Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Maand: maart 2012 (page 1 of 5)

Gelezen, december 2011

Ik had dan een lijstje van boeken die ik gelezen had. Niet allemaal, want er zijn boeken die ik gelezen heb maar die ik vergeten in het lijstje zetten ben. En er zijn boeken die ik vóór het einde opzij heb gelegd en die dan ook niet in het lijstje zitten.

En wat er in het lijstje stond, was erg summier. Titel, datum, en één of twee woorden — vaak niet meer dan “bleh” of “goed”. Dat moest dan uitgebreid worden, vond ik, tot een review of zoiets.

Dan kwam het er niet meer van: een meer van diep miserabel voelen, en dan een zee van geen zin om wat dan ook te doen, en dan een stapel andere dingen te doen, en hoe gaat dat? Ik moet het u niet zeggen, zeker?

Afijn. Ik was er verleden zomer aan begonnen, en ik ben toch wel van plan om het vol te houden, dedju. Bij deze dan maar een snel snel inhaallijstje.


X-23 (1-17)
[3/12]
Tekst: Marjorie Liu (1-) – Beeld: Will Conrad, Sana Takeda e.a. – Kleur: John Rauch, Sana Takeda
Marvel, september 2010 –  november 2011, 425 blz.

X-23

X-23 is een vrouwelijke cloon van Wolverine. Opgeleid als moordmachine, en uiteindelijk bij Wolverine en X-Men uitgekomen.

Schoon. Typisch X-mannen, ook: het gaat allemaal in de grond over tieners en hoe ze zichzelf en hun plaats in de wereld vinden.

Maar ik heb dus wel schrikkelijk veel gemist de afgelopen jaren in het Marvel universum. Ik ga dringend moeten inhalen. 


Red Skull Incarnate
[7/12]
Greg Pak (tekst) – Mirko Colak (beeld) – Matthew Wilson (kleur) – Clayton Cowles (letters) – David Aja (covers)
Marvel, juli – november 2011, 100 blz.

Red Skull

De jeugd van Johann Schmidt, in Nazi-Duitsland, waarom en hoe hij Red Skull werd. Niét gemakkelijk, een mens proberen zoeken achter een psychopaat. 

Magneto: Testament [7/12]
Greg Pak (tekst) – Carmine Di Giandomenico (beeld) – Matt Hollingsworth (kleur) – Marko Djurdjevic (covers)
Marvel, November 2008 – April 2009, 160 blz.

Magneto

De jeugd van Magneto. Veelbelovend en begaafd — maar ook: Joods in de jaren 1930, en dus redelijk gedoemd.

Schoon.

Strangers in Paradise [8 – 24/12]
Terry Moore
Antarctic Press (vol. 1, 1-3), Abstract Studio (vol. 2, 1-14 & vol. 3, 9-90, Paradise Too 1-14), Image Comics (vol. 3, 1-8)., november 1993 – mei 2007, ca. 4000 blz.

Strangers in Paradise

Ik dacht, ik ga het eens herlezen, want ik had de trade paperbacks in horten en stoten gekocht, en ze niet in volgorde gelezen wat het allemaal een beetje verwarrend maakte.

Euh ja. Tweeduizendvijfhonderd bladzijden, die op de keper beschouwd niet echt de tand des tijds doorstaan.

Helaas: Moore had zo ongeveer al zijn bruggen al en beetje verbrand helemaal in het begin. Het begint als een mooi verhaal van vriendschap-of-wordt-het-liefde, en dan komt er plots (totaal nutteloos, vind ik) internationale misdaad en afpersing bij, en dan gaat de relatie nergens naartoe, en dan is het helemaal af, en dan zitten we plots met flashforwards en flashbacks en wordt het een beetje een soep.

Het voelt allemaal eindeloos min of meer hetzelfde aan gedurende een groot deel van de tijd, en ik heb het alleen volgehouden omdat ik wou weten hoe het nu uiteindelijk afliep met Francine en Katchoo.

Het lijkt eindeloos, maar als er dan uiteindelijk een einde komt, is het met een akelige deus ex machina, en voelt het net veel te snel aan. En uiteindelijk niet realistisch.

Lees het begin, en verzin er zelf een einde aan, zou ik zeggen.


10
[25/12]
Keith Giffen (tekst) – Andy Kuhn (beeld)
Boom! Studios, 2005, 54 blz.

10

Het idee: er is een hunter/seeker competition. Mensen krijgen een pistool doorgestuurd met daarin tien kogels en een brief met de uitleg: met dit wapen moeten ze binnen tien dagen tien andere mensen zoeken en elimineren. De overblijver is de winnaar. En ze krijgen één naam mee.

“Gho ja” was mijn aantekening.

Amnesia [26/12]
Dwayne Harris
Arcane Studios, 2011, 100 blz.

Amnesia

Iedereen wordt wakker met totaal geheugenverlies. En er is ook een EMP geweest waardoor computers en televisie en auto’s met electronica erin en alles niet meer werken.

Mijn notities: “mwbof”. Er zat meer in, kijk maar naar wat Y – The Last Man doet met een vergelijkbaar apocalyptischachtig gedoe.

Awakenings [26/12]
Eric Hobbs (woord) – Gabe Pena (potlood) – Jeremy Colwell, Chris Dreier, Derek Fridolfs (inkt) – Maricio Pinzon (kleur).
Arcana, 2010, 170 blz.

Awakenings

“Al een paar honderd keer gedaan” zegt mijn notablok. Ik heb het nu net weer even doorbladerd, en ik kan me nóg niet herinneren waar het over gaat. da’s door de band geen goed teken, denk ik.

Bad Guys [27/12]
Phil Eisner (tekst) – Agustin Padilla (beeld)
Kickstart Comics, 2010, 96 blz.

Bad Guys

Aliens hebben alle superhelden doodgedaan, en de Schlechteriken zijn de enige hoop voor de mensheid.

Klinkt goed, maar het moet zijn dat ik het in zeer slechte omstandigheden gelezen heb: ik zou het moeten herlezen om er alles van te snappen, maar daar heb ik geen zin in. Zó goed was het nu ook weer niet.

Blue Estate (1-4) [28/12]
Viktor Kalvachev, Kosta Yanec (tekst) – Andrew Osborne (script) – Viktor Kalvachev, Robert Valley, Toby Cypress, Nathan Fox (beeld)
Image Comics, april-juli 2011, 141 blz.

