Archief voor maart 2012

 

I, for one, welcome our new quadrotor overlords

donderdag 1 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Vigetarisch, dag 9

donderdag 1 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

We hebben vandaag op het werk met het feestcomité gepland voor het weekend dat we allemaal naar de Ardennen gaan: woo hoo! Er zal allemaal zelfgemaakt eten zijn en desserts, en spelletjes en uitstappen en een quiz en kubb en een cocktailavond en vanalles!

Het eten vandaag:

 • ’s Morgens: kak, weer vergeten
 • ‘ Middags: werklunch/lunchvergadering (een medium pak frieten, geen zout, geen saus)
 • ’s Avonds: gekookt ei, spinaziepuree en zelfgemaakte reuzencroutons (krokant vanbuiten, zacht vanbinnen)

Spinazie met ei

Links van 29 februari 2012 tot 2 maart 2012

vrijdag 2 maart 2012 in Links. Permanente link | 2 reacties

Hot buttered sloths in pajamas | Grist
What do you do when orphaned baby sloths are afflicted with mange? Shave them, rub them with lard, and wrap them in sloth pajamas.

Pro-Ana and Pro-Mia – Pro Mia Tips
Use more than one finger, and wiggle them a little to “tickle” the gag reflex. i personally use three…makes me feel like i am choking and everything comes up.

Coilhouse » Blog Archive » Cat Butts Being Semi-Rhythmically Smacked to the Sound of Joy Division.
Nothing more need be said. Gawk in silence

Start Developing iOS Apps Today: Introduction
Creating iOS apps is fun and rewarding, and if you're a new developer you might be wondering where to begin. This road map provides the perfect starting point for iOS app development. On your Mac computer, you can create iOS apps that run on iPad, iPhone, and iPod touch. Follow this road map to learn where to get the tools you need, understand the major concepts and best practices, and see where to find more information.

Eurozine – Europe invents the Gypsies – Klaus-Michael Bogdal The dark side of modernity
Social segregation, cultural appropriation: the six-hundred-year history of the European Roma, as recorded in literature and art, represents the underside of the European subject's self-invention as agent of civilising progress in the world, writes Klaus-Michael Bogdal.

Vagetarisch, dag 10

vrijdag 2 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

De dag is voorbijgezoefd, en de week hetzelfde. Geen idee hoe het soms zo snel kan gaan.

Het brood vanmorgen was heet, zo vers dat het was, en ik ben dan ook niet vergeten om iets te eten:

 • ’s Morgens: een dikke korst warm brood
 • ’s Middags: een kom aspergensoep, mmm
 • ’s Avonds: valse balletjes (smaakten een beetje pikantig, maar eigenlijk naar niet echt veel) met appelmoes en frieten (wegens vrijdag frietendag)

Valse balletjes met appelmoes en frieten

Zondag is het een verrassing wat we eten, wegens bij en met vrienden: over mijn dood lijk dat ik eisen ga stellen over wat ze al dan niet mogen klaarmaken — en dus zou het wel kunnen dat er vlees bij zit. Sue me.

Totally made my day

vrijdag 2 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ha! Ik heb Robert Price doen lachen, mijn maand is helemaal goed! Ik had twee vragen voor de man, en ik voelde mij gelijk een klein kind zo blij met zijn antwoorden.

Vraag 1:

A while ago someone asked this question at Reddit’s Historical What If subreddit: “What if Christianity and Islam had never existed, or at least remained small cults in the Middle East?”

My immediate and perhaps naive answer was this: “My guess: any one of a number of Christianity-like religions with Christ-like figures at the center would have gone through the same evolution as Christianity did. And I guess that at some point in time a Mithras or Isis or Dionysos cult would have become the official state religion of the Roman Empire too, and not much would have changed in the end.”

Do you have any thoughts? Do you think a christianity-like religion with a Christ-like figure was more or less inevitable? And if, say, Mithras or Isis or for that matter a messianic Baldur or some such had prevailed, do you think Jews still be persecuted, for instance? Or do you see major things going differently?

Zijn antwoord in het kort (want hij ging er toch wel in detail op in): ja, inderdaad, dat is wat hij ook zou denken, dat een christelijk-achtige mysteriegodsdienst zou gedaan hebben wat het christendom gedaan heeft. En dat hij zijn geld op Mithras zou gezet hebben: dat was al eens de officiële staatsgodsdienst geweest, en een hele stapel van Mithras is toch overgenomen door het christendom.

En dat antisemitisme absoluut geen christelijke exclusiviteit was.

Vraag 2:

I find it endlessly fascinating that –as we speak– a Palestinian or Egyptian boy might just have found another cache of first century scrolls that could radically change our understanding of biblical history.

In your wildest dreams, what would you hope to find? A complete Q document? A letter going “Dear diary, the guys have taken to calling me ‘The Baptist’. I don’t like this a bit, the missus was just getting used to the ‘Teacher of Righteousness’ soubriquet”? A letter from a Roman stoic in Jerusalem to a colleague that starts with “Dear Quintus, get a load of this!” and continues with a detailed description of the latest developments regarding that crazy Ben Pandera kid and his brothers?

Ik vind dat dus écht ongelooflijk fascinerend, en dat van die Palestijnse/Egyptische gasten, dat verwijst natuurlijk naar Qumran en Nag Hammadi.

Dr. Price moest met mijn voorbeelden lachen (ha!), en zou die voorbeelden inderdaad ook graag zie gevonden worden, maar hij had meteen een hele lijst van andere documenten.

Papius‘ Uitleg van de Logia van de Heer (waarvan alleen fragmenten bestaan), om te beginnen. En het Evangelie van de Hebreeën en dat volgens Marcion (die Price allebei heeft proberen reconstrueren in The Pre-Nicene New Testament), en dat volgens de Ebionieten, en volgens de Nazarenen.

En wat ik zei: Q, natuurlijk. Of om het even welke verwijzing naar Jezus-de-persoon door mensen van uit de tijd van Jezus. Zelfs al is Price een voorstander van de Jezus-heeft-nooit-bestaan-theorie: hij zou het fantastisch vinden als de ja dan nee-vraag definitief zou kunnen opgelost worden, met iets zoals het fictieve evangelie volgens Jakobus, zoals in The Word van Irving Wallace, bijvoorbeeld.

Of een complete tekst van het Onbekende Evangelie. Of van Egerton. Of om het even welk nieuw evangelie dat uit de tweede eeuw zou komen. Of stukken nieuw testament met een duidelijke datum erop.

Heh. Een mens kan maar dromen.

Gelukkige verjaardag Karen

vrijdag 2 maart 2012 in Music. Permanente link | 2 reacties

Ik las op Metafilter over Karen Carpenter, daarnet, en telkens ik iets van de Carpenters opleg, bedenk ik het weer: hoe enorm hard die muziek in mij zit.

Opgroeien in de jaren 1970, dat doet iets met een mens.

In februari 1983 werd ze voor eeuwig 32 jaar. Eetstoornissen zijn een vuiligheid.

Improviseren: geen goed idee

zaterdag 3 maart 2012 in Food and Drink. Permanente link | 2 reacties

We gingen dingen doen in de keuken vandaag, Zelie en ik. Eclairs, omdat er gisteren op Jeroen Meus soezen gemaakt werden, en dat ik had gezegd dat dat heel gemakkelijk te maken was.

Het is ook enorm gemakkelijk te maken: 250 ml melk of water of een mengeling van de twee op het vuur zetten met 100 gram boter erbij, als het kookt er 150 gram bloem bij kletsen en mengen tot het samenkomt in een bol, een paar minuten laten afkoelen, en dan één voor één een 4 of 5 eieren bij kletsen en goed mengen.

In ene spuitzak doen, strepen op een bakplaat spuiten (leve siliconen matten!), een minuut of 20-0 in een voorverwarmde oven van 225 graden steken.

Het deeg kan erg moeilijk mislukken, en de soezen zijn er dan ook goed uitgekomen.

Helaas: geen moment nagedacht over de vulling, en dus gewoon (vaste) vanillecrème in gespoten. Dat was denk ik niet zo’n goed idee: ik heb de indruk dat het allemaal nogal flets smaakt. Volgende keer echte crème patissière maken, denk ik.

En dan dacht ik er rap een chocoladeglazuur op te doen, maar het was ook geen goed idee om te denken dat dat wel in orde zou komen als ik gesmolten chocolate met bloemsuiker en boter zou mengen.

Zucht.

430385_10150761250840802_501455801_11482779_1166718815_n.jpg

Oh, en Zelie heeft uiteindelijk niet echt geholpen: ze heeft urenlang het huis ondersteboven gezet op zoek naar haar scoutsuniform. En ik heb meer soezendeeg op de vloer gemorst dan ergens anders. Grrr.

Vetegarisch, dag 11

zaterdag 3 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Brunch

Stop de persen! Wat een ongelooflijk lekkere hummus hebben wij hier in huis! Ik ben te leeg om naar beneden te lopen kijken waar hij vandaan komt, maar het was uit-ste-kende hummus.

Sandwich humus

Ik heb een dikke boterham in de pan getoast, hummus op gesmeerd, een paar druppels arganolie op gedaan, en dat was de hemel op aarde.

Avondeten

Scoutsfeest op school bij de kinderen: WAF, waarvan ik alleen de AF gegeten heb, en tiramisu als dessert.

John Carter of Mars

zondag 4 maart 2012 in Film. Permanente link | Eén reactie

De vriendelijke mensen van Disney vroegen of ik geen zin had om naar John Carter te gaan kijken, en ge ziet van hier dat ik mij dat geen twee keer moest laten zeggen.

Ik heb er enorm veel plezier aan beleefd, aan Edgar Rice Burroughs’ boeken, toen ik klein was. Ik was begonnen met Tarzan (vertaald in het Frans), en als die allemaal uit waren, ben ik gewoon verder gegaan met Les Conquérants de Mars, Les Dieux de Mars, Le guerrier de Mars, La princesse de Mars…

esm01.jpg esm02.jpg esm03.jpg

John Carter is een veteraan van de Amerikaanse burgeroorlog, vlucht op een bepaald moment voor de Apaches in een grot, valt precies bewusteloos, geraakt precies uit zijn lichaam, en dan heeft hij plots een onweerstaanbare drang om naar Mars te gaan.

Wat hij dan ook doet:

My longing was beyond the power of opposition; I closed my eyes, stretched out my arms toward the god of my vocation and felt myself drawn with the suddenness of thought through the trackless immensity of space. There was an instant of extreme cold and utter darkness.

I opened my eyes upon a strange and weird landscape. I knew that I was on Mars; not once did I question either my sanity or my wakefulness. I was not asleep, no need for pinching here; my inner consciousness told me as plainly that I was upon Mars as your conscious mind tells you that you are upon Earth. You do not question the fact; neither did I.

Hij merkt meteen dat hij enorm hoog kan springen en dat hij bijzonder sterk is, vindt er net uitgekomen vreemde wezentjes die blijken de jongen te zijn van aliens van vier en een halve meter hoog met vier armen, en hopla, het spel zit op de wagen.

Span-nend! Pulp, hoezee! Vechten en slaan en oorlog, en zwaarden en romantiek en helden en schlechte schlechteriken, en wijs!

De boeken zijn in het publiek domein, dus wie zou willen: hier brandt de lamp.

Ik was zonder verwachtingen naar de film gaan kijken, en het was ook al zo enorm lang geleden dat ik er — in tegenstelling tot Lord of the Rings, pakweg — niet echt nog mentale beelden van in mijn hoofd had zitten.

wpaper_1_widescreen.jpg

’t Is simpel: ik ga niet zeggen dat het een goeie film is, net zoals ik niet ga zeggen dat de Barsoom-boeken van Burroughs wereldliteratuur zijn. Ik ben alvast ook nooit vergeten dat John Carter geschreven is in 1912, honderd jaar geleden, en tien jaar dichter bij Napoleon dan bij ons.

Maar leun achterover, en laat de beelden op u afkomen, en alleen een zeur zou het zich beklagen.

Realisme? You’re kidding, right? Wetenschappelijk verantwoord? Mbwahaha. Er is in de film een poging gedaan om het wat vrouwvriendelijker te maken, ’t is toch altijd dat.

En voor de rest: er zijn mooie mannen, mooie vrouwen, fantastische omgevingen, monsters, gevechten, aliens, spanning, avontuur. ’t Is een film die een paar jaar geleden niet eens had kunnen gemaakt worden, zoveel spectaculaire speciale effecten zitten erin.

Louis is vanmorgen mee gaan kijken, en hij vond het met zijn elf jaar alvast onvergetelijk goed. Ik werd regelmatig terug elf jaar, en ik heb met mijn verstand op nul meegenoten met Louis.

En ik kijk ernaar uit om het in niet-3D te zien, in een extended director’s cut: niet-3D omdat ik een hekel heb aan 3D-films, en extended omdat ik de indruk had dat er heel, heel erg veel gesneuveld is om de film geen drie uur lang te maken.

Links van 2 maart 2012 tot 4 maart 2012

zondag 4 maart 2012 in Links. Permanente link | Eén reactie

There is something really wrong with modern programmers. Very wrong indeed.
Increasingly, projects are websites.  You don’t have to be a power programmer; you can cut-n-paste Javascript and run node.js and then you go get mongoDB or Redis as a backend and you’re thinking you’re scalable!  Get with the movement!

2012_SDTVx264r.nfo
The SD x264 TV Releasing Standards 2012 (2012-02-22)

Dangerous Minds | Just how beautiful was Karen Carpenter’s voice? Listen to her isolated vocal tracks and find out
Karen Carpenter’s voice takes me to that happy safe place when I was young and everything seemed possible.

"…now I am the Jew here, I am the boss." | MetaFilter
Afghan Jewry may date back 2700 years. Today, there is but one: Zablon Simintov. Zablon, of Turkmen-Afghan descent, is a carpet trader and the caretaker of the only synagogue in Kabul. Zablon had a feud with Ishaq Levin, the second-to-last Jew of Afghanistan.

Least Helpful
Daily Dispatches from the Internet's Worst Reviewers

Arf

zondag 4 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Staat al een dag of zo te blinken in een tab, en elke keer ik er voorbij kom, moet ik er mee lachen.

74kbO.png

Vegteristisch, dag 12

maandag 5 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Zoho.

 • ’s Morgens: een korst brood zonder beleg
 • ’s Middags: een kom aspergensoep, mmm. En een kom tomatensoep, meh.
 • ’s Avonds: tajine met pompoen en aardappelen en al wat er eigenlijk nog aan groenten los of vast zat, en ook met drie verschillende soorten valse worsten.

Ik snap het minder en minder, dat doen-alsof-vlees. Er zijn zoveel dingen die lekker zijn die géén vlees zijn, waarom zouden we dan dingen gaan eten die hard hun best doen om er als vlees uit te zien?

