Archief voor september 2010

 

Damn

woensdag 1 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Er is iemand in de familie overleden. We zagen elkaar niet elke maand, maar elke keer als we elkaar zagen, zeiden we dat we het meer moesten doen.

En dan kwamen er dingen tussen: het werk, het leven, hoe gaat dat. En nu is het te laat.

Ouder worden, dat wil ook zeggen: meer en meer alleen worden.

En dan kan ik mezelf wel zeggen dat we in de andere richting van de leeftijdspijl altijd maar minder alleen worden, maar nu is dat niet echt een troost.

Note to self: morgen en overmorgen iedereen extra goed vast pakken.

Studio 100

donderdag 2 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Als ze zo stoelendans doen met het verzamelde werk van K3 en Konsoorten: zou een school daar SABAM voor moeten betalen?

Information superhighway 2010

donderdag 2 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Vandaag op het werk een zeer fijne gewoonte opgedaan, denk ik wel zeker: die i van Apple, die is eigenlijk zó verouderd. Dat egoïsme, van ik-hier en ik-ginder, dat is zo erg jaren 1980.

Neen: de toekomst is cyber. Vervang dus gewoon overal waar er i staat de i met cyber, en de wereld wordt een heel stuk beter.

Neem nu die iTunes 10: wat een ellende. Grijs en grauw en verouderd:

Screen shot 2010-09-02 at 21.27.00.png

Maak het cyber! en het ziet er meteen veel beter uit:

Untitled-2_04.png

Alles wordt beter als het cyber is. Hoezee!

Untitled-3_03.png

Eten

vrijdag 3 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Het was vanavond eten en (ahem) drinken met het oudercomité van de school. Fijne mensen. Fijn eten. Fijne avond.

Er is serieus wat te zeggen voor het verenigingsleven.

Who knew!?

zaterdag 4 september 2010 in Food and Drink. Permanente link | Geen reacties

Wie zou het ooit bevroed hebben, dat Amaretto en Limoncello en Absinthe (niet van dat zoet bocht, van die echte) en vooral veel bosbessenvodka best uit een kleiner glas dan een gewoon keukenglas gedronken werd?

Ik niet in alle geval.

Maar hoort ge mij klagen?

Juist.

Project muziekopvoeding

zaterdag 4 september 2010 in Music. Permanente link | 5 reacties

De kinderen worden alsmaar ouder, en voor ik het weet kan ik ze niet meer verplichten om naar muziek te luisteren. Ik doe heel erg hard mijn best om ze te indoctrineren, maar ik merk dat ik meer mijn best ga moeten doen.

Iron Maiden en Black Sabbath, en AC/DC natuurlijk: beginnen bij de basics. Zelie moest toegeven dat Iron Maiden echt wel zeer goed was, en dat Ronnie James Dio écht wel machtig goed zingt. OK, onder lichte druk, en het kan zijn dat ze alleen jáááááaaaa zei omdat ze vreesde dat ik er anders niet mee zou ophouden, maar toch.

Aan Louis — vandaag trouwens begonnen aan de academie als animatietekenaar — is er vrees ik meer werk. Ik zette AC/DC op:

En zijn eerste reactie was schaterlachen. Ha, die meneer zingt gelijk dat hij helium heeft ingeademd!

Serieus. En dat is dan mijn zoon, of wat? Represailles zullen genomen worden. Op een moment dat hij het het minste verwacht.

Armut kennt viele Geschichten

zaterdag 4 september 2010 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Slik.

links for 2010-09-04

zondag 5 september 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Bananenalcohol

zondag 5 september 2010 in Food and Drink. Permanente link | 9 reacties

Ik weet nog niet wat het gaat worden, noch van consistentie noch van uitzicht noch van smaak, maar ik kijk er alvast naar uit.

Ingrediënten! Nu al: bananen, alcohol (94°, te kopen in de supermarkt), een vanillestok. Binnen een week: suiker en water.

Bananen, alcohol, suiker

Manier van werken! Bananen in schijfjes snijden, in een bokaal doen die degelijk afgesloten kan worden, en bedekken met alcohol. In mijn geval was dat 500 gram bananen en 500 ml alcohol.

Bananen in pot

Een vanilleboon in twee snijden en erbij doen, en dan een goede week laten macereren op een donkere plaats.

Klaar om een week te staan trekken

Het doel: een heldere likeurachtige substantie. Ik ben van plan om er elke dag eens aan te schudden, en dan na afloop het geheel te filteren. Misschien door een fijne zeef, misschien door een koffiefilter. Misschien plet ik de bananen wel eerst. Misschien ook niet.

Binnen een week doe ik dan een kilo suiker in een liter water, breng ik dat aan de kook tot het een lichte siroop is, en giet ik het nadat het afgekoeld is bij mijn gefilterde alcohol.

En dan in flessen gieten, nog een kleine week laten trekken, en dan in de koelkast of de diepvries.

Voorlichting

maandag 6 september 2010 in Kinderen. Permanente link | 14 reacties

Zozie: het jaar is nu ook officieel ingezet op school. We hebben vanavond de twee eerste voorlichtingen gehad: die van het zesde leerjaar (Zelie) en (het einde van) die van het derde kleuterklasje (Anna).

De derde kleuterklas, die hebben we ondertussen al vier keer meegemaakt, en het zal toch raar doen, nooit meer een kind bij juffrouw Lieve hebben. In het zesde leerjaar gaan ze op bosklas, en is het blijkbaar weer aan het omslaan, dat er misschien binnenkort weer gewoon écht geschiedenis en aardrijkskunde en biologie zal zijn in plaats van die ene pot nat die werkelijkheidsonderrichting of zo heet.

Oh, en zou er ook opnieuw iets veranderd zijn aan de zinsontleding, en wel in de zin dat er weer sprake zou zijn van ene lijdend voorwerp en een meewerkend voorwerp en zo, in de plaats van wat ze nu hebben (en sla me dood, ik weet niet wat het precies is).

Allez ju. Everything old is new again, dus.

links for 2010-09-06

dinsdag 7 september 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Tijdsband

dinsdag 7 september 2010 in Kinderen. Permanente link | 6 reacties

Grmbl. Zelie legde uit hoe ze de tijdsband doen in de geschiedenisles. Euh, werkelijksonderricht. Euh, wereldoriëntatie.

tot 800 voor Christus: oudste tijden
800 voor Christus tot 500 na Christus: de tijd van Grieken en Romeinen
500-1500: de tijd van burchten en steden
1500-1800: de tijd van vorsten en ontdekkingen
1800-1945: de tijd van de volkeren

A mixed bag, vind ik.

Okay, de term “oudste tijden”, tot daar aan toe — al snap ik niet wat er verkeerd is aan de term “prehistorie”. Maar “tot 800 voor Christus”? Waarom precies, als ik mag vragen? Omdat het het begin is van de Griekse stadstaten en van de Etrusken?

In mijn tijd was het “prehistorie”, de periode voor de geschreven geschiedenis. En was dat verschillend van plaats tot plaats in de wereld. En voor onze contreien, zo rond de Middellandse Zee, zou dat dan, oh, pakweg, Minos zijn of zo? De 37ste eeuw voor Christus of zo?