Blue Estate

Prachtig getekend, daar niet van. Maar ik was er niet van ondersteboven, van deze crimi. ’t Kan ook zijn dat ik er met mijn hoofd helemaal niet bij was.

Code Word: Geronimo [31/12]
Capt. Dale Dye, Julia Dewey Dye, PhD. (tekst) – Gerry Kissell (beeld) – David Enebral, Amin Amat (inkt) Marc Rueda, Ego, Gerry Kissell, Ruben Cubiles, Miguel Díaz Vizoso, Lucrecia Fraile, Nieves Fernández (kleur)
IDW, 2011, 91 blz.

Geronimo

Mijn notities: “Bleh.” Een soort minuut-per-minuut-hervertelling van de raid op de compound van Osama Bi Laden. Geen idee waarom ik dit beginnen lezen ben, en nog minder een idee waarom ik het tot het einde volgehouden heb.

Dead Walker [31/ 12]
Christian Forte (tekst) – Shannon Eric Denton (beeld)
Kickstart, september 2011, 88 blz.

Dead Walker

Jonathan Walker is een wetenschapper die onderzoek doet naar, euh, iets met dood weefsel weer levend krijgen, of iets in die zin. Zijn vrouw wordt vermoord en hijzelf ook, maar met zijn laatste krachten kan zichzelf nog inspuiten met — tja, ’t is redelijk al vroeger gehoord van premisse.

Maar behalve dat het begin voorspelbaar was, is het voor de rest eigenlijk wel interessant.

Everlast [31/12]
Chad Michael Murray
Archaia Studios, november 2011, 115 blz.

Everlast

Derek Everlast moet mensen naar een soort hemel brengen, meen ik mij te herinneren. “Gaiman had hier iets boeiends van kunnen maken, vermoed ik”, was mijn aantekening. Waarschijnlijk omdat ik te beleefd was om “wannabe-Gaiman” te schrijven. 

PR 101: hoe maak ik mezelf antipathiek, les één

Ik heb het voor de zekerheid toch maar eens nagekeken in de kleine lettertjes van de footer van de mail die naar Gentblogt gestuurd werd, of ik wel mocht doen wat ik ga doen:

This e-mail message and any attachment are intended exclusively for the named addressee. They may contain information which is confidential and/or protected by intellectual property rights or other rights. Unless you are the named addressee (or authorised to receive for the addressee) you may not use, disclose, distribute, print or copy this e-mail or any part or any attachment. If this e-mail was sent to you by mistake, could you please immediately notify the sender and delete this e-mail. Thank you for your cooperation.

Oef, gelukkig! Ik ben niet de “named addressee” van de mail, maar ik ben wel “authorised to receive” voor Gentblogt, wegens voorzitter van de VZW zijnde, en dus gevolmachtigd.

Ik laat u even meegenieten:

Beste

Zelf ben ik student KMO-management en Handelswetenschappen in Gent, 21 jaar, bezitter van 85.000 fans op Facebook en 151.000 volgers op Twitter. In mijn vrije tijd hou ik mij bezig met de 4 meest besproken bals in ons land te organiseren. Alsook heb ik een eigen bedrijf en wil ik jongeren stimuleren om in mijn ondernemerstalent te treden.

“Beste”
Beste wat? Beste wie?

“Zelf ben ik student”
In tegenstelling tot iemand anders die in een vorige mail iets anders had gezegd of zo? Mis ik een stuk conversatie?

“bezitter van van 85.000 fans op Facebook en 151.000 volgers op Twitter”
Whoa. Bezitter, zoals in eigenaar? En ook: moet ik daarvan onder de indruk zijn? That awkward moment when Rebecca Black doesn’t know which seat to take is “bezitter” van 280.000 fans, wohohohohow!!!

Ik persoonlijk, ik zou alleen maar zeggen dat ik “bezitter” ben van volgers op Twitter of fans op Facebook als ik ze ook echt had gekocht, bij buy-followers.org bijvoorbeeld, of bij buyfacebooklikes.org.

“In mijn vrije tijd hou ik mij bezig met”
Wat is dit eigenlijk? Een opstel van een scholier van het eerste middelbaar? Een deelnemer aan Hoger Lager in 1983? “Ja Walter ik ben dus Vandamme Ronny en woonachtig te Gent voor mijn hobby doe ik bals en graag ook de groetjes aan mijn nonkel Roger en Tante Maria.”?

“hou ik mij bezig met de 4 meest besproken bals in ons land te organiseren”
Moet dat nu echt? IS het mogelijk om nog krommer te schrijven? Wat is er in ’s hemelsnaam mis met “Ik ben de organisator van A, B, C en D”?

“de 4 meestbesproken bals in ons land”
Hint: geen mens weet waar het over gaat. De vier meest besproken bals zijn volgens mij voetbal, tennisbal, basketbal en volleybal. Of nee, wacht, dat zijn ballen.

In dat geval is het waarschijnlijk, euh… de galabals op de universiteit en de school of zo? De Nacht van Exclusief? Nee sorry, I give up.

“Alsook heb ik een eigen bedrijf”
Euh… dat lijkt me logisch, als men dingen gaat ondernemen en er is geld mee gemoeid, nee?

“en wil ik jongeren stimuleren om in mijn ondernemerstalent te treden”
Ik wil niet lastig doen, maar als ik aan een schoolpoort ga staan en ik nodig jongeren uit om “in mijn ondernemerstalent te treden”, dan komen daar gegarandeerd politie en processen verbaal van. “Toch toch Jonasken, komt gij maar nekeer bij nonkel Michel op de schoot. Ge moogt dan in zijn ondernemerstalent treden!”

*
*    *

En het gaat maar door, en het gaat maar door.

De plannen zijn reeds groot geworden voor een bal in Flanders Expo maar ook nog een ‘Bal du Zoute’ op 8 augustus in Knokke-Heist.

Vroeger waren het plannen van vijf op zeven centimeter, maar nu zijn ze al een meter groot! En ze blijven groeien!

En ook: een ‘Bal du Zoute’ in Knokke-Heist? As opposed to een ‘Bal du Zoute’ in Dendermonde of zo?