Genoeg ersatz voor een tijdje, denk ik.

work@yeahright, en verbouwingen: zucht

dinsdag 6 maart 2012 in Sonstiges, Verbouwingen. Permanente link | 8 reacties

Ik had in mijn agenda overmoedig “michel work@home” gezet, maar ’t was al direct in de soep gelopen ’s morgens: ik was helemaal misselijk vanmorgen. Geen idee wat of hoe, maar een uur of twee later was het voorbij.

En dan heb ik mij in de zetel gezet en was het tien uur, en dan was het halfelf, en om half één kwam de meneer van de verbouwingen, en daarna moest ik naar een vergadering, en ik had al een tijdje in de mot dat het geen work meer zou worden @home.

’t Is dan maar “michel congé” geworden.

De meneer van de verbouwingen is uiteindelijk twee of zo uur gebleven: we hebben een prijslijst gekregen van hoeveel het allemaal zou kosten. Enfin ja, “allemaal”. De totaalprijs onder wat we vandaag kregen, was wat we ongeveer in gedachten hadden voor alles. En in de prijs van vandaag zat enkel

 • achterhuis: bibliotheek, trap, badkamer, leidingen, electriciteit, vloer, slaapkamer, kasten, verwarming, bureau, afwerking, schilderen, …
 • bureau vooraan: kasten, bibliotheek
 • inkom: verwarming, kasten
 • living: kasten, bibliotheek, haard, zitdinges, bureau, trap, afwerking, schilderwerk, behang, …
 • boven: afwerking, schilderen, behang, …
 • dak: afhalen, nieuw plaatsen, afwerken
 • volledig afgewerkt overal

Daar zat nog niet in:

 • voorgevel herdoen
 • achtergevel uitbreken op gelijkvloers
 • achtergevel op eerste en tweede restaureren
 • keuken uitbreiden
 • veranda/glasconstructie
 • nieuwe ramen voor en achter
 • badkamer
 • slaapkamer
 • verlichting overal

Ahem.

We zijn beginnen snoeien:

 • geen open haard meer, bij nader inzien
 • materiaal van de bibliotheek veranderd van hout/fineer naar iets anders
 • schilderwerk misschien voor later en het houden op vliesdinges
 • links en rechts meubels elimineren (gen kast onder de trap naar boven in de living, geen bibliotheek rond de trap naar beneden in de living, zelf een tafel kopen in plaats van een te maken in het achterhuis, geen grote kast in het bureau vooraan, geen nieuwe kleerkast, …)

En toen kwamen we ruw geschat op iets uit dat nog maar 60% van de kost was. Maar we zullen dus nog wat moeten knippen.

Zucht.

Vegetamisch, dag 13

dinsdag 6 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Gemakkelijk, vandaag:

Links voor 7 maart 2012

woensdag 7 maart 2012 in Links. Permanente link | Eén reactie

Redheads feel a different kind of pain | ScienceNordic
Catherin Tate vindicated! Redheads have a reputation for being feistier than others, and there may be some truth in this. Scientists are gradually piecing together a picture which seems to indicate that redheads are constituted differently to other people.

Santiago CARUSO – Illustrator
Santiago Caruso is an Illustrator from Buenos Aires who sometimes refers to himself as a graphic journalist. He has illustrated books and both album and book covers.

Spiders spin wet blanket over Wagga Wagga | News.com.au
THE danger may have passed for the residents of Wagga Wagga, but spare a thought for these little guys and gals.

Coilhouse » Blog Archive » “SOLIPSIST” by Andrew Huang
Many of us remember Andrew Huang‘s DIY sci-fi short, “Doll Face“, which went viral on YouTube in 2007, boosting the USC graduate’s professional career. Huang’s most recent work, this short film called “SOLIPSIST“, is nothing short of a vibrant, sensual revelation. It earned the multi-disciplinary artist and his team the Special Jury Prize for Experimental Short at Slamdance 2012.

Aggravure III: A Mural Using 450,000 Staples | Colossal
Aggravure is an ongoing series of large wall installations by Baptiste Debombourg. His latest, Aggravure III, was inspired by drawings from 16th century engravers Hendrick Goltzius, Jan Harmensz, Cherubino Alberti and utilizes nearly a half million metal staples tacked to a wall, taking 340 hours to complete.

24/192 Music Downloads are Very Silly Indeed
There are a few real problems with the audio quality and 'experience' of digitally distributed music today. 24/192 solves none of them. While everyone fixates on 24/192 as a magic bullet, we're not going to see any actual improvement.

Dat was de dag dat het was (dag 14, ook)

woensdag 7 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Op een rijtje:

 • te laat gaan slapen gisteren
 • te laat opgestaan vanmorgen
 • mijn fietshandschoenen niet gevonden vanmorgen, grrr
 • om kwart voor acht was het bloederig koud op de fiets
 • één verhuiswagen en heel de Visserij is geblokkeerd, grr
 • ’t was wel wijs op het werk
 • tevergeefs geprobeerd om een zak spekken mee te geven met een collega
 • ik drink blijkbaar 15 liter per week, op het werk
 • binnen een paar dagen is de aspergesoep op
 • dan moet ik op preisoep met kaascroutons overstappen (bleh)
 • wegens dat het nog zonder vlees te doen is: anders was het curry of tandoori
 • beginnen schrijven aan een subsidiedossier
 • terugrijden in de regen zonder fietshandschoenen is bloederig koud
 • woensdag maak ik al denk ik sinds januari elke week spaghetti aglio olio pepperoncini
 • ik moest vanavond een artikel voor een tijdschrift af hebben, maar ’t zal niet lukken
 • ik moest vanavond een vergadering voorbereiden voor morgen, maar ’t zal improviseren worden
 • time management en ik: geen goede vrienden
 • en dan ga ik nu eens kijken hoe wijvenblogs.be nu ook alweer aan de praat te krijgen

Vandaag gegeten:

 • ’s morgens: niets
 • ’s middags: een kom aspergensoep, mmm
 • ’s avonds: een ajuin, een halve pikante rode peper, twee soeplepels look, een half pak spaghetti, olijfolie

Bibliotheek

donderdag 8 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Maar zo schoon:

[via]

Pavor

donderdag 8 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Als er wereldkampioenschappen waren voor nachtmerries, als bizarre dromen een olympische discipline waren, dan had ik een huis vol gouden medailles.

Er zijn nachten dat ik twee, drie uur aan een stuk om de zoveel tijd wakker word, en ’t was vannacht niet anders. Gaan slapen op een relatief normaal uur, een paar pagina’s gelezen in Lost to the West, en dan in niet-echt-slaap gesukkeld.

Ik droomde dat ik op straat liep, thuis in de badkamer stond, aan het koken was, en dat ik omver viel. Ik droomde dat ik niet meer kon bewegen. Ik droomde dat er slangen uit mijn ogen kwamen.

Maar vooral: ik droomde dat ik aan het overgeven was, voortdurend, overal, in dozijnen omstandigheden.

Vermoeiend jong. Vermoeiend.

Vegestarisch, dag 15

donderdag 8 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ups en downs, vandaag.

 • ’s Morgens: een korst van het brood. Ik dénk dat ik een patroon gevonden heb in mijn slechte onbijtgewoonten: ik eet alleen iets als er een nieuw brood moet aangesneden worden, en als ik dan iets eet, is het de korst. Trrr.
 • ’s Middags: oei, niets. ’t Is niet gelukt wegens dat ik een lunchmeeting had en geen zin in een broodje.
 • ’s Avonds: pannenkoeken gevuld met drie soorten paddestoel en room-met-sojasaus-saus, een slaatje van wortel en venkel, en een slaatje van feta en rode peper. Jawel: een echte vegetarische maaltijd, gelijk dat ze in de boekskes staan. Vergeef mij de telefoonfoto’s:

Avondeten

Champignons    Artihhe pannenkoekn

Een slaatje gemaakt

Het slaatje onderaan was ongetwijfeld veel te pikant voor bijna iedereen, maar ik ben daar wel voor: feta, geroosterde pijnboompitten, zongedroogde tomaten, basilicum en verse chilipeper. En een mengeling van arganolie en olijfolie.

En de paddestoelen, dat vond ik zelf eigenlijk wel lekker: grote champignons in schijfkes gesneden, snel gebakken in wat olie met peper en zout, shii-takes en oesterzwammen idemdito, en dan allebei samengekletst, room in gesmeten, wat sojasaus naar smaak, en klaar!

Oudercontact

vrijdag 9 maart 2012 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

Gut gut gut, wat een gedoe, oudercontact en dingen.

Sandra was met Jan naar de voetbaltraining, en dus deed ik alleen de drie oudercontacten op de lagere school.

Eerst Anna om kwart vóór, en dan Jan en Louis, dubbel geboekt, alletwee om vijf na.

Anna

Anna, daar waren zelfs geen vijf minuten voor nodig: ze doet het zeer goed in vanalles, ze is sociaal, behulpzaam, vriendelijk, gehoorzaam, geïnteresseerd, tralala. Geen halve mens die ook maar een halve seconde denkt dat ze niet méér dan op haar plaats zit, zelfs al zit ze een jaar voor.

Ze zou alleen wat sneller mogen beginnen aan haar opdrachten (Anna: ze kan letterlijk een uur op de mat zitten in de badkamer, één kous in de hand. Of letterlijk meer dan een uur aan een halve boterham bezig zijn), en als men ze niet zou tegenhouden, zou ze de hele dag kunnen blijven vertellen over vanalles (maar dat stoort niet, ze is alleen soms wat teleurgesteld dat ze niet op élke vraag mag antwoorden).

Jan in de zetel

Jan doet het zeer goed, sociaal, vriendelijk, komt overeen met iedereen, the usual. Ik dacht dat ik teleurstellende dingen ging horen over zijn tafels van vermenigvuldiging, maar dat was niet zo: hij is blijkbaar helemaal goed mee. Alleen zijn technisch lezen zou expressiever mogen: hij zou wat meer moeten luidop lezen thuis. En zijn attituderapport was uitstekend (allemaal erenoten, da’s het beste van het beste), behalve zijn taken: hij zou wat, euh, spontaner zijn huiswerk moeten maken en afgeven.

Er zat maar één valse noot in het gesprek over Jan. Niets dramatisch, maar toch ook niet echt zo aangenaam. Ik heb het er vanavond met hem al over gehad, en er zal morgen nog eens over gesproken worden ook.

Louis 's avonds aan de computer

Louis blijft Louis, zei de meester, en zo is het maar net. Hij (Louis, niet de meester) had even een mindere periode, waar er een paar dingen toch wel de mist ingegaan zijn, maar uiteindelijk is dat maar even, en is het allerbelangrijkste dat hij zich eigenlijk helemaal op zijn plaats voelt, en goed voelt. Zijn resultaten, daar zit ik geen moment mee in, en ik besef net dat we het er niet eens over gehad hebben: ook de meester zit er niet mee. Het komt allemaal echt wel goed, zei hij, en dat is een enorm pak van ons hart.

*
*     *

Ik was het eerlijk gezegd vergeten, trouwens, dat het oudercontact was vanavond: voor één keer stond het niet in de agenda, en ’t is pas toen @SvenAdhese begon aan te zetten om naar de ouderavond van zijn kinders te gaan, dat ik er achter kwam. En dan stond het me vaag bij dat we het erover gehad hadden, maar ik wist de details niet meer.

Boo, hiss, inderdaad: slechte vader.

Maar wacht! Het wordt nog beter!

Ik was ook helemaal vergeten dat Anna dit weekend op scoutsweekend ging. OP SCOUTSWEEKEND? Alleen? Zonder broers of zussen? Dat kindje dat eigenlijk nog in de derde kleuterklas zou moeten zitten? Zijt gij op uw kop gevallen EN BLIJVEN BOTSEN, Vuijlsteke?

I know. Ik mag er ook niet aan denken. Goed dat ik er pas vanmiddag achter kwam, anders liep ik al de hele week te stressen.

Viganterisch, dag 16

zaterdag 10 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

 • ’s Morgens: mislukt, niets.
 • ’s Middags: een kom aspergensoep, mmm
 • ’s Avonds: pizza met ajuin en groensel en dingen, maar zonder vlees.

Pizza zonder vlees

Waanzin

zaterdag 10 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Een wolkenkrabber op 360 uur gebouwd.

[via]

Datum en tijd

zaterdag 10 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik ben stekejaloers op Stephen Wolfram’s datavisualisaties. En ik had vroeger data over vanalles (muisbewgingen! toetsaanslagen! programma’s gebruikt!), maar sinds ik op allerlei verschillende computers allerlei dingen doe, is het allemaal wat verwaterd.

Mijn mail, die heb ik in principe nog tot ergens in 1994, maar waar precies de mails van 1994 tot 2004 staan: ik zou er eens heel erg hard naar moeten zoeken.

Ik kan wél gemakkelijk dingen over dit weblog te weten komen, ’t is toch altijd dat. En ik heb geen Mathematica bij de hand liggen, maar uiteindelijk is er met een paar databasequeries en een gewone spreadsheet ook redelijk wat te visualiseren.

Zoals wanneer ik dingen geschreven heb, de afgelopen tien jaar. Elk puntje is een post, de X-as geeft de jaren weer en de Y-as de uren (klik voor detail):

Screen Shot 2012-03-10 at 12.10.09.png

In 2002-2003 waren er heel veel korte postjes van een paar zinnen, vaak als ik voor de televisie hing. In 2004 heb ik een jaar in mijn trekzetel geleefd. Vanaf midden 2009 zat ik vaak in Zaventem te werken bij Sony, wat ’s morgens anderhalf uur of meer trein en bus betekende, en dus geen internet. In 2010 ben ik in Gent komen werken, en werd mijn leven wat regelmatiger.

De horizontale strepen zijn automatische posts van links die ik verzamelde (eerst op delicious, daarna op pinboard).

[Om de grafiek te maken, trouwens, vooropgesteld dat het WordPress is dat achter uw weblog zit: in mysql select date(post_date), time(post_date) from wp_posts where post_status='publish'; doen, het resultaat daarvan in Excel plakken en een scatterplot maken met datum in X-as en tijd in Y-as.]

Met nog minder moeite is het mogelijk om te zien wanneer ik op uurbasis gemiddeld post:

Screen Shot 2012-03-10 at 13.51.27.png

[select time_format(post_date,'%H'), count(id) from wp_posts where post_status='publish' group by extract(hour from post_date);]

…of per minuut:

Screen Shot 2012-03-10 at 13.47.49.png

[select extract(hour_minute from post_date), count(id) from wp_posts where post_status='publish' group by extract(hour_minute from post_date)]

(Ik heb hierboven wel de waarden afgekapt wegens dat die automatische posten van delicieus/pinboard het anders vertekenden: )

Screen Shot 2012-03-10 at 13.59.30.png

Post ik meer tijdens de week of in het weekend? Euh nee, niet echt:

Screen Shot 2012-03-10 at 14.20.05.png

[select date_format(post_date,'%W'), count(id) from wp_posts group where post_status='publish' by date_format(post_date, '%W');]

Is er misschien een verschil in uren, afhankelijk van de dag in de week? Nee, ook niet echt heel erg duidelijk (rood is meer schrijven, groen is minder schrijven):

Screen Shot 2012-03-10 at 14.46.42.png

select date_format(post_date,'%W'), time_format(post_date,'%H'), count(id) from wp_posts group by date_format(post_date, '%W'), time_format(post_date, '%H'); en dan een pivot table maken, en conditional formatting op de cellen (en de cijfers in de cellen number formatting ” “, wat ze dus doet verdwijnen, ha!).

