Welke politicus kan u het meest overtuigen in één minuut?

Wat lees ik in mijn inbox? De Standaard zorgt voor mij, als het op politiek aankomt.

Hoe leuk:

  • De Minuut: Elke dag nemen twee politici het tegen elkaar op in een videoboodschap. Wie overtuigt het meest? U kiest wie doorgaat naar de volgende dag. Anne De Baetselier (LDD) en Luckas Van der Taelen (Groen!) bijten de spits af.
  • Chat: Wat doet u aan de files? Hoe wil u meer mensen op het openbaar vervoer krijgen? Hoe zit dat nu met de Oosterweelverbinding? Stel vanmiddag tussen 12 en 13 uur uw vragen over mobiliteit aan Kathleen Van Brempt (SP.A), Moniek Denhaen (LDD) en Jan Peumans (N-VA).
  • De Obarometer: Welke politici werken zich online in de kijker? Wie heeft de meeste Facebookvrienden, wie Twittert er over de campagne? Volg de digitale campagne op de voet.

En dan ergens onderaan de mail:

Daarnaast leest u bij De Standaard Online het laatste verkiezingsnieuws, de scherpste analyses, de rapporten van onze politici, peilingen, enz.

Scherpste analyses, “enz.”

Ik ben niet op één minuut te overtuigen, en al helemaal niet in een al dan niet opgeleukt filmpje. Een kunstmatig één op één-gevecht tussen twee sprekende hoofden is niet mijn idee van een nuttig gesprek of debat.

Een chat van een uur, met drie deelnemende politici? Eens raden: gaan ze elk één vraag beantwoorden met copy-pastes uit hun hapklare programmapuntjes, of gaan ze echt in debat met elkaar?

En dan de Obarometer. De O-bloederige-barometer. Want oh ja, dáár ligt Vlaanderen van wakker, hoeveel Facebookvrienden een politicus heeft, hoeveel tijd hij verdoet op Twitter, en hoe erg hij zich in de kijker werkt.

Het is verdorie alsof ze het er om doen.

Obama’s webtweepuntnulligheid had niets te maken met hoeveel twitter of facebook hij persoonlijk deed, het ging hem om het netwerk van mensen.

Ik wil nog de eerste politicus in Vlaanderen zien die hem dat ook maar een fractie van een procentje nadoet.

5 reacties op “Welke politicus kan u het meest overtuigen in één minuut?”

  1. Ik vind het ook vrij pijnlijk tegenwoordig. Zeker bij de Obarometer sta ik nogal sceptisch: enerzijds flipt dat ding gewoon (de ene keer “storm”, de andere keer “windstil”) en anderzijds lijkt de parameter “facebookvriendjes” me ook niet zo interessant en niet meteen van die aard dat het interessant is om daar een evolutie in te volgen.

    Anderzijds, de minuut, dat is wel iets dat geschikt is om mensen toch een minimum aan politieke bagage mee te geven. In het EP moeten de tussenkomsten ook beperkt zijn tot één minuut, wat op zich voldoende moet zijn om een punt te maken. Elevator pitches 😉

    Zolang het aanbod aan diepgaandere informatie niet achterwege blijft tenminste. En dat is iets waarvoor ik vooral in de richting van de VRT kijk: buiten Keien van de Wetstraat (waar het dan weer over lichtere zaken gaat, cfr Dusauchoit en Detiege) is er geen enkel programma waar een politicus de nodige ruimte krijgt om zijn/haar verhaal breder uit de doeken te doen. Echte politieke programma’s bestaan niet meer. Zelfs niet op Canvas: Ter Zake is een lachertje geworden daar, met van die hatelijke human interest tussendoor.

    Akkoord wat betreft de relevantie van de verwijzing naar Obama hier. Maar je kan dat ook totaal niet vergelijken: Vlaanderen/België is er echt het land niet voor om een politiek netwerk uit te bouwen. Ik heb een aantal mensen die voor mij de handen uit de mouwen willen steken (wat ik ten zeerste apprecieer) maar dan wel vooral fysiek: hier is het echt not done om mensen op te bellen. Ik vind het al verschrikkelijk om markten of huisbezoeken te doen. Een drempel die ik toch wel zal moeten zien te overwinnen.

  2. Hoewel, wat betreft mensen die vrienden willen aanspreken en/of hen een flyertje bezorgen: daar kan ik eigenlijk ook niet over klagen, verre van. Maar daarmee kom je nog altijd niet in de buurt van nog maar de kleine teen van Obama.

  3. En de fondsenwerving! Het netwerk van Obama draaide logischerwijs om kleine netwerkjes van mensen die samen actie ondernamen om campagnegeld in te zamelen. Dat is in ons land in het geheel niet van toepassing, en daarom alleen al heeft het feit dat mensen van sociale netwerken gebruik maken niets te maken met Obama’s campagne.

    Maar ach, ik erger mij niet aan dingen zoals een Obarometer.

Reacties zijn gesloten.