Archief voor mei 2011

 

En hoe was uw weekend?

zondag 1 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Wij hebben vrienden uitgenodigd zaterdag, en we hebben op het plankier voor onze deur zelfgerookte zalm gegeten. En dan kwamen de buren erbij zitten en bleek de wereld vele keren kleiner te zijn dan een mens zou kunnen vermoeden.

(Lessen geleerd, voor dat roken dat we volgende week nog eens opnieuw gaan doen: de zalm héél laten. Moten drogen uit.)

En vandaag: de hele dag in de zetel gezeten, ik. Er even uit gekomen om ijs te maken (banaan-citroen-roomijs met stukjes suikerwafel), en voor de rest blijven liggen, recupereren van zaterdag, en en Minecraft gespeeld. Lovecraft op de koptelefoon, mijn nieuwe mijn op het scherm, en graven en doen.

Een weekend niets gedaan, met andere woorden. Vanavond nog een post voor Gentblogt doen, en morgen weer werkweek, hoera!

Links van 1 mei 2011 tot 2 mei 2011

maandag 2 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

A Month Of Awesome Maps – RPG Cartography Carnival
Whee!

Lester Bangs’ Basement: What it means to have all music instantly available. – By Bill Wyman – Slate Magazine
What it means to have all music instantly available.

The Resurrection of Johnny Cash | Music | The Guardian
In the 1980s, Johnny Cash was languishing on the cabaret circuit, until a group of indie artists turned him from country star into cultural icon.

Roger Ebert: Remaking my voice | Video on TED.com
When film critic Roger Ebert lost his lower jaw to cancer, he lost the ability to eat and speak. But he did not lose his voice. In a moving talk from TED2011, Ebert and his wife, Chaz, with friends Dean Ornish and John Hunter, come together to tell his remarkable story.

Blammo!

maandag 2 mei 2011 in Echt gebeurd. Permanente link | 3 reacties

Ik zat op de trein van het verre Hassel naar Gent-Dampoor, vorige vrijdag, met Iemand In De Academische Wereld, en we babbelden over vanalles en nog wat.

(Een groot gemak, trouwens, daar in het het verre Hassel: ze aanvaardden daar gewoon euro’s! En als ik traag en luid sprak, begrepen ze Nederlands!) (En ja, ik blijf die stomme Limburglollen maken elke keer ik het over Limburg heb, ja.)

Afijn, we waren aan het babbelen, over het verleden en het heden en de mogelijke toekomst, en over al dan niet gemiste kansen, en over Het Volgende Grote Ding, en hoe er waar geld te verdienen zou zijn, of dingen te doen zouden zijn die te monetiseren zouden kunnen zijn, of waar er tenminste een verdienmodel zou zijn of zou kunnen gevonden worden, en wat interessant zou kunenn zijn, en waar ik me in een ideale wereld mee zou kunenn bezig houden, eventueel.

Ideeën? A dime a dozen. En veux-tu, en voilà. Ideeën up the wazoo, ideeën, ik zou er kunnen spuien tot de koeien naar huis komen. Schetsmatige ideeën, tot in de punten uitgedachte ideeën, wilde en tamme ideeën, ideeën voor het rapen.

En dan vroeg die mens telkens waarom ik hiér niets mee deed, of dáár niets mee gedaan had, of waarom ik toch niet eens ernstig werk van dát zou maken. Met stijgend ongeloof, had ik de indruk. En dan zei ik telkens iets van och ja en bwoaf. En dat hij zeer welkom was om de ideeën te nemen er iets mee te doen.

Anti-ambitie, denk ik soms. Actief en bewust dingen niet doen. Geen geld willen verdienen. Geen risico’s nemen en geen initiatief, en als ik eerlijk ben: niet omdat het verkeerd zou kunnen aflopen, maar omdat het, godbetert, wel eens goed zou kunnen aflopen.

Als ik geen gezin had, ik zou voor de rest van mijn leven kunnen overleven in kamer zonder mensen.

Meningen

maandag 2 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Urgh.

Die schurftige knieënknook die zogezegd 28 is en zogezegd “verveeld zit met het rolletje”: give me a fucking break. Gast: ten eerste, ge ziet er een slecht geconserveerde 48 uit, en ten tweede: serieus? Is dat iets waar een wannabe-would-be-hipster mee zit, dat hij zijn gat juist afgekuist heeft en dat hij met een lege rol wc-papier overblijft?

Ten twee-b-de, tussendoor: ik heb een contract getekend met Telenet, en ik ben er redelijk zeker van dat daar ergens in staat dat ik alleen mooie mensen in mijn reclame wil zien. En dat als de mensen niet mooi zijn, ze tenminste grappig zijn.

En grappig, beste nitwit-achter-de-schermen van Mr. Proper, is niét een would-be-Peter Van Asbroeck-wannabe die in een onbestemd maar afgrijselijke tussentaal-afgrijselijkheid “doar iest em zu, menier proowper zu” uitbraakt. Nooit in mijn leven ga ik nog Mr. Proper kopen, of ga ik nog toestaan dat er Mr. Proper in mijn huis komt, en dat is zuiver uit en alleen de verdienste van die afgrijselijke reclame.

Vannacht is Osama Bin Laden schielijk komen te gaan. Wacht, kijk, ik ga daar rap een opinie over uitpersen. Of nee, toch niet. En hebben wij eigenlijk al een regering? En kan het iemand eigenlijk nog schelen?

Ik dénk dat ik maar eens doe zoals Emmanuel (verdorie trouwens, laat daar eens wat commentaar na, bij die mens, hij doet zo zijn best om dingen te schrijven waar discussie over mogelijk is). Dat ik doe zoals Emmanuel dus, en dat ik gewoon geen nieuws meer beluister. En Twitter en Facebook op write-only zet.

Knip-en-plak-opinies, Facebookknopdiscussies, Twitternonconversaties, bah humbug.

Eh verdorie

dinsdag 3 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik ging wat naar Young Frankenstein kijken, want daar word ik altijd vrolijk van.

En toen bedacht ik:

young2.jpg

Links van 2 mei 2011 tot 3 mei 2011

dinsdag 3 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

Novices Orienteer, Experts Teleport – Boxes and Arrows: The design behind the design
Expertise significantly impacts how we seek information online. Just as novice and expert photographers prefer different tools, so novices and experts behave differently when searching for information. Understanding these differences will help us design better search interfaces for both groups of users.

The Sad, Beautiful Fact That We’re All Going To Miss Almost Everything : Monkey See : NPR
The vast majority of the world's books, music, films, television and art, you will never see. It's just numbers.

Print – The Last Meal – Esquire
A two-ounce songbird. A lemon-sized tumor. An imperial appetite for death, flesh, and the immortal gesture. It was time for dinner.

Photographs of Napoleon’s Veterans | HOW TO BE A RETRONAUT
Photographs of veterans of Napoleon’s Grande Armée and the Guard wearing their original uniforms and insignia.  Likely date May 5, 1858 – all are wearing the Saint Helene medal, issued on August 12, 1857 to all veterans of the wars of the Revolution and the Empire. May 5 – the anniversary of the death of Napoleon.

Navigatie in MediaWiki

woensdag 4 mei 2011 in Werk. Permanente link | Eén reactie

(opgelet: meer scratchpad voor mezelf dan wat anders — ik zou hier eigenlijk eens een heel lang document moeten over maken)

Ik werk graag met MediaWiki.

MediaWiki is de software waarop Wikipedia draait, en een mens moet maar kijken naar Wikipedia om te zien dat er serieus complexe dingen te maken zijn met MediaWiki.

We gebruiken het al jaren bij Gentblogt, onder meer voor redactieplanning. En ik gebruik het ook al jaren op het werk, voor documentatietrajecten en stijlgidsen en handleidingen allerhande. A little elbow grease, a basic template or two and some transclusions go a long way, zeg ik dan meestal als er een opleiding moet gegeven worden over hoe die MediaWiki werkt met navigatie en dingen.

Neem bijvoorbeeld dat er een stuk documentatie is dat er zo uitziet:

1. Proloog
1.1. Welgekomen
1.2. Deze handleiding gebruiken
1.3. Afspraken
2. Hardware
2.1. De computer
2.2. Toetsenbord en muis
2.3. Monitors

2.9. Kabels
3. Software
3.1. OS
3.2. Office
3.3. Grafisch

Pakweg twee hoofdniveaus, onder elk item van niveau 2 zouden er nog redelijk wat pagina’s kunnen zitten, en die structuur ligt eigenlijk niet echt vast: er kan vanalles veranderen, dus er mag niet al te veel manueel werk aan zijn om een navigatie op te stellen.

Het eerste dat ik doe, is een template maken voor een navigatiedoosje, dat ik meestal rechtsboven elke pagina zet . Bij Gentblogt is het een eenvoudige lijst van maanden en jaren en een kleine legende:

Screen shot 2011-05-03 at 23.17.23.png

Bij Adhese is het een navigatie in een structuur zoals in het voorbeeld, waarvan telkens één van de dingen op niveau 1 opengeklapt is, en de dingen onder dat niveau zichtbaar zijn in het menu:

Screen shot 2011-05-03 at 23.21.18.png

De template noem ik meestal Navbox; erin staat iets als:

<div style=”width:300px; float:right; background-color: #eee; border: 1px solid #999; padding: 1.0em; margin: 0 0 1.0em 1.0em;”>{{{1}}}</div>

Ik zet op elke pagina die navigatie moet meekrijgen het volgende:

{{navbox|navigatie-inhoud}}

…en waar in de template {{{1}}} staaat, wordt die vervangen door navigatie-inhoud. Ik zou dat kunnen hardcoden, natuurlijk, maar aangezien die navigaties nogal de neiging hebben om regelmatig te veranderen, zet ik op alle pagina’s onder “2. Hardware” niet iets als

{{navbox|
1. Proloog
2. Hardware
2.1. De computer
2.2. Toetsenbord en muis
2.3. Monitors

2.9. Kabels
3. Software

}}

…maar wel iets in de zin van

{{navbox|{{:Hardware nav}}}}

{{:Hardware nav}} bevat de navigatie die op alle Hardware-pagina’s moet komen, en is een aparte pagina die getranscludeerd wordt in de navigatiebox.

Maar wacht! Het wordt nog leutiger. Want op de Hardware nav-pagina zet ik niét dit:

1. Proloog
2. Hardware
2.1. De computer
2.2. Toetsenbord en muis
2.3. Monitors

2.9. Kabels
3. Software

…maar wel iets als

1. Proloog
2. Hardware
{{:Hardware items}}
3. Software

Waarom? Omdat de lijst van dingen op niveau 2 onder Hardware niet alleen in de navigatie gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook op de hoofdpagina van Hardware, en in een sitemap, die er zo kan uitzien:

1. Proloog
{{:Proloog items}}
2. Hardware
{{:Hardware items}}
3. Software
{{:Software items}}

Oh, wacht, ‘t is nog niet gedaan. Omdat gelijk welke boomstructuur meestal toch maar dingen onvindbaar maakt, zorg ik ervoor dat er altijd een index van alle pagina’s beschikbaar is. Gelukkig is dat doodeenvoudig, met MediaWiki: gewoon in de navbox-template, die dus op elke pagina met navigatie gebruikt wordt, een categorie-ding toevoegen. En ervoor zorgen dat dat enkel bij include gebruikt wordt, natuurlijk, zodat alle pagina’s met een navigatie in een categorie “A-Z” terechtkomen. .