Of als ik toch bezig ben met van die heatmapachtige dingen: het aantal flickr-foto’s dat ik per week post? Waarmee het meteen duidelijk is dat ik sinds een tijd minder foto’s online zet, en ook dat de week met foto’s uit Marokko redelijk veruit de week met de meeste foto’s ooit was:

Screen Shot 2012-03-10 at 15.44.18.png

De cijfers hierboven zijn er van uitgaand dat ik voor zover ik weet praktisch nooit naar Flickr verwijs tenzij naar mijn eigen foto’s: select year(post_date), week(post_date), sum((length(post_content)-length(replace(post_content,'flickr.com','')))/length('flickr.com'))/2 from wp_posts where post_status='publish' group by year(post_date), week(post_date);.

En met dezelfde ruwe teltechniek: over welke kinderen spreek ik, opgeteld per maand?

Screen Shot 2012-03-10 at 16.52.40.png

Of: aantal woorden per post? (Ervan uitgaand dat er ruwweg evenveel woorden als spaties in een tekst staan.)

Screen Shot 2012-03-10 at 17.42.04.png

De puntjes zijn de individuele posts, de lichtste lijn is een gemiddelde per week, de donkere lijn een gemiddelde per maand, en de rode stippellijn het gemiddelde op jaarbasis bekeken.

Afijn ja. :)

Mehgetarisch, dag 17

zaterdag 10 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Zeg, ik begin het een beetje beu te worden, dat vegetarisch eten. Niet dat het niet slecht is of zo hoor, absoluut niet. En niet dat ik honger lijd of dat we niet zouden weten wat klaargemaakt.

Maar wel dat ik gewoon zin heb om nog ens echt vlees te eten. Geen charcuterie of preparé of zo, maar een lekker biefstuk, zo eentje met een korstje eraan en sappig rood vanbinnen, met béarnaisesaus. Of een goeie kip met dragon, of in een tajine met al die Marokkaanse kruiden die we gekocht hebben. Of echte bolognaisesaus. Of chili con carne.

Vandaag was het…

 • ’s morgens: corn flakes
 • ’s middags: een boterham met confituur
 • ’s avonds: twee boterhammen met hummus

Enfin ja.

RIP Moebius

zondag 11 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Grote meneer.

070.jpg

Kaddn

zondag 11 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

’t Was tijd om het internet nog eens te gebruiken waar het internet voor moet gebruikt worden.

En nog!

Verjaardagsfeest, en pannenkoeken

zondag 11 maart 2012 in Food and Drink. Permanente link | Eén reactie

Jan had vandaag een verjaardagsfeest, in het Gravensteen. Ik kan mij alleen maar inbeelden dat hij zich hard geamuseerd heeft — ik was er niet bij, wegens dat er nog moest verder opgekuist worden aan de keuken, en ook wel omdat er pannenkoeken moesten gebakken worden.

Therapeutisch, pannenkoeken bakken.

Zeshonderd gram bloem zeven, 150 gram van de pot vanillesuiker, anderhalve litter volle melk, twaalf eieren, Bamix erin, twee pannen op het vuur; boter, mes en spatel bij de hand, en hopla! op pakweg een goed half uur liggen er 75 pannenkoeken:

75 pannenkoeken

Na een exemplaar of vijf word ik er helemaal zen van — boterklontje met mes en spatel afsnijden en in pan A dumpen, pannenkoek in pan B omdraaien met spatel, deeg in pan A doen en ronddraaien, pannenkoek in pan B dumpen op warm bord, pannenkoek A omdraaien, klontje boter in pan B, pannenkoek A dumpen, deeg in pan B, boter in pan A, B omdraaien, A deeg, B dumpen, A omdraaien, B boter, A dumpen, B deeg, A boter, B omdraaien…

:bliss:

Awoert al wie zijn pannenkoeken niet zelf maakt! Wat is in ’s hemelsnaam uw excuus?

Vandaag, trouwens:

 • ’s morgens: een boterham met hummus en een mastelle
 • ’s middags: niets
 • ’s avonds: pannenkoeken

#wijvenweek 1: beautyqueen in het diepst van mijn gedachten

maandag 12 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ik ben de hele lijst van weblogs die meedoen aan Wijvenweek afgegaan, één voor één, en ik heb bij al de weblogs die ik nog niet kende minstens de eerste paar berichten gelezen.

Ergens kon ik me wel inbeelden dat er mensen zijn die geboeid zijn door make-up en zo — de vele honderden YouTube-accounts die niets anders doen dan zich schminken en tips geven hoe dat precies in zijn werk zit, hadden een hint kunnen zijn — maar toch: serieus? Zijn er in de Lage Landen écht heelder events waar merken hun nieuwe oogschaduwen en fond-de-teints voorstellen aan mensen met een weblog? The mind boggles.

En ook: the mind is enorm benieuwd om daar maskers af te zien gaan: ik ben heel erg voor mensen zonder make-up, namelijk.

’t Is niet aan mij dat ze geld gaan verdienen, vrees ik. Ik ben zó hard een verloren zaak, als het op beautyqueenheid aankomt, dat ik redelijk zeker weet dat er zelfs in het diepst van mijn gedachten, met lieslaarzen en een pikhouweel, geen spoor van te vinden is.

Ik heb op elk gegeven ogenblik een stuk of twee, maximum drie zwarte of zwartachtige broeken. Als de laatste broek die ik heb, finaal kapot is (lees: als ze zó gescheurd is of er een zó groot gat in zit dat het niet meer te camoufleren is), dan stap ik de C&A binnen en koop ik er nieuwe.

Ik heb een hele resem lelijke hawaii-achtige hemden, en die draag ik dan. Kousen: een hele lade vol, en met een beetje geluk heb ik op een gegeven dag twee gelijke kousen aan. Schoenen: één paar, tot ze helemaal versleten zijn. En dan een volgend paar.

Mijn haar? Om de, gho, zes maand, tien maand, word ik door Sandra een kapper binnengestampt. Die dan ook meteen de schaar in mijn baard zet. En dat is het zowat.

Nee, ik ben er niet fier op. Maar er is weinig dat ik zo haat als naar mezelf kijken in de spiegel.

It’s funny ‘cause it’s true

maandag 12 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Gezien op Reddit: brief van een kindje voor vaderdag. Geen idee of het echt is, maar ik heb er in alle geval hard om moeten lachen:

gDK6R.jpg

Links van 7 maart 2012 tot 12 maart 2012

maandag 12 maart 2012 in Links. Permanente link | Geen reacties

Improv Everywhere – Spinning Beach Ball of Death – YouTube
It's rare that two obnoxious phenomena completely jump the shark at the same time.

Striptekenaar Jean Giraud/Moebius overleden – De Standaard
Met de dood van de Franse stripmaker Jean Giraud, die ook publiceerde als Moebius, verliest Europa een van zijn invloedrijkste auteurs.

U.S. Warns Apple, Publishers on E-Book Pricing – WSJ.com
The Justice Department has warned Apple Inc. and five of the biggest U.S. publishers that it plans to sue them for allegedly colluding to raise the price of electronic books, according to people familiar with the matter.

Stephen Wolfram Blog : The Personal Analytics of My Life
JALOERS.
"One day I’m sure everyone will routinely collect all sorts of data about themselves. But because I’ve been interested in data for a very long time, I started doing this long ago. I actually assumed lots of other people were doing it too, but apparently they were not. And so now I have what is probably one of the world’s largest collections of personal data. "

How I Helped Destroy Star Wars Galaxies » Medium Difficulty
I couldn’t even bring myself to fight back. I just stood there. I was one of the few true Dark Jedi Masters, and I let him kill me. That very act illustrated perfectly what SOE did wrong. Those of us who had faithfully put in the hours and weeks and months required to earn those lightsabers were spit on and betrayed by the very architects of the game we loved.

Biefstuk en pijpdag

maandag 12 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

In het kader van wijvenweek en dagen zonder vlees is het misschien wel goed om erop te wijzen dat het op 14 maart officieel steak and a blowjob day is.

Dat weet u dan ook weer, dames.

(en als toemaatje: eerste hulp bij ongevallen!)

Vegasmarisch, dag 19

maandag 12 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Een primeur, vandaag.

 • ’s morgens: niets, ahem
 • ’s middags: een kom champignonsoep, meh (de aspergesoep is op, nog een geluk dat het gepland was om één dezer dagen nog eens een Makro-run te doen op het werk!)
 • ’s avonds: hachis parmentier

“Hoedadde,” hoor ik u zeggen, “Hachis? Is dat niet het Dirupees voor gekapt? En is dat dan wel vagetarisch?”

Ah, wel: ’t was vals gekapt. Geen flauw idee wat het was, maar het smaakte naar vlees. ’t Is natuurlijk niet alsof gehakt met tomatensaus en daarboven puree haute cuisine is, maar toch: ik had niet de indruk dat het vals vlees was.

Valse parmentier

Zelie op de computer

maandag 12 maart 2012 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Ik moest een artikeltje schrijven over hoe Zelie computer en internet doet. En of er wat beeldmateriaal bij kon?

Kijk, maart 2012:

Zelie aan de computer

…en december 2000:

20001227_zeliecomputer1.jpg

Cartier

maandag 12 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Wohohohohohow. Doe uzelf een plezier en bekijk fullscreen.

(De reacties op Metafilter waren hilarisch voorspelbaar.)

#wijvenweek 2: guilty pleasures en kleine kantjes

dinsdag 13 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Guilty pleasures: blote wijven. Euh nee, wat zou ik mij daar schuldig over moeten voelen? Wat zijn dat nu voor dingen!

Herbeginnen.

Euh.

Wat moet ik in ’s hemelsnaam zeggen dat ik nog niet vele tientallen keren gezegd heb in de loop van de afgelopen jaren? Of dat geen vissen naar complimenten is, in al dan niet subtiele variaties op “mijn negatieve eigenschappen zijn dat ik soms té perfectionistisch ben”?

Of dat mij geen problemen gaat opleveren in het echte leven? Ik schrijf hier alleen maar dingen die ik eventueel op café tegen een wildvreemde zou zeggen, en hey, dat is dus láng niet alles.

Semi-op de vlakte, dan maar.

Ik begin te bleiten bij het minste. Triestig of vrolijk, films of boeken, dingen die goed aflopen, slecht aflopen, gewoon ontroerend, whatever: waterlanders gegarandeerd.

Ik ben voor wijvenfilms. Tien keer liever nog eens kijken naar While You Were Sleeping of de esbattementen van Elizabeth Bennet en Mr. Darcy dan naar Die Hard of consoorten.

Ik ben verliefd op Kara Zor-El. En/of Powergirl, enfin, ’t is ingewikkeld. Twee van mijn favoriete series zijn Buffy The Vampire Slayer en Veronica Mars. Als het niet zo hipster was, zou ik toegeven dat ik graag naar My Little Pony kijk en dat ik geen enkele aflevering van Powerpuff Girls gemist heb.

Ik zit ongelooflijk graag in bad. Uren aan een stuk, met een boek, te weken — alleen jammer dat ik sinds gebroken rug noch in noch uit ons bad geraak.

Ik ben bang van mensen en van nieuwe situaties. Gelijk, paniek bang. Ik zou er geen enkel probleem mee hebben om nooit meer uit mijn trekzetel te moeten komen en alleen thuis te zitten. Angstzweet slaat mij uit als ik met mensen moet spreken, en het allerergst met mensen die ik net lang genoeg ken om door mijn kleine voorraad smalltalk te zitten. Oh, en tegelijkertijd ben ik graag onder de mensen. Euh ja.

Ik dans ongelooflijk graag. En ik zing ook ongelooflijk graag. Pas op, niet dat ik het kan of zo, absoluut niet, in tegendeel. Dus doe ik het maar als er niemand in de buurt is. Luidop zingen en wild dansen. Met de gordijnen dicht, en als ik zeker weet dat er de eerste uren geen levende ziel in de buurt is.

Procrastinatie, yada yada. Lang verhaal kort: ik weet uit decennialange ervaring dat de dreiging dat er werk is dat eigenlijk moet gedaan worden, de allerbeste manier is om veel werk te verzetten dat niet moet gedaan worden. Dringend grafieken van allerlei te maken. Mijn bibliotheek op orde zetten. Iets optimaliseren dat al lang geoptimaliseerd is. Ik zou op den duur zelfs op beginnen ruimen om te vermijden dat ik echt werk doe.

Ik kan en ken van veel dingen een beetje, maar van zeer weinig dingen echt veel. Ik loop daar alle dagen wakker van (serieus waar), maar er iets aan doen? Ho maar.

Ik loop mij voortdurend op te winden en kwaad te maken. Dan rijd ik op de fiets of loop ik op straat en doet mijn hoofd voortdurend van uit de weg KLOOTZAK en kan het NOG een beetje trager TEEF? en godverDOEME vurte FUCKER steekt uw fucking LICHTEN aan. Niet dat ik het luidop zeg of dat ik speciaal agressief ben of zo, en ’t is al heel lang geleden dat ik op straat liep te hopen dat iemand mij zou aanvallen zodat ik hem met de ijzeren tippen van mijn Dr. Marten’s kon toetakelen. Maar het zit er wel heel de tijd.

Ergernis, ergernis, ergernis: ik sta er regelmatig verbaasd van dat ik geen maagzweer heb van mijn longen tot aan mijn enkels. Ik kan van alles lastig lopen.

Mensen die zeggen “ik miste het stevige” in plaats van “ik vond het niet stevig genoeg”. Mensen die foto’s van zichzelf nemen en die dan hun voeten met de punten naar elkaar zetten. Als ge X-benen hebt, meisjes, dan hebt ge steunzolen nodig.

Mensen die zichzelf voorstellen met Achternaam – Voornaam (way to country-bumpkinize uzelf, gasten). Mensen die in potjes-Engels schrijven (ZESENDERTIG onderwerelden wens ik ze toe). Programmeurs die te leeg zijn om een degelijke uitzondering te schrijven voor het geval er maar één is van iets (“nog 1 stoel(en) beschikbaar”? nog één dets in uw wezen, ja).

Wit aanlopen van machteloze woede jegens mensen die “enerZHie” zeggen in plaats van “energie”. Of “frankrijkLEI” en “consciencePLEIN” in plaats van Frankrijklei en Conscienceplein. Of die het hebben over “de Rudy”, “de Patrick”, “ah daar is DE mama sè”, die “is” of “es” schrijven als het “eens” moet zijn.

Een irrationele hekel hebben aan Antwerpen en Antwerpenaren en Antwerps, maar niet het minste probleem hebben met hetzelfde als ik het in het echt meemaak. Supersonisch opkrullende tenen krijgen van Aalsters en Aalstenaars, maar tegelijk stekezot zijn van de Aalsterse familie.

