Archief voor augustus 2009

 

Vuilblek

zaterdag 1 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ze mogen mij op een hoopje bij elkaar vegen: nu al twee dagen, of drie, ik weet het al niet meer, opgekuist in het achterhuis.

Het begint te komen: boeken in dozen (en een paar honderd van die boeken toegevoegd in mijn boekendatabank, ze zaten er nog niet in), computerdraden in bundeltjes bij elkaar gestoken (en een paar dingen weggegooid: toetsenborden die geen IBM-toetsenborden zijn en waarvan toetsen ontbreken ga ik écht niet houden), dingen aan de kant gezet.

Eén ding teruggevonden dat ik al een tijd kwijt was (en dat aan tien kilo zwaar en een kleine halve meter hoog en lang niet echt gemakkelijk te misleggen is): mijn Ringwraith, hier op de foto in het midden.

Tesamen

Oef.

Morgen verder. Ik kan niet zeggen dat ik er naar uitkijk — het is een nachtmerrie voor mijn rug — maar ik weet wel dat ik verdomd content zal zijn als het gedaan zal zijn en het achterhuis weer bruikbaar is. Voor de kinderen, bijvoorbeeld. Om hun huiswerk in te maken of zo.

Op stap door geheugenlaan

zondag 2 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Opkuisen is wegsmijten, de laatste paar uur: ik ben door een hele (grote) doos CD’s en DVD’s van de jaren 1990–2002 aan het sorteren.

Bijna alles meteen weggooien, een paar dingen bekijken (met IsoBuster, want de DVD-lezer in mijn laptop doet lastig), en van die paar dingen een heel heel kleine fractie alsnog bewaren.

Het eerste dat mij opviel was dat software zo weinig plaats innam in de jaren stillekes — neem bijvoorbeeld deze CD met backups van programma’s op:

2-08-2009 19-52-47

3DS Max, Cinema4D, Maya én SoftImage op één CD! Onbevattelijk, bijna. En de dozen van die dingen waren enorm groot: één disketje in een doos van tien centimeter dik, met een gedrukte handleiding erbij! Of mijn doos van Photoshop, Illustrator, After Effects en Première: gemakkelijk dertig op dertig op veertig centimeter, en vól handleidingen!

En al die dingen die ik bij wilde houden op CD’s, die ik tegenwoordig gewoon opnieuw van het internet zou halen. En al die muziekcd’s, die ik al in geen jaren meer uit hun dozen gehaald heb.

De muziekcassettes, die waren bij een vorige opkuisbeurt al eens in de vuilbak gegooid. Ik heb er lang hartzeer van gehad, tot ik toevallig met één van die oude cassetjes aan een werkende cassetespeler geraakte… en moest vaststellen dat de muziek gewoon onbeluisterbaar geworden was. Geen idee wat er precies aan de hand was, maar het was niet toevallig: ik heb nog een paar cassetjes geprobeerd, op drie verschillende afspelers, en ‘t was overal hetzelfde: het ging op en neer, en verschrikkelijk veel ruis, en de snelheid klopte niet meer.

Ik vermoed dat het plastiek van het bandje met de ouderdom en temperatuurschommelingen en dergelijke, het gewoon geen twintig of dertig jaar uithoudt.

En dan vraag ik me af wat het volgende zal zijn: ik vermoed de DVD’s. Ik heb een hele kast vol met honderden en honderden DVD’s. Ik denk niet dat ik het afgelopen jaar nog een DVD bekeken heb. Het laatste dat we bekeken, waren kinderfilms, maar zelfs dat is al een paar maand geleden: onze DVD-speler heeft de geest gegeven.

Zucht.

En na de DVD’s, de boeken, denk ik. Maar dát zal toch nog een tijd duren.

En ondertussen smijt ik verder dingen weg. Delphi 6 Pro, zo legaal als maar kan zijn, maar wat doe ik er nog mee? Star Trek-afleveringen, één per CD, tientallen CD’s aan een stuk. De ene na de andere backup-CD—wat kan ik nog doen met tientallen websites in ColdFusion gemaakt? Of met een backup van een laptop die ik al een eeuw niet meer heb? Files gemaakt in programma’s die ik niet meer kan installeren?

Gn.

Van nóg langer geleden

maandag 3 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 20 reacties

It’s all coming back to me now! Ik ben vandaag in de opkuis een hele kist vol diskettes tegengekomen.

Het waren al 3.5″ diskettes, dat wel: mijn hele bootlading vol 5.25″-disks had ik noodgedwongen moeten omzetten naar dat nieuwerwets gerief, wegens dat ze begonnen op te krullen. Ik weet nog goed dat ik bij de helft van mijn diskettes de bovenkant er moest afknippen en met plakband de twee helften weer bij elkaar moest plakken, omdat ze anders niet in de lezer raakten.

Ah well. Honderden diskettes dus. allemaal programma’s, toen nog van BBSen gehaald en via duistere ruilcircuits op school en met min of meer malafide grote mensen. Vergane glories — Magellan, dBASE III+, Clipper, Turbo Pascal, Framemaker, WP Shell.

En Stacker begod! Stacker 4.0β1, dat ik daar mijn dierbare harddisk van 20 megabyte aan toevertrouwde! ‘t Was de tijd van ARJ en LHArc en toen de grote vernieuwer op het einde van de jaren 1980, PKZIP. De tijd van speciale programma’s die EXE’s transparant konden comprimeren, en daarmee links en rechts een paar kilobyte harddiskruimte konden bij doen winnen.

Diskettes

Toen mannen nog mannen waren, vrouwen nog vrouwen, en een megabyte nog een megabyte.

Ah, en verder: tonnen brol vanop covers van tijdschriften.

En allemaal backups — waaronder ongetwijfeld mijn briefwisseling uit de jaren 1990, toen ik elke dag verschillende brieven schreef, in WordPerfect, soms van ettelijke tientallen bladzijden, met voetnoten en kolommen en dingen. En programmeersels, en tekeningen, en vanalles. Soms in archieven, vaak met dingen als FastBack: geen mens die het nu nog open krijgt.

Bijhouden? Of allemaal wegkappen?

Ik weet het niet. Ik ga de brol van tijdschriften wegsmijten, en de programma’s die ik op het internet kan vinden./

De backups houd ik, denk ik, zoals ik ook een hele doos met een stuk of dertig Jaz-disks liggen heb. En een hele doos QIC-40 en QIC-80–dingen.

Zucht. Een mens weet nooit.

Tshool

dinsdag 4 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

(as in “waar ga gij naar tshool”)

Vandaag doe ik door tot het gedaan is, in het achterhuis. Gevonden, daarnet: een kist met schoolboeken en schoolschriften.

Blijkt: hoe langer geleden, hoe meer ik mij nog herinner, en hoe meer wiskundig of technische het was, hoe minder. Sla mijn Verba of Fragmenta op een willekeurig pagina open, en dat lukt nog allemaal (deponente werkwoorden begod, een eeuw dat ik dáár nog aan gedacht had), maar wiskunde van het vierde jaar, of of fysica van het vijfde, dat kon zo goed Sumerisch zijn.

Blijkt ook: in 1982 schreef ik als een Beotiër.

1982

Euh nee, make that “als een debiel”.

Nil humani mihi alienum

dinsdag 4 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Tja.

Als dit al vijftien jaar bewaard bleef, waarom zou ik het niet voor altijd bewaren? In een doos ermee, denk ik.

Laaaang geleden

Dit was mijn tweede kiel, trouwens. De vorige was onherroepelijk verdesteleweerd na een doop, ooit eens.

Albanië permanent lid van de Veiligheidsraad! Eén breed lint en twee smalle, wegens (even) schachtentemmer.

Tjaha, ik zeg het.

Monitors te krijg

woensdag 5 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Ik heb het nog lang uitgehouden — vooral omdat ze eigenlijk een hele tijd niet in de weg stonden, maar nu moeten ze weg: CRT-monitors.

 • Philips 107B 1 inch (1280×1024)
 • Philips 109B 19 inch (1920×1440) verkocht!
 • Nokia 446XS 19 inch (1280×1024)
 • Nokia 445ZA 21 inch (1600×1200) verkocht!

Ze werken allemaal nog zoals ze zouden moeten werken. Iemand? Iemand?

Te koop / te krijg?

woensdag 5 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Geen idee of ik hier geld voor zou kunnen krijgen, eigenlijk:

 • Macintosh Performa 475, inclusief Macintosh Color Display, keyboard, muis, extra (interne) harddisk
 • Power Mac G3 (enkel de bak)
 • Amiga A600HD (een minuscuul kleine Amiga met een ingebouwde harddisk)

Allemaal in perfecte staat van werking, maar geleverd zonder software.

En ook:

Ikegami ITC-735

Een Ikegami ITC-735 (nieuwwaarde: ettelijke duzenden euroots) professionele videocamera. Gespecialiseerd voor videoconferencing, maar ik kan me inbeelden dat er andere dingen mee aan te vangen zijn. Geleverd met versleepdoos:

Ikegami ITC-735

Ja, da’s een gewoon model stoel dat daaronder staat: géén klein beestje dus, die camera. Worst case nog te gebruiken als rekwisiet in een toneelstuk of een film?

Ikegami ITC-735

/slaakt zucht van opluchting

woensdag 5 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ik vond mijn Ringwraith dus niet meer.

En toen vond ik hem wel: de doos stond helemaal achteraan in het achterhuis.

En toen bleek een halve dag later dat de doos leeg was. Léég gewoon. Aargh!

Die Ringwraith is dus een massief groot ding, dat kán gewoon niet verloren gaan. En toch: nergens te bekennen. Nieveranst.

Volgt anderhalve dag zorgen. Want ‘t is een limited edition en alles, en nu niet meer te krijgen, en ik was er nogal aan gehecht, en nu was het weg.

Blijkt, en ik zwéér dat het waar is: het ding zat in de aller-aller-aller-allerlaatste doos in het hele achterhuis, helemaal onderaan een tafel, in een gordijn gewikkeld.

Ringwraith

Ik heb hem weer in zijn échte beschermende verpakking gestoken.

Veilig weg, tegen dat de bibliotheek er hier zal staan en hij een ereplaats krijgt.

Craig Ferguson over België

woensdag 5 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Al een paar weken oud, maar toch: grin.

Craig heeft het over Duvel. Eh heh heh. En over de geschiedenis van Belgian Independence Day. Yiha.

AAGentblogt!

donderdag 6 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Passoã

donderdag 6 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Gekregen, maar op het moment dat ik het kreeg niet echt in de stemming om te testen.

Passoã

Vorig weekend alsnog. De meegeleverde shaker zat gebarsten in de doos, en de kinderen hadden ondertussen het fruitsap al opgedronken, de grenadine zat ergens in de kast.

Maar! De Passoã was er nog, en we hadden al een glas teveel op, en er was vanalles in huis.

De volgende cocktail werd gemaakt, geproefd en goed bevonden!

Ingrediënten

(voor twee personen)

 • een banaan
 • een glas appelsiensap
 • een glas Passoã
 • een glas Stroh rum
 • een half glas Bols Parfait Amour
 • drie soeplepels rietsuiker
 • een soeplepel kaneel
 • ijsblokjes

Bereidingswijze

 • Mixen in de mixer tot glad
 • Uitschenken in een groot glas

Yum!

Ah ja: moest erbij van de mensen die me de drank doorstuurden: “drink responsibly”. Zo weet ge dat ook.

Babygerief op overschot

vrijdag 7 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

We hebben er vier gehad, maar nu zijn er geen meer over. ‘t Is te zeggen, er zijn er die zich soms nog als een baby gedragen, maar ze passen niet meer in het babygerief.

Dus moet het babygerief weg.

