Archief voor juli 2010

 

links for 2010-06-30

donderdag 1 juli 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Na enige tijd een Macintosh

donderdag 1 juli 2010 in Computers en dingen. Permanente link | 21 reacties

Omdat ik niet geloof in halve dingen, enfin, ’t is te zeggen, soms niet geloof in halve dingen, heb ik nu al een tijd mijn Windowscomputer gehouden zuiver voor het werk, en de avonden doorgebracht op een Mac.

Om te zien of ik het gewoon zou kunnen worden. Enfin ’t is te zeggen: ik wist al dat ik het gewoon zou kunnen worden, ik heb ooit nog overwegend op Mac gewerkt, ik heb een hele tijd overwegend Ubuntu gedaan, en ik raak uiteindelijk veel dingen redelijk snel gewoon.

Résultat des courses: ja, ik ben er redelijk tevreden van. Vooral omdat het toestel denk ik minder dan een derde weegt dan het bakbeest van een Dell dat mijn andere laptop is.

Er staan niet veel dure programma’s op: Office-achtige toestanden doe ik met Open-ug yuck bleah-Office of iWork, en ik heb voorlopig een evaluatieversie van Photoshop CS5 staan. Voor foto’s gebruik ik mijn Lightroom 3, waarvan de licentie zowel voor PC als Mac is.

En wat heb ik verder allemaal geïnstalleerd staan? In willekeurige volgorde:

VNCViewer, om op mijn andere computers in huis te geraken als ik er niet in de buurt van ben. Als ik in mijn zetel of in mijn bed lig, en ik wil snel iets doen op een computer die in het achterhuis staat, bijvoorbeeld.

Synergy, om met één klavier en één muis twee (of drie) computers te bedienen die naast elkaar staan. Als ik in het achterhuis zit en ik heb rechts van mij de werklaptop van Namahn staan met een extra scherm eraan, links van mij mijn desktop met drie schermen, en vóór mij een Mac met een extra scherm, dan kan ik met één klavier en één muis zeven schermen bedienen. Wijs.

Divvy om te doen wat Windows 7 vele keren beter doet dan OS X: beheer van vensters op scherm. Ik blijf erbij: Dock en Exposé zijn echt wel knudde, vergeleken met Windows 7. Divvy is wel een fijn programmaatje.

Quicksilver, om programma’s op te starten. Jaja, het kan meer dan dat, maar ik vind het maar klooien. En ook dit doet Windows Vista of 7 veel beter: windows-toets en typen en hopla.

ecto, om weblogposts te schrijven. Ik vrees dat het wat afgezaagd begint te worden, maar: het kost geld en het doet geen kwart van wat Windows Live Writer gratis doet, helaas. En de editor zuigt redelijk hard, en maakt html die op niets trekt. Maar bon, het doet min of meer wat het moet doen.

Textwrangler om teksten te editeren. Oef, eindelijk eens iets gratis. Dat valt me toch wel bijzonder hard op: zo ongeveer alles, van het kleinste tooltje af, is om te betalen in de Macwereld.

Notational Velocity, nog altijd op proef, om notities mee te maken. Ik ben nogal gewoon om mijn notities gewoon in platte tekst te maken, en ik zie niet metéén wat de toegevoegde waarde is van Notational Velocity boven Textwrangler of gelijkaardige (behalve dan dat het automatisch bewaart zonder te hoeven saven) (maar daar staat dan weer tegenover dat het geen gewone ascii-files produceert, en alles in een eigen formaat opslaat).

MindNode voor mindmaps. Het ziet er in eerste instantie mooi uit, maar het is uiteindelijk redelijk beperkt in vergelijking met pakweg een MindManager. Nodes kunnen niet in- en uitgeklapt worden, ze hebben de neiging te overlappen, complexe bomen zijn compleet onhandig en vallen regelmatig in duigen, beelden en links lukken niet… maar het is beter dan niets, en gratis.

MAMP voor lokale ontwikkeling. Tja. Zoals XAMPP, dus.

Chrome om op het interweb te surfen. Safari is, gelijk, een programma uit de vorige eeuw of zo? Tabs gaan bijvoorbeeld niet open op wat ze waren toen ik het ding dicht deed: die ene feature alleen al is mij zeer veel waard.

Transmit om FTP mee te doen. Zucht. Ik moet heel hard lachen om die gasten van Transmit, met hun sexy webpaginaatje waar ze o zo hard proberen mini-Steve Jobsjes te zijn (“And that one-more-thing thing?”). Puh-lease gasten. Het is een FTP-programma, niet de tweede komst van Christus.

Sidebar: het programma dat ik het meeste gebruik op Windows, daar is geen alternatief voor op Mac. Directory Opus doet file management (Finder? mbwa. ha. ha.) waarbij FTP of andere connecties gewoon behandeld worden als was het een directory ergens op uw computer, file renaming, beeldbeheer (resizing, conversie, …), synchronisatie, backup, etc. etc. Laat u niet bedriegen door de knullige website.

AppZapper, omdat dat “sleep naar vuilbak om proper te ontinstalleren”-verhaal niet meer dan dat is: een verhaaltje. Maar goed, voor minder dan dertien dollar (!) krijg je AppZapper, die allerlei rotzooi mee verwijdert.

Dropbox, omdat het nu eenmaal errug handig is.

Caffeine, om gemakkelijk ervoor te zorgen dat uw computer niet in slaap valt.

Last.fm, om muziek te spelen.

Handbrake, om filmpjes te converteren van één formaat naar een ander.

Kindle for Mac, om boeken mee te lezen.

Tweetie en Tweetdeck voor Twitter, naargelang ik een extra scherm heb of niet.

VLC voor films. Neen, ik ga me niet bezighouden met allerlei extensies om QuickTime allerlei formaten te laten afspelen. VLC doet dat zeer goed op Windowscomputers waar ik geen CCCP op zet, het doet het ook goed op Mac.

iTerm voor al mijn terminalgedoe.

Transmission voor bittorent.

Speed Download Lite als download manager.

Ik heb ook wat spelletjes staan: MAME OS X voor arcadegedoe, World of Warcraft, Portal, Half Life 2 en Episodes 1 en 2 die ik dan eens zou herspelen, Darwinia, Torchlight, Starcraft/Brood War en natuurlijk Nethack.

Ben ik dingen vergeten? Mis ik nog zaken? Iemand?

Achterlijke hond

vrijdag 2 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 25 reacties

Machtig beest, die kat: een beetje op onderzoek gaan of het geen hertenjong zou kunnen opvreten.

En dan staat er in de buurt een achterlijke hond, waar het moederhert zijn gevoelens op uitwerkt.

De kat heeft tenminste de hersenen om uit de buurt te blijven.

links for 2010-07-01

vrijdag 2 juli 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Geweldig

vrijdag 2 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Maakt The Onion een stukje over zogezegd ontdekte nieuwe stukken Star Spangled Banner:

Ha. Nee, dán de Marseillaise:

Allons enfants de la Patrie,
Le jour de gloire est arrivé !
Contre nous de la tyrannie,
L’étendard sanglant est levé,
Entendez-vous dans les campagnes
Mugir ces féroces soldats ?
Ils viennent jusque dans vos bras
Égorger vos fils, vos compagnes !

Aux armes, citoyens
Formez vos bataillons
Marchons, marchons !
Qu’un sang impur
Abreuve nos sillons !

