Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: januari 2012 (pagina 1 van 4)

Twintig, jong

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik vind dat eigenlijk redelijk ongelooflijk.

20.jpg

’t Is vandaag al verdorie twintig jaar dat Sandra het met mij uithoudt (en omgekeerd! en omgekeerd! haast ik mij eraan toe te voegen!).

Links van 25 januari 2012 tot 31 januari 2012

So klang Bismarck! – einestages
Der Kanzler war begeistert! 1889 wurde Otto von Bismarck ein Phonograph vorgeführt – und der altehrwürdige Staatsmann plauderte munter auf das revolutionäre Gerät. Mehr als ein Jahrhundert galt die wohl einzig jemals gemachte Aufnahme der fürstlichen Stimme als verschollen. Nun ist sie aufgetaucht.

Forgotten.pl Abandoned Places
Stadsarcheologie in Polen.

Rosling’s World – a documentary about Hans Rosling – YouTube
Hans Rosling is a professor in international health, who has made an unlikely global success. His Gapminder presentations on global development evokes laughter, rejoice and reflections. In this SVT (Swedish Television) documentary, film maker Pär Fjällström lets Hans Rosling tell the story about his life and what has shaped his world view.

The Voynich Manuscript [a.k.a. Beinecke MS 408] pt I: the language of plants where the search for meaning is the meaning
:aah:

Jonathan Coulton – Uh oh, he’s blogging. What happened?
Make good stuff, then make it easy for people to buy it. There’s your anti-piracy plan. The big content companies are TERRIBLE at doing both of these things, so it’s no wonder they’re not doing so well in the current environment.

Japanezers zijn zot, aflevering 85

Yes indeed.

MURRKA!

Mhuhu. Dat zal misschien wel een wijze film zijn, misschien.

Vakbond

Huh. Kom het tegen.

Ik ben in de tijd lid geworden van de vakbond omdat dat nu eenmaal min of meer moest, enfin ’t is te zeggen het werd toch zeer hard aangeraden, pas op ’t is niet dat het nodig is hé, maar het zou toch beter zijn, allez ja, enfin bon, geweetwel.

Het is nu een jaar of twintig of zo dat ik werk, en ik heb de vakbond persoonlijk nog niet nodig gehad. Nog nooit werkloos geweest, niet in loononderhandelingen gezeten, geen problemen gehad met vakantiedagen of vrije dagen of watdanook, niets niets niets.

Ik dacht dat ik al ettelijke jaren geen lidgeld meer betaalde, maar blijkbaar was die Nieuwe Werker die om de zoveel tijd in de brievenbus zat geen teken van vergetelheid bij het ABVV, maar wel gewoon een teken dat ik blijkbaar mijn lidgeld met een permanente opdracht betaal.

Hey, goed om weten.

21? Ik ben er gedomme 41.

Over vervolgverzen voor Puff the Magic Dragon, gelezen alhier:

I heard this one at a Children’s Show at the State Fair…before singing it, the man said, “Kids, look at your parents. Watch their eyes. Because when I sing this last verse, they will cry.”

I felt embarrassed because I got teary-eyed…and I’m 21. Ha.

Puff the Magic Dragon
Walked on the strand
He looked down and then he saw
Footprints in the sand

A voice said, ‘Mr. Dragon,
Please don’t be so sad.
My name is Jenny Paper
And I was sent here by my dad.’

Ja, ik ben een wijf, als het daarop aankomt.
calvinhobbes.jpg

En dat is het dan

Oudste dochter, gisteren: ah ja, ge zoudt dan eens moeten bellen naar de vader van (naam vergeten) om af te spreken wanneer zij bij ons komt slapen morgen.

Ik weet van niets, Sandra weet van niets, maar hey, als het afgesproken is, dan bellen wij natuurlijk. Vader aan de andere kant van de telefoon wist ook van niets, maar hey, dat zijn uiteindelijk ook allemaal details.

Ondertussen ben ik het ook een beetje uit het oog verloren wat er met wie afgesproken is, maar voor zover ik het begrepen heb: vanavond blijft vriendin 1 hier slapen, en morgenochtend moeten ze vriendin 2 gaan halen aan het Gravensteen. En dan gaan ze, euh, geen idee, iets doen, vermoed ik.