Irrationele levenslange haat opdoen tegen mensen die ik eigenlijk van haar noch van pluimen ken, gewoon omdat ze mij één keer op een avond in 2005 uit de hoogte aangesproken hebben van “pfuh, gij interesseert mij niet omdat gij mij niets kunt opbrengen”. Of dat ik vermoed dat ik denk dat iemand denkt dat iemand anders gezegd heeft dat iemand vermoedt dat er iets zou gebeurd of gezegd zijn, en dat dat dan in mijn hoofd een maalstroom van een eigen leven begint te lijden tot het is van PERSOON X MOET STERVEN NA DAGENLANGE MARTELING, compleet met uitgewerkte scenario’s. En dat dat dan met één woord volledig kan omslaan.

Euh, ik denk dat ik vooral zeer, zeer irrationeel ben.

My favorite flavor of popsicle is dick

dinsdag 13 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Grin.

Vetagerisch, dag 20

dinsdag 13 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Hey, we zijn halfweg!

 • ’s morgens: niets. Yeah, sue me.
 • ’s middags: een kom champignonsoep, meh
 • ’s avonds: een boterham met hummus als hors d’oeuvre wegens honger, en dan witlooftaart, tomaat met mozarella en basilicum, en quinoa met appelen gecaramelliseerde appelblokjes en rozijnen

Witlooftaart, da’s eigenlijk gelijk quiche. ’t Zou beter geweest zijn met ajuin en spekjes.

Witlooftaart

Tomaat mozarella basilicum is een grote klassieker hier ten huize: ik denk dat het bijna altijd op tafel staat als hapje (in de vorm van bolletjes op een stok, bijvoorbeeld) als er volk komt.

Lekker!

Tomaat mozarella basilicum

De quinoa was bleh. Dat smaakt dus naar niets, zo voos. Volgende keer meer zout en peper bijdoen, denk ik. De appeltjes waren dan wél weer lekker. :)

Witlooftaart, tomaat mozarella basilicum, quinoa met appelen

Switch

woensdag 14 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Het is geen nieuw programma of zo, die Switch op VT4, maar: hoe enorm valt dat mee, eigenlijk.

Concept: neem tieners uit twee compleet verschillende situaties, en verander ze een paar dagen van omstandigheden. Het had heel erg goed uitlachtelevisie kunnen worden, maar als er één woord is dat het voor mij samenvat, is het vreemd genoeg mededogen.

Of zoiets. Schone televisie, vond ik.

#wijvenweek 3: Moh, kijkt nu. We zitten hier met een mening

woensdag 14 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 29 reacties

Er is een ongeluk gebeurd met een bus, lijkt het wel, als ik zo naar het nieuws kijk. Als ik drie kwartier lang naar het nieuws kijk, dat het over niets anders heeft dan het ongeluk met een bus.

Ik zou er kunnen lastig over doen, zeggen dat het toch wel erg is dat een zinloos ongeluk dat een zinloos ongeluk is plots wereldnieuws is, terwijl er dagelijks godweethoeveel kinderen gnnnn.

Allez, serieus: de wereld is ingestort, lijkt het wel, als ik zo lees wat er bij de helft van de mensen die aan wijvenweek meedoen, geschreven staat. “Ik heb wel een mening, maar vandaag even niet boehoe ’t is toch zo érrug”. Ja, ’t is erg. ’t Is ook een ongeluk waar niemand iets aan kan doen. Dat één keer gebeurt op veertig jaar.

Afijn. Meningen, meningen.

Ik ben zoals iedereen, vermoed ik: overal een mening over, meestal ergens tussen totaal en relatief ongefundeerd, en soms eens wél gefundeerd.

Ik kan over vanalles en nog wat uren aan een stuk discussiëren, maar in het kort en compleet arbitrair want ik kan dus werkelijk over alles doordrammen tot ik blauw in het gezicht zie, een paar conversation starters:

 • De meerderheid van wat zich feminist noemt, slaat de bal totaal mis.
 • Mensen zijn nu niet anders dan duizend jaar geleden, en zijn niet anders in Papoea-Nieuw-Guinea dan in pakweg Gentbrugge.
 • Homeopathie en andere toverdokterij is kul.
 • De Bijbel zegt niet wat u denkt dat hij zegt.
 • Harry Potter is rotzooi.
 • iOS en Mac OS X trekken sinds een paar jaar op niets meer.
 • Alles komt in orde. Of nee, wacht: de wereld is om zeep.
 • Dat is geen kunst, dat is gewoon kaka.
 • Fietsers zijn even levensgevaarlijk als autorijders.
 • Flessenvoeding is voor gemakzuchtige en slechte moeders.

En dan nemen we er een glas of twee drie drank bij, en is het ofwel een fijne avond dat we zeggen we gaan dat zeker nog eens moeten doen, ofwel een heel erg ongemakkelijke avond die alleen maar ongemakkelijker wordt, en doen we alletwee alsof we eigenlijk niet écht kwaad zijn op mekaar wegens god hoe kan iemand zó verkeerd zijn, en die eindigt met oh god, dit mag nooit meer gebeuren.

#wijvenweek 4: Dromendag

donderdag 15 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 6 reacties

Mijn allergrootste droom is dat onze kinderen gelukkig zijn. Dat ze openbloeien. Dat ze iets vinden waar ze door geboeid zijn, en dat ze dat dan ook kunnen doen. Dat ze iemand vinden waarmee ze gelukkig zijn, en dat ze dan al dan niet kinderen hebben als ze dat willen, en dat die ook gelukkig zijn.

Zoals Raymond het zegt: daarvoor wil ik alles geven. Alles.

Er is niets zo erg als een kind hebben dat ongelukkig is. Er is niets zo fantastisch als een kind hebben dat gelukkig is.

*
*     *

En behalve de kinderen? Ik loop heel de tijd met vele vele tientallen dromen rond. Eentje dan maar, want als ik zou beginnen, ik bleef dagen aan een stuk bezig.

Ik had zo graag iets betekend. Sporen nagelaten. Een boek geschreven. Dingen ontdekt. De wereld veranderd, zelfs al was het op een minuscuul onderdeel van een stukje van ene wetenschappelijk domein.

Vroeger droomde ik dat ik paleontoloog zou worden. En toen droomde ik dat ik historicus zou worden. Over de periode tussen 500 en 700, bijvoorbeeld.

Op het einde van het laatste mondeling examen in het zesde jaar humaniora vroeg mijn klastitularis of ik al wist wat ik volgend jaar ging doen. Er was niet eens sprake van geschiedenis studeren, ik hoor het mij nog zeggen: “ik zou graag geschiedenis doen, maar ’t zal wel rechten worden”.

Stom, stom stom. Ik had een redelijke hekel aan rechten, en tegen dat ik jaren en jaren later alsnog aan geschiedenis begon, had ik al werk en was het niet te combineren. (Maak ik mezelf wijs, zelfs na jaren: ik was gewoon te lui.)

Die droom van iets wetenschappelijk tastbaars achter te laten, die mag ik wel opbergen. Onherroepelijk, vrees ik. En een boek of zo, daar zie ik me niet aan beginnen: te lui. En zelfs al was ik niet te lui: niet getalenteerd genoeg. Oh, en bespaar mij de “hij vist naar complimenten”. Neen, echt niet.

Vagismamisch, dag 21-22

donderdag 15 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

 • ’s morgens: gisteren niets. vandaag niets
 • ’s middags: gisteren een kom champignonsoep, meh. vandaag een kom preisoep met kaascroutons, meh.
 • ’s avonds: gisteren spaghetti aglio, olio & peperoncini, lekker. vandaag cannelloni met iets kaasachtigs en citroenachtigs en tomaten, lekker.

#wijvenweek 5: zelfcensuur

vrijdag 16 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Waar ik bijna nooit over schrijf, is hoe moedeloos mijn, ahem, medische situatie mij vaak doet voelen. Dat ik dan gelijk een klein kind zit te wenen omdat het niet eerlijk is.

Vandaag, bijvoorbeeld, deed mijn rug zó hard pijn.

Deze namiddag was het de ergste van de vele verschillende pijnen-aan-mijn-rug: een soort weeë pijn, aan de rechterkant van mijn ruggengraat, van die pijn die in mijn keel zit, waar ik misselijk van wordt, dat ik niet weet waar gedraaid, dat ik bijna niet meer kan nadenken, dat ik het gevoel heb dat ik moet overgeven.

Tegen de late namiddag was het min of meer over, maar nu zit ik in de zetel en is het een andere oude bekende, aan de linkerkant deze keer en wat lager: een soort stekende blauwe plek-achtige pijn. Steun helpt niet, achterover liggen doet pijn, vooruit zitten doet nog meer pijn, rondlopen is alsof er voortdurend op een blauwe plek geduwd wordt.

Zo zijn er een resem verschillende soorten pijnen.

De meeste komen langzaam opzetten en verdwijnen dan weer langzaam. Ik heb nooit migraine gehad, maar ik kan me inbeelden dat het ook zoiets is: het onvermijdelijke, het ah fuck, here we go again. Oh, en dan zijn er ook de plotse steken. ’s Avonds en ’s nachts vooral, en ook weer een heel gamma: een kramp die er plots in schiet, een gevoel dat iemand met een duim of en breinaald in mijn rug steekt.

Dat is allemaal een gevolg van die keer een jaar of acht geleden, dat een trap die verkeerd geplaatst was, onder mij weggleed, ik een verdieping naar beneden viel en een paar ruggenwervels verbrijzelde.

*
*     *

So far, so meh. Rugpijn, het gebeurt.

Het is er elke dag en voortdurend, ik maak er hier niet het ik-heb-chronische-rugpijn-weblog van, maar ik zeg er soms wel iets over. Waar ik mezelf meestal wél over censureer, is dat die rugpijn verre van het ergste gevolg is van die keer met die trap.

Er zijn ook een hele resem zenuwen kapot. En dat heeft een hele resem gevolgen.

Die scène in het begin van Young Frankenstein? Ik kan ze min of meer naspelen:

Ik voel bijna niets in mijn benen, vooral aan de achterkant dan. Een vaag gevoel van druk, een jeukgevoel dat nooit weggaat, iets tussen een slapende voet en te lang in de vrieskou rondgelopen hebben, en dat is het dan zowat.

Ik heb ook, euh, loodgieterijproblemen.

Een blaasontsteking, dames, u bekend? Wel: drink ik twee dagen na elkaar geen vijf liter of meer per dag, dan wéét ik dat ik de derde dag prijs heb. Maar zelfs als ik genoeg drink, dan nog: om de week of twee, drie heb ik ervan. Overdag kan ik het dan onder controle houden, min of meer, met massale dosissen gespecialiseerde pijnstillers. Maar dan slaap ik een nacht of drie gewoon niet.

Urgh.

En dan zit ik hele nachten te snotteren op het toilet. Omdat de dokters mij één ding heel erg duidelijk gemaakt hebben: dit-wordt-niet-beter. In heel hard tegendeel: “bereid u maar al voor”, wisten ze mij te zeggen.

Ach ja. Ik was helemaal van plan om de hele medische situatie voor eens en dan nooit meer op te schrijven, maar, euh. Dan toch niet, bij nader inzien: de zeven acht gedetailleerde too much information-paragrafen zijn bij deze verwijderd.

Ayup, schrijf het maar op: I chickened out omdat ik er te beschaamd over ben.

#wijvenweek 6: blog over iets waar u echt oprecht fier over bent

zaterdag 17 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ik ben over niet veel van mezelf fier. Als ik toch heel hard zoek…

Ik ben er trots op dat ik ingewikkelde dingen soms eenvoudig kan uitleggen. Ik ben geboren om moeilijke vragen van kinderen te beantwoorden.

(Godmiljaar, wat een deprimerend gedoe, die wijvenweek.)

Margetarisch, dag 23-24

zaterdag 17 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Het lijkt niet alsof het al bijna een maand is, en het is ook niet alsof ik sta te snakken naar een stuk vlees, maar voor de rest: ’t is niet mijn ding, dat vegetarisch gedoe heel de tijd.

Ik eet graag groenten, begrijp mij niet verkeerd, maar wat een gedoe altijd jong.

 • ’s morgens: gisteren niets, vanmorgen ook niets
 • ’s middags: gisteren een panizza van de Panos met kaas en tomaat en pesto, vanmiddag twee appels en drie pruimen
 • ’s avonds: gisteren frieten zonder loempia wegens geen zin in loempia, vandaag taart bij de buren

Ja, ’t is er weer bijzonder gezond aan toe gegaan.

Prometheus

zondag 18 maart 2012 in Film. Permanente link | 2 reacties

Ik zeg al heel de tijd dat ik niét naar de nieuwe trailer ga kijken, net zoals ik niét naar de vorige trailer wou kijken.

Mislukt. Ik heb gekeken.

En hoooooooboy, hoe hard kijk ik uit naar die film!

Een leeuw

zondag 18 maart 2012 in Kinderen. Permanente link | 4 reacties

Anna tekent een leeuw:

leeuw.png

We hebben helder stapels tekeningen van de kinderen liggen. En ik heb het altijd moeilijk om wat dan ook weg te gooien. Grr.

Links van 13 maart 2012 tot 18 maart 2012

zondag 18 maart 2012 in Links. Permanente link | 8 reacties

Sustainable Pleasure – Sex Toy Recycling
find out how sex toy recycling works

Ruby, Ruby on Rails, and _why: The disappearance of one of the world’s most beloved computer programmers. – Slate Magazine
What happened when one of the world’s most unusual, and beloved, computer programmers disappeared.

The Inside Story of How John Carter Was Doomed by Its First Trailer via reddit.com
Because the Barsoom books were so influential to cinema's greatest sci-fi auteurs, just about everything in it had already been plundered and reused by other hits. And as a result, the more that was revealed of John Carter, the more derivative it looked, even if its source had originated these ideas. Look at what George Lucas took from Burroughs for his Star Wars movies alone: In his movies, the Sith are evil Jedis; in the world of John Carter, the Sith are evil insects. Star Wars had Princess Leia; John Carter has Princess Dejah. Leia’s infamous bikini in Return of the Jedi? Worn by Princess Dejah first. That flying skiff she’s standing on next to Jabba the Hutt? Carter again. Even those banthas in the Star Wars were culled from the John Carter books, which are populated with similar-looking beasts of burden called banths. Looking beyond Lucas, Star Trek creator Gene Roddenberry famously pillaged the books, as did James Cameron, who in numerous interviews called Avatar “almost an Edgar Rice Burroughs kind of adventure.”

The Santorum Strategy | Truthout
Liberals tend to underestimate the importance of public discourse and its effect on the brains of our citizens. All thought is physical. You think with your brain. You have no alternative. Brain circuitry strengthens with repeated activation. And language, far from being neutral, activates complex brain circuitry that is rooted in conservative and liberal moral systems. Conservative language, even when argued against, activates and strengthens conservative brain circuitry. This is extremely important for so-called "independents," who actually have both conservative and liberal moral systems in their brains and can shift back and forth. The more they hear conservative language over the next eight months, the more their conservative brain circuitry will be strengthened.