Que veut cette horde d’esclaves,
De traîtres, de rois conjurés ?
Pour qui ces ignobles entraves,
Ces fers dès longtemps préparés ?
Français, pour nous, ah ! quel outrage
Quels transports il doit exciter !
C’est nous qu’on ose méditer
De rendre à l’antique esclavage !

Quoi ! des cohortes étrangères
Feraient la loi dans nos foyers !
Quoi ! ces phalanges mercenaires
Terrasseraient nos fiers guerriers !
Grand Dieu ! par des mains enchaînées
Nos fronts sous le joug se ploieraient
De vils despotes deviendraient
Les maîtres de nos destinées !

Tremblez, tyrans et vous perfides
L’opprobre de tous les partis,
Tremblez ! vos projets parricides
Vont enfin recevoir leurs prix !
Tout est soldat pour vous combattre,
S’ils tombent, nos jeunes héros,
La terre en produit de nouveaux,
Contre vous tout prêts à se battre !

Français, en guerriers magnanimes,
Portez ou retenez vos coups !
Épargnez ces tristes victimes,
À regret s’armant contre nous.
Mais ces despotes sanguinaires,
Mais ces complices de Bouillé,
Tous ces tigres qui, sans pitié,
Déchirent le sein de leur mère !

Amour sacré de la Patrie,
Conduis, soutiens nos bras vengeurs
Liberté, Liberté chérie,
Combats avec tes défenseurs !
Sous nos drapeaux que la victoire
Accoure à tes mâles accents,
Que tes ennemis expirants
Voient ton triomphe et notre gloire !

Nous entrerons dans la carrière
Quand nos aînés n’y seront plus,
Nous y trouverons leur poussière
Et la trace de leurs vertus (bis)
Bien moins jaloux de leur survivre
Que de partager leur cercueil,
Nous aurons le sublime orgueil
De les venger ou de les suivre

Het Oog

zaterdag 3 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

In de brievenbus zat deze folder:

oog1.png

Het Oog is zó al de optiek waar wij allemaal onze brillen, zonnebrillen en aanverwanten gaan halen, maar een folder van de meesterhand van Kris Demey!

En goed dat ik weet dat ze de hele vakantie open zijn, want ik heb een nieuwe bril nodig: de mijne is heel zijn coating kwijt geraakt over de jaren. Of het zou moeten zijn dat Michel of Els er een nieuwe laag kunnen op smurfen, natuurlijk.

Maar genoeg over mijn bril: terug naar de folder, en wel naar de achterkant ervan!

oog2.png

Klik vooral om het in het groot te zien. Hoezee!

Een iets oudere internetmens

zondag 4 juli 2010 in Internet. Permanente link | 6 reacties

Daarjuist was ik even aan het pauzeren van het teksten schrijven, in de ligzetel in de zon, met Steely Dan op de achtergrond en koude drank bij de hand.

Anna had haar prinsessenhoed — verschoning, haar jonkvrouwenhoed — op. Ze liep over en weer met haar kruiwagen met een knuffelolifant erin. Nephthys was de helft van de tijd aan het rondkronkelen van contentement omdat het warm is en ze gestreeld werd, en de andere helft van de tijd op vlinders aan het jagen.

Steely Dan speelde op de Sonos, de draagbare muziekbak. Die doet automatisch ook een heads up naar Last.fm — vandaar trouwens dat er tegenwoordig zoveel K3 op staat: de kinderen gebruiken die Sonos ook nogal wat, en als hij niet op de radio staat, zetten ze hem wel eens op De Nieuwe Snaar of K3.

Last.fm, dat hangt er een beetje van af of het werkt of niet. Ik heb een hele tijd naar muziek geluisterd dat er helemaal niets op Last.fm van verscheen omdat ik geen plugin had geïnstalleerd in mijn muziekspeler, en nu nog is het meestal dat hij niet onthoudt waar ik naar luister op mijn telefoon.

Maar als het werkt, is het wel fijn. Dan kan ik naar muziek luisteren wanneer ik wil en waar ik wil — last.fm werkt mits een niet eens zo moeilijke kunstgreep ook op mijn telefoon en ook op die Sonos.

Sonos Lst.fm

Ik heb een tijd geleden al beslist om te betalen voor Last.fm. Ik weet niet meer precies hoeveel het was, maar het is zijn geld waard. Niet dat ik het dagelijks gebruik of zo, maar als ik het doe, ben ik er wel heel erg tevreden van.

Ik vroeg me plots af hoe lang ik daar eigenlijk al lid van was, want het leek alsof het een eeuwigheid was. Ik dacht, ik ga eens kijken bij Last.fm hoe het er daar tegenwoordig nog uitziet. Ongeveer hetzelfde als vroeger, dus. Nog altijd “paint it black” en “simply red” als kleurenkeuzes, bijvoorbeeld.

Onder mijn naam staat hoe lang ik al op Last.fm zit: sinds 5 oktober 2004.

last.fm home

Op 5 oktober 2004 had ik het over Fafblog, over het Vlaams Blok en over de Beach Boys.

En dat deed me eraan denken: hoe zou het zitten met zo van die andere internetdingen?

 • Eerste website: dat was een site ergens in Amerika, op een plaats waar toen gratis een pagina kon aangemaakt worden. In, ik weet het niet precies, 1994? Ook ergens rond die periode had ik een pagina op http://eduserv.rug.ac.be/~mvuijlst.
 • zog.org: sinds, euh, 1995, denk ik. De huidige DNS-record dateert van 22 juni 1997, maar da’s omdat ik toen van Network Solutions naar iemand anders overgestapt ben. Dat ging toen nog met faxen, denk ik.
 • Amazon: de oudste bestelling die ik kan terugvinden, is er eentje van 7 november 1996, waar ik Edgar A. Poe: Mournful and Never-Ending Rembrance van Kenneth Silverman bestelde, alsmede Eadweard Muybridge’s Complete Human and Animal Locomotion — maar dat was zéker niet mijn allereerste bestelling.
 • Blogger: sinds 7 februari 2002, maar dat is niet echt waar, want ik had een blogger-dinges vóór diegene die er nu op staat. Daar stonden allemaal privédingen op, en die is gewist/verloren geraakt.
 • Easynews: sinds 18 november 2002, toen er ruzie was tussen Hershel Shanks and Israel Finkelstein.
 • Flickr: account sinds 29 maart 2004 (Peter Ustinov was overleden, en zagerijen over mijn rug en dingen, heb ik ondertussen min of meer afgeleerd), pro account sinds 8 oktober 2004 (foto’s van beesten, en opnieuw iets over het Vlaams Blok).
 • GMail: sinds 23 mei 2004 (toen ik een Linuxserver aan het installeren was in de dagen voor het gebruiksvriendelijk was, en ik mij een beetje nijdig maakte over politici in het algemeen en Leterme in het specifiek)
 • Wikipedia: een eigen account aangemaakt op 31 mei 2004, toen ik al een paar dagen CD’s aan het rippen was (al heb ik vóór (en na) die dag uiteraard ook wel redelijk wat anoniem geëditeerd op Wikipedia)
 • Delicious: sinds 12 november 2004 (de dag dat ik mijn werk na tien jaar definitief vaarwel zei).
 • LinkedIn: sinds 23 december 2004, toen ik bijna de hele dag zonder netwerk of computer had gezeten.
 • Librarything: sinds 9 november 2005, toen ik een Darth Vader Hello Kitty maakte en toonde hoe dat ging
 • Twitter: sinds 26 november 2006 (toen ik Pierre Perret — o zo schoon — oplegde, en Hutsepot gemaakt had — o zo lekker).
 • Facebook: ik weet het niet, maar in ieder geval láng voor 25 juni 2007, toen ik Graham ontdekte op Facebook en Titan Quest uitgespeeld had. Ik ben al zó lang bij Facebook dat het nog met een @telenet.be-adres was. Dat wil zeggen dat ik me geregistreerd heb in 2004, toen ik mijn GMail nog niet fulltime gebruikte. Ik herinner me in ieder geval dat er een loginformulier was waarop het lijstje van de universiteiten waar TheFacebook voor bestond. Mijn account is actief geworden jaren later, toen Facebook open werd voor iedereen. De oudste statusupdate die er nog in staat, trouwens, is “Michel is aan het werken bij Fortis in de Astrotoren”, en dateert van 9 oktober 2008, toen ik met Eurema’s Dam in mijn hoofd zat.

