Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Een iets oudere internetmens

Daarjuist was ik even aan het pauzeren van het teksten schrijven, in de ligzetel in de zon, met Steely Dan op de achtergrond en koude drank bij de hand.

Anna had haar prinsessenhoed — verschoning, haar jonkvrouwenhoed — op. Ze liep over en weer met haar kruiwagen met een knuffelolifant erin. Nephthys was de helft van de tijd aan het rondkronkelen van contentement omdat het warm is en ze gestreeld werd, en de andere helft van de tijd op vlinders aan het jagen.

Steely Dan speelde op de Sonos, de draagbare muziekbak. Die doet automatisch ook een heads up naar Last.fm — vandaar trouwens dat er tegenwoordig zoveel K3 op staat: de kinderen gebruiken die Sonos ook nogal wat, en als hij niet op de radio staat, zetten ze hem wel eens op De Nieuwe Snaar of K3.

Last.fm, dat hangt er een beetje van af of het werkt of niet. Ik heb een hele tijd naar muziek geluisterd dat er helemaal niets op Last.fm van verscheen omdat ik geen plugin had geïnstalleerd in mijn muziekspeler, en nu nog is het meestal dat hij niet onthoudt waar ik naar luister op mijn telefoon.

Maar als het werkt, is het wel fijn. Dan kan ik naar muziek luisteren wanneer ik wil en waar ik wil — last.fm werkt mits een niet eens zo moeilijke kunstgreep ook op mijn telefoon en ook op die Sonos.

Sonos Lst.fm

Ik heb een tijd geleden al beslist om te betalen voor Last.fm. Ik weet niet meer precies hoeveel het was, maar het is zijn geld waard. Niet dat ik het dagelijks gebruik of zo, maar als ik het doe, ben ik er wel heel erg tevreden van.

Ik vroeg me plots af hoe lang ik daar eigenlijk al lid van was, want het leek alsof het een eeuwigheid was. Ik dacht, ik ga eens kijken bij Last.fm hoe het er daar tegenwoordig nog uitziet. Ongeveer hetzelfde als vroeger, dus. Nog altijd “paint it black” en “simply red” als kleurenkeuzes, bijvoorbeeld.

Onder mijn naam staat hoe lang ik al op Last.fm zit: sinds 5 oktober 2004.

last.fm home

Op 5 oktober 2004 had ik het over Fafblog, over het Vlaams Blok en over de Beach Boys.

En dat deed me eraan denken: hoe zou het zitten met zo van die andere internetdingen?

 • Eerste website: dat was een site ergens in Amerika, op een plaats waar toen gratis een pagina kon aangemaakt worden. In, ik weet het niet precies, 1994? Ook ergens rond die periode had ik een pagina op http://eduserv.rug.ac.be/~mvuijlst.
 • zog.org: sinds, euh, 1995, denk ik. De huidige DNS-record dateert van 22 juni 1997, maar da’s omdat ik toen van Network Solutions naar iemand anders overgestapt ben. Dat ging toen nog met faxen, denk ik.
 • Amazon: de oudste bestelling die ik kan terugvinden, is er eentje van 7 november 1996, waar ik Edgar A. Poe: Mournful and Never-Ending Rembrance van Kenneth Silverman bestelde, alsmede Eadweard Muybridge’s Complete Human and Animal Locomotion — maar dat was zéker niet mijn allereerste bestelling.
 • Blogger: sinds 7 februari 2002, maar dat is niet echt waar, want ik had een blogger-dinges vóór diegene die er nu op staat. Daar stonden allemaal privédingen op, en die is gewist/verloren geraakt.
 • Easynews: sinds 18 november 2002, toen er ruzie was tussen Hershel Shanks and Israel Finkelstein.
 • Flickr: account sinds 29 maart 2004 (Peter Ustinov was overleden, en zagerijen over mijn rug en dingen, heb ik ondertussen min of meer afgeleerd), pro account sinds 8 oktober 2004 (foto’s van beesten, en opnieuw iets over het Vlaams Blok).
 • GMail: sinds 23 mei 2004 (toen ik een Linuxserver aan het installeren was in de dagen voor het gebruiksvriendelijk was, en ik mij een beetje nijdig maakte over politici in het algemeen en Leterme in het specifiek)
 • Wikipedia: een eigen account aangemaakt op 31 mei 2004, toen ik al een paar dagen CD’s aan het rippen was (al heb ik vóór (en na) die dag uiteraard ook wel redelijk wat anoniem geëditeerd op Wikipedia)
 • Delicious: sinds 12 november 2004 (de dag dat ik mijn werk na tien jaar definitief vaarwel zei).
 • LinkedIn: sinds 23 december 2004, toen ik bijna de hele dag zonder netwerk of computer had gezeten.
 • Librarything: sinds 9 november 2005, toen ik een Darth Vader Hello Kitty maakte en toonde hoe dat ging
 • Twitter: sinds 26 november 2006 (toen ik Pierre Perret — o zo schoon — oplegde, en Hutsepot gemaakt had — o zo lekker).
 • Facebook: ik weet het niet, maar in ieder geval láng voor 25 juni 2007, toen ik Graham ontdekte op Facebook en Titan Quest uitgespeeld had. Ik ben al zó lang bij Facebook dat het nog met een @telenet.be-adres was. Dat wil zeggen dat ik me geregistreerd heb in 2004, toen ik mijn GMail nog niet fulltime gebruikte. Ik herinner me in ieder geval dat er een loginformulier was waarop het lijstje van de universiteiten waar TheFacebook voor bestond. Mijn account is actief geworden jaren later, toen Facebook open werd voor iedereen. De oudste statusupdate die er nog in staat, trouwens, is “Michel is aan het werken bij Fortis in de Astrotoren”, en dateert van 9 oktober 2008, toen ik met Eurema’s Dam in mijn hoofd zat.

Gho, ik word een oude mens op het internet.

6 reacties

 1. Ik zit even lang als u op Twitter. 2006 was mijn actiefste registratiejaar op het internet.

  En ik zie net 27 augustus 2004 voor GMail, dat begint ook al te tellen.

  Time flies.

 2. Ik ben compleet verslaafd aan last.fm. Ben een tijdje geleden subscriber geworden en heb nog nooit zoveel nieuwe muziek ontdekt en dingen bijgeleerd als het afgelopen anderhalf jaar! Zalig gewoon!!!

 3. Beste,

  Heb ik het goed begrepen en heeft u een manier om Last.FM te Streamen op uw sonos? Of is het alleen scrobbling?

  Mvg,

  Lars

 4. Streamen. Je registreert de Sonos met een UK-adres. 🙂

 5. Het gaat enòrm snel. Zo merkte ik onlangs dat ik al 8 jaar lid ben van deviantart.com; sinds 12 juni 2002.
  Yikes.

 6. Michel, je wordt misschien gewoon een oude mens in het algemeen? 😉

  Enne, nooit spijt van al die op het ‘net gespendeerde tijd?

Zeg uw gedacht

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