Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: oktober 2009 (pagina 1 van 6)

Big smile

Soms vraag ik het mij echt wel af waar ze het vandaan halen.

Vanavond was Anna zich aan het omkleden tot prinses om te gaan trikkortrieten. Ik kwam naar boven, toevallig met mijn fototoestel in de hand.

Anna kruipt in mijn trekzetel, en doet overdreven theatraal “big…” (armen ballerinagewijs van boven hoofd naar opzij) “…smiiiile!” (tadaaa-gebaar met handen, overdreven gemaakte glimlach op het gezicht).

En dat een paar keer, tot ik een foto trok.

Big... smile!

Ik kan me inbeelden dat het iets is dat ze op televisie gezien heeft, of misschien wel in de balletles, maar ‘t was wel, euh, weird.

Del.icio.us op 31 oktober 2009

…aaaaand they’re off

Pompoen uitgehold (Sandra & ik) en gesneden (ik): check.

Pompoen

Pompoensoep gemaakt (Sandra): check.

Kinderen verkleed (Sandra & kinderen): check — Jan Ninja, Louis piraat, Anna prinses, Zelie heks.

Ananas gesneden en gekuist (ik): check.

Zo zien tien kilo frieten eruit

TIEN KILO aardappelen in frieten gesneden en voorgebakken (ik): check.

Slingers opgehangen (Sandra): check.

183944_KGB_0036-2

Elf kinderen op overnachting: check.

Elf kinderen de miezerregen ingestuurd om spekken te gaan bedelen: check.

Straks eten we allemaal frieten, en dan denk ik dat de kinderen in twee gaan verdeeld worden: de ene helft naar Scary Movie kijken op televisie, de andere helft naar Walking with Dinosaurs op de computer.

En dan gaan wij met drie volwassen (wegens vriendin op bezoek ook) een beschaafd glas drinken bij wat lichte muziek, denk ik.

It don’t get much better than this, peisk.

All Hallow’s Even

Ik vind dat fijn, nieuwe tradities die eigenlijk oude tradities waren maar die terugkomen en dingen.

Pompoen

Vanavond doen we een halloweenfeestje, hoera!

Pompoen

Marcel

‘t Is raar, hoe men in één korte interactie een instant eikebah-gevoel van iemand kan krijgen.

– ja, wat hij zei, euh… dinges, Marcel

– ‘t is Michel hoor, maar Marcel mag ook

– ja, ge ziet er meer een Marcel uit

Gnn.

Del.icio.us op 30 oktober 2009

Perfectie

‘t Is mijn eigen weblog, en ik doe wat ik wil. Als ik dus voor de zoveelste keer vandaag een Youtubefimpje wil posten, dan doe ik dat gewoon. Nèm.

Het zit zo: vandaag was een dag thuiswerken, wegens het bekende — sneller netwerk (awoert Belgacom) en meer schermen (leve mij).

De dag zijnde wat hij soms is, was het niet gelukt om de hele dag door te werken aan één stuk door, en dan ben ik maar vanavond wat langer aan het doorwerken.

Leutig werk, en nog veel leutiger gemaakt doordat ik er helemaal in the zone bij kon raken. Weinig zo fijn als dat.

En weinig zo fijn als Doe Maar’s Klaar op de achtergrond, de perfecte muziek voor bij het tekstschrijven. Ik geef er een aantal mee hieronder.

Alles doet het nog, Vrienten en co geen haar veranderd op twintig jaar tijd:

Watje — ska en rap, één strijd. Vet.

Een droom: “Ik droomde de waarheid en hij kwam hard aan / Viel binnen in het donker en ging voor me staan / Ik droomde de waarheid en hij riep mijn naam / Zei: ga je even schamen jij hebt niets gedaan / Je stak geen vinger uit toen hier niet ver vandaan / De vrede verdween achter de kille maan”. Machtig nummer. De bas grijpt vast en laat niet los.