Hiervoor willen we dit jaar een grote stap verder gaan door het volledig 18+ te maken en de capaciteit te verhogen naar 3500 personen verdeeld over 2 locaties waartussen we een mega limo shuttle gaan doen

“Hiervoor”, naar wat verwijst dat? Naar het bal in Flanders Expo, of naar dat in Knokke? Geen mens die het weet.

En ook: 3500 personen over twee locaties verdeeld, dat zijn dus gewoon twee middelgrote schoolfuiven, of vergis ik mij daarin? Met een auto die de hele nacht over en weer rijdt: dat kan niet anders dan goed lopen!

zeer grote opkomst van Missen en Misters en niet te vergeten, tientallen bekende Vlamingen zullen aanwezig zijn!

Zonder woorden. Ik hoop dat die “tientallen bekende Vlamingen” een contract ondertekend hebben dat ze er zullen zijn, of dat ze geld betaald krijgen om te komen, want als ik een mail zoals deze zou krijgen om mij uit te nodigen, ze kregen er mij met geen stokken naartoe.

Euhm. Alhoewel: ik ben natuurlijk geen bekende Vlaming natuurlijk. ’t Zal daaraan liggen. 🙂

Wellicht de laatste keer in een discotheek: het ‘Bal der Bals’ dat ik op mijn 18 jaar heb opgericht!

Ahem. Het kan geen mens schelen dat het de laatste keer in een discotheek is. En het kan ook geen mens schelen dat u 18 was toen het ding “opgericht” werd. Wordt dat eigenlijk “opgericht”, een bal? Is het niet “georganiseerd”, of “ingericht” of zo?

Ik heb reeds twee mailen voor dit bal dat er nu aankomt een aanvraag gedaan maar deze werd blijkbaar zonder reden weerhouden.

Hint één: het is “ik stuurde u al twee mails” of “ik heb u al twee maal gecontacteerd” “ik heb al twee keer contact opgenomen met u”.

Hint twee: “weerhouden” betekent laten blijven, behouden, handhaven. Vraagt u echt waarom we zonder reden iets schrijven over uw bal? Ik dácht het niet, nee.

Hint drie: een zekere mate van professionaliteit in woord- en taalgebruik, dat staat altijd netjes. Ik kan me geen vorige mails van u herinneren, en wat u net schreef, klinkt mij redelijk kinderachtig in de oren.

Nu ja, misschien ben ik het alleen, natuurlijk.

Zou u mij bij deze kunnen laten weten of een artikel over het ‘Bal der Bals’  in Zomergem mogelijk is?

Of en artikel in Zomergem mogelijk is? Ik vermoed van wel, ja. Maar dan moet u wel iemand in Zomergem aanschrijven.

Desnoods enkel online want merk dat onze artikels honderden keren worden aangeraden en gedeeld…

Way to go. Wij zijn een online publicatie, uw enige referenties zijn Facebook en Twitter, en toch moet er zonodig denigrerend gedaan worden over “desnoods enkel online”.

Het Bal der Bals viert zijn 5de verjaardag samen met wereldster DJ Antoine!
Reeds over de 11,000 hebben zich ‘aanwezig’ gezet op Facebook.
Dit is ongezien.

Ik kan u alleen maar proficiat wensen. De grote DJ Antoine!!! En ongeziene mensen die zich ‘aanwezig’ gezet hebben. Als ik me niet vergis zijn er zelfs al 6500 man die niet gaan binnen geraken.

Misschien is het dan geen al te best idee om er nog veel reclame voor te maken.

Asmetarisch, dag 33-34

Een grote vernieuwing op het werk: Andrew heeft een croque-monsieur-ding meegenomen.

Krok

In eerste instantie voornamelijk, denk ik, om de berg brood en beleg die we van Dardennen meegenomen hebben op te krijgen — en zo eet ik al twee dagen

 • ’s middags: brood met gesmolten kaas ertussen, en een kom aspergensoep, mmm

Ik vrees dat het de afgelopen twee dagen alweer

 • ’s morgens: niets

is geweest, maar daar staat tegenover:

 • woensdag: boterhammen met kaas (euh ja, geen spaghetti, de kinderen waren vroeger thuis)
 • donderdag: groententaart, grote ravioli met groenten, komkommers, sla

Groententaart, grote ravioli met groenten, komkommers, sla

Tekeningskes

Grmbl.

Ik lees graag eens een boek, en ik lees ook graag wat er links en rechts op het internet staat. En ik kijk graag eens naar tv, en naar allerlei series en ik luister graag naar radioprogramma’s en alles.

Maar nu zit ik al een paar dagen ’s avonds tekeningen te maken.

Bij wijze van weblogpost voor vandaag: tekeningen verstuurd. Raad maar aan!

Screen Shot 2012 03 29 at 23 01 13Screen Shot 2012 03 29 at 23 01 26

Screen Shot 2012 03 29 at 23 03 05

Screen Shot 2012 03 29 at 23 02 38Screen Shot 2012 03 29 at 23 02 56

Screen Shot 2012 03 29 at 23 01 37Screen Shot 2012 03 29 at 23 02 26

Screen Shot 2012 03 29 at 23 02 47

 

Siegfried Bracke noemt Daniël Termont “pathologische leugenaar”

Om de zoveel tijd trek ik nog eens mijn Twitterdinges open. Dat staat dan een minuut of tien te draaien, en dan moet het onvermijdelijk weer weg, ter vermijding van maagzweren en andere miserie.

Ik heb namelijk zo’n kolom staan waarin Belgische politici zitten, en dat is altijd huilen met allerlei hoofddeksels op.

Siegfried “ik hoor u dus zeggen…” Bracke spant de kroon: de 140 karakter-limiet van Twitter lijkt wel zijn natuurlijke biotoop. Nul dialoog, nul constructief, nul nuance. Het is zo’n beetje de ideale tegenhanger van zijn weblog, waar hij erin slaagt om het ergste ons-kent-ons monkellachend badinerend geneuzel dat de arty farty sossen en groene jongens aangewreven wordt te combineren met nul dialoog, nul constructief, nul nuance.

Maar Twitter dus. Een paar “gesprekken” van vandaag eruit gelicht.

De Bulgaren in Gent

[@sthbracke]
“@DanielTermont Amper 10 % geregistreerde Bulgaren trekt op wettelijke basis leefloon Dit is dus geen aantrekkingsmotief” Ontkenningsgedrag!