Er is een (mooi, goed, degelijk, als nieuw, houten, met spijlen) babybed, maar dat staat nu nog boven tussen allerlei ander gerief en dus moeilijk fotografeerbaar. Daarnaast:

Schommeleend

Een antieke schommeleend. Machtig wijs voor kinderen tot ongeveer een jaar of twee, dan kunnen ze het met geen moeite uit evenwicht krijgen. Daarna nog altijd wijs, maar dan wordt het te gevaarlijk: de onze hebben ze denk ik allemaal al eens overkop gekregen.

Schommeleend

Goed voor gebruik of voor decoratie, denk ik zo.

Daarnaast! Een relaxachtig stoeltje, met ingespriemen en draagriemen.

Zitstoel

De bak van een wieg die vroeger op wieltjes stond, maar de wieltjes zijn weg. Er zit wel een kap op, en draagriemen, en een bedekding, en een matras;

Wieg / mand

En ook een zeer lelijke fietsstoel:

Fietsstoeltje

…en zo’n sta-plankje voor achter een wieg/buggy, als er een kind is dat nog te jong (of te lui) is om lange afstanden te lopen en er zit een ander in de wieg/buggy.

Staplank voor buggy

En, pièce de résistance, een kar met plaats voor twee kinderen om achter een fiets te monteren:

Kar voor fiets

Kan open en kan ook dicht (met een gaas en/of met een doorschijnend plastieken ding):

Kar voor fiets

Ik heb geen zin om dat op eBay te zetten wegens geen zin, en eigenlijk ook geen zin om het op zo’n tweedehandsmarkt te gaan staan hawken.

En ik ben er geeneens uit of we daar geld voor zouden moeten vragen. Kunnen vragen. Bleh. Stom dat we geen plaats op overschot hebben.

RIP Willy Deville

vrijdag 7 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Gho.

In mijn hoofd blijft hij altijd met deze verbonden:

En, vreemd genoeg, met deze cover van Hey Joe, die ik grijsgedraaid heb:

Mmm.

Verbouwingen: achterhuis (i)

zaterdag 8 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 28 reacties

Nee, de rest is nog (lang) niet gedaan. Maar nu het achterhuis begint op orde te komen: tijd om eens te kijken hoe het in zijn werk zou kunnen gaan om er een bibliotheek van te maken.

In de rapte in SketchUp, gepland binnenzicht, ongeveer:

8-08-2009 1-23-43

…en bovenaanzicht:

8-08-2009 1-24-26

Legende: onderaan zijn twee dubbele deuren. Dat wit in het midden is een balk/poutrelle. Boekenkasten rondomrond, op twee niveaus, met rails te verschuiven.

Links verbergt de bibliotheek een berging en de trap naar boven: de voorste kast verschuiven naar de deur toe geeft toegang tot de ene kant van de berging, de achterste kasten verschuiven naar de deur toe geeft toegang tot de trap. De trap zelf is niet getekend, maar ‘t zal een ladderachtige trap worden, iets als dit:

Stair

De berging en de trap maken eigenlijk al deel uit van de eerste verdieping, die helemaal in volledig sobere loftstijl zal zijn — denk dit:

Loft

…maar dan met het gebinte zichtbaar. Zo ziet het er nu trouwens uit, pro memorie:

Het eerste

…maar het doel op het gelijkvloers is dus een soort negentiende-eeuwse drawing room gemengd met een zeventiende-eeuwse bibliotheek. Donker hout, allemaal boeken, oud stoffen behang — iets paisley, misschien donkerbruin op goud of omgekeerd —  op de paar stukjes muur die zichtbaar zijn, een schilderij aan de muur met zo’n koperen lampje erboven, een tapijt op de grond, en één of twee tweede– of derdehands Chesterfields:

Chesterfield1

Géén computers, niets moderns.

Dan komt men onze tuin binnen, staat er aan het einde van de tuin een zestiende-eeuws huisje in het gebroken wit gekaleid met twee paarse dubbele deuren erin. Deuren open: een oude, donkere bibliotheek, met boeken rondom. Het moet klein maar gezellig aanvoelen, da’s de bedoeling. Warme kleuren en verborgen compartimenten overal: een whiskykabinet hier, een verborgen minikoelkast daar, een uitschuivende plank die een tafel kan worden, …

8-08-2009 1-20-07

En dan, achter een boekenkast, een hypermoderne trap naar een minimalistische, loft, met veel wit, een lichte eiken vloer, een wit ijzeren spijlenbed tegen de verste muur, en verder een paar kleurige zitzakken, en da’s alles.

Yup, ik zie het helemaal zitten. Of ben ik daar helemaal verkeerd in?

Commentaren

zaterdag 8 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Tja, eens men begint reacties op een website weg te halen, moet het wel consequent gedaan worden hé.

Of laat dan de reactie staan maar vervang de inhoud door “reactie verwijderd” + de reden waarom.

Want anders geeft het vreemde zaken zoals deze discussie op De Standaard, bij een artikel over een vermeende verkrachter van minderjarigen:

Op 07 augustus 2009 omstreeks 13u24, zei Jos Wouters:
of hoe alle berichten een aanleiding kunnen zijn om een mening over ‘buitenlanders’ weer te geven, misschien moet je je reactie gewoon kopiëren en plakken, weeral wat minder werk, bemerk de ironie … graag een beetje meer respect ook, voor het verdriet en de pijn van de betrokken jongeren en ouders … je veegt zo’n voorval niet uit door te verwijzen naar ‘de buitenlanders’.

Op 07 augustus 2009 omstreeks 13u26, zei Marleen Stevens:
De beschaving van een samenleving, kan je afmeten aan de manier hoe ze met haar kinderen omgaat. Zolang er nog sexueel misbruik van kinderen voorkomt, leven wij dus in een uiterst onbeschaafde wereld!!

Op 07 augustus 2009 omstreeks 14u08, zei Tim Leest:
@Steve: Waar staat dat het een blanke is? Interpretatieve inferentie =/= factualiteit! P.S.: ik mag hopen dat er genoeg ‘onderontwikkelden’ op deze site vertoeven want uw reactie is een schoolvoorbeeld van sarcasme ipv ironie. In feite is er maar één ironisch gegeven te herkennen in uw post, en dat is het feit dat u zelf in de fout gaat door deze termen te verwarren maar toch degenen die (correct) geen ironie herkennen in uw reactie als onderontwikkeld uitmaakt. (Tenzij u uw postscriptum opvatte als een meta-ironie natuurlijk :) . In dat geval hoedje af.)

Op 08 augustus 2009 omstreeks 02u21, zei vera Wauters:
Is er hier een comment weg; ik kan niet volgen…

…dus tot zeker 14u08 gisteren zal daar een zekere Steve wellicht opgemerkt hebben “en nu eens kijken hoe de onderontwikkelde reaguurder ook dit op ‘de buitenlanders” zullen steken”.

Maar die is nu weg.

En dus hebben we er het gissen naar.

Achterhoedegevechten

zaterdag 8 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Een tijd geleden deed ik mee aan zo’n groepsgesprek over digitale televisie.

Wat wij er zouden van vinden als het mogelijk zou zijn om programma’s op te nemen, dan niet op de harddisk in de living, maar op een centrale server. En hoe dat zou kunnen aangebracht worden aan klanten.

Wat wij er zouden van vinden als het mogelijk zou zijn om met een GSM te zeggen dat een bepaald programma moet opgenomen worden. En hoe dat zou kunnen aangebracht worden aan klanten.

Wat wij er zouden van vinden als het mogelijk zou zijn om een opgenomen programma op een GSM te bekijken. En hoe dat zou kunnen aangebracht worden aan klanten.

Telkens kleine variaties in slogans, in ideeën, in manieren van aanbrengen, in terminologieën. Enzoverder. Aargh!

Ik heb goed meegedaan twee of zo uur aan een stuk, daar niet van, maar na een kwartier was het mij toch al redelijk duidelijk: een achterhoedegevecht.

En dat ik absoluut niet snap waarom wij nog achterhaalde dingen moeten doen als “programma’s opnemen”. Die bedrijven zitten vast in een mentaal model van de jaren 1980: er speelt iets op de radio of op televisie, en dat kan opgenomen worden op een cassetje. En met wat gefrutsel kan ik aan mijn cassette-opnametoestel op voorhand zeggen dat het iets moet opnemen, zodat ik achteraf kan kijken!!

Akkoord, de cassettes zijn nu harddisks geworden en er kan meer dan 90 minuten op, maar het model blijft hetzelfde. Terwijl de realiteit natuurlijk helemaal anders is: er zijn geen ruimtebeperkingen meer, en er is eigenlijk geen enkele reden meer om de gebruiker te verplichten om er op voorhand aan te denken dat hij een bepaald programma zou moeten opnemen.

Neem gewoon alles op bij de bron, en stel dat beschikbaar!

Ik zou helemaal bereid zijn om iets meer geld te betalen voor mijn televisie als ik on demand zou kunnen kijken. Maar dan écht on demand:

 • Alle programma’s, van alle zenders, van de pakweg afgelopen tien dagen (=1 week plus een paar dagen voor de zkerheid), staan beschikbaar om te bekijken.
 • Ook de programma’s die net begonnen zijn, staan te bekijken: die zeldzame keren dat ik nú een film wil zien, of een live verslag van ‘t één of ‘t ander en dat het al een half uur bezig is, wil ik kunnen kijken vanaf het begin.
 • Het bekijken zelf moet via de televisie kunnen, maar ook via het internet, op mijn computer of op mijn iPhone-achtig toestel. Ik ga ervan uit dat er genoeg bandbreedte is om minstens real-time-achtig te beginnen kijken, en na verloop van tijd ook te kunenn vooruitspoelen, YouTube of Vimeo-achtig.
 • Als ik daarvoor kies, kan ik ook lokaal (hetzij op mijn computer hetzij op de harddisk van “het baksken”) dingen opnemen. Het voordeel daarvan is dat dingen onbeperkt bewaard kunnen blijven.

Die technologie is natuurlijk al voorhanden.

En ik zou er zó een interface op kunnen verzinnen: voor de meeste mensen het simpel houden, niet meer doen dan een programmagids per zender en op datum waar ik in kan bladeren en elk programma van de afgelopen tien dagen kan bekijken.

Voor gevorderden kan ik me inbeelden dat live-zaken gebonden worden aan een kalender, dat series met aanduiding van jaargang en afleveringsnummer en korte inhoud getoond worden met kruisverwijzingen op misschien andere zenders, films met doorverwijzing naar IMDB en koopmogelijkheid, views per kanaal (één, BBC2, WijfTV) en per genre (film, documentaire) en watnog.

De reclame, daar weet ik niet zo snel wat ermee gedaan, vrees ik.

Zo waar dat het pijnlijk is

zaterdag 8 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Supported Features

Zoals steed bij XKCD staat er meer in de title van het beeld:

I hear many of you finally have smooth Flash support, but me and my Intel card are still waiting on a kernel patch somewhere in the pipeline before we can watch Jon Stewart smoothly.

‘t Is godgeklaagd. Ik heb een laptop die krachtig genoeg is om een expeditie en landing op Titan te simuleren, maar fullscreen flash lukt niet in Linux. Kch.

The Prisoner v.2.0

zaterdag 8 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Oh boy:

Zoals Les zegt: Not too shabby looking. Could be good. Could also suck donkey dick.

Ik heb de originele serie keer op keer op keer na elkaar bekeken, alle zeventien afleveringen van begin tot waanzinnig einde. En ik ben bijzonder benieuwd wat ze ervan gemaakt hebben. Of ze er een happy end aan gebrouwen hebben, bijvoorbeeld.

Filmcatalogus!! Nu ook met interface!!!1!

zondag 9 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

We hebben met de hele familie — het is een gemak soms, vier kinderen — de DVD’s van boven in de living naar het achterhuis gebracht, menselijke-ketting-gewijs.

Ik weet al wat ik de rest van de dag ga doen: eerst elke doos open doen en kijken of de DVD er nog in zit. En dan alles op orde steken: kinderfilms bij elkaar, series bij elkaar, films voor grote mensen bij elkaar, en alfabetisch.