Oorlog, of ook wel: hoe Doe Maar nog altijd (cfr. Pa, tig jaar geleden) muziek maakt die eigenlijk voor volwassen mensen is. Oorlog, over een koppel dat misschien al te lang samen is — “Wanneer begint de oorlog? Is er oorlog tussen ons? Als wij elkaar met blikken doden // Wanneer begint de waanzin? Is de waanzin onder ons? Als wij elkaar onszelf te zijn verboden””:

Hetzelfde meisje, of ook wel: zie hierboven. Over een koppel dat gelukkig is, samen — “Ik voel me nu nog steeds dezelfde schooier / Maar de jaren maakten jou alleen maar mooier”:

Overspel, en ook wie nog geen overspel pleegde krijgt gegarandeerd kippenvel van de herkenning – “Van de kou gered / Jouw armen zijn mij welkom / En zachter nog in dit vreemde bed / Waar ik met jou terechtkom / Maar voordat wij dronken zijn / Als wij dan zo besluiten / Bij zinnen nog, sluit het gordijn / En ook de wereld buiten”:

Als niet als, over wat had kunnen zijn, featuring Brainpower:

Bij elkaar, en dat ik er niet naar mag luisteren of ik krijg er tranen van in de ogen — “Zal ik jou ooit / Kunnen zeggen hoe mijn / Hart breekt / Als door een misverstand / Er was niets aan de hand / Ik jouw hart weer breek”:

Dansmuziek, omdat de boog niet altijd gespannen kan staan:

Doe uzelf een plezier, loop naar de winkel en koop Klaar. Echt.

Kalimba!

Er moet iets mis zijn met mij, denk ik. Daarnet heeltegans out of the blue begon ik deze te neurieën:

Kalimba de Luna begod! Tony Esposito begod!

En voor ik het wist, zat ik met deze in mijn hoofd:

Shaddap You Face! Joe Dolce! —wacht wacht. Nog van dat! Nog van dat!

Born To Be Alive! Patrick Hernandez! Leve België!

En deze, en deze! Ik dacht toendertijd echt serieus dat er nooit meer in de geschiedenis van de wereld een beter nummer zou kunnen geschreven worden dan dit:

Ja, ik was niet veel gewoon.

Het halfmaans gevaar!

Ze komen, ze komen, de misloems met hun islamismen en al!

Loop in de straat in Brussel, en een mens kan er niet naast kijken, naast De Gezichten Van Het Extremisme, en al, en al.

Ik vind het eigenlijk spijtig dat er niet meer van die babysits, zoals, pak nu, Haifa Wehbe worden geëxporteerd naar hier:

Akkoord, akkoord, de muziek trekt op geen slets. Maar het oog wil ook wat hé meneer.

Een streepje kindervertelsel

Meer dan een jáár geleden al:

Kurt, het spijt mij vreselijk

Vol goeie moed nochtans, met fototoestel en goesting en alles, met z’n tweeën aangezet om naar Stockholm te gaan luisteren.

Stockholm in de Video

‘t Is goeie muziek, Kurt en ik waren tien jaar geleden collega’s, en ik keek er helemaal naar uit om nog eens hallo te zeggen en te komen kijken — de vorige groep waar hij drummer in was en die ik gezien heb, die was gewoon in het écht ook big in Japan en alles.

…maar het heeft niet mogen zijn.

Op MySpace stond dat het begon om 20u, en iets minder dan twee uur op een barkruk zitten later, gaf mijn rug het echt helemaal op. ‘t Was al gene vetten de rest van de week, en op het einde van een werkdag op een rugloze stoel gaan zitten, ah well.

Rock & roll

Maar het zal er wél van komen, van een cocktail dan wel een whisky en een Romeo y Julieta in een lederen zetel.

Eén dezer. Serieus.

Del.icio.us op 28 oktober 2009

Spamnesten

Spam is toch een heel vreemd iets.

Er zijn per dag men-wil-niet-weten-hoeveel pogingen om spam achter te laten op dit weblog, en door de band springt Mollom daar behoorlijk kordaat mee om.