Dat geeft dan, allemaal in echte wikisyntax gezet:

Alle pagina’s onder Hardware

{{navbox|{{:Hardware nav}}}}
Inhoud van de pagina, yada yada.

Template:Navbox

<div style=”width:300px; float:right; background-color: #eee; border: 1px solid #999; padding: 1.0em; margin: 0 0 1.0em 1.0em;”>{{{1}}}</div>
<includeonly>[[Category:A-Z]]</includeonly>

Hardware nav

{{T|[[Proloog]]}}
{{T1|[[Hardware]]}}
{{:Hardware items}}
{{T|[[Software]]}}

Hardware items

* [[De computer]]
* [[Toetsenbord en muis]]
* [[Monitors]]
...
* [[Kabels]]

Ah, euh, ja. Die {{T|…}} en {{T1|…}} zorgen voor een iets meer propere navigatie. Ik zou kunnen degelijke dingen doen met css, maar ik ben lui en dus doe ik het met templates:

T

<div style=”font-size: 1.2em; border-bottom: 1px solid #ccc; padding-bottom: 0.2em; margin-bottom: 0.5em;”>{{{1}}}</div>

T1

<div style=”font-size: 1.2em; “>”’{{{1}}}”’</div>>

…en dat geeft dus dat ding van hierboven. En een propere A-Z-lijst. En een navigatie die voldoende flexibel is en haar werk doet.

Volgende keer (ha, wie houd ik voor de zot?) meer over sub-subnavigatie, over hoe een taxonomie op te zetten met categorieën en templates, over strategieën voor discussie (on-wiki of niet? anoniem of niet? in-line of niet of een combinatie van wel en niet?), over versiebeheer en archivering, over workflows, rechten en authenticatie, over meertaligheid, en over advanced templating met condities en gerief.

En dan was er ook nog die cursus hoe krijg ik een werkende wiki ingeburgerd in mijn niet-wiki-georiënteerd bedrijf/instelling/overheid/groepuscule en natuurlijk ook nog de cursus hoe past zo’n ding in document management en intranetten en al of nog de cursus hey ik wil van change management doen en dink. Tjaha.

If it sounds country man, that’s what it is

woensdag 4 mei 2011 in Music. Permanente link | 6 reacties

Kristofferson in de koptelefoon op volume veel te hoog, deze morgen. Country-dag, vandaag.

Kris Kristofferson! Die keer dat hij live sex had met Rita Coolidge op televisie! Die keer dat hij het mooiste eerbetoon aan Johnny Cash en June Carter ooit maakte. Die keer dat hij de definitieve versie van Why Me Lord maakte! Die keer dat hij zijn eigen Me and Bobby McGee honderdduizend keer beter deed dan die sloerie Janis Joplin!

En misschien een streepje Willie Nelson! Die keer met Always on My Mind! Die keer dat hij mijn favoriete versie (en ik heb er driehonderd of zo) van Stardust deed!

En dan toch nog maar eens Highwaymen opleggen — Willie Nelson, Kristofferson, Waylon Jennings en Johnny Cash, what’s not to like? Serieus: als dit niet het beste nummer ooit is, mijn kop eraf.

Ah hell, gewoon playlists opleggen. Highwaymen, Kristofferson, Cash, Nelson.

En dan Gram Parsons, Emmylou Harris, Lee Hazlewood, Dolly Parton… aargh! te weinig uren in de dag!

Links voor 4 mei 2011

donderdag 5 mei 2011 in Links. Permanente link | 2 reacties

The Last Two Veterans Of WWI | The Awl
There are two veterans of the First World War left in the world. Of all the parts of the world that move on without you, of all the borders beyond the horizon, of all the varying speeds and trajectories and characters and stories colluding together in giant waves of "now," "yet-to-come," "once was," and then it boils down to two. It’s not even the whole hand.

Nine years ago, there were 700 left alive.

Op de vensterbank

donderdag 5 mei 2011 in Safari. Permanente link | 4 reacties

Ik moest vandaag om tien uur vanmorgen even thuis zijn: iemand binnen laten, en dan weer snel terug.

Naar huis vertrokken van het werk om zeven voor tien, tien uur op post thuis: niemand. Kwart na tien, niemand. De poetsvrouw was er, en om wat uit haar haren te gaan, besluit ik buiten te staan wachten op straat.

Hola! Daar kruipt langzaam langzaam een dennensnuitkever tegen de voorgevel! Snel terug naar binnen, fotomathilde halen, flits erop vijzen,en terug naar buiten: damned, kever weg.

Die smerige beesten kunnen niet vliegen en zijn redelijk traag, dus verloren kon hij niet echt zijn — en inderdaad:

Dennensnuitkever

Slome beesten, en niet eens fotogeniek. Ze zien er van dicht allemaal uit alsof ze versleten zijn en hun haar verliezen.

Dennensnuitkever

Czech it out — a face only a mother could love:

snuit2.jpg

Afijn. Het werd alsmaar later, een mens kan niet blijven foto’s nemen van één beest, en dus ben ik op zoek gegaan naar andere dingen. Op de vensterbanken links en rechts van de deur.

’t Is lang droog geweest, ’t is nog lang geen zomer, en dus was de oogst redelijk mager — maar toch! Kijk, een dood kevertje in een spinnenweb:

Een dood kevertje

…en een onbekende soort springstaart:

Springstaart

…en een minuskuul, ik bedoel wel degelijk minuskuul, genre anderhalve millimeter of zo, springstaartje dat bijna niet te zien was:

Springstaart

…en een vies vliegje met gouden brandende oogjes:

Vlieg

…en een schielijk overleden of toch bijna tenminste maar in alle geval ten dode opgeschreven bladluisje dat gestoken is door een wesp en dat binnenkort voedsel zal zijn voor wespenlarven:

Een ex-bladluis

De mensen waar ik zat op te wachten, zijn er uiteindelijk om twintig na elf of zo doorgekomen. En ik had het kunnen weten als ik binnen was gebleven aan de computer, wegens dat ze om iets voor tien een mail hadden gestuurd dat ze een uur later zouden zijn.

Allez ju. Toch een productief uur, uiteindelijk. Veel foto’s van kortsmos genomen ook.

Links van 5 mei 2011 tot 6 mei 2011

vrijdag 6 mei 2011 in Links. Permanente link | 2 reacties

Dorothy | Casualties of War
Green army men with PTSD.

un altro Foglio di Otto da Codice Arca [ARK CODEX 0:2:38 — 0:2:45]
"102 di 144 pagine (71%) realizzato" — whee!

The last post – Penmachine – Derek K. Miller
Here it is. I'm dead, and this is my last post to my blog. In advance, I asked that once my body finally shut down from the punishments of my cancer, then my family and friends publish this prepared message I wrote—the first part of the process of turning this from an active website to an archive.

Mad Men Nature Boy

vrijdag 6 mei 2011 in Music, Televisie. Permanente link | Geen reacties

Eén take, geen knippenplakken. Proper gedaan.

Links voor 6 mei 2011

zaterdag 7 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

Argentine Ant Control – Tom Junod on Ant Infestation – Esquire
I was never the first to see them until they became all that I saw. My daughter would see them before I did because she lived at their level and has good eyes. My wife would see them before I did because she was the first to get out of bed. I would wake up and go to the kitchen, and she would already be standing on a chair in her nightie, like the housewives in fifties sitcoms who were scared by mice. She'd have a blue bottle of glass cleaner in one hand and a roll of paper towels in the other, and she'd be engaging in a solitary orgy of prophylaxis.

Op straat

zaterdag 7 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Wij hebben vanavond de hele avond op straat gezeten. En ik hoop van u het zelfde.

Links voor 7 mei 2011

zondag 8 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

The ALIEN Theme: Disco Version | Badass Digest
It’s Friday and you’re ready to dance into your weekend. What better way than a discofied version of the theme to Alien, by a group who calls themselves Nostromo? Released as a 12 inch in 1979, this song seems to have quickly faded into obscurity, but the folks at DiscoMusic.com have this memory: "This was so much fun on the dancefloor at the time because you would get everybody doing John Hurt alien tummy eruptions!!"

Internet to the rescue!

zondag 8 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

’t Was vanmiddag matzevah, de onthulling van de grafsteen van mijn tante die vorig jaar overleden is.

De rabbijn, een overig erg sympathieke mens, deed heel erg langzaam een op het eerste gehoor redelijk verward verhaal — we waren met een paar die afwisselend dachten dat hij de draad kwijt was, dat hij in slaap aan het vallen was, of dat hij het ter plekke aan het uitvinden was. Het verhaal begon “un hassid arrive avec son fils chez un psychiatre”, in die zin dat er meer dan één iemand was die dacht hij gewoon een lol ging vertellen, zo van “een hassid, een mode-ontwerper en een charmezanger komen in een café”.

Het verhaal kwam uiteindelijk wel goed, het was ontroerend en het ging over Rachel en grafmonumenten en verhalen en tradities, maar het besluit was dan wel weer een beetje mistig. Het was iets in de zin van “En dat verhaal ging dus over iemand, ik weet niet meer precies wie, maar het was wel een heel goeie vriend van Herzl, enfin, misschien kan iemand hier het wel terugvinden.”

Euh ja. Een psychiater, vriend van Theodor Herzl, en een verward verhaal over een man die met zijn zoon bij die psychiater kwam en het over een verhaal met Rachel en grafstenen had.

We hebben met twee gezocht, Yaron en ik, elk op een telefoon — en niet aflaten tot we wisten wie die mens was. Serieus: probeer maar. Vrienden van Herzl die psychiaters zijn? Psychiaters die iets gezegd hebben aan een jongetje?

Uiteindelijk hebben we het gevonden: Yaron vroeg zich af of het niet over Max Nordau zou kunnen gaan, die wel geen psychiater was maar wel een dokter en die samen met Herzl het zionisme zowat uit de grond gestampt heeft. En dan deed ik een welgemikte “Max Nordau matzevot midrash” bij Google, en hey presto, onderaan resultaat één:

Rachel’s grave is a truly fitting place for a monument, a link between heaven and earth. It represents the eternity of the Jewish spirit and our eternal relationship to the land of Israel. Max Nordau became the leader of World Zionism after the death of Theodore Herzl. He was a Viennese physician who was not at all an observant Jew and had no previous connection to the Zionist movement. What made him a committed believer in Jewish return? He writes in his diary that a Hassidic family whose young daughter had been stricken with a mysterious disease came to him for a diagnosis. He diagnosed the malady and discovered the cure. The grateful family returned, promising – despite their poverty – to pay whatever they owed him because he had saved their daughter’s life. He smiled and suggested that she kiss him on the cheek as a fitting payment. The young girl, who had just reached the age of 12, blushed as she explained that she could not kiss a grown man. He then suggested that she give over to him the Torah lesson she had learned that morning as substitute payment. She cited the midrash I have just brought about Rachel’s grave site. Max Nordau writes in his diary that if after 2000 years of exile Jewish children still learn about and believe in Jewish return to Israel, the Jews will certainly return.

Geen psychiater, een dochter in plaats van een zoon, en een eigenlijk heel andere reden om het verhaal te doen, maar voor de rest: dat was het, dus. We gaan de rabbijn een mailtje moeten sturen met de juiste gegevens erin. :)

Because the Origami

zondag 8 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Neil Gaiman weet gelijk waar hij over spreekt.

Enfin ja, 8in8, waar Gaiman één van de vier was die dit liedje gemaakt heeft, waar Ben Jacobson dan een video voor gemaakt heeft.