Het zou wel helpen als ik een website zou hebben zoals Librarything, waar (een deel van) mijn boeken in zitten, en DVD Corrall ziet er wel goed uit, maar hij aanvaardt geen EAN-codes, en weet dus niet dat 8712626015116 deze versie van The Abominable Dr. Phibes is, en niet deze, en dat 7321931129053 deze Blade Runner, the Director’s Cut is en géén andere.

‘t Is niet (enkel) een kwestie van dwangneurose of zo, ‘t is vooral dat ik die films in een database wil krijgen met een barcodelezer wegens dat ik me geen uren aan stuk zie titels intypen en dan puren in een ellenlange lijst van dingen die er in de buurt van komen, om er die ene versie uit te halen die de juiste is.

Wél al een windowsgebaseerd programma gevonden. Mét een interface, kijk maar (klik vooral door naar de grote afbeelding, de details zijn de moeite waard):

Padimage

…maar dus nog geen goede online catalogus gevonden die EAN doet. Ik zal straks verder zoeken.

update: actually, nu ik eraan denk, ergens deze week zat er een aankondiging van Movie Collector Connect in mijn brievenbus. Een uitchecken.

Collectorz Movie Collector Connect: close, but no cigar

zondag 9 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Wat vooraf ging: ik zoek het filmequivalent van Librarything. De Movie Collector Connect ziet er uit alsof het precies is waar ik naar op zoek was.

Movie Connector van Connectorz.com, de off-line versie, is helemaal zoals ik ze mij herinner van jáááááren geleden: een beetje verouderde Outlook 2003–metafoor, op den duur allemaal verwarrende modale vensters boven elkaar, heel erg lijkend op maar heel erg weinig geëvolueerde Access-applicatie. Doet wat het moet, deed al wat het moest vijf jaar geleden, maar niet mee met de tijd. Clunky.

Die Movie Collector Connect ziet er dus op het eerste gezicht uitstekend uit. Er zit een lijstoverzicht in dat proper kan gesorteerd worden:

Listview

Er zit een detailzicht in:

Detailview

…en de ondertussen obligate cover view:

Coverview

DVD’s toevoegen kan door de titel in te typen of door een barcode in te scannen. Als er meer dan één mogelijk resultaat is, is het gemakkelijk kiezen tussen de verschillende opties:

Addtitle

Ook handig: meer dan één DVD tegelijk inscannen, en dan een hele reeks EAN’s en vrac laten herkennen:

Batchadd

Niet herkende films kunnen manueel aangevuld worden, en negen kansen op tien later alsnog verbonden worden met een versie van die film die wel in de database zit. Hier was het Dr. Phibes Rises Again, die er wel in zat, maar blijkbaar niet met deze barcode:

Phibes

De database is niet perfect: op de 49 DVD’s die ik er in gestoken heb, waren er twee in eerste instantie niet gevonden en dan toch wel na manueel linken (Dr. Phibes en Dr. Phibes Rises Again), is er één die niet gevonden werd (A Better Tomorrow 3), en één die “gevonden” werd maar eigenlijk niet:

Curb

De afbeelding van de doos is juist, maar de rest niet: dit zou seizoen vier van Curb Your Enthusiasm moeten zijn, maar het zegt dat het History of Curb Your Enthusiasm is. Editeren kan gelukkig altijd:

Curb2

…maar tot zover het goede nieuws.

Het slechte nieuws begint als ik op de grote rode knop bovenaan klik: ik zie het wel zitten om te betalen, namelijk.

Twee klikken verder is dit het scherm dat ik zie:

prijs

Bon, OK, tot dáár aan toe dat ze me meteen een soort cross-selling in de maag proberen splisten (alhoewel, “priority support” op een DVD-catalogus? en onder “priority” wordt begrepen “binnen de 24 uur gegarandeerd een e-mail terug, niet noodzakelijk een oplossing”?).

Nee, ik verwacht om te beginnen uitleg over wat ik krijg, en mogelijke formules om te betalen: per maand, per jaar, voor het leven.

Ik verwacht niet dat ik meteen ook een barcodelezer en verscheepkosten aangerekend wordt. Ik heb er al twee, van die dingen.

Ik verwacht ook niet dat ik begot zowél een setup fee als een jaarlijks bedrag moet betalen. Het gaat om een lijstje van een paar honderd DVD’s, niet om een bibliotheek van duizenden boeken, en ‘t is niet alsof er enorm veel werk aan zo’n “setup” is. Het ruikt gewoon naar eind de jaren 1990, en alsof de klanten KMO’s zijn, de slager om de hoek, de bakker in de straat. Die konden toen “een éénmalige opstartkost” aangesmeerd worden. Tegenwoordig pakt dat niet meer, jongens.

Het hele concept blijft ook vastplakken in het “collector”-aspect van de zaken. Al wat er kan geëditeerd worden per film is de locatie, de eigenaar, status, staat, huidige waarde, waar en wanneer en voor hoeveel het origineel gekocht werd, en waar en wanneer de film eventueel gezien is. En dan een vrij veld voor notities.

Geen tags, wat zeg ik, geen categorisatie period, buiten wat er uit de centrale databank komt. Wil ik Blade Runner onder film noir steken? Pech. Voor de database is het “science fiction, thriller, action”. Niet dat het veel utimaakt, want ik kan er niet op zoeken of op sorteren.

Zoeken, trouwens? Shit out of luck als ik op iets anders wil zoeken dan op titel van film. Ik heb Blade Runner, Minority Report, A Scanner Darkly en Total Recall: tags gingen al niet, maar er is ook geen enkele andere mogelijkheid om een lijstje van films gebaseerd op boeken van Philip K. Dick te krijgen. Ook geen mogelijkheid om op “Philip K. Dick” te zoeken of zo.

Reviews? Ik zou kunnen een review in “notes” steken, en ik kan een “rating” geven aan elke film, van 1 tot 10. Maar dat is dan enkel voor mezelf. Geen manier om te zien wat andere gebruikers ervan vonden.

Géén sociale features nergens, trouwens. Ook geen integratie met andere websites (buiten het eenmalig automatisch ophalen van gegevens uit IMDB en van bij Amazon, blijkbaar). Geen Facebook-integratie, geen lijstjes aanmaken, geen recommendations doorsturen, niets.

Een zuivere bare-bones cataloog van films, dus. En daar 55 euro voor vragen? Een beetje veel, me dunkt.

Er zitten iets meer editeerfuncties en ook een beetje meer geavanceerde features voor eindgebruikers, genre “uitgeleend aan” in de off-lineversie, maar dat zou dan nog eens 40 euro bij zijn. En er is ook een mogelijkheid om films raad te plegen in een eigen iPhone-applicatie, maar die kost —houd u vast, een app die enkel kan raadplegen, niet toevoegen of editeren, laat staan leuke dingen als barcodes inscannen met de camera of covers fotograferen — en waar bovendien de off-line-versie voor nodig is of het werk helemaal niet — die kost nóg eens 8 euro.

Alstublieft.

Ka-ching.

Een prijszetting van 14,95 euro per jaar voor de online versie zoals ze nu is, en 24,95 euro voor een versie met meer sociale dinges en dergelijke, dat zie ik zitten. Maar met deze prijzen: euh nee bedankt.

Ches! Ter! Field!

zondag 9 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Mwahahaha. Ik ben zonet eigenaar geworden, eBaygewijs, van een spiksplinteroude Chesterfield Queen Anne archmchair, in oxblood red leder.

Kijk, close-up:

19492370_3

En overzicht:

19492370

Dat gaat hier schoon staan, peisk.

On a related note: Flippend Rund, gij enabler gij.

Del.icio.us op 9 augustus 2009

zondag 9 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Koran

maandag 10 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 16 reacties

Zo ongeveer een kwart van de Koran is onduidelijk. ‘t Is te zeggen: is voor zoveel interpretaties vatbaar dat het zelfs voor al-Tabari (lees er alles over op Wikipedia) in de negende eeuw of voor het belangrijkste lexicon van de Arabische taal, Ibn Manzur’s Lisan al-‘arab (geschreven eind dertiende eeuw, gebaseerd op lexica begonnen in het midden van de achtste eeuw, en niets op Wikipedia, ‘t is proper)  onmogelijk was om er kop of staart aan te vinden.

Wa-l-lahu ‘alam staat er dan soms in de commentaren. “God weet het best”, waar eigenlijk mee bedoeld wordt: God only knows.

Ik ben een boek aan het lezen van Christoph Luxenberg over de Koran—“Luxenberg” is een pseudoniem, niet onslim van de mens, in acht genomen waar hij het over heeft en hoe achterlijk somme religieuze mensen op dergelijke dingen reageren.

Luxenberg zegt dat het nog erger is dan men denkt: die driekwart die wel begrepen worden (al zijn er vaak nóg veel verschillende interpretaties), daar is een deel verkeerd van begrepen.

Zijn betoog: studie van de Koran houdt al eeuwen voornamelijk (enkel) rekening met Arabisch. Gaat ervan uit dat de Koran, al dan niet Goddelijk geïnspireerd, eerst mondeling overgeleverd werd in het Arabisch, en dan neergeschreven werd in het Arabisch.

Voor Luxenberg — die zich daarbij op stapels onderzoek baseert, maar dan wel onderzoek naar de broegste bronnen in plaats van herinterpretatie van interpretatie — is veel van de Koran veel meer begrijpbaar als men ervan uitgaan dat grote delen uit het Syro-Aramees komen.

De volksstammen in het Arabisch schiereiland waren zowat ongeletterd, de Syrische christenen waren al vanaf de derde eeuw zwaar proselyterend bezig (tot in China, check it out), en voor Luxenberg is het heel erg waarschijnlijk de Koran wellicht gebaseerd is op Syrische teksten. Daar zijn morfologische en lexicografische sporen van te vinden in de tekst. Om te beginnen, de naam van het boek. Het woord qur’an bijvoorbeeld bestond blijkbaar niet in het Arabisch en zou eigenlijk van het Syrische qəryan afkomstig zijn. Een qəryan is een lectionarium, een boek met lezingen uit joodse en christelijke teksten.

De Koran was met andere woorden in oorsprong een Christelijk liturgisch boek met een bloemlezing van teksten uit het Oude en Nieuwe Testament.

En dan worden plots allemaal compleet onduidelijke dingen duidelijk. Sura 19:24 (over Maria) zegt nu in Nederlandse vertaling dit:

Dan riep (Gods boodschapper) haar van beneden toe, zeggende: “Treur niet. Uw Heer heeft een beekje aan uw voet doen ontstaan;”

Een beekje doen ontstaan? Mhu? Wallahu Allam indeed. Na vijftien pagina’s en zesentwintig ellenlange voetnoten waar moeilijk een speld tussen te krijgen lijkt, komt Luxenberg met dit alternatief:

Then he [’t is te zeggen het pasgeboren kindeke Jezus] called to her immediately after her delivery: “Do not be sad, your Lord had made your delivery legitimate”.

…veel beter, effektief. En het heeft maar dertienhonderd jaar geduurd voor we daarop gekomen zijn.

Een ander voorbeeld: Sura 2:259. God heeft een mens honderd jaar dood laten wezen, wekt hem dan weer tot leven, en spreekt hem dan toe. Vertaling in het Nederlands:

Kijk nu naar uw voedsel en uw drank; zij zijn niet bedorven. En kijk naar uw ezel

Kijk naar uw ezel? De Syrisch-Aramese hypothese volgend, is het bovenstaande aldus te vertalen:

Look at your condition (i.e. how you are constituted) and your state: it has not changed. Behold your perfection (or completeness) (i.e. how perfect, how complete you are)!

Leutig. Want, vergis u niet: die “vreemde vertaling” naar het Nederlands is dus niet enkel in het Nederlands of in het Engels (“look at your food and drink; they did not spoil. Look at your donkey”) vreemd: in het Arabisch wordt dat ook zo gelezen. Van eten en drinken en ezels.

