Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Collectorz Movie Collector Connect: close, but no cigar

Wat vooraf ging: ik zoek het filmequivalent van Librarything. De Movie Collector Connect ziet er uit alsof het precies is waar ik naar op zoek was.

Movie Connector van Connectorz.com, de off-line versie, is helemaal zoals ik ze mij herinner van jáááááren geleden: een beetje verouderde Outlook 2003–metafoor, op den duur allemaal verwarrende modale vensters boven elkaar, heel erg lijkend op maar heel erg weinig geëvolueerde Access-applicatie. Doet wat het moet, deed al wat het moest vijf jaar geleden, maar niet mee met de tijd. Clunky.

Die Movie Collector Connect ziet er dus op het eerste gezicht uitstekend uit. Er zit een lijstoverzicht in dat proper kan gesorteerd worden:

Listview

Er zit een detailzicht in:

Detailview

…en de ondertussen obligate cover view:

Coverview

DVD’s toevoegen kan door de titel in te typen of door een barcode in te scannen. Als er meer dan één mogelijk resultaat is, is het gemakkelijk kiezen tussen de verschillende opties:

Addtitle

Ook handig: meer dan één DVD tegelijk inscannen, en dan een hele reeks EAN’s en vrac laten herkennen:

Batchadd

Niet herkende films kunnen manueel aangevuld worden, en negen kansen op tien later alsnog verbonden worden met een versie van die film die wel in de database zit. Hier was het Dr. Phibes Rises Again, die er wel in zat, maar blijkbaar niet met deze barcode:

Phibes

De database is niet perfect: op de 49 DVD’s die ik er in gestoken heb, waren er twee in eerste instantie niet gevonden en dan toch wel na manueel linken (Dr. Phibes en Dr. Phibes Rises Again), is er één die niet gevonden werd (A Better Tomorrow 3), en één die “gevonden” werd maar eigenlijk niet:

Curb

De afbeelding van de doos is juist, maar de rest niet: dit zou seizoen vier van Curb Your Enthusiasm moeten zijn, maar het zegt dat het History of Curb Your Enthusiasm is. Editeren kan gelukkig altijd:

Curb2

…maar tot zover het goede nieuws.

Het slechte nieuws begint als ik op de grote rode knop bovenaan klik: ik zie het wel zitten om te betalen, namelijk.

Twee klikken verder is dit het scherm dat ik zie:

prijs

Bon, OK, tot dáár aan toe dat ze me meteen een soort cross-selling in de maag proberen splisten (alhoewel, “priority support” op een DVD-catalogus? en onder “priority” wordt begrepen “binnen de 24 uur gegarandeerd een e-mail terug, niet noodzakelijk een oplossing”?).

Nee, ik verwacht om te beginnen uitleg over wat ik krijg, en mogelijke formules om te betalen: per maand, per jaar, voor het leven.

Ik verwacht niet dat ik meteen ook een barcodelezer en verscheepkosten aangerekend wordt. Ik heb er al twee, van die dingen.

Ik verwacht ook niet dat ik begot zowél een setup fee als een jaarlijks bedrag moet betalen. Het gaat om een lijstje van een paar honderd DVD’s, niet om een bibliotheek van duizenden boeken, en ‘t is niet alsof er enorm veel werk aan zo’n “setup” is. Het ruikt gewoon naar eind de jaren 1990, en alsof de klanten KMO’s zijn, de slager om de hoek, de bakker in de straat. Die konden toen “een éénmalige opstartkost” aangesmeerd worden. Tegenwoordig pakt dat niet meer, jongens.

Het hele concept blijft ook vastplakken in het “collector”-aspect van de zaken. Al wat er kan geëditeerd worden per film is de locatie, de eigenaar, status, staat, huidige waarde, waar en wanneer en voor hoeveel het origineel gekocht werd, en waar en wanneer de film eventueel gezien is. En dan een vrij veld voor notities.

Geen tags, wat zeg ik, geen categorisatie period, buiten wat er uit de centrale databank komt. Wil ik Blade Runner onder film noir steken? Pech. Voor de database is het “science fiction, thriller, action”. Niet dat het veel utimaakt, want ik kan er niet op zoeken of op sorteren.