Akkoord dat het onze-contreien-centrisch is, maar 800-500, de tijd van Grieken en Romeinen? En de Etrusken dan? De Feniciërs? Carthago? Of, ik zeg maar iets, Egypte? En wie zegt dat de Romeinen er in 500 mee gekapt hebben? Byzantium heeft het toch nog duizend jaar langer uitgehouden? En was het niet dat ze het zelfs in het Westen niet echt door hadden dat het officieel gedaan was in 476?

In mijn tijd was dat de Oudheid, dacht ik. Van Kreta en Egypte over allerlei in Mesopotamië en Griekenland en Etrurië tot aan het officiële einde van het West-Romeinse Rijk.

En dan begonnen gewoon de Middeleeuwen. Die hier “de tijd van burchten en steden” heet. Euh ja. ’t Is een naam zoals een andere, maar het is niet alsof er zowel vóór 500 als ná 1500 geen burchten of steden waren, toch?

Over de volgende twee ben ik wel meer tevreden. In mijn tijd was dat Nieuwe Tijden en Nieuwste Tijden, en ik weet eigenlijk niet wanneer of wat. “Vorsten en ontdekkingen”, dat dekt wel de lading van toenemende centralisatie en Europese expansie tussen 1500 en 1800, en “de tijd van de volkeren” is een fijne voor het ontstaan van de natiestaat en de uitwassen daarvan tussen 1800 en 1945.

Het is al jaren dat ik het zo’n beetje vanop afstand volg, de dingen die ze op school doen. Het is het eerste jaar dat het — bij Zelie dus, in het zesde — in het vaarwater begint te komen van wat mij eigenlijk wel interesseert, en waar ik mee wil zijn, en waar we gaan kunnen over discussiëren.

Wij-hijs!

We leven in de toekomst, deel kweetniethoeveel

woensdag 8 september 2010 in Werk. Permanente link | 3 reacties

Vandaag anderhalf uur of zo met drie vergaderd over een strategie die we aan het in elkaar boksen zijn.

Kijk hier een schema in Illustrator, kijk daar een Powerpoint, oh wacht, ik had hier een scan van genomen wacht ik stuur hem door, oh nu ge ’t erover hebt, ik heb daar een PDF over, hierzo.

Over en weer schuiven, discussiëren, op elkaars scherm kijken, notities nemen, on the fly aanpassingen, doormailen, doorsturen, hopla hupla.

Met twee in Brussel en één in San Francisco.

Hoeveel we het ook doen, ik blijf dat magisch vinden.

links for 2010-09-08

donderdag 9 september 2010 in Links. Permanente link | 4 reacties

Skipping

donderdag 9 september 2010 in Music. Permanente link | Geen reacties

Ha, het geheugen is een raar ding.

Ik ontdek graag nieuwe muziek en nieuwe dingen, daar niet van, maar er is zo enorm veel goede oude muziek, en eigenlijk ook zoveel goede muziek die ik al ken en waar ik enorm van kan genieten om ze opnieuw te horen, dat er gewoon te weinig tijd is om nieuwe dingen te ontdekken.

De laatste paar dagen (weken?) leg ik tijdens het lezen ofwel random het volledige werk van Tom Waits op ofwel random het volledige werk van Steely Dan, ofwel het volledige werk van The Alan Parsons Project EN DAT IK GEEN GEGRINNIK WIL HOREN.

Dat is muziek die bijna in mijn genen zit, zo dat ik ze ken. En dat ik er van blijf genieten om nu eens oppervlakkig, dan eens aandachtig te luisteren. Nu eens naar de tekst, dan eens naar één instrument, dan weer enkel naar ritme of naar melodie.

En dan kom ik dus om de zoveel tijd langs de Fall of the House of Usher-suite op Tales of Mystery and Imagination — één van die albums die ik in alle mogelijke media al gekocht heb. Op cassette gezet heb van zodra ik de plaat kon uitlenen uit de bibliotheek, daarna op LP gekocht, en daarna op CD — het was zelfs, samen met twee andere, mijn allereerste CD-aankoop — en daarna ook nog eens digitaal gekocht.

…maar dus ondanks dat alles, en dat ik die plaat en dat nummer ondertussen al honderden keren moet gehoord hebben, blijf ik bij dat ene stuk muziek verwachten dat het zal haperen.

Net zoals de plaat van de bibliotheek haperde en een kleine minuut aan een stuk een paar seconden keer op keer op keer bleef herhalen, en dat ik het niet gemerkt had toen ik ze opnam op cassette, en dat ik die cassette jaren zo beluisterd heb. Het moet vijfentwintig jaar geleden zijn dat ik die haperende cassette nog gehoord heb. En toch.

Het geheugen is een raar ding.

Boeken en lezen

vrijdag 10 september 2010 in Boeken. Permanente link | 12 reacties

Ik had wellicht al tot in den treure gezegd dat ik graag boeken lees, en dat dat met zo’n Kindle fan fucking tastisch gaat?

’t Is al jaren dat ik zeg dat ik zou moeten bijhouden welke boeken ik lees, en er dan zo van die korte reviews bij schrijven en alles, maar dat wil niet echt lukken. Een poging alsnog?

Ik heb de laaste tijd, even kijken, Stalingrad van Anthony Beevor herlezen: uitstekend, zonder meer.

En ik ben begonnen aan Midnight Tides, deel vijf van de negen-binnenkort-tien Malazan Book of the Fallen-reeks die ik van plan ben herlezen te hebben tegen dat het tiende boek uitkomt: ’t gaat moeizamer dan ik verwacht had, en ik verlies soms wel eens mijn geduld met Steven Erikson.

Ik heb gisterenavond en vanmorgen Robert Charles Wilson’s Spin gelezen: ik haal mijn boekenleesaanraders echt wel heel erg vaak bij Martin Wisse, zo één van die mensen die ik al jaren en jaren en jaren mateloos bewonder en met bijzonder veel plezier volg in alles wat hij doet op het internet.

Tussen de bedrijven door ben ik nog eens herbegonnen aan Hamilton’s Night’s Dawn-trilogie, gewoon als tegengif tegen Malazan: hyper-hyper-gemakkelijk om lezen, namelijk.

Oh, en ik heb eergisteren op de trein Monstrous Regiment herlezen, wat mij goesting deed krijgen om heel Discworld te herlezen.

Ah ja, en ik heb even geleden de Millenniumtrilogie van Larson gelezen.

’t Was een productieve leesperiode, de afgelopen weken.

De ideale man

vrijdag 10 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Yeah baby.

In de drank geschlagen

zaterdag 11 september 2010 in Food and Drink. Permanente link | 4 reacties

Ik had al een paar liter limoncello — verslavende, verslavende limoncello — gemaakt, en ik ik vond dat zo wijs, dat ik me in nog alcoholhoudende dingen gesmeten heb.

Vorige week begonnen aan bananenlikeur, en die vandaag verder afgewerkt. Om te beginnen een lichte siroop gemaakt: 600 gram suiker, 600 gram water, een minuutje laten koken.