Uuuuuuurgghhh

maandag 9 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Louis heeft pijn aan zijn mond. Gelijk, erg pijn aan zijn mond. Vanmorgen was het erg erg, maar we moesten naar Brussel, dus hey. Daar toegekomen is hij in de auto blijven zitten terwijl wij naar het steenlegging gingen, en ook weer met schrikkelijke pijnen. Doemscenario’s, ik heb heel de nacht gedroomd van onderlipamputatie’s.

’t Zullen waarschijnlijk aften zijn.

Kak. Morgen dokter.

Vanavond, Zelie naar bed: krijsen van de pijn. Terug naar beneden, ontroostbaar, doemscenario’s, dokter van wacht gebeld, Sandra met Zelie er naartoe.

Zelie komt terug van dokter: buikgriep!

En wij hebben vandaag de hele dag bij familie doorgebracht, en iedereen vastgepakt en gekust en alles. En er was eten waar iedereen in gegraaid heeft.

Ondertussen kon ik het al vermoeden, trouwens. Wegens terwijl Sandra met Zelie naar de dokter van wacht getrokken was: triple whammy! Een afte op de binnenkant van mijn onderlip, een aanval van buikgriep én een aanval van –uiteraard, te weinig gedronken vandaag– blaasontsteking! Op een half uur tijd van klaar om in bed te kruipen en te gaan werken naar klaa rom de nacht in agonieën allerhande te spenderen. I’m so happy!

Ugh, urgh, urgh. Ik zie hier al zó een ronde van besmettingen en herbesmettingen en her-herbesmettingen.

En ik dénk dat het een goed idee zou zijn om morgen niet te gaan werken.

Links voor 8 mei 2011

maandag 9 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

Guernica / Noam Chomsky: My Reaction to Osama bin Laden’s Death
Chomsky zegt het zoals het is: "There is much talk of bin Laden’s “confession,” but that is rather like my confession that I won the Boston Marathon. He boasted of what he regarded as a great achievement."

Links van 9 mei 2011 tot 10 mei 2011

dinsdag 10 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

The Ark In Space: Manul – the Cat that Time Forgot
Have you ever wanted to take a trip through time to see what animals looked like millions of years ago? When it comes to cats there is little or no need.  This beautiful specimen is a Manul, otherwise known as Pallas’s Cat.  About twelve million years ago it was one of the first two modern cats to evolve and it hasn’t changed since. The other species, Martelli’s Cat, is extinct so what you are looking at here is a unique window in to the past of modern cats.

The Drudge Report Drives More Top News Traffic than Twitter or Facebook, Study Finds | The Rundown News Blog | PBS NewsHour | PBS
The Drudge Report outranks social media when it comes to driving news traffic to top Web sites, according to a new study from the Pew Research Center's Project for Excellence in Journalism. In a comprehensive examination of online traffic data provided by Nielsen, Pew found that only "three sites ever account for more than 10 percent of the traffic to any [major news Web site]: Google (search and news combined), the Drudge Report and Yahoo (search and news combined)."

Starstuff

dinsdag 10 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Carl Sagan’s Cosmos heeft mijn leven veranderd als ik klein was. Kijk, zo schoon:

En bekijk vooral de hele serie. Of koop u gewoon meteen Cosmos, anders.

Ontstoken

dinsdag 10 mei 2011 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Louis had een paar dagen al pijn aan zijn mond, zo van auw als hij iets zuur at. Sinds zaterdag en vooral zondag was het helemaal prijs: gezwollen, enorm veel pijn, echt wel vies.

Zondag zag het ernaar uit dat het aften waren, maandag zei de dokter dat het wellicht geen aften waren maar wel een ander soort infectie. En dat Louis met voorsprong de weekprijs voor meest indrukwekkende infectie kreeg.

Pijnstillers allerhande en dingen tegen infecties, maar uiteindelijk is er blijkbaar niet echt veel aan te doen: vooral hopen dat het over gaat, eigenlijk.

Vanavond toen ik thuiskwam, was ik een beetje bang van Louis: heel zijn mond nog meer opgezwollen dan gisteren, zijn tanden bruinzwart van het bloed en zijn gezicht asgrijsachtig. Hij kon bijna niet meer spreken, en eten lukte helemaal niet: hij kreeg zijn mond niet genoeg meer open om er eten in te krijgen, kon niet drinken aan een glas omdat het enorm pijn deed als er vloeistof op zijn onderlip kwam, en kreeg zijn mond ook niet genoeg meer dicht om met een rietje te drinken.

Den duts!

En vooral ook: de er onrustwekkend slecht uitziende duts. Sandra moest normaal naar een vergadering, maar na een telefoon met de huisarts hebben we maar een spoedafspraak gemaakt met de pediater in het ziekenhuis. Ik hoop zo van ganser harte dat er geen baxters en hospitaalverblijven aan te pas gaan komen.

Nope, pech

dinsdag 10 mei 2011 in Kinderen. Permanente link | 9 reacties

Helaas, ’t wordt hospitaal voor Louis. ’t Zijn alsnog aften, maar dan wel heel erg. Ze zitten zo’n beetje overal, tot in zijn slokdarm, en wegens dat hij niet echt meer kan eten of drinken is hij nu al helemaal uitgedroogd, en daar is dus opname en een baxter en observatie voor nodig.

Louis is ziek

Zucht. Den duts.

Links van 10 mei 2011 tot 11 mei 2011

woensdag 11 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

AppleInsider | Adobe releases Photoshop companion apps for Apple’s iPad
Adobe's three Photoshop CS5 companion applications for iPad — Adobe Ezel, Nav and Color Lava — are now available for purchase on the App Store.

Artificial grammar learning reveals inborn language sense | Johns Hopkins University – The Gazette
Parents know the unparalleled joy and wonder of hearing a beloved child’s first words turn quickly into whole sentences and then babbling paragraphs. But how human children acquire language—which is so complex and has so many variations—remains largely a mystery. Fifty years ago, linguist and philosopher Noam Chomsky proposed an answer: Humans are able to learn language so quickly because some knowledge of grammar is hardwired into our brains. In other words, we know some of the most fundamental things about human language unconsciously at birth, without ever being taught.Now, in a groundbreaking study, cognitive scientists at The Johns Hopkins University have confirmed a striking prediction of the controversial hypothesis that human beings are born with knowledge of certain syntactical rules that make learning human languages easier.

Tospitaal

woensdag 11 mei 2011 in Kinderen. Permanente link | 8 reacties

Ze zijn er hier serieus op vooruit gegaan, in het hospitaal, als het op kamers aankomt. Ruim, goed ingedeeld, handig tafeltje, relatief degelijke trekzetel, bed en frigo in ingemaakte kasten in de muur: ’t is in orde.

Louis, daarentegen, is niet zo in orde. Zijn mond en zijn keel doen verschrikkelijk pijn, en hij heeft de pijnstillers meer dan nodig. Om de zoveel tijd krijgt hij iets blauws in zijn mond, en dan iets rozigs, en dan nog vaseline op zijn lippen om ze toch min of meer een béétje vochtig te houden.

Als zijn lip er zo uitziet, moet g’u niet inbeelden hoe het er daarbinnen in zijn mond en zijn keel uitziet:

Louis in het hospitaal

Het verdict is nog altijd: aften. Tot ergens in zijn slokdarm, had ik begrepen. En dat het meestal een paar dagen erger wordt, en dat het dan vaak weer beter wordt. Soms ook niet. En dat het soms niet meer terugkomt, maar vaak wel nog. En dat er eventueel kan met de laser bestraald worden, maar dat dat bij sommige mensen niet helpt.

En dat het ernstig ambetant is, ja.

Hij mag naar huis van zodra hij weer kan eten en drinken — wat nu dus nog lang niet het geval is. Al onze hoop is erop gevestigd dat hij nog dit weekend naar huis zo kunnen, want dan kan hij misschien wel maandag mee op zeeklas: daar keek hij namelijk serieus naar uit.

Vanavond hebben we op de computer naar een film gekeken, en nu probeert hij te slapen. Wat moeilijk is, omdat het baxterverdeeltoestel om de paar minuten als een maniak begint te piepen.

Alla.

Links voor 11 mei 2011

donderdag 12 mei 2011 in Links. Permanente link | 2 reacties

iFlowReader closing
We put our faith in Apple and they screwed us. This happened even though we went to great lengths to clear our plans with Apple because we did not want to make this substantial investment of time and money blindly. Apple's response to our detailed inquiries was to tell us that our plans did not infringe their rules in any way, which was true at the time, but there is one little catch. Apple can change the rules at any time and they did. Sadly they must have known full well that they were going to do this.   Apple's iBooks was already in development when we talked to them and they certainly must have known that their future plans would doom us to failure no matter how good our product was. We never really had a chance.

Lastige nacht

donderdag 12 mei 2011 in Kinderen. Permanente link | 9 reacties

Louis heeft gelijk niet echt goed geslapen, ahem. Tussen elf uur en ongeveer vier uur telkens drie kwartier stil, tien minuten kermen van de pijn, drie kwartier stil, tien minuten kermen. En om vier uur was het helemaal om zeep: hij kon het helemaal niet meer houden van de pijn.

Zijn mond en zijn lippen en zijn tong zijn helemaal droog, en waar het niet droog is, is het ontstoken, en waar het niet ontstoken is, is het aan het etteren: whee!

Louis in het hospitaal

De pijnstillers waren helemaal uitgewerkt rond een uur of vier, blijkbaar: het is géén aangenaam uur geworden. Bijkomende pijnstilling per baxter mocht niet, en een suppo laten steken, dat is niét iets voor Louis, ’t was een beetje van een paniekdrama naast de pijn. Bleek dan ook dat zijn baxterding uit zijn hand was geschoten: plas suikerwater op de vloer, knuffelbeest doorweekt… zucht.

Tegen een uur of vijf is hij, van uitputting vermoed ik, wel gelukkig weer in het patroon drie kwartier-tien minuten gevallen, tot vanmorgen. En dan kreeg hij nieuwe pijnstillers in zijn baxter, en was het weer in orde.

Oh, behalve dat het alarm van de baxtermachine ook regelmatig afging: wegens gestopt met druppen (en dan moeten buizen ontwarren), wegens verstopt (en dan moeten vloeistof inspuiten om vermoed ik de aders weer open te duwen — pijnlijk!), wegens stopcontact uit en batterij op… ook zucht.

Ah, en ik was dat eigenlijk ook helemaal vergeten, dat ik een kapotte rug heb en dat een ziekenhuisuitklapbed niet meteen het beste bed ter wereld is.

Maar bon, we mogen niet klagen: vanmorgen heeft Louis al een soeplepel of zo chocomelk ingeslikt, en een hoekje boterham gegeten. Hij heeft geen koorts meer, en al heeft hij nog enorm veel pijn (sinds gisteren ook aan zijn infuushand, daar komt straks iemand naar kijken), hij doet serieus zijn best.

We zien vanavond wel, vermoed ik. En morgen.

Woord van de dag: friki

vrijdag 13 mei 2011 in Woord. Permanente link | 7 reacties

Zoals in

é, yo, maat, friki gewoon!

Als de keeper te ver van de goal loopt met de bal in zijn handen.