De ploeg van Jan heeft vandaag gespeeld tegen AA Gent vandaag en gewonnen: 6 – 15.

Ik ben vanmorgen op en af naar het ballet gereden met Anna. En ik heb vannamiddag een chocoladeijstaart met passievruchtenganache gemaakt voor morgen. Dat is dan toch ook iets. En ik heb vandaag 60 euro niét uitgegeven aan een toetsenbord.

We hebben vanavond zeetongfilets gegeten met krielpatatten in de pel en dan in de oven.

Sandra is met dochter en vriendin naar het lichtfestival.

En dus zit ik alleen thuis, ’t is te zeggen met de twee jongste in bed. En ben ik met Louis naar Harry Potter aan het kijken. Hij is aan honderd per uur Engels aan het leren, Louis, en zo’n film waar hij het boek van van buiten kent, dat helpt er aan.

Ik heb zin om morgen een gezelschapsspel te spelen met de kinderen, maar ik denk dat het er ook dit weekend niet van zal komen.

En dan zal het weekend gedaan zijn en is het weer werkweek.

Het leven is gelijk een doos pralines, een mens weet nooit wat hij gaat krijgen.

Bell door Bass

Wonderlijk, inspirerend, machtig, overweldigend: die keer dat Saul Bass de pitch deed voor een volledig nieuwe huisstijl voor Bell — een hele resem min of meer onafhankelijke bedrijven met allerlei verschillende stijlen en boodschappen.

Bass maakt niet alleen een logo, maar stelt een volledige ommekeer van alles voor. Van logo en typografie tot en met uniformen voor alle (alle) mensen die in aanraking komen met het publiek.

Als het echt niet anders kan: spoel vooruit naar het einde, maar het is het half uur meer dan waard.

ACTAhem

Whoa. Dat kan tellen. Kader Arif, de rapporteur van het Europees Parlement over ACTA, dient zijn ontslag in:

La Commission européenne a signé aujourd’hui, au nom de l’Union européenne, l’accord commercial anti-contrefaçon, l’ACTA.

Je tiens à dénoncer de la manière la plus vive l’ensemble du processus qui a conduit à la signature de cet accord : non association de la société civile, manque de transparence depuis le début des négociations, reports successifs de la signature du texte sans qu’aucune explication ne soit donnée, mise à l’écart des revendications du Parlement Européen pourtant exprimées dans plusieurs résolutions de notre assemblée.

En tant que rapporteur sur ce texte, j’ai également fait face à des manœuvres inédites de la droite de ce Parlement pour imposer un calendrier accéléré visant à faire passer l’accord au plus vite avant que l’opinion publique ne soit alertée, privant de fait le Parlement européen de son droit d’expression et des outils à sa disposition pour porter les revendications légitimes des citoyens.

Pourtant, et chacun le sait, l’accord ACTA pose problème, qu’il s’agisse de son impact sur les libertés civiles, des responsabilités qu’il fait peser sur les fournisseurs d’accès à internet, des conséquences sur la fabrication de médicaments génériques ou du peu de protection qu’il offre à nos indications géographiques.

Cet accord peut avoir des conséquences majeures sur la vie de nos concitoyens, et pourtant tout est fait pour que le Parlement européen n’ait pas voix au chapitre. Ainsi aujourd’hui, en remettant ce rapport dont j’avais la charge, je souhaite envoyer un signal fort et alerter l’opinion publique sur cette situation inacceptable. Je ne participerai pas à cette mascarade.

De rapporteur, voor de duidelijkheid, is niet zomaar iemand die verslagen schrijft, hij is de hoofdverantwoordelijke voor een voorstel van de Commissie in het Parlement. De rapporteur vormt in grote mate het eindproduct — en hier is het hij zó hard niet eens met het hele proces rond ACTA, dat hij toch wel redelijk ongezien scherp is, en op de dag van de ondertekening zijn ontslag indient.

Veel sterker van signaal kan dat niet worden, in het Europees Parlement.

Het EP had al eind 2010 een alternatieve resolutie voorgesteld, maar die heeft het nipt niet gehaald. Wie heeft wat gestemd?