Gho, ik word een oude mens op het internet.

Kaboom

maandag 5 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Het begint traag, maar op den duur komt het op gang. En dan wordt het mesmeriserend.

Met vijf

maandag 5 juli 2010 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

We zijn maar met vijf meer, thuis: Zelie is op scoutskamp. Normaal gezien zou Louis ook gaan, maar toen bleek dat geen enkele van zijn vrienden meegingen, en dus is hij thuis gebleven.

Dat doet raar, dat Zelie er niet is. Het huis voelt zo leeg.

Ik hoop dat ze zich amuseert. Ik wou dat ze op Facebook kon en al was het updates van een halve zin per dag kon geven.

Bleh.

Nog vijf dagen.

Vrouwonvriendelijk

dinsdag 6 juli 2010 in Televisie. Permanente link | 2 reacties

Die Jezebel toch… The Daily Show ervan beschuldigen dat ze vrouwonvriendelijk zijn.

Het antwoord van de vrouwen van The Daily Show is er niet naast.

(En nu is het wachten op het eerste commentaar dat al die vrouwen blank zijn.)

In de illegaliteit, dan maar?

dinsdag 6 juli 2010 in Boeken, Computers en dingen. Permanente link | 12 reacties

Hrmja.

We moeten dringend naar een nieuwe kijk op eigendom. Met al dat digitaal gedoe waarbij de kost van vermenigvuldiging en opslag en vervoer teruggebracht is tot ongeveer nul, zitten we met een probleem zoals de mensheid nog nooit meegemaakt heeft. Verdorie.

Eigendom voor altijd van een boek waar een monnik twee jaar aan gepend heeft, is duidelijk. Een bibliotheek opgebouwd over een heel mensenleven, daar kan ik mij iets bij voorstellen. Maar hoe het zit met een bestand dat op een factie van een seconde gekopieerd is op duizend exemplaren, of een plaats waar ik op een paar uur tijd duizend boeken kan downloaden, dat is iets helemaal anders.

*
* *

Ik houd van boeken. Ze vasthouden, ze hebben, ze lezen.

Boeken die ik al betaald heb, die wil ik ook kunnen hebben in digitaal formaat. Ik weet dat er een probleem is: een fysiek boek kan doorgegeven worden aan iemand anders, of verkocht, of geleend, of watdanook. Een digitaal kán vaak niet doorgegeven worden, laat staan dat het zou mogen.

En ik begrijp het wel, ergens, maar toch: het steekt.

Ik heb een bibliotheek vol boeken. Het is al een tijd geleden dat ik ze geteld heb — het is verdorie al meer dan tien jaar dat ze niet meer in een bibliotheek gestaan hebben — maar ik denk dat het er een paar duizend moeten zijn.

Tel daar de boeken bij op van mijn vader — vijftienduizend? twintigduizend? meer? — en die van mijn moeder en van mijn broer en van Sandra en van de kinderen — en we hebben Echt Wel Heel Veel Boeken in de familie.

Boeken waar we geld voor betaald hebben. Vaak zelfs meer dan eens: soms hebben we een versie in het Engels en een versie in het Frans, er zijn boeken die mijn vader en mijn broer en ik alledrie gekocht hebben, er zijn boeken die ik zelf twee keer gekocht heb, dingen waarvan ik eerse de individuele boeken gekocht heb en dan een omnibus-editie (Sandman bijvoorbeeld, of The Far Side, of Calvin & Hobbes).

Boeken waar we dus, eigenlijk, véél geld voor betaald hebben. En tegenwoordig lees ik de meeste boeken veel liever electronisch dan op papier: gemakkelijker te verslepen, altijd bij de hand, geen bladwijzer meer nodig, aantekeningen kunnen maken: ik zou het niet meer kunnen missen.

Ik kwam een paar dagen geleden op een website waar een hele reeks eboeken op staan. Gelijk, een hele reeks. “Méér dan een paar honderd,” zei hij met enig gevoel voor understatement. Met, zoals in mijn echte bibliotheek, een focus op science fiction en fantasy.

En ik heb er een hoop gedownload. Ja, dat is illegaal, ik weet het.

Maar kijk: ik ben nu (ja, nog altijd) Steven Erikson’s Malazan-reeks aan het lezen op mijn Kindle. Ik heb Gardens of the Moon, Deadhouse Gates, Memories of Ice, House of Chains en Midnight Tides in 2006 in één keer gekocht, in paperback. Dat heeft me, schat ik, meer dan 100 euro gekost. Paperbacks in de Fnac kostten typisch zoiets van 23,95 euro.

Dan heb ik, in de loop van de jaren erop, ook The Bonehunters, Reaper’s Gale, Toll the Hounds en Dust of Dreams gekocht. Hardcover, bij Amazon. Elk zo’n 20 euro, plus verzendkosten.

Ah, en dan, typisch voor mij: ik vond ze niet allemaal meer terug, en tegen dat ik Midnight Tides uit had, heb ik The Bonehunters, Reaper’s Gale en Toll the Hounds opniuw gekocht, in paperback deze keer. Nog eens een goeie 8 euro per stuk, plus verzendkosten.

En dan ben ik ze beginnen lezen op Kindle. Ik heb ondertussen Gardens of the Moon, Deadhouse Gates en Memories of Ice gelezen: 13 à 14 dollar elk. Als ik alle tien boeken wil lezen op mijn Kindle, ga ik nog eens honderd of zo euro moeten betalen. En in totaal heb ik al tot nog toe, over een periode van vijf of zo jaar, ergens in de buurt van 270 euro betaald.

En Erikson is maar één voorbeeld. Ik heb het nog erger meegemaakt met Michael Moorcock: we hádden ze allemaal al, en dan heb ik links en rechts ook nog omnibussen gekocht, en dan kwam er de kweetniethoeveeldelen-versie van The Eternal Champion uit en heb ik die ook gekocht, en nu zou ik ze eigenlijk willen herlezen maar ze liggen bedolven onder een ton andere boeken en ik wil ze eigenlijk in eboekformaat lezen wegens veel en veel gemakkelijker, en dus zou ik een fortuin moeten uitgeven.

Behalve dat ik dus deze tegenkwam:

eboek

Is het echt nog altijd diefstal als ik die boeken download? Ik vind van niet. Ik héb er al voor betaald. Meer nog: bet dié boeken die ik wil herlezen, daar heb ik vaak al meer dan eens voor betaald.