Zoeken, trouwens? Shit out of luck als ik op iets anders wil zoeken dan op titel van film. Ik heb Blade Runner, Minority Report, A Scanner Darkly en Total Recall: tags gingen al niet, maar er is ook geen enkele andere mogelijkheid om een lijstje van films gebaseerd op boeken van Philip K. Dick te krijgen. Ook geen mogelijkheid om op “Philip K. Dick” te zoeken of zo.

Reviews? Ik zou kunnen een review in “notes” steken, en ik kan een “rating” geven aan elke film, van 1 tot 10. Maar dat is dan enkel voor mezelf. Geen manier om te zien wat andere gebruikers ervan vonden.

Géén sociale features nergens, trouwens. Ook geen integratie met andere websites (buiten het eenmalig automatisch ophalen van gegevens uit IMDB en van bij Amazon, blijkbaar). Geen Facebook-integratie, geen lijstjes aanmaken, geen recommendations doorsturen, niets.

Een zuivere bare-bones cataloog van films, dus. En daar 55 euro voor vragen? Een beetje veel, me dunkt.

Er zitten iets meer editeerfuncties en ook een beetje meer geavanceerde features voor eindgebruikers, genre “uitgeleend aan” in de off-lineversie, maar dat zou dan nog eens 40 euro bij zijn. En er is ook een mogelijkheid om films raad te plegen in een eigen iPhone-applicatie, maar die kost —houd u vast, een app die enkel kan raadplegen, niet toevoegen of editeren, laat staan leuke dingen als barcodes inscannen met de camera of covers fotograferen — en waar bovendien de off-line-versie voor nodig is of het werk helemaal niet — die kost nóg eens 8 euro.

Alstublieft.

Ka-ching.

Een prijszetting van 14,95 euro per jaar voor de online versie zoals ze nu is, en 24,95 euro voor een versie met meer sociale dinges en dergelijke, dat zie ik zitten. Maar met deze prijzen: euh nee bedankt.

6 reacties

 1. Het wordt tijd dus om zelf librarything voor DVD’s/films te maken. Heb dezelfde ervaring met collectorz (ooit zelf back in the days een DIY web versie gemaakt met de XML export feature die er toen in zat).

  Collectorz is duidelijk geëvolueerd uit Windows shareware acess applicaties. Ze hebben absoluut geen feeling met de webwereld. Echt, ik zie dat wel zitten om zelf te maken.

 2. Voor mac heb je http://delicious-monster.com/ die ok is maar ook degelijke social web features ontbeert.

 3. @ Hendrik : doen! (en ineens voor muziek ook)
  De online versie van Movie collector zit er idd. compleet naast. Ik heb al wel wat dvd’s in LT zitten, maar ze ontmoedigen het wel : je kan bv. een dvd beschrijving alleen manueel toevoegen, en dus niet overnemen van iemand anders, omdat je bij ‘add to you library’ de source moet opgeven, die er dus niet is bij manueel toegevoegde items…
  Daar zitten een paar zeloten bij, peins ik.

 4. Hee Michel,

  Bedankt voor de review. Erg verhelderend. En je weet idd precies de vinger op de zere plekken te leggen.

  Ik moet je wel vragen of af en toe nog eens terug te komen. Sinds de release van versie 1.0 (nu 6 weken geleden) is er al heel veel veranderd (inclusief meer zoek functies).

  Natuurlijk komen er ook sociale functies, etc… Dit is een project waar we nog jaren aan gaan doorklussen. We hebben bewust gekozen om heel basic te starten en dan aan de hand van user feedback door te groeien.
  Dit voorkomt dat we onze tijd besteden aan features waar niemand op zit te wachten.

  Je hebt gelijk dat de prijzen vrij hoog zijn. De setup-kosten worden nog deze week geschrapt.

  Anyway, kom later nog es langs voor een 2e review zou ik zeggen.

  Alwin

 5. Michel, wat gebruik je ondertussen om je dvd’s te catalogeren? Ik ben op zoek maar vind niet onmiddellijk wat beters dan de Collectorz Movie Collector Connect

 6. Niets, vrees ik. Ik heb ondertussen wel Delicious Library, maar dat was een enorme miskoop.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