Oh, en nog ééntje: de zeventig maagden in de hemel? Verkeerd vertaald. Witte druiven.

Er is natuurlijk (wetenschappelijke) kritiek op Luxenberg, en dat is maar normaal ook.

Maar ik vind het ongelooflijk fantastisch, dat er ook in Koranstudie recente evolutie is. In de wetenschappelijke studie, as opposed to theologische: de twee hebben, net zoals voor de bijbel, hun plaats, maar ik vind vooral de eerste interessant.

Het is zoals met de vroege geschiedenis van het Christendom en het Jodendom, de studie van de “donkere” middeleeuwen in onze kant van Europa, de geschiedenis van Amerika vóór Columbus, dinosaurussen met pluimen: allemaal dingen die zelfs twintig jaar geleden nog helemaal anders bekeken werden dan nu, en die binnen twintig jaar wellicht nog anders zullen bekeken worden.

Wijs!

En verder: het boek, The Syro-Aramaic Reading of the Koran: A Contribution to the Decoding of the Language of the Koran, leest als een trein, zelfs al begrijp ik er geen tiende van, de essentie blijft hangen. En ik ben een fan van boeken met veel voetnoten, en al helemaal als de voetnoten langer zijn dan de tekst: 

Voetnoot

…of zoals hier, over drie pagina’s (de vorige pagina stond ook al helemaal vol):

KGB_0008

Akkoord, die eerste voetnoot is wat overbodig want de inhoud ervan staan ongeveer verbatim nog eens herhaald tweehonderd bladzijden verder, maar toch.

Del.icio.us op 10 augustus 2009

maandag 10 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • Celtx is the world's first all-in-one media pre-production software. It has everything you need to take your story from concept to production. Celtx replaces 'paper, pen & binder' pre-production with a digital approach that's more complete, simpler to work with, and easier to share.
 • PCGen is a character generator for role-playing games. It currently is aimed at supporting as many RPGs as is humanly possible. The project's current focus is on OGL games (OGL is Wizards of the Coast's Open Gaming License). PCGen runs on Windows, Mac OS X and Unix/Linux using Java 1.4/1.5.
 • RPTools is a brand of open-source programs designed to enhance traditional pen-and-paper role playing games. They can be used for face-to-face play, or Internet role-playing in real time even if your players are on the other side of the world. MapTool in particular works great with voice-chat services!

Opkuisingen

dinsdag 11 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Bon, OK, goed. Het achterhuis: we zijn er bijna.

Ter situering, de buitenkant:

Achterhuis

Achteraan de ruïne van wat ooit een koer en een tuin was, en wat het ooit wel eens opnieuw zal zijn, maar niet numeteen.

Tot vorige week was er in het achterhuis sinds pakweg 2004 niemand meer binnen geweest, behalve om er brol bij te stouwen. En soms, om er op zoek te gaan naar brol die tussen andere brol lag, en daarbij nog andere brol nog meer overhoop te smijten.

Resultaat:

Achterhuis vóór

Moeilijk te zien, maar rechts en achteraan staat een tafel in L-vorm waarop allemaal computers staan. En verder: brol, dus.

Achterhuis vóór

Allemaal dozen met boeken die ik de afgelopen paar jaar gekocht heb, en brol, en brol, en brol.

Tijdens de opruimwerken zag het er zo uit:

Achterhuis tijdens

Zoveel mogelijk aan de kant gezet, boeken uit dozen en opnieuw in dozen op elkaar gestapeld.

En na een paar dagen werk, waarvan de laatste meer op mijn stoel zitten rugpijn hebben dan werken:

Achterhuis, opgeruimd, gelijvloers

Alle boeken die beneden stonden op een stapel, alle electrische kabels en dergelijke geklasseerd in dozen, de tafel verschoven naar de andere kant, computers op een hoop en/of weggegeven, koelkast verhuisd, lades die over waren van kasten die al lang weg zijn, verbrand.

Achterhuis, opgeruimd, gelijvloers

Er is weer plaats.

Aan de ene kant:

Achterhuis, opgeruimd, gelijkvloers

En aan de andere kant:

Achterhuis, opgeruimd, gelijkvloers

Daar in de hoek linksachteraan trouwens: een eigen frigo!! Die nog bleek te werken! Met allemaal drank erin! Die koud staat! Voor mij!

Star Trek: The Next… ieeek!

dinsdag 11 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

OHuuwEN0uqspua9e3n9vCHGBo1_500

[via]

Wat de fuk. Serieus.

dinsdag 11 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Hyunmo Kim, due onder artiestennaam H.J. Freaks opereert, speelt een aardig riedeltje bas:

Maar. Euh:

De kerel heeft een heel kanaal op Youtube (en MySpace, en godweetwaarnogallemaal). In zijn eigen woorden:

H.J.Freaks is the name of bass soloing project. H.J.Freaks means a project for making music, performance, and multimedia producing which lead by South Korean bassist whose name is Hyunmo Kim who “hopes to be the world’s greatest stupid idiot bass player”.

My Equipments:

“Spunky Royal” 4-string bass by Willows Guitar
“Spunky Noble” 5-string bass by Willows Guitar
Fender 1970 Jazz Bass
Fodera Emperor 5 Bass
Epiphone EB-3 Bass
Gallien-Krueger MB150S combo bass amp
Pensa custom replica 2-band bass preamp
Xotic Tri-logic bass preamp
EBS MultiComp
EBS Unichorus DBX 160A compressor
Avalon U5 DI/preamp and so on…

Ik vind zijn muziek echt wel wijs, maar. Euh.

I dunno man. I dunno.

Klem

woensdag 12 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 24 reacties

‘t Is nu dat verdriet: Anna ligt in het hospitaal!

Ze zat met haar hand tot aan haar elleboog klem in een roltrap in de H&M. ‘t Was proper toen ik toekwam in de Veldstraat: politie, brandweer, ziekenwagen, allemaal  zwaailichten.

Gelukkig kwamer er ook net twee politieagenten om een PV op te stellen, ik ben die dan maar gevolgd in de lift, zo heb ik de andere drie gevonden. Ze zaten te tekenen en limonade te dringen en spekken te eten. Proper.

En Anna ligt nu dus in het hospitaal om te zien wat er, aha, aan de hand is. Sandra is erbij, ik zal dan wel horen wat en hoe.

Te hopen dat er niets moet afgezet worden! En dat ze haar hand nog zal kunnen gebruiken!

update Ze is terug van het hospitaal met een dik verband rond haar hand. Niets gebroken, oef.

Anna gewond

Wél het vel  van haar hand aan de bovenkant serieus gehavend. Het zou kunnen dat haar vel afvalt. En we moeten erop letten dat haar vingers niet verkleuren. Ik maak mij al allemaal scenario’s van necrotiserend vlees en zo, Anna ziet het zelf al wat rooskleuriger:

Anna gewond

Foebal

woensdag 12 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

‘t Is officieel: Sandra is zo’n sokkermom geworden.

Jan voetbalt!

Ja, al van zodra hij ook maar een beetje kon bewegen, is zot van voetballen. Uren aan een stuk kan hij schoppen op een bal — niet gehinderd door enige kennis van zaken, daar niet van: ik ben niet degene die hem gaat leren dribbelen en passen en binnenkant dan wel buitenkant voet gaan leren shotten.

Hij is vijf, en dus mag hij in de voetbalclub: hij glundert al dagen.

‘t Was vandaag zijn eerste training. Er zal nog veel leren en luisteren aan te pas komen, maar hij heeft zich alvast enorm geamuseerd.

Jan voetbalt!

KSC Excelsior Mariakerke, ha! Ze zijn met negen die vandaag begonnen, waarvan schat ik een stuk of twee die al een tijd intensief met vader/broer(s) aan het trainen zijn, nog een stuk of vier die al veel gevoetbald hebben, een paar zoals Jan die het graag doen maar het nog niet echt gestructureerd gedaan hebben, en één of twee die het, ahum, in eerste instantie wat minder gemakkelijk zullen hebben.

Jan voetbalt!

In alle geval: de infrastructuur ziet er top uit, de trainer sympathiek en met kennis van zaken, en al zagen we er wel tegen op: te hopen dat hij er ongelooflijk lang ongelooflijk veel plezier van heeft, Jan.

Jan voetbalt!

Beleefde doch dringende oproep: projector gezocht!

donderdag 13 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ik herinner me heel, heel erg duidelijk dat ik een projector-met-dia-scherm aan iemand meegegeven heb. Iemand die ik ken.

En ik ga er wel opkomen aan wie het was, hoor, één van deze dagen/weken.

Maar nu niet meteen.

En laat het nu zo zijn dat ik hem wel ergens één dezer dringend nodig heb.

Dus bij deze: als die iemand zich zou herkennen in de omschrijving “heeft ooit, maximum een maand of drie-vier geleden, een projector in een zak en een heel erg bestoft dia-scherm meegekregen van mij”, zou die dan eens een boodschapje kunnen laten?  

Pretty please?

Walker

donderdag 13 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

The power of advertising: ik heb nog nooit een fles Johnnie Walker gekocht van mijn leven, maar na dit filmpje met Robert Carlysle zou ik het wel eens overwegen.

‘t Is erg.

De Nieuwe Snaar doet bandwerk

vrijdag 14 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

We zijn grote amateurs van De Nieuwe Snaar, hier ten huize.

Of ik zou moeten zegen: hier ten autoën, want in de auto staat De Nieuwe Snaar altijd op, en de kinderen kunnen de liedjes van de twee CD’s die in de auto liggen helemaal van buiten van begin tot einde meezingen.

In de auto liggen nu Helden uit 2006 (begint met wie zou je willen wezen als je niet was wie je bent en als je wist wie je zou wezen wie zou je willen zijn, en dat ze dat dus ook zonder muziek in koor allemaal samen kunnen scanderen als we op straat lopen) en De Vierde Maat uit 2000, waarvan vooral De duivelse dans en De Heilige Miss België succesnummers zijn (en Illusies, en De oude zanger, en…).

Maar we hebben ze dus wel allemaal, de CD’s van De Nieuwe Snaar. Sommige zelfs dubbel! En ‘t is aan één van die dubbels dat ik plots zie dat ze daar gewoon bandwerk doen. Een lopende band. Zonder enige inspiratie of spontaneïteit, routineus altijd hetzelfde.

Kijk maar:

Omloop2

Een gesigneerd exemplaar van De Omloop. Uh huh. Fijn voor Sandra dat Jan én Kris én Geert én Walter getekend hebben, en dat het op haar naam staat.

Maar kijk eens hier! Wat zie ik hier? Een tweede exemplaar van De Omloop, dat zeker twee jaar later gehandtekend is:

Omloop1

“Voor Sandra” staat op dezelfde plaats, ook geschreven door Jan, die daarmee duidelijk de teugels in handen heeft. En Kris heeft op precies dezelfde plaats gesigneerd! En Geert en Walter ook! Geert en Walter zelfs allebei, net zoals twee jaar daarvoor, in een andere richting dan Jan en Kris!

Awoert! Bandwerk! Ongeïnspireerd!

Binnenkort: nieuwe Mad Men

zaterdag 15 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Joechei!

De beste serie op televisie is morgen terug!

Mad-men-season3-full-543x800

…en wat een machtige foto ook. Zoals onze vriend David Hobby het verwoordt:

Photographer Frank Ockenfels lit most of the frame from the back/right and top, with the back/right light motivated by the lamp visible in the frame. The frontal fill (if it is there at all) is several stops down, keeping things dark and moody. And they finish it off with a super-tight grid, almost on-axis (just above the camera) right on actor Jon Hamm’s face.

In essence, he is lit completely differently than is the rest of the frame. It’s almost film noir everywhere but on his face, which gets the full glamor treatment. Which, of course, draws you right into his face while maintaining the mood in the rest of the photo.

Ik zou het beter niet zelf gezegd hebben kunnen.