*
* *

Er moet een degelijk systeem komen. Ik wil geld betalen voor mijn boeken, ik ben geen dief. Ik kan er zelfs mee leven dat er DRM op mijn boeken zit, dat ik ze niet onbeperkt kan vermenigvuldigen.

Maar ik wil ze wel minstens gecontroleerd kunnen doorgeven — aan mijn kinderen, bijvoorbeeld. Misschien wel iets zoals Steam nu al doet voor games? Ik kan een spel zoveel keer downloaden als ik wil op zoveel computers als ik wil, maar ik kan het maar op één computer tegelijk spelen.

Ik koop het boek vandaag, ik kan het onbeperkt downloaden en lezen — zowel op mijn eboeklezer als op mijn computer als op mijn GSM (waarbij de plaats waar ik zit en de aantekeningen en zo gesynchroniseerd worden, uiteraard) — maar niet op meer dan één toestel tegelijk. Dat gaat er dan natuurlijk wel van uit dat al die toestellen op het internet kunnen.

Oh, en ik wil ook de garantie hebben dat ik die boeken ook nog kan gebruiken als de plaats waar ik ze gekocht heb, ermee ophouden: dat wil zeggen dat ik dus geen systeem wil waarbij het boek voor eeuwig en één dag “naar huis belt” voor ik het kan lezen. Een systeem waar na verloop van tijd het boek in een bruikbaar formaat helemaal van mij wordt, en dat ik ermee kan doen wat ik wil.

Aaargh! En daar wringt de schoen, natuurlijk: wie gaat me tegenhouden om dán dat boek illegaal op het internet te gooien?

Ik hoop dat het allemaal opgelost zal zijn binnen een jaar of tien, verdorie.

Toiletten en dingen

woensdag 7 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 25 reacties

Waarom laten sommige mensen het toilet achter met de toiletbril naar boven? Kan iemand mij dat eens verklaren?

Stel ik kom uw huis binnen en ik zet mij op een stoel aan tafel, en als ik wegga zet ik die stoel niet terug onder de tafel waar hij stond, maar ergens anders: dat zou niet gepast zijn. Of stel ik zet mij in uw zetel, en als ik wegga leg ik de kussens die er lagen ergens in de keuken. Of ik neem een boek uit uw bibliotheek en in plaats van het terug te zetten, leg ik het ergens open op een tafel.

Men laat de dingen achter zoals ze waren. Men laat geen, of tenminste zo weinig mogelijk, sporen van zijn aanwezigheid achter.

Een toilet dat dicht was, open achterlaten, is op het randje. Maar een toilet dat dicht was, achterlaten met de toiletbril naar boven, dat vind ik er zó enorm over, dat ik me zelfs niet kan inbeelden waarom iemand dat zou doen.

Is het “kijk, ik heb rechtopstaand staan pissen en kijk, er is bijna helemaal niets naast gespat”? Is het “kijk, ik ben mans genoeg om met mijn handen aan een toiletbril te zitten potelen waarvan ik niet weet wie er allemaal op gezeten heeft en wie met welke lichaamsdeel waar heeft tegen zitten bengelen”?

Of is het territoriumdrang, een soort alfamannetjesgedoe, geur- en urinesporen achterlaten?

In alle geval: bah.

links for 2010-07-07

donderdag 8 juli 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

The application Finder.app can’t be opened. -10810

donderdag 8 juli 2010 in Computers en dingen. Permanente link | 12 reacties

Wat er gebeurt: externe harddisken of devices, of volumes gemount via smb stoppen met werken. Spinning beach ball in Finder. Finder force-quitten (ik heb de indruk dat ik minstens een keer per dag wel iets moet force-quitten), en dan start hij niet meer op:

finder -10810

Welkom bij Apple-als-het-mis-gaat: shit out of luck, zijt ge dan.

Wat er aan de poot is, is dat coreservicesd crasht. Nieuwe dingen opstarten zonder dat die daemon draait, lukt niet. Die daemon moet normaal gezien automatisch heropstarten, maar: als hij heropstart, lijkt het erop dat zijn versioning verkeerd staat, en dus dat launch services er niet meer mee willen spreken. Geen coreservicesd wil zeggen dat launch services failt, met de boodschap kLSUnknownErr, “An unknown error has occurred”, nummer -10810.

Oh, kijk in de support thread bij Apple en op internet, en de dingen die ze u proberen wijsmaken, ’t is een schone zaak om zien. Ze hebben mij al vanalles gezegd, van upgraden (niet nodig) tot alles herinstalleren (zót) tot allerlei dingen wissen tot al mijn harddisken (ja, ook die aan mijn PC hangen) herformatteren.

Maar het is dus een fout bij Apple, en Apple slaagt er al een tijd niet in om het op te lossen. (Ik kan me niet inbeelden dat er heel veel mensen zijn die een externe hardisk of een network share mounten, die dit probleem nog niét hebben meegemaakt — mocht het Windows zijn, het kot was te klein.)

Deze is dan maar naar support vertrokken. In de hoop dat een zoveelste gelijkaardige brief misschien wel iéts doet bewegen.

Dear Apple,

I have Snow Leopard installed on my MacBook. The Finder randomly crashes / freezes. It seems to be related to when external drives and/or smb network shares are connected. It occurs randomly and inconsistently. Sometimes it will happen when waking from sleep (but not always). Sometimes it will happen when attempting to save a file (but not always). Sometimes it will happen when I’m reading a file (but not always).

When it happens, I cannot relaunch the Finder. I get the message

The application Finder.app can’t be opened.
-10810

Other programs I have opened may or may not work at this time. But when the Finder “freezes” I cannot save any open work. It seems as if there may be an issue with any program that needs to use the Finder’s ability to manage data in directories.

The only solution is to do a hard shut down (holding the power button), but this is obviously not an acceptable solution for me.

I have tried installing Snow Leopard from scratch, and I have done a number of reinstalls, updated all my software – and this did not seem to remedy anything even when no additional 3rd party software is installed.

There is a thread in the Apple Discussions forum which has almost 120,000 views, so it is obviously an INHERENT problem with Snow Leopard.

Please contact me immediately. I would like to make Apple aware of this problem. And I would like to know what can be done or is being done to address this problem.

Sincerely,

Michel Vuijlsteke

Zucht.

Ik mis jullie

donderdag 8 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Mijn hart bloedt elke minuut dat ik er maar drie zie rondlopen in plaats van vier, er gaat geen uur voorbij of ik vraag mij of er toch maar niets verkeerd zou gaan, ik loop al dagen te hopen dat er een teken van leven komt van Zelie op scoutskamp.

En dan blijkt dat ze gewoon een brief had gestuurd. Met de post. How quaint.

zelie op reis

Overmorgen is ze terug.

Zotcool. Keivet.

links for 2010-07-08

vrijdag 9 juli 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Oprah hates the handicapped

vrijdag 9 juli 2010 in Internet. Permanente link | Eén reactie

’t Is wel erg: Oprah heeft gewoon de stemming vervalst. Zach heeft niet gewonnen, erger nog: hij heeft miljoenen stemmen minder nu dan hij had vorige week.

Discriminatie zeg ik u! Oprah is niet voor de gehandicapte medemens.

(ter herinnering –)

Krakers

zaterdag 10 juli 2010 in Echt gebeurd. Permanente link | 9 reacties

In de reeks dingen die ik me nooit had gedacht te horen zeggen: we hebben krakers in ons huis!

