Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Van nóg langer geleden

It’s all coming back to me now! Ik ben vandaag in de opkuis een hele kist vol diskettes tegengekomen.

Het waren al 3.5″ diskettes, dat wel: mijn hele bootlading vol 5.25″-disks had ik noodgedwongen moeten omzetten naar dat nieuwerwets gerief, wegens dat ze begonnen op te krullen. Ik weet nog goed dat ik bij de helft van mijn diskettes de bovenkant er moest afknippen en met plakband de twee helften weer bij elkaar moest plakken, omdat ze anders niet in de lezer raakten.

Ah well. Honderden diskettes dus. allemaal programma’s, toen nog van BBSen gehaald en via duistere ruilcircuits op school en met min of meer malafide grote mensen. Vergane glories — Magellan, dBASE III+, Clipper, Turbo Pascal, Framemaker, WP Shell.

En Stacker begod! Stacker 4.0β1, dat ik daar mijn dierbare harddisk van 20 megabyte aan toevertrouwde! ‘t Was de tijd van ARJ en LHArc en toen de grote vernieuwer op het einde van de jaren 1980, PKZIP. De tijd van speciale programma’s die EXE’s transparant konden comprimeren, en daarmee links en rechts een paar kilobyte harddiskruimte konden bij doen winnen.

Diskettes

Toen mannen nog mannen waren, vrouwen nog vrouwen, en een megabyte nog een megabyte.

Ah, en verder: tonnen brol vanop covers van tijdschriften.

En allemaal backups — waaronder ongetwijfeld mijn briefwisseling uit de jaren 1990, toen ik elke dag verschillende brieven schreef, in WordPerfect, soms van ettelijke tientallen bladzijden, met voetnoten en kolommen en dingen. En programmeersels, en tekeningen, en vanalles. Soms in archieven, vaak met dingen als FastBack: geen mens die het nu nog open krijgt.

Bijhouden? Of allemaal wegkappen?

Ik weet het niet. Ik ga de brol van tijdschriften wegsmijten, en de programma’s die ik op het internet kan vinden./

De backups houd ik, denk ik, zoals ik ook een hele doos met een stuk of dertig Jaz-disks liggen heb. En een hele doos QIC-40 en QIC-80–dingen.

Zucht. Een mens weet nooit.

20 reacties

 1. Den overschot van de disketjes niet weggooien: die worden nog gebruikt op scholen en gaan voortdurend kapot, waardoor we steeds nieuwe moeten kopen. Geef dus maar door, ze gaan u dankbaar zijn 🙂

 2. Diskettes uit 1990-95? Echt waar? Willen jullie dát op school?

 3. Goh, het zijn toch van die simpele disketjes waarop de leerlingen hun oefeningen en toetsen moeten opslaan. Inter- en intranet zijn er op dat moment niet om alle wiseguy-hackers tegen te gaan.

 4. Okay dan. Er zitten er al een hele hoop in de vuilbak, ik zal de rest bijhouden.

 5. Wow, gij had een Jaz drive? Altijd gewild, maar ik moest het stellen met een Zip drive. Eerst parallel en 100MB (zo een blauwe) en later een 250MB model, intern op IDE.

  Waar is den tijd…

  Herinnert ge u Memmaker & Doublespace (later Drivespace) nog? En zoveel mogelijk uit het conventioneel geheugen halen met de config.sys enz aan te passen zodat Falcon 3.0 toch maar zou marcheren ;-).

 6. Aaah, WP Shell heb ik ook nog gehad, en WordPerfect natuurlijk – ik was helemaal weg van het onderwaterscherm. Toen draaide het onder Dos 4.* als ik het mij nog goed herinner… Djeezes!

 7. @Unexpected: DoubleSpace was om meer ruimte te hebben op uw harddisk, en dat was gewoon gepikt van Stacker, Stac Technologies heeft Microsoft daar nog een proces voor aangedaan en gewonnen!

  @AnamCara: ha, en *mijn* eerste actie alsik WP had staan, was het op zwart als achtergrond zetten (en geel voor vet, rood voor underlijnd, blauw voor italiek, groen voor vet en italiek). 🙂

  Oh, en *uren* verloren met Beast in WP Shell.