Siroop

De bananen zagen er na een week in het donker in de alcohol redelijk donker uit — ’t is te zeggen, ze dagen er na anderhalve dag al zo uit, en daarna zijn ze niet meer veranderd van uitzicht:

Bananen in pot, een week later

Uitgieten in een neteldoek, later uitlekken en dan later gewoon ook uitpersen:

Bananen in neteldoen

Uitgeknepen

De siroop helemaal laten afkoelen, en dan kijken of het bananending troebel werd: neen dus. Het moet zijn dat die neteldoeken degelijk gerief zijn, want onderaan die bokaal zat er redelijk wat prut. Die dus allemaal achterbleef, blijkbaar:

Bananen op overschot

Uiteindelijk gaf het in totaal bijna exact twee liter drank, waarvan hieronder anderhalve (de laatste halve liter zit in een oud waterflesje van een halve liter, wegens geen glazen flessen meer).

KGB_0024.jpg

Het moet nog een paar dagen rusten, maar ik heb alvast een glaasje geproefd: uit-ste-kend. Niet te zoet (bedankt Bart voor de waarschuwing), niet te sterk, geen weeïge geur of smaak. Wellicht uitstekend bij een dessert.

En daarna ben ik naar de winkel gereden om wat extra alcohol, waarmee ik een goeie anderhalve liter advokaat gemaakt heb. Mbwa! ha! ha!

links for 2010-09-11

zondag 12 september 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Hartendief

zondag 12 september 2010 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Anna

Poppenkast

zondag 12 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Veel te vroeg gestorven, Jim Henson.

Gezond verstand, dedju!

maandag 13 september 2010 in Werk. Permanente link | 14 reacties

Vorige week in de kookwinkel om de hoek: ik was op zoek naar van die potten om advocaat in te doen. En naar een glazen fles van één liter, of twee van een halve liter. Ik drentel wat rond: normaal gezien komt er dan altijd iemand discreet maar behulpzaam vragen of ze kunnen helpen.

Deze keer niet. Het was druk, en ondanks dat stond er een juffrouw aan de kassa minutenlang te grappen met iemand die ze overduidelijk ook buiten de winkel kende. Ik wacht geduldig. En dan wat minder geduldig. En dan begint het me tegen te steken: in mijn fietstassen net buiten de deur stonden er boodschappen in de zon onbewaakt op te warmen, en ik wou gewoon het antwoord op een eenvoudige vraag.

Ik maak gebruik van een stil moment in het gesprek om beleefd te vragen of, sorry, ik hier glazen potten kan kopen. Wat voor potten, wou de juffrouw weten. Ik kwam niet direct op de naam, ik zei iets als “van die steriliseerpotten, glas met een glazen deksel met zo’n ijzeren sluitsysteem (wild handengezwaai ter illustratie) en met van die rubberen ringen om hermetisch af te sluiten, zo van die glazen potten, uweetwel”. De winkeldochter, die met een half oor aan het luisteren was blijkbaar: “euh… tupperware?”

NEEN DOMME KALLE, *GLAZEN* POTTEN GEEN *PLASTIEKEN*, kan ik me nog net inhouden om haar toe te bijten. Ik herhaal mijn handenzwaaiend verhaal, zeg dat ik me meen te herinneren dat het misschien wel eens weckpotten zouden kunnen zijn, enfin, zo van die glazen potten, uweetwel, om krieken op siroop in te steken en zo.

“Nee meneer zo’n dingen verkopen wij hier niet” zegt ze, en in mijn ondertussen echt wel serieus geïrriteerde gemoedstoestand heb ik de indruk dat ze met haar ogen aan het rollen is. Ze verkochten ook geen flessen, en ze wist van ver noch van dicht waar ik dan wél flessen zou kunnen kopen of van die bokalen.

Ik had de indruk dat ze aan het zuchten was, dat ze zo snel mogelijk van mij af wou, dat ze me een dommerik vond, en ik voelde me absoluut niet welkom. Laat staan dat ik me voelde als iemand die daar al sinds jaar en dag klant is, en er nooit buiten komt zonder er geld te verdoen. Ik voelde me erger dan niet geholpen: ik voelde mij achterlijk, en belachelijk, en onwelkom, en — zo ben ik dan wel weer — ik was al meteen zo beschaamd dat ik het eigenlijk niet zag zitten om er zeer snel nog terug te komen, bij de kookwinkel.

Moraal van het verhaal? Men mag nog zó hard zijn best doen om uitstekende service te geven: alle opgebouwde goede gevoelens kunnen met één slechte ervaring totaal uitgewist worden.

*
*      *

In de Harvard Business Review van deze zomer stond daaromtrent een fijn artikel. Stop Trying to Delight Your Customers, zeggen Matthew Dixon, Karen Freeman en Nicholas Toman, en ze steunen daarvoor op een uitgebreid onderzoek.

Traditioneel gaat men er in de customer service-sector blijkbaar van uit dat bedrijven hun klanten moeten verwennen, verrukken, buitensporig tevreden maken door béter te zijn dan ze verwachten.

Neen, zeggen Dixon en kompanen: mensen verwachten service die goed genoeg is. Of beter: concentreer u op service die goed genoeg is. Toeters en bellen en beter dan verwacht willen zijn da’s allemaal goed en wel, maar zorg ervoor dat de basis goed zit. Waarom?

  • gezond verstand: customer service above and beyond the call is (uiteraard) veel duurder dan gewoon degelijke klantendienst
  • uit onderzoek blijkt dat exorbitant goede service niet voor meer klantenbinding zorgt dan gewoon goede service
  • uit onderzoek blijkt dat van zodra de klantendienst interageert met klanten, er veel meer kans is dat ze de klanten wegjagen dan klanten binden — om dezelfde reden als mijn verhaal van hierboven in de kookwinkel (gezond verstand: dezelfde reden ook dat één verkeerd woord een voor de rest prachtige dag volledig kan verbrodden)

Allemaal gezond verstand (ondersteund door degelijk onderzoek), maar het zijn dus dit soort artikels die een mens moet bovenhalen om klanten ervan te overtuigen dat ze hun eigen gezond verstand moeten volgen. Neen, géén moeilijk te maken en extreem dure toepassing om uw subsidieformulier in vijftien kleuren en twintig lettertypes online met een hyper-wysiwyg-editor te kunnen editeren, maar wél degelijke communicatie waarin je zegt hoe lang het nog zal duren voor er een antwoord komt. Neen, géén dure zakken vol hypermoderne features op uw website als hij zijn basisfunctie niet goed doet en vreselijk traag werkt.

Stom, maar het is nu eenmaal zo: sommige mensen hebben zo’n artikel dat de evidentie zelve schrijft nodig, om de waas van andere consultants uit hun hoofd te krijgen. Mensen die ze bijvoorbeeld het waanbeeld van Amazon in het hoofd gestoken hebben, een bedrijf dat consistent van begin tot einde probeert meer te doen dan de klant ervan verwacht.