Nee serieus: mijn nonkel en mijn broer en ik hebben een huis geërfd, en daar zitten nu krakers in. Voor zover ik weet, houden ze het fatsoenlijk — geen vandalenstreken, in tegendeel zelfs — maar toch: het doet maar raar, dat er zomaar mensen hun intrek nemen in uw eigendom.

Er zaten huurders in, en zo ongeveer het momént dat die huurders er uit trokken en nog voor er wat dan ook anders kon gebeuren, waren de ingangen afgesloten, zat er plots een nieuw slot op de deur, was een stuk van de tuin opgegraven en tot moestuin omgetoverd, en, euh, was dat dat.

moestuin

Proces verbaal van laten maken natuurlijk, maar met dingen als de kraakhandleiding is het praktisch onmogelijk om er als eigenaar wat dan ook aan te doen.

Tsss.

links for 2010-07-10

zondag 11 juli 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Bleh

zondag 11 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

En dat is alles.

Of nee: bleh op veel vlakken.

Bleh.

Van testen en werk

maandag 12 juli 2010 in Werk. Permanente link | Geen reacties

En geeft dit u voldoende informatie om een goede keuze te maken? Wat denkt u te vinden als u deze link volgt? Was dit wat u ervan verwachtte? Waarom niet? Wat had u wel verwacht? En wat gaat er volgens u nu gebeuren?

Serieus: zes mensen op een rij ge-user-test vandaag, op het einde van de dag wist ik bijna niet meer wie ik wat al gevraagd had. Ja, er is wel een protocol, maar het is niet zo’n test die lineair te voeren is volgens een vast stramien. ’t Is zo’n test van doe maar aan, en we zien wel in welke volgorde we de dingen doen, ’t belangrijke is dat we op het einde van de test alles gezien hebben.

Vandaag zes in het Nederlands, morgen zes in het Frans.

En dan nog twee keer een halve vergaderen, en dan twee dagen in Gent werken, en dan twee weken thuis zijn, en dan twee dagen in Straatsburg werken of all places. Twee dagen om te beginnen, maar mogelijk voor toch wel eventjes telkens twee dagen per week.

Kan ik zeggen dat ik daar heel erg hard naar uitkijk? Euh nee, niet echt. Maar hey, werk is werk is werk.

links for 2010-07-12

dinsdag 13 juli 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

The Old Spice Man Responds To The Internet

dinsdag 13 juli 2010 in Internet. Permanente link | 4 reacties

Awesome.

Dear friends,

It’s me… the man your man could smell like. For one day only, I’ll be fielding questions, comments and anything else you can think of. Post your questions, comments or whatever else you’d like to see on the interwebs here or send them to @OldSpice on Twitter and I’ll respond to the comments that get the most up votes with a YouTube video. Then, look for my incredibly manly and witty and amazing responses on http://twitter.com/OldSpice

Sincerestly, The Old Spice Man

For Squidboots: http://www.youtube.com/watch?v=kFvryuQZb5U

For chmown: http://www.youtube.com/watch?v=PvCFVhUHhHA

For porknog: http://www.youtube.com/watch?v=ncg236DXGeg

For desimusxvii: http://www.youtube.com/watch?v=d39XO_AULbE

For robotjox: http://www.youtube.com/watch?v=Ly_8-TcubpU

For losimagic: http://www.youtube.com/watch?v=oaME8FQYxB8

For ojai: http://www.youtube.com/watch?v=zI3VohWMW1Q

Yes.

links for 2010-07-13

woensdag 14 juli 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • A quick introduction to playing Original D&D or Swords & Wizardry (the 0e retro-clone). This booklet is designed for the modern-style gamer who's planning on taking the old-style rules for a trial run — because open-ended rules like 0e are USED very differently than rules are used in modern systems.

Videodingesgoesting

woensdag 14 juli 2010 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Het zijn van die filmpjes als dit dit mij goesting doen krijgen om nog eens AfterEffects en gelijkaardige boven te halen:

links for 2010-07-14

donderdag 15 juli 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

 • Adolph Hitler was not a lover of mayonnaise, which is really quite surprising considering mayonnaise is white and far superior to all other condiments. During World War II, Georges Mora [born Gunter Morawski in Leipzig in 1913] and French mime artist Marcel Marceau were refugee smugglers with the French Resistance. Mora observed German soldiers would never search sandwiches with mayonnaise for fear it would stain their uniforms. (Hitler was a bit of a Nazi when it came to uniforms.
 • This made my day. ’t Is niet elke dag dat je zo’n goed uitgevoerde troll ziet.
  (tags: reddit family)

Belastingen

donderdag 15 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Juicht de klokke! Bimbamt den meiboom! Hijst den blauwvoet! Haalt de gouden garve!

Ik kan me in mijn hele leven maar één of twee belastingsbrieven herinneren ingevuld te hebben, maar vandaag heb ik voor het eerst in ja-háren mijn belastingen ook echt ingevuld. Op tijd ingevuld, zelfs!

Met dinges, Taxon Web: de taxonomist in mij was content.

belastingen

De interfacemens in mij was een eind minder content, bij de verschillende wizards die rare dingen deden bijvoorbeeld, of bij de onduidelijke layout bij tijden, en vooral dan toen ik voor de tweede keer alles mocht invullen omdat alles plots bleek weg te zijn, maar kom. Details. Bygones.

‘t Is ook wel confronterend, zo met de neus in de cijfers zitten. Blijkt dat mijn terugbetaalde kost voor het openbaar vervoer neerkomt op een brutomaandloon. Of dat al die keren dat ik geen nee durfde te zeggen tegen de mensen op straat en dat ik dus ondertussen aan Green Amnesty Handicap Unicef International Peace en watnog ongeveer een half maandloon geef op jaarbasis — ‘t is te zeggen, dat is het bedrag dat ik krijg als ik alle certificaten die ik nog vind bij elkaar optel. En dat ik al vergeten was hoeveel ik gaf aan een kindje in Nepal. Dat wij twee leningen lopen hebben, waarvan zelfs de nieuwste nog in Belgische Frank uitgedrukt werd.

Enfin bon. Ik moet geld terugkrijgen, zei Taxon Web mij, en daar ben ik natuurlijk content mee, ha!

Vanaf dit jaar, denk ik, doe ik het elk jaar. Euh. Doe ik het elk jaar zoals nu: met Sandra naast mij die weet waar de papieren en de facturen en de bewijzen liggen..

links for 2010-07-15

vrijdag 16 juli 2010 in Links. Permanente link | Eén reactie

Gentse “Feesten”

zaterdag 17 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Kent ge dat, dat ge ergens enorm goesting in hebt, en er helemaal naar uitkijkt, en dan is het nog niet eens begonnen of het is al verpest?

Wel: hallo Gentse Feesten 2010.

We komen terug van de première van een musical van Kamer 58, het is na middernacht, en als we uit de auto stappen is het zover: een volle dag vóór de eerste Gentse Feestennacht klinken er technodreunen en bassen en van dat onderhuids bijna subsonisch rytmisch gestamp waarvan een mens zijn maag omkeert. Van waar het precies komt? Ondefinieerbaar: zoals wel vaker met dat soort geluid, kan het even goed van de zolder van de buren komen als van vijfhonderd meter verder.

Ik hoop voor het moment heel erg hard dat het een bende zatlappen is van wat verder in de straat, want als het dit wordt de rest van de Feesten, dan zijn ze bij de Stad nog niet klaar met de Centrumbewoners. Wij léven hier hé mensen.

