Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Coalitie

Handig, de coalitiekiezer op De Standaard.

coalitie.png

Deze coalitie beschikt over een meerderheid langs Vlaamse kant, langs Franstalige kant beschik je over een meerderheid van 32 zetels.

Deze coalitie beschikt over een meerderheid, en is dus een mogelijke regering.

Deze coalitie beschikt over een tweederdemeerderheid. Dat is essentieel voor een akkoord over de staatshervorming.

Benieuwd wat Joƫlle Milquet gaat doen.

10 reacties

 1. M.a.w. ofwel moet CDH met Milquet, ofwel MR/FDF met Maingain erbij voor een tweederdemeerderheid… Allebei nogal hard op het communautaire vlak.
  Tenzij ze gaan voor een gewone meerderheid met de socialisten en de groenen, en voor een staatshervorming hopen op de stemmen vanuit de oppositie van CD&V en Open VLD langs Vlaamse kant. Zou dat een mogelijkheid zijn?

 2. Voor de Vlamingen verandert er niets. Of ze gaan plat op de buik, of ze vallen opnieuw (of dat nu al of niet met Leterme-gestrompel gepaard gaat).

  Feit is, Vlaanderen heeft exact hetzelfde gekozen als vorige keer enkel massaler. (CVP = CD&v + NVA)
  Met dezelfde argumenten en beloftes die zullen gevolgd worden door dezelfde Vlaamse afgang en dezelfde totale stilstand in het land. Ditmaal gepaard gaande met zware besparingen en belastingverhogingen of het Belgisch faillissement.
  Wallonie stemt PS en ze weten waarom.

  De Vlamingen hebben zichzelf op het galgenpodium geplaatst en eveneens de beul aangesteld.

  Deze “nieuwe” generatie politiekers is nog een maatje kleiner dan de vorige…

  1 Winnaar en niet de NVA want die hebben zich op Letermiaanse wijze op pad richting kelder gezet, de VLD. Postjes zullen ze (NVA) hebben (missie volbracht), ten onder zullen ze gaan.

  DE VLD zal volgende verkiezingen de vruchten plukken van Alexander.
  Een wijze kerel, tijd om rustig te vernieuwen binnen de partij en wat gore oude vuilzakken te dumpen. En daarna rustig profiteren van de zichzelf ten gronde brengende Vlamingen.

  Spa? Tja, hoeveel moeten ze nog zakken vooraleer rampen als Gennez aan de deur worden gezet?

  CD&V? Wie trekt er nu in godsnaam met een ramp als Marianneke naar de verkiezingen? Goed om te sturen maar veel te licht om boegbeeld te spelen.
  De CVP is verstandelijk op de dool, nu totaal foute keuzes na al jaren compleet foute keuzes met Leterme. Postjes is 1, ze blijven houden is 2.

  Vlaams Belang? Ze kunnen daar kiezen tussen helemaal ten onder gaan of rampen als Morel en aanverwant aan de deur zetten. Ook hun best betaalde voorzitter ooit stuurt men beter terug richting bedrijfsleven.

  Groen!?
  Laat het gras maar groeien zou SG zeggen.

  LDD?
  Oef, en al wie ex-LDD’ers binnenhaalt zal aantonen dat ze dezelfde weg op willen.

 3. Ha, was tot dezelfde coalitie gekomen šŸ™‚

 4. Goh, Ik weet niet of de voorgestelde coalitie geschikt is om de nodige 22 miljard te besparen. De rode en groene partijen staan niet direct bekend voor hun goeie wil om te snoeien in het overheidsapparaat of de uitgaven van de sociale zekerheid, zeker niet langs Waalse kant. En als je Milquet erbij neemt, zal er op gebied van asiel en migratie ook niet al teveel verstrengd worden, met alle financiĆ«le gevolgen vandien. Of het moet zijn dat ze ergens een gigantische groep ‘rijken’ hebben die de oneindige goedheid willen hebben om zich te laten pluimen zonder tegenmaatregelen te nemen. Wat mij betreft mag het iets meer centrumrechts zijn, om sociaal economisch ook een Vlaams beleid te kunnen voeren. 5 op zeven linkse tot extreem linkse partijen is iets teveel van het slechte.

 5. Ik heb dezelfde bedenkingen als Kareltje. Als je gewoon de top 5 aan partijen neemt, kom je ook aan een coalitie die aan alle voorwaarden voldoet.

 6. Zolang ze in Walloniƫ blijven geloven dat de PS goed is voor Walloniƫ, is er niet veel hoop.

 7. Er is wel iets mis met hun implementatie (afronding?), want als je Groen! er af haalt, dan heb je een meerderheid van 100/150 die toch niet herkend wordt als tweederde meerderheid.

  Wat niet wegneemt dat ze Groen! zullen betrekken in de staatshervorming, maar vermoedelijk niet voor de gewone regering.

 8. @Sponzen Ridder: Wordt er niet altijd al gezegd dat je 1 zetel meer moet hebben dan de feitelijke tweederde meerderheid? Allez, ik dacht dat toch.

  Mijn coalitie: N-VA, PS, MR, CD&V, Open VLD.

  Tweederde meerderheid, Vlaamse meerderheid Ć©n niet teveel socialisten. = bliss.

 9. Beau, twee derden is ook letterlijk dat. 150/3*2 is 100, dat is een tweederde meerderheid. Jij denkt misschien aan een gewone meerderheid dat 50% + 1.
  Waarom zou de PS ooit in zo’n regering stappen, Beau? dat is voor hen politieke zelfmoord.

  Het is nochthans niet moeilijk, je begint bij de winnaars: N-VA, PS en Groen! De PS brengt de SP mee en je hebt een Vlaamse meerderheid, Groen! breng t Ecolo mee en je hebt en Franstalige en federale meerderheid.
  Je hebt geen tweederde meerdeheid nodig in de regering want daarvoor zorgen de andere Vlaamse partijen.

  De enige manier waarop de N-VA Ć©n meer Vlaanderen kan krijgen Ć©n de begroting op orde krijgen is het veranderen van de financieringswet zodat de regio’s meer verantwoordelijkheid krijgen en zelf ook meer moeten besparen.
  De enige reden waarbij de PS zware bezuinigen zal toestaan zal met Ecolo en de cdH samen zijn, zoals in hun regionale regeringen, anders is de PS te kwetsbaar op links bij de volgende verkiezingen. Objectief gezien zal dat de devolutie dus ten goede komen. In ruil zal de PS (en de SPa en de groenen) eisen dat de sociale zekerheid en de pensioenen federaal blijven, iets wat de N-VA zal moeten slikken maar ook zal kunnen slikken als ze echte realisaties zullen kunnen doen voor meer Vlaanderen.
  De Groenen kunnen waarschijnlijk overtuigd worden met een exit uit Afghanistan en eventueel een nieuwe wet op de kernuitstap.

 10. @laurensv: ik denk dat je cdh en ps wel als een kartel mag beschouwen (of zelfs Ć©Ć©n partij).
  Volgens mij zal cdh de rol van “onstabiele partner” van de nva in de vorige onderhandelingen/regering overnemen. Ik hoorde Milquet eergisteren zeggen dat ze de commotie niet begreep: er was enkel Ć©Ć©n partij die bij Ć©Ć©n verkiezing in Vlaanderen wat stemmen had behaald, biznes as usual volgens haar. Di Rupo zal nog zweten.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