Maes en Jupiler en Stella smaakt allemaal hetzelfde

Ik zei het even in het kort als een reactie bij een post bij Pieter, maar ‘t is toch wel waar zeker: al die pipo’s die bij hoog en bij laag beweren dat Maes slootwater is, dat ze zweren bij Stella, dat alleen Jupiler drinkbaar is, dat ze niets anders dan Maes binnen krijgen, dat Pils X op niets trekt, dat Pils Y godendrank is…

Geef al die mensen vijf pinten in een blanco glas, getapt uit dezelfde tapinstallatie, op de juiste temperatuur, in dezelfde omstandigheden, en ik durf er véél geld op te verwedden dat niet één op tien de pilsen uit elkaar kan houden.

Test Aankoop heeft jaren geleden eens zo’n blinde test gedaan, en als ik me niet bijzonder sterk vergis, kwam het witte produktenmerk van de Makro, Aro Pils, daar als allerbeste naar voren.

Vóór al die zogenaamde fantastische goeie merken.

Veel en veel belangrijker dan de intrinsieke smaak van die dingen, zijn de omstandigheden: is het een oud of een nieuw vat, is de temperatuur goed, zijn de leidingen gekuist, is het glas goed, is het gezelschap in orde.

Trr.

14 reacties op “Maes en Jupiler en Stella smaakt allemaal hetzelfde”

  1. In ons jeugdhuis hebben we destijds ook een vergelijkende test gedaan – wat zeg ik, gekrégen van Maes – toen we moesten overstappen van het merk van de lokale brouwer (die toen werd overgenomen door Maes) naar Maes. We lieten de vaste klanten beslissen in een poll en het merendeel wilde Jupiler, een serieus stuk wilde Stella. De test toonde aan dat er idd amper verschil te smaken is, maar ikzelf merk het verschil vooral the day after: van Maes heb ik véél meer kans op barstende hoofdpijn *slash* mottige kater, van Jupiler en Stella heb ik dat veel en veel minder.

  2. Het was Bavik dat toen als beste en meest authentieke naar boven kwam. Jupiler bleek toen “zoeten brol” te zijn, met toegevoegde suikers om het drinkbaarder te maken voor de iets mindere bierliefhebbers.

    Nu ja, geef mij maar een Duvelke of een Tripel Karmeliet, die haal je er zo uit 🙂

  3. Dat vraagt om een bierproef: ik zeg u dat ik Maes, Jupiler en Stella kan onderscheiden als ik ze alle drie proef.

    Ik kan ook Evian, Spa en kraantjeswater onderscheiden. En cola gewoon, cola light, cola zero en pepsi max.

  4. Da van die cola, daar kan ik over meespreken. Het verschil tussen de gesuikerde en de ingesuikerde versies, tot daar aan toe.

    Maar het verschil tussen Cola Light, Zero, en Pepsi Max?

    Er is honderd keer meer verschil tussen de verschillende bottelarijen dan tussen de soorten zelf. Ik heb in Frankrijk Cola gedronken die met Vichy leek gemaakt te zijn bijvoorbeeld: afgrijselijk.

    Of nogl het verschil tussen gebottelde Cola en Cola op basis van siroop in zo’n café-tapinstallatie!

  5. Dààrom vind ik Jupiler dus veel drinkbaarder dan die andere dingen. Ik hou niet van bier (drink vooral wijvendrankjes: zoetigheid dus) maar als ik dan toch een pint voorgeschoteld krijg drink ik ze alleen uit als het Jup is. Maes en Stella: yù-uck!

    Interesting! Straks een kriekske of een frambwaazeke drinken zie.

  6. we hebben de test vroeger meermaals gebruikt tijdens het kwissen. Als er al waren die verschil proefden, konden ze het nog niet benoemen. En wij staken er ook voor de grap 2 maal hetzelfde bier in, gieren was het wanneer de blinddoek eraf ging. Er zal heus wel wat verschil te smaken zijn, maar er zit ook veel in ‘t koppeke …

  7. “Test Aankoop heeft jaren geleden eens zo’n blinde test gedaan, en als ik me niet bijzonder sterk vergis, kwam het witte produktenmerk van de Makro, Aro Pils, daar als allerbeste naar voren.”

    Nee, het was Gold Pils van de Spar.

    Ik drink heel veel bier, maar bijna nooit Jupiler. Ik heb het liefst een pils met veel hop in, en Jupiler en de meeste witte pilsmerken smaken niet zo hoppig. Stella Artois is wat dat betreft veel beter. Het valt me op hoeveel mensen (bijna) uitsluitend Jupiler drinken.

Reacties zijn gesloten.