Om een leefloon te trekken, moet men geregistreerd zijn. Naast de geregistreerde Bulgaren die géén leefloon trekken, zijn er ook wellicht nog een resem ongeregistreerde Bulgaren, die bijvoorbeeld in grijze of parallelle economie werken. Wat er ook van zei: het getal Bulgaren dat geen leefloon trekt, ligt zeker véél hoger dan 90%.

Burgemeester Daniël Termont concludeert daaruit dat “het krijgen van een leefloon” blijkbaar geen aantrekkingsmotief is. Om de grootte van het probleem een beetje te duiden: volgens de (denk ik) meest recente cijfers van Bevolking en Welzijn waren er in Gent in 2009 zo’n 375 Bulgaren die steun trekken. Laten we zeggen dat het er dit jaar een stuk of 500 zijn.

Siegfried “ik begrijp dat u bedoelt…” Bracke heeft maar één woord nodig om daar een genuanceerde opinie over te geven: “Ontkenningsgedrag!“.

Ontkenning van wat? Geen flauw idee. Maar het klinkt wel alsof Bracke meer weet.

@DanielTermont:
@sthbracke neen feiten en cijfers die correct zijn,zijn eerlijker dan sfeermaking.

Tja, da’s juist natuurlijk, maar voor Bracke maakt dat niet veel uit. Hij reageert gewoon niét als hij geen bon mot kan plaatsen, of als hij iets zou moeten toegeven dat niet in zijn kraam past. Gelukkig passeerde net Dimitri Vanderhaeghen, die ook reageerde op dat “ontkenningsgedrag”:

@dimitrigent:
ontkenningsgedrag van @DanielTermont ? Je #Nva reclamebladje nog nt gelezen @sthbracke ? Lijkt eerder geschreven dr pathologische leugenaar

Een minuutje later:

@sthbracke:
@dimitrigent @danieltermont heeft in onze Belleman nochtans geen woord geschreven. Echt nie!

Goed lezen hé: Siegfried “ik ben 99% van de tijd eerlijk” Bracke zegt hier redelijk letterlijk dat Daniël Termont een pathologische leugenaar is.

Ah maar ’t waar om te lachen meneer de juge ha ha ha allez dat gij dat niet doorhebt ah ha ha.

Maar voor de rest is de kous af, als we dachten te weten te komen wat Termont volgens Bracke precies ontkende. Tijd voor een nieuwe vraag:

@ElPiett:
@DanielTermont @sthbracke hoeveel bulgaren zijn er dan geregistreerd… en ook, is er een schatting naar het aantal ongeregistreerden?

Bracke antwoordt:

@sthbracke:
@ElPiett @danieltermont is een van de problemen: niemand weet het. Officieel 5000, stad zegt 10.000, Bulgaarse vereniging zelf 15.000

Ik vermoed dat die 5000 de geregistreerden zijn, dat de Stad zegt dat er nog eens evenveel ongeregistreerden bijkomen, en dat Bracke van “Bulgaarse vereniging” heeft gehoord dat er in totaal 15.000 zouden zijn.

Om het allemaal nog eens te situeren: Termont zei dat amper 10% van de geregistreerden steun trekken. Volgens de “ergste” cijfers zou dat willen zeggen dat 500 van de 15.000 of 3,3% van alle Bulgaren in Gent steun trekken. Dat, met andere woorden, bijna 97% van de Bulgaren in Gent er zitten ondanks het feit dat ze geen leefloon krijgen.

En dat het dus zacht gezegd écht niet onredelijk is om te zeggen dat “het krijgen van een leefloon” blijkbaar geen aantrekkingsmotief is. Waar het daarnet om begonnen was, weet u nog?

Maar geen angst, Bracke hoeft helemaal niet te antwoorden of in discussie te treden, al wat hij moet doen is retweeten wat Jo Moens (“Jonge papa, zaakvoerder van Responz Communicatie, uitgever van het woonmagazine Uw Woning, met een eigenzinnige kijk op de actualiteit en de alledaagse dingen”) tweette:

@sthbracke:
Heel typerend : “@YotweetsYou: wat de reden is v/d Bulgarisatie zal me worst wezen, het dé reden vr mij om van Gent nr Laarne te verhuizen”

Een favoriete techniek van Siegfried “wat zegt de mens op de straat” Bracke, ook al toen hij nog tenen deed krullen bij de VRT: ik ben het niet die het zeg hé, ik herhaal alleen maar wat de gewone mens zegt!

Want vergis u niet: l’incident est clos, met die laatste retweet. Samenvattend.

 • Bracke: Termont geeft een statistiek en een interpretatie. Wat een ontkenningsgedrag!
 • Termont: Ik geef een cijfer, da’s beter dan op niets gebaseerde stemmingmakerij.
 • Bracke: Termont is een pathologische leugenaar.
 • @ElPiett: Hoeveel Bulgaren zijn er eigenlijk in Gent?
 • Bracke: Geen idee. Maar hey de gewone burger bij monde van Jo Moens zegt het hoe het is: wat de redenen ook zouden zijn, de mensen trekken weg uit Gent wegens de Bulgaren.

*
*     *

Volgend onderwerp!

SN Brussels Airlines moet een voorbeeld nemen aan Ryanair

@sthbracke:
Ryanair vervoert 9457 passagiers per werknemer. Bij SN is dat 1643. Daarmee is alles gezegd, denk ik

Ongelooflijk. Lengte van de vluchten, werkomstandigheden, geboden service, kostprijs, veiligheid, … allemaal irrelevant. Siegfried “ik kan alleen maar constateren” Bracke weet precies hoe hij de dingen moet inschatten:

@sthbracke:
ben beetje ervaringsdeskundige, en zie bij SN onvoldoende meerwaarde om zoveel meer te betalen

Kristof Calvo (Groen) stelt, tegen beter weten in waarschijnlijk, toch maar eens de vraag:

@kristofcalvo:
@sthbracke pleidooi voor Ryanair-regime voor werknemers SN? of begrijp ik je tweet verkeerd?

Ooooh, open doel voor Siegfried “onderbroek” Bracke! Kan hij nog eens zijn beste kleinerende “och jongen toch, jij hebt nog zó veel te leren”-toontje bovenhalen:

@stbracke:
@kristofcalvo ja, maar dat doe je altijd.. Geen probleem dus

Haha, die Sieg, het is me er eentje!