Werkgroep Morkhoven en Stefaan Saey: verkeerd bezig

zaterdag 15 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 91 reacties

Ik ken de Werkgroep Morkhoven van haar nog van pluimen, behalve van wat ik er in de gazetten over lees, en wat blijkt uit hun overvloedige internetaanwezigheid: klassieke vigilante justice.

Een groepuscule, blijkbaar, die vindt dat het gerecht verkeerd bezig is. Ze zijn niet streng genoeg, ze zitten er niet genoeg achter, yada yada. Tot daar aan toe geen probleem, wie vindt dat niet?

Maar dan gaan ze een stap verder, en krijgen ze paranoide neigingen, schoppen ze wild om hen heen, zien ze er —lees ik in de pers— blijkbaar geen erg in om zelf dubieuze tot zelfs strafbare feiten te plegen.

Het gerecht moet nu eenmaal voorzichtig opereren, onschuldig tot bewijs van het tegendeel en zo. De Werkgroep Morkhoven voelt zich daar allemaal niet zo door gebonden, lees ik.

Zo gaan ze er prat op dat ze een internationaal centrum van kinderporno in Zandvoort zouden platgelegd hebben, ergens in de jaren 1990. Tienduizenden!! foto’s van kinderporno!!! — tot dat dan enige tijd later blijkt dat het niet echt een internationaal centrum is of een georganiseerde bende, maar een paar honderd foto’s, één persoon die blijkbaar een verzameling aangelegd had, en er niet echt meteen monstergeld mee verdiende.

Nu, voor de duidelijkheid: één foto is een foto teveel. Eén kind is een kind teveel. Als het mijn persoonlijke keuze was, als er één zo’n vuilaard ook maar een halve foto van één van mijn kinderen zou hebben: ik zou hem willen dood doen. En niet op een propere of snelle manier.

Maar het is niet mijn persoonlijke keuze. We leven niet in de Far West. Dit is een land met regels en wetten, waar iedereen zich aan te houden heeft.

De Werkgroep Morhoven heeft dat niet zo begrepen.

Waar het voor u en mij verboden is om kinderporno te hebben, laat staan er voor te betalen, zien zij daar blijkbaar geen graten in. “Jamaar het is voor het goede doel het is om de slechteriken te vangen”?

Neen, zo werkt het niet. Two wrongs don’t make a right, gelijk ze in het Engels zeggen. Justitie doet justitiewerk, politie doet politiewerk, en iedereen heeft zicht aan dezelfde regels te houden.

Ook dat heeft de Werkgroep Morhoven niet zo begrepen. Als de justitie niet snel genoeg werkt, dan doen ze stalkerachtige dingen met al wie er ook maar in hun vizier komt. En als daar niet op gereageerd wordt in de zin van “oh werkgroep morkhoven wat zijn jullie fantastisch dank jullie voor deze ongelooflijke tips”, maar wel bijvoorbeeld met “werkgroep morkhoven, jullie richten deze klacht aan de verkeerde instantie, de hoge raad van justitie gáát helemaal niet over waar jullie klacht over gaat” — dán is het hek van de dam.

Dan kán dat niet anders zijn dan moedwillige kwade wil. Dan zijn er doofpotoperaties aan de gang. Dan is er valsheid in geschrifte. Awoert, boze heel de rest van de wereld! Alleen de Werkgroep heeft het bij het rechte eind!

Het wordt een béétje zielig als ze al hun doen en laten, hun eindeloze “officiële klachten”, het ene PV na het andere, ingescand en overgetypt, op de ene na de andere website plamaasteren.

…en het wordt nóg zieliger als ze doen wat ze nu al een tijdje bij Els doen.

Els had het in 2007 terloops over Marcel Vervloesem. Marcel Verloesem, da’s die kerel van de Werkgroep Morkhoven die tegenwoordig de twijfelachtige eer heeft om een technische term geworden te zijn: onlang noemde De Standaard een pafferige zelfvoldane ‘pedojager’ “de zoveelste Marcel Vervloesem”.

Vervloesem deed zich járen aan een stuk voor als kinderpornojager, maar het moet zijn dat dat “jagen” enkel een excuus was om zelf vuile prentjes en filmpjes te kunnen kopen zonder dat er teveel vragen gesteld werden — in 2008 viel het doek op de kerel, met een bevestiging van zijn eerdere veroordeling voor kindermisbruik:

Het oordeel van het hof was ondubbelzinnig: Vervloesem is een kinderverkrachter. ‘Het kan moeilijk erger’, stelde de rechter behoorlijk scherp. ‘De grote kinderpornojager heeft zichzelf duidelijk schuldig gemaakt aan kindermisbruik.’

In 2006 werd Vervloesem al eens tot vijf jaar cel veroordeeld, waarvan drie jaar effectief. Het hof van beroep stak zijn ergernis gisteren niet onder stoelen of banken en verzwaarde de celstraf met nog eens een jaar.

Het enige waarvoor hij werd vrijgesproken, was voor het bezit van kinderporno, voor inbreuken op de privacy en verkrachtingen. De redenen die de rechtbank daarvoor aanhaalde, waren ‘twijfel’ en ‘verjaring’.

[…]

Zijn slachtoffers, onder wie zijn halfbroer Vic, waren jongeren tussen elf en zestien jaar die met problemen kampten en bij Vervloesem een thuis hoopten te vinden. In ruil voor geld en drugs liet hij hen rekoefeningen doen, waarbij hij hun geslachtsdelen aanraakte, hen met een bamboerietje op het achterwerk sloeg en hen misbruikte. [De Standaard]

Els had het dus niet bij het verkeerde einde als ze op haar weblog schreef dat Vervloesem niet onbesproken was. Ze stelde er zich vragen bij dat de site van Marcel Vervloesem in de top 100 van Metatale stond. Vragen, da’s alles. Een balonnetje opgelaten richting Metatale, Metatale antwoordt, een weblog-bijna-discussie zoals er in het toen-nog-niet-Facebook-tijdperk zoveel waren, einde verhaal, juist?

Oh, maar dát was buiten de Morkhoven-fangroep gerekend. Begin deze maand, bijna twee jaar na datum, als Marcel Vervloesem ondertussen dus finaal het deksel op de pedofiele neus gekregen heeft (cassatie heeft vorig jaar zijn beroep verworpen), komt ene Jan Boeykens zijn snater slaan. Hij schrijft dat hij een dossier opgestuurd heeft.

Een dag later voegt hij eraan toe dat de opsluiting van Vervloesem niet wegens kinderverkrachting en verspreiding van kinderporno en oplichting is, maar wel een “politieke beslissing” was: in de gemeenteraad van Herentals was er namelijk een discussie geweest dat ze het jammer vonden dat bij een zoekopdracht naar “Morkhoven” niet de wijk in Herentals, maar wel de talloze sites van de vereniging van die veroordeelde kinderverkrachter naar boven kwamen. En ze stelden zich de vraag of de site(s) niet van het internet zou kunnen gehaald worden. De burgemeester zei dat dat waarschijnlijk niet zou kunnen, en dat er niet veel aan te doen is behalve blijven proberen Morhoven positief naar buiten te brengen.

En dat was dat?

Ah nee, Els maakt de fout om een vraag te stellen:

De gemeenteraad van Morkhoven die er voor iets tussen zit dat iemand opgesloten zit omdat er ergernis bestaat over een website met een te hoge ranking op google? Moet ik dat zo begrijpen?

 Mer dan dat heeft Jan Boeykens niet nodig. “Doe niet zo kinderachtig,” bijt hij Els toe. En dan legt hij het helemaal uit: het is Victor Vervloesem (da’s die halfbroer die één van de slachtoffers was van het kindermisbruik van Marcel Vervloesem) die er achter zit!! En, hou u nu goed vast:

Mensen zoals jij die dank zij hun vader wat op de sociale ladder zijn geklommen, zijn er de oorzaak van dat de Sp.a verloedert.

Vooral voor een strafpleiter die zich op alle vlakken sociaal en progressief voordoet, vind ik je gedrag en handelswijze in heel deze zaak beschamend. En al dat luchtig gelul op je sites en de zogezegd humoristische videofilmpjes die je voor de verkiezingen maakt, veranderen daar niets aan.

Typisch, typisch, typisch. Ad hominem, krampachtig rond zich heen schoppen, op het belachelijke af.

Maar wacht! Het wordt nog beter! Ene “Saey Stefaan” mengt zich in de discussie. Waar Boeykens het nog op de vlakte houdt — hij kent zijn rechten en plichten wellicht nét iets beter, en weet wellicht preciés binnen welke lijntje hij het mag kleuren — doet Saey er van zijn eerste reactie al een schepje bovenop in toon:

Elsje toch, wordt het eens niet tijd dat je op je eigen beentjes leert staan , en ook stilletjes aan leert te begrijpen voor wat je gestudeerd hebt.

…en verder:

Ik vraag me trouwens af , Elsje, waarom juist jij Werkgroep Morkhoven via het internet aanvalt, en toch maar argumenten opnoemt die je waarschijnlijk niet kan en ook niet mag staven. Heb je in je jeugd ook misschien een trauma opgelopen met Marcel Vervloesem? Echt waar Elsje, ik ben benieuwd wat uw persoonlijk aandeel is in de motivering van dit alles.

Die Stefan Saey duikt links en rechts op, op de sites van Morkhoven en gelijkaardig tuig — zoals bijvoorbeeld bij Chris Hölsken (da’s die pafferige zelfvoldane ‘pedojager’ zoals de Standaard hem noemde), waar hij  acht manieren geeft om de Belgische internetcensuur te omzeilen en alsnog kinderporno te kunnen downloaden. Om te zoeken naar slechteriken hé! Niet om zélf kinderporno te hebben hoor! Nee hoor! Absoluut niet! Het is niet omdat de stichter van de werkgroep een veroordeelde kindermisbruiker is dat de rest dat ook is hé! 

Nee, niet goed bezig. Zoals ik zei, bij Els:

Binnen een paar jaar zal hij ongetwijfeld heel, heel erg beschaamd zijn over wat hij allemaal voor slijmspoor op het internet nalaat. (Maar dan zal het wat laat zijn, het internet vergeet dergelijke nonsens niet, tsk, tsk.)

En kijk: hij heeft de hint helemaal niet gesnopen, want zijn reactie is alweer a doozy:

Michel Vuijlsteke, bla bla bla.
Een gesprek op niveau over het onderwerp is waarschijnlijk te hoog gegrepen voor u.

Ik heb toch lekker kinderlijkjes gevonden in Grobbendonk; oeps, ligt dat niet naast Herentals.

Belangrijk is ook om te weten ,heer vuijlsteke (heb je trouwens die naam zelf mogen kiezen) dat als ik iets zeg het ook op pv staat, en ons Elsje zal wel weten wat dat dan betekent.
Geen anonieme bla bla bla zoals ik nu lees hier op deze blog.

Machtig.

Nu begin ik er plezier in te hebben: nog een haartje verder en het worden strafbare feiten, als die Saey zo voortdoet.

Cassettes

zaterdag 15 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Oh boy. Ook dat nog: een bescheiden stash met videocassettes gevonden. Dingen die ik een paar jaar geleden nog niet weggegooid had.

Anderhalve serie Harry Enfield & Friends, Invasion of the Body Snatchers, Blackadder III, In the Mouth of Madness, Dawn of the Dead, Aliens, Shaft, L’arbre de noël, Bright Lights Big City, Eye of the Needle, documentaires over Liberace en Isaac Hayes en Man Rau, Alexei Sayle’s Merry-Go-Round, Top Hat, Lost Highway, Night of the Living Dead, The Taking of Pelham 123, Diary of a Hitman, True Colours, Echo, Spartacus, Philadelphia, een hele reeks Bottom en Alexei Sayle, een hele reeks Picket Fences (zo goed dat dat was!), Ferris Bueller’s Day Off, Saturday Night Fever, de hele reeks I Claudius, C’est arrivé près de chez vous, Re-animator, een hele reeks Tommy Cooper opgenomen toen VT4 nog een meerwaardezoekerzender was, een paar cassettes Duckman, Little Big Man, The Chieftains, The President’s Analyst, E.T., Parenthood, The Witches, een paar cassettes X-Files, In The Red, Chinatown, Mad Dog and Glory, Sleepers.