Maar soms komen er toch door. Daarnet bijvoorbeeld, van ene “Dilerrs”, die niet meer te zeggen had dan

I support all the positive reviews are really good fellows!

…en die daarbij op zijn naam een link achterliet naar 1–news.net, een website met zo op het eerste gezicht geen reclame of andere spam. Weird.

Maar wat dan nog weirder is, is dat als het gebeurt dat ik manueel een spamcommentaar moet wegdoen, dat er dan meestal op precies dezelfde post nóg staan:

28-10-2009 9-09-22

“Hezbollah” als trefwoord om spam aan te trekken of zo?

En wat kunt ge daar allemaal op lezen, op zo’n Kindle?

…dat vragen Koen en Jan in de commentaren alhier.

Weldus. Zo’n Kindle is gemaakt om Kindle-formaat-files te lezen (.azw).

Die .azw-bestanden zijn, heb ik me laten vertellen, aangepaste Mobipocket-bestanden. Wikipedia is uw vriend voor meer uitleg, maar het komt erop neer dat Amazon Mobipocket heeft gekocht in 2005 en dat de Kindle .mobi en .prc-bestanden kan lezen. Op voorwaarde dat ze niet copieerbeveiligd zijn. Als ze wel copieerbeveiligd zijn, zijn er omwegen, maar bon.

En gewone tekst zonder opmaak, zoiets dat uit Notepad komt bijvoorbeeld, dat kan die Kindle ook lezen. Zonder enige tierlantijnen genre italiek en vet of lettertypes dan wel, laat staan klikbare inhoudsopgaves of afbeeldingen, dat kan natuurlijk niet in enkel-tekst.

Audiogewijs leest de Kindle ook mp3–bestanden en aa-bestanden van Audible. Het is dus een optie om naar muziek te luisteren tijdens het lezen, of bij voldoende licht te lezen, en ‘s avonds een audioboek op te zetten.

…en tot zover, eigenlijk, de ingebouwde formaten.

Of nee, wacht, er zijn ook nog beeldformaten: jpg, gif, png of bmp. Als je een subdirectory “Mijn boek” maakt, je dumpt daar een reeks afbeeldingen in en je zet die directory in de \images-directory op de Kindle, dan wordt “Mijn boek” een boek in uw persoonlijke Kindle-bibliotheek.

De redenering, blijkbaar, was dat er ook manga moest kunnen gelezen worden op de Kindle. Ter info trouwens: afbeeldingen 600 pixels breed en 760 pixels hoog, dan komen ze perfect op het scherm van 600×800.

…maar tot zover dus: awz en mobi/prc met opmaak, txt zonder opmaak, en afbeeldingen. Niet zéér indrukwekkend. Geen PDF bijvoorbeeld. Of Word.

Maar! Wanhoop niet!

Het goede nieuws is dat Amazon een omzettingsdienst heeft.

Elke Kindle komt met een emailadres, iets in de vorm voornaam_nummer at kindle dot com. Als je naar dat adres een mail stuurt met een document in attachment, dan stuurt Amazon het naar .awz-formaat omgezette document, voor een nominaal bedrag, via AT&T’s wereldwijde GSM-netwerk naar uw Kindle.

En, nog beter: als je de USB-kabel van de Kindle bij je hebt, dan kun je documenten gratis laten omzetten. In mijn geval stuur ik dan een mail-met-attachment naar michel_24@free.kindle.com, en dan krijg ik in mijn eigen mailbox een awz-bestand, dat ik dan alleen maar moet slepen naar mijn Kindle.

Hey presto!

Amazon kan Word-files converteren, en RTF, en HTML, en PDF. Dat is dus, met andere woorden, zowat alles.

Want als uw document nu geen Word of PDF of HTML is, dan is er bijzonder weinig kans dat het niet naar één van die formaten kan omgezet worden.