Calvo geeft niet op. Bij Ryanair zijn er veel meer passagiers per werknemer dan bij SN, wat stelt Bracke dan voor? Dat er ontslagen vallen bij SN? Dat ze een andere service moeten aanbieden? Dat hun lonen te hoog zijn? Dat ze dringend ook naar Charleroi moeten verhuizen?

Dat blijkbaar de Walen veel efficiënter zijn, daar in Charleroi, dan de luie Vlamingen in Zaventem?

@kristofcalvo:
@sthbracke en wat bedoel je dan wel? ik wil collega’s begrijpen, lukt misschien niet altijd, maar beter dan bewust anders begrijpen

Houd u vast aan de takken van de bomen, hier komt het antwoord op de vraag naar verduidelijking:

@sthbracke:
@kristofcalvo denk dat SN ipv te dreigen met… beter eerst eens naar zichzelf kijkt

Euh… wat? Ja, inderdaad. Calvo geeft het dan maar op:

@krisotfcalvo:
@sthbracke bedankt voor de verduidelijking, weeral wat meer duidelijkheid over economisch profiel NVA

Oh, en dan komt Bracke een tweet tegen van Diether Claeys:

@dietherclaeys:
@sthbracke nee. eigenlijk niet. Ryanair een compleet andere bedrijf. VW is ook duurder dan Dacia. Een vrij populistische opmerking dus.

…en kan hij meteen ook deze “discussie” afsluiten:

@sthbracke:
@Dietherclaeys oef! Lang geleden dat het woord populistisch nog is gevallen. Begon het al te missen…

Samenvattend:

 • Bracke: Ryanair heeft meer passagiers per werknemer dan SN. Daarmee is alles gezegd.
 • (een resem mensen): Euh nee, daar is niet alles mee gezegd. ’t Is appelen en peren vergelijken.
 • Calvo: Bracke, verduidelijk eens wat je eigenlijk bedoelde?
 • Bracke: Jongen toch, jij begrijpt tóch nooit wat ik zeg.
 • Bracke (wentelend in zelfbeklag): Oh! oh! Nu noemen ze mij weer populistisch! Boe hoe!

Ik dénk dat echte politiekers gewoon kipkap gaan maken van Bracke, tijdens de verkiezingscampagne. Ik kan mij niet inbeelden dat hij nog slechter zou kunnen bezig zijn als hij zijn best zou doen om slechter bezig te zijn.

Maar misschien heb ik gewoon veel te weinig inbeeldingsvermogen.

Obamaville

Moh. Ik had deze helemaal niet zien passeren, vorige week.

’t Is nochtans een fijntje, als het op propagandafilmpjes aankomt. Omineuze stem? Check! Beelden recht uit een horrorfilm? Check! Mash-up van Ahmadinejad en Obama? Check! Overload aan subliminale beelden? Check!

Te hopen dat er snel een vervolg op komt, want ik vind het alvast erg goed.

Een typevoorbeeld, ook, van de wet van Poe:

Without a winking smiley or other blatant display of humor, it is impossible to create a parody of fundamentalism that someone won’t mistake for the real thing.

(En zie ook de mooie analyse op Paleofuture.)

Politiek correct

Misschien (wellicht) ben ik helemaal verkeerd geïnformeerd en ken ik er lang niet genoeg van, maar ik liep toch wat lastig van de laatste nieuwsbrief van Kif-Kif — en meer bepaald over het item Van homobashing naar mocrobashing, een interview met Jan Roegiers (sp.a).

De voorbije maanden heeft het geweld tegen holebi’s onze samenleving niet onberoerd gelaten. Dat deze negatieve en zorgwekkende tendens aangepakt moet worden, staat buiten kijf.

Jan Roegiers, Vlaams parlementslid voor de SP.A, stelde daarom een open brief op en wil daarmee samen met 40 ondertekenaars een duidelijk signaal zenden naar overheid en samenleving. Bepaalde passages in de open brief roepen echter vraagtekens op en vragen om uitleg.

En jawel: het gaat heel eventjes of Roegiers en coming out, maar voor de rest gaat het vooral over hoe érrug het wel allemaal niet is dat allochtonen/islamitische jongeren “speciaal geviseerd worden” door mensen die het hebben over homo-bashing.

Triest hoogtepunt vond ik persoonlijk deze:

“In Nederland verweet men ook de allochtonen van homobashing. In opdracht van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken voerde het Nederlandse kennisinstituut MOVISIE een onderzoek uit. Daaruit bleek dat 86% van de gaybashers van autochtone Nederlandse of onbekende afkomst zijn en 14% van allochtone.”

Ten eerste. Ik zeg het, ik ben geen specialist ter zaken, maar als ik er de Wikipedia’s op nalees, kom ik te weten dat er volgens recente cijfers Een 700.000-tal Nederlanders met Turkse en Marokkaanse roots zijn, en dan nog hier en daar en paar tienduizend Irakezen, Afghanen en zo.

We mogen er niet van uitgaan dat die allemaal de Islam belijden — zo zijn er bijvoorbeeld al zeker “ruim 30.000 Aramese christenen veelal met een Turkse achternaam”[1][2] — maar pak nu nog dat er een miljoen “allochtone Islamieten” zouden zijn in Nederland. Dat zou dan 6% van de bevolking zijn.

Ten tweede. In de vraag wordt “van autochtone Nederlandse of onbekende afkomst” op weinig subtiele manier in één groep onderverdeeld — met andere woorden: “in geval van twijfel ben je géén allochtoon/Islamiet”. Ik zou er in ieder geval niet van uitgaan dat je alle onbekenden bij de autochtonen mag zetten.

Ik vind het onderzoek zelf niet, en dus heb ik er geen idee van wat het aantal onbekenden was. Maar in ieder geval kan het bijna niet anders dan dat er bij de onbekenden mensen zitten die eigenlijk in de “allochtone” kolom zouden moeten staan — maar pak nu nog dat we zeggen dat er geen één is.

Dan nog is het zo dat 6% van de mensen (grove overschatting) verantwoordelijk zijn voor 14% (wellicht onderschat) van het homobashen.

