Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Miskopen

’t Is niet mijn week geweest, deze week, qua aankopen.

Mijn harddiskruimte was op, en dus ging ik een nieuwe harddisk halen in de harddiskenwinkel. De Fnac, wegens de dichtsbijzijdste plaats waar er Instant Gratification te halen was — ziet dát van hier dat ik een paar euro zou uitsparen door te wachten tot we nog eens in de buurt van de Mediamarkt zouden passeren, laat staan dat ik het op het internets zou gaan kopen!

Afijn, de Fnac dus, dan kon ik er ook een licentie voor Office kopen voor Sandra. Over de middag op de fiets gesprongen, bergaf naar de Veldstraat, binnen, zonder kijken zo’n schijf van 2 tera vastgestekt, een doosje van Office met alleen een code erin gepakt, betalen en hopla buiten.

Dat was dinsdag.

Alles is blijven staan op mijn werk van dinsdag op woensdag, woensdagavond neem ik de harddisk mee naar huis, ik doe het ding open, wat blijkt? ’t Is gedomme een NAS. En wat erger is: een NAS met alleen netwerktoegang.

Aargh! Het duurt dus een eeuwigheid om daar een paar gigabyte op te zetten! Een nachtmerrie!

Ongetwijfeld een goed ding om pakweg in de achtergrond kleine backups naar te doen of zo, of om een muziekcollectie op te zetten misschien, maar niét handig om regelmatig actief data op te zetten en af te halen. Plan B dan maar: gebruiken voor backup, en één van de backupschijven vrij maken voor data. (En dat ik dan eens een degelijker systeem zal moeten vinden, iets minder low tech dan “ik maak om de zoveel tijd een kopie op een nieuwe schijf, en als er maar genoeg versies bestaan op genoeg verschillende plaatsen zal het wel niet verloren gaan.”)

…en dus is het ding nu al meer dan een dag aan het copiëren.

Tweede miskoop: die licentie voor Sandra. Er stonden dozen met een DVD en kleinere doosjes met alleen een papiertje. De kleinere dozen waren iets goedkoper. Niet véél goedkoper, maar in de redenering “wie koopt er tegenwoordig begot nog software op schijven” en ook wel in het kader van de milieubewustheid, heb ik een kleinere doos meegeschoeberd.

Ja, tarara, dus. Tot ik ze in detail bekeek een dag later: de doos met DVD heeft een licentie voor tot 3 computers in hetzelfde huishouden, de doos zonder DVD is maar één licentie voor één gebruiker en één computer. Bah. Bah, bah, bah. Had ik het geweten, ik had natuurlijk de tien of zo euro meer betaald, en dan had ik Office 2010 op zowel de laptop als de niet-laptop.

Derde miskoop: worst. ’s Middags voor één keer buitenshuis gegaan en naar de lokale Match getrokken om voedsel. Teruggekomen met Frans brood en beleg, en ook met van die droge worsten. Op weg naar het werk een knauw gezet in één van de worsten: mm, lekker. Iets verder een tweede knauw: mm, lekker. En dan kijk ik naar de worst waar ik net in gebeten heb.

Het was warm buiten. Het ding zag er glinsterend uit, met in het midden van mijn gezichtsveld: twee dikke, afgeronde, made-kleurige knarren.

Hard, glibberig, ongezond uitziend, kraakbeen.

Ugh! Ik had al direkt goesting om die worst gewoon in de vuilbak te kieperen. De volgende paar dagen heb ik er nog schijfjes van gesneden, maar dan bleek dat er echt o-ver-al van die kraakbeenstukken in zaten, en dan moest ik die er bij elk schijfje stuk voor stuk uit wurmen met de punt van een mes: vies, ik moet het u niet zeggen.

Ik hield het op een fabrikagefout, één worst op ikweetniethoeveel met een stuk gewricht of zo erin.

Tot ik vandaag de tweede worst open sneed, en die ook vol bleek te zitten.

En dan las ik toch nog eens aandachtig de bijsluiter.

En toen bleek dat het geen gewone worst was, maar wel worst met stukjes kaas erin.

Gni.

21 reacties

 1. Hilarisch !!! Idd, heb zo toestanden ook al zo toestanden meegemaakt, omdat het moet vooruit gaan zeker ?

 2. En zeggen dat Sandra via het werk Office 2010 kan aankopen voor nog geen 20 euro. Office Home Use Program. Alle info te vinden op het intranet.

 3. @ Koen: wil je Michel er nog dieper induwen misschien? 😉

 4. De herkenbaarheid!

 5. Dààrom lees ik nu uw blog zie! Om mij beter te voelen als ik merk dat mensen die ik slimmer acht als het op IT-vlak aankomt, toch ook met miskopen thuiskomen 😉

 6. Is het u al opgevallen dat al die miskopen heel gemakkelijk te voorkomen zijn door uw ogen open te doen en te _kijken_ voor ge iets koopt? Tijdsgebrek is geen excuus. Ik heb er geen enkel probleem mee als iemand leeft naar zijn ‘stand’, maar er zijn mensen die met heel wat minder dan jullie moeten rondkomen, en ik vind het dan ook redelijk weerzinwekkend dat je Mr. Magoo-gewijs geld zit te verkwanselen en het toppunt is dat er dan nog gelaten over gedaan wordt ook. De reden dat ge u niet _helemaal_ moet doodschamen is dat je in dit geval deze drie dingen (NAS, licentie en worst) dan toch niet zomaar aan de kant legt maar nog effectief probeert te gebruiken. Ik heb mij al vaak moeten inhouden als je half schamper half trots verklaart dat uw huis vol ligt met grotendeels ongelezen boeken. Dit verhaal is de druppel.