Neem Microsoft’s .lit-formaat bijvoorbeeld, voor hun eigen Microsoft Reader (magnifiek programma, mijn favoriete manier om boeken te lezen was met Reader op een tabletpc totik die Kindle had), dat kan met de (gratis) ABC Amber LIT Converter omgezet worden naar Word of PDF of allerlei.

Hoe ziet dat er dan uit?

Een testje. Ik had een Word-document dat er zo uitzag:

27-10-2009 23-18-44

…en ik heb dat in .doc, .docx en .pdf doorgestuurd naar Amazon. Dit kwam terug:

DOC

Screen_shot-2794 Screen_shot-2795

DOCX

Screen_shot-2796 Screen_shot-2797

PDF

Screen_shot-2798 Screen_shot-2799

Moraal: pdf doet blijkbaar niet alle tabellen goed, docx werkt niet goed (vooral omdat die pijlen in docx niet als beeld maar als wijzigbare smart art of zoiets meegestuurd worden, vemoed ik), en doc is pretty damn good. Al komen zeer brede tabellen met veel cellen er niet goed door (minder brede tabellen die beter kunnen schalen, doen het beter).

In de echte wereld wil dat zeggen dat het wel degelijk mogelijkis om allerlei bestaande eBooks om te zetten en te lezen op Kindle. Dat ziet er dan zo uit in uw inhoudsopgave:

Screen_shot-2759

Allemaal boeken die zogezegd van u zijn, in plaats van van de auteur, wat bij het eerste en laatste boek in de lijst niet het geval is wegens gekocht (het voorlaatste “boek” is een fotoalbum).

Omgezette boeken zien er door de band degelijk uit:

Screen_shot-2760 Screen_shot-2762

Bij omgezette documenten met hyperlinks erin, worden de hyperlinks vaak, maar niet altijd, bewaard — ik heb er nog geen systeem in kunnen vinden:

Screen_shot-2766 Screen_shot-2767

Merk hierboven ook op, trouwens, het ingebouwde woordenboek dat me een definitie van precede geeft. En dat een beeld dat boven de inhoudsopgave stond blijkbaar niet omgezet werd.

Lang niet alle formattering wordt overgenomen, maar de belangrijkste dingen wel: normale/grote/kleine tekst, vet, italiek, onderlijnd, paragrafen, lijsten, tabellen, afbeeldingen, uitlijning.

Screen_shot-2770 Screen_shot-2768

 Screen_shot-2772 Screen_shot-2785

Soms loopt het verkeerd, jazeker.

PDF’s die eigenlijk reeksen beelden zijn, worden soms omgezet maar te klein gemaakt, en soms worden er alleen stukken van pagina’s omgezet:

Screen_shot-2784 Screen_shot-2780

Soms slaat slaat de converteerder van Amazon helamaal tilt, ook, zoals bij _why’s (poignant) guide to Ruby, waarbij sommige letters minuskuul en onleesbaar zijn, en de overgrote meerderheid van het boek (op sommige tekeningen na) wel verkeerd omgezet Chinees lijken:

Screen_shot-2787 Screen_shot-2789

…maar all in all: dat zijn uitzonderingen. Over het algemeen ben ik behoorlijk tevreden, toch wel. Zelfs relatief ingewikkelde en relatief grote en lange PDF’s worden leesbaar omgezet, witness deze bijvoorbeeld:

Screen_shot-2801 Screen_shot-2800

En het omzetten gaat zodanig snel, meestal binnen de minuut, zelfs voor PDF’s van ettelijke megabytes, wat het bijzonder eenvoudig maakt om een paar lange webpagina’s om te zetten naar Kindle voor on the road:

Screen_shot-2802 Screen_shot-2803

De Huisdokter

Als het goed is, moet het ook gezegd worden: het ge-Peter Van Asbroeck-te valt tegenwoordig serieus mee, in De Huisdokter.

En nee, het is niet alleen de gewenning die inzet: hij is echt veel rustiger geworden, en veel minder gemaakt.

Het wordt zowaar een aangename mens om naar te kijken. Goed gedaan, Peter. Serieus waar.

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