Les Femmes de l’Avenir – 1902 | La boite verte
Cette série de cartes imaginant l’avenir des femmes dans différentes professions a été éditée par l’imprimerie A. Bergeret de Nancy en 1902.

La menace complètement fantôme

zondag 18 maart 2012 in Film. Permanente link | Geen reacties

Kijkt luistert: een gevechtsscène, en a fortiori een zwaardgevechtscène, da’s altijd een beetje suspensoir of disbelief.

Zwaardgevechten in films, dat is al honderd jaar meer een gechoreografeerde dans dan wat anders, dat weten we allemaal, en ’t is maar als Indiana Jones zijn pistol bovenhaalt om de zwaardvechter dood te schieten dat we beseffen hoezeer we allemaal geconditioneerd zijn.

Of als de beelden in detail bekeken worden, dus. ’t Is dan ook niet helemaal eerlijk, wat deze man doet — maar ’t is daarom niet minder grappig:

#wijvenweek 7: inhaaldag

zondag 18 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Ik heb geen inhaaldag nodig, omdat ik proper alle dagen mijn postje geschreven heb.

En ik heb achter de schermen die wijvenblogs.be-website in de lucht gehouden, wat onder meer inhield dat ik alle wijvenblogsposts gelezen heb.

Ja, allemaal.

Ja, echt waar. Alle 1588 berichten.

Veel schone dingen gelezen, en ik heb een resem blogs in mijn feedreader staan die ik zeker ga blijven volgen, net zoals vorige keer in 2008.

Ondanks dat het niet meteen de beste week was in mijn hoofd, deze week: voor herhaling vatbaar.

Maar misschien volgende keer ook eens met praktische proeven erbij: maak een nestkastje! doe een dagboek van één dag, met één zin per uur! zeg iets over uw favoriete film/boek/plaat! bak een citroentaart! schrijf een sprookje over een nijlpaard!

In ’t Fransoos

maandag 19 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 5 reacties

Sandra mailde met een vraag om iets te vertalen naar het Frans. ’t Werd iets in de zin van

Je tiens à vous rappeler que si vous souhaitez exposer vos moyens de défense, vous devez le faire impérativement par écrit, par lettre recommandée à la poste, et dans un délai de quinze jours à compter du jour de la notification de la lettre recommandée.

Eh heh. Ik heb altijd de indruk dat het in Frans nog wat ernstiger klinkt dan in het Nederlands.

Een nieuwe iPad (en geen nieuwe Windows-pc, helaas)

dinsdag 20 maart 2012 in Computers en dingen. Permanente link | 19 reacties

Ik weet dat het veel geld is, maar ’t spijt mij, ik ga zo’n nieuwe iPad kopen.

’t Zal ondertussen al meer dan twee derden van mijn leven zijn dat ik zot ben van letters en micro- en macrotypografie. En dat ik, samen met Bill Hill en Jakob Nielsen droom van een display waarop echte typografie mogelijk zou worden.

Bij deze, dus. Als ik per dag gemiddeld een uur of drie lees op mijn huidige iPad, zal het nog weinig zijn. En nu ga ik boeken en comics kunnen lezen (binnen in huis weliswaar, ik weet het) zoals ze ongeveer bedoeld waren om te lezen.

Ongeveer, want we zijn er nog niet helemaal: 300 of zelfs 600 dpi zou helemaal ideaal zijn, maar dat zal wel niet voor onmiddellijk zijn.

En ook nog eens ongeveer, want ik wil eigenlijk helemaal geen iPad kopen. Ik wil een Windows 8-toestel kopen, dat een échte computer is, waar ik niet met handen en voeten vastgebonden ben aan Apple.

Mijn ideale computer, daar kan ik met een stilus op schrijven, en die heeft niet die afgrijselijke user interface van de iPad/iPhone. Ik ben head over heels verliefd op de user interface van Windows 8 voor tablet-achtige computers, en als er een computer zou zijn die qua scherm en qua batterij half in de buurt komt van een iPad 3, dan koop ik die metéén.

Maar voor zover ik weet, bestaat er geen Windows-slate of -tablet met een zelfs maar vergelijkbaar scherm of een zelfs maar vergelijkbaar goede batterij.

En dus koop ik een iPad 3. Met wat spijt, maar met ook enorm veel uitkijken. Want ik moet hem zelfs niet zién om te wéten dat het een dag en een nacht verschil is.

Meteblarisch, dag 25-26-27

dinsdag 20 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Even nadenken… ik zou het ergens moeten bijhouden, want de dagen lopen écht wel in mekaar, met al dat vegetarisch gedoe.

 • ’s morgens: zondag boterkoeken, gisteren niets, vandaag een boterham
 • ’s middags: zondag een boterham met humus, gisteren idem, vandaag een broodje met groenten
 • ’s avonds: zondag geen idee meer, gisteren valse cordon bleu met rijst en currysaus, vandaag japanees

Het Japanees was bij de vrienden van Amatsu:

 • Een resem aperitiefhapjes en tussendoorgerechten
 • Salade en vegetarische nimono (een soort stoofpot)
 • Vegetarische gyōza (een soort ravioli)
 • Vegetarische curry (een bak curry waar drie man van kon eten, denk ik, met zoals altijd ook nog een kom misosoep erbij, en gepekeld zeewier en gerief).
 • Sorbet

Gestoofde groenten, gekookte groenten, gepekelde groenten, groenten in deeg, groenten met curry, groenten in soep — het was zeker niet verkeerd, maar een stuksken vis of vlees zou toch nog veel beter geweest zijn. Ik voelde mij gelijk iemand die een pak frieten bestelt in een sterrenrestaurant.

  Duizend doden

  dinsdag 20 maart 2012 in Kinderen. Permanente link | 3 reacties

  Ik denk dat ik nerveuzer ben dan Zelie voor haar examens.

  Het eerste trimester, da’s uiteindelijk maar een proevelingsken als het op examen aankomt. ’t Is in het tweede trimester dat het make or break is.

  Vandaag was Latijn, morgen wiskunde. Vandaag is het –zegt Zelie– redelijk gegaan, al vond ze de ongeziene tekst over Perseus en Medusa toch niet zo eenvoudig.

  Voor morgen is ze al van deze namiddag klaar, zegt ze. En ze moest nog naar ballet (nog twee lessen en het is daar ook examen, de vierde graad klassiek ballet, afgenomen door de Imperial Society of Teachers of Dancing), en ze moest ook nog naar saxofoonles.

  Zucht.

  Ze gaat dat toch niet kunnen blijven doen allemaal, toch?

  Mister Gent

  woensdag 21 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

  Ik herinner mij toen ik klein was, dat het schaamtelijk was om homo te zijn.

  Onlangs kwam Zelie ermee af dat zij een meisje kent dat verliefd was op een ander meisje, en dat de ouders van dat meisje daar tegen waren. “Allez, da’s alsof die ouders ertegen zouden zijn dat hun dochter blauwe ogen heeft: ’t is niet alsof dat nu precies een keuze is, of ze op jongens of op meisjes of op allebei verliefd wordt.”

  (Waarbij ik nog eens het tekeningetje boven haalde, en dat ze het zo nog niet bekeken had wegens dat ze daar voorlopig nog niet mee bezig is, maar dat het er allemaal denk ik nogal logisch uitzag, vooral dat waarbij het lang niet altijd zwartwit is maar meestal grijs.)

  Ik zou er graag van uitgaan dat wij in onze contreien zo ongeveer de laatste generatie zullen zijn die in al die gender/geslacht/geaardheid-zaken dingen ooit als “abnormaal” aangeleerd zijn, en bij ons thuis zal dat absoluut 100% het geval zijn, maar ik weet het ook wel: ’t is niet omdat wij het ons nauwelijks nog anders kunnen voorstellen, dat er geen stapels vooroordelen in de wereld zijn en blijven.

  Daarom misschien dat ik er elke keer weer helemaal warm van contentement van word als ik die fotoreportage van Mister Gent zie:

  Yes, en meer van dat! Deal with it, goegemeente.

  Waar wij mee bezig zijn op het werk

  woensdag 21 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

  Er mag al nekeer gelachen worden é meneer.

  Cumimps

  I am the press and so can you

  donderdag 22 maart 2012 in Weblog. Permanente link | Eén reactie

  Allez ju: weblogs en websites zijn ook “drukpers”.

  Alles wat voor drukpers geldt en dat in het algemeen geldt, geldt voor ons ook: burgerrechtelijke aansprakelijkheid blijft, auteursrechten moeten blijven gerespecteerd worden, en alles.

  Maar ze kunnen ons bij deze niet meer preventief censureren, en voor strafrechtelijke sancties is het bij het Hof van Assisen te doen (behalve voor inbreuken tegen de racismewetgeving, natuurlijk, en wat dat betreft ben ik het eigenlijk volmondig eens met Matthias Storme, zie mij helemaal reactionair worden in my old age).

  Wijkdebat

  vrijdag 23 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

  Ik ben gisterenavond met een paar buren naar het grote wijkdebat voor Gent-centrum gegaan.

  Niet simpel, zo’n debat: met een “wijk” zo groot als de onze, was het een heel auditorium vol volk dat er zat. En een stuk of zeven acht schepenen. Niet iedereen kan spreken, het hele beleid over alles moet aan bod komen, een dialoog is niet echt mogelijk: nee, niét simpel.

  En toch vond ik het de moeite waard, om er nog eens mee geconfronteerd te worden dat het allemaal zo simpel niet is, dat elke stap in richting A een mogelijkheid in richting B afsluit, dat het maar zeer zelden een én-én-dinges is, dat er enorm verschrikkelijk veel tegenstrijdige belangen zijn.

  Afijn. Ik wacht heet verslag af, dat gingen we per mail krijgen.

  Weekend!

  zaterdag 24 maart 2012 in Werk. Permanente link | 5 reacties

  Er wordt op het huis gepast, de kinders zitten in totaal denk ik bij zeven verschillende mensen, en wij zitten met mijn werk in Dardennen.

  Kokeneten en niets doen, dat was het plan zowat. Lijkt nog redelijk te lukken, ja.

  Maakt dan eens een quiz

  zondag 25 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 19 reacties

  ’t Was een wijs weekend, met het werk in Dardennen. Er ontbrak alleen een trekzetel of gelijkaardige gemakkelijke zetel, en natuurlijk is een bed dat niet uw eigen bed is, nooit zo goed als uw eigen bed, maar alla. We gaan niet klagen.

  Collega Ron en mezelf waren gedeputeerd om een quiz in mekaar te steken.

  Bij deze!

   

  Ronde één: gelijk in een echte quiz

  Quiz 003

  In de Bijbel is het Eva die de boter opgegeten heeft door een appel op te eten. Bij de Grieken was het niet een verboden vrucht die voor alle miserie van de wereld verantwoordelijk was, maar wel een pot of een doos die niet mocht opengemaakt worden. Prometheus had het vuur gestolen en aan de mensen gegeven, en als wraak, om de mensen te straffen, liet Zeus deze mevrouw maken. Athena leert ze snit en naad, Aphrodite maakte ze onweerstaanbaar, Hermes leerde ze liegen en bedriegen, en Hermes gaf ze ook meteen haar naam. Wat was die naam?

  Quiz 004

  In de jaren 1990 ontwierp Cyberdyne Systems een revolutionair artificieel intelligent computerprogramma voor SAC-NORAD. SAC was jarenlang de belangrijkste Amerikaanse luchtaanvals- en vergeldingsmacht. Onder SAC vielen onder meer de strategische bommenwerpers waar de film Dr. Strangelove rond draait (Mein Führer, I CAN VALK!), maar ook de ICBM’s, de intercontinentale ballistische atoomraketten. Het systeem van Cyberdyne ging online op 4 augustus 1997, maar het liep al relatief catastrofaal verkeerd op 29 augustus. Uiteindelijk moest de gouverneur van Californië tussenkomen om een en ander onder controle te krijgen. Onder welke naam kennen wij dat systeem nu?

  Quiz 005

  Anagallis arvensis is de schrik van menig Westvlaamse botanist: dit plantje groeit op akkers en langs paden, bloeit van mei tot oktober en kreeg in het Nederlands de naam “guichelheil” mee. Het is één van de weinige Noordeuropese bloemen die rood zijn. Het plantje gaf zijn naam aan het hoofdpersonage van een toneelstuk van Barones Emmuska Orczy uit 1903. Het toneelstuk, dat zich net na de Franse Revolutie afspeelt, had zoveel succes dat de barones er tussen 1905 en 1940 nog elf vervolgromans over volschreef. Dat hoofdpersonage: ze zochten het hier, zo zochten het daar, maar ze vonden het nergens. Ook niet in Blackadder, bijvoorbeeld. Hoe heet het toneelstuk en dus ook het plantje in het Engels?

  Quiz 006

  Hij zat niet in Monty Python and the Holy Grail, maar de film The Fisher King draait wel min of meer rond hem. Chrétien de Troyes schreef zijn verhaal op het einde van de 12de eeuw; Wolfram von Eschenbach gebruikte dat verhaal om er een episch gedicht over teschrijven, dat dan weer de bron van Wagner’s Lohengrin was. De ridder van de Ronde Tafel die we zoeken is niet Lohengrin, maar wel zijn vader, die van Wagner ook een eigen opera kreeg. Wie was het onderwerp (en meteen ook de naam) van die laatste opera van Wagner?

  Quiz 007

  Wat verbindt vraag 1, 2, 3 en 4?

  Quiz 008

  Niet alles op de zuidpool is bevroren. Op het koudste punt van de zuidpool bevind zich, onder vier kilometer ijs, een meer van 250 kilometer langen 50 kilometer breed. Het meer werd genoemd naar het schip waarmee de ontdekkingsreiziger Fabian Von Bellingshausen in 1820 Antarctica vond. Wat is de naam van het meer, en meteen ook de naam van een krater op Mars, een voetbalclub, een merk horloges, een eiland ten zuidwesten van Hawaii en de raket van Gagarin?

  Quiz 009

  Ik zoek een bedrijf dat in 1921 opgericht werd, en dat sinds 2005 een onderdeel van Proctor & Gamble is. Het bedrijf werd in de jaren 1930 bekend met zijn radio’s, in de jaren 1950 met zijn scheermachines, en later met zo ongeveer vanalles, van televisies tot tandenborstels. Er is veel kans dat fans van Apple de producten van dit bedrijf herkennen: men zegt wel eens dat Apple veel mosterd haalde bij hun industrieel ontwerp. Zo lijken onder meer de Mac Pro, de iMac, de iPod en de iPhone lijken verdacht veel op toestellen die industrieel ontwerper Dieter Rams er ontwierp. Voor welk bedrijf werkte Dieter Rams van 1955 tot 1995?

