Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Een twee vier

Eén monitor is uiteraard minder efficiënt dan twee monitors.

Maar dat vier monitors zo’n enorm verschil zouden maken, dat had ik eerlijk gezegd zelf niet verwacht.

Zó ziet het er tegenwoordig uit, op mijn desktop:

Desktop

Links twee monitors van 1280×1024, rechts twee monitors van 1600×1200.

Helemaal links de redactiemailbox en de planningswiki van Gentblogt, rechts daarvan mijn eigen mail, rechts daarvan de bestanden voor hernoemen en verkleinen en ftp en dergelijke, rechts daarvan de achterkant van Gentblogt en andere programma’s, als ze nodig zijn — daar staat Lightroom bijvoorbeeld ook in.

Een ongelooflijk gemak, echt waar.

17 reacties

 1. Ik geloof niet zo in multi-head setups, enkel in grote monitoren. Los van het feit dat het indrukwekkender is, wissel ik persoonlijk liever tussen (meestal gemaximaliseerde) vensters dan mijn hoofd zo ver te moeten draaien. Van een even aantal monitoren moet ik sowieso niet weten omdat men dan niets in het midden kan zetten. Ik zou eventueel nog voor triple-head gaan, maar dan nog altijd met 24″ of groter. En alledrie krak hetzelfde paneel, of ik zou me ergeren.

 2. Ik heb thuis maar zeer zelden iets waar ik mijn volle aandacht aan moet geven; het is meestal wél zo dat er veel verschillende dingen zijn die ik moet of wil overschouwen.

  In dit geval bijvoorbeeld twee mailaccounts, een tweetdeck, en als het wat minder druk is: een film of een serie.

  Dan mag een monitor nóg zo groot zijn, dat kan er nooit allemaal op. En de monitors staan zo dat ik alles in mijn perifeer zicht kan houden, geen risico van stijve nek hier.

  Oh, en allemaal dezelfde grootte is overkill: een mailvenster, dat kan eignelijk 1024×768 of zelfs 800×600 zijn — zo’n W700ds lijkt me wel wat.

 3. @Michel: Een foto van je setup dringt zich op! Ben zelf grote fan en hardcore gebruiker van een dual-screen setup: 22″ als Photoshop-scherm, gekoppeld aan m’n 14″ MacBook, die als 2e scherm dient om terwijl te surfen, msn en iTunes te bedienen.

  Mijn droomsetup: Cinema Display 30″ + MacBook als 2e scherm. Voor Photoshop geldt wel degelijk: bigger is better 🙂

 4. Niets speciaals hoor, mijn setup: een snelle computer (weet al niet meer welke processor), genoeg geheugen (vier gb?), genoeg harddisken (2 tb inter, ettelijke tb extern), twee samsung 23″ schermen, twee dell 21″. Keybord, muis, subwoofer, boxen, tekentablet, scanner, printer.

  De extra monitors hangen via usb aan de computer.

 5. Ok, maar ik wou vooral even zien hoe de schermen opgesteld staan (hoek?), want 4 breed lijkt inderdaad een lang stuk. Staan ze gewoon recht naast elkaar, of in “Flight Simulator” mode? 🙂

 6. Thanks! Ziet er inderdaad nog goed te doen uit.

 7. …en ik zit dus recht voor het tweede scherm van rechts, met helemaal links het minst veranderende scherm maar waar elke verandering wel mogelijk dringend is.

 8. I don’t care of het nu 2 of 4 monitors zijn… Wat mij interesseert zijn de foto’s van Murielle Scherre waarvan sprake in je Gmail 🙂

  Karel.

 9. Via USB? Een USB-videokaart? For that matter, hoe goed werkt dat eigenlijk, 2 dual-DVI-videokaarten?

 10. Ik heb een goeie videokaart, daar hangen de twee grote monitors aan, dual DVI.

  En daarnaast twee Rextron USB 2.0 to SVGA Adapters. Toen ik ze er net aan had hangen, was het echt vloeken: om de tien seconden (letterlijk!) Display Adapter Stopped Working, de vloek van nVidia zeg maar.

  Met een update van de schermdriver is het nu al veel beter: ik krijg die boodschap alleen nog één keer als hij uit sleep terugkomt. En voor de rest: het is absoluut niet snel, wat er op die twee monitors verschijnt, maar dat is dan ook mijn probleem niet.

  De twee andere monitors blijven werken op de snelle nVidia-kaart, er zijn geen problemen met Aero, en alles doet wat ik ervan verwacht.

 11. Het lijkt me wel praktisch om planning te doen. Ik open mijn twee pc’s (als de ene ten minste op het internet wil) maar op den duur probeer je dingen te openen die je op de ander gedownload hebt en dat lukt lijk niet. Ik ga nog eens langskomen voor een lesje efficiënt plannen denk ik…

 12. Dan voel ik me al efficiënt als ik op twee monitors zit te werken (laptop + extra scherm).

  Nooit het probleem dat je je cursor verliest? Ik dacht dat er wel een functie bestaat om die te highlighten als het nodig is, maar ’t lijkt me niet erg handig om dat voortdurend te moeten gebruiken.

 13. Neuh, dat lukt nog: dan doe ik hem gewoon heel snel naar helemaal links of rechts en zie ik hem weer.

  …maar nu he het zegt: ik heb de functie aangezet waarbij de muiscursor opvalt als je op ctrl duwt en loslaat. Zo kan ik hem niet meer verliezen.

 14. Inderdaad. Bijzonder aan te raden — vorig jaar deze tijd: http://blog.zog.org/2008/06/twee-drie-vier-vijf-zes.html

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