 8. Stacker… ja! Maar wat deed het ook alweer? Google weet van alles over stackers, maar deze kan ik niet terugvinden.

 9. Stacker comprimeerde uw harddisk, zodat je er meer op kreeg. De hele harddisk werd als het ware één grote zipfile, en alle programma’s die lazen of schreven naar de harddisk, werden via Stacker voor de gek gehouden dat ze eigenlijk naar een echte harddisk schreven in plaats van naar een zipfile.

 10. Ah dat wist ik niet… ik weet wel dat dat op niks trok 🙂 heb zelfs een paar keer de PC mogen (laten) herinstalleren omdat ik zodanig veel gefoefeld had met al die tools dat er niks meer ging 🙂

  In die tijd was ik zelf het lastig ventje die constant aan de foon hing voor support 😉 Let op, ik was 11 jaar 🙂

 11. Stacker heeft mijn leven gered met momenten. Al weet ik nog dat het bijzonder spannend was om al uw data in eigenlijk 1 groot bestand te laten verdwijnen.

  Iets gelijkaardig zit trouwens nog steeds in Windows.

 12. Memmaker …. QEMM, dat gebruikte ik; om idd toch maar dat ene spel te kunnen spelen …
  (System Shock 1 aan de praat gekregen op een 486 met 4mb ram, terwjil je er eigenlijk 8 voor nodig had.
  Waar is de tijd, met dat XMS en EMS memory, en al. En zo veel mogelijk basis-memory proberen vrij te maken … 634 was mijn record).

 13. Ja Stacker! Dat heeft mijn leven gered nadat ik mijn eerste PCtje tweedehands had gekocht. Een 386 met een harddisk van maar list 20Mb. Daarvan bleef na installatie van Windows 3.11, Word (4 of 5 denk ik), Coreldraw 3.0 (heb ik nog op 10 diskettes staan) en Pagemaker 5.0 nog een 5 Mb over voor gegevens (incl. swap file).

  Maar met Stacker werden dat er dus maar liefst 40Mb!

  Nu heeft mijn USB stick 500 keer zo veel ruimte. Maar dat bestond toen nog niet, USB.

 14. Ik heb veel van die zaken op diskette’s en cd’s toch bijgehouden, want eigenlijk is dat oud archiefmateriaal (en bijhorende nostalgie)…

  Een aanrader is ook nog eens de oude game’s te spelen! Na 10min. kijk je scheel, maar niets leuker, dan met vierkantjes door een pixel-omgeving te rijden en te veronderstellen dat het toen een echt race-game moest voorstellen…

 15. ik heb overlaatst mijn “windows 3.1 for workgroups” diskettes nog weg gegooid met de verhuis, maar sommige van die oude dingen heb ik nog.

  Ik voelde mij cool toen ik in 1995 een harde schijf van maarliefst 800 mb kocht :p EN die kon je dan eerst nog niet gebruiken, daar moest je een bepaalde bios driver mee in het msdos sys bestand steken ofzoiets 🙂

 16. Bijhouden is de boodschap. Misschien zijn dit de belangrijkste technologische artefacten van de 21ste eeuw…

 17. Ik vind het altijd jammer dat ik de tijd van dos en slappe floppies nét niet meer meegemaakt hebt. Begonnen bij windows 3.11 vervolgens was daar vrij snel windows 95, de revelatie! ik kan me zelf niet goed meer voorstellen hoe windows 3.11 werkte (zat daar ook de “start” knop al op?).

  Wel fantastisch was het toen we in het middelbaar informatica kregen op ‘nieuwe’ computers en we van de ‘oude’ leraar de muis NIET mochten gebruiken. Dat was toch maar een onding om mee te prutsen, een hype op de computer die volgens hem niet lang ging meegaan… Bijgevolg heb ik wel leren werken met sneltoetsen en de combinatie Alt+vanalles, iets wat mijn jongere zussen compleet onbekend is.

 18. Oh, ik zie daar ook WP Shell, daar ben ik al tijden naar op zoek. Daar zit een spelletje in BEAST, prehistorie van de games zonder grafische schermen … fantastisch!! Hele dagen gingen daaraan stuk op kantoor, toen ik vervangende dienstplicht deed.

Zeg uw gedacht

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