Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Project: De Rode Ridder

Vroeger toen ik zeer klein was, zat ik op de schoot van min grootvader, en die las dan de prentjes uit De Gentenaar. “Houden van” en Beebie eerst, en dan Meneerke Peeters: zelfs al stonden er meestal geen woorden bij, er was soms wat uitleg bij nodig (beeld: via).

mp001.jpg

En dan de echte prentjes. Nero, Suske en Wiske, Robert en Bertrand, De Rode Ridder.

Robert en Bertrand was nooit echt mijn ding toen ik klein was: ik had altijd medelijden met Nummer 17. Suske en Wiske heb ik nog redelijk wat gelezen, de Nero’s heb ik allemaal gelezen, maar De Rode Ridder: niet echt.

Ik heb natuurlijk een stuk gelezen (of beter: voorgelezen gekregen) bij mijn grootvader op zijn schoot, in afleveringen in de krant. Mijn oom had helder stapels strips, en daar heb ik in de vroege jaren 1980 de eerste pakweg 50 of 60 nummers gelezen, maar dat is het zowat. In geen tientallen jaren meer gelezen of herlezen: er staat mij nog bijzonder bijzonder weinig bij.

Flarden: de eerste keer dat ik Galaxia zag, een kristallen burch in de wolken dacht ik, Bahaal met zijn rare hoed natuurlijk en Demonia, Merlijn met zijn lange baard en iets met zijn toverboek of zo dat in de vlammen gesmeten werd… maar voor de rest niet echt nog iets.

Ik denk dat ik eens De Rode Ridder ga lezen. Allemaal, te beginnen met de eerste twaalf.

Op de titels afgaand, dénk ik dat dit is waar het over zal gaan:

 1. Het Gebroken Zwaard: Johan trekt op avontuur, maar breekt zijn zwaard. Hij moet dringend op zoek naar een nieuw exemplaar.
 2. De Gouden Sporen: De Rode Ridder bevindt zich in de buurt van Kortrijk en besluit mee te vechten met de Vlamingen tegen de Fransozen. Met zijn zware maliënkolder en zijn paard blijft hij helaas steken in de modder. Hij vindt er wel een paar nieuwe sporen, nog een geluk bij een ongeluk.
 3. Het Veenspook: Johan is op jachtvakantie in de Oostkantons. De inboorlingen vertellen hem over het Veenspook, en Johan trekt op onderzoek uit. Het blijkt een oud vrouwtje te zijn dat de dorpelingen angst aanjaagt uit wraak omdat ze haar als heks bestempeld hadden.
 4. De Parel Van Bagdad: Johan trekt op excursie naar Mesopotamië. Hij wordt er verliefd op een vrouw uit de harem van de Kalief van Bagdad. Een hevige maar korte affaire volgt, afgebroken als Johan ontdekt wordt de grootvizier en naakt uit het venster moet vluchten.
 5. De Vrijschutter: De Rode Ridder is al zijn bezittingen kwijt. Hij zwerft oostwaarts en wordt vrijschutter voor Song Longji in Yunnan. Hij voert guerilla-acties uit tegen het leger van Keizer Cheng Tsung, of “die vurte mongool Timoer Khan”, zoals de stammen in het zuidwesten hem noemen.
 6. Het Wapen Van Rihei: Johan wil toch wel echt een degelijk zwaard hebben, hij is pijl-en-boog en dorsvlegels redelijk beu. Hij komt de Japanse Sjinto-priester Rihei tegen, die hem een wapen maakt.
 7. De Val Van Angkor: Johan raakt bevriend met een huurling van van de koning van Sukhotai. Hij trekt ermee op trektocht naar Angkor, en bezoekt Angkor Wat.
 8. De Gouden Sikkel: De Rode Ridder is het natte klimaat van Cambodia een beetje beu en reist naar het noorden. In de Gouden Sikkel (nu: ergens tussen Afghanistan en Pakistan) werd toen ook al de beste papaver ter wereld gekweekt. Johan raakt er zwaar verslaafd aan opium.
 9. De Draak Van Moerdal: Johan is terug in Vlaanderen. Hij weet zelf niet hoe hij er geraakt is: hij weet niet hoeveel maanden of jaren hij erover gedaan heeft. Hij hallucineert wel nog wat af, dat wel. Volgt een gênante episode waarbij hij zweert dat de eclairs van bakker Robrecht ’s nachts een gigantische crème patissière-spuwende bruine draak worden.
 10. Storm Over Damme: Het moet niet altijd een spannend avontuur zijn. In nummer 10 van De Rode Ridder is het slecht weer in Damme. De dorpelingen werken samen om zandzakjes te vullen.
 11. De Zilveren Adelaar: Fernand, de tamme adelaar van Johan, is vergiftigd en in vloeibaar zilver gedoopt. De Rode Ridder is uit op wraak!
 12. De Hoorn Van Horak: Vladimír Horak, de hoornspeler van de Koning van Bohemen, is op toernee in Vlaanderen. Verliest hij toch wel niet zijn hoorn zeker? Dolle avonturen!

Ik zal het u dan laten weten als het niet helemaal is uitgedraaid zoals ik het in mijn hoofd heb.

4 reacties

 1. ’t is ongeveer zoals ge denkt, maar ge vergeet de talloze schaars geklede dames te vermelden, die Johan zo nu en dan het hoofddoel van zijn queestes doen vergeten.

 2. vergeet de schaars geklede dames: die duiken pas op na het album De Laatste Droom. Ik vat die inhoud even samen: na een karig doch voedzaam maal begeeft Johan zich ter sponde. De onverschrokken en koene ridder schrikt wakker uit een droom waarbij hij galgenaas over de kling heeft gejaagd en tuig heeft laten kennismaken met het plat van zijn zwaard. Dan pas blijkt dat hij alle vorige albums slechts heeft gedroomd.

 3. ik zou onmiddellijk uw versies lezen, vooral nummer 10.

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