Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Verbouwingen: het dak

Muuuuuuuuueeeeuuurghhhh.

Vanmorgen is er een meneer langsgekomen voor een afstappping ter dake. De man heeft zich door de chauffagekotvelux naar buiten gewurmd, heeft de twee kanten van het dak bekeken met inbegrip van dakgoten en wat daar nog allemaal rond zo’n dak hangt, en tegen de middag zat er al een eerste verslag in onze mailbox.

Gmmmmmmnnnnnnnggggggggg.

Als er werk is aan een dak, is dat zeer zelden goed nieuws, en ’t was niet anders bij ons.

Oh kijk nu, zei de meneer van het dak, er is gewoon gelijk een hele rij dakpannen die ontbreekt aan de ene kant van uw nok. En tiens, dat moet al een tijd zijn, want er zitten al verrotte balken.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar als ze mij zeggen dat er in het dak van mijn huis rotte balken zitten, in een dak dat al een paar eeuwen overeind blijft staan meer uit gewoonte dan uit degelijke constructie: dan heb ik ongeveer een halve dag nodig om te beseffen dat ik eigenlijk beter meteen had gepanikeerd.

Aaargh!

Enfin, niet panikeren, niet panikeren. Als die mens zegt “rotte balken”, dan bedoelt hij misschien niet noodzakelijk “heel uw dak moet eraf en vernieuwd worden”.

Ik vermoed het ook wel dat het dat niet betekent, want in de volgende paragraaf gaat het erover dat de isolatie (wellicht 6 cm rotswol) zou kunnenv ervingen worden door 8 cm Sarkin powerroof isolatie zonder plaatsverlies binnen. Ik kies ervoor om daarin te lezen dat ze de kamers niet moeten afbreken. Gnn.

En dan moeten er dus nog nieuwe pannen komen, en een nieuwe dakgoot, en nieuwe veluxen, en aaaaarghh!!!

Inademen. Uitademen. Inademen. Uitademen.

6 reacties

 1. oei oei , rotte balken in het dak.. dat belooft weinig goeds…

  ========== insert evil smile =============

 2. ’t Is vandaag 22 september. De herfst begint. Ge weet wel, herfststormen, plensbuien (alhoewel dat tegenwoordig wel in alle seizoenen voorkomt),…
  Doch dit helemaal terzijde.

  (Inademen, uitademen,…)

 3. De mensen van het dak zijn beschikbaar vanaf mei of juni 2012.

  (Maar gelukkig: ze kunnen één dezer weken een interventieteam sturen om de ergste noden te lenigen.)

 4. Onlangs het dak van ons atelier/studio volledig laten vernieuwen en voor een Sarkin powerroof systeem gekozen qua isolatie. Geen spijt van gehad. Snel geplaatst en zeer deftig afgewerkt.

 5. Een eigen huis maat, alleen maar miserie mee. Het was zo gemakkelijk toen ik nog huurde…

 6. Goede raad : get a second opinion. Wij hebben een jaar geleden ook ons volledige dak laten vervangen. Dakman 1 zei dat de balken allemaal kromgetrokken waren en eruit moesten, volgens dakman 2 waren die nog prima in orde. Architect bracht uitsluitsel : alles eraf behalve de balken, en dan nieuw dak op basis van Unilin panelen.
  En ’t is niet dat ik u wil ontmoedigen, maar ik ben toch blij dat ik toen nog geen kamers had gemaakt op de zolder.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