Archief voor augustus 2012

 

Gezelschap

woensdag 1 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

We zullen wel genoeg spelletjes meehebben zeker?

20120801-210814.jpg

Een boek lezen aan zee, check

donderdag 2 augustus 2012 in Kinderen. Permanente link | 2 reacties

Aan zee gaan zitten met een boek onderwijl de kinderen half in het oog houden, een mens weet nooit dat ze zouden verdrinken: check.

http://farm9.staticflickr.com/8427/7698996562_2b46f4bc56.jpg

Of, in bewegende beelden:

Schuilen voor de regen, check

vrijdag 3 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

We zaten op het strand, Sandra achter een tent tegen de wind met de papieren bloemen die moesten verkocht worden, de kinderen in en uit het water (zwem-t-shirts, beste uitvinding in lange tijd), en ik op de plooistoel, met een boek in de branding (Anne McCaffrey’s Pern-boeken aan het herlezen, ha).

http://farm8.staticflickr.com/7274/7706439846_e44e28126e.jpg

Er waren al wolken toen we toekwamen, maar toen waren er plots veel meer wolken, en was het plensbui, met alleen in de verre verte nog een beetje blauw::

http://farm9.staticflickr.com/8426/7706438340_0733cb4e63_z.jpg

 — en uiteindelijk zelfs dat niet meer: een muur van grijs van boven tot onder, en dikke druppels. 

Ik ben naar het appartement voorgegaan terwijl de rest tenten en bloemen en gerief opplooiden, ik heb warme chocolademelk gemaakt, en dat was het dan, voor vandaag. Vanavond frieten uit de frituur en kip van de kip aan het spit-man.

Oh, en het slechtnieuws-goednieuws-nieuws van de dag? Ik ging bij de apotheker met één van mijn voorschriften mijn favoriete gespecialiseerde pijnstiller halen, en de apotheker zei me na een minuut of vijf rommelen in zijn kasten dat het middel dat ik wou uit de handel genomen was. Zo jammer! Het werkte zo goed, en ik was zo’n fan van de nevenwerkingen! 

Er bleek wel iets gelijkaardigs te zijn, waar zelfs geen voorschrift voor nodig was. Ha. We zullen zien, vannacht. 

Verbranden zonder het te beseffen, check

zaterdag 4 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Dus: we trekken naar de zee, met tenten en plooistoelen en kinderen en gerief. 

Ik ga met mijn stoel in het water gaan zitten: oei, vergeten dat het net nog vloed is, en al meteen tot aan mijn borstkas in het zeewater. Tot aan mijn borstkas in het zeewater, om er u zo’n beetje een beeld van te kunnen vormen, dat is met een natte lange broek, een nat hemd en een natte lange zwarte mantel. 

Die mantel, ondertussen al een jaar of twee terminaal rijp voor de voddenmand, weegt droog zeker een kilo of tien: ge kunt u inbeelden wat het geeft als hij voor de helft vol zeewater zit. 

Maar bon, we gaan niet klagen, we gaan stoïcijns doen alsof het allemaal de bedoeling was. Het zal wel warm zijn, is de redenering, en dan zal alles wel opdrogen, is de redenering. 

Alas, peanut cheese. 

In de branding gezeten van denk ik twee uur tot zeven uur of zo, maar het  verhoopte resultaat — droge kledij — was er niet echt. Helemaal zompig geworden, ja. Mijn mantel moet ergens besloten hebben allerlei fysicalessen over capillariteit en watnog tot uitvoering te brengen, met als gevolg: grondig vochtig  van mijn knieën tot aan mijn schouders. 

Ik voelde mij weer vier jaar, alsof ik juist de hele namiddag met mijn groene badstoffen onderbroek en roodwitgestreept badstoffen t-shirt in zee had gespeeld. Mét het wak aan de zak-gevoel, maar gelukkig zonder het er toen bijhorend zand-in-het-kruis-gevoel (ménsen dat was irritant, en schuren dat dat deed als dat er met een handdoek moet vantussen gewreven worden, ge ziet van hier dat ge met uw zand door de living naar de badkamer gaat lopen!).

Maar goed, vochtig is het einde van de wereld niet, en om zeven uur begon het te regenen en kon ik de splotsj-splutsj-geluiden die uit mijn kledij kwamen min of meer camoufleren. 

Thuisgekomen, andere kleren aangetrokken (beseft dat mijn andere broek ook nog klammig was van de vorige dag, beseft dat het misschien een beter idee ware geweest om die broek uit te hangen in plaats van ze in een ineengedraaide worst onder bed te leggen drogen), geaperitiefd, en een uur later op zoek getrokken naar een restaurant. 

Geëindigd in een snackbar (blijkt dat het zelfs in Oostduinkerke geen goed idee is om om kwart voor acht binnen te stuiken en een plaats voor zes te vragen), eten binnengestoken, terug naar huis, met Zelie en Louis 7 Wonders gespeeld (wijs! zelfs voor onze eerste keer), en dan nu nog wat boeken lezen, denk ik. 

