Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: april 2011 (page 1 of 4)

Links van 29 april 2011 tot 30 april 2011

YouTube – Authors@Google: Tina Fey
Tina Fey joins Google's Executive Chairman Eric Schmidt for a fireside chat about her new book, Bossypants.

Multiplayer High
Listen to anyone talk about schools today: classical education just can't keep up. In the digital generation's world of constant change, most schooling is profoundly boring. But what else is possible?

In het kader van de Nationale Tabsluitdag

Ik had weer eens duizend tabs open staan met dingen die ik zeker nog eens moest bekijken en zeker nog eens moest lezen en doen, en nu is mijn computer — dank u, brave mensen bij Apple en bij Adobe om zo slecht samen te werken — weer eens zo traag als een pissebed in een pot mayonaise.

Sluiten dan maar, en in een post zetten dat ik er later eventueel maar wie maak ik dingen wijs nog eens zou kunnen naar kijken. Ik had open staan:

 • Een nest video’s over mensen en hun Warhammer 40,000-figuurtjes. Whee!
 • De website van Dyson , nee niet de stofzuigers maar de RPG-mens, waar ik achter was geraakt en dat ik dringend moest bijlezen.
 • De Washington Post-special over Traumatic Brain Injury. Harrowing, en aangeraden. Multimediaal en alles.
 • Een first look van Final Cut Pro, waar ik dan eens meer over wou lezen.
 • Een stuk of wat Google Reader-vensters.
 • Iets over Kiva Ford, een glasblazer die dingen te koop heeft op Etsy.
 • Een luchtfoto van het Gravensteen als referentie om een Gravensteen te bouwen in Minecraft:

gravensteen2.jpg

Tekeningskes

We zijn op het werk aan een nieuwe versie van een dink bezig, en ’t is nogal wat dat er vernieuwd wordt. ’t Is zowel aan de achterkant als aan de voorkant, en omdat we allemaal een beetje zouden weten waar we het over hebben als we over dingen spreken, komt er vanalles en nog wat in een overzicht.

Dan zijn er woordenlijsten en voorstellen allerhande en neerslagen van beslissingen en databaseomschrijvingen en allemaal tekeningskes. En leutig dat dat is, tekeningskes maken!

Ik ben tegenwoordig verliefd op mijn werkgesponsorde Aurora Bloc 200: het papier is geruit en recyclage en neemt net genoeg op om een goede lijn te hebben.

Tekeningskes

Ik heb er een tijd in getekend met alcoholstift:

Tekeningskes

…maar uiteindelijk is dat meestal te dik, en nu ben ik Wreed Content van mijn familiedoos Staedtler Lumocolor Duo: niet te dik en niet te dun (er is een dikke en een dunne kant aan, namelijk), aangenaam om mee te schrijven, een groot gemak. Ik heb alleen nog maar een zwarte, maar ik denk dat ik eens een groene, blauwe en rode op mijn verlanglijstje zet.

Alhoewel… ik heb een eigen, euh, workflow om tekeningskes in de computer te krijgen. Eerst maak ik de tekening op papier en scan ik die in, zo:

Ingescand

Dan zet ik dat om in grijswaarden, en sleur ik wat aan de curves om het lichtgrijs wit te krijgen en het donkergrijs zwart:

Zwart-wit

En eens dat in zwart-wit staat, is dat eigenlijk helemaal in te kleuren in Photoshop:

Ingekleurd

Ahem. Dat hierboven was wat overboord gegaan voor de demonstratie: in principe is het meestal gewoon met grijswaarden. Maar het is dus wel enorm wijs om doen, vind ik.

Voor de volledigheid: om van een ingescande tekening naar een klaar-om-in-te-kleuren-tekening te gaan, met Photoshop: D, ctrl-A, ctrl-X, ctrl-V, ctrl-shift-U, ctrl-L, 60, tab tab, 170, enter, ctrl-A, ctrl-X, X, ctrl-V, x, alt-backspace, hopsakee klaar in pakweg tien seconden en zonder nadenken.

