E-boek: Kindle of iPad?

Vraagt Gerrit:

E-books lezen: het beste op Kindle of op iPad?

Ah. E-books lezen op alle twee, denk ik. En voeg er maar meteen aan toe: e-books lezen op iPhone 4. Jawel, iPhone 4, en niet iPhone 3 of een andere telefoon.

E-books lezen op Kindle is een ongelooflijk plezier. Zo’n Kindle 3 weegt niets, is helemaal gebouwd om erop te lezen, en op geen tijd is het als lezen in een gewoon boek — als dat gewoon boek bijna niets zou wegen en als pagina’s omslaan met één vinger kon terwijl ik het boek in één hand hield. De Kindle verdwijnt, en alleen het boek blijft over.

Lezen in volle zon, en als de zon te hard schijnt met een zonnebril op: ideaal. Lezen in normaal licht: identiek hetzelfde of iets beter dan een papieren boek. Lezen in het donker: hetzelfde als een papieren boek, met dat verschil dat de cover van de Kindle een ingebouwd leeslampje heeft.

Multitasken en navigeren zijn min of meer behelpen, dat wel. Snel dertig pagina’s voor- of achteruit gaan is er niet bij. Een woord of term opzoeken in het (degelijke) ingebouwde (Engelstalige) woordenboek lukt zonder al te veel problemen, snel over en weer naar Wikipedia voor wat meer uitleg is mogelijk, maar verloopt moeizaam. En kleur is er natuurlijk ook niet.

Lezen op een iPad — of beter, lezen in de Kindle-app op een iPad — is geen volledig immersive experience. Het is (of: ik vind het) niet evident om te vergeten dat het computer is waarop een boek staat. Lezen met één hand is moeilijk: bladeren kan, behalve met een royale swipe van de ene naar de andere kant ook met een klein flick aan de zijkant van de pagina, maar op een Kindle zijn er aan de twee kanderen twee knoppen om in twee richtingen te bladeren, en dat is een massa handiger.

Lezen buiten, als er ook maar eenbeetje zon schijnt: vergeet het. Daar geeft het scherm niet genoeg licht voor. Lezen met omgevingslicht binnen, of zelfs maar een venster in de verte: lastig. Het scherm is een spiegel. Lezen in een normaal verlichte kamer: degelijk. De resolutie van het scherm zelf is niet zo hoog, maar het stoort niet al te veel. Lezen in het donker: vermoeiend. Zwarte letters op witte achtergrond zijn te hel, witte letters op zwarte achtergrond verhogen het spiegeleffect.

Grote streep vóór op de Kindle: multitasken. Snel over en weer naar Wikipedia, Youtube, Google, dat soort zaken. En kleur, natuurlijk.

Lezen op een iPhone 4 is voor mij heel erg snel de beste en enige manier geworden om in bed te lezen. Ik zie erg slecht, namelijk: zo slecht dat ik sinds mensenheugenis zonder bril maar met één oog tegelijk kan lezen. En als ik in bed lig, dan wil ik lezen. Zonder bril. Een papieren boek lezen in bed is verschrikkelijk vervelend: het blad is te groot, mijn handen krijgen er kramp van, bleh, lastig. Ik lees al een eeuw met PDA’s en telefoons in bed, en de hoge resolutie van de iPhone 4 is i-de-aal voor bijzienden als ik. En daar komen alle voordelen van de iPad-versie bij: degelijk opzoeken, multimedia, etc.

Dus, euh, ja: e-books lezen, het beste op Kindle en iPad en iPhone, ja.

10 Comments

Zeg uw gedacht

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.