  Quiz 010

  ‘t Is niet alleen MacGyver die van niets iets kan maken. Zo ontsnapt The Penguin bijvoorbeeld uit een gevangenis met een blik tomatensoep, een roestige lepel en een nylonkous. Een beetje handigaard kan zelfs naar huis bellen met een cirkelzaag, een spellingcomputer voor kinderen, een kapstok en een blik oploskoffie. Wie bouwde ook alweer deze telefoon?

  Quiz 011

  Hij was jaren lang de mens die zowel het hoogst geraakt was in de lucht als het diepst in de zee: in 1931 ging hij met een ballon tot in de stratosfeer, in 1953 dook hij drie kilometer diep. Zijn zoon is tot nog toe de enige mens die tot bijna elf kilometer diep dook, en zijn kleinzoon was de eerste die met een ballon rond de aarde vaarde. Hij was ook de inspiratie voor onder meer professor Zonnebloem. Over wie heb ik het?

  Quiz 012

  Wat verbindt 6-9?

   

  Ronde twee: eten en drinken

  Quiz 014

  De ingrediënten zijn 200 g semola rimacinata, 2 eieren, 2 sneetjes gerookte varkenswang in blokjes en 2 sneetjes gerookt spek in blokjes, 3 eieren, een klontje boter, 100 g pecorino, fijngehakte peterselie en versgemalen zwarte peper.Wat maken we hier klaar? Een hint: let vooral op wat er niét in zit.

  Quiz 015

  Smaaktest! Wat zijn deze schijfjes? [’t was Daikon]

  Quiz 016

  Hij is geboren in 1943, was even journalist en was een jaar of drie beroepsmilitair. In de jaren 1970 opende (en sloot) hij het ene restaurant na het andere, maar hij werd in de jaren 1980 wereldberoemd door zijn tv-programma’s op de BBC. Hij kookte er, meestal met een glas wijn in de hand, op de vreemdste locaties: temidden een kudde struisvogels of op een boot,bijvoorbeeld.

  Hij overleed op 14 september 2009. Wie was deze pionier van voedseltelevisie in Europa?

  Quiz 017

  Smaaktest! Wat is deze alcoholische drank? Een hint die er geen is: de afbeelding is een foto van een Siciliaanse gemeente met dezelfde naam. [’t was Sambuca]

  Quiz 018

  Het is erg gekomen als uw hond bijna even beroemd is als u. Welke Britse TV-chef had tot in 2009 concurrentie van zijn hond Chalky? (Na 2009 beterde het, want het mormel is dan schielijk komen te gaan, namelijk.)

  Quiz 019

  Cassoulet is een beroemd Frans streekgerecht, met onder meer witte bonen, gekonfijte eend, saucisses de Toulouse en eenden-, ganzen- of varkensvet.

  Er zijn waarschijnlijk evenveel variëteiten als er steden zijn in de Midi-Pyrénées, maar drie steden vechten om het beste recept: Carcassone, Toulouse, en de gemeente die we zoeken.Die noemt zichzelf de wereldhoofdstad van de cassoulet. De elfduizend inwoners inwoners noemen zich Chauriens, en de naam van de stad zelf is het Occitaans voor “het nieuw kasteel van Arrius”.

  Wat is de hoofdstad van de cassoulet?

  Quiz 020

  Hij was de eigenaar en baas van het restaurant waar Gennaro Contaldo Jamie Oliver de knepen van het vak leerde.Hij maakte een aantal series over Italiaans eten voor de BBC, schreef een hele resem boeken, werd geridderd in Italië en kreeg een OBE in het Verenigd Koninkrijk.

  Samen met Gennaro Contaldo trok hij Italië rond om te kijken hoe Italië en Italiaans voedsel geëvolueerd zijn over de jaren heen, voor de reeks Two Greedy Italians, die vorig jaar op BBC2 uitgezonden werd. Over wie heb ik het?

  Quiz 021

  Smaaktest! Welke alcoholische drank is dit? [’t was Absinth]

  Quiz 022

  Welk pakje bij de nachtwinkel bestaat in veel verschillende variëteiten, maar bevat bijvoorbeeld onder meer laurier, koriander, zwarte en witte komijnzaden, zwarte en witte peper, muskaatnoot, anijssterren en kruidnagel?

  En neen, het is geen curry.

  Quiz 023

  Smaaktest! Welke Gentse specialiteit is dit? [’t waren Gentse Kletskoppen]

   

  Ronde drie: muziekronde

  Quiz 025

  Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  Jullie horen een stuk uit een muzieknummer dat wij beter kennen onder een andere naam en door een andere uitvoerder.

  Wat horen we? En waar kennen we deze dingen beter van?

  Quiz 026

  Vervolledig deze tabel:

  AB Wie werd in welk jaar voor eeuwig 22 jaar wegens een vliegtuigongeluk in Clear Lake, Iowa?

  CD Wie stierf waar in augustus 1977? Hij was 42 jaar oud, werd gevonden in zijn badkamer, en stierf eigenlijk van teveel oorzaken om op te noemen.

  EF Hoe oud werd John Lennon, en waar werd hij doodgeschoten?

  GH Zelfmoord onder dubieuze omstandigheden, 1994 in Lake Washington. Wie? En hoe oud?

  IJ Gestorven in Borgerhout in 2010, 90 jaar oud. Wie? En wat was de doodsoorzaak?

   

  Ronde vier: beeldronde!

  Screen Shot 2012 03 25 at 23 22 41

  Wie zijn de oorspronkelijke uitvoerders? Voornaam is belangrijker dan achternaam: met de initialen kan je een woord vormen.

  Screen Shot 2012 03 25 at 23 21 55

  Welke logo’s werden hier vermassacreerd?

   

  Ronde vijf: ge weet het of ge weet het niet-ronde

  Quiz 029

  Wat onbreekt hier? (uitvoerder +titel)

  Quiz 030

  Welke Nederlandse stad is dit?

  Quiz 031

  Wat ontbreekt er op deze plaat? (uitvoerder +titel)

  Quiz 032

  Vertaal uit het Afrikaans naar het Nederlands (a) lugwaardin (b) pletterpet

  Quiz 033

  Eén dag per jaar verandert dit slaperige plaatsje in Valencia, Spanje in een vrolijk slagveld waar men elkaar bekogelt met tomaten. Wat is de naam van de plaats waar dit uitzinnig tomatenfeest plaatsvindt?

  Quiz 034

  Zet in de juiste volgorde (schrijf enkel de letters op je antwoordblad, en alles moet juist zijn om een punt te rapen!)

  A Amstel Gold Race / B Luik-Bastenaken-Luik / C Milaan-San Remo / D Parijs-Roubaix / E Ronde van Vlaanderen

  Quiz 035

  Wie zijn deze filmpersonages? Voornaam én achternaam!

  Quiz 036

  Van welke platenhoes komt dit? (plaat + uitvoerder)

  Quiz 037

  Waar in België is dit?

  Quiz 038

  Personen die publiekelijk als Anonymous verschijnen dragen vaak maskers. Wat is de naam van de historische figuur die het masker voorstelt?

   

   

   

  Soulmate

  maandag 26 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

  Vragen aan de 21ste eeuw! Als ge nu al 50 73 ronden Draw Something doet met een mevrouw uit Scandinavië, en ge hebt maar een half woord halve tekening nodig om elkaar te begrijpen en ge doet elkaar lachen en alles: is dat dan ook niet een heel klein beetje vreemdgaan? Of is het pas vreemdgaan als er flirterende tekeningen aan te pas komen? En vlinders in de buik?

  (Vurten boel, trouwens, die Draw Something: een mens zou daar al rap eens een hele avond aan kunnen verspillen, als hij niet zou opletten. Ik wist waarom ik het al die tijd links had laten liggen, net zoals ik Wordfeud in de tijd links had laten liggen. Maar neen, ik moest na het weekend in Dardennen waar de helft van het werk heel de tijd aan het tekenen was, absoluut doen gelijk de collega’s. Grrr.)

  Die ochtend, aan de telefoon

  dinsdag 27 maart 2012 in Echt gebeurd. Permanente link | 3 reacties

  >driiing<

  Goeie morgen, Michel Vuijlsteke.

  Allo, ja, J. hier.

  Goede mor…

  Ja, ik zou graag hebben dat u mij metéén in contact brengt met de ex-hoofdcommissaris van politie, ik heb informatie die voor hem van vitaal belang is.

  Euh, sorry, ik denk dat u verk…

  Ja, want ik weet dat ze hem gaan proberen rollen als zijn zaak voorkomt, en ik weet exact hoe hij zich kan redden, dus ik heb dringend zijn persoonlijk adres en telefoonnummer nodig, want ik mag dat om begrijpelijke redenen niet zelf krijgen of in mijn bezit hebben.

  Het spijt me meneer, ik vrees dat ik u niet kan helpen, ik heb zelf geen flauw idee hoe ik die mens zou contacteren.

  Ah ja. Ja. Euh. Ja. Maar dan heb ik nog twee enorm belangrijke dingen om u te zeggen. Die affaire met die naaktfoto’s in het gerechtsgebouw hé, die rechter die daar de toestemming voor gegeven heeft, daar kan ik zéér interessante dingen over zeggen. Mijn naam is dus J.!

  Sorry, ik vrees dat ik u ook daar niet kan helpen, ik heb geen fl…

  Jajaja, maar u zou eens moeten proberen uitvinden of die rechter die toestemming gaf voor die naaktfoto’s, of dat niet R. was! En dan kan ik u daar twee zéér interessante dingen over zeggen.

  Opnieuw, meneer, ik kan u écht niet helpen. Voor zover ik weet is Rechter R. al een tijdje op pensioen of ov…

  Ja, hij is zelfs overleden denk ik. Maar u zal toch eens moeten proberen zoeken wie die rechter was van die toestemming. En dan zal ik u mijn telefoonnummer geven, en dan vertel ik u meer over de homo-seksfeesten van R. en over zijn naaktlopen met Jef Vermassen!

  OK, meneer. Ik heb uw telefoonnummer hier staan. Dankuwel.

  Niet vergeten hé! Ga daar achter!

  >klik<

  En hoe was het nog, op het weekend met het werk?

  dinsdag 27 maart 2012 in Werk. Permanente link | 4 reacties

  Een beeld zeg meer dan duizend woorden.

  passion max

  [foto door Sven!]

  Tergivarisch, dag 28-32

  dinsdag 27 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

  Ja, een mens zou het al eens uit het oog verliezen.

  • Woensdag: niets – preisoep, pfeh – spaghetti aglio e olio
  • Donderdag: een korst vers brood – preisoep, meh – groenten met groenten
  • Zondag: croissant, sandwich met kaas, yoghurt – niets – boterham met kaas
  • Maandag: niets – aspergesoep, mmm – boterham met kaas
  • Vandaag: niets – boterhammen met dipsaus en kaas – groentenlasagne dier er uitzag alsof iemand ze al eens had opgegeten, maar die eigenlijk zeer zeer lekker was (groensel, kaassaus met dragon en citroensap, spinazie met brie)

  IMG_0264

  Hoe, en vrijdag en zaterdag dan?! Ah ja, vrijdag en zaterdag zijn wij op weekend gegaan met het werk, en dan was het wel wat anders dan groensel met groensel in groenselsaus, soms eens afgewisseld door groensel met zwammen en geperste schimmels.

  • Vrijdag: niets – niets – chili con carne, tiramisu
  • Zaterdag: yoghurt en fruit, sandwich met eieren – spaghetti puttanesca – barbecue en taarten allerhande

  Politiek correct

  woensdag 28 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

  Misschien (wellicht) ben ik helemaal verkeerd geïnformeerd en ken ik er lang niet genoeg van, maar ik liep toch wat lastig van de laatste nieuwsbrief van Kif-Kif — en meer bepaald over het item Van homobashing naar mocrobashing, een interview met Jan Roegiers (sp.a).

  De voorbije maanden heeft het geweld tegen holebi’s onze samenleving niet onberoerd gelaten. Dat deze negatieve en zorgwekkende tendens aangepakt moet worden, staat buiten kijf.

  Jan Roegiers, Vlaams parlementslid voor de SP.A, stelde daarom een open brief op en wil daarmee samen met 40 ondertekenaars een duidelijk signaal zenden naar overheid en samenleving. Bepaalde passages in de open brief roepen echter vraagtekens op en vragen om uitleg.

  En jawel: het gaat heel eventjes of Roegiers en coming out, maar voor de rest gaat het vooral over hoe érrug het wel allemaal niet is dat allochtonen/islamitische jongeren “speciaal geviseerd worden” door mensen die het hebben over homo-bashing.

  Triest hoogtepunt vond ik persoonlijk deze:

  “In Nederland verweet men ook de allochtonen van homobashing. In opdracht van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken voerde het Nederlandse kennisinstituut MOVISIE een onderzoek uit. Daaruit bleek dat 86% van de gaybashers van autochtone Nederlandse of onbekende afkomst zijn en 14% van allochtone.”

  Ten eerste. Ik zeg het, ik ben geen specialist ter zaken, maar als ik er de Wikipedia’s op nalees, kom ik te weten dat er volgens recente cijfers Een 700.000-tal Nederlanders met Turkse en Marokkaanse roots zijn, en dan nog hier en daar en paar tienduizend Irakezen, Afghanen en zo.

  We mogen er niet van uitgaan dat die allemaal de Islam belijden — zo zijn er bijvoorbeeld al zeker “ruim 30.000 Aramese christenen veelal met een Turkse achternaam”[1][2] — maar pak nu nog dat er een miljoen “allochtone Islamieten” zouden zijn in Nederland. Dat zou dan 6% van de bevolking zijn.

  Ten tweede. In de vraag wordt “van autochtone Nederlandse of onbekende afkomst” op weinig subtiele manier in één groep onderverdeeld — met andere woorden: “in geval van twijfel ben je géén allochtoon/Islamiet”. Ik zou er in ieder geval niet van uitgaan dat je alle onbekenden bij de autochtonen mag zetten.

  Ik vind het onderzoek zelf niet, en dus heb ik er geen idee van wat het aantal onbekenden was. Maar in ieder geval kan het bijna niet anders dan dat er bij de onbekenden mensen zitten die eigenlijk in de “allochtone” kolom zouden moeten staan — maar pak nu nog dat we zeggen dat er geen één is.

  Dan nog is het zo dat 6% van de mensen (grove overschatting) verantwoordelijk zijn voor 14% (wellicht onderschat) van het homobashen.

  Niet dat iemand daar verbaasd over is — in andere studies van MoVisie lees ik dingen waar ik niet vrolijk van word, zoals pakweg dit:

  (…) 2% van de autochtone stedelingen [vindt] het een probleem ‘als mijn kind op school les krijgt van een homoseksuele leraar of lerares’. De andere bevraagde groepen vinden dit een veel groter probleem: van de Turken vindt 27% dit bezwaarlijk, van de Marokkanen 21% (…)

  Honderd factoren, honderd mogelijke redenen, uiteraard mag er niet veralgemeend worden, natuurlijk zijn bijvoorbeeld sommige skinheads (en, veel erger, “gewone” mensen die er niet eens bij stil staan dat ze nog in de vorige eeuw leven) ook verantwoordelijk voor veel miserie, en het spreekt vanzelf dat alle gevallen individueel te bekijken zijn, etc., etc., etc.