Voor wie absoluut minder snel wil gaan:

 1. Zet de kleuren standaard op zwart voorgrond en wit achtergrond [D]
 2. Selecteer alles [ctrl-A] en knip weg om een witte achtergrond over te houden [ctrl-X]
 3. Plak in een nieuwe laag [ctrl-V]
 4. Haal kleur weg [ctrl-shift-U]
 5. Verander zwartpunt naar 60 en witpunt naar 170 (aan te passen aan uw eigen papier- en schrijfstiftwaarden, natuurlijk) [ctrl-L = levels, 60 = zwartpunt, tab tab naar witpunt, 170 = witpunt, enter om levels-dialoog te sluiten]
 6. Selecteer alles [ctrl-A] en knip om een lege laag over te houden [ctrl-X]
 7. Ga naar quickmask [X], plak daarin de zwartwittekening [ctrl-V]
 8. Verlaat quickmask [X]: nu staat alles wat zwart was geselecteerd
 9. Vul selectie met zwart [alt-backspace]

Nu is het een kwestie van “protect transparency” aan te vinken, en je kan overkleuren zoveel een mens wil. En een laag tussen achtergrod en voorgrond schuiven, bijvoorbeeld, om er achtergronden in te kleuren.

Poging umpteen

Ik heb de afgelopen drie of vier jaar Gentblogt denk ik vier of vijf keer hermaakt.

En dan bedoel ik ook wel degelijk helemaal hermaakt, van de grond, tot het werkte. Nooit echt 100% dat het helemaal op Gentblogt zelf draaide, maar toch wel tot 95% — alles overgezet, alles doen werken, nieuwe functionaliteit erin gestoken.

Eerst in WordPress, dan in Drupal 5, dan in Drupal 6, dan nog eens in Drupal 6, dan in Drupal 7.

Pas op, het werkte allemaal wel, maar het was niet goed genoeg voor mij om echt helemaal de knop om te draaien. Om verschillende redenen: de server waar we stonden zou het niet aan kunnen, ik was niet zeker dat het op een degelijke manier gedaan was, de layout was niet naar mijn goesting… vanalles.

Uiteindelijk waren de voornaamste redenen om over te schakelen op Drupal dat het met WordPress niet mogelijk was om verschillende content types aan te maken (artikel, foto van de dag, actua-item, kalenderitem), dat het met WordPress niet mogelijk was om meer dan één auteur aan een artikel te koppelen (meer dan één schrijver, meer dan één fotograaf), en dat het met WordPress niet mogelijk was om degelijke taxonomieën op te stellen (sectie, trefwoord, plaats, tijd, …).

En uiteindelijk zijn in recentie versie van WordPress al die bezwaren min of meer weg: content types kunnen, taxonomieën zijn serieus verbeterd, en met een combinatie van content type en een auteur-taxonomie kan ik meer dan één auteur aan een artikel verbinden.

Dus hey, ik ben er nog eens aan herbegonnen, aan een nieuwe Gentblogt. Gnn.

Links voor 26 april 2011

Workflow Expectations: Presenting Steps at the Right Time (Jakob Nielsen’s Alertbox)
Lately, I've been sitting through many usability tests of iPad apps. After installing a new app, the first thing users typically see is a message in a dialog box: [This App] would like to send you push notifications. This message followed by two buttons: Don't Allow and OK.Uniformly, users press Don't Allow.

En als we het eens niét zouden doen?

Op het werk vandaag ging het onder meer over iets dat moeilijk te doen is omdat het eigenlijk niet te doen is, maar dat de mensen wel willen, omdat ze wijsgemaakt worden door andere mensen dat het wel kan.

En dan zijn er manieren om het probleem te omzeilen en te benaderen en alles, maar uiteindelijk zei de Grote Roerganger iets van als dat niet kan, waarom zouden we dan eigenlijk tijd verspillen om zo goed mogelijk alsof te doen? en eigenlijk heeft die mens eigenlijk geen ongelijk eigenlijk. ’t Is niet omdat andere mensen liegen dat wij ook moeten liegen, ha.