En dan krijg ik koortsblazen van een stukje als dat van Steve Denning. Denning verwijt Harvard Business review dat ze in het verleden leven. Dixon, Freeman en Toman, zegt hij, schreven “the silliest of the articles in the current issue”. Hij klinkt echt boos als hij zegt dat het artikel enkel een “quick fix to a traditional command-and-control culture” biedt: voor hem moet een 21ste-eeuw bedrijf net van top tot teen doordrongen zijn van de notie dat de klant moet verrukt worden.

Denning is wél verfrissend traditioneel in de promotie van zichzelf: hier brandt de lamp, zegt hij, bij mijn eigen boek over Radical Management. Ga de pagina gerust lezen, het is om nijdig van te worden(*).

Delight your customers! Conduct work in self-organizing teams! Operate in client-driven iterations! Deliver value to clients in each iteration! Managers should foster radical transparency and nurture continuous self-improvement, and should communicate interactively through stories, questions and conversations!

Jaja, jaja. Allemaal zéér goed en wel. In een soort ideale situatie. Als er ruim tijd en ruim middelen voor zijn, en als iedereen van helemaal onderaan tot helemaal bovenaan eraan meewerkt.

En in stappen.

In kleine, kleine stappen.

Want dat is het met dit soort denkbeelden: uiteraard zou elk bedrijf en elke insteling beter zijn als ze zo zouden werken, maar hoe we van hiér naar dáár raken, is het moeilijkste van al.

Als het op basiszaken vierkant draait, als de mensen elkaar niet voldoende vertrouwen, als de klanten boos zijn, als de service beter kan, als niemand weet wat de andere mensen doen, dan, beste CEO, is het niét het moment om out of the blue te gaan experimenteren met “self-organizing teams” of delight your customers”.

Dat is een recept voor katers, namelijk. Dure katers.

Nee: op zo’n momenten is het tijd om uw gezond verstand boven te halen.

En als zo’n artikel als dat in HBR erbij kan helpen: des te beter. Leve lapmiddelen en quick fixes. Awoert wilde idealisten.

(*) Guilty as charged: ik wind mij op zonder dat ik Dennings boek gelezen heb. Het zou heel goed kunnen dat ik me helemaal vergis in de man, dat zijn boek inderdaad doet wat één van de blurbs ervoor, door iemand van Deloitte, zegt: “Denning goes to the root of the management issues confronting companies today. Focusing on seven core principles, he lays out a pragmatic roadmap for shifting the corporation from a focus on scalable efficiency to a focus on delighting the customer and each other, while achieving even higher levels of productivity.”

Als dat zo is, zou dat fantastisch zijn. Maar mijn punt blijft: veel mensen op het niveau om zo’n beslissingen te nemen, lezen dat boek natuurlijk niet helemaal. Zij zien alleen maar de bullet points staan, en lopen dan met open ogen de soep in.

links for 2010-09-12

maandag 13 september 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Public speaking

maandag 13 september 2010 in Politiek. Permanente link | 12 reacties

Zo moet het.

Het beste nieuws sinds maanden

dinsdag 14 september 2010 in Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Er was een probleem tussen Zelie en haar vriendin-sinds-het-eerste-kleuterklasje. Al anderhalf jaar aan een stuk.

Vandaag hoor ik dat ze weer met elkaar kunnen lachen.

Het gezicht van Zelie toen ze dat zei: ze zag er zo gelukkig uit, ik kreeg er zowaar tranen van in mijn ogen.

Negenduusd represent

dinsdag 14 september 2010 in Kinderen. Permanente link | 10 reacties

Jan is deze zomer een week — wat zeg ik, minder dan een volledige week — in Oudenaarde bij zijn nonkel en tante gaan logeren. Sindsdien slikt hij klinkers in en doet hij aardige dingen met zijn g en zijn h.

Zoals in: “papa, ha hij dan mee koomn eetn? of gebt hij heen’n ongr?”.

Dat is een virale aandoening, dat West-Vlaams, zegt ik u.

(gezien bij Ilse)

links for 2010-09-14

woensdag 15 september 2010 in Links. Permanente link | 2 reacties

Die keer dat het voorstelling van Internet Explorer 9 was

woensdag 15 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Twitter is voor prutsers. Zullen we nog eens van liveblogging doen?

Het programma vanavond:

  • 19h-19h30: Welcoming / Fast IE9 food & beverages
  • 19h30-20h: San Francisco IE9 Launch Event live streaming
  • 20h-20h30: IE9 Beta Demo
  • 20h30-21h: Q&A / Hands-on
  • 21h-22h00: First impressions / IE9 Desserts

[19u14]

(Maar zo schattig: de meneer van Microsoft is precies wat nerveus.)

(En het is gelijk op een meeting op een groot bedrijf: een hele zaal vol mensen en bijna niemand die echt luistert. De micro wat luider en hopen dat dat een effect heeft? Allez dan.)

(Het heeft niet geholpen, maar wel sympa dat hij zich niet geneert om het in het eentalig Frans te doen.)

[19u17]

(En ook dat er nu pizza toegekomen is, en dat we kunnen eten. Et qu’on aura la possibilité de networker, mhuhu.)

(Koude pizza van het merk Bordkarton-met-ceramieken-rand, maar hey, dat mag de pret niet drukken. Ik heb toch niet al mijn tanden nodig. )

Dat netwerken trouwens: ik vrees dat dat er niet van komt. Ha!

[19u33]

Livestream is begonnen, met een filmpje. Ze waren het even uit het oog verloren en ze kregen de klank niet echt. Niemand ligt er echt wakker van.

Iedereen doet al jaren hetzelfde, zeggen de mensen in het filmpje: let’s try something new. En ook: it’s all about pushing the boundaries. En het is een mooi fimpje, en alles. Ik kan me alleen maar afvragen hoeveel dat moet gekost hebben.

[19u35]

….aaaand we’re live.

Dean Hachamovitch verwelkomt iedereen. Alles begint met Windows en het web, zegt hij. Meer dan een miljard Windowsgebruikers, en de browser is niet meer dan het canvas waarop allerlei sites komen. Sites zijn de ster, de browser mag dat niet meer zijn, zegt Microsoft.

Hoe doen ze dat? Door de hele PC te gebruiken: de grafische kaart voor snellere beelden en dingen, bijvoorbeeld. “Unboxing the web browser experience, zegt Dean.

Internet Explorer 9 komt na 15 jaar browsergebruik, en zoals ze wel meestal doen, baseert Microsoft zich op een stapel data voor zijn design. Data van miljoenen gebruikers.

En dus weten ze bijvoorbeeld zeker dat maar 9% van alle mensen ooit meer dan acht tabs open hebben gehad, maar dat er veel mensen dingen in hun taskbar zetten. En dus nemen ze dat mee: met sites die in de taskbar komen, niet anonieme browservensters.

Sites gedragen zich als applicaties en worden eersteklasseburgers. Ze gebruiken wel de browser, maar de browser verdwijnt in de achtergrond. En, wat wel fijn is, zo’n site in uw taskbar kan veel doen dat andere applicaties kunnen: ook jumplists gebruiken (een Facebooksite zou met een rechtmuisklip op het taskbaricoon allerlei dingen kunnen doen zonder zelfs maar in de eigenlijke webinterface te zitten) bijvoorbeeld, en ook notifications doen bijvoorbeeld (die in Windows 7 trouwens echt serieus uitstekend zijn).

