En dat was wanneer ik de televisie afzette

Het was een uitzending op Discovery Channel over de heilige Januarius, San Gennaro dat ze zeggen.

Een heilige die zou doodgemaakt zijn in 305 en waarvan tegenwoordig nog relieken zouden bestaan, onder meer zijn bloed, dat om de zoveel tijd nog eens vloeibaar wordt.

Boeiende televisie, denk ik dan: een interessante periode uit de vroege kerk, een interessante scheikundige reactie waar een cultus rond opgebouwd werd, misschien onderzoek naar de charlatan(s) die dat bloed gemaakt hebben, misschien wel een geschiedenis van de heilige door de eeuwen heen, misschien een portret van de mensen in de kerk die wel weten dat het wellicht allemaal geen mirakels zijn, en hun conflicterende gevoelens over geloof versus kermisattractie.

…en toen kwam de presentator af met een “psychic detective”, die zou gaan “voelen” of er in een welbepaalde krater in 305 “iets” zou kunnen gebeurd zijn. Hij kreeg er nog een paar hints bij, en toen “zag” die kerel een man met een beige gewaad, en een dood, en yada yada.

En toen ging de televisie af. Bah.

Zeg uw gedacht

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.