Links van 12 mei 2011 tot 13 mei 2011

vrijdag 13 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

Snake Oil? The scientific evidence for health supplements

Ned Wenlock: “Apache” for Danger Beach | Motionographer | Digital Filmmaking, Animation, Motion Graphics, Design, Film, Visual Effects and Experimental Moving Image Storytelling
The video was created in After Effects with imported files from Illustrator, textured in photoshop. I had 3 main comps that ran the length of the video, one for the inside loop, the middle loop and the outside loop. The backgrounds panned inside these comps (pic A) and the main action happened in the centre. These comps were then taken into the final TV res comp and turned into 3D. I then duplicated each comp about 10 times and masked along the comp (pic B). I attached each section to the one previous and rotated all of them on the Y axis to form the bend. I then masked the ends so that the action dissolves to nothing.

Iets beter, gelijk

vrijdag 13 mei 2011 in Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Louis zag er vandaag gelijk iets beter uit dan gisteren, hoera. Dit was gisteren, met een helemaal ontstoken lip:

Louis in het hospitaal, dag 3

Dit was vanavond:

Louis in het hospitaal, dag 4

De kleur is warmer wegens in het donker gefotografeerd, en de rode ogen zijn er wegens vermoed ik moe, maar: hij ziet er minder ontstoken uit. En hij kan zijn mond gelijk al een beetje meer dicht doen, hij heeft vandaag een paar stukjes boterham binnengeworsteld en met veel pijn een half slokje water met een strootje binnengeademd — zuigen lukt nog lang niet.

Zucht

zaterdag 14 mei 2011 in Kinderen. Permanente link | 7 reacties

Dokter arts is vanmorgen komen kijken naar de mond van Louis, en ’t was geen goed nieuws. In vergelijking met woensdag is het niet verbeterd, in tegendeel.

Misschien, hopelijk, eventueel, wie weet, zou het in de loop van dit weekend wat moeten stabiliseren, en dan zou het moeten verbeteren. Maar het is niet zeker, en we zullen het dán maar weten.

Louis in het hospitaal, dag 5

En Louis kan ondertussen nog altijd niet eten of drinken, maar hij moet wel verplicht proberen twee kleine porties caloriedrank binnen te krijgen. Zelfs al doet het veel pijn.

Zucht.

Links voor 14 mei 2011

zondag 15 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

Time Cube
The ONLY  Official Site for Gene Ray/TimeCube. Gene Ray is sole Authority on Harmonic Time Cube. Collection of raw data on this Site will empower the Greatest Book ever written. That includes Bibles and Academic Scientific Books. Stop evil Ad Hominemism.

Ik ben…

zondag 15 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Note to self: dringend aan zo’n filmpje beginnen. Voor het nageslacht.

Pasfoto’s

zondag 15 mei 2011 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

De kinderen moeten pasfoto’s hebben, voor een vakatiepas of een reductiekaart of zoiets. Zelie had er al een, en Louis is nu niet in pasfototoestand, maar Jan en Anna hadden er nog geen, en waren in fotografeerbare toestand.

Ik heb ze gisteren dus maar bij hun schabbernak geschoeberd, tegen een bleke muur gezet in de hospitaalkamer, en een foto getrokken. Sandra was er al bijna mee naar een pasfotografentrekker, maar serieus, dat ik geld ga geven aan een professionele fotograaf of zo, voor foto’s die alleen maar minuskuul klein op een plastieken kaartje komen?

En kijk, bij Anna lukt dat nog, een foto maken:

Pasfoto's

Jan, daarentegen…

Pasfoto's

Ahem. Nee, serieus: ze kunnen alletwee van het ene moment op het andere serieus en niet-serieus zijn:

Jan op de foto

Jan op de foto

Oh wacht, zei ik alletwee? Ik bedoelde eigenlijk allemaal.

Zelie

Den duts

zondag 15 mei 2011 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Hij heeft zitten steken, steken, worstelen, zijn best doen dat het geen naam heeft, Louis. Vanmiddag met opperste concentratie een miniem hoekje vis binnengewurmd. Na dat bokje vis ging het niet meer, vast voedsel. Voorzichtig een rietje gepast in zijn linkermondhoek, de kant die voor het moment het minste pijn doet, en dan stoïcijns een energiedrank-dieetvoeding-achtig ding opgedronken.

En deze namiddag nog eens zo’n drankje. En ’s avonds een hele boterham, nu ja, zo’n schelletje zonder korsten. Met zo’n blik van opperste concentratie die hij kan hebben, als geen kanonschot zijn aandacht kan afleiden:

Louis in het hospitaal, dag 6

Hij weet dat hij naar huis mag als hij weer normaal kan eten en drinken.

Hij kijkt er zo enorm naar uit om op zeeklas te gaan.

Ik denk dat hij niet beseft dat de rest van zijn klas morgenochtend al vertrekt.

Amnestie nu!

maandag 16 mei 2011 in Politiek. Permanente link | 7 reacties

Een mens zou denken dat de wereld in mekaar aan het storten is, als hij de kranten in Franstalië leest. Ze hebben er zowaar ook kaakslagen ontdekt: “En parler serait une gifle aux survivants. De plus, cela salirait la mémoire des victimes.”

Ze noemen het aberrant, ze zijn in choc. Een messteek, noemen ze het — zouden ze genoeg Duits en geschiedenis kennen om bewust van een Dolchstoß te spreken, of ben ik dat met mijn zieke geest?

Stab-in-the-back_postcard.jpg

Serieus jongens, zo overreageren.

Ik vind het al jaren belachelijk dat er geen parlementair debat mogelijk is over amnestie. Dat het nu wél kan voor de meerderheid van de Vlaamse partijen, vind ik uitstekend. Het is een teken dat we eindelijk over die periode heen aan het geraken zijn, in Vlaanderen toch. Niets mag onbespreekbaar zijn in een democratisch systeem, zelfs niet een ondertussen bijna folkloristisch geworden vraag om amnestie voor misdaden begaan zeventig jaar geleden.

Stalin kon eventueel nog mensen uit foto’s halen of ze als unpersons laten beschouwen, maar damnatio memoriae is geen goe dmechanisme om met een lastig verleden om te gaan.

Zelfs maar een inoverwegingname van een begin van debat weigeren, is net zoals een klein kind dat met zijn vingers in de oren staat te roepen van ik-hoor-u-niet-ik-hoor-u-niet: kinderachtig en belachelijk. Een probleem doodzwijgen is het laten veretteren, en dat doet het nu al bijna drie generaties aan een stuk.

Het parlement zal echt wel een volwassen debat overleven. Tijd om die bladzijde in de geschiedenis om te slaan.

Links voor 15 mei 2011

maandag 16 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

Looks like we’ll FINALLY get to see (some of) Jodorowsky’s Dune | Blastr
Remember Alejandra Jodorowsky, the crazy guy who tried to bring Dune to the big screen way before David Lynch even thought of it? Jodorowsky could have created the most awesome Dune adaptation ever, but something got in his way—and it's time to find out what.

Alejandro Jodorowsky’s ‘Dune’ Will Finally Hit Screens (Cannes) – Hollywood Reporter
Fucking hoera!

Af infuus

maandag 16 mei 2011 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

Vanmorgen zag het er al een stuk beter uit, bij Louis.

Louis in het hospitaal, dag 7

Hij heeft twee sneetjes brood gegeten en een chocomelk gedronken. Vanmiddag vond hij de vis en de puree (is dat nu echt al vier dagen elkaar hetzelfde? of beeld ik me dat in?) niet lekker, maar hij heeft wel gedronken.

In de late voormiddag kreeg hij trouwens plots out of the blue erg pijn aan zijn infuushand, dat om geen aantoonbare reden ineens begon te bloeden. De verpleegster heeft het infuus dan maar helemaal uitgetrokken, en uit gelaten op voorwaarde dat hij veel drinkt en goed eet. Wat hij heel erg hard probeert te doen:

Louis in het hospitaal, dag 7

Morgen in de loop van de dag komt er een dermatoloog voor zijn lip, die er nog altijd niet goed uitziet, maar als het blijft zoals vandaag, zou hij morgenavond thuis kunnen zijn.

Vingers gekruist.

Thuis

dinsdag 17 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Louis is thuis en ik ben thuis.

Dat eerste is goed nieuws, dat tweede niet.

Louis mocht vanmiddag naar huis na overleg met de dermatoloog. Hij mag nog niet naar school tot het einde van de week, dus ’t zullen geen zeeklassen zijn voor hem: morgen komt hij mee met mij naar mijn werk, en mag hij daar tekenen en boeken lezen.

Ik ging vanavond normaal gezien kennis gaan maken met de stapel nieuwe mensen die er de laatste tijd bij Genblogt bijgekomen zijn, maar. Ik ging even in de trekzetel zitten toen ik thuiskwam, en toen geraakte ik er letterlijk niet meer uit van de pijn in mijn rug.

Het was al lang geleden dat mijn rug zó pijn deed dat ik voorzichtig naar beneden moest glijden in de trekzetel en dan een soort hefboomding doen om recht te komen. En dus geen kennismaking vanavond, en hopen dat morgen alles weer in orde is. Of toch zo in orde als kan verwacht worden.

Oh here dat beestche

dinsdag 17 mei 2011 in Safari. Permanente link | Geen reacties

Er zat een springspinnetje op mijn bureau vannamiddag. Ik heb het gevangen en naar ons thuis gebracht, en daar losgelaten.

Salticus scenicus

Ik had al wilde plannen om een hele fotoshoot te doen en eindelijk eens een goed beeld van een zebraspin te hebben, maar dat was buiten mijn rug gerekend: mijn fototoestel is te zwaar, als lens en flits eraan hangen, om het lang vast te houden als mijn rug niet mee wil werken.

Ik heb dan maar in de rapte een paar foto’s gemaakt en het beest dan in de tuin gezet. Bij het andere ongedierte., zoals deze larve die zich klaarmaakt om aan haar avondeten te beginnen:

Dinner's served!

…en deze bladluizen die binnenkort eten zullen zijn voor de ontelbare bladluizenvreters (zweefvlieglarven, lieveheersbeestlarven, lieverheersbeesten, sluipwespen) die de koer tegenwoordig rijk is:

Bladluizen

Kijk maar, hier heeft een sluipwesp huis gehouden:

Een ex-bladluis

En hier, een iets grotere lieveheersbeestlarve op het oorlogspad:

Lieveheersbeestje

“The tinctures are now ready for potentisation”

woensdag 18 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 34 reacties

Mbwa. Ha. ha.

Zo fantastisch, vooral die poef dan.

Links voor 19 mei 2011

donderdag 19 mei 2011 in Links. Permanente link | Eén reactie

ASCII by Jason Scott / FaceFacts
Just as viruses took the advantages of sharing information on floppies and modems and revealed a devastating undercarriage to the whole process, making every computer transaction suspect… and just as spyware/malware took advantage of beautiful advances in computer strength and horsepower to turn your beloved machine of expression into a gatling gun of misery and assholery… Facebook now stands as taking over a decade and a half of the dream of the World Wide Web and turning it into a miserable IT cube farm of pseudo human interaction, a bastardized form of e-mail, of mailing lists, of photo albums, of friendship.

Changes to Big Picture comments – The Big Picture – Boston.com
As you may have noticed, we switched commenting platforms this weekend. All comments on the Big Picture are now powered by Facebook.

Wat zou er nog op TV zijn?

vrijdag 20 mei 2011 in Televisie. Permanente link | 11 reacties

Er stond op mijn telefoon in Evernote een hele tekst onder de titel “Dogme 95 is zever en intellectuele masturbatie genre oulipo”. Ik vermoed dat ik die titel zal geschreven hebben in het holst van een nacht naar aanleiding van het verbannen van Lars von Trier uit Cannes, maar de tekst klinkt ouder:

Wij kijken veel televisie, hier in huis. Televisie anno pakweg 2000 en later, dat is de literatuur van deze tijd.

