Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: februari 2011 (pagina 1 van 4)

Trotse vader

In de lange traditie van vaders die hun kinderen filmen:

Houd eens uw hart vast

Ik was aan het tekenen op het werk, en mijn telefoon ging af: een sms van Zelie. Tijdens de schooluren–du jamais vu.

Screen shot 2011-02-28 at 16.49.46.png

Dat zijn dus smsen die een mens liever niet leest. Naar Sandra gebeld, op mijn fiets gesprongen en naar school gereden.

Tegen dat ik daar was, was Sandra er ook, en bleek het, ah ha, iets minder erg dan voorgespiegeld. Anna was van een bankje gevallen, had een kap in haar lip, en ja, bloed op haar kleed. Maar geen losse tanden, en ze was alweer helemaal vrolijk.

Trrr.

annamethelm.jpg

Alles in orde dus, maar voor ’t zelfde geld was ze grat de kop af. En/of ongelukkig voor het leven.

Trrrrr.

Voorstelling

Yup, dat hebben we dan ook weer gehad: Zelie en Anna’s balletvoorstelling. De voorgeschiedenis bespaar ik de wereld: het kon wat beter van organisatie en communicatie, maar hey: die niets doet, doet niets verkeerd. En wij hebben de vierde van de vier voorstellingen gezien, wat wil zeggen dat alle kinderziekten er uit waren.

We zijn er met familie naartoe gegaan, en gelukkig van die vierde voorstelling, anders waren wij zelfs niet kunnen gaan. Afijn.

Er waren twee delen in de voorstelling. Vóór de pauze het verhaal van Sneeuwwitje, en daarna een reeks aparte stukken.Anna was een sneeuwvlokje (het eerste kleine meisje van links):

Ballet

En Zelie was eerst een danseres die een mazurka deed (helemaal rechts, vooraan):

Zelie doet ballet

en daarna één van de zeven dwergen (de tweede van rechts):

Zelie doet ballet

Het was in het totaal erg goed. Anna was wat kort om er veel over te zeggen, maar Zelie heeft dat heel, heel erg goed gedaan, vind ik.

Er staan filmpjes op mijn telefoon, ik zet ze morgen op het internet. Nu ben ik vooral kwaad dat mijn 30mm-lens net vandaag gekozen heeft om focusproblemen te hebben. Grrr. Had ik foto’s genomen met mijn andere lenzen, ik had scherpe beelden van de kinders.

Ballet

Zelie doet ballet

Ballet

Verjaardagsfeestje deel 2

Met familie, dit weekend, verjaardagsfeestje. Eerst gegeten, en dan in colonne naar de voetbalmatch getrokkken: Mariakerke thuis tegen Knesselare.

Jan voetbalt

Jan heeft een doelpunt of drie, vier gemaakt — uiteindelijk was het in de eerste helft denk ik 10-2 en op het einde van de tweede helft, waar ze een beetje in slaap gevallen waren, 14-4 of 14-3 denk ik.

Jan voetbalt

Jan voetbalt

Jan voetbalt

En dan terug naar huis, een scheduling conflict met ballet (morgen meer, echt waar beloofd), taart, sandwichen, en al wie nog niet veel te veel gegeten had ’s middags, heeft dat nu zeker.

We kunnen hier geen puf meer zeggen.

Niet in mijn naam

Ik ben er helemaal voor, dat er een oplossing aan de problemen in België gevonden wordt door het land in vier op te delen, en die onderdelen alle niet-federale bevoegdheden te geven.

Gedaan met het interessante maar uiteindelijk onmogelijk gebleken compromis tussen Nederlandstaligen en Franstaligen dat ons de gemeenschappen én de gewesten heeft opgeleverd in de jaren 1970: duidelijkheid, voor eens en voor altijd. Geen opsplitsing meer tussen aan de ene kant Blut-bevoegdheden voor de gemeenschappen (onderwijs, cultuur) en aan de andere kant Boden-bevoegdheden (economie, werkgelegenheid) voor de gewesten.

Het onderscheid persoonsgebonden (eigenlijk: welke taal men spreekt) versus gebiedsgebonden (eigenlijk: waar men woont) leidt onvermijdelijk tot zooi en miserie, wegens hoe onnoemelijk verstrengeld taal en plaats hier al duizend jaar zijn, en hoe meer de jaren verstrijken, hoe meer het een fictie wordt dat pakweg Brussel in Franstaligen en Nederlandstaligen op te delen zou zijn.

Neen, weg ermee. Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Duits-België. Klaar en proper duidelijk. Bevoegdheden verdeeld op basis van gebied, en dat het ons allemaal niet kan schelen welke taal er gesproken wordt: hoe meer hoe beter. Eindelijk verlost van die gecrispeerde vlaamsitude en aberraties in de zin van “onze kleuters mogen geen Franse lesjes krijgen ze zouden wel eens minder Vlaamsch kunnen worden oei oei”.