Niet dat iemand daar verbaasd over is — in andere studies van MoVisie lees ik dingen waar ik niet vrolijk van word, zoals pakweg dit:

(…) 2% van de autochtone stedelingen [vindt] het een probleem ‘als mijn kind op school les krijgt van een homoseksuele leraar of lerares’. De andere bevraagde groepen vinden dit een veel groter probleem: van de Turken vindt 27% dit bezwaarlijk, van de Marokkanen 21% (…)

Honderd factoren, honderd mogelijke redenen, uiteraard mag er niet veralgemeend worden, natuurlijk zijn bijvoorbeeld sommige skinheads (en, veel erger, “gewone” mensen die er niet eens bij stil staan dat ze nog in de vorige eeuw leven) ook verantwoordelijk voor veel miserie, en het spreekt vanzelf dat alle gevallen individueel te bekijken zijn, etc., etc., etc.

Maar ben ik nu finaal een reactionaire oude mens aan het worden als ik kregelig word van het voortdurend verontschuldigen van sommige kijken op het leven?

Het is géén toeval dat sommige interpretaties van verschillende vormen van geloof leiden tot angst en xenofobie, tot discriminatie van vrouwen en andersdenkenden. Verschillende Christelijkheden hebben ervan, en ja, ’t zal wel geen beetje gaan zijn dat veel Islam ervan heeft. Institutioneel. Overduidelijk.

’t Is niet omdat allochtonen gediscrimineerd worden, dat het plots not done zou worden om discriminatie door allochtonen aan te klagen.

“Draai eens niet zo handenwringend rond de pot”, denk ik dan. En ook wel: noem een koe een koe, en vat die koe ook eens bij de horens.

Tergivarisch, dag 28-32

Ja, een mens zou het al eens uit het oog verliezen.

 • Woensdag: niets – preisoep, pfeh – spaghetti aglio e olio
 • Donderdag: een korst vers brood – preisoep, meh – groenten met groenten
 • Zondag: croissant, sandwich met kaas, yoghurt – niets – boterham met kaas
 • Maandag: niets – aspergesoep, mmm – boterham met kaas
 • Vandaag: niets – boterhammen met dipsaus en kaas – groentenlasagne dier er uitzag alsof iemand ze al eens had opgegeten, maar die eigenlijk zeer zeer lekker was (groensel, kaassaus met dragon en citroensap, spinazie met brie)

IMG_0264

Hoe, en vrijdag en zaterdag dan?! Ah ja, vrijdag en zaterdag zijn wij op weekend gegaan met het werk, en dan was het wel wat anders dan groensel met groensel in groenselsaus, soms eens afgewisseld door groensel met zwammen en geperste schimmels.

 • Vrijdag: niets – niets – chili con carne, tiramisu
 • Zaterdag: yoghurt en fruit, sandwich met eieren – spaghetti puttanesca – barbecue en taarten allerhande

En hoe was het nog, op het weekend met het werk?

Een beeld zeg meer dan duizend woorden.

passion max

[foto door Sven!]

Die ochtend, aan de telefoon

>driiing<

Goeie morgen, Michel Vuijlsteke.

Allo, ja, J. hier.

Goede mor…

Ja, ik zou graag hebben dat u mij metéén in contact brengt met de ex-hoofdcommissaris van politie, ik heb informatie die voor hem van vitaal belang is.

Euh, sorry, ik denk dat u verk…

Ja, want ik weet dat ze hem gaan proberen rollen als zijn zaak voorkomt, en ik weet exact hoe hij zich kan redden, dus ik heb dringend zijn persoonlijk adres en telefoonnummer nodig, want ik mag dat om begrijpelijke redenen niet zelf krijgen of in mijn bezit hebben.

Het spijt me meneer, ik vrees dat ik u niet kan helpen, ik heb zelf geen flauw idee hoe ik die mens zou contacteren.

Ah ja. Ja. Euh. Ja. Maar dan heb ik nog twee enorm belangrijke dingen om u te zeggen. Die affaire met die naaktfoto’s in het gerechtsgebouw hé, die rechter die daar de toestemming voor gegeven heeft, daar kan ik zéér interessante dingen over zeggen. Mijn naam is dus J.!

Sorry, ik vrees dat ik u ook daar niet kan helpen, ik heb geen fl…

Jajaja, maar u zou eens moeten proberen uitvinden of die rechter die toestemming gaf voor die naaktfoto’s, of dat niet R. was! En dan kan ik u daar twee zéér interessante dingen over zeggen.

Opnieuw, meneer, ik kan u écht niet helpen. Voor zover ik weet is Rechter R. al een tijdje op pensioen of ov…

Ja, hij is zelfs overleden denk ik. Maar u zal toch eens moeten proberen zoeken wie die rechter was van die toestemming. En dan zal ik u mijn telefoonnummer geven, en dan vertel ik u meer over de homo-seksfeesten van R. en over zijn naaktlopen met Jef Vermassen!

OK, meneer. Ik heb uw telefoonnummer hier staan. Dankuwel.

Niet vergeten hé! Ga daar achter!

>klik<

Soulmate

Vragen aan de 21ste eeuw! Als ge nu al 50 73 ronden Draw Something doet met een mevrouw uit Scandinavië, en ge hebt maar een half woord halve tekening nodig om elkaar te begrijpen en ge doet elkaar lachen en alles: is dat dan ook niet een heel klein beetje vreemdgaan? Of is het pas vreemdgaan als er flirterende tekeningen aan te pas komen? En vlinders in de buik?

(Vurten boel, trouwens, die Draw Something: een mens zou daar al rap eens een hele avond aan kunnen verspillen, als hij niet zou opletten. Ik wist waarom ik het al die tijd links had laten liggen, net zoals ik Wordfeud in de tijd links had laten liggen. Maar neen, ik moest na het weekend in Dardennen waar de helft van het werk heel de tijd aan het tekenen was, absoluut doen gelijk de collega’s. Grrr.)

Maakt dan eens een quiz

’t Was een wijs weekend, met het werk in Dardennen. Er ontbrak alleen een trekzetel of gelijkaardige gemakkelijke zetel, en natuurlijk is een bed dat niet uw eigen bed is, nooit zo goed als uw eigen bed, maar alla. We gaan niet klagen.

Collega Ron en mezelf waren gedeputeerd om een quiz in mekaar te steken.

Bij deze!