Oh zeker, er zijn nog wel geschreven boeken en zo, net zoals er in 1850 nog wel heldendichten gepend werden. En er worden nog toneelstukken gepleegd, net zoals er ook nu nog mensen te voet naar Santiago de Compostela trekken: folklore, eigenlijk.

De Ford T van het verhaal, zo’n beetje: als ik van Gent naar Gibraltar wil, kan het wel met zo’n gammel vehikel, maar waarom zou ik? Als ik een complex verhaal wil verteld zien, kan het wel met een boek, maar waarom zou ik?

En om in de vervoermiddelen te blijven: net zoals ik met een slede wel een besneeuwde heuvel kan afglijden maar nooit in Zuid-Spanje geraak, kan ik met een film of een toneelstuk wel een eenvoudig verhaaltje of een vignet brengen, maar mag ik grotere gehelen helemaal vergeten.

Pas op, geen waardeoordeel: een film of een toneelstuk kan ook leutig zijn, daar niet van. En ontroerend, en interessant, en al die dingen. Een kortverhaal kan dat ook zijn en een liedje ook. Maar ’t zal nooit in een film zijn dat Oorlog en Vrede verteld wordt. Of dat een personage veel meer dan een schets van een karakterboog zal kunnen maken.

Euh ja.

Maar ’t is eigenlijk wel zo. Er is zó veel goeie televisie!

Louis en ik hebben in het hospitaal vorige week alle afleveringen van Avatar herbekeken op Nickelodeon, en zó goed! Zuko en Azula: likkebaarden, qua personages. Aang en Katara en zelfs Sokka: écht.

The Borgias, The Killing, Portlandia, Boardwalk Empire, Community, Parks and Recreation, Justified, Treme, Vera, XIII, Doctor Who, Walking Dead: allemaal de moeite. Ik zou dringend de rest van Engrenages moeten bekijken, dat begon veelbelovend.

Being Human, ik kijk uit naar een volgend seizoen. Breaking Bad , Chuck, Fringe, House, Louie, Mad Men idemdito. Seizoen zeven van The Office (US) loopt af, en het is beter dan ooit: seizoen acht kan niet rap genoeg komen. Er komen pas in de herfst drie nieuwe Sherlocks uit: argh.

Ik zou eens The Wire willen herbekijken, alle ikweetniethoeveel uur na elkaar, zoals ik het deed vorige zomer. En ik heb de volledige doos DVD’s van Buffy The Vampire Slayer en van Angel en van The X-Files en van Veronica Mars en van Picket Fences en van Seinfeld en van The West Wing en van Arrested Development en van Curb Your Enthusiasm en van The Shield en die zou ik ook willen herbekijken allemaal.

Smallville eindigt in seizoen tien, en ik volg het al een paar jaar niet meer, maar ik denk dat ik het voor de volledigheid toch maar eens bekijk. Stargate: Universe eindigt ook, en dat is tegen mijn goesting. Het begon net echt goed (enfin, beter) te worden.

Oh, en Game of Thrones, dat zelfs vijf jaar geleden niet zou gemaakt had kunnen worden — ik kan alleen maar dromen van pakweg het hele Malazan Book of the Fallen, uitgezonden over een periode van tien jaar. Nee, vijftien!

Links voor 20 mei 2011

zaterdag 21 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

Macho Man Randy Savage Dies In Car Accident | TMZ.com
Oh man… RIP.

Doe eens een zaterdag

zaterdag 21 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Zelie heeft vandaag een turnoptreden gedaan. Hoera!

Ik vind het dus wel wijs dat Zelie dat allemaal doet, en Anna ook, maar: miljaarrrrrr ik kijk daar tegen op, die optredens. Enfin, niet de optredens zelf, maar wel de accomodatie: slechtzittende zweterige plastieken onderkanten van stoeltjes, op een betonnen trap, zonder rugleuning.

Geen rugleuning, en optredens die telkens gemakkelijk drie uur duren: ze mogen mij met een vuilblik samenrapen achteraf. En als het nummer van Zelie helemaal op het einde komt zoals nu (nummer 16 van de 17), is het beste er al helemaal af.

Morgen is het nog eens, zucht. Ik dénk dat ik maar eens thuis blijf, en dat ik de camera meegeef met Sandra. Serieus: morgen is het nog eens min of meer hetzelfde als vandaag, met dat verschil dat het in de namiddag is en niet ’s avonds, en dat de jongere kinderen ook meedoen. Nog langer dus, vermoed ik. En ik zou het enorm vervelend vinden dat ik Anna haar piratenact niet zie doen, maar uren aan een stuk daar zitten?

Afijn. We zien morgen wel.

Ook nog vandaag… naar de kookwinkel om de hoek geweest on the off chance dat ze deze in huis zouden gehad hebben:

Screen shot 2011-05-21 at 22.11.07.png

Het blenderglas van onze mixer heeft een tijd geleden een barst ontwikkeld, namelijk. Eerst was het een beetje bovenaan, maar ondertussen is het helemaal van boven tot onder, en knarst het als ik er aan kom: niet zo goed dus. Geen geluk bij de kookwinkel — ze doen geen Braun — maar gelukkig is het internet een grote hulp: blijkbaar kan ik bij New ETP terecht. En blijkbaar hebben die een webshop. En kijk: bij deze is het blenderglas online besteld, en ben ik er in blijde verwachting van ergens in de loop van de week.

Ook nog vandaag… Anna ziet het niet zitten, maar dan écht niet zitten om te leren fietsen. Ze is vanmiddag meegefietst naar de kookwinkel om de hoek, maar dat had met “fietsen” eigenlijk alleen gemeen dat ze een fiets mee had, en dat ze er op zat. Trappen wilde ze niet doen, ’t is te zeggen: ze probeert het en laveert dan meteen naar de rand van de straat, waardoor ze bang is dat ze gaat vallen, en in plaats van door te trappen stopt ze ermee.

Grmbl. Ze zal volgend jaar nochtans zelf met de fiets naar school moeten, dus ze zal wel moeten. Intensieve lessen, mijn gedacht, in fietsen, de volgende weken en maanden.

Ook nog vandaag… ontdekt dat de Soundblaster in de computer het plots opgegeven heeft. Enfin, niet opgegeven, ’t is de één of andere incompatibiliteit of setting waardoor hij verwacht dat het digitaal geluid is of net niet, of dat hij allerlei esoterisch gedoe doet met allerlei, of net niet: punt is, er kwam geen geluid meer uit de computer. Ik steek het op een update links of rechts die een driver… oh, ik weet het niet. En het kan mij niet echt schelen. Ik heb de geluidskaart erin laten zitten, maar gewoon het defaultgeluid uit de kaart op het moederbord laten komen. Geen EAX en 3D-geluid en watnog, maar ’t is niet alsof dat mij heel erg hard kan schelen. Er komt weer geluid uit de computer, da’s al dat.

Oh kijk! ’t Is Poirot op televisie. Ik ga niet kijken, ik ben midden in Ashes to Ashes bezig, maar ik vraag het mij wel plots af: ik heb gelijk duizend jaar geleden alle Agatha Christies gelezen (gelijk mijn madam, trouwens, die een nog veel grotere fan was) — ik vraag mij af of dat nog zou overeind blijven, anno 2011.

Ooo schoon

zondag 22 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Links voor 22 mei 2011

zondag 22 mei 2011 in Links. Permanente link | Eén reactie

How to spot a psychopath | Jon Ronson | Books | The Guardian
From Broadmoor to boardroom, they're everywhere, says Jon Ronson, in an exclusive extract from his new book

Links voor 22 mei 2011

maandag 23 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

Social Games vs Multiplayer Games: A Commentary on Raph Koster’s Social Mechanics Presentation
I thought that since I’m not at GDC, it might be interesting to write a review-from-afar. I looked at the core of his ideas, many of which center around cooperative gameplay, then raised questions over whether they were appropriate to the social game space. Below, I suggest some alternatives that may have been missed in the presentation, and finally I ask whether social games have a next level of sophistication to them at all.

Weatherspark: Gent
infoporn!

Augmenting a Live Talk with Overhead Projector Style Infographics – information aesthetics
MAYA Design CEO Mickey McManus has recently demonstrated the power of using subtly animated infographics during a live TEDx talk. While the talk on "Information Liquidity" is already mind boggling by itself, the short visual interruptions that merge sophisticated illustrations with the concept of old-school overhead projectors (or maybe they represent the prototypes of next-gen thin film computers…) is quite an original approach to keep the audience engaged

A Week on Foursquare
We collected every check-in on location-sharing service Foursquare for a week starting at noon Eastern on Friday, Jan. 21 until noon on Friday Jan. 28. Foursquare, which provided the data, removed all material that could identify an individual user.

E-boeken raken niet uit de kosten

maandag 23 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Lees eerst allemaal eens wat Bruno schreef over e-boeken en hoe Vlaanderen collectief de schouders ophaalt voor de e-reader.

Discussieer gerust aldaar verder over de grond van de zaak — Bruno’s (en mijn) ex-baas en huidige baas van boek.be Geert Joris doet er mee! — maar ik moest de wenkbrauwen fronsen over een bijzaak, iets dat Geert terloops vermeldde in zijn reactie:

En ja, de prijzen van e-boeken mogen in de perceptie van de consument te hoog zijn, weet dat een e-boek 21% btw heeft en dat je er 2000 moet verkopen voor je uit de kosten bent. Een papieren boek heeft 6% btw en je bent gemiddeld na 1500 exemplaren uit de kosten. (…) Ik had vandaag een auteur aan de lijn die kloeg dat hij zo weinig royalies ontvangen heeft uit de verkoop van 2000 e-boeken. En wat bleek: een hoge royaltie op een boek dat tegen een lage prijs verkocht is en waar dan nog eens 21% btw vanaf moest, blijkt tot bijna niet herleid. Gaan we nog (goede) auteurs vinden die bereid zijn om (goede) (e-)boeken te schrijven?

Over die laatste zin is ongetwijfeld veel te zeggen, maar ik val eigenlijk over de berekeningen. Ik ben een ongelooflijke sul als het op cijfers komt, maar hoe zit dat eigenlijk?

Ik ga naar e-boek.org en klik er op het eerste boek dat ik zie, Zomerhuis met zwembad, van ene Herman Koch. Kost me 16 euro en 15 cent — wil dat dan zeggen dat het een dikke 32.000 euro kost om zo’n e-boek te produceren? Of moet daar die 21% van af, en kost het dus “maar” een dikke 25.000 euro? Als ik naar proxis.be ga en hetzelfde boek zoek, kost het daar 16 euro 99. Steek ik 1500 en 6% in plaats van 2000 en 21%, kom ik op respectievelijk pakweg 25.500 of een goede 24.000 euro uit voor de niet-digitale versie.

Wat kost dat dan eigenlijk, zo’n boek maken? En waarom is er zo weinig verschil tussen een papieren versie en een digitale versie?

Is het écht zo goedkoop om boeken te drukken, op te slaan en te verdelen?

Links van 23 mei 2011 tot 24 mei 2011

dinsdag 24 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

Acne science: What makes pimples so peculiar to people? – By Jesse Bering – Slate Magazine
Humans are pimply. It's part of what sets us apart from the rest of the animal kingdom. While it's true that some form of acne vulgaris affects other species—it's been found in some Mexican hairless dogs and induced experimentally in rhino mice—acne is largely an affliction of our accursed species alone. (Somewhere between 85 and 100 percent of adolescents exhibit acne—and a significant minority of adults, too.) Why is the human animal so peculiar in its tendency to form volcanic comedones, papules, pustules, nodular abscesses, and, in some severe cases, lasting scars? According to evolutionary theorists Stephen Kellett and Paul Gilbert, we probably owe these unsavory blemishes to our having lost our apish pelts too rapidly for our own good.