De fucking Hollanders en aanverwanten die het nodig vinden om elke nacht lallend tegen onze gevel te hangen pissen, die neem ik er –met tegenzin– bij, net zoals de klote-hippies en anarchisten-of-hoe-noemen-ze-zich-dit-seizoen-ook-alweer die het nodig vinden om hun djembé te roderen ELKE GODVERDOMDE MORGEN tussen 4u en 7u. Dat zijn individuele mensen die klote-vervelend zijn, maar waar nu eenmaal niets aan te doen is.

Nee: wat tegensteekt, is de Stad zelf. Die elk jaar weer méér toelaat, en het elk jaar weer later laat worden. Willens en wetens. En kom niet al met “we doen ons uiterste best”: neen, ge doet niet uw uiterste best. Allemaal goed en wel voor de omgeving van vermoed ik het Sint-Pietersplein of zo, maar het Baudelopark is ook dit jaar weer de plaats waar de zatlappen het laatste deel van de nacht en het begin van de ochtend “mogen” doorbrengen.

En er is dit jaar weer een extra podium, blijkbaar.

Gnnnn.

links for 2010-07-16

zaterdag 17 juli 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Drukdruk

zondag 18 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Op twee avonden tijd twee voorstellingen gezien, twee fotoreportagereeksdinges gedaan, en ondertussen zijn de Gentse Feesten ook op Gentblogt begonnen.

Dit was vrijdag: Anna, de musical. Meer info op Gentblogt:

En dan de openingsstoet van de Gentse Feesten:

Nog negen dagen!

Ooggetuigen

zondag 18 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ooggetuigen zijn wijs. Ahmed ibn Fadlan werd in 921 van Bagdad naar ergens in het midden van het latere Rusland gestuurd, bij de Volga-Bulgaren. En de mens schreef wat hij zag.

Machtig! Hij schrijft over mensen die hij de Rūs of Rūsiyyah noemt: dat ze er fantastisch uitzien, maar ook dat het viezeriken zijn die alleen hun gezicht wassen, en dan nog met een teil water waar iedereen in spekelt en zijn neus snuit.

Het klinkt fantastisch: zo’n mens die uit zo ongeveer de meest beschaafde plaats ter wereld naar Hol Van Pluto, Land Der Vikings trekt – en dan beschrijft hij een begrafenis van een hoofdman. Wohow!

When that man whom I mentioned earlier died, they said to his slave-girls, “Who will die with him?” and one of them said, “I shall.” So they placed two slave-girls in charge of her to take care of her and accompany her wherever she went, even to the point of occasionally washing her feet with their own hands. […]

When they came to his grave, they removed the soil from the wood and then removed the wood, exhuming him <still dressed> in the izār in which he had died. I could see that he had turned black because of the coldness of the ground. They had also placed alcohol, fruit and a pandora beside him in the grave, all of which they took out. Surprisingly, he had not begun to stink and only his colour had deteriorated. They clothed him in trousers, leggings, boots, a qurṭaq, and a silk caftan with golden buttons, and placed a silk qalansuwwah <fringed> with sable on his head.

They carried him inside the pavilion on the ship and laid him to rest on the quilt, propping him with cushions. Then they brought alcohol, fruit and herbs and placed them beside him. Next they brought bread, meat and onions, which they cast in front of him, a dog, which they cut in two and which they threw onto the ship, and all of his weaponry, which they placed beside him. They then brought two mounts, made them gallop until they began to sweat, cut them up into pieces and threw the flesh onto the ship. They next fetched two cows, which they also cut up into pieces and threw on board, and a cock and a hen, which they slaughtered and cast onto it.

 Meanwhile, the slave-girl who wished to be killed was coming and going, entering one pavilion after another. The owner of the pavilion would have intercourse with her and say to her, “Tell your master that I have done this purely out of love for you.”

Euh neen, het loopt niet goed af voor dat meisje.

Lees meer alhier, en geniet van de ene helft van inspiratie voor Michael Crichton’s Eaters of the Dead, dat dan weer het boek is waar The 13th Warrior op gebaseerd is.  De andere helft van de inspiratie was, natuurlijk, Beowulf.

Bevallingen

maandag 19 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Tss, vrouwen en hun gedoe over bevallingen altijd… ze mogen content zijn dat ze geen kiwi’s zijn.

Als zo’n kiwi (de vogel, niet het fruit, welteverstaan) met een ei zit, ziet dat er zo uit, namelijk:

404919019exjynl_ph1

Oh here dat veugelken!

49a9473927434253b45b

Oh ja, en geen vermelding van kiwi’s zou volledig zijn zonder deze, natuurlijk:

Oh here dat veugelken!

E-sales

dinsdag 20 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 12 reacties

In het kader van de besparingen zijn we ons dienstenpakket bij Telenet wat aan het verzamelen en verschuiven (smerigheid trouwens dat nieuwe klanten alsmaar dingen krijgen en klanten van het eerste uur nooit niets, maar bon).

Er was een afspraak vastgelegd op 23 juli. Ik kreeg daarnet een telefoon: een sympathieke juffrouw die zei dat ze mij bedankte voor mijn bestelling, maar dat de shake die ik wou zoveel succes had dat ze hem niet meer konden verkopen. Dat ik er wel een andere zou kunnen krijgen eventueel.

Mhu?

Ik begreep het niet goed: internet is internet is internet, dacht ik. Afijn: een minuutje later bleek dat het toch geen probleem was, en dat ik zou kunnen krijgen wat ik wou krijgen. En om dan ook meteen te bevestigen dat er in de loop van 23 juli iemand zou langskomen. Of dat een probleem was? Euh nee, anders zou ik niet gevraagd hebben dat er iemand op de 23ste zou langskomen, misschien?

Dankuwel meneer! Tot ziens!

Dertig seconden later: telefoon van dezelfde mevrouw. Of het eventueel zou passen op 27 juli?

Ik heb gezegd dat het geen probleem was. Maar alleen omdat het zo’n sympathieke stem was.

Jongens toch, Telenet.

Niet zo echt van goeie wil

dinsdag 20 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Niet dat het een grote verrassing is, maar het is toch maar confronterend dat de toen-eerste minister van Israël het in zoveel woorden toegeeft dat hij nooit van plan was om zich aan de akkoorden van Oslo te houden.

En meer nog, dat hij precies zegt hoe hij ze gesaboteerd heeft, en hoe hij er trots op is dat hij het gedaan heeft.

Het begint pas echt vanaf minuut drie ongeveer.

How sad is this?

dinsdag 20 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Het is nog maar juist vakantie, en ik krijg al een paar dagen aanvallen van zwarte depressie en paniek als ik eraan denk dat de vakantie binnen anderhalve week over is. En dat ik niets zal gedaan hebben van al de tienduizend dingen die ik wou doen als het vakantie was en waar ik al een heel jaar naar aan het uitkijken was.

Het heeft er ook wel mee te maken dat ik gepland had ouderschapsverlof te nemen maar dat dat er uiteindelijk niet van gekomen is, maar toch: fuck, maat, wat voor triestige mens ben ik niet?

Pas op, versta mij niet verkeerd: wat ik doe van werk benadert het werk dat ik zou doen als ik zou mogen kiezen wat ik zou doen, en ik heb niet anders dan fijne collega’s en zo, maar toch. Mijn carrièreplanning is samen te vatten als “hopen dat ik zo snel mogelijk op pensioen kan”.

Dringend lotto beginnen spelen, vrees ik.