’t Is gelijk met onze laatste verbouwingsronde: als we nu eens een bibliotheek zouden zetten? Oh wacht, als we dat eens niet zouden doen? Want eigenlijk zouden we eigenlijk meer moeten doen dan dat.

Als we dan eens een architect onder de arm zouden nemen, om het hele huis aan te pakken en slaapkamer en badkamer en zo te doen? Oh wacht, als we dat nu eens niet zouden doen? Want eigenlijk is er weinig architecturale creativiteit aan de dag te leggen en moeten we eigenlijk eerst gewoon de gevels oplappen en nieuwe vensters steken.

Dus zo ver zijn we. Kogels door de kerk: eerst die gevels en zo. Prioriteiten gesteld, en wat het meest dringend leek, zal waarschijnlijk niet snel gedaan worden.

Gnnn. Het zal nog een tijd uit dozen leven zijn.

Goodnight, Lil Cthulhu!

Had ik al verteld van de laatste keer dat ik thuis de namen van de kattenjongen mocht kiezen? Die keer dat de vier kattenjongen voor de rest van hun natuurlijk bestaan met de namen Yog-Sothoth, Cthulhu, Nyarlathotep en Shub-Niggurath door het leven moesten?

Jaren later (vijftien? zestien?) en alleen Yog-Sothoth is er nog. Wat slomer en veel ouder, met sinds jaar en dag een stuk van haar staart af, maar nog altijd dodelijk voor muizen en ratten en ander ongedierte:

yog-sothoth

Mijn computers hebben allemaal Lovecraftiaanse namen, en mijn moeilijke wachtwoorden zouden niet misstaan op syllabi aan de Miskatonic… om maar te zeggen dat ik hier erg voor te spreken was, ook:

[via]

Everything old is new again

Kijk, zo één van die filmpjes die we al honderd jaar tonen bij elke presentatie over “visies van de toekomst”:

Pretty spot on, no?

(Nu nog een tablet met dual vinger-and-stylus input.)

Links voor 24 april 2011

The 50 Things Every Graphic Design Student Should Know – Jamie Wieck – Design, Illustration
A condensed primer for students and graduates-to-be.

Terraria – Coming soon!
Dig, fight, explore, build! Nothing is impossible in this action-packed adventure game. The world is your canvas and the ground itself is your paint. Terraria is coming soon!

YouTube – Creativity Masterclass [excerpts]
Audience was mostly silent.

Concept Camera: The WVIL on Vimeo
The WVIL camera is a concept camera envisioned by Artefact's award-winning design team. It answers the question: “what’s next for camera design?”

Solid DVD-quality Potato Salad!

Qua paascadeau kan het tellen: een betere versie van een clipje dat al sinds de prehistorie van het internet rondzweeft!

Lazy Saturday

Opgestaan, een uur of zes Portal 2 gespeeld (bijna uit!), en dan naar buiten met de buren op straat gaan zitten en babbelen en dingen.

Euh ja, dat is inderdaad al elke dag van de hele week dat we dat doen, ’s avonds op straat zitten.

Hoera!

Display verdomme

Allez, wat is dat nu, tegenwoordig op Facebook?

Screen shot 2011-04-22 at 22.12.52.png

Gasten, zó blijven we geen vrienden hoor, met verdorie dikke vette skyscrapers langs elke pagina. Ik hoor dat niet iedereen het heeft, maar ik heb het al een hele tijd vlaggen: overal van die vieze flash-reclame elke keer.

Screen shot 2011-04-22 at 22.39.37.png Screen shot 2011-04-22 at 22.40.08.png

En geen manier om het weg te krijgen of niets.