En dan gekochte videocassettes: een roedel Tik Taks en een pak Musti’s voor de kinderen, en dan een hele reeks Buster KeatonsThe Goons’ Down Among the “Z” Men (zéér teleurstellend, vrees ik), Nixon (zat ooit eens bij een Knack), Frankenstein Must Be Destroyed…

FRANKENSTEIN_MUST_BE_DESTROYED_quad

…een stuk of tien South Park-cassettes, La vita è bella, Heavy Metal (slééécht), de complete Fawlty Towers, Ghost in the Shell, Ladybird Ladybird, een reeks van een stuk of zeven Marx Brothers, een paar W.C. Fields, een zeldzame tweedehandse kopij van Yor – the Hunter from the Future.

En een paar strekkende meter mystery cassettes zonder label op. Bevattende godweetwat.

Iemand? Iemand? Iemand?

Of kan ik daar misschien een school mee plezier doen of zo?

Del.icio.us op 15 augustus 2009

zaterdag 15 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Busy busy busy

zaterdag 15 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

En wat heb ik gedaan de afgelopen dag of twee?

Ha: DVD’s en CD’s geklasseerd. De CD’s die ik nog niet in de computer had gestoken, in de computer steken. Dingen waar ik nog geen cover van in de computer had zitten, de cover van ingescand.

En ondertussen naar Buffy gekeken.

Kijk maar:

Om de tien seconden een beeldje, en dan in een filmpje gesmeten. Een uur of denk ik twintig aan een stuk! Als het hier niet werkt, dan zou het op Vimeo wel moeten werken.

Achterhuis gedaan. Next!

zondag 16 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

‘t Is niet echt helemaal gedaan, in de zin dat er nog wel meer dingen uit het huis naar het achterhuis zullen verhuizen om er in dozen opgeslaan te worden, maar toch.

Ik houd er na vanavond mee op. En dan morgen een nieuwe ruimte.

Misschien boven? Misschien het bureau? I dunno. In alle geval: ongetwijfeld nog meer dingen die boven water zullen komen en te geef of te verkoop zullen zijn.

Teh cute, Rat Edition

maandag 17 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

“Kijkt ik heb een kleintje,” zegt de rat:

HWlreEGvjqh28b9pZU9jLMMVo1_500

…en deze stond natuurlijk in alle gazetten—nog een rat, één die voor een zelfontspannende fotokodak ging staan:

nog een rat

En kijk, nóg een rat. Een rat die de tong van een kindje aan het opeten is:

Meh_by_TigerEye_Noxera

Oh en nog, nog: een rat vermomd als een kat!

25t9nok

Ratten zijn wijs.

Niet zo goed

dinsdag 18 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Anna’s hand doet wat ze moet doen: genezen. Pijnlijk, vreselijk veel kriebelen, niet kunnen slapen en enorm lastig doen, maar toch: genezen.

Vannacht voor de tweede nacht in ons bed geslapen, maar deze nacht echt wel geen oog dichtgedaan: eerst van het kriebelen in haar hand, telkens een kwartiertje doezelen en drie kwartier kermen.

En dan, zo rond denk ik een uur of vier, was het wat anders: ze moest om het half uur naar het toilet gaan, en het deed erg pijn als ze naar het toilet ging.

…dat klonk vervaarlijk als een blaasontsteking, dus.

Vanmorgen naar de dokter gegaan, en ‘t ziet er niet zo goed uit. Ze heeft natuurlijk al twee nachten bijna niet geslapen, maar toch: veel te apathisch om goed te zijn.

Vannamiddag röntgenfoto’s van haar longen. Te hopen dat het geen longontsteking is. Bleh.

Echt niet zo goed

woensdag 19 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 147 reacties

Dus. Gisterennacht slaapt Anna bij ons, en ze slaapt echt wel slecht, ze doet zoiets dat lijkt op een blaasontsteking.

Vanmorgen naar de dokter gegaan om toch te laten nakijken of er niets ontstoken zou zijn, voor de zekerheid wat urine meegenomen (ze was in het potje geweest, minder ver dan het toilet). Niets aan de hand met de wonde op haar hand, ‘t is te zeggen: het ziet er vies uit en het kriebelt, maar da’s normaal.

Ze heeft wat diarree en ze heeft koorts, maar da’s eigenlijk niet verwonderlijk, ze heeft twee nachten bijna niet geslapen van het kriebelen aan haar hand.

Voor de zekerheid toch maar die urine naar het labo opgestuurd, en een voorschrift gekregen voor een röntgenfoto van haar longen: in 2003 hadden we het dat Louis een longontsteking had gekregen achter onze rug, en dat wilden we echt niet meemaken.

Enfin, ze komt thuis, ze ziet er echt moe uit, in bed gelegd, en dan een uur of twee later vertrokken naar de bank en de röntgenfoto’s.

In de auto zag ze er gewoon slecht uit:

Anna ziek

En bij de röntgenfotomens nog slechter: koude voetjes en handjes en zo. Wij dus direkt naar de kinderarts gebeld, en meteen binnen in het hospitaal.

Daar toegekomen: metéén opgenomen. Vijf dokters, drie baxters, urinesonde, beademing, mislukte pogingen tot hemocultuur, verwoed proberen alert houden, nog meer zuurstof, dopamine… niet goed, dus.

Anna ziek

Long and short of it: Anna is per ambulance van het AZ Sint-Lucas getransfereerd naar het PICU, de gespecialiseerde afdeling voor intesieve zorgen voor kinderen in het UZ. Ze heeft blijkbaar een zware septische shock gedaan, een heel erg slechte reactie op een toxine die de één of andere bacterie achterlaat in haar lichaam.

Die bacterie is in haar bloed gekomen wellicht via een wonde (die aan haar hand is een logische verklaring), en waar die toxine bij iemand anders geen probleem zou kunnen geweest zijn, was dat bij haar niet zo.

Haar toestand is kritiek, en ze zijn haar nu aan het proberen stabiel houden. Ze is volledig verdoofd, ze wordt beademd, ze heeft een maagsonde, en ze hangt vast aan letterlijk torens computers.

Anna ziek

Er is geen sprake van “verbetering” voorlopig, ze zouden al blij zijn met “stabiel”.

Binnen een dag of twee weten we meer. Hopelijk. Dan zou er verbetering moeten zijn. Of niet.

En dan ga ik nu de rest van de volgende dagen spenderen met dingen doen die me zo weinig mogelijk doen nadenken. Dat is het allerlaatste dat ik op dit moment wil doen, namelijk.

Geen nieuws is geen nieuws

woensdag 19 augustus 2009 in Kinderen. Permanente link | 57 reacties

Wat gisteren “nog 24 à 48 uur” was, is vannamiddag “nóg zeker 48 uur” geworden, en voor de rest weten we niets.

Anna ligt ondertussen aan dubbel zoveel computers met getimede spuiten vol medicamenten in, en er staat naae mijn giesting op veel te veel van die spuiten “dubbele dosis”.

Haar bloeddruk is stabiel maar dat is alleen omdat ze daar massief middelen voor krijgt, en ze zouden die eigenlijk dringend willen/moeten afbouwen, want haar handen en voeten moeten dringend meer doorbloed raken.

Er zijn vanmorgen chirurgen geweest om naar haar hand te kijken (die met een wonde erop van vorige week), maar zolang haar handen niet genoeg doorbloed zijn, gaan ze er niet aan komen, had ik gehoord.

Geen nieuws is geen nieuws. Nog goed, noch slecht.

En ondertussen: het onophoudelijk gepiep van de alarmsystemen, en niet anders dan heel de tijd scenario’s in mijn hoofd. Stel ze zeggen dat het kiezen is tussen een been en leven. Tussen twee benen en leven. Tussen hersenschade en… Tussen blind en… Tussen…

Aargh. Sandra zei dat ze het gemakkelijker had in het hospitaal dan uit het hospitaal: bij mij dus niet. Te weinig afleiding. Te veel nadenken.

En bij elk nieuw soort alarm machteloos naar het enige kijken waar we iets van kunnen snappen: de monitor met hartslag (175), met bloeddruk (100/48), met zuurstof (100), en met temperatuur (38,7). Anna zelf verandert niet.

Nóg 48 uur. Minstens.

En vooral niet denken aan die mevrouw die we gisteren zagen voorbij wenen als we in de wachtzaal zaten: “ze zijn ze kwijt, we zijn ze kwijt.”

Strohalmen

donderdag 20 augustus 2009 in Kinderen. Permanente link | 39 reacties

’t Is erg met hoe weinig iemand op den duur content is: “het lijkt iets minder onstabiel” is dan plots een reden om te feesten, en dat er iets minder druk moet gezet worden op de beademingsmachine (onverwacht, wegens dat we niet eens wisten dat dat een probleem was gisteren) is dan ook al een opluchting.

Niet verslechterd. ’t Is altijd dat.

Hospitaal

donderdag 20 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 46 reacties

Geen evolutie vandaag, en dat is dus goed, veronderstel ik.

Ze zijn aan het proberen de medicatie wat af te bouwen: al iets minder adrenaline, zodat haar handen en voeten vandaag niet ijskoud en ondoorbloed waren, binnenkort iets minder dubbele dosissen van andere dingen.

Hospitaal

Ze is nog altijd kritiek, maar minder onstabiel dan gisteren. Er lijkt niets onherroepelijk kapot te zijn aan haar longen en haar lever is niet meer zo gezwollen. De plastische chirurgie, die gisteren niets wou/kon doen aan haar hand wegens niet doorbloed, komt misschien morgen nog eens langs.

Gisteren lieten haar nieren teveel vloeistof door, vandaag te weinig, en daarom hebben ze vandaag nóg bijkomend vocht gegeven. Ze hebben ook nog eens een poging gedaan met een beetje sondevoedsel, dat haar maag toch geen dagen aan een stuk leeg zou blijven.

Het gaat niet de slechte kant op, da’s al iets. Maar het is nog altijd zeer kantjeboord.

En ik wil nooit meer van mijn leven zien wat ik gezien heb die tien seconden dat ze haar beademingstube uitnamen.

Del.icio.us op 20 augustus 2009

donderdag 20 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Beter

vrijdag 21 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 45 reacties

Het gaat beter, vandaag. Iets. Oef.

Een infuus minder

Anna heeft twee naalden minder in haar lichaam, ze krijgt geen adrenaline meer, en ze zijn de vasopressoren (de medicamenten om haar bloeddruk zo hoger te krijgen), aan het afbouwen.

Medicamenten

En haar nieren werken ongeveer zoals ze zouden moeten.

Er zit veel slijm in haar longen, en ze had een doorligwonde, maar ze ligt ondertussen op een nieuw bed met afzonderlijk oppombare cellen, dat zou moeten helpen.

Ze heeft ook nog veel vocht opgehoopt in haar lichaam, dat moet nog afgedreven geraken.

Maar bon, één voor één hopen ze de geneesmiddelen voor haar bloeddruk en zo af te kunnen bouwen, en dan ook de dingen die ze in slaap houden. En dan, misschien ergens na het weekend, zou ze misschien een beetje meer bij bewustzijn kunnen zijn, en kan er verder geëvalueerd worden.

Del.icio.us op 21 augustus 2009

vrijdag 21 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Met drie

zaterdag 22 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Zelie en Louis en Jan waren van woensdagavond tot vrijdagmiddag naar Sandra’s zus.

Normaal gezien slaapt Zelie op dezelfde kamer als Anna.