Screen Shot 2012-01-27 at 11.01.22.png

De christendemocraten van de EVP, vooral, en (natuurlijk, zou ik bijna zeggen) de conservatieven van ECR.

Voor België stemden elf van de 22 europarlementariërs vóór het voorstel van de EP: alle socialisten, alle groenen, Annemie Neyts en Guy Verhofstadt.

Philip Claeys van Vlaams Belang en Anne Delvaux van CDH onthielden zich, Frank Vanhecke was afwezig, en acht mensen hebben tegengestemd. Ivo Belet, Jean-Luc Dehaene, Marianne Thyssen, Mathieu Grosch (CDH) en Derk-Jan Eppink deden mee met de meerderheid van de leden van hun groep, Louis Michel (MR), Frédérique Ries (MR) en begot Dirk Sterckx hebben tégen de meerderheid van de liberalen gestemd.

Zou dat iets uithalen, die mensen e-mails te sturen?

Rode Ridderdag

Ik was dat helemaal uit het oog verloren, maar ’t is vandaag blijkbaar Rode Ridderdag. Hoera voor Johan, de Rode Ridder!

Ik denk dat ik vandaag, ter ere van, elke “maar” vervang door een “doch”.

Zeg dus niet

er is een probleem, maar de boeking start pas binnen meer dan vijf werkdagen

maar zeg wel:

er is een probleem, doch de boeking neemt eerst een aanvang over meer dan vijf werkdagen

Screen Shot 2012-01-27 at 09.31.59.png

De lange schaduw van de geschiedenis

Zo weird — de verkiezingsresultaten in Polen in 2011:

polen1.png

PIS staat voor Prawo i Sprawiedliwość (Recht en Rechtvaardigheid, eerder rechts), PO staat voor Platforma Obywatelska (Burgerplatform, liberaal conservatief / christen-democratisch). De manier waarop gestemd wordt, lijkt nogal geografisch omschreven, nee?

Ha! Elke dag nieuwe ontdekkingen op /r/mapporn — deze kwam uiteindelijk van op Strange Maps, vorig jaar in december.

Kijk, de grenzen van het Duitse rijk vóór 1918:

polen2.png

Zo fascinerend, spookgrenzen. En we moeten niet eens zo enorm ver kijken, wij *kuch*taalgrens*kuch*.

Een fijne dag

Vanmorgen beginnen samenvatten waar er gisteren over vergaderd was — ’t is wel Bijzonder Wijs als werk van ettelijke maanden op korte tijd allemaal in mekaar begint te klikken en als er allemaal wolken opklaren en zo.

In de late voormiddag even over en weer naar huis om te spreken met de mevrouw van de Dienst Monumentenzorg en Architectuur (we moeten werk aan het huis, het is een beschermd stadsgezicht, we willen weten wat we precies kunnen, mogen en moeten doen). Het niet evident, het is altijd wat zoeken en doen om elkaar te vinden in zo’n gesprek, maar uiteindelijk viel dat allemaal helemaal mee, en weten we wat we nu moeten doen en zo.

Dan terug naar het werk en verder gedaan aan verslag en dingen. Met de koptelefoon op en Stevie Wonder luid: yay! Weinig, weinig zo wijs als vlotgaweg iets documenteren, en dan alsnog besluiten een kleinigheid zelf te herprogrammeren, met He’s Misstra Know-It-All of Living for the City als soundtrack.

Vanavond thuisgekomen en eten gemaakt voor de kinderen — kabeljauw met puree — die dan ergens om zes uut met mijn broer naar het lichtfestival zijn vertrokken (Sandra was er al wegens persconferentie en officiële opening en zo).

Ik zit thuis, en ik vraag me af wat ik eens zou doen.

Ik ga mij in ieder geval niet druk maken over de staking maandag, en het verbaast mij een beetje dat er zoveel spel rond gemaakt wordt (voor en tegen) op de tweeters en de faceboeks.