Legend of Korra

woensdag 21 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Whoa. Er komt een vervolg op Avatar: The Last Airbender!

“The Legend of Korra takes place 70 years after the events of ‘Avatar: The Last Airbender’ and follows the adventures of the Avatar after Aang – a passionate, rebellious, and fearless teenaged girl from the Southern Water Tribe named Korra.”

Korra’s quest eventually leads her to Republic City – the epicenter of the world of “Avatar.” A metropolis powered by steampunk-type technology, the city is inhabited by people from all nations. Korra finds that Republic City suffers from rampant crime and is also dealing with an anti-bender revolt. Korra is tutored by Aang’s son, Tenzin, is the ways of airbending. [via]

Is het te laat om iedereen af te raden om naar de film te gaan kijken, en in de plaats de tekenfilmserie nog eens helemaal te bekijken?

Tethering

donderdag 22 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 11 reacties

Ghu. Kom het tegen. Ik wou Bluetoof aanzetten op de telefoon, en toen zat ik in de netwerksettings, en daar zag ik plots deze staan:

tet0003

Mhu? Internet tethering? Dat ik met mijn telefoon op zo’n 3G-ding zit en dat mijn computer daar dan ook op kan zitten?

Naartoe gegaan en aangezet:

tet0004 tet0005

En dan op de computer de telefoon gezocht en gevonden:

tet7

tet4

tet6

…en toen kon ik op het internet op de telefoon. Niet dat ik omver val van orgasmatisch contentement – ik kon dat helemaal pijnloos met mijn vorige telefoon, vier jaar geleden ook al, en die zetten zelfs een wifi-hotspot op zodat ik kon delen met andere mensen, maar toch.

‘t Is magisch. Als Steve Jobs in de zaal was, had hij het als de tweede komst van Christus omschreven.

Toch raar, vind ik, dat ik er precies nergens iets over gehoord of gelezen had. ‘t Kan zijn dat ik er ergens over gelezen had, natuurlijk.

Dr. Who

vrijdag 23 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Toch wel ergens daar helemaal eenzaam bovenaan de lijst van de allerbeste televisieseriethemtunes ooit: Dr. Who, in (bijna) al zijn incarnaties.

Oh, en natuurlijk, Bill Bailey’s Belgian Jazz-versie, Docteur Qui:

Comedy, punt

zaterdag 24 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Vanavond naar comedy gaan kijken.

Een fles water over mijn hoofd uitgegoten door een extreemrechtse mens. Niet durven zeggen dat Connemara in Galway in IERLAND ligt, niet in Schotland.

En na het optreden zo rap mogelijk naar huis gegaan: mijn Gentse Feesten zitten erop, voor dit jaar.

Meer op Gentblogt, van zodra ik de moed bijeen kan schrapen om er een artikel over te schrijven. Misschien eerst nog wat The Wire kijken.

Hurricane no more

zondag 25 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Bleh. Ik ben er helemaal van aangedaan: RIP Alex Higgins.

Alex Higgins

Zoals ze in het Engels zeggen – this one hit a little too close to home. Shit, shit, shit.

Specialist aan het werk

maandag 26 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Een deur zonder kader errond en zonder handvat is geen deur maar gewoon een stuk muur. Een link in het zwart en zonder lijn eronder is geen link maar gewoon een stuk tekst.

En nee, het telt niet dat de deur opengaat als er op een speciale manier op geduwd wordt, of dat de link schuingedrukt komt te staan als er met de muis overgegaan wordt.

Affordances, noemen we dat onder specialisten.

Het is hetzelfde met thumbnails: geen mens die op kleine beeldjes klikt om grotere beelden te zien als er geen aanduiding is dat er iets te zien zal zijn. Iets gelijk een vergrootglas, bijvoorbeeld.

En toch doe ik het al jaren op mijn eigen weblog, en, erger, doen we het al jaren op Gentblogt: gewoon kleine beeldjes zetten en dan “hopen” dat “de mensen” wel zullen klikken als ze meer willen zien.

Wat ze natuurlijk overweldigend niét doen.

Ik had op Gentblogt in het begin van de week al een lightbox-dinges aangezet, dat je op een beeld klikt en dan met de pijltjestoetsen of door op het beeld te klikken naar andere beelden in een reeks kan gaan: zie bijvoorbeeld alhier.

Maar dat hielp niet met het weten dat een de beelden die er staan maar kleinere versies zijn van grotere beelden. En dus heb ik er vanavond op Gentblogt dan maar een vergrootglas bijgezet. Na, gelijk, vijf jaar of zo. ‘t Werd eens tijd.

Hoe? Geprutst, natuurlijk — weinig zo gevaarlijk als iemand die er een beetje van afweet, net genoeg om vieze dingen te maken.

De parameters: het moet werken zonder aanpassingen aan de manier waarop we de dingen nu al doen, het moet werken met al wat er nu al op staat, het moet transparant zijn, en het moet in allerlei browsers werken, of toch min of meer. Met andere woorden: geen extra html, geen aanpassingen aan de thumbnails.

Mijn gedachtengang:

(1) Ik werk liever met jquery, maar voor die lightbox en voor WordPress in het algemeen wordt er al Prototype gebruikt, dus ‘t zal daarmee te doen zijn.

(2) Alle dingen die doorlinken naar een afbeelding, daar moet een vergrootglas op komen.

(3) Ik zal dan maar een <span> toevoegen zeker na het <img> in de <a>’s met href die beelden bevatten zeker? En in die <span> dan een doorschijnend achtegrondbeeld zetten en bovenop de thumbnail zetten zeker?

Zo gezegd, zo gedaan. Alle <a>’s die linken naar beelden, dat krijg ik met

$$("a[href$=jpg]", "a[href$=jpeg]", "a[href$=png]", "a[href$=gif]")

en dan smijt ik daar een <span> achter als volgt

$$("a[href$=jpg]", "a[href$=jpeg]", "a[href$=png]", "a[href$=gif]").each(function(lnk) { lnk.insert('<span class="mag">[+]</span>') });

Dus waar er

<a href="http://website.com"><img src="tralala.jpg" /></a>

stond, blijft dat er gewoon staan, maar waar er

<a href="tralala.jpg"><img src="tralala_sm.jpg" /></a>

stond, wordt dat

<a href="tralala.jpg"><img src="tralala_sm.jpg" /><span> class="mag">[+]</span></a>

Sweet. (Is dat de beste manier om het te doen? Ik-heb-er-geen-flauw-idee-van. Ik doe maar iets.

Volgende stap: een vergrootglas maken. Illustrator, een cirkel, een lijn, lijn copiëren, lijn 90° draaien, lijn nog eens copiëren. Cirkel en eerste twee lijnen allemaal met elkaar centreren, derde lijn 45° draaien en tegen de cirkel plakken, alles een lijndikte geven, een schaduw geven, exporteren als png, halfdoorschijnend maken, opnieuw exporteren als png, hey presto

mag2[1] mag[1]

De eerste versie is voor mousover, de tweede versie is voor normaal.