Nu ligt Anna in het hospitaal, en toen Zelie vanavond ging slapen lag ze nog geen vijf minuten in haar bed of ze kwam weer naar beneden: dat ze niet alleen wou slapen.

En of ze niet bij Louis en Jan mocht slapen, op een luchtmatras.

Ge ziet van hier dat ik dat niet kon weigeren.

Vannacht was de situatie in de jongenskamer dat er wel een luchtmatras op de grond lag, maar dat er geen Zelie te zien was. Foto met flash genomen:

Slaapkamer

Zoom in op het bed links:

Zelie en Louis

Tch.

Del.icio.us op 22 augustus 2009

zaterdag 22 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Balanceeroefening

zaterdag 22 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 24 reacties

Bloeddruk naar boven, hartslag naar beneden. Hartslag naar boven, bloeddruk naar beneden. Minder slaapmiddel, meer moeite met het ademhalen.

‘t Is sleutelen met de medicatie, nu. Nog altijd niet stabiel, nog lang niet genezen, nog altijd geen prognoses of tijdschema’s.

Anna hospitaal

Ze ziet er in ieder geval al veel minder gezwollen uit, da’s al iets.

De volgende mijlpaal is dat ze over de volgende dagen de verdoving gaan afbouwen. Dat is ook weer balanceren, want nu heeft ze alles nog hard nodig, maar als ze wachten met afbouwen tot ze de medicatie niet meer nodig heeft, dan verliezen ze dágen.

De bedoeling is dat Anna meer bij bewustzijn is, ongeveer tegelijkertijd met het moment dat ze niet meer al die medicatie nodig heeft. Want om de kunstmatige beademing te kunnen stoppen, moet Anna bewust kunnen ademen, en dat kan ze nu dus helemaal niet.

De volgende dagen zijn dus nog maar eens kritiek. Het is natuurlijk beter dan het was, maar we zijn er nog lang niet.

Eens ze bij bewustzijn is, kunnen ze beginnen evalueren wat de hersenschade is, bijvoorbeeld.

Argl.

Oef

zondag 23 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 76 reacties

Geen gezwollen gezicht meer:

Anna in het hospitaal

Geen sondevoeding gekregen vandaag wegens dikke harde buik, maar dat zou moeten in orde komen.

Een ding in haar mond, dat ze niet zou bijten op de beademingstube. En vastgebonden handen:

Anna in het hospitaal

Maar: bij momenten bij bewustzijn. En ze begrijpt wat we zeggen, denk ik. En ze herkent ons, hoop ik.

En ogen open!

Anna in het hospitaal

Anna heeft nog een tube in haar longen, en als het nodig is, zou de beademingsmachine overnemen, maar: ze heeft al de hele dag zelf geademd.

Als ze dat nog blijft doen de hele nacht, en de röntgenfoto’s morgen zijn goed, dan denken ze erover om de tube eruit te halen.

Ha!

Ha!

maandag 24 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 117 reacties

Op wat morfine en andere pijnstillers na geen verdoving meer, en ook: geen beademing meer!

Wakker

De ademtube is uit Anna’s longen, en ze wordt meer en meer bewust. Ze kan nog niet goed spreken—een paar dagen met zo’n buis tussen uw stembanden helpt daar niet echt aan—en ze is natuurlijk wel nog ziek en vooral nog heel erg moe, maar het komt in orde.

’t Is allemaal meer dan kantjeboord geweest, maar het ziet ernaar uit dat het nu definitief de goeie kant opgaat. Oef. Oef. Oef.

Del.icio.us op 24 augustus 2009

maandag 24 augustus 2009 in Links. Permanente link | 3 reacties

Waar zullen we vandaag eens over zwijgen?

dinsdag 25 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Ah, gisterenavond en vandaag was het aan mij om er eens helemaal door te zitten.

Ga ik de wereld daar meer dan dit over kond maken? Euh, nee.

Heeft het met Anna te maken? Euh, ja.

Heeft het ook te maken met een bende mensen die een veroordeelde kinderverkrachter menen te moeten verdedigen door andere mensen een bérg al dan niet verhulde dreigbrieven door te mailen en Skynetblogs te misbruiken voor wat een paar jaar geleden in de boekskes “cyberstalking” zou genoemd worden? Euh, ook ja. Een beetje.

Maar heeft het vooral met Anna te maken? Euh, toch wel. Die pedo-vriendjes kunnen me eigenlijk zó enorm veel niet schelen.

Gelukkig dat ik een beproefde manier heb om met de dingen om te gaan: nachten doorsteken met boeken en computerspelletjes en tv-series.

You say potaytoe, I say coping strategy.

Uit intensieve

woensdag 26 augustus 2009 in Kinderen. Permanente link | 15 reacties

Kan het nog erger dan dat uw kind op intensieve zorgen ligt?

Ja, dus, blijkt. Natuurlijk dat er niemand schuld aan heeft of zo, maar het contrast tussen een afdeling met evenveel dokters en verplegers als patiënten, waar elk kind aan een batterij monitors hangt en er nooit iemand meer dan vijf meter ver is, en een “normale” afdeling, is wel bijzonder groot.

Nog eens, zonder het minste verwijt, maar we zijn plots van het jaar 2009 terug in de jaren 1960 terechtgekomen. Ik denk dat ik vier man (vrouw) zag voor een hele verdieping–een doolhof van kleine kotjes vol zieke kindjes.

En wat zegt de dokter? Hoe is het met Anna? Geen idee. Ze heeft veel pijn, ze beeft helemaal, ze is wat minder verward dan ze was, maar ze heeft nog nauwelijks een hap gegeten. We hebben zo’n vier uur en een half gewacht: er was op een verdieping lager een ernstig iets, en dus kwam er vandaag geen dokter meer. Morgen, wellicht.

Akelig, serieus.

En ik had het uitstekende idee om hier de nacht door te brengen: ’t is hier zo heet dat ik haast niet kan bewegen, mijn boek is op, mijn drank ook, het enige netwerk dat ik heb is op de telefoon (er zijn welgeteld twee kamers met netwerk hier, dit is niet één van die twee) en Anna krijst voortdurend van de pijn aan haar hand.

À la bonne heure. Die eerste paar dingen, daar is mee te leven. Dat laatste, minder.

Bijna-overleden verpleegster

woensdag 26 augustus 2009 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Als blikken konden doden, lagen hier al twee verpleegsters op te stijven.

Anna heeft al drie keer het buisje van haar sondevoeding uitgetrokken vanavond. En dus is het al drie keer terug moeten gestoken worden. Eerst onder protest, maar de laatste twee keer met vooral een zeer, zéér boze blik.

Ik denk dat ze het nu door heeft, dat die sonde hoedanook terug zal gestoken worden…

…schreef ik dus tien minuten geleden. Bleek dat ze het nóg eens gedaan had.

’t Is wreed maar er is niets aan te doen: ze ligt nu vastgebonden in haar bed. Die sonde moet er echt in blijven.

…en net nu is de pijnstiller voor haar hand natuurlijk uitgewerkt, en piekt het en jeukt het dat het niet te houden is. Aaargh.

Vertaling: Anna, die we thuis zo goed op de grond als met haar hoofd aan het voeteneind terug kunnen vinden zo onrustig dat ze slaapt, ligt in een ziekenhuisbed op grotere hoogte dan normaal, met een sonde in haar maar en een infuus in haar nek, en kan zelf geen hand uitsteken als ze uit het bed zou vallen — haar handen zijn aan haar middel vastgemaakt.

Ge zier van hier dat ik een oog ga dicht doen.

Update 7u05: ik had het niet gezien tot nu net, maar ze is erin geslaagd om die sonde alsnog uit haar maag te trekken. Resultaat: zo ongeveer heel haar bed onder de plakkerige sondevoeding. Zucht.

Alle lof voor de verpleging hoor. Ik zou voor geen geld in hun plaats willen zijn.

Del.icio.us op 26 augustus 2009

woensdag 26 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Kaum zu glauben

donderdag 27 augustus 2009 in Kinderen. Permanente link | 12 reacties

Het is toch wel een ongelooflijk kind hoor, Anna.

Nu net hoorde ik ze fluisteren. In het pikkedonker, met vastgebonden handen. Heel stilletjes. Het klonk als “tatiss, totiss”.

Na navraag en hernavraag blijkt dat ze, na een dag waar ze al 18 of zo uur onafgebroken wakker is geweest, om middernacht met haar laatste krachten het volgende aan het frazelen was: “…hoe lekker dat dat is. Stok-vis.”

Stroop

donderdag 27 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Ooooh de tijd gaat langzaam als er niets te doen is ’s nachts.

En ik hoor elke deur en elke voetstap op het linoleum en elke rimpel in de lakens als Anna draait in haar bed.

Nu bijvoorbeeld is ze wakker. Moet ik haar hand pakken? Of hopen dat ze weer indommelt?

Hopen, in ieder geval, dat er niets moet gedaan worden in de buurt waar het groot licht voor aan moet: de cubicles hier hebben allemaal glazen voorkanten, en één cubicle met groot licht is een lichtlawine voor de halve verdieping.

Anna geeuwt. Te hopen dat ze in slaap doezelt. En dat ze haar temperatuur en bloeddruk niet komen meten.

Ah–nog een uur of zo en ’t is ontbijt.

Del.icio.us op 26 augustus 2009

donderdag 27 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

De medische wetenschap staat voor niets

donderdag 27 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Dingen die we ondertussen weten:

 • Als een kind de hele dag rond voortdurend pijnstillers nodig heeft omdat haar hand echt wel veel pijn doet, dan is het niet zo’n goed idee om bij het veranderen van afdeling in het hospitaal de pijnmedicatie volledig op nul te zetten en enkel na aandringen een pijnstiller te geven.
 • Als een kind elke dag medicamenten moet krijgen omdat het anders niet kan slapen van de pijn, dan is het geen goed idee om bij het veranderen van afdeling in het hospitaal die medicamenten van de ene dag op de andere op nul te zetten.

Leuk is anders, ja.

‘t Is enorm verleidelijk om iemand de schuld te geven of kwaad te worden, maar dat is helaas veel te gemakkelijk. ‘t Is niet alsof iedereen zijn best niet doet. En ofwel hadden wij erom moeten vragen, ofwel is er iets verkeerd gegaan in de communicatie, ofwel was het zo beslist en wisten wij van niets.

Maar leuk is helemaal anders. Hopelijk lukt het voor Anna om vannacht te slapen. Want dat was er de hele dag en nacht en dag nog niet van gekomen.

Gelukkig, gelukkig moet die voedingssonde niet meer in.

Presentabel?

donderdag 27 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 20 reacties

Wat er wél goed is, is dat Anna ongeveer terug onder de mensen kan komen.

Ze zag er een paar dagen uit als een opgeblazen kikkertje, met blauwe uitpuilende ogen en zo. Maar da’s nu voorbij.

Zo zag ze er gisteren op de Intensieve nog uit, helemaal suf en met een sonde in haar neus:

Anna in Intensieve

Dit was ze vandaag op de pediatrie, aan het overwegen of ze al dan niet een hap uit die boterham zou bijten:

Anna in pediatrie

(het antwoord was: nee, niet vanmorgen, en niet van een droge boterham—wel een paar lepels yoghurt en een paar stukken boterham met confituur)

En hier kijkt Anna naar televisie, met nog een restje plaksel van de plakker voor de sonde op haar kaak:

Anna in pediatrie

Anna in pediatrie

…en dit is de ruimere omgeving, voor de situering:

Anna in pediatrie

Del.icio.us op 27 augustus 2009

donderdag 27 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • Super Epic Rainbow Cake
  I'm adding a disclaimer here: THERE IS A LOT OF FROSTING IN THIS CAKE. I think it's too much, personally, but I used a lot because I wanted the cake to be very striking visually. It is intentional.
  (tags: recipes cake)

Eh, te laat

vrijdag 28 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 19 reacties

Ik had nochtans een affiche en alles.