  Maar ben ik nu finaal een reactionaire oude mens aan het worden als ik kregelig word van het voortdurend verontschuldigen van sommige kijken op het leven?

  Het is géén toeval dat sommige interpretaties van verschillende vormen van geloof leiden tot angst en xenofobie, tot discriminatie van vrouwen en andersdenkenden. Verschillende Christelijkheden hebben ervan, en ja, ’t zal wel geen beetje gaan zijn dat veel Islam ervan heeft. Institutioneel. Overduidelijk.

  ’t Is niet omdat allochtonen gediscrimineerd worden, dat het plots not done zou worden om discriminatie door allochtonen aan te klagen.

  “Draai eens niet zo handenwringend rond de pot”, denk ik dan. En ook wel: noem een koe een koe, en vat die koe ook eens bij de horens.

  Obamaville

  woensdag 28 maart 2012 in Politiek. Permanente link | 3 reacties

  Moh. Ik had deze helemaal niet zien passeren, vorige week.

  ’t Is nochtans een fijntje, als het op propagandafilmpjes aankomt. Omineuze stem? Check! Beelden recht uit een horrorfilm? Check! Mash-up van Ahmadinejad en Obama? Check! Overload aan subliminale beelden? Check!

  Te hopen dat er snel een vervolg op komt, want ik vind het alvast erg goed.

  Een typevoorbeeld, ook, van de wet van Poe:

  Without a winking smiley or other blatant display of humor, it is impossible to create a parody of fundamentalism that someone won’t mistake for the real thing.

  (En zie ook de mooie analyse op Paleofuture.)

  Siegfried Bracke noemt Daniël Termont “pathologische leugenaar”

  woensdag 28 maart 2012 in Politiek. Permanente link | 26 reacties

  Om de zoveel tijd trek ik nog eens mijn Twitterdinges open. Dat staat dan een minuut of tien te draaien, en dan moet het onvermijdelijk weer weg, ter vermijding van maagzweren en andere miserie.

  Ik heb namelijk zo’n kolom staan waarin Belgische politici zitten, en dat is altijd huilen met allerlei hoofddeksels op.

  Siegfried “ik hoor u dus zeggen…” Bracke spant de kroon: de 140 karakter-limiet van Twitter lijkt wel zijn natuurlijke biotoop. Nul dialoog, nul constructief, nul nuance. Het is zo’n beetje de ideale tegenhanger van zijn weblog, waar hij erin slaagt om het ergste ons-kent-ons monkellachend badinerend geneuzel dat de arty farty sossen en groene jongens aangewreven wordt te combineren met nul dialoog, nul constructief, nul nuance.

  Maar Twitter dus. Een paar “gesprekken” van vandaag eruit gelicht.

  De Bulgaren in Gent

  [@sthbracke]
  “@DanielTermont Amper 10 % geregistreerde Bulgaren trekt op wettelijke basis leefloon Dit is dus geen aantrekkingsmotief” Ontkenningsgedrag!

  Om een leefloon te trekken, moet men geregistreerd zijn. Naast de geregistreerde Bulgaren die géén leefloon trekken, zijn er ook wellicht nog een resem ongeregistreerde Bulgaren, die bijvoorbeeld in grijze of parallelle economie werken. Wat er ook van zei: het getal Bulgaren dat geen leefloon trekt, ligt zeker véél hoger dan 90%.

  Burgemeester Daniël Termont concludeert daaruit dat “het krijgen van een leefloon” blijkbaar geen aantrekkingsmotief is. Om de grootte van het probleem een beetje te duiden: volgens de (denk ik) meest recente cijfers van Bevolking en Welzijn waren er in Gent in 2009 zo’n 375 Bulgaren die steun trekken. Laten we zeggen dat het er dit jaar een stuk of 500 zijn.

  Siegfried “ik begrijp dat u bedoelt…” Bracke heeft maar één woord nodig om daar een genuanceerde opinie over te geven: “Ontkenningsgedrag!“.

  Ontkenning van wat? Geen flauw idee. Maar het klinkt wel alsof Bracke meer weet.

  @DanielTermont:
  @sthbracke neen feiten en cijfers die correct zijn,zijn eerlijker dan sfeermaking.

  Tja, da’s juist natuurlijk, maar voor Bracke maakt dat niet veel uit. Hij reageert gewoon niét als hij geen bon mot kan plaatsen, of als hij iets zou moeten toegeven dat niet in zijn kraam past. Gelukkig passeerde net Dimitri Vanderhaeghen, die ook reageerde op dat “ontkenningsgedrag”:

  @dimitrigent:
  ontkenningsgedrag van @DanielTermont ? Je #Nva reclamebladje nog nt gelezen @sthbracke ? Lijkt eerder geschreven dr pathologische leugenaar

  Een minuutje later:

  @sthbracke:
  @dimitrigent @danieltermont heeft in onze Belleman nochtans geen woord geschreven. Echt nie!

  Goed lezen hé: Siegfried “ik ben 99% van de tijd eerlijk” Bracke zegt hier redelijk letterlijk dat Daniël Termont een pathologische leugenaar is.

  Ah maar ’t waar om te lachen meneer de juge ha ha ha allez dat gij dat niet doorhebt ah ha ha.

  Maar voor de rest is de kous af, als we dachten te weten te komen wat Termont volgens Bracke precies ontkende. Tijd voor een nieuwe vraag:

  @ElPiett:
  @DanielTermont @sthbracke hoeveel bulgaren zijn er dan geregistreerd… en ook, is er een schatting naar het aantal ongeregistreerden?

  Bracke antwoordt:

  @sthbracke:
  @ElPiett @danieltermont is een van de problemen: niemand weet het. Officieel 5000, stad zegt 10.000, Bulgaarse vereniging zelf 15.000

  Ik vermoed dat die 5000 de geregistreerden zijn, dat de Stad zegt dat er nog eens evenveel ongeregistreerden bijkomen, en dat Bracke van “Bulgaarse vereniging” heeft gehoord dat er in totaal 15.000 zouden zijn.

  Om het allemaal nog eens te situeren: Termont zei dat amper 10% van de geregistreerden steun trekken. Volgens de “ergste” cijfers zou dat willen zeggen dat 500 van de 15.000 of 3,3% van alle Bulgaren in Gent steun trekken. Dat, met andere woorden, bijna 97% van de Bulgaren in Gent er zitten ondanks het feit dat ze geen leefloon krijgen.

  En dat het dus zacht gezegd écht niet onredelijk is om te zeggen dat “het krijgen van een leefloon” blijkbaar geen aantrekkingsmotief is. Waar het daarnet om begonnen was, weet u nog?

  Maar geen angst, Bracke hoeft helemaal niet te antwoorden of in discussie te treden, al wat hij moet doen is retweeten wat Jo Moens (“Jonge papa, zaakvoerder van Responz Communicatie, uitgever van het woonmagazine Uw Woning, met een eigenzinnige kijk op de actualiteit en de alledaagse dingen”) tweette:

  @sthbracke:
  Heel typerend : “@YotweetsYou: wat de reden is v/d Bulgarisatie zal me worst wezen, het dé reden vr mij om van Gent nr Laarne te verhuizen”

  Een favoriete techniek van Siegfried “wat zegt de mens op de straat” Bracke, ook al toen hij nog tenen deed krullen bij de VRT: ik ben het niet die het zeg hé, ik herhaal alleen maar wat de gewone mens zegt!

  Want vergis u niet: l’incident est clos, met die laatste retweet. Samenvattend.

  • Bracke: Termont geeft een statistiek en een interpretatie. Wat een ontkenningsgedrag!
  • Termont: Ik geef een cijfer, da’s beter dan op niets gebaseerde stemmingmakerij.
  • Bracke: Termont is een pathologische leugenaar.
  • @ElPiett: Hoeveel Bulgaren zijn er eigenlijk in Gent?
  • Bracke: Geen idee. Maar hey de gewone burger bij monde van Jo Moens zegt het hoe het is: wat de redenen ook zouden zijn, de mensen trekken weg uit Gent wegens de Bulgaren.

  *
  *     *

  Volgend onderwerp!

  SN Brussels Airlines moet een voorbeeld nemen aan Ryanair

  @sthbracke:
  Ryanair vervoert 9457 passagiers per werknemer. Bij SN is dat 1643. Daarmee is alles gezegd, denk ik

  Ongelooflijk. Lengte van de vluchten, werkomstandigheden, geboden service, kostprijs, veiligheid, … allemaal irrelevant. Siegfried “ik kan alleen maar constateren” Bracke weet precies hoe hij de dingen moet inschatten:

  @sthbracke:
  ben beetje ervaringsdeskundige, en zie bij SN onvoldoende meerwaarde om zoveel meer te betalen

  Kristof Calvo (Groen) stelt, tegen beter weten in waarschijnlijk, toch maar eens de vraag:

  @kristofcalvo:
  @sthbracke pleidooi voor Ryanair-regime voor werknemers SN? of begrijp ik je tweet verkeerd?

  Ooooh, open doel voor Siegfried “onderbroek” Bracke! Kan hij nog eens zijn beste kleinerende “och jongen toch, jij hebt nog zó veel te leren”-toontje bovenhalen:

  @stbracke:
  @kristofcalvo ja, maar dat doe je altijd.. Geen probleem dus

  Haha, die Sieg, het is me er eentje!

  Calvo geeft niet op. Bij Ryanair zijn er veel meer passagiers per werknemer dan bij SN, wat stelt Bracke dan voor? Dat er ontslagen vallen bij SN? Dat ze een andere service moeten aanbieden? Dat hun lonen te hoog zijn? Dat ze dringend ook naar Charleroi moeten verhuizen?

  Dat blijkbaar de Walen veel efficiënter zijn, daar in Charleroi, dan de luie Vlamingen in Zaventem?

  @kristofcalvo:
  @sthbracke en wat bedoel je dan wel? ik wil collega’s begrijpen, lukt misschien niet altijd, maar beter dan bewust anders begrijpen

  Houd u vast aan de takken van de bomen, hier komt het antwoord op de vraag naar verduidelijking:

  @sthbracke:
  @kristofcalvo denk dat SN ipv te dreigen met… beter eerst eens naar zichzelf kijkt

  Euh… wat? Ja, inderdaad. Calvo geeft het dan maar op:

  @krisotfcalvo:
  @sthbracke bedankt voor de verduidelijking, weeral wat meer duidelijkheid over economisch profiel NVA

  Oh, en dan komt Bracke een tweet tegen van Diether Claeys:

  @dietherclaeys:
  @sthbracke nee. eigenlijk niet. Ryanair een compleet andere bedrijf. VW is ook duurder dan Dacia. Een vrij populistische opmerking dus.

  …en kan hij meteen ook deze “discussie” afsluiten:

  @sthbracke:
  @Dietherclaeys oef! Lang geleden dat het woord populistisch nog is gevallen. Begon het al te missen…

  Samenvattend:

  • Bracke: Ryanair heeft meer passagiers per werknemer dan SN. Daarmee is alles gezegd.
  • (een resem mensen): Euh nee, daar is niet alles mee gezegd. ’t Is appelen en peren vergelijken.
  • Calvo: Bracke, verduidelijk eens wat je eigenlijk bedoelde?
  • Bracke: Jongen toch, jij begrijpt tóch nooit wat ik zeg.
  • Bracke (wentelend in zelfbeklag): Oh! oh! Nu noemen ze mij weer populistisch! Boe hoe!

  Ik dénk dat echte politiekers gewoon kipkap gaan maken van Bracke, tijdens de verkiezingscampagne. Ik kan mij niet inbeelden dat hij nog slechter zou kunnen bezig zijn als hij zijn best zou doen om slechter bezig te zijn.

  Maar misschien heb ik gewoon veel te weinig inbeeldingsvermogen.

  Tekeningskes

  donderdag 29 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

  Grmbl.

  Ik lees graag eens een boek, en ik lees ook graag wat er links en rechts op het internet staat. En ik kijk graag eens naar tv, en naar allerlei series en ik luister graag naar radioprogramma’s en alles.

  Maar nu zit ik al een paar dagen ’s avonds tekeningen te maken.

  Bij wijze van weblogpost voor vandaag: tekeningen verstuurd. Raad maar aan!

  Screen Shot 2012 03 29 at 23 01 13Screen Shot 2012 03 29 at 23 01 26

  Screen Shot 2012 03 29 at 23 03 05

  Screen Shot 2012 03 29 at 23 02 38Screen Shot 2012 03 29 at 23 02 56

  Screen Shot 2012 03 29 at 23 01 37Screen Shot 2012 03 29 at 23 02 26

  Screen Shot 2012 03 29 at 23 02 47

   

  Asmetarisch, dag 33-34

  vrijdag 30 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

  Een grote vernieuwing op het werk: Andrew heeft een croque-monsieur-ding meegenomen.

  Krok

  In eerste instantie voornamelijk, denk ik, om de berg brood en beleg die we van Dardennen meegenomen hebben op te krijgen — en zo eet ik al twee dagen

  • ’s middags: brood met gesmolten kaas ertussen, en een kom aspergensoep, mmm

  Ik vrees dat het de afgelopen twee dagen alweer

  • ’s morgens: niets

  is geweest, maar daar staat tegenover:

  • woensdag: boterhammen met kaas (euh ja, geen spaghetti, de kinderen waren vroeger thuis)
  • donderdag: groententaart, grote ravioli met groenten, komkommers, sla

  Groententaart, grote ravioli met groenten, komkommers, sla

  PR 101: hoe maak ik mezelf antipathiek, les één

  vrijdag 30 maart 2012 in Sonstiges. Permanente link | 79 reacties

  Ik heb het voor de zekerheid toch maar eens nagekeken in de kleine lettertjes van de footer van de mail die naar Gentblogt gestuurd werd, of ik wel mocht doen wat ik ga doen:

  This e-mail message and any attachment are intended exclusively for the named addressee. They may contain information which is confidential and/or protected by intellectual property rights or other rights. Unless you are the named addressee (or authorised to receive for the addressee) you may not use, disclose, distribute, print or copy this e-mail or any part or any attachment. If this e-mail was sent to you by mistake, could you please immediately notify the sender and delete this e-mail. Thank you for your cooperation.

  Oef, gelukkig! Ik ben niet de “named addressee” van de mail, maar ik ben wel “authorised to receive” voor Gentblogt, wegens voorzitter van de VZW zijnde, en dus gevolmachtigd.

  Ik laat u even meegenieten:

  Beste

  Zelf ben ik student KMO-management en Handelswetenschappen in Gent, 21 jaar, bezitter van 85.000 fans op Facebook en 151.000 volgers op Twitter. In mijn vrije tijd hou ik mij bezig met de 4 meest besproken bals in ons land te organiseren. Alsook heb ik een eigen bedrijf en wil ik jongeren stimuleren om in mijn ondernemerstalent te treden.