[19u40] oops, technische problemen, flikkerend scherm, tralala we doen alsof er niets aan de hand is

…goed gerief, voor zover ik zie, tot in de details: zo werkt Aero snap (sleep naar rand van venster, snap over volle breedte dan wel halve breedte) ook rechtstreeks met tabs die uit een browser gesleept worden.

[19u45] technisch probleem: de airco zit in de micro

Kleine stek naar Google Chrome: IE9 heeft ook één adresbalk in plaats van twee (voor adres en search), maar standaard stuurt IE9 geen data naar een zoekmachine (tenzij je het zelf zegt dat het moet).

IE9 heeft bijvoorbeeld ook een systeem van applicatiereputatie: ze kijken of links en downloads al dan niet veel gebruikt worden, geen problemen geven, en dingen. Doen links of downloads dat wel, geeft IE9 een gebruiksvriendelijke duidelijke boodschap to that effect. Uitstekend is dat: tegenwoordig zijn het geen rauwe virussen meer die problematisch zijn, wel social hacking en phishing en watnog. En net daar is zo’n reputatiesysteem goed voor.

[19u51] oei, technische problemen: echo echo echo echo (maar ondertussen krijgen we wel warme pizza die niet steenhard is!

IE9 puts the user focus on the sites ites ites ites, not on the browser owser owser owser, en daar pauzeren we de livestream even.

Het moment om wat pizza te eten.

[19u55]

Verder met een andere klankbron, en een uitleg over Bing. Ik vond het fantastisch, Bing, maar ik ben er sinds even weer van weg. De interface is (vind ik) beter dan Google, maar de resultaten zijn niet wat ik verwacht. Oh, en ze hebben nu ook video op de homepagina, en van die enorm zoombare beelden. Proper, maar de search moet wel goed zijn natuurlijk.

Ze zijn in de resultaten teruggekeerd naar tabs bovenaan (eens kijken hoe lang het duurt voor Google dat ook weer klakkeloos copieert, ha! ha!), ze laten de tabs bovenaan plakken als men naar beneden scrollt, en ze doen een soort origamiachtig openvouwen van de zoekresultaten onderaan de pagina.

Oh, en een search op “beach” gedemonstreerd, die dan meteen relevante resultaten geeft (volgens de demogever), en onder meer een leutig geanimeerde faceted search bij et beeldenzoeken. En allemaal in echte html, geen plugins of dergelijke.

— preview van dit alles in Bing vanaf ergens volgende maand. We shall see.

[20u02] Dean is terug. Met voorbeelden van dingen die in IE9 werken. Met rich web experiences die blenden in de desktop experience, dat ze zeggen. En een demovideootje. Een schoon demofilmpje.

Building a more beautiful web, zegt Dean, en daarmee is de presentatie gedaan en mogen we zelf eens gaan kijken.

Vragenmoment: de eerste vraag, en ‘t is al meteen een goeie, is of de Developer Toolbar veranderd is. Geen antwoord.

Wanneer IE6-8 eruit gaan, vraag iemand. Ik vind dat al die mensen die zagen over IE6, eens rap moeten stoppen met zagen. De meneer van Microsoft zegt dat hij ook IE6 zo rap mogelijk weg wil krijgen.

Brice van Emakina vraagt of IE9 zal gepushed worden naar alle Windows 7-toestellen. Nog zo’n belachelijke vraag: ze gaan natuurlijk precies hetzelfde doen als IE8.

Of er een timeframe is voor een release? Neen, zegt de meneer van Microsoft. Zo snel mogelijk, hoopt hij. De platform previews waren ongeveer om de acht weken, en dat zou zo moeten blijven met de beta.

Of er tools zijn om van IE6 te migreren naar nieuwe versies? Zucht. Ja, er zit in IE9 een soort IE6-mode (net zoals die al in IE8 zit, trouwens.)

Of er ooit nog een crossplatform IE komt, voor Mac? Neen, wellicht niet.

Niet veel intelligente vragen, vanavond: de volgende was of Microsoft nog iets gaat doen aan de veiligheid van zijn browser, want daar is toch de laatste jaren een groot probleem mee? AARGH ZWIJG DOMMERIK. Dat hebben ze daarnet getoond, met die reputatiedinges voor phishing en malware, en dat ze in de download manager in mensentaal zeggen wat en hoe.

Of IE9 enkel op Windows 7 zal draaien? Het zal draaien op Vista en Windows 7, maar de typische Windows 7-dingen (aero snap, notifications, etc.) zullen enkel op Windows 7 te zien zijn.

Of IE9 dezelfde embrace and extend-dingen zal doen als in de jaren 1990? Neen, deze keer gaan ze helemaal standaard gaan.

Yo, tot zover. Tijd voor een stuk taart, en naar huis.

Taart

En dan morgenochtend die nieuwe IE9 downloaden en de zooi eruit testen.

Internet Explorer 9 site pinning

donderdag 16 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Kijk, een taskbar met een icoontje van mijn weblog erop gepind:

16-09-2010 11-05-00

Iets in de taskbar pinnen, dat doet men door een icoon of een Internet Explorertab naar de taskbar te slepen. Ik heb gisteren geleerd dat 38% of zo van alle Windows 7-gebruikers dat doen, en ik was er nogal verbaasd van dat dat getal zo hoog lag.

En kijk wat er gebeurt als ik dan op dat icoontje rechtermuisklik:

16-09-2010 11-09-16

Ha! Die tasks! Gemakkelijk te (ahem) implementeren ook: gewoon een stukje code aan de webpagina toevoegen. In dit geval was dat:

<meta name="application-name" content="Tales of Drudgery and Boredom"/>
<meta name="msapplication-tooltip" content="Go naar Michel Vuijlsteke's weblog"/>
<meta name="msapplication-starturl" content="/"/>
<meta name="msapplication-task" content="name=Home;action-uri=/;icon-uri=http://www.vuijlsteke.be/michel/favicon.ico"/>
<meta name="msapplication-task" content="name=Foto's;action-uri=http://www.flickr.com/photos/zog;icon-uri=http://l.yimg.com/g/favicon.ico"/>
<meta name="msapplication-task" content="name=Gentblogt;action-uri=http://www.gentblogt.be/;icon-uri=http://www.gentblogt.be/favicon.ico"/>

Bij mij is het een beetje nutteloos, maar bij Amazon bijvoorbeeld doet het wel handige dingen:

16-09-2010 11-32-32

En kijk trouwens wat er gebeurt als ik op het icoontje zelf klik:

16-09-2010 11-33-34

16-09-2010 11-14-56

Zo grappig: de pijltjes krijgen op intelligente wijze op basis van het icoontje van de site automatisch een kleur. Dat was al zo met de achtergrond van iconen in de askbar, en nu hebben ze het doorgetrokken tot de interface.