En dan wat css beprutsen om die span bovenop het beeld te krijgen. Vertrekkend van deze html, dus:

<a href="tralala.jpg"><img src="tralala_sm.jpg" /><span> class="mag">[+]</span></a>

Eerst van die span een blokje maken dat even groot is als het beeld, ‘t is te zeggen 31×31 pixels:

.mag {
    display: block;
    width: 31px;
    height: 31px;
}

Dan moet die tekst, [+], weg en moet die vervangen worden door het beeldje. Ik doe dat viesgaweg met

text-indent: –1000px
background: transparent url(
http://www.gentblogt.be/wp-content/themes/Gantoise2/images/mag.png);

Okay bon. Dan moet dat blokje onderaan rechts het beeld staan. Als ik de bovenliggende <a> een position: relative geef, kan ik de span een position: relative position: absolute geven ten opzichte van die <a>, en proper in de hoek zetten. Op het oog is dat 2 pixels links van de rechterrand van het beeld en 3 pixels van de onderkant. Dat wordt dan in totaal dit:

a[href$=jpg], a[href$=jpeg], a[href$=png], a[href$=gif] {
    position: relative;
}

.mag {
    display: block;
    width: 31px;
    height: 31px;
    position: absolute;
    right: 2px;
    bottom: 3px;
    background: transparent url(
http://www.gentblogt.be/wp-content/themes/Gantoise2/images/mag.png) bottom right;
    text-indent: -1000px
}

O ja, en om het een beetje properder te maken, een mousover-effectje:

a:hover .mag {
    background: transparent url(
http://www.gentblogt.be/wp-content/themes/Gantoise2/images/mag2.png) bottom right;
}

Oh zeker, ‘t is niet efficiënt en watnog. Maar het werkt wel, voorlopig. Denk ik. In een groot aantal gevallen. Lang niet overal, natuurlijk.

Zo ben ik ruim een uur bezig geweest om er een paar vuiligheden uit te krijgen. Als het <img> in de <a> al een float: right had, bijvoorbeeld, dan bleef het vergrootglas in de linkermarge staan. Oplossing redelijk simpel: parent van images met float-right ook float: right geven. Vies? You betcha.

(En dan drie kwartier verliezen met zoeken waarom het in Chrome wel en in Firefox niet werkt. En dan beseffen dat in Firefox ik nit ingelogd ben, en ik dus een versie van de pagina uit de cache te zien krijg.  En dan stilletjes vloeken.)

Of nog: dat ik stomgaweg vergeten was om alles pas na onLoad te doen – oplossing: alle Prototype-)code in een

Event.observe(window, 'load', function() { });

zetten.

Heeft iedereen dat, denk ik dan soms, zo het gevoel de helft van de tijd aan het improviseren te zijn?

Urgh. Ik zou zó graag willen kunnen zeggen “hey, zó wil ik het. make it happen.”

SC2

dinsdag 27 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

sc01 sc00sc02  sc03 sc01bsc04 sc05 sc05b  sc10  sc10a sc11

sc11a sc12

sc12aaa

sc12ab

sc12b

*
*     *

 sc13

sc13b

Make it so

dinsdag 27 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

In diezelfde context als toen ik zei dat ik heel erg graag zou hebben dat ik gewoon zou kunnen zeggen “make it so”: ik heb de volgende toepassing nodig.

 1. Drag & drop een willekeurig aantal afbeeldingen naar een venster.
 2. Toon die afbeeldingen in groepjes van telkens twee met een lijn tussen de groepen. Laat mij de beelden verslepen van groep naar groep (en eventueel groepen bijmaken)
 3. Als ik op een knop duw (of eventueel on the fly): maak een thumbnail voor elk beeld, zodat alle groepen even breed zijn
 4. Als ik op nog een knop duw: upload afbeeldingen en thumbnails naar een ftp-server.

Een hapsnelklaar minofmeer idee van stap 2 staat alhier. Geef bv. "20100723" en "comedy" en "11" en "Comedy" in en duw dan op "allez ju" om te zien wat en hoe.

Wat er moet gebeuren is zo enorm klaar en duidelijk, en voor het gemak lijkt het mij het simpelste om dat met een kleine AIR-toepassing te doen, kwestie van crossbrowserheid.

Blergh. ‘t Is alleen dat ik dat al een eeuw niet meer gedaan heb, en dat ik eigenlijk hoegenaamd geen goesting heb om eraan te beginnen.

Zucht.

Indigestie

woensdag 28 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Teveel artikels online gezet de laatste twee weken.

Te weinig tijd gehad.

Geen vakantie gehad.

En de vakantie is bijna gedaan.

Fuck.

Freaky Evian reclamespot

donderdag 29 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Koppen XL over begot de making of van die vieze reclamespot met die plastieken computerbabypoppen waar ze echte hoofden opgeplakt hebben.

Geen probleem met die spot, eigenlijk: ze doen maar, natuurlijk, en het is een idee zoals een ander.

Nee, ik kreeg het schurft van die klanten. Ik heb al veel klanten meegemaakt, in binnen- en buitenland, maar een mens wéét dat het fout gaat als er misschien wel twintig Fransmans rond een tafel zitten en dat ze op dat eigenste ogenblik numeteen een oordeel moeten vellen over iets.

In dergelijke situaties: you can’t win — you can’t even break even. Dan begint er één te zeggen “mjaaaaaaa”, en voor de tafel half om is, zijn ze elkaar aan het overbieden met “opinies” waar ze eigenlijk helemaal niet in geloven, gewoon om luidop te ventileren dat ze een opinie hebben, ge weet nooit waar het goed voor zou kunnen zijn.

Oh, hatelijke situaties.

Wel akelig trouwens dat er op de VRT zo’n schaamteloze reclamefilm voor een reclamefilm komt, kritiekloos en alles.

Uit

vrijdag 30 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik zit op een terras. Waar gaan we dat schrijven?

RSI

zaterdag 31 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Kom dat nu in nu in ‘s hemelsnaam tegen: ik heb iets RSI-achtigs in mijn hand.

Dat was geleden van, euh, 1986, toen ik dagen en weken aan een stuk met een muis aan het tekenen was in Degas Elite op mijn Atari, en dat ik in de muis van mijn hand de één of andere tendinitis had. Opgezwollen, rood en blauw, hand onbruikbaar, arm verdoofd, the works.

Ik heb in de jaren tussen dan en nu geen dag niet aan een computer gezeten, denk ik, en de meest stomme fouten begaan: slechte houding, uren en dagen aan een stuk onnatuurlijke bewegingen doen – beelden bewerken met een muis, dat soort dingen.

En niets: geen een probleem aan mijn handen of vingers of armen.

Maar nu dus wel, en geen idee waarom. Nu is het, of all places, in de pees van mijn rechterpink: begonnen als een soort blauwe plekachtig gevoel, en ondertussen al een helemaal ongevoelige pink en pijnscheuten in mijn pols en alles.

Yo hoho.

Ik gebruik mijn pink voor rechtershift en enter, dus eigenlijk al met al niet zo enorm veel. En op mijn muis doet hij eigenlijk niets.

Een tijdje het zeer rustigaan doen, denk ik. En zien wat er gebeurt: die keer in 1986 is het ook vanzelf overgegaan.

Obviously

zaterdag 31 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

We have a rapist. Origineel:

Op muziek:

De kinders

zaterdag 31 juli 2010 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Die keer dat ze in de tuin aan tafel zaten:

Aan tafel

IJs aan het eten

Aan tafel

Aan tafel

Die keer dat Anna al haar beesten en poppen aan de kant gelegd had en in haar prinsessenkleed op haar bed lag:

Die keer dat Anna haar poppen en dingen had opgeruimd

Die keer dat Zelie de koer aan het volkrijten was:

Krijten oip de koer

…en dat Anna en Jan op de telefoon aan het spelen waren:

Angry Birds aan het spelen

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338