  “Beste”
  Beste wat? Beste wie?

  “Zelf ben ik student”
  In tegenstelling tot iemand anders die in een vorige mail iets anders had gezegd of zo? Mis ik een stuk conversatie?

  “bezitter van van 85.000 fans op Facebook en 151.000 volgers op Twitter”
  Whoa. Bezitter, zoals in eigenaar? En ook: moet ik daarvan onder de indruk zijn? That awkward moment when Rebecca Black doesn’t know which seat to take is “bezitter” van 280.000 fans, wohohohohow!!!

  Ik persoonlijk, ik zou alleen maar zeggen dat ik “bezitter” ben van volgers op Twitter of fans op Facebook als ik ze ook echt had gekocht, bij buy-followers.org bijvoorbeeld, of bij buyfacebooklikes.org.

  “In mijn vrije tijd hou ik mij bezig met”
  Wat is dit eigenlijk? Een opstel van een scholier van het eerste middelbaar? Een deelnemer aan Hoger Lager in 1983? “Ja Walter ik ben dus Vandamme Ronny en woonachtig te Gent voor mijn hobby doe ik bals en graag ook de groetjes aan mijn nonkel Roger en Tante Maria.”?

  “hou ik mij bezig met de 4 meest besproken bals in ons land te organiseren”
  Moet dat nu echt? IS het mogelijk om nog krommer te schrijven? Wat is er in ’s hemelsnaam mis met “Ik ben de organisator van A, B, C en D”?

  “de 4 meestbesproken bals in ons land”
  Hint: geen mens weet waar het over gaat. De vier meest besproken bals zijn volgens mij voetbal, tennisbal, basketbal en volleybal. Of nee, wacht, dat zijn ballen.

  In dat geval is het waarschijnlijk, euh… de galabals op de universiteit en de school of zo? De Nacht van Exclusief? Nee sorry, I give up.

  “Alsook heb ik een eigen bedrijf”
  Euh… dat lijkt me logisch, als men dingen gaat ondernemen en er is geld mee gemoeid, nee?

  “en wil ik jongeren stimuleren om in mijn ondernemerstalent te treden”
  Ik wil niet lastig doen, maar als ik aan een schoolpoort ga staan en ik nodig jongeren uit om “in mijn ondernemerstalent te treden”, dan komen daar gegarandeerd politie en processen verbaal van. “Toch toch Jonasken, komt gij maar nekeer bij nonkel Michel op de schoot. Ge moogt dan in zijn ondernemerstalent treden!”

  *
  *    *

  En het gaat maar door, en het gaat maar door.

  De plannen zijn reeds groot geworden voor een bal in Flanders Expo maar ook nog een ‘Bal du Zoute’ op 8 augustus in Knokke-Heist.

  Vroeger waren het plannen van vijf op zeven centimeter, maar nu zijn ze al een meter groot! En ze blijven groeien!

  En ook: een ‘Bal du Zoute’ in Knokke-Heist? As opposed to een ‘Bal du Zoute’ in Dendermonde of zo?

  Hiervoor willen we dit jaar een grote stap verder gaan door het volledig 18+ te maken en de capaciteit te verhogen naar 3500 personen verdeeld over 2 locaties waartussen we een mega limo shuttle gaan doen

  “Hiervoor”, naar wat verwijst dat? Naar het bal in Flanders Expo, of naar dat in Knokke? Geen mens die het weet.

  En ook: 3500 personen over twee locaties verdeeld, dat zijn dus gewoon twee middelgrote schoolfuiven, of vergis ik mij daarin? Met een auto die de hele nacht over en weer rijdt: dat kan niet anders dan goed lopen!

  zeer grote opkomst van Missen en Misters en niet te vergeten, tientallen bekende Vlamingen zullen aanwezig zijn!

  Zonder woorden. Ik hoop dat die “tientallen bekende Vlamingen” een contract ondertekend hebben dat ze er zullen zijn, of dat ze geld betaald krijgen om te komen, want als ik een mail zoals deze zou krijgen om mij uit te nodigen, ze kregen er mij met geen stokken naartoe.

  Euhm. Alhoewel: ik ben natuurlijk geen bekende Vlaming natuurlijk. ’t Zal daaraan liggen. :)

  Wellicht de laatste keer in een discotheek: het ‘Bal der Bals’ dat ik op mijn 18 jaar heb opgericht!

  Ahem. Het kan geen mens schelen dat het de laatste keer in een discotheek is. En het kan ook geen mens schelen dat u 18 was toen het ding “opgericht” werd. Wordt dat eigenlijk “opgericht”, een bal? Is het niet “georganiseerd”, of “ingericht” of zo?

  Ik heb reeds twee mailen voor dit bal dat er nu aankomt een aanvraag gedaan maar deze werd blijkbaar zonder reden weerhouden.

  Hint één: het is “ik stuurde u al twee mails” of “ik heb u al twee maal gecontacteerd” “ik heb al twee keer contact opgenomen met u”.

  Hint twee: “weerhouden” betekent laten blijven, behouden, handhaven. Vraagt u echt waarom we zonder reden iets schrijven over uw bal? Ik dácht het niet, nee.

  Hint drie: een zekere mate van professionaliteit in woord- en taalgebruik, dat staat altijd netjes. Ik kan me geen vorige mails van u herinneren, en wat u net schreef, klinkt mij redelijk kinderachtig in de oren.

  Nu ja, misschien ben ik het alleen, natuurlijk.

  Zou u mij bij deze kunnen laten weten of een artikel over het ‘Bal der Bals’  in Zomergem mogelijk is?

  Of en artikel in Zomergem mogelijk is? Ik vermoed van wel, ja. Maar dan moet u wel iemand in Zomergem aanschrijven.

  Desnoods enkel online want merk dat onze artikels honderden keren worden aangeraden en gedeeld…

  Way to go. Wij zijn een online publicatie, uw enige referenties zijn Facebook en Twitter, en toch moet er zonodig denigrerend gedaan worden over “desnoods enkel online”.

  Het Bal der Bals viert zijn 5de verjaardag samen met wereldster DJ Antoine!
  Reeds over de 11,000 hebben zich ‘aanwezig’ gezet op Facebook.
  Dit is ongezien.

  Ik kan u alleen maar proficiat wensen. De grote DJ Antoine!!! En ongeziene mensen die zich ‘aanwezig’ gezet hebben. Als ik me niet vergis zijn er zelfs al 6500 man die niet gaan binnen geraken.

  Misschien is het dan geen al te best idee om er nog veel reclame voor te maken.

  Gelezen, december 2011

  zaterdag 31 maart 2012 in Boeken. Permanente link | Geen reacties

  Ik had dan een lijstje van boeken die ik gelezen had. Niet allemaal, want er zijn boeken die ik gelezen heb maar die ik vergeten in het lijstje zetten ben. En er zijn boeken die ik vóór het einde opzij heb gelegd en die dan ook niet in het lijstje zitten.

  En wat er in het lijstje stond, was erg summier. Titel, datum, en één of twee woorden — vaak niet meer dan “bleh” of “goed”. Dat moest dan uitgebreid worden, vond ik, tot een review of zoiets.

  Dan kwam het er niet meer van: een meer van diep miserabel voelen, en dan een zee van geen zin om wat dan ook te doen, en dan een stapel andere dingen te doen, en hoe gaat dat? Ik moet het u niet zeggen, zeker?

  Afijn. Ik was er verleden zomer aan begonnen, en ik ben toch wel van plan om het vol te houden, dedju. Bij deze dan maar een snel snel inhaallijstje.


  X-23 (1-17)
  [3/12]
  Tekst: Marjorie Liu (1-) – Beeld: Will Conrad, Sana Takeda e.a. – Kleur: John Rauch, Sana Takeda
  Marvel, september 2010 –  november 2011, 425 blz.

  X-23

  X-23 is een vrouwelijke cloon van Wolverine. Opgeleid als moordmachine, en uiteindelijk bij Wolverine en X-Men uitgekomen.

  Schoon. Typisch X-mannen, ook: het gaat allemaal in de grond over tieners en hoe ze zichzelf en hun plaats in de wereld vinden.

  Maar ik heb dus wel schrikkelijk veel gemist de afgelopen jaren in het Marvel universum. Ik ga dringend moeten inhalen. 


  Red Skull Incarnate
  [7/12]
  Greg Pak (tekst) – Mirko Colak (beeld) – Matthew Wilson (kleur) – Clayton Cowles (letters) – David Aja (covers)
  Marvel, juli – november 2011, 100 blz.

  Red Skull

  De jeugd van Johann Schmidt, in Nazi-Duitsland, waarom en hoe hij Red Skull werd. Niét gemakkelijk, een mens proberen zoeken achter een psychopaat. 

  Magneto: Testament [7/12]
  Greg Pak (tekst) – Carmine Di Giandomenico (beeld) – Matt Hollingsworth (kleur) – Marko Djurdjevic (covers)
  Marvel, November 2008 – April 2009, 160 blz.

  Magneto

  De jeugd van Magneto. Veelbelovend en begaafd — maar ook: Joods in de jaren 1930, en dus redelijk gedoemd.

  Schoon.

  Strangers in Paradise [8 – 24/12]
  Terry Moore
  Antarctic Press (vol. 1, 1-3), Abstract Studio (vol. 2, 1-14 & vol. 3, 9-90, Paradise Too 1-14), Image Comics (vol. 3, 1-8)., november 1993 – mei 2007, ca. 4000 blz.

  Strangers in Paradise

  Ik dacht, ik ga het eens herlezen, want ik had de trade paperbacks in horten en stoten gekocht, en ze niet in volgorde gelezen wat het allemaal een beetje verwarrend maakte.

  Euh ja. Tweeduizendvijfhonderd bladzijden, die op de keper beschouwd niet echt de tand des tijds doorstaan.

  Helaas: Moore had zo ongeveer al zijn bruggen al en beetje verbrand helemaal in het begin. Het begint als een mooi verhaal van vriendschap-of-wordt-het-liefde, en dan komt er plots (totaal nutteloos, vind ik) internationale misdaad en afpersing bij, en dan gaat de relatie nergens naartoe, en dan is het helemaal af, en dan zitten we plots met flashforwards en flashbacks en wordt het een beetje een soep.

  Het voelt allemaal eindeloos min of meer hetzelfde aan gedurende een groot deel van de tijd, en ik heb het alleen volgehouden omdat ik wou weten hoe het nu uiteindelijk afliep met Francine en Katchoo.

  Het lijkt eindeloos, maar als er dan uiteindelijk een einde komt, is het met een akelige deus ex machina, en voelt het net veel te snel aan. En uiteindelijk niet realistisch.

  Lees het begin, en verzin er zelf een einde aan, zou ik zeggen.


  10
  [25/12]
  Keith Giffen (tekst) – Andy Kuhn (beeld)
  Boom! Studios, 2005, 54 blz.

  10

  Het idee: er is een hunter/seeker competition. Mensen krijgen een pistool doorgestuurd met daarin tien kogels en een brief met de uitleg: met dit wapen moeten ze binnen tien dagen tien andere mensen zoeken en elimineren. De overblijver is de winnaar. En ze krijgen één naam mee.

  “Gho ja” was mijn aantekening.

  Amnesia [26/12]
  Dwayne Harris
  Arcane Studios, 2011, 100 blz.

  Amnesia

  Iedereen wordt wakker met totaal geheugenverlies. En er is ook een EMP geweest waardoor computers en televisie en auto’s met electronica erin en alles niet meer werken.

  Mijn notities: “mwbof”. Er zat meer in, kijk maar naar wat Y – The Last Man doet met een vergelijkbaar apocalyptischachtig gedoe.

  Awakenings [26/12]
  Eric Hobbs (woord) – Gabe Pena (potlood) – Jeremy Colwell, Chris Dreier, Derek Fridolfs (inkt) – Maricio Pinzon (kleur).
  Arcana, 2010, 170 blz.

  Awakenings

  “Al een paar honderd keer gedaan” zegt mijn notablok. Ik heb het nu net weer even doorbladerd, en ik kan me nóg niet herinneren waar het over gaat. da’s door de band geen goed teken, denk ik.

  Bad Guys [27/12]
  Phil Eisner (tekst) – Agustin Padilla (beeld)
  Kickstart Comics, 2010, 96 blz.

  Bad Guys

  Aliens hebben alle superhelden doodgedaan, en de Schlechteriken zijn de enige hoop voor de mensheid.

  Klinkt goed, maar het moet zijn dat ik het in zeer slechte omstandigheden gelezen heb: ik zou het moeten herlezen om er alles van te snappen, maar daar heb ik geen zin in. Zó goed was het nu ook weer niet.

  Blue Estate (1-4) [28/12]
  Viktor Kalvachev, Kosta Yanec (tekst) – Andrew Osborne (script) – Viktor Kalvachev, Robert Valley, Toby Cypress, Nathan Fox (beeld)
  Image Comics, april-juli 2011, 141 blz.

  Blue Estate

  Prachtig getekend, daar niet van. Maar ik was er niet van ondersteboven, van deze crimi. ’t Kan ook zijn dat ik er met mijn hoofd helemaal niet bij was.

  Code Word: Geronimo [31/12]
  Capt. Dale Dye, Julia Dewey Dye, PhD. (tekst) – Gerry Kissell (beeld) – David Enebral, Amin Amat (inkt) Marc Rueda, Ego, Gerry Kissell, Ruben Cubiles, Miguel Díaz Vizoso, Lucrecia Fraile, Nieves Fernández (kleur)
  IDW, 2011, 91 blz.

  Geronimo

  Mijn notities: “Bleh.” Een soort minuut-per-minuut-hervertelling van de raid op de compound van Osama Bi Laden. Geen idee waarom ik dit beginnen lezen ben, en nog minder een idee waarom ik het tot het einde volgehouden heb.

  Dead Walker [31/ 12]
  Christian Forte (tekst) – Shannon Eric Denton (beeld)
  Kickstart, september 2011, 88 blz.

  Dead Walker

  Jonathan Walker is een wetenschapper die onderzoek doet naar, euh, iets met dood weefsel weer levend krijgen, of iets in die zin. Zijn vrouw wordt vermoord en hijzelf ook, maar met zijn laatste krachten kan zichzelf nog inspuiten met — tja, ’t is redelijk al vroeger gehoord van premisse.

  Maar behalve dat het begin voorspelbaar was, is het voor de rest eigenlijk wel interessant.

  Everlast [31/12]
  Chad Michael Murray
  Archaia Studios, november 2011, 115 blz.

  Everlast

  Derek Everlast moet mensen naar een soort hemel brengen, meen ik mij te herinneren. “Gaiman had hier iets boeiends van kunnen maken, vermoed ik”, was mijn aantekening. Waarschijnlijk omdat ik te beleefd was om “wannabe-Gaiman” te schrijven. 

  Navigatie

  » homepagina, archief

  Zoek

  <insert standard disclaimer>

  Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

  Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

  Ter info

  Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

  Valideert, in principe: css & xhtml.
  Gemaakt met WordPress.
  Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).  ISSN 1780-1338