Geen idee of het een goed idee is – ik vind het uitstekend om een gevoel van “dit is de website, niet de browser” te geven, al kan ik me inbeelden dat het voor sommige mensen verwarrend kan werke: “die knoppen waren vroegen blauw, en nu zijn ze plots paars!” Of nog, als de achtergrond plots rood blijkt te zijn: “oei, hier kan ik die knoppen niet gebruiken want ze staan rood!”

Gho, alhoewel. Ik vermoed dat Microsoft er wel de pleuris zal uitgetest hebben. Ik ben er dus redelijk gerust in, eigenlijk. En als het echt zou mislopen, dan kan men nog altijd dit doen, natuurlijk:

<meta name="msapplication-navbutton-color" content="#kleurnaarkeuze" />

Leutig. Meer info op MSDN, voor wie geïnteresseerd is.

Oh here dat beestche

vrijdag 17 september 2010 in Internet. Permanente link | Eén reactie

Zoals BoingBoing het zo treffend verwoordde: Sad Yoda Cat is Sad.

links for 2010-09-17

zaterdag 18 september 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

  • This pattern library is dedicated to Dark Patterns: user interfaces that have been designed to trick users into doing things they wouldn’t otherwise have done.

I’d rather you didn’t laugh. I’m not trying to being funny right now.

zaterdag 18 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

It’s *good* to take a break and look around while you rest

zondag 19 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Twee man klimmen een toren van 540 meter naar boven. Ahem, ja:

Samsung monitors: planned obsolescence

maandag 20 september 2010 in Computers en dingen. Permanente link | 8 reacties

Ik heb een tijd geleden — lang genoeg geleden dat de garantieperiode uiteraard al verstreken is — een koppel monitors gekocht van Samsung. Samsung SyncMaster 204B, twee stuks.

Niet de goedkoopste monitors toen, zeker ook niet de duurste, maar ik was er wel tevreden van. Ze zijn in alle richtingen verstelbaar, het beeld is degelijk, de resolutie is niet super (1600×1200) maar genoeg voor wat ik ermee deed.

En dan, een paar weken geleden: één van de twee kapot. En een week later: de tweede ook kapot.

Niet zomaar kapot, kijk:

Het lichtje van de monitor flikkert als een bezetene, en de monitor is niet meer aan of af te krijgen behalve met de grove middelen — de knop achteraan of de stekker eruit.

Dat kan gebeuren? Een monitor is niet iets dat vele tientallen jaren meegaat? Wel, ja, inderdaad. Maar in dit geval is er toch iets meer aan de hand.

Het probleem, namelijk, is een gekend probleem. Een snelle google op Samsung 204b flicker toont dat het al jaren een probleem is. Iets met goedkope condensatoren van lage kwaliteit die de neiging hebben om veel sneller dan normaal kapot te gaan. Het kan wel gerepareerd worden, maar enkel door mensen die weten waar ze mee bezig zijn, electriciteitsgewijs.

Wat dus niet op mij van toepassing is. Ik hoop van ganser harte dat het wel op de mensen van de computerwinkel van toepassing is, want nieuwe monitors kopen is écht niet voorzien in het budget.

Damn you Samsung!! *schudt vuist*

links for 2010-09-19

maandag 20 september 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Als het verleden u inhaalt

dinsdag 21 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Een schim uit een vaag verleden, deze morgen op de metro: Marlon “Bakkes Marlon” Vanco.

Het was meteen terug 2005, toen er nog niet veel mensen op het internet zaten en er geen Facebook was. Ik had de man nooit in het echt gezien, en ik was eigenlijk zelfs helemaal niet zeker van dat hij echt bestond – zijn foto’s zagen er te wtf uit om waar te zijn, maar kijk.

Marlon Vanco. En zijn haar. Op de metro.

Ik heb er voor de zekerheid een paar foto’s van genomen, dan kan ik binnen een paar jaar zeggen dat ik hem nog echt gezien heb in het echt, als hij opnieuw in het nieuws is – ik ben er zeker van dat hij nog golven gaat maken, op de ene of de andere manier.

Zijn afscheid kán niet definitief zijn.

Jarvi

dinsdag 21 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Er lijkt mij weinig mooier dan iets dergelijks te kunnen maken.

Dé oplossing voor vegetariërs!

woensdag 22 september 2010 in Food and Drink. Permanente link | 31 reacties

Eergisteren op de trein aan het praten met Greet. Greet is recentelijk gevegetariseerd: een zoveelste slachtoffer van Jonathan Safran Foer’s Eating Animals.

Hey, respect. Ik eet graag een biefstuk en een lamslijkje en zo, maar ik ga mijn opinies niet opdringen aan de mensen. Ik eet ook graag schimmel en soja, namelijk. En slakken en groenten en dingen.

Ik heb vooral respect voor wie zegt dat het uit principe is, dat ze vegetarist zijn: niets zo stom als iemand die zegt dat “vlees gewoon niet lekker is”. Met al die verschillende soorten vlees begod, in al die duizenden smaken en bereidingswijzen.

De volgende vraag waar ik dan meestal mee zit, is hoever dat principe gaat: wat wordt nog als vlees gerekend?

Ik ken mensen die de streep trekken bij zoogdieren: varkens niet OK, kip en zalm wel OK. Andere mensen trekken de streep bij “alles behalve vis”. Nog andere vinden gevogelte OK maar bambi’s niet. Of allerlei andere vreemde combinaties die ik meestal redelijk arbitrair vind: dolfijnen zijn uiteindelijk meer vis dan koe, en pakweg kangoeroe’s, dat zijn eigenlijk meer land-octopussen dan wat anders.

In Pulp Fiction eet Jules geen varken omdat hij het vieze beesten vindt:

– Pigs are filthy animals. I don’t eat filthy animals.

– But bacon tastes good, pork chops taste good…

– Hey, sewer rat may taste like pumpkin pie, but I’d never know ‘cause I wouldn’t eat the filthy motherfuckers. Pigs sleep and root in shit, that’s a filthy animal. I don’t eat nothin’ that ain’t got sense enough to disregard its own feces.

Er is iets voor te zeggen, maar waterdicht is het niet: dolfijnen zijn geen vieze beesten, maar toch zijn er veel mensen die dat niet graag eten, bijvoorbeeld.

Allerlei argumenten over wat wel dan niet “vlees” is, een mens kan er verloren in lopen. Greet hield het op “in het bezit zijn van een centraal zenuwstelsel”. Ja tegen mossels, neen tegen schaap, met andere woorden. En een heel spectrum tussenin: zeer wellicht onder geen enkel beding chimpanzee eten, misschien als het écht niet anders kan een garnaal.

En toen kreeg ik een ingeving. De gedroomde oplossing tegen vegetanismes! Wat geen centraal zenuwstelsel heeft, is niet vies om op te eten! Ha!

Kijk, dit is een –oh here dat beestche– biggetje, waar geen vegetariër aan zou beginnen eten:


varken1.jpg

Varkens zijn intelligente beesten, ze zien verschrikkelijk af als ze opgekweekt worden, en het is objectief gezien vreselijk vies wat voor lijden er allemaal aan een varkenskoteletje of een speenvarkentje voorafgaat.