  Ik heb geprobeerd beleefd te blijven. Niet gemakkelijk, ik kan het u verzekeren.

 7. @Laurens
  We kunnen misschien met bonnekes beginnen werken en bepalen waar een gezin als dat van Michel nood aan heeft, en hen daar dan de bonnetjes voor bezorgen, Iets anders kopen is pure frivoliteit en moet dus verboden worden.

 8. Michel,

  er al eens aan gedacht om met het kassaticket in de hand terug te keren naar de harddiskwinkel en daar je garde skivve in te ruilen?

 9. Laurens, al bij stilgestaan dat Michel verre van een uitzondering is, dat een groot stuk van de economie leeft van miskopen / nutteloze aankopen en dat hij er tenminste voor uitkomt ?

  Me dunkt geldt ook hier de regel: als het u niet aanstaat, lees het dan niet. U bent er niet toe verplicht.

 10. Hugues De Somere

  vrijdag 27 mei 2011 at 20:19

  @Mino: welja laten we maar à volonté miskopen ter ere van de heilige economie en weggooien ter ere van de afvalberg (die moet groeien, want zonder groei gaat alles om zeep, niet?).

 11. Hey, ik rook niet, ik ga niet op café, ik heb geen rijbewijs: ik moet toch érgens een manier vinden om de economie mee te helpen draaien hé?

 12. En ik moet even heel stilletjes in mezelf lachen met de bijzonder vreemde verontwaardiging — een beetje “de druppel” zien in een harddisk die gewoon wat trager is dan de harddisk die ik liever had gehad, een licentie voor één persoon(die nodig was) in plaats van een licentie voor drie (die niet nodig was en die duurder was), en twee worsten waarvan ik er één met wat minder goesting heb opgegeten dan ideaal — en dat terwijl verdorie heel Wallonië VERSLAAFD IS AAN SUBSIDIES en dat wij daar dus voor betalen!!!

 13. goede economie –> meer werk –> minder armen

  Je helpt de armen niet met je geld gewoon op te sparen en niks meer te kopen. En je helpt een arme ook niet met hem gewoon geld te geven (’t verschil tussen een vis geven en leren vissen, weet je wel).

  Meer dan de helft van wat we verdienen gaat al naar de staat. Medunkt dat een mens het recht heeft te kopen wat ie wil met de rest, inclusief miskopen.

 14. @David: Da’s het punt niet. Het is ieders goed recht zijn geld op te doen aan wat hij of zij wil. Hell, ik rook, ik ga op café en ik heb een rijbewijs. Maar ik heb doe dat dan ook niet per ongeluk.

  @Mino: Zoals Hugues zegt, ’t is niet omdat hij niet de enige is dat het ineens oké is he. En trouwens: ik lees Michel al vrij lang, en ik lees hem graag, dank u. Jij nog nooit kwaad geworden van iets dat iemand zegt, ondanks dat je die persoon graag mag?

  @Michel: De verontwaardiging is er al langer dan vandaag, ’t is gewoon dat ik na deze post van u mijzelf niet langer kon tegenhouden van iets te zeggen. Vandaar de spreekwoordelijke druppel. Ik wou gewoon duidelijk maken dat uw nonchalance op dat vlak mij tegen de borst stuit. Maar ik zie aan de manier waarop je het zonder enig nadenken wegrelativeert dat ik niet ga doordringen tot u.

 15. (Ik moest heel hard lachen om de “bijsluiter” bij de worst. :D)

 16. @Laurens:
  Dus je punt is dat het ieders goed recht is om zijn geld op te doen aan wat hij of zij wil. zolang het maar niet achteloos is?

 17. @Laurens: ik en geld, het zal nooit wat worden.

  Het is niet dat het niet doordringt trouwens: ik lig er wel degelijk wakker van, en ik voel er mij afgrijselijk slecht bij.

  En het is ook lang niet alleen aan de uitgavenkant: het géld dat ik zou kunnen verdienen en dat ik laat liggen omdat ik er misselijk van word als ik er alleen maar aan moet denken, ge hebt er geen idee van. 🙂

 18. @David: dat is’t.

  @Michel: ik vermoed dat we niet de enige twee zijn. Brrr.

 19. Niet voor ’t een of ’t ander, en ’t is niet dat ik ne curieuzeneuzemosterdpot wil zijn, maar ik weet gewoon graag alles. Ik ben van plan om (bewust!) een NAS voor thuisgebruik aan te schaffen en vraag mij nu dus gigantisch af welk modelleke dat ge uit de Fnac hebt meegegrist, dan weet ik dat ik die alvast niét moet kopen 🙂

 20. WD My Book Live. Ik had al zo’n My Book, en deze ziet er precies hetzelfde uit, behalve dat er dus geen USB-poort in zit en wel allerlei NAS-functionaliteit.

  Geen slecht toestel, daar niet van hoor. Het doet niet echt veel meer dan gewoon een harddisk die op het netwerk hangt. Oh, er zit wat streaming software bij, ja. Niet dat ik die ooit zou gebruiken.

 21. Even Wikipedia raadplegen…

  wireless G (zonder proprietary extension) doet 6,75MB/s
  wireless N doet 75MB/s
  Gigabit ethernet doet 125MB/s
  USB3.0 doet 625MB/s

  Huis tuin en keuken NAS toestellen zijn tof, maar niet echt geschikt als je 500GB aan data in 1 keer wil backuppen via wifi. Ik heb het bij mijn ouders thuis ooit gebruikt als centrale opslag voor audio en video, en dat streamt probleemloos naar meerdere toestellen tegelijk over wifi. Maar voor backup doeleinden zou ik dus gewoon een USB schijf nemen als ik u was.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