Weet ge wat? Wind u maar allemaal eens goed op, voor en tegen. Kak op de vakbond zonder te weten wat vakbonden voor u doen. Staak zonder ook maar een idee waar het eigenlijk over gaat. Roep zeer hard dat stakers leeghangers zijn die de economie kapot maken, maar rep met geen woord over de banken die ons ei zo na in de afgrond hebben gestort. Roep zeer hard voor behoud van index en pensioenleeftijd en voordelen uit een tijd dat we allemaal dertig jaar minder lang leefden, en stem dan vooral collectief in de omgekeerde richting.

Voor mij zal het vanavond TV kijken worden, of lezen, of tijd verdoen. I dunno. Of misschien gaan slapen.

En dan morgen eens op zoek gaan naar een manier om er iets aan te doen, aan de hele situatie, tegen alle verwachtingen in dat het iets zal uithalen, maar omdat het toch eens zou moeten. Want een staking haalt niéts uit. En want al dat engagementsloos 140 karakters lang gezwets #30j #ikbenbeterdangij steekt mij enorm tegen, daar niet van, maar ’t is niet door nog eens een tweet in de lucht te sturen of een sermoen te houden voor de al lang overtuigden of een discussienamiddag voor de mensen die niets anders te doen hebben met hun namiddag dat er iets gaan veranderen. Of toch wel. Of toch niet. Of toch wel. Ik slinger over en weer tussen optimisme dat het met tijd en uitleg allemaal goed komt, en pessimisme dat het allemaal om zeep is en dat niets kan helpen. Ik voel mij letterlijk slecht van dingen als deze reactie op Gentblogt, of van een kolom met twitterzoekresultaten op #30j of @sthbracke, van die mislukte humorist die altijd achteraan Knack staat, van de “ik begrijp dat…” en de “ik hoor u zeggen…” van Siegfried Bracke-epigonen, van mensen die ik zie verglijden naar wat ik nooit had gedacht dat ze zouden worden, van het zwart-wit worden van alles, van het kort geheugen van iedereen, van “wij tegen zij”, van drama om het drama, van aaaaargh. Letterlijk slecht, niet letterlijk in de betekenis van figuurlijk, maar letterlijk in de betekenis van ik krijg een krop in mijn keel en het pakt op mijn asem. Fuck. Nu ga ik met mijn koptelefoon op moeten naar The Joy of Painting kijken tot een stuk in de nacht.

En de dag was nochtans zo fijn begonnen.

Gho ja, staking

’t Is waar, ’t is staking volgende maandag.

Voor zover ik het begrepen heb, hebben alle mogelijke partijen tijdens de regeringsonderhandeling — ze heeft lang genoeg geduurd — redelijk voortdurend overlegd met hun achterban, waaronder ook de vakbonden. Dus ik weet niet echt wat ze nog zouden kunnen toevoegen aan de discussie.

En trouwens: de mensen die het voor het zeggen hebben, dacht ik, hadden al gezegd dat wat er ook gebeurt op 30 januari, ze helemaal niets gaan veranderen aan de plannen, dus ik weet niet echt goed wat zo’n staking zou kunnen bewerkstelligen.

Tjaha. Slechtere mensen dan ik zullen waarschijnlijk al gezegd hebben dat het als bij toeval weer uitdraait op een verlengd weekend, zeker? 🙂

Ik ga werken, in alle geval. Misschien dat het op het werk vol zal lopen met kinderen die niet op opvang kunnen of naar school kunnen, maar ’t zal ons niet tegenhouden.

Nokia and Microsoft, sitting in a tree…

Mijn laatste niet-computer met Windows erop was een Compaq iPAQ:

ipaqavi.jpg

Afgrijselijk toestel, zeker in vergelijking met de Palm Pilot die ik had en waar ik onredelijk content mee was:

palmpilot.jpg

De Palm Pilot had geen internetverbinding, wat zeg ik, geen netwerkverbinding. Idemdito met de iPAQ: alles dat er op het toestel kwam, kwam er via een kabel.

Mijn eerste Nokia was een N95, en ik ben daar ook onredelijk tevreden mee geweest, vele vele jaren aan een stuk, tot ik uiteindelijk een iPhone 3GS heb gekocht, en daarna een iPhone 4:

n95.jpg

Ik heb daarna nog links en rechts wat Nokia in mijn handen gehad, en nog links en rechts wat telefoons gezien met Windows erop, en sorry maar: no sir, I didn’t like it.