Ze zitten in veel te kleine hokken, ze kunnen nergens naartoe, biggen zijn verstoken van de liefde van hun moeder. Ze eten elkaars staarten en oren op, ze worden neurotisch, ze moeten volgepompt worden met medicamenten. Ze krijgen eten dat geen echt varkenseten is, ze worden vetgemest en vetgemest en dan in camions op elkaar gestouwd om geslacht te worden.

Als het goed weer is en ze aan de buitenkant van zo’n doodstransport, zien ze voor de eerste en enige keer in hun te korte leven de zon, en ademen ze voor de eerste en de enige keer in hun miserabele leven de buitenlucht in. Autostradebuitenlucht vol fijn stof, weliswaar, maar toch: voor één keer niet de weeë geur van gangreneus rottende aangeknauwde ledematen, uitwerpselen, machineolie en rauwe miserie die geen varkensprozac kan wegwerken.

MAAR!

Ik heb de oplossing, en ze is zo eenvoudig als ze geniaal is!

De biggetjes, als ze een paar dagen oud zijn, worden humaan verdoofd en geopereerd:

varken2.jpg

Het hoofd wordt geamputeerd, en de slokdarm rechtstreeks aangesloten op een zuignap met trechtervoedsel. Misschien moet er wel nog een stuk van de hersenen blijven zitten, maar dat zou dan alleen moeten zijn om ademhaling en peristaltiek en zo te regelen — al de rest mag weg (en meteen in de voeding gedraaid worden, geen enkele reden om al die proteïnen te gaan verspillen).

En dan zijn er meteen een hele resem problemen opgelost: die beesten moeten niet meer rondlopen, wat zeg ik? ze moeten zelfs niet meer op hun poten staan: een paar haken onder de voorpootjes, en ze kunnen als (levende!) hespen opgehangen worden, met een tube bovenaan waar eten in gepompt wordt, en een tube onderaan waar afval uitgepompt wordt. Opgehangen op verschillende niveaus: wég plaatsgebrek! Weg agressie! Weg depressieve varken!

En ze hebben geen hersenen meer om af te zien, dus ook meteen wég bezwaar van vegetariërs dat het dingen met een centraal zenuwstelsel zijn! En als die varkensrompen regelmatig met electrische schokken gestimuleerd worden, krijgen we nog extra-kwaliteitsvol vlees ook, vermoed ik!

Meer vliegen in één klap dan te overschouwen zijn!

links for 2010-09-22

donderdag 23 september 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

De wet van Robb

donderdag 23 september 2010 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Ondertussen meer dan zeven jaar geleden hoorde ik voor het eerst van Robb’s Law, bij Christian Crumlish toen hij nog gewoon Radio Free Blogistan deed. John Robb zei, naar aanleiding van het langer dan gewoonlijk kapot zijn van de servers van UserLand:

NEVER (under any circumstances) publish a weblog to a domain that you don’t control.

Vandaag waren we in het kader van het werk aan het discussiëren over welke dingen we waar zouden plaatsen in een community, en ging het over beelden op Flickr plaatsen of niet. Jamaar, zei collega Johan, als Flickr dan plots niet meer bestaat, dan is een groot deel van uw community toch gewoon weg?

Tja, inderdaad. Het staat zo ongeveer vast dat Flickr ooit zal wegvallen. Net zoals op een bepaald moment Twitter niet meer zal bestaan. No great loss, vermoed ik — alles wat ouder dan een paar dagen is op Twitter is nu eigenlijk al for all intents and purposes weg. Oh, maar niet alleen Twitter zal komen te gaan: ooit gaat Facebook naar de pieren. En Google.

Dan zal het er zoals vanavond uitzien:

Screen shot 2010-09-23 at 21.59.14.png

En dan zullen veel mensen veel gegevens kwijt zijn. En zal dat jammer zijn? Jaat, dat zal jammer zijn.

Allemaal tesamen in koor, op de wijze van Waylon Jennings: mamas don’t let your data reside where you can’t control it. Een eigen domein (ik kijk naar u, Bruno), diensten die u toelaten om uw gerief er weer uit te krijgen, en regelmatig backups.

Tenzij het u allemaal niet kan schelen, natuurlijk. In wel geval: carry on, carry on. Never mind me.

links for 2010-09-23

vrijdag 24 september 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Hello

vrijdag 24 september 2010 in Internet. Permanente link | 3 reacties

Ik ben dat gelijk een beetje beu, eigenlijk, dat ik nu al dagen aan een stuk de ene na de andere spammail krijg die Gmail niet tegenhoudt.

Screen shot 2010-09-24 at 09.10.25.png

Random afzenders, “hello” als subject, een mailinhoud die er onschuldig uitziet (“The resume document is attached”, “Please find attached below a copy of the document you requested”, dat soort zaken) en een html-attachment met min of meer gerandomiseerde onschuldig ogende tekst, en allemaal links naar Amazon: wellicht ergens een botnet of een spamfarm die iets nieuws aan het proberen is? Die misschien hoopt dat er voldoende mensen dit als een onschuldige fout zullen beschouwen, de afzender niet zullen vlaggen, en op die manier ergens een repuratie op zullen bouwen?

Screen shot 2010-09-24 at 09.25.11.png

Zucht. Men kan het de mensen niet kwalijk nemen, vermoed ik. Eén op en miljoen die reageren op iets spamachtig maakt het de moeite al waard, en ze kunnen honderden miljoenen mails sturen — waarom zouden ze ermee ophouden?

links for 2010-09-24

zaterdag 25 september 2010 in Links. Permanente link | Geen reacties

Zaterdag!

zaterdag 25 september 2010 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

De snelst voorbijvliegende dag van de hele week, de zaterdag. Muziek, ballet, turnen, zwemmen, animatiefilm, voetbalmatch, scouts.

Zelie heeft vandaag de namiddag in de regen gescout, de dutsin: ze was van top tot teen doorweekt toen ze thuiskwam. En Anna was na ballet en turnen vanmorgen zo moe dat ze in de zetel in slaap is gevallen.

Anna in de zetel

Ik ben enorm benieuwd naar de animatie van Louis: ik hoor dingen over pterosauriërs, en dat hoor ik altijd graag. De ploeg van Jan heeft ook deze week gewonnen: 4-3, één doelpunt door Jan.

Ze doen het allemaal goed, en het is nu ook echt officieel helemaal in gang geschoten, de routine. In de late namiddag wat op de computer spelen, en dan samen eten, en dan nog wat naar slechte tv kijken, en dan naar bed.

Jan speelt

Louis speelt

Morgen zondag.

El Guincho

zondag 26 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Minecraft

zondag 26 september 2010 in Games. Permanente link | 2 reacties

Ik heb de afgelopen maanden meer tijd dan ik wil toegeven, tussen de bedrijven door, in de trein, in bed, in de zetel, doorgebracht in Minecraft.

