Gentblogt publiceert off-line

CaféWij wisten het natuurlijk al iets langer, maar vandaag is het dan zo ver: Gentblogt kondigt met blijdschap de geboorte aan van zijn allereerste publicatie op papier.

Achter de gevels. Volkscafés in Gent is een boek (84 pagina’s in kleur en op groot formaat) met reportages over vijftien volkscafés. Het is een uitgave van Gentblogt VZW in samenwerking met het Huis van Alijn en de Stad Gent. Naast het boek is er ook een fototentoonstelling van de volkscafé-foto’s van Hendrik Braet in het Huis van Alijn, vanaf de eerste dag van de Gentse Feesten (18 juli tot 13 september 2009).

Anderhalf jaar lang heeft een driekoppig team, sporadisch aangevuld met gastschrijvers en -fotografen, zich ondergedompeld in de wereld van de Gentse volkscafés. Niet omdat we zo verkikkerd zijn op antieke interieurs, laat staan dat we een zwak zouden hebben voor seventiesbehang. Neen, veel eenvoudiger: in een volkscafé komen mensen. Om hen was het ons te doen. Wie zijn de mensen achter de gevels van die cafés die iedereen weet liggen, maar waar slechts weinigen ooit binnengaan? Wat zijn hun verhalen en geschiedenissen? (uit het voorwoord)

Sinds de lancering van de actie Red het Volkscafé van Volkskunde Vlaanderen gingen Gentblogt-fotografen Hendrik Braet, Hans Dekeyser en Peter Waterschoot en auteurs Wouter Aers en Teun Van de Voorde op pad om Gentse volkscafé’s te protretteren. De restultaten verschenen op Gentblogt. Ze konden er telkens op heel wat reacties van lezers rekenen.

Hendrik, Teun en Wouter werkten zo’n anderhalf jaar, en het was haast vanzelfsprekend dat ze aansluiting vonden bij Het Huis van Alijn, het Huis met een hart en een ziel voor het dagelijkse leven door de jaren heen.

Gentblogt draagt het Huis al jaren hoog in het vaandel — we hebben allebei dan ook een gelijkaardige missie: voor het heden en de toekomst portretteren wat mensen begeestert in Gent — en we zijn erg blij dat de Volkscafé-reeks op Gentblogt heeft geleid tot een project in samenwerking met het Huis van Alijn.

Café

Gentblogt verlaat met deze productie voor het eerst het medium waarmee we het meest vertrouwd zijn –het internet– voor een uitgave op papier. De vormgeving van het boek was in de deskundige handen van Coolville, die ook het logo van Gentblogt en veel ander grafisch materiaal (banners, buttons, cartoons, pins, stickers, kaartjes) voor Gentblogt ontwierp.

De kostprijs van het boek is vijf euro. Het ligt te koop in Het Huis van Alijn,’t Zuiden van Europa, Het Gouden Hoofd, Het Onverwacht Geluk, De Onvrije Schipper en fotowinkel Fotoshop. In de besproken volkscafés is het — in beperkte oplage — te kopen voor de prijs van een pint.

Na onder meer de overname van gratisingent.be, de jaarlijkse grootscheepse verslaggeving van de Gentse Feesten en de wekelijkse muziektop uwged8 is dit een nieuwe stap voor Gentblogt, stilaan een uit de kluiten gewassen kleuter die volgend jaar op Valentijn zijn lustrum mag vieren.

8 reacties op “Gentblogt publiceert off-line”

  1. Hahaha “Achter de gevels”, goeie. Laat mij opvolgen met: “push it. push it. PUSH IT. PUSH. IT. PUSH! IT!”

  2. En hoe heet dat fictief kunstproject in een of andere Vlaamsche gemeente uit In de Gloria? Jawel! Achter de gevels! Ik denk dat jullie bij gentblogt een grapjas hebben zitten.

Reacties zijn gesloten.