Maar.

Een spook doemt op aan de einder.

De hoofdstad van Brussel is natuurlijk Brussel.
De hoofdstad van Duits-België is Eupen.
De hoofdstad van Wallonië, of Frans-België, of België-Zuid, of hoe het ook mag heten, is Namen. Duidelijk.

Wat zal de hoofdstad van Vlaanderen zijn? Over mijn opstijvend lijk dat het Antwerpen zal zijn.

links for 2011-02-24

Naar de wuppe

Inderdaad:

Screen shot 2011-02-24 at 10.51.19.png

“De vijf vrienden willen de blondine naar veiliger oord brengen, maar de situatie loopt uit de hand wanneer het meisje plotseling een pistool tevoorschijn haalt en zichzelf door de mond naar de wuppe schiet.”

Wikipedia, ’t is wel wat.

Sluit eens wat open tabs

Mijn computer doet al een tijd een zeer geslaagde impressie van een mier die net in een pot mayonaise gevallen is: heel, heel, héél traag lopen. Ik vrees dat een groot deel daarvan te verklaren is door grvdrmdrgd Chrome en door Flash, die blijkbaar allebei een heel eigen manier van omgaan met geheugen en processor hebben op Mac.

En Chrome blijft maar open staan wegens dat er allemaal tabs in staan met dingen die ik dan nog eens ging bekijken of waar ik dan nog eens dingen mee zou doen, maar dat het er nooit echt van komt.

Sluitingstijd, me dunkt, voor:

 • Mikey, de microfoon die ik dan eens zal kopen voor mijn telefoon, om interviews mee te doen en zo.
 • Wel twintig vensters met Reddit erin: alles wat er open staat en dat ik verder wil lezen later is bij deze gesaved.
 • Jesse James: Last Rebel of the Civil War, boek dat ik zou willen kopen (“Traditionally, Jesse James has been portrayed as a Wild West bandit–a Robin Hood of sorts–but in this meticulously researched, vividly written account of his life, he emerges as a far more complicated man who was a forerunner of what the world has come to call a terrorist.“) maar dat verdorie blijkbaar niet in electronische versie bestaat.
 • Een paar Amazonvensters met dingen die ik zou willen kopen: dicht zonder saven. Toch geen geld.
 • De Belaya Berezka-vodka die ik wel eens zou willen kopen.
 • The Top 50 Essential Non-Fiction Books for Weirdos waar ik iets over wou schrijven.
 • Crises of Capitalism, dat ik nog altijd niet uitgekeken heb.
 • r/Minecraft, vooral nu 1.3 uit is.
 • En meteen ook de omschrijving van het nieuwe save-formaat.
 • A website named desire. Geen idee wat dat open stond te doen.
 • Mathematics Genealogy project, waar ik het wel grappig vond dat Erdős van ver nog van dicht in de extrema zat.
 • Een open brief aan Stephen Fry, en ik kan me daar helemaal in inschrijven.

 • Een leuke programmeercursus-met-Python, waarvan ik me afvroeg of het te vroeg is om er naar de kinderen mee te gaan.
 • Een stuk of wat open tabs in ons bugtrackingsysteem.
 • Een stuk of wat tabs in ons supportsysteem.
 • Een stuk of wat tabs van onze wiki.
 • Een stuk of wat Adhese-applicaties van diverse klanten
 • Een stuk of wat mirrorversies van Adhese-applicaties van diverse klanten
 • Een stuk of wat lokaal draaiende Adhese-applicaties
 • Een stuk of wat vensters met dingen die onze datavisualisatie-stagiair aan het doen is
 • Een paar LinkedIn-vensters
 • Een pagina op het Plex-forum
 • Een stuk of wat Google Reader-vensters
 • Metafilter over Phil Collins en zijn gated reverb op zijn drums, bu dum ba dom ba doom BOOM BAM BAM. (Wist u trouwens dat het nummertje tegelijk in de hitparade stond als Shaddap You Face?

`

Er stonden nog dingen open, maar daar heb ik geen spoor meer van. Wegens dat mijn computer net het moment gekozen had dat ik vanalles aan het sluiten was, en dat ik de laatste dingen vandaag zou toevoegen aan de lijst om me dit te zeggen — een geluk dat ik dit hierboven al eens gesaved had gisterenavond:

kabooom.jpg

Ah well, c’est la vie. Of gelijk de Amerikaanders zouden zeggen, cest le vie. Computer herstart, met wat geluk lukt alles vandaag wat sneller.