Het is nog in alpha — niet eens beta, dus — en het is de laatste tijd wat stiller geworden op het ontwikkelfront — geen dagelijkse updates meer, hoe zou je zelf zijn als je als enige ontwikkelaar ettelijke honderdduizendden euro binnen aan het rijven was — maar dat maakt niet uit.

Zelfs al verandert er niets meer aan, dan nog vind ik het fantastisch. Beeld u in: legoblokken. In ’t echt. En dingen bouwen. Zo gelijk: een boom kappen om hout te krijgen. Dat hout bewerken tot planken en stokken. Stokken en stenen combineren tot pikhouwelen. In de grond graven op zoek naar steenkool. Toortsen maken om de zombies en de skeletten en de spinnen ’s nachts weg te houden.

Een huis bouwen. Een smidse. Een vuur stoken in de smidse met steenkool, en ijzererts tot ijzeren staven maken, of zand tot glas. En dan met een ijzeren pikhouweel naar goud en diamanten graven, veel dieper in de mijn.

Zelf uw doelen stellen. Bouwen en verbouwen, ontdekken en verkennen.

My kinda game. (Oh ja: multiplayer kan ook.)

Humaniora

maandag 27 september 2010 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Het was vanavond infosessie voor ouders van leerlingen op de lagere school die hun kinderen misschien wel naar de humaniora van dezelfde schol zouden willen sturen.

Het is niet de eerste keer dat ik bedenk dat ik voor geen geld ter wereld nog naar mijn humaniora zou willen terugkeren. En ook: het is niet de eerste keer dat ik bedenk dat ik onnoemelijk graag op de school had gezeten waar Zelie volgend jaar naartoe gaat.

Twee scholen, één waar ik niemand die ik ken naartoe zou sturen, en één waar ik mijn kinderen met het meest volle vertrouwen naartoe ga sturen. De eerste in 1982, de tweede in 2011, en allebei op hetzelfde adres in dezelfde stad.

Het kan verkeren.

Hond

maandag 27 september 2010 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Vanavond op de trein van Gent-Sint-Pieters naar Dampoort stapten er een meneer en een mevrouw op de trein met drie honden.

Ik ben niet zo aan honden. Uit algemeen principe, want individuele honden, daar heb ik meestal niet echt iets persoonlijk tegen.

De honden op de trein vanavond: er was een grijsachtig gespikkeldgestreepte, en een beigeachtige met een witte snuit, en een ongelooflijk mooie glanzend zwarte. Kort haar (een gemak in het kuisen), niet te groot (golden retrievers al goed en wel, maar vind daar eens plaats voor) en niet te klein (bah preutlekkers), niet te breed (ik ben niet voor die uitgezakte buldogs) en niet te smal (ik heb het niet voor windhonden).

hond.jpg

Ze waren alledrie overduidelijk serieus goed opgevoed en gehoorzaam, en ze zagen er lief en aanhankelijk en betrouwbaar uit. Ik sta versteld van mezelf, want als ik ooit een hond zou moeten kopen, dan zou ik meteen zo’n exemplaar willen.

Interface-stagiair gezocht in Gent (m/v)

dinsdag 28 september 2010 in Werk. Permanente link | 4 reacties

Yo, ik zoek iemand die een stage wil doen. Met user interfaces. Op het kruispunt tussen computers en mensen, tussen tekenen en techniek, tussen zoeken en proberen en doen. (en zeg nu zelf, was dat niet poëtisch?)

Ik zou allerlei blitse dingen kunnen schrijven, zo van

Hallo, wij zoeken een dynamische stagiair(e) met de vinger op de (interface)pols om een dynamische interface in een nieuw ajaxjasje te steken. Hebben html en css voor jou geen geheimen meer? Eet, leef en drink jij gebruiksvriendelijkheid? Zin om samen met een toffe bende prettig gestoorden in hartje historisch Gent iets moois te bouwen? Spring dan snel in je pen, toon ons een staaltje van je kunnen, en wie weet…!!

…maar het is niet dat soort bedrijf, en we zijn niet dat soort mensen.

Waar het op neerkomt: er is een volwassen toepassing die door serieuze klanten gebruikt wordt. Iedereen is er tevreden van, maar alles kan uiteraard altijd beter. Er is een webinterface, er is heel erg veel data, er is heel erg veel complexe data, er zijn allerlei processen die door een hele resem verschillende types gebruikers worden uitgevoerd.

Het heeft geen zin om allerlei vereisten te gaan stellen voor zo’n stagiair, dingen in de in van “praktische ervaring met jquery is nodig” of zo, want er kan eigenlijk vanalles gebeuren op allerlei mogelijke niveaus.

skai.jpg

Individuele schermen of formulieren of kunnen beter gemaakt worden, er kan aan zuiver uitzicht (typografie, kleuren, animatie) gewerkt worden of aan indelingen en verwoordingen, er kan nagedacht worden over meer fundamentele dingen. Het kan meer in concepten, en het kan ook meer praktisch, in grote lijnen of in details.

Er kan aan de processen gewerkt worden, of aan datavisualisatie, aan input of aan output, aan manieren van werken of aan visualiseringen: gedroomd voer voor een stagiair(e) die Iets Wil Doen Met User Interfaces Van Webapplicaties, dacht ik zo.

Maar: vind maar eens zo iemand. Het zou iemand uit een informatica-achtige richting kunnen zijn, of uit een productontwikkeling-achtige richting, of voor mijn part uit eigenlijk om het even welke richting — maar het moet wel iemand zijn die goed werk kan en wil doen.

Wederdienst: een fijne omgeving om te werken, in het centrum van Gent, met fijne mensen, aan een fijn project, en KWEETNIEHOEVEEL bijleren.

Euh, help, dus: al wie zo’n potentiële stagiair weet zijn, laat het eens weten?

Mijn held

dinsdag 28 september 2010 in Computers en dingen. Permanente link | 8 reacties

Machtig, machtig, machtig: een computer in Minecraft gebouwd. Er waren al computers met Life, en computers in Dwarf Fortresss, maar dit is om de een of andere manier nog beter:

PEE EYE ZEE ZEE AY

dinsdag 28 september 2010 in Internet. Permanente link | 2 reacties

Dames en heren, gegarandeerde nachtmerries. Het wordt écht vies op 3:40.

Sociaal

woensdag 29 september 2010 in Film. Permanente link | Geen reacties

Gaan kijken naar The Social Network. Fijne film. Review volgt.

Da es aardig volk jong

donderdag 30 september 2010 in Televisie. Permanente link | Eén reactie

Ik werd gelijk helemaal vrolijk van het oudere koppel in Man Bijt Hond, dat de camera zonder één slechte bedoeling vertelde over de Marrokkaans in het dorp, en hoe ze bijna famlie van mekaar geworden waren.

’t Zijn van die moment dat een mens denkt dat het niet noodzakelijk allemaal naar de pieren gaat, met de wereld.

En dan zet ik de opgenomen aflevering Komen Eten van gisteren op, en heeft de gastvrouw van de dag het over kikkers, en hoe sommige mensen die als vis beschouwen, maar dat dat eigenlijk amfobieën zijn.

Ah. All is right in the world again.

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338