Bleh.

update: Ha, ’t was malware. Een chrome-extensie van een eeuw geleden, Auto HD for YouTube, die blijkbaar in december overgegaan was op niet alleen “toon video’s standaard in HD op YouTube”, maar ook “en toon ook ads op Facebook ha ha”. En ik had het niet eens gemerkt want ik ben niet echt veel op Facebook. En ik had niet door dat het malware was omdat ik Chrome zowel op mac als op pc gebruik. En dat de ads van bij Google kwamen en van bij Facebook zelf, allez ’t is te zeggen een domein dat leek alsof het van Facebook was.

JA ‘T IS WEER TYPISCH! OP EEN MAC WAS HET GEEN WAAR GEW… ah euh juist.

(vals alarm, dus)

Serves me right om extensies te gebruiken, natuurlijk.

Bunker

A voir!

`

Links voor 20 april 2011

iPhoneTracker
This open-source application maps the information that your iPhone is recording about your movements. It doesn't record anything itself, it only displays files that are already hidden on your computer.

Stem voor de geneeskrachtige kruiden!

Er zat een mail van een organisator in de redactiemailbox van Gentblogt. Een beetje vanalles: aankondiging, gratis tiketten, en ook een petitie.

Tot slot iets heel anders maar wat ons ook nauw aan het hart ligt. Deze maand wordt in het Europese parlement gestemd voor een wet om de verkoop van geneeskrachtige kruiden aan banden te leggen.

Als ze in hun opzet slagen dan ben je voortaan verplicht om van alles pillen te kopen, je zou zelfs geen eigen kruiden meer mogen telen. De grote farmaceutische bedrijven met hun vele centjes lobbyen daar voor. Maar de kleine verkoper kan daar weinig tegen beginnen. Het enige dat we kunnen doen is via facebooks allerhande (en deze nieuwsbrief 🙂 iedereen optrommelen om de petities te tekenen.

Er zijn twee petities lopende, je kan HIER intekenen alsook HIER. Doen en spread the word!

Die eerste petitie pakt het professioneel aan: noem het “consumers for health choice” in plaats van “quacks for less control” en de hele context is al meteen gezet. Wie kan nu tegen consumenten zijn die vóór keuze zijn?

De tweede petitie is al wat meer to the point: “The public’s access to herbal products that have traditionally been freely available must continue uninterrupted.”

Lees voor eerst gerust na waar het over gaat, maar ik kan u misschien de moeite besparen.

Stem nú op die petities om “geneeskrachtige kruiden” buiten alle Europese regels van kwaliteit en veiligheid en labeling te laten vallen.

Over welke kruidengeneesmiddelen heeft de richtlijn het? Ha, wees gerust: het gaat alléén over die dingen waar van niet kan aangetoond worden dat ze werken. Kruidengeneesmiddelen waarover voldoende wetenschappelijke literatuur bestaat om een langdurig gebruik in de medische praktijk met een erkende werkzaamheid en een aanvaardbaar veiligheidsniveau aan te tonen, die vallen erbuiten.

En oh, voor u op uw achterste poten staat: de richtlijn zegt ook heel expliciet dat ze niet over homeopathie gaat. Dus al wie water wil blijven verkopen om kanker te genezen, of mensen met brandwonden wil aanraden om dicht bij een warmtebron te gaan staan en water met brandnetels op de wonder te smijten, die mag dat gerust doen.

Maar stem dus snel, dat om het even wie kruidenremedies mag blijven maken, zelfs dingen die intraveneus moeten toegediend worden, en dat ze het medicamenten mogen blijven noemen, en dat het van de individuele lidstaten af mag blijven hangen wie wat mag en niet. Dat er totale willekeur mag blijven, en dat we er niet van op aan moeten kunnen dat als iets veilig is in Polen, het ook veilig is in Portugal.

Want in tegenstelling tot alle andere zaken in Europa, van bananen tot kinderspeelgoed over stopcontacten en “echte” geneesmiddelen, moeten “geneeskrachtige kruiden” totaal ongecontroleerd blijven door om het even wie.

Doen!

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