Google toch

Kijk, hier is waar het gedaan was met Google Visualization API “wel leutig” te vinden:

Can I use visualizations offline?
No; your computer must have live access to http://www.google.com/jsapi in order to use visualizations. This is because the visualization libraries that your page requires are loaded dynamically before you use them. The code for loading the appropriate library is part of the included jsapi script, and is called when you invoke the google.load() method. Our terms of service do not allow you to download the google.load or google.visualization code to use offline.
Can I download and host the visualization code locally, or on an intranet?
Sorry; our terms of service do not allow you to download and save or host the google.load or google.visualization code.

Als ik geen grafieken kan maken zonder dat Google er zijn snater tussen slaat, is het redelijk snel Einde Verhaal.

Serieus jong.

(Als iemand iets gelijkaardigs zou weten zijn: heel erg welkom. Ik ontdek namelijk ook net dat MapPoint niet meer in Excel zit, en dat ik gelijk niet echt op 1-2-3 een vervanger vindt vindddd, grrr. ’t Is wel de dag voor ontdekkingen in Excel dedju.)

Excelgrafieken

Maar allez, hoe is dat mogelijk? Ik heb een hele tijd gezocht op een manier om in Excel de laatste x waarden van een taartdiagram tesamen te steken onder “other”.

Zo gelijk als er negenentwintig waarden zijn waarvan de eerste vijf 80% van het totaal uitmaken, en de laatste vierentwintig allemaal samen 20%, dan zou ik graag hebben dat het er niet zo uitziet

Screen shot 2011-02-23 at 23.46.03.png

maar wel zo:

Screen shot 2011-02-23 at 23.48.53.png

Vroeger, toen de dieren nog spraken, herinner ik me dat dat met één moeite ging. En nu vind ik het niet meer. O ja, manueel gaat het natuurlijk wel, en met half geprogrammeer kan het ook, no worries. Maar als parameter van een pie chart? Ik zie het niet.

Vroeger was dat zo van “groepeer de laatste zoveel waarden”, of “de laatste zoveel procent”. Nu kan dat nog allemaal met pie of pie en bar of pie, maar niet meer (denk ik) met gewone pies.

Grrr.

De wereld is om zeep

Er zijn geen zekerheden meer, en de wereld is om zeep. WC-Eend heet tegenwoordig “Canard”, en de reclame van Tahiti heeft geen blote borsten meer!

links for 2011-02-21

 • Plex Export creates a local copy of your Plex library that you can share without requiring access to the media server. Uses PHP to generate a HTML/JavaScript website with multiple sections, live filtering and media information.
  (tags: plex media)

Mlergh

Die keer dat ik eigenlijk beter was thuisgebleven in mijn bed, maar dat het met wat geluk morgen weer beter zal zijn, dat was vandaag.

Ziek ’s morgens, min of meer overdag, ziek ’s avonds: dat is zo’n beetje gelijk ziek zijn tijdens het weekend of op vakantie.

Pretland: een beetche veel lawaaikes

Vandaag deel één van het verjaardagsfeestje voor Jan: voor vriendjes en vriendinnetjes van op school en van zijn voetbalclub .

Voor het gemak, en ook natuurlijk omdat Jan dat graag wou, zijn we met uiteindelijk denk ik zeventien naar Pretland getrokken. Oh boy.

Het begon allemaal helemaal zonder enig probleem: we zaten helemaal achteraan, naast een springkasteelachtige matras en een klim-glijbaanstaketsel, en er was niet te veel volk aanwezig.

Toen was het nog rustig

Het voordeel van de voormiddag te gaan, blijkbaar, want met de voortschrijdende uren kwamen er alsmaar meer mensen bij. Kinderen van een bepaalde leeftijd, dat krijst dus voortdurend hé, ik weet niet of ge dat wist. En na een uur of drie begint dat serieus tegen te steken.

Maar alla: we waren des te contenter dat het gedaan was, en dat we naar huis konden. En de kinderen hebben zich geamuseerd.

Jan is content

Anna

Louis

Blauw ijs

Ze hebben gelopen, en kastelen gebouwd, en gevoetbald, en op de springdingen gespringen, en van de glijdingen gegleden.

En ’t is bijna niet te geloven, maar er zijn geen massieve ongelukken gebeurd. Ondanks dat er daar –op ouders na– geen enkel toezicht is, en ondanks dat er –tegen de regels, vermoed ik– ook kinderen van veel ouder dan eigenlijk voorzien rondlopen. Wilde kinderen ook, die slaan en schoppen en trekken — niet gemeen, maar gewoon wild, en dat gecombineerd met een jaar of drie ouder dan alle andere kinderen: ik ben blij dat we weg gegaan zijn als het er onhoudbaar druk werd in de namiddag.

Pretland

Frieten

Sandra leest

Dinosauruspuzzel

Eén keer per jaar. Eén keer. Ik denk dat ik het daar bij probeer te houden.

Tsjiepmink

Teh kyoote.

[via]

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