Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Achterhoedegevechten

Een tijd geleden deed ik mee aan zo’n groepsgesprek over digitale televisie.

Wat wij er zouden van vinden als het mogelijk zou zijn om programma’s op te nemen, dan niet op de harddisk in de living, maar op een centrale server. En hoe dat zou kunnen aangebracht worden aan klanten.

Wat wij er zouden van vinden als het mogelijk zou zijn om met een GSM te zeggen dat een bepaald programma moet opgenomen worden. En hoe dat zou kunnen aangebracht worden aan klanten.

Wat wij er zouden van vinden als het mogelijk zou zijn om een opgenomen programma op een GSM te bekijken. En hoe dat zou kunnen aangebracht worden aan klanten.

Telkens kleine variaties in slogans, in ideeën, in manieren van aanbrengen, in terminologieën. Enzoverder. Aargh!

Ik heb goed meegedaan twee of zo uur aan een stuk, daar niet van, maar na een kwartier was het mij toch al redelijk duidelijk: een achterhoedegevecht.

En dat ik absoluut niet snap waarom wij nog achterhaalde dingen moeten doen als “programma’s opnemen”. Die bedrijven zitten vast in een mentaal model van de jaren 1980: er speelt iets op de radio of op televisie, en dat kan opgenomen worden op een cassetje. En met wat gefrutsel kan ik aan mijn cassette-opnametoestel op voorhand zeggen dat het iets moet opnemen, zodat ik achteraf kan kijken!!

Akkoord, de cassettes zijn nu harddisks geworden en er kan meer dan 90 minuten op, maar het model blijft hetzelfde. Terwijl de realiteit natuurlijk helemaal anders is: er zijn geen ruimtebeperkingen meer, en er is eigenlijk geen enkele reden meer om de gebruiker te verplichten om er op voorhand aan te denken dat hij een bepaald programma zou moeten opnemen.

Neem gewoon alles op bij de bron, en stel dat beschikbaar!

Ik zou helemaal bereid zijn om iets meer geld te betalen voor mijn televisie als ik on demand zou kunnen kijken. Maar dan écht on demand:

 • Alle programma’s, van alle zenders, van de pakweg afgelopen tien dagen (=1 week plus een paar dagen voor de zkerheid), staan beschikbaar om te bekijken.
 • Ook de programma’s die net begonnen zijn, staan te bekijken: die zeldzame keren dat ik nú een film wil zien, of een live verslag van ‘t één of ‘t ander en dat het al een half uur bezig is, wil ik kunnen kijken vanaf het begin.
 • Het bekijken zelf moet via de televisie kunnen, maar ook via het internet, op mijn computer of op mijn iPhone-achtig toestel. Ik ga ervan uit dat er genoeg bandbreedte is om minstens real-time-achtig te beginnen kijken, en na verloop van tijd ook te kunenn vooruitspoelen, YouTube of Vimeo-achtig.
 • Als ik daarvoor kies, kan ik ook lokaal (hetzij op mijn computer hetzij op de harddisk van “het baksken”) dingen opnemen. Het voordeel daarvan is dat dingen onbeperkt bewaard kunnen blijven.

Die technologie is natuurlijk al voorhanden.

En ik zou er zó een interface op kunnen verzinnen: voor de meeste mensen het simpel houden, niet meer doen dan een programmagids per zender en op datum waar ik in kan bladeren en elk programma van de afgelopen tien dagen kan bekijken.

Voor gevorderden kan ik me inbeelden dat live-zaken gebonden worden aan een kalender, dat series met aanduiding van jaargang en afleveringsnummer en korte inhoud getoond worden met kruisverwijzingen op misschien andere zenders, films met doorverwijzing naar IMDB en koopmogelijkheid, views per kanaal (één, BBC2, WijfTV) en per genre (film, documentaire) en watnog.

De reclame, daar weet ik niet zo snel wat ermee gedaan, vrees ik.

10 reacties

 1. Voilà, zo zie ik de toekomst dus ook, en niet allen voor TV, maar ook voor muziek (als de platenmaatschappij nu eens verstand zouden kweken en meegaan met de digitale tijd).

  Wat die reclame betreft, als de mensen inderdaad bereid zijn voor die service te betalen, zijn er minder reclame inkomsten nodig. Dan kan men ook nog gewoon 1 of 2 reclamefilmpjes tonen voor het programma, die je niet kan doorspoelen (zoals nu vaak het geval is als je een flimpje op CNN bekijkt), een beetje product placement in de programma’s zelf en klaar is kees.