They Never Managed To Get Jean Giraud, Moebius, and Gir Together To Do One | MetaFilter
Du Tac au Tac was a 1970s French television programme which brought cartoonists together to create improvised jam drawings based on specific themes, building upon one another's illustrations.

Usability of iPad Apps and Websites: Research Findings
These reports are based on 2 rounds of usability studies with real users, reporting how they actually used a broad variety of iPad apps as well as websites accessed on the iPad.

How Fox News Chairman Roger Ailes Failed at Setting Up a Strong Republican Candidate for 2012 — New York Magazine
The circus Roger Ailes created at Fox News made his network $900 million last year. But it may have lost him something more important: the next election.

E-boek: Kindle of iPad?

dinsdag 24 mei 2011 in Boeken, Computers en dingen. Permanente link | 10 reacties

Vraagt Gerrit:

E-books lezen: het beste op Kindle of op iPad?

Ah. E-books lezen op alle twee, denk ik. En voeg er maar meteen aan toe: e-books lezen op iPhone 4. Jawel, iPhone 4, en niet iPhone 3 of een andere telefoon.

E-books lezen op Kindle is een ongelooflijk plezier. Zo’n Kindle 3 weegt niets, is helemaal gebouwd om erop te lezen, en op geen tijd is het als lezen in een gewoon boek — als dat gewoon boek bijna niets zou wegen en als pagina’s omslaan met één vinger kon terwijl ik het boek in één hand hield. De Kindle verdwijnt, en alleen het boek blijft over.

Lezen in volle zon, en als de zon te hard schijnt met een zonnebril op: ideaal. Lezen in normaal licht: identiek hetzelfde of iets beter dan een papieren boek. Lezen in het donker: hetzelfde als een papieren boek, met dat verschil dat de cover van de Kindle een ingebouwd leeslampje heeft.

Multitasken en navigeren zijn min of meer behelpen, dat wel. Snel dertig pagina’s voor- of achteruit gaan is er niet bij. Een woord of term opzoeken in het (degelijke) ingebouwde (Engelstalige) woordenboek lukt zonder al te veel problemen, snel over en weer naar Wikipedia voor wat meer uitleg is mogelijk, maar verloopt moeizaam. En kleur is er natuurlijk ook niet.

Lezen op een iPad — of beter, lezen in de Kindle-app op een iPad — is geen volledig immersive experience. Het is (of: ik vind het) niet evident om te vergeten dat het computer is waarop een boek staat. Lezen met één hand is moeilijk: bladeren kan, behalve met een royale swipe van de ene naar de andere kant ook met een klein flick aan de zijkant van de pagina, maar op een Kindle zijn er aan de twee kanderen twee knoppen om in twee richtingen te bladeren, en dat is een massa handiger.

Lezen buiten, als er ook maar eenbeetje zon schijnt: vergeet het. Daar geeft het scherm niet genoeg licht voor. Lezen met omgevingslicht binnen, of zelfs maar een venster in de verte: lastig. Het scherm is een spiegel. Lezen in een normaal verlichte kamer: degelijk. De resolutie van het scherm zelf is niet zo hoog, maar het stoort niet al te veel. Lezen in het donker: vermoeiend. Zwarte letters op witte achtergrond zijn te hel, witte letters op zwarte achtergrond verhogen het spiegeleffect.

Grote streep vóór op de Kindle: multitasken. Snel over en weer naar Wikipedia, Youtube, Google, dat soort zaken. En kleur, natuurlijk.

Lezen op een iPhone 4 is voor mij heel erg snel de beste en enige manier geworden om in bed te lezen. Ik zie erg slecht, namelijk: zo slecht dat ik sinds mensenheugenis zonder bril maar met één oog tegelijk kan lezen. En als ik in bed lig, dan wil ik lezen. Zonder bril. Een papieren boek lezen in bed is verschrikkelijk vervelend: het blad is te groot, mijn handen krijgen er kramp van, bleh, lastig. Ik lees al een eeuw met PDA’s en telefoons in bed, en de hoge resolutie van de iPhone 4 is i-de-aal voor bijzienden als ik. En daar komen alle voordelen van de iPad-versie bij: degelijk opzoeken, multimedia, etc.

Dus, euh, ja: e-books lezen, het beste op Kindle en iPad en iPhone, ja.

Wat zit er in den hof?

woensdag 25 mei 2011 in Safari. Permanente link | Geen reacties

Kijkt, kijkt, wat zit er in den hof op het stuk dat aan de ene kant steen is en aan de andere kant woestenij en dat tussen ons huis en ons achterhuis ligt?

Er zitten allemaal bladluizen:

Bladluizen

…maar veel minder dan men zou kunnen vermoeden, want er zitten ook allemaal lieveheersbeesten, in verschillende stadia van larve en verpopping:

Lieveheersbeestje

…en behalve de lieveheersbeesten die de bladluizen opvreten, zijn er ook de kleine kleine sluipwespjes van och here een paar millimeter groot die de bladluizen parasiteren:

Sluipwesp

En daar, naast die sluipwesp, een mi-nu-skuul klein spinnetje, met allemaal oogjes op een tros:

Een klein spinnetche

En oh, kijk, wat zit er ook nog? Vier vleugels:

Een gewone oeverlibel

What goes on in that pretty little head of yours? (en kijk ook eens naar de grote versie, whee!)

Achterhoofd

Why, helloooo… ’t Is (denk ik) een gewone oeverlibel, een vrouwelijke Orthetrum cancellatum. Zomaar even het grootste insect dat ik al ooit gefotografeerd heb, ha!

Een gewone oeverlibel

En nee, ik doe dat eigenlijk niet zo graag, zo’n grote beesten fotograferen, besef ik dan. Ik had wat close-ups genomen, en dan wou ik een foto van wat verder nemen, maar daar moest ik mijn voorzetlenzen van mijn macrolens voor vijzen, en tegen dat ik zover was, was het kreng al gaan vliegen.

Bleh.

Oh well.

Ik heb een paar close-ups, ’t is toch altijd dat.

Een gewone oeverlibel

I could’ve sworn…

woensdag 25 mei 2011 in Music. Permanente link | 5 reacties

’t Zijn van die liedjes die pijnlijker worden met de jaren.

Alle oude mensen zijn ooit jong geweest. Of nee: alle oude mensen, nee, alle mensen zijn vijf jaar én tien jaar én veertien én drieëntwintig.

En niemand, twaalf of tweeënzeventig, heeft een handleiding. We modderen allemaal maar wat aan, zo goed en zo kwaad mogelijk.

Het grootste verschil, denk ik soms, tussen nu en dertig jaar geleden, is dat alles gewoon veel sneller gaat. Zoef, een week. Hu? Wat? Hoe–zoef, een maand. Een jaar. Een leven.

Links voor 24 mei 2011

woensdag 25 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

Leona Anderson’s “Music To Suffer By”
The record’s presentation reveals Leona’s high musical literacy and a sense of humor and class, elevating her mock-opera collection above mere parody. Rather too sophisticated for outsider music, Music To Suffer By is oddly enchanting largely because of Leona’s self-awareness. She knew she wasn’t capable of ever learning how to sing properly, hence she put all of her efforts in creating this wonderfully bizarre gem of a record. It’s a perverse pleasure to suffer by.

Links voor 25 mei 2011

donderdag 26 mei 2011 in Links. Permanente link | Eén reactie

purple.fr/television/
In 2004, I started shooting upskirt photos of every model that would let me lie on the floor between their legs for 5 minutes. By 2007, I was starting every shoot with a quick upskirt photo and video. Many models have told me that this is the creepiest thing they've shot with me even though most of them are fully clothed during this part of the shoot and naked during the rest of the shoot.

Miskopen

donderdag 26 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 21 reacties

’t Is niet mijn week geweest, deze week, qua aankopen.

Mijn harddiskruimte was op, en dus ging ik een nieuwe harddisk halen in de harddiskenwinkel. De Fnac, wegens de dichtsbijzijdste plaats waar er Instant Gratification te halen was — ziet dát van hier dat ik een paar euro zou uitsparen door te wachten tot we nog eens in de buurt van de Mediamarkt zouden passeren, laat staan dat ik het op het internets zou gaan kopen!

Afijn, de Fnac dus, dan kon ik er ook een licentie voor Office kopen voor Sandra. Over de middag op de fiets gesprongen, bergaf naar de Veldstraat, binnen, zonder kijken zo’n schijf van 2 tera vastgestekt, een doosje van Office met alleen een code erin gepakt, betalen en hopla buiten.

Dat was dinsdag.

Alles is blijven staan op mijn werk van dinsdag op woensdag, woensdagavond neem ik de harddisk mee naar huis, ik doe het ding open, wat blijkt? ’t Is gedomme een NAS. En wat erger is: een NAS met alleen netwerktoegang.

Aargh! Het duurt dus een eeuwigheid om daar een paar gigabyte op te zetten! Een nachtmerrie!

Ongetwijfeld een goed ding om pakweg in de achtergrond kleine backups naar te doen of zo, of om een muziekcollectie op te zetten misschien, maar niét handig om regelmatig actief data op te zetten en af te halen. Plan B dan maar: gebruiken voor backup, en één van de backupschijven vrij maken voor data. (En dat ik dan eens een degelijker systeem zal moeten vinden, iets minder low tech dan “ik maak om de zoveel tijd een kopie op een nieuwe schijf, en als er maar genoeg versies bestaan op genoeg verschillende plaatsen zal het wel niet verloren gaan.”)

…en dus is het ding nu al meer dan een dag aan het copiëren.

Tweede miskoop: die licentie voor Sandra. Er stonden dozen met een DVD en kleinere doosjes met alleen een papiertje. De kleinere dozen waren iets goedkoper. Niet véél goedkoper, maar in de redenering “wie koopt er tegenwoordig begot nog software op schijven” en ook wel in het kader van de milieubewustheid, heb ik een kleinere doos meegeschoeberd.

Ja, tarara, dus. Tot ik ze in detail bekeek een dag later: de doos met DVD heeft een licentie voor tot 3 computers in hetzelfde huishouden, de doos zonder DVD is maar één licentie voor één gebruiker en één computer. Bah. Bah, bah, bah. Had ik het geweten, ik had natuurlijk de tien of zo euro meer betaald, en dan had ik Office 2010 op zowel de laptop als de niet-laptop.

Derde miskoop: worst. ’s Middags voor één keer buitenshuis gegaan en naar de lokale Match getrokken om voedsel. Teruggekomen met Frans brood en beleg, en ook met van die droge worsten. Op weg naar het werk een knauw gezet in één van de worsten: mm, lekker. Iets verder een tweede knauw: mm, lekker. En dan kijk ik naar de worst waar ik net in gebeten heb.

Het was warm buiten. Het ding zag er glinsterend uit, met in het midden van mijn gezichtsveld: twee dikke, afgeronde, made-kleurige knarren.

Hard, glibberig, ongezond uitziend, kraakbeen.