Nokia was zijn weg kwijt, vond ik. En Microsoft op telefoon? Nee bedankt. Wat Apple met iPhones deed, was zó hard een stap vooruit, dat zelfs mijn fantastische N95 soms een soort prehistorisch ding leek.

Pas op, ’t is niet alsof ik meteen zo’n iPhone gekocht heb: ik zag geen reden om er mijn N95 voor aan de kant te zetten, en zelfs niet voor een iPhone 3G. ’t Heeft geduurd tot de iPhone 3G dat ik er een gekocht heb.

Content van geweest, absoluut. Ik heb er zo ongeveer alles uitgehaald wat er uit te halen was: uren en uren en uren series op gekeken, games op gespeeld gelijk er geen morgen was, mijn kalenders mee gesynchroniseerd, mail, contacten, tienduizenden foto’s mee gemaakt… redelijk hardcore gebruiker, dus.

Vorig jaar heb ik een iPhone 4 cadeau gekregen wegens bewezen dienst en opgelopen karmische schuld, en daar heb ik ook serieus veel plezier van gehad — al wat ik op mijn oude iPhone had, en dat het nu wat sneller ging, daar allemaal niet van, maar vooral: het scherm.

retina.jpg

Ik zie redelijk slecht, en dat ik ’s avonds in bed zonder bril kan lezen op mijn telefoon, dat is gewoon fantastisch. Op elk ander scherm kan ik de pixels gewoon tellen, met die iPhone 4 kan ik lezen zonder hoofdpijn te krijgen.

Máchtig content van.

Ik heb bijna geen klachten over mijn iPhone, na een jaar of zo gebruik. Wat dingen die vervelend zijn: de home-knop dubbelklikt al een paar maand niet meer en begint nu ook te haperen voor het gewoon klikken. Het volume dat eruit komt, is sinds een tijdje met de helft verminderd. Als ik telefoneer, hoort mijn tegenpartij mij de eerste paar seconden niet.

Niets onoverkomelijks dus. Wat lastigheden, maar ik telefoneer dan ook niet veel, dus zo erg is het niet.

En dan kreeg ik een telefoon met Windows erop in mijn handen. Een week aan een stuk gebruikt in de plaats van mijn iPhone — de conclusie was dat het écht niet veel scheelde.

Dat was een maand geleden, met een (relatief El Cheapo) HTC Radar.

Vorige vrijdag heb ik van Nokia en Microsoft een Lumia 800 gekregen. Euh ja, gekregen, ik mag hem houden.

Nokia Lumia 800

Ik ga niet over een paar nachten ijs gaan. Ik ben van plan het toestel een tijd exclusief te gebruiken en mijn iPhone aan de kant te laten, en dan te zien wat ik ervan vind.

Voorlopige conclusie na nog geen week? Ik ben absoluut verliefd op het toestel, zoals ik tot nog toe op geen enkele telefoon verliefd geweest ben. Ze mogen mijn iPhone komen halen.

Links van 22 januari 2012 tot 24 januari 2012

A Brief, Incomplete, and Mostly Wrong History of Programming Languages via reddit.com
1964 – John Kemeny and Thomas Kurtz create BASIC, an unstructured programming language for non-computer scientists.

1965 – Kemeny and Kurtz go to 1964.

Cyberlocker Ecosystem Shocked As Big Players Take Drastic Action | TorrentFreak
While the shutdown last week of Megaupload and the arrest of its founder and management team was certainly dramatic, a situation of perhaps even greater gravity is beginning to emerge.

Loper OS » Why Skin-Deep Correctness — Isn’t, and Foundations Matter.
All you will ever get from Apple is a “Worse Is Better“, taxidermic imitation of orthogonal persistence.

The Quest of the Historical Jesus by Albert Schweitzer
The Quest of the Historical Jesus. A Critical Study of its Progress from Reimarus to Wrede.

Radiofy – Converteer playlists van op de radio naar Spotify-playlists
Radiofy laat u toe om doorheen de playlists van de VRT-radiozenders te bladeren en de muziek ook meteen te beluisteren via Spotify en/of YouTube.

Oudere berichten

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