 2. Volledig gelijk Michel. Op gebied van reclame : los van de doorspoelactiviteit een tellertje lopen om te zien hoe lang je al kijkt. Voor je begint een stukje reclame, en om de X minuten ook een. Maar inderdaad, zoals Tine zei, er zou minder reclame nodig zijn.

 3. Meh, kan niet editen. Misschien zouden we voorlopig wel zelf een initiatief kunnen opstarten om de sector wakker te schudden.. Misschien iets voor op #stopzijlijn?

 4. Michel… de clue zit hem in je laatste zinne’tje. Wat jij beschrijft is een natte droom… maar je kan op dat moment gewoon de de reclame scrollen. Dus de zenders kunnen op die manier de inkomsten van reclame op hun buik schrijven. Hoe dan ook… Philips heeft al een hele tijd een pattent op een technologie die het mogelijk zou maken om het skippen/scrollen van een commercial onmogelijk te maken. (men negeert de zap functie van de afstandbediening als ik me correct herinner)

 5. Zoiets noem je dus BBC IPlayer…

 6. Is allemaal geen probleem, alleen die verdomde rechten hé. Hoe gaan we dat oplossen Michel?

  @Martin, BBC iplayer is zeer cool, net zoals Hulu, alleen jammer dat daar geo DRM op zit natuurlijk en dat wij daar in België gene f**k mee zijn.

  Rechten zijn een groter probleem dan technische barrières.

  Zie ook last.fm story die van pure miserie geld zijn moeten gaan vragen voor hun diensten omdat ze teveel moeten betalen aan de muziekindustrie aan rechten en dat dat in kleine landen zoals het onze advertenties alleen niet genoeg opbrengen om die kosten te dekken.

 7. Technologisch mogelijk, ja, rendabel, nee. En zolang het niet rendabel is, is geen enkel bedrijf er echt in geïnteresseerd. VOD is duurder dan je zou denken voor de leverancier, en de markt is gewoon (nog) te klein.

  Voor early adopters komt alles altijd hopeloos te laat.

 8. Tiens ook toeval, zat ik me gisteren ook te bedenken: ik wou twee films tegelijk opnemen omdat die ongeveer tegelijk werden uitgezonden. Kan (nog) niet via Belgacom TV. En toen dacht ik: heel die boel loopt digitaal en ik kan wel meer dan 2 grote bestanden downloaden op mijn pc, waarom 1) moet ik die films downloaden, 2) kan ik geen geef code (of zoiets) ingeven dat ze die dingen centraal moeten bewaren voor me tot ik zin heb om ernaar te kijken (eventueel mits bijbetaling).
  Rechten? Ze hebben het al 1 keer uitgezonden en de rechten ervoor betaald of er nu 10 of 10.000 mensen naar kijken, dus wat is het probleem – of maak een systeem met rechten met een verdeelsleutel / prognose: x-zoveel mensen kijken rechtstreeks en y-zoveel (maal rechten) achteraf?

 9. TiVo doet toch iets in die richting? Laat ook toe de reclame te skippen, en als ik me niet vergis is dat (een deel van) de reden waarom het hier niet doorbreekt. Plus een paar technische restricties die wel zouden opgelost geraken mocht men het maar hard genoeg willen.

 10. Hier in New York hebben we ongeveer wat jij beschrijft via onze kabelmaatschappij.
  Alle netwerk- en sommige kabelkanalen hebben al hun originele series on demand beschikbaar voor ongeveer een drietal episodes. Je betaalt daar niks extra voor. Er zijn ook een hoop films gratis te bekijken op on demand, maar dat zijn meestal films die iets ouder zijn.
  De betaalzenders (HBO, Showtime, Encore…) hebben al hun series en films on demand beschikbaar in het basispakket, gewoonlijk 1 dag nadat ze op TV zijn verschenen. En vaak doen ze op on demand iets extra, bv je kan deze zomer de 3 eerste seizoenen van Dexter gratis bekijken als voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Voor de nieuwe serie Nurse Jackie op Showtime is de nieuwe episode een week eerder beschikbaar op on demand dan live op tv. Ook voor geen extra kost.
  De kabelmaatschappij biedt natuurlijk ook een hele hoop blockbusters en indies (zelfs Ben X deze zomer) tegen betaling aan (ongeveer 5 USD/film) en deze zijn ongeveer tegelijkertijd op on demand als dat ze op DVD beschikbaar zijn. Soms iets vroeger.
  Sinds kort kan je op enkele netwerkzenders een programma terug vanaf het begin zien, zelfs als je pas na drie kwartier er toevallig naar zapte. Het enige “nadeel” hiervan is dat je wel opnieuw kan beginnen, maar je kan dan niet door de reclame forwarden. Zo lossen zijn waarschijnlijk dat probleem op.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