Ugh! Ik had al direkt goesting om die worst gewoon in de vuilbak te kieperen. De volgende paar dagen heb ik er nog schijfjes van gesneden, maar dan bleek dat er echt o-ver-al van die kraakbeenstukken in zaten, en dan moest ik die er bij elk schijfje stuk voor stuk uit wurmen met de punt van een mes: vies, ik moet het u niet zeggen.

Ik hield het op een fabrikagefout, één worst op ikweetniethoeveel met een stuk gewricht of zo erin.

Tot ik vandaag de tweede worst open sneed, en die ook vol bleek te zitten.

En dan las ik toch nog eens aandachtig de bijsluiter.

En toen bleek dat het geen gewone worst was, maar wel worst met stukjes kaas erin.

Gni.

Maak dan eens een mentaal model

vrijdag 27 mei 2011 in Werk. Permanente link | 2 reacties

Een mentaal model is een handig iets.

Geef aan mensen een zwarte doos en zeg ze “duw vier keer op de rode schakelaar en draai dan twee keer aan de groene knop en haal dan de blauwe hendel drie keer over en open dan het gele luikje”: dat loopt gegarandeerd verkeerd, mensen vergeten hoeveel keer ze wat moeten doen.

knoppen.png

Drie keer blauw? Vier keer wat nu ook al weer? En draaien aan de groene knop of erop duwen?

Geef aan mensen een handleiding waarin staat dat vier keer op de rode schakelaar duwen wil zeggen dat er een balletje tot bij een schepje komt, dat twee keer aan de groene knop draaien het schepje ronddraait, en dat drie keer de blauwe hendel overhalen het balletje over drie hekjes doet gaan tot aan het gele luikje, en de mensen zullen het al wat beter snappen.

Zet op de doos een tekening als deze, en de mensen snappen het bijna ongetwijfeld zeker:

mentaalmodel.png

Een gebruiker kan het zich aanschouwelijk voorstellen, weet meteen waarom het eerst de groene knop is, dat het geen zin heeft om te morrelen aan de blauwe hendel zolang het balletje niet voorbij rood en groen geraakt is, dat het geen kwaad kan om tien keer op de rode knop te duwen, maar dat het niets zal uithalen, enzoverder.

Om het helemaal duidelijk te maken, zouden er lichtjes op de tekening kunnen zitten, en dat er een lichtje aan gaat dat aanduidt waar het balletje zich nu bevindt — zodat de gebruiker ziet dat het balletje nu halverwege de “groene” stap zit, en dat het nu de bedoeling is om nog één keer aan de groene knop te draaien.

…een het punt is: dat schema hoeft absoluut niet de realiteit te zijn. Wat de werking van die doos betreft, zou het even goed kunnen zijn dat er allerlei andere operaties schuil gaan achter de knoppen en de hendels, maar dat het gewon vitaal is dat die in ene bepaalde volgorde gedaan worden, en niet door elkaar, en niet méér dan een welbepaald aantal keer.

De tekening is een welgemikte leugen van de ontwerper van de doos naar de gebruiker van de doos. Een vereenvoudiging, of een metafoor, of een watdanook, maar absoluut niet noodzakelijk de “echte” waarheid.

Een CMS, pakweg, dat is door de band relatief gemakkelijk uit te leggen: er is een zak met stukjes inhoud, en die stukjes inhoud worden op de één of andere manier gestructureerd. Elk stukje inhoud heeft wat eigenschappen, van tijdsgegevens en trefwoorden en categorieën en zo, er zijn inhoudstypes, sommige mensen mogen bepaalde dingen doen en zien en andere niet, tralala.

..maar helaas: niet alles zit zo eenvoudig in mekaar, en niet alles is zo eenvoudig in een bevattelijk mentaal model te gieten. Wat wij doen met Adhese, bijvoorbeeld. ’t Is kauwen en herkauwen, vrees ik. Semantische netwerken maken, maar semantische netwerken gaan maar zó ver, natuurlijk.

Screen shot 2011-05-27 at 10.12.19.png

Het probleem is dat er zo enorm veel dimensies zijn, en dat het allemaal zo erg overlapt: een campagne bestaat uit boekingen, en boekingen zijn dingen die getoond worden op een bepaalde plaats, een bepaalde tijd, met een bepaald volume en een bepaalde targeting, maar dat volume kan ook bepaald zijn op het niveau van de campagne, of op het niveau van een groep van boekingen, en die targeting kan gebaseerd zijn op wat een andere boeking gedaan heeft, of een andere groep van boekingen, en alle mogelijke parameters kunnen ook aangevinkt zijn voor optimalisering, al dan niet automatisch, en er zijn alerts op allerlei mogelijk dingen die dan ook weer gevolgen kunnen hebben (pakweg een boeking die pas begint te lopen als een andere boeking een bepaald aantal impressions uitgeleverd heeft), en dat heeft allemaal gevolgen voor de stand van zaken van de inventaris (die veel complexer is dan een boomstructuur of een matrix of watdanoook, want er zitten ook dingen als combinaties van posities in en onverengbaarheden) en voor de planning (die ook niet zo eenvoudig is, want er zijn ook opties en alles is enorm afhankelijk van externe factoren — zelfs maar of het goed of slecht weer is, bijvoorbeeld, maar ook gewoon dat alle mogelijke cijfers voor discussie vatbaar zijn), en aargh.

En het probleem is dat precies omdat het zo complex is, en omdat het om veel geld kan gaan, en omdat er redelijk veel mensen mee gemoeid zijn — Adhese, dat doet dus een miljard impressies per dag hé — dat het vitaal is dat het bevattelijk is.

Onze gebruikers zitten tussen de hypergespecialiseerde technici en de cijferanalysten met breinen ter grootte van een huis enerzijds en de occasionele raadpleger-van-rapporten en manager anderzijds en de dagelijkse gebruikers voor eenvoudige ingave derderzijds en de verkopers die geen zin hebben in complexe aangelegenheden maar wel complexe gegevens nodig hebben vijfderzijds en… aargh.

De mensen de waarheid vertellen van wat er in de zwarte doos zit, is een optie, en dat doen we dan ook wel. Daar zijn ze dan even veel mee geholpen als met iets dergelijks:

single_engine.jpg

Handig en nuttig en noodzakelijk voor de specialist, nutteloos voor de gewone mens die gewoon wil weten hoe hij het ding in gang moet krijgen, en hoe hij eenvoudige problemen kan oplossen.

En zo’n diagram leert u ook niet hoe het ding te gebruiken, en goed te gebruiken, en efficiënt, en er mooie dingen mee te maken.

Afijn, niet gepanikeerd. Het zit er ergens in, dat mentaal model of die mentale modellen, en het zal er ooit wel eens degelijk uit komen.

En als het er uiteindelijk zal zijn, zal het zoals met al die dingen zijn: oh, was het dát maar? En was daar al dat werk voor nodig, om zoiets simpels te maken?

’t Is dan dat we gaan weten dat we er zijn.

MAS!

vrijdag 27 mei 2011 in Werk. Permanente link | 5 reacties

Kijk, kijkt:

mas01.jpg

Prophets — de outfit waar Pieter, die mens die vroeger een fijn weblog had, werkt — doet een fijne campagne, en de wizards van Enchanté/Adhese helpen er voor te zorgen dat die campagne in het buitenland opgepikt wordt. En vergis u daar vooral niet in: dat gebeurt niét vanzelf, dat is hard werk en degelijke connecties hebben en goede relaties en weten wat en hoe, en opvolgen en meten en rapporteren achteraf. En daar zijn we dus redelijk serieus goed in, ha!

Wat, trouwens, een fijne mens, die Pieter, zo credit geven waar credit due is:

mas02.jpg

Links van 26 mei 2011 tot 27 mei 2011

vrijdag 27 mei 2011 in Links. Permanente link | Eén reactie

Contenu de notre intervention sur Facebook « JournalisteWeb.be
Le Café Numérique avait invité Marina Aubert et deux Community Managers, Florence Manente et Marie Van Humbeeck, à intervenir ensemble sur le thème « Réussir sa page Facebook ». Voici une reprise détaillée de l’intervention.

xkcd wikipedia steps to philosophy
(Wikipedia trivia: if you take any article, click on the first link in the article text not in parentheses or italics, and then repeat, you will eventually end up at "Philosophy")

4.10.7.2 Common input element attributes — HTML Standard
The following extract shows how a messaging client's text entry could be arbitrarily restricted to a fixed number of characters, thus forcing any conversation through this medium to be terse and discouraging intelligent discourse.

Ouaf

zaterdag 28 mei 2011 in Werk. Permanente link | Geen reacties

Er zit sleet op, op Poppy op het werk.

Het beest is al een paar jaar ouder, zo in de buurt van de leeftijd waar honden stilaan hoogbejaard beginnen te worden. Ze ziet waarschijnlijk niet zo goed meer, misschien is er wel iets mis met haar gehoor, wie weet is er iets met haar neus mis, en hoedanook los van alles: Poppy is eigenlijk al heel haar leven nie goe djuus in aar oof.

Vannamiddag was er iemand op bezoek, Pieter en ik waren ermee aan het praten, en Poppy was onkarakteristiek stil. Ze was nochtans bijna de hele week redelijk neutachtig geweest, maar in de namiddag hadden we ze bijna niet gehoord.

En dan plots GRRWAF! die mens op bezoek springt een half gat in de lucht! Poppy verschiet van haar eigen! Drama!

Wij vermoeden dat het arm beestje aan het slenteren was door het bureau, dat ze tot bij de tafel waar wij zaten gekomen was dat ze naar boven keek om gestreeld te worden, en dat ze plots met haar slechte ogen een wildvreemde zag zitten, als uit het niets gematerialiseerd in het bureau!

Den duts was waarschijnlijk half dood verschoten, och here.

Screen shot 2011-05-28 at 03.53.31.png

Not doing anything

zaterdag 28 mei 2011 in Music. Permanente link | 2 reacties

Euh, what?

Het liedje zelf vind ik redelijk zuigen, de clip daarentegen: heerlijk, die ambiguïteit tussen een oude man die binnenkort dood zal zijn en die helemaal alleen is en dat het helemaal niet om te lachen is enerzijds, en anderzijds dat het Leonard Nimoy is en dat het wel redelijk grappig is. [via]

Loom

zaterdag 28 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Oh zo schoon:

[via]

Message aux internautes

zaterdag 28 mei 2011 in Internet. Permanente link | Eén reactie

Ik heb in het achterhuis, ergens onder een stapel andere stapels (gelezen stapels, haast ik mij eraan toe te voegen, stapels gekregen en gekocht en overgeërfd van tien verschillende plaatsen, stapels liefdevol bijgehouden gerief dat andere mensen zouden wegsmijten) ergens een stapeltje oude Blake & Mortimers liggen. Gekocht op een rommelmarkt, van iemand die er niet van af geraakte omdat het oude boeken waren en Franstalig bovendien.

Ik had vannacht, out of the blue, plots zin om er nog eens in te bladeren.

Nu, twee mogelijkheden: ofwel doe ik mij een ruggeraaktheid en verhuis ik het halve achterhuis, ofwel zoek ik op het internet naar een goede ziel die zijn exemplaren ingescand heeft.

Dat eerste is weinig aanlokkelijk, vooral om drie uur ’s nachts; dat tweede is een compleet realistische mogelijkheid: alles is tegenwoordig te vinden op het internets.