 

Ronde één: gelijk in een echte quiz

Quiz 003

In de Bijbel is het Eva die de boter opgegeten heeft door een appel op te eten. Bij de Grieken was het niet een verboden vrucht die voor alle miserie van de wereld verantwoordelijk was, maar wel een pot of een doos die niet mocht opengemaakt worden. Prometheus had het vuur gestolen en aan de mensen gegeven, en als wraak, om de mensen te straffen, liet Zeus deze mevrouw maken. Athena leert ze snit en naad, Aphrodite maakte ze onweerstaanbaar, Hermes leerde ze liegen en bedriegen, en Hermes gaf ze ook meteen haar naam. Wat was die naam?

Quiz 004

In de jaren 1990 ontwierp Cyberdyne Systems een revolutionair artificieel intelligent computerprogramma voor SAC-NORAD. SAC was jarenlang de belangrijkste Amerikaanse luchtaanvals- en vergeldingsmacht. Onder SAC vielen onder meer de strategische bommenwerpers waar de film Dr. Strangelove rond draait (Mein Führer, I CAN VALK!), maar ook de ICBM’s, de intercontinentale ballistische atoomraketten. Het systeem van Cyberdyne ging online op 4 augustus 1997, maar het liep al relatief catastrofaal verkeerd op 29 augustus. Uiteindelijk moest de gouverneur van Californië tussenkomen om een en ander onder controle te krijgen. Onder welke naam kennen wij dat systeem nu?

Quiz 005

Anagallis arvensis is de schrik van menig Westvlaamse botanist: dit plantje groeit op akkers en langs paden, bloeit van mei tot oktober en kreeg in het Nederlands de naam “guichelheil” mee. Het is één van de weinige Noordeuropese bloemen die rood zijn. Het plantje gaf zijn naam aan het hoofdpersonage van een toneelstuk van Barones Emmuska Orczy uit 1903. Het toneelstuk, dat zich net na de Franse Revolutie afspeelt, had zoveel succes dat de barones er tussen 1905 en 1940 nog elf vervolgromans over volschreef. Dat hoofdpersonage: ze zochten het hier, zo zochten het daar, maar ze vonden het nergens. Ook niet in Blackadder, bijvoorbeeld. Hoe heet het toneelstuk en dus ook het plantje in het Engels?

Quiz 006

Hij zat niet in Monty Python and the Holy Grail, maar de film The Fisher King draait wel min of meer rond hem. Chrétien de Troyes schreef zijn verhaal op het einde van de 12de eeuw; Wolfram von Eschenbach gebruikte dat verhaal om er een episch gedicht over teschrijven, dat dan weer de bron van Wagner’s Lohengrin was. De ridder van de Ronde Tafel die we zoeken is niet Lohengrin, maar wel zijn vader, die van Wagner ook een eigen opera kreeg. Wie was het onderwerp (en meteen ook de naam) van die laatste opera van Wagner?

Quiz 007

Wat verbindt vraag 1, 2, 3 en 4?

Quiz 008

Niet alles op de zuidpool is bevroren. Op het koudste punt van de zuidpool bevind zich, onder vier kilometer ijs, een meer van 250 kilometer langen 50 kilometer breed. Het meer werd genoemd naar het schip waarmee de ontdekkingsreiziger Fabian Von Bellingshausen in 1820 Antarctica vond. Wat is de naam van het meer, en meteen ook de naam van een krater op Mars, een voetbalclub, een merk horloges, een eiland ten zuidwesten van Hawaii en de raket van Gagarin?

Quiz 009

Ik zoek een bedrijf dat in 1921 opgericht werd, en dat sinds 2005 een onderdeel van Proctor & Gamble is. Het bedrijf werd in de jaren 1930 bekend met zijn radio’s, in de jaren 1950 met zijn scheermachines, en later met zo ongeveer vanalles, van televisies tot tandenborstels. Er is veel kans dat fans van Apple de producten van dit bedrijf herkennen: men zegt wel eens dat Apple veel mosterd haalde bij hun industrieel ontwerp. Zo lijken onder meer de Mac Pro, de iMac, de iPod en de iPhone lijken verdacht veel op toestellen die industrieel ontwerper Dieter Rams er ontwierp. Voor welk bedrijf werkte Dieter Rams van 1955 tot 1995?

Quiz 010

‘t Is niet alleen MacGyver die van niets iets kan maken. Zo ontsnapt The Penguin bijvoorbeeld uit een gevangenis met een blik tomatensoep, een roestige lepel en een nylonkous. Een beetje handigaard kan zelfs naar huis bellen met een cirkelzaag, een spellingcomputer voor kinderen, een kapstok en een blik oploskoffie. Wie bouwde ook alweer deze telefoon?

Quiz 011

Hij was jaren lang de mens die zowel het hoogst geraakt was in de lucht als het diepst in de zee: in 1931 ging hij met een ballon tot in de stratosfeer, in 1953 dook hij drie kilometer diep. Zijn zoon is tot nog toe de enige mens die tot bijna elf kilometer diep dook, en zijn kleinzoon was de eerste die met een ballon rond de aarde vaarde. Hij was ook de inspiratie voor onder meer professor Zonnebloem. Over wie heb ik het?

Quiz 012

Wat verbindt 6-9?

 

Ronde twee: eten en drinken

Quiz 014

De ingrediënten zijn 200 g semola rimacinata, 2 eieren, 2 sneetjes gerookte varkenswang in blokjes en 2 sneetjes gerookt spek in blokjes, 3 eieren, een klontje boter, 100 g pecorino, fijngehakte peterselie en versgemalen zwarte peper.Wat maken we hier klaar? Een hint: let vooral op wat er niét in zit.

Quiz 015

Smaaktest! Wat zijn deze schijfjes? [’t was Daikon]

Quiz 016

Hij is geboren in 1943, was even journalist en was een jaar of drie beroepsmilitair. In de jaren 1970 opende (en sloot) hij het ene restaurant na het andere, maar hij werd in de jaren 1980 wereldberoemd door zijn tv-programma’s op de BBC. Hij kookte er, meestal met een glas wijn in de hand, op de vreemdste locaties: temidden een kudde struisvogels of op een boot,bijvoorbeeld.

Hij overleed op 14 september 2009. Wie was deze pionier van voedseltelevisie in Europa?

Quiz 017

Smaaktest! Wat is deze alcoholische drank? Een hint die er geen is: de afbeelding is een foto van een Siciliaanse gemeente met dezelfde naam. [’t was Sambuca]

Quiz 018

Het is erg gekomen als uw hond bijna even beroemd is als u. Welke Britse TV-chef had tot in 2009 concurrentie van zijn hond Chalky? (Na 2009 beterde het, want het mormel is dan schielijk komen te gaan, namelijk.)

