe Travers – Drums & Vocals
Special Guest, Ray White – Guitar Vocals

Need I say more?

9 reacties

 1. Ik dacht hetzelfde, tot ik de prijs zag. Slik.

 2. Kijk,
  – Vader Zappa heeft ooit in Het Kuipje gespeeld. ‘k Was erbij. Afschuwelijke zaal voor muziek, je hoorde alles 3 keer.
  – Het is wat vreemd dat de zoon van – inderdaad – een groot muzikant niet meer of anders doet dan de partituren van zijn vader noot per noot na te spelen. Het lijkt er idd op dat zoon Zappa het pensioengeld van zijn vader aan het binnenrijven is.
  – Nu FZ al een jaar of 15 overleden is , kan er een eerste balans opgemaakt. Hij was – binnen popopulaire muziek één van de eersten, die over de grenzen van muziekgenres keek en componeerde. Weg de paardenbril. Eindresultaat tot nog toe: voor veel van zijn liefhebbers opende hij deuren, die hen toelieten andere genres te beluisteren. Hij stimuleerde bij hen een openheid, overgang.

 3. -Bernard, ik denk dat je Ahoy bedoelt (De Kuip is een stadion).
  Ik was eerst ook sceptisch, want ZPZ is de maestro zelf niet natuurlijk met zijn unieke humor en performance. Toch ben vorige tour (2007) naar ZPZ gaan kijken en was zeer aangenaam verrast.
  Geweldige show, een setlist om van te smullen en een zeer smaakvol eerbetoon van Dweezil zelf. Geen ordinaire rip-off. De prijs in Gent is inderdaad stevig zeker als je kijkt naar de prijs van de tickets
  van bijv. De Effenaar in Eindhoven (EUR 35,– excl.)!
  Misschien voor de Belgische Zappa-liefhebbers de overweging waard om een stukkie verder te rijden?
  Ik heb mijn ticket al klaar liggen!

 4. De muzikanten in deze band stijgen ver boven de gem. muzikant uit. De show is erg goed het repertoir is dusdanig gekozen dat zoon Dweezil niet vervalt tot simpel plagiaat. Pensioenrip? hoe kom je erbij. Twee jaar studeren op de nagenoeg onspeelbare partituren. Als hij voor het geld ging had hij gewoon nog 50 CD’s uit kunnen brengen, er ligt genoeg op de plank. Dweezil kiest er voor om zijn vaders muziek op een nagenoeg perfecte manier aan het jonge publiek voor te schotelen. Zo kunnen zij ook kennis maken met deze onovertroffen geniale muziek. Hij speelt juist niet de nummers die zo kenmerkend zijn voor de humor en voordrachtskunst van zijn vader. Te bang om te vervallen tot een slechte imitator beperkt hij zich tot die nummers waarbij zijn vader (in het verleden ook) andere muzikanten laat toppen.
  Als tractatie voor de ouder fans krijg je dan minimaal één van de talenten te zien als Terry Bozio of Steve Vai.
  Voor de liefhebbers misschien mooi om te weten:
  Er is een dubbelDVD van de show te koop via een grote online ned. boekenshop (b.v.) voor maar 11,95 !!!!! Muzikaal het beste wat ik ooit gezien en gehoord heb.
  In NL kan je ze drie keer meemaken. A’dam, Eindhoven en Groningen. Ik zal er ook zijn.

 5. Wij gaan de 23e Mei voor de 3de keer ZPZ beluisteren.
  Deze band, dit project, is zoveel meer dan een “tribute band”.. dit is muzikale topsport van een niveau dat in de moderne (pop)muziek nergens anders te beluisteren is.
  Er wordt de meest complexe muziek gespeeld en dat doet men dan ook nog eens op een manier die niet persé het “naspelen” van een bekend nummer is. Nee, men gebruikt alle middelen die het toegang hebben tot “the Vault” hen biedt. Er worden partijen binnen een nummer gebracht die nooit op die wijze door een van FZ’s eigen bands gespeeld zijn, arrangementen die enkel op partituur stonden of in de studio opgenomen waren.
  Binnen de tournee’s die tot op heden gedaan zijn is de grootst mogelijke moeite gedaan een zo breed mogelijk spectrum van FZ ten gehore te brengen.
  Iedereen die zelf een instrument beheerst of ook maar een enigszins on-alledaagse muzieksmaak heeft zou eigenlijk ZPZ aan het werk moeten zien.

 6. Gisteren voor de derde keer al ZPZ gezien. Het valt me op dat de zalen almaar kleiner worden. Van Vorst over de Elisabethzaal tot de Handelsbeurs in Gent. Is er zo weinig belangstelling voor Zappa’s muziek? Dweezil doet zijn best, hij is een meester gitarist, Joey Travers en Sheila Gonzalez zijn schitterende muzikanten maar er zat meer vuur in de groep met Napoleon Murphy Brock/Steve Vai/Terry Bozzio in de eerste uitvoering of met Ray White in de tweede. Ik weet wel dat het prijskaartje en de agenda van Vai of Bozzio het onmogelijk maakt om ze voortdurend mee te nemen op tournee maar Dweezil heeft echt wel nood aan een serieuze frontman/zanger. Zelf is hij veel te bescheiden op het podium. Ik heb ooit zijn broer Ahmet bezig gezien in A’pen en dat was een ander paar mouwen. Schitterende performer en zanger. Jammer dat hij niet meedoet bij ZPZ. Al bij al ben ik blij om Franks muziek nog eens deftig te horen uitvoeren, maar ben ik ook wat ontgoocheld door de soms te respectvolle aanpak van Dweezil om niet eens iets te durven live. Eventjes met het publiek dollen met wat handsignalen is een te zwak afkooksel van Franks gave om on the spot te componeren. Eén ding is zeker : Franks muziek zal blijven leven, daarvoor is ze veel te goed. Zelfs mijn vrouw die drie jaar geleden nog geen noot kende van Zappa stond gisteren te swingen op “Peaches..”.

 7. De eerste keer dacht ik ach, voor het idee eens gaan, met een paar mede zappa liefhebbers, maar zal wel niet veel soeps zijn.
  Oeps. Foutje!

  Bleek muzikaal geniaal, warm en tot in de details Zappawaardig concert. Pa Zap zal met een grote grijns naar beneden hebben gekeken vanaf z’n gitaarwolk. De vakliefde, virtuositeit en lol spatte er van af. Tweede keer jaar erop wezen kijken, kippenvel all over, derde keer idemdito dit jaar. Zeer indrukwekkend, een absolute must-see (of must hea betergezegd!) voor iedere pop/jazz/rock/klassiek/moderne muziekliefhebber. Mythisch, alomvattend, de Ark van Noach in muzieknoten.

 8. Ik heb zo mijn idee over zonen, die hun vaders muziek noot na noot naspelen.

  Maar wat eigengereide & uitstekende ( Humo like) internationaal gereputeerde blogs betreft is er het ultieme F. Zappa blog van ….een landgenoot JV uit een grensstreek van VL. Sinds jaaren

  Het is http://www.killuglyradio.com/

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