Oh ja, en zoals de titel hierboven zegt: verbrand, jaha. Het was de hele dag koud genoeg om mijn mantel aan te houden (had er misschien ook wel mee te maken dat ik de hele dag in natte kleren zat, takkoord) en toch: mijn voorhoofd (links), de bovenkant van mijn linkerhand en de linkerkant van mijn rechterhand, mijn linkervoet en mijn linkeronderbeen zijn verbrand. 

Het ziet er wat kreeftachtig uit, maar ’t valt wel nog mee. Morgen wat zonnecrème aan smeren en alles komt in orde. 

Gezelschapsspel spelen met het héle gezin, check

zondag 5 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

We hebben hier al veel gezelschapsspelen gespeeld, maar ’t was altijd ik met de kinderen of de kinderen met elkaar. 

Vanavond hebben de kinderen na veel (véél) aandringen dan toch Sandra meegekregen om 7 Wonders te spelen. 

Euh ja. Bon. Dat weten we dan ook weer.

Nu ja, met vijf is ook nog genoeg, natuurlijk. 

Eens de hele dag niéts doen, check

maandag 6 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik zie het allemaal voorbijvliegen, de vakantieverslagen van twintig steden op veertien dagen, en van jungletocht naar museum naar strand naar 4×4 naar ruïnes en terug naar strand en van citytrip vier dagen en druk druk druk. 

Ik word daar plaatsvervangend moe van, serieus. 

Vakantie is vakantie, alhier, en bij deze heb ik vandaag zelfs een hele dag bijna geen voet buiten gezet. 

Stront

Bijna, want er moest voor morgen gereserveerd worden in het restaurant (drie verdiepingen naar beneden, dertig meter richting strand), en ik heb nog wat inkopen gedaan in de Delhaize (nog een meter of twintig meter verder). 

Maar voor de rest: Dominion gespeeld met Zelie, 7 Wonders en Ticket to Ride en Zombie Dice gespeeld met Zelie en Louis en Jan en Anna. 

Anna heeft gewonnen met Zombie Dice, Zelie heeft gewonnen met Ticket to Ride en 7 Wonders, en ze heeft mij twee van de drie keer roemloos in het zand doen bijten bij Dominion. 

(We hebben alleen Dominion Intriges, trouwens, we gaan dringend eens de originele doos moeten kopen — want als ik mag afgaan op de telefoon- en tabletversie is dat ook wel wijs. Om niet te zeggen dat het machtig verslavend is op telefoon en tablet ook, trouwens, Dominion.)

(De foto is wat er op de deur van het appartementsgebouw geplakt staat. Naast de deur hangt een verboden-met-luid-klakkende-hoge-hielen-te-lopen-bord, I shit you not.)

Met vrienden op restaurant gaan eten, check

dinsdag 7 augustus 2012 in Food and Drink. Permanente link | Geen reacties

Veel meer dan dat moet het niet zijn: met het hele gezin wakker worden om kwart voor twaalf, Dominion gespeeld met Louis en Zelie en Jan (gewonnen, hiep hoi!), en dan rondgelummeld tot ’s avonds tot er Bezoek Uit Gent kwam, en dan aan het strand gewandeld (voorbij de kinderen die de WTV-animatie-Croky Chips-Belewaerde-Gene Thomas-Wim Soetaer-experience aan het meemaken waren), en dan op restaurant gaan eten. 

Praktisch onderaan ons appartementsgebouw: Het Komfoor, fonduerestaurant. We waren met negenen, en we hebben vanalles een beetje gepakt. Vistempura, en fondue bourguignonne, en gemengde dinges. Met frieten en sla en sauzen à volonté. 

Sandra vond het interieur een mengeling van teveel stijlen, ik vond dat net niet. En vriendelijke mensen, lekker eten (niet dat er met blokjes vlees en vis enorm veel mis kan lopen, natuurlijk): geslaagd, noem ik dat. 

Links van 31 juli 2012 tot 8 augustus 2012

woensdag 8 augustus 2012 in Links. Permanente link | Geen reacties

No-Hook Nation: Why Is It So Hard to Find a Place to Hang Our Stuff? – Karen Loew – The Atlantic
When planning rooms, designers often overlook or choose to omit the simple amenity that would keep coats, purses, and laptop bags from ending up on the floor. Why?

Gamasutra – Features – 1500 Archers on a 28.8: Network Programming in Age of Empires and Beyond
This paper explains the design architecture, implementation, and some of the lessons learned creating the multiplayer (networking) code for the Age of Empires 1 & 2 games; and discusses the current and future networking approaches used by Ensemble Studios in its game engines.

Brian Phillips on Olympic rhythmic gymnastics – Grantland
There is, in the contrast between the poise and seriousness of the athletes and the princessy kitsch of the setting, something really kind of dark and wonderful. Just imagine it: devoting your life, mercilessly and with absolute commitment, to the task of dancing with little twirly clubs to a synth-folk soundtrack while wearing a spangled bathing suit designed to look like ladybug wings. Imagine doing