Bij de nieuwe site van NRC Handelsblad

Gisteren was ik nog in Nederland bij de mannen van NRC, en vandaag is hun nieuwe site online. Die er zo uitziet:

Screen shot 2010-12-14 at 19.56.12.png

Twee kolommen. Links een river of news met het nieuws zoals het gebeurt, rechts een river of news met dingen op het internet. En géén duidelijke categorieën. Ja, er zijn trefwoorden die aan artikels gegeven worden, en categoriën, maar je moet al zoeken om ze te vinden, en als je erop klikt, krijg je géén dingen die je zou verwachten op een krantensite.

Dingen zoals een homepagina voor economisch nieuws, of voor binnenlands of buitenlands nieuws. Je vindt ook geen langere duiding, geen verwante artikels, geen “meest gelezen artikels vandaag”, geen restaurantreviews of recensies van film of toneel of boek, geen columns, geen opinie.

De nieuwe website van NRC is dan ook geen krantensite.

NRC stelt vast dat het –hey, verrassing!– geld kost om een krant te maken, en dat ze het moeilijk hebben met alles zomaar gratis online te zetten. Uitgever Hans Nijenhuis zegt het zo:

Inderdaad: de tijd dat de site een aardig alternatief voor de krant was, en gratis bovendien, is bij deze voorbij. Als wij niet voor NRC-journalistiek laten betalen, kunnen wij NRC-journalistiek niet langer betalen, mooier kan ik het niet maken.

Qua spijkers met koppen en direktheid: Nederlandser kan niet. Ernst-Jan “@dutchproblogger” Pfauth zegt ook waarop het staat:

We stoppen met krantje spelen op het web: voor het complete achtergrondverhaal van 1.200 woorden pakt u de krant of iPad.

Nijenhuis:

Velen van u lazen de oude site voor de achtergronden. Anderen omdat ze NRC-journalistiek vanuit het buitenland willen kunnen lezen. Weer anderen vragen waar de columnisten zijn gebleven. Tegen allen zou ik willen zeggen: lees de krant! Daar staan alle columnisten. Die biedt alle achtergronden. En de krant kan nu ook moeiteloos in het buitenland worden gelezen: als digitale editie of, nog veel beter, als app op de iPad.

[…]

Mijn eigen verwachting is deze: we gaan aanvankelijk veel bezoekers kwijtraken, degenen die de krant op internet verwachten. (Zij zijn zoals gezegd van harte welkom bij de krant, de digitale krant of de app.) Vervolgens gaan wij veel nieuwe bezoekers winnen. Bezoekers die langskomen en ontdekken: he, dit even snel maar beter dan nu.nl! Bezoekers die we misschien wel voor het eerst in aanraking brengen met nrc. En die we vervolgens hopen te verwijzen naar, inderdaad, de krant, de digitale krant of de app. Ze zijn van harte welkom.

Een gewaagde, gedurfde zet van NRC. En ik kijk ernaar uit om te zien hoe het afloopt. De meeste krantenwebsites doen inderdaad niet veel meer dan “krantje spelen” op het internet: zoals nu.nl de persberichten van de telex copy-pasten in een website die doet alsof het een krant is. Met automatisch opgemaakte “overzichtspagina’s” die niet echt een doordachte redactionele hand gezien hebben, met ofwel die copy-paste, ofwel letterlijke doorslagjes van wat er in de krant stond gisteren.

NRC doet een copy-paste-plus: het laatste nieuws meteen op de site, maar méér dan enkel de vermelding:

Stel er ontploft een bom in het Midden-Oosten. Een van onze negen internetredacteuren zet dat nieuws meteen op nrc.nl. Vervolgens belt hij met Carolien Roelants, die al decennia over het Midden-Oosten schrijft, om te vragen wat dit nieuws betekent. Welke groep zit erachter? Bestaat er een kans dat het conflict escaleert? Dat presenteert hij dan als citaat.

Zeer kort op de bal — en ze zijn er snel bij, zag ik in de loop van vandaag — met meteen een eerste inschatting/duiding van menen die weten waar ze het over hebben.

En dan later, als er al enige afstand is, de échte duiding: elke dag staat om 15u een nieuwe NRC Handelsblad klaar, en elke ochtend om 6u een nieuwe nrc.next. Een krant, geen website die doet alsof het een krant is, maar een afgewerkt boekje, met een begin, een midden en een einde. Dat dat boekje gedrukt is of op iPad of op het internet, maakt daarbij niets uit.

Jammer –zoals GeenStijl, dat trouwens voor de rest niets interessant te melden heeft, schrijft— van de eigenpijperige flashheader waar het duo Halfhoog Laarsje & BrilopHoofd de nieuwe site uitlegt in een icky filmpje. De uitleg in tekstvorm was ruim voldoende geweest. Jammer ook, in het algemeen, van de communicatie. Als Nijenhuis bijvoorbeeld zegt

Daarnaast is internet niet het medium voor lange achtergronden, Het is het medium om u snel en kort op de hoogte te brengen van de belangrijkste ontwikkelingen in het nieuws en op het web (die filmpjes waar ze het bij de koffieautomaat over hebben).

…dan bedoelt hij daar (vermoed ik toch, hoop ik toch) uiteraard niet écht mee dat het internet niet het medium is voor lange achtergronden. Ik ben er bijna zeker van dat hij eigenlijk bedoelt “www.nrc.nl” als hij zegt “het internet”: de digitale editie van NRC en nrc.next staan namelijk natuurlijk ook op het internet. En het internet, als platform, is uiteraard natuurlijk bij uitstek geschikt voor lange achtergronden, wegens de hyperlinks, de permalinks, de virtueel eeuwige beschikbaarheid, de mogelijkheid om correcties toe te brengen en tegelijk historiek bij te houden, etc., etc.

Afijn. Het wordt wennen, en de uitwerking is natuurlijk wel nog voor verbetering vatbaar, maar ik hoop alvast dat het ze lukt. (En zeker niet alleen omdat het fijne klanten zijn van ons.)

5 reacties op “Bij de nieuwe site van NRC Handelsblad”

  1. Een begrijpelijke en interessante stap, maar waarom geen freemium model gebruiken dat de toegang erg drastisch vermindert voor gratis gebruikers? Ondanks het leuke concept denk ik dat de nieuwe vorm niet echt gaat bijdragen tot het imago dat NRC wil hanteren.

  2. Grappig, vandaag las ik op destandaard.be het volgende http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=3833N0PG&kanaalid=1872 waarin Cailliau het volgende zegt: “Die apps helpen mensen vooruit. Maar ze zetten ook weer omheiningen op.” En nu zie ik dit! Het NRC heeft een mooie omheining geplaatst en de volledige toegang voor hun krant is nu enkel nog te verkrijgen via de (betalende) app op de ipad… Benieuwd hoe die evolutie zich verder gaat zetten…
    Gratis internet in de hele stad (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=VI33MS8J&postcode=9000) maar alle echt interessante dingen om te lezen zitten veilig weg achter betalende sites…

  3. De meeste reacties van lezers/gebruikers/abonnees zijn negatief tot zeer negatief. De mijne is dat ook, maar lauwer. Ik koop de papieren krant in ‘t weekend – volgens mij verreweg de beste krant in ‘t Nederlands – en ben bang dat de papieren krant ook zal versimpelen. Ik wil sérieux. Ik wil geen beeld, maar tekst. Ik wil NZZ of FAZ. Ik ben een ouwe zak van 51, maar zoals ik zijn er veel.

Reacties zijn gesloten.