Quiz 019

Cassoulet is een beroemd Frans streekgerecht, met onder meer witte bonen, gekonfijte eend, saucisses de Toulouse en eenden-, ganzen- of varkensvet.

Er zijn waarschijnlijk evenveel variëteiten als er steden zijn in de Midi-Pyrénées, maar drie steden vechten om het beste recept: Carcassone, Toulouse, en de gemeente die we zoeken.Die noemt zichzelf de wereldhoofdstad van de cassoulet. De elfduizend inwoners inwoners noemen zich Chauriens, en de naam van de stad zelf is het Occitaans voor “het nieuw kasteel van Arrius”.

Wat is de hoofdstad van de cassoulet?

Quiz 020

Hij was de eigenaar en baas van het restaurant waar Gennaro Contaldo Jamie Oliver de knepen van het vak leerde.Hij maakte een aantal series over Italiaans eten voor de BBC, schreef een hele resem boeken, werd geridderd in Italië en kreeg een OBE in het Verenigd Koninkrijk.

Samen met Gennaro Contaldo trok hij Italië rond om te kijken hoe Italië en Italiaans voedsel geëvolueerd zijn over de jaren heen, voor de reeks Two Greedy Italians, die vorig jaar op BBC2 uitgezonden werd. Over wie heb ik het?

Quiz 021

Smaaktest! Welke alcoholische drank is dit? [’t was Absinth]

Quiz 022

Welk pakje bij de nachtwinkel bestaat in veel verschillende variëteiten, maar bevat bijvoorbeeld onder meer laurier, koriander, zwarte en witte komijnzaden, zwarte en witte peper, muskaatnoot, anijssterren en kruidnagel?

En neen, het is geen curry.

Quiz 023

Smaaktest! Welke Gentse specialiteit is dit? [’t waren Gentse Kletskoppen]

 

Ronde drie: muziekronde

Quiz 025

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Jullie horen een stuk uit een muzieknummer dat wij beter kennen onder een andere naam en door een andere uitvoerder.

Wat horen we? En waar kennen we deze dingen beter van?

Quiz 026

Vervolledig deze tabel:

AB Wie werd in welk jaar voor eeuwig 22 jaar wegens een vliegtuigongeluk in Clear Lake, Iowa?

CD Wie stierf waar in augustus 1977? Hij was 42 jaar oud, werd gevonden in zijn badkamer, en stierf eigenlijk van teveel oorzaken om op te noemen.

EF Hoe oud werd John Lennon, en waar werd hij doodgeschoten?

GH Zelfmoord onder dubieuze omstandigheden, 1994 in Lake Washington. Wie? En hoe oud?

IJ Gestorven in Borgerhout in 2010, 90 jaar oud. Wie? En wat was de doodsoorzaak?

 

Ronde vier: beeldronde!

Screen Shot 2012 03 25 at 23 22 41

Wie zijn de oorspronkelijke uitvoerders? Voornaam is belangrijker dan achternaam: met de initialen kan je een woord vormen.

Screen Shot 2012 03 25 at 23 21 55

Welke logo’s werden hier vermassacreerd?

 

Ronde vijf: ge weet het of ge weet het niet-ronde

Quiz 029

Wat onbreekt hier? (uitvoerder +titel)

Quiz 030

Welke Nederlandse stad is dit?

Quiz 031

Wat ontbreekt er op deze plaat? (uitvoerder +titel)

Quiz 032

Vertaal uit het Afrikaans naar het Nederlands (a) lugwaardin (b) pletterpet

Quiz 033

Eén dag per jaar verandert dit slaperige plaatsje in Valencia, Spanje in een vrolijk slagveld waar men elkaar bekogelt met tomaten. Wat is de naam van de plaats waar dit uitzinnig tomatenfeest plaatsvindt?

Quiz 034

Zet in de juiste volgorde (schrijf enkel de letters op je antwoordblad, en alles moet juist zijn om een punt te rapen!)

A Amstel Gold Race / B Luik-Bastenaken-Luik / C Milaan-San Remo / D Parijs-Roubaix / E Ronde van Vlaanderen

Quiz 035

Wie zijn deze filmpersonages? Voornaam én achternaam!

Quiz 036

Van welke platenhoes komt dit? (plaat + uitvoerder)

Quiz 037

Waar in België is dit?

Quiz 038

Personen die publiekelijk als Anonymous verschijnen dragen vaak maskers. Wat is de naam van de historische figuur die het masker voorstelt?

 

 

 

Weekend!

Er wordt op het huis gepast, de kinders zitten in totaal denk ik bij zeven verschillende mensen, en wij zitten met mijn werk in Dardennen.

Kokeneten en niets doen, dat was het plan zowat. Lijkt nog redelijk te lukken, ja.

Wijkdebat

Ik ben gisterenavond met een paar buren naar het grote wijkdebat voor Gent-centrum gegaan.

Niet simpel, zo’n debat: met een “wijk” zo groot als de onze, was het een heel auditorium vol volk dat er zat. En een stuk of zeven acht schepenen. Niet iedereen kan spreken, het hele beleid over alles moet aan bod komen, een dialoog is niet echt mogelijk: nee, niét simpel.

En toch vond ik het de moeite waard, om er nog eens mee geconfronteerd te worden dat het allemaal zo simpel niet is, dat elke stap in richting A een mogelijkheid in richting B afsluit, dat het maar zeer zelden een én-én-dinges is, dat er enorm verschrikkelijk veel tegenstrijdige belangen zijn.

Afijn. Ik wacht heet verslag af, dat gingen we per mail krijgen.

I am the press and so can you

Allez ju: weblogs en websites zijn ook “drukpers”.

Alles wat voor drukpers geldt en dat in het algemeen geldt, geldt voor ons ook: burgerrechtelijke aansprakelijkheid blijft, auteursrechten moeten blijven gerespecteerd worden, en alles.

Maar ze kunnen ons bij deze niet meer preventief censureren, en voor strafrechtelijke sancties is het bij het Hof van Assisen te doen (behalve voor inbreuken tegen de racismewetgeving, natuurlijk, en wat dat betreft ben ik het eigenlijk volmondig eens met Matthias Storme, zie mij helemaal reactionair worden in my old age).

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