Tome 03 - Le secret de l'espadon T3.jpg

Ik heb het schoon laten staan waar het stond (de scan was niet zo goed van kwaliteit, vrees ik), maar in het voorbijgaan zag ik wél deze boodschap van de scanner aan het internetpubliek:

Chers internautes,

VOUS, qui avez téléchargé ces bandes-dessinées, vous devez savoir que, obtenir et lire ces BD en version numérique sur ordinateur, n’est pas un acte illégal tant que vous possédez toutes les BD originales en format papier !!! Dans le cas où vous ne possédez pas ces BD qui vous plaisent, n’oubliez pas d’acheter les originales !

Au XXI siècle, TOUT est possible sur ordinateur : Jeux, Bureautiques, Comptes, Internet, Images, Photos, Livres, Musiques, Vidéos, TV, TNT, DVD… Aujourd’hui, les maisons de disques, artistes et gouvernements sont en retard par rapport aux progrès numériques et à l’évolution mondiale de l’informatique…

Amis artistes, je ne suis pas un pirate, je ne suis pas un voleur même si vos oeuvres sont disponibles GRATUITEMENT sur internet. En fait, je ne fais juste que passer par là, en téléchargeant et en essayant telle oeuvre mais si celle-ci me fait plaisir et mérite d’être dans ma collection, je suis prêt à acheter l’original pour faire vivre l’artiste !

A titre personnel, je reproche aux maisons de disques et aux artistes de ne pas faire un effort pour comprendre la nouvelle ère du multimédia dans laquelle nous vivons.

Voici une idée que je leur propose :

Vendre l’original en y rajoutant un CD comprenant une version numérique et compressée. De cette manière, ne pensez-vous pas faire plaisir aux gens qui utiliseront votre oeuvre sur ordinateur? N’est-ce pas plus agréable de se balader n’importe où avec une version numérique payée?

Exemple :

  • CD audio + 1 CD comprenant la version numérique en MP3 => Baladeurs MP3
  • Films DVD + 1 CD comprenant le film compressé en DivX => PC Portable
  • Livre/Roman + 1 CD comprenant la version numérique en format PDF/DOC => PC Portable
  • BD + 1 CD comprenant la version numérique en format PDF/Images => PC Portable
  • Dictionnaire/Encyclopédie + 1 CD comprenant la version numérique (existe déjà mais séparement)

Ce n’est pas en faisant la guerre aux internautes et en les sanctionnant financièrement que cela règlera le problème mais trouver des solutions avec les artistes et comprendre les internautes, c’est avancer main dans la main 😉

ESSAYER GRATUITEMENT EST LA LIBERTE A CHACUN POUR MIEUX ACHETER :-)

STC

’t Is bijna ontroerend, zoveel naïviteit.

Want vanuit een wettelijk standpunt is het natuurlijk (enfin, vermoed ik toch heel erg zwaar) nonsens, dat een aankoop van een iets in één formaat ook meteen een aankoop is in alle mogelijke formaten — al was het maar omdat pakweg een stripverhaal digitaal vele keren hoger van kwaliteit kan zijn dan gedrukt, om te zwijgen van films op DVD versus HD en digitaal.

Maar ’t is wel een idee waar ik helemaal achter zou kunnen staan.

(En merk terloops ook op hoe oud die tekst al is: er wordt zowaar nog gesproken van CD’s, ha ha.)

Links voor 28 mei 2011

zondag 29 mei 2011 in Links. Permanente link | Geen reacties

"Literally Unbelievable"
Stories from The Onion as interpreted by Facebook

YouTube – Black Sabbath – War Pigs (Live in Paris 1970)
The mighty Sabbath unleashing War Pigs.

Den buiten

maandag 30 mei 2011 in Safari. Permanente link | Eén reactie

Ik ben eigenlijk niet zo’n moeilijke mens: ik zou om het even waar kunnen wonen. Er zijn van die stadsmensen, die verpieteren in de eenzaamheid van het platteland, die niet zonder de cultuur en zo zouden kunnen. En er zijn ook van die buitenmensen, die in de stad zouden versmachten wegens al dat grijs en caustrofobie.

Mij maakt het eigenlijk allemaal niet zo uit. Ik woon graag in de stad, ’t is een gemak om rap op mijn werk te zijn, maar ik zou voor hetzelfde geld ergens in Hol Van Pluto Pakweg West-Vlaanderen kunnen wonen. Als ik niet zou moeten werken, dan zou ik daar dan elke dag buiten zitten en foto’s nemen van beesten.

Vandaag waren we bij mijn schoonbroer, in het verre Oisterwijk in Olland. Hij woont daar op een letterlijke steenworp van een natuurgebied, met aan de voorkant van zijn huis ene ven en aan de achterkant een rivier: de hemel op aarde om (beesten)foto’s te nemen, en dat doet hij dan ook.

Ik ben niet zo aan de grotere beesten — maar urgh! in vergelijking met een paar vierkante meter in het midden van de stad is toch wel akelig hoe enorm veel meer van allerlei kleine beesten er daar zitten.

Kever

Niet dat ik veel beesten gefotografeerd heb, want het was schrikkelijk hard aan het waaien en dan wordt het allemaal nog een tandje moeilijker, maar ik heb er wel veel gezien. Er zaten dikke vette schorpioenvliegen, en libellen en waterjuffers, en paddenjongen, en bijen en hommels en dat was dan nog alleen maar wat ik zo op het eerste gezicht zag in de haag.

Zweefliegen –vooral blinde bijen dan– zijn altijd dankbare beesten wegens redelijk loom, dus dat lukte nog met al die wind:

Eristalis sp.

Eristalis sp.

En natuurlijk bladluizen. In alle mogelijk kleuren en maten en vormen, zwart en rood en groen, en klein en groot, en vliegend en niet, en pakkerig en niet:

Dinner is served

Bladluizen

Bladluis

Bladluis

Ik heb welgeteld één steen omgedraaid, en ’t was al prijs.

Mijt

Een mijt, takkoord, maar achter die mijt! Begot van die heel erg wijdverspreide springstaarten, maar dat ik ze niet gezien had en dus geen betere foto van genomen. En dat het eerste keer is dat ik die soort zie in het echt, en dat ik verdomme nu geen scherpe foto heb van die beesten, damned!

Mijt en springstaarten

(Naast andere springstaarten en duizendpoten en pissebedden en wormen en emelten en allerlei, onder de ene steen.) (Ik zou het wel gewon kunnen worden, op den buiten.)

Retro

maandag 30 mei 2011 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

“Zo een retro-foto,” zei Zelie.

Parking

Volhouden Bart!

maandag 30 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik was vandaag in de buurt van iemand die het helemaal zag zitten. Hij wist voor elk probleem een oplossing.

Doping in de het wielrennen? Nonsens! De ex-ploegmaats van Lance Armstrong, dát zijn de boeven, schurken, afvallige verraders, het laagste soort mens op aarde: zwijg gewoon over die doping van Armstrong, ze hebben het altijd al gedaan, “zelfs die zogenaamde God van jullie, die Eddy Merckx”.

Ik kon een “euh ja, en wat wil dat nu eigenlijk zeggen, wat u daar zegt?” niet tegenhouden.

Een beetje later ging het over Griekenland, en ook daar: hevige emoties, duidelijke opinies, eenvoudige oplossingen. De man had gehoord dat ze daar allemaal twee of drie jobs hebben: hoe komen ze erbij? Eén job en daar moeten ze het mee doen! Is er corruptie? afschaffen! Gewoon mee ophouden, zo simpel is het! Het schijnt gaan ze er ook op pensioen op hun 53 of zo? Waanzin! Laat ze gewoon allemaal werken tot hun 65 of langer!

Urgh. Ik heb zelfs niet de moeite gedaan om te doen alsof ik er mij in zou beginnen opwinden. De meeste probelemen hebben geen eenvoudige oplossing.

Een kwestie van smaak

maandag 30 mei 2011 in Politiek. Permanente link | 12 reacties

Serieus, Bart Staes? Serieus? Een bende van 250 luddieten vernietigt een wetenschappelijk experiment, en dit is alles wat de kerel erover te zeggen heeft?

Europarlementslid Bart Staes (Groen!) vindt het een goede zaak dat het debat weer wordt opengebroken. ‘Of men voor dit soort acties is, is een kwestie van smaak. Maar burgers hebben het recht om zich op vreedzame wijze te verzetten als een monopolistische industrie als de biotechindustrie bepaalde technologie aan de samenleving wil opdringen. Deze actie is een vorm van democratische strijd.’

Ik zal dat hard onthouden, dat dat allemaal zomaar gepermitteerd is. De volgende keer dat de brave jongens en meisjes van Groen! iets organiseren kom ik het ook kapotstampen, bij wijze van democratische strijd.

Ik begin al meteen met het voorstel van mevrouw Pyrins: bakfietsen moeten op de rijbaan, blijkbaar. Ze zijn er gelijk achter gekomen wat bakfietsen zijn — met de woorden van Fokke van der Meulen: “de hippie versies van een 4X4: te groot. te lelijk. hoort niet thuis in de stad. hoort thuis op het platte land”.

Ik ben daar helemaal tegen bakfietsen op de openbare weg. Op democratische wijze natuurlijk. Ik denk dat ik wat bakfietsbanden ga kapotsnijden, helemaal vreedzaam en zo.

Kablooie

maandag 30 mei 2011 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Wahey, wijs, kinderen die elkaar verrot schieten! Gelukkig dat dat alleen in videocliepsen gebeurt!

Ik zou daar parlementaire vragen over laten stellen, ik, moest ik in Frankrijk wonen. :) [via]

Pfeh

maandag 30 mei 2011 in Computers en dingen. Permanente link | 23 reacties

’t Schijnt is dit een test om te zien of iemand kan programmeren of niet:

Write a program that prints the numbers from 1 to 100. But for multiples of three print “Fizz” instead of the number and for the multiples of five print “Buzz”. For numbers which are multiples of both three and five print “FizzBuzz”.

Serieus, gasten.

for(x=1;x<=100;x++) {
    t='';
    if(!(x%3))t+='Fizz';if(!(x%5))t+='Buzz';
    document.write((t.length?t:x)+' ');
}

Dat doet proper

1 2 Fizz 4 Buzz Fizz 7 8 Fizz Buzz 11 Fizz 13 14 FizzBuzz 16 17 Fizz 19 Buzz Fizz 22 23 Fizz Buzz 26 Fizz 28 29 FizzBuzz 31 32 Fizz 34 Buzz Fizz 37 38 Fizz Buzz 41 Fizz 43 44 FizzBuzz 46 47 Fizz 49 Buzz Fizz 52 53 Fizz Buzz 56 Fizz 58 59 FizzBuzz 61 62 Fizz 64 Buzz Fizz 67 68 Fizz Buzz 71 Fizz 73 74 FizzBuzz 76 77 Fizz 79 Buzz Fizz 82 83 Fizz Buzz 86 Fizz 88 89 FizzBuzz 91 92 Fizz 94 Buzz Fizz 97 98 Fizz Buzz

Ik dacht dat het een strikvraag was.

Fris!

dinsdag 31 mei 2011 in Televisie. Permanente link | 17 reacties

Zeg

Dat frisse gevoel… Stel je voor dat je dat tijdens je regels ook kan bewaren…

Want dat klinkt beter dan

Stel je voor dat je je tijdens je regels niét muf zou voelen.

Ene meneer Vettel, blijkbaar een autocoureur, staat met een GSM in zijn handen te meesmuilen terwijl andere mensen “actief” doen:

Velkom to my vorld. De vorld ov Ret Bool.

Genant.

Zelie vraagt nu al een paar dagen na elkaar welke TV-reclame ik nu eigenlijk niét slecht vind. Ik heb er nog geen gevonden, eigenlijk.

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338