39_2

Maar toen was er geen kleureninkt meer in de printer, en zat er geen draad in de printer, en was het al middernacht en was het de moeite niet meer.

Ik heb dan maar een tweede brood gebakken. Volgend jaar 40, te hopen dat er dan wel iets te vieren is.

Op zijn plooien, min of meer

vrijdag 28 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Het komt hier stilletjesaan op orde, in het hospitaal.

De allergrootste pak van ons hart: Anna heeft vanmorgen voor het eerst in ik weet niet meer hoe lang gelachen. Ik test het om de zoveel tijd nog eens uit, en jawel: ze blijft het doen, dat lachen.

Ze eet, ze praat, ze heeft wel nog pijn maar het is onder controle, de verpleging is uitstekend, de dokter komt regelmatig langs, we weten wat er aan de hand is en hoe het ermee zit: hoera!

De situatie dus: ze heeft nog antibiotica, en pijnstillers, maar nu is het vooral wachten op haar hand.

De wonde van de roltrap geneest, maar er is een stuk dat niet doet wat het moet doen. Necrotisch weefsel, dat misschien, waarschijnlijk, wellicht, moet gedebrideerd worden. Onder algemene narcose, het mes erin, en alle dood weefsel eruit snijden.

De plastische chirurgen van het UZ zijn bij de beste die er zijn, en ze volgen het allemaal op. Voorlopig wordt het nog allemaal gewoon steriel verpakt, na het weekend gaan ze beslissen of er wordt gesneden.

En het zal ook daarvan afhangen hoe lang we nog in het hospitaal blijven.

Del.icio.us op 28 augustus 2009

vrijdag 28 augustus 2009 in Links. Permanente link | Eén reactie

Allerlei gemaakt

zaterdag 29 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Ik heb een brood gemaakt, gisteren:

Brood

Het was lekker, maar het was een beetje weird van vorm.

Ik heb er dan een tweede gemaakt, en dat was regelmatiger van vorm, maar Sandra vond dat er teveel zout in zat. Ik ga vanavond straks eens proberen een rozijnenbrood te maken.

Oh, recept voor aardappelen-eenvoudiger-men-kan-niet:

 • Oven voorverwarmen. (Op hoeveel? Geen idee. Ik heb hem op 200 of zo gezet en het is een heteluchtoven, dat is misschien meer in een andere ven).
 • In een diep bord mengen: olie en kruiden. (Welke kruiden? Geen idee, ik heb maar wat gepakt. Ik had, denk ik, paprika, thijm, rozemarijn, en ‘t één of ‘t ander pikant.)
 • aardappelen in lange stukken snijden en in diep bord wentelen (Welke aardappelen? geen idee, ik heb genomen wat we hadden en dat waren frietaardappelen denk ik)
 • aardappelen op bakplaat in oven leggen, besprenkelen met zout
 • in laten zitten (Hoe lang? Geen idee. Een kwartier? twintig minuten? hangt ervan af, vermoed ik)
 • hey presto, crispy on the outside, creamy on the inside:

Patatten

Gisteren had ik er ook gemaakt, maar ik had ze te lang laten in zitten en ze waren geeltegans kramoisiert.

En ook: het doet de ronde van de internets, tegenwoordig, dat het mogelijk is om met een lens van een DVD- of CD-speler van uw GSM een macrofotografietoestel te maken.

Het geluk wil dat wij een oude en ook kapotte DVD-speler in huis hadden; ik heb hem zakmesgewijs ontmanteld:

DVD-speler (ex-)

Er zit in de lezer een klein lensje ter grootte van, euh, de lens van een GSM, of in mijn geval, een iPhone-lens.

Geen idee hoe ik dat ding gemonteerd zou moeten gekregen hebben, maar gelukkig heeft mijn iPhone zo’n rubberen beschermdink waar die lens helemaal proper in past.

En kijk:

Da’s een stukje van zo’n plooimeter. Tussen die streepjes zit telkens een millimeter. Serieus macro, dus. Wel vreselijk fiedelig om gefocused te raken, ’t is te zeggen: de focus ligt zo ongeveer nét voor de lens.

Morgen naar de bank om een nieuwe Visa– en bankkaart. En dan naar het hospitaal, naar Anna.

Ik was deze maand op ouderschapsverlof, en dat loopt officieel op 2 september af, trouwens. En ik heb niet het minste idee hoe we het gaan oplossen, met Anna, de volgende weken.

En er zijn zoveel andere dingen die nog moeten gedaan worden. En ook daar: geen idee.

Ah well. Nog wat Buffy kijken, denk ik.

Del.icio.us op 29 augustus 2009

zaterdag 29 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Status update

zondag 30 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 20 reacties

De stand van zaken re: Anna? Niet veel nieuws wegens weekend. Maandag gaan we waarschijnlijk meer weten.

Overdag is alles in orde, min of meer: de pijnstillers werken, en als er maar genoeg bezoek komt (bezoek mág dus hé, graag zelfs), is ze genoeg afgeleid. 

Anna aan het eten

Ze eet langzamerhand wat meer, ze spreekt al wat duidelijker, al blijft ze ongelooflijk lang stil, veel langer dan dat we het gewoon zijn.

Maar ze kan dus weer lachen, en dat doet ze ook meer en meer. En ze doet ook weer Anna-achtige dingen, zoals met een stuk brood in haar mond onophoudelijk blijven giechelen:

Anna met rozijnenbrood

‘s Avonds is het minder. Gisterennacht was Sandra erbij, vannacht ik, en het was bij ons allebei heel wat minder: paniek van zodra ze hoort dat het tijd is om te gaan slapen. Zeuren, en dan wenen, en dan krijsen. En als ze dan haar dosis Temesta krijgt: onophoudelijk blijven babbelen, stilletjes en verward, tot de Temesta een paar uur later wat uitgewerkt is, en dan begint het van voor af aan: alsmaar luider babbelen, en dan wenen, en dan krijsen.

Gisteren heeft ze dat gedaan van ongeveer zeven uur tot na middernacht. Eergisteren heeft het tot halftwee geduurd.

Ik hoop van ganser harte dat dat iets hospitaalgerelateerd is, en dat het weggaat als we daar ooit weggeraken.

Het is natuurlijk zeer vervelend (vooral voor Anna zelf), maar waar ik het echt wel vies vind, is dat ze zo’n central line heeft: een katheter in haar nek, langs waar ze voortdurend medicatie krijgt. Dat zit daar heel erg precair, vind ik, vastgenaaid. En telkens ze beweegt ben ik bang dat ze iets gaat scheurden—vooral omdat ze er vannacht zo hard aan getrokken had dat de plakker die erop zat, bijna helemaal lostgekomen was.

Enfin ja, vandaag is het dus ontsmet en ligt er een nieuwe plakker op, maar toch:

Central line

Verder?

Haar hand ziet er niet goed zo uit, van waar ik dat zo kan zien, maar het is blijkbaar niet verslechterd de laatste dagen, ‘t is altijd dat:

Hand, eck

De plastische chirurg komt maandag.

Maandag dus, dan weten we wat er nog moet gebeuren met Anna.

Anna's hand wordt verzorgd

Brood met kinderen

zondag 30 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik was helemaal vergeten hoe wijs en hoe therapeutisch het is om brood te maken.

En hoe gemakkelijk, en hoe moeilijk tegelijk.

Ik maak twee soorten dingen klaar als ik dingen klaarmaak. Ofwel is het in elkaar geflanst naar eigen inspiratie, soms zeer los geënt op een recept dat ik ergens gezien heb, en dan is het bijna niet meer opnieuw te maken omdat ik vergeten ben wat ik allemaal gedaan heb tegen dat ik halfweg ben.

Ofwel is het zoals met dat brood nu: een recept proberen, en herproberen, en kleine dingen veranderen tot het naar mijn goesting is. En dan blijf ik het ook zo maken, meestal. Het is heel, heel, héél erg zelden dat iets van de eerste keer precies is zoals ik het wil, namelijk. En niets vervangt, euh, de gespreide herhaling. In koken net zo goed als in studeren.

Zei hij, ruim twintig jaar te laat. Doch dit geheel terzijde.

De queeste nu is: een goed rozijnenbrood maken.

Rozijnenbrood

Gisteren heb ik er twee gemaakt, en de textuur zat al snor. De smaak mocht iéts anders, ik heb er nu wat minder zout bij gedaan en iets meer suiker.

We hebben zo’n broodmachine staan, en ongetwijfeld is het veel beter voor de consistentie van de bereiding dat de ingrediënten in dat ding gemengd worden, maar ik vind: drie kwart van het plezier van brood maken, is het ploeterig zootje op géén tijd in uw handen van smurrie tot een deegbal zien worden. Voélen worden, eigenlijk.

Dat kneden, dat is dus een handeling die een mens niet kwijt raakt: het was misschien al tien jaar geleden dat ik nog met de hand brood gemaakt had, maar ik was er direkt weer in. En ik heb nog zó levendige herinneringen aan brood maken met mijn grootmoeder, dat ik het mijn plicht vind om die van ons ook de handeling bij te brengen.

Vanavond was het al te laat voor Jan, die naar bed moest, en was Zelie niet thuis—ze zit naar Minoes te kijken bij een vriendin wat verder in de straat—maar Louis was wel meteen enthousiast om ook een brood te maken.

En dus hebben we er nu elk één gemaakt. ‘t Is te zeggen, staan er nu twee deegballen een eerste rijzing te doen, zal ik die straks een tweede keer kneden en opnieuw laten rijzen, en zullen er morgenochtend twee nieuwe broden klaar staan om mee te nemen naar het hospitaal: een rozijnenbrood van mij en een suikerbrood van Louis.

Look at that S Car go!

zondag 30 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Ik was gisteren aan het een klein hoopje droog onkruid in het vuur gooien, don’t ask, kthx, en kijk eens wat er onder lag:

Slekken

Een hele stapel slekkevette slekken.

Helix aspersa, voor de vrienden. Nu vraag ik mij af: als ik die slakken drie dagen in een emmer steek met een bodempje water. En dan geef ik die slakken een goeie week water en bloem. Zou ik die beesten dan niet kunnen klaarmaken en opeten?

Escargotgewijs?

Mmm?

Del.icio.us op 30 augustus 2009

zondag 30 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Morgen, waarschijnlijk

maandag 31 augustus 2009 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Zucht.

De hele dag zitten wachten op een plastische chirurg die zou moeten langskomen om naar Anna’s hand te kijken. Ik had begrepen dat er vrijdag iemand zou komen maar toen werd dat zaterdag, en toen was het zaterdag en waren ze wel op de verdieping maar zijn ze niet komen kijken, en zondag ging het natuurlijk niet, maar maandag zouden ze zeker langskomen, maar toen was het al na vijf uur in de namiddag en kwam er een verpleegster een beetje bedremmeld zeggen dat er toch niemand meer van plastische zou komen en dat het dan wel voor morgen zou zijn waarschijnlijk.

Het heeft niet de minste zin om u op te winden of zo, dat weet ik ondertussen al veel langer dan vandaag. En het heeft nog minder zin om u kwaad te maken op de boodschapper of zelfs maar uw irritatie te laten zien: wat kunnen zij eraan doen?

Maar ondertussen is het wel al geleden van midden vorige week dat er een dokter gekeken heeft naar die hand. De verpleegster van zondag had het ook al gezien vrijdag, en toen ik haar vroeg wat ze ervan vond, zei ze heel voorzichtig dat ze de indruk had dat het er tenminste niet slechter uitzag dan vrijdag.

Zucht.

Néén, ‘t is geen verwijt aan niemand—tenen zijn zo lang tegenwoordig, meneer. Maar ‘t is wel akelig geen enkele dokter te pakken te kunnen krijgen die een begin van antwoord kan geven op onze vragen.

Ah well. Morgen, hopelijk.

Del.icio.us op 31 augustus 2009

maandag 31 augustus 2009 in Links. Permanente link | Geen reacties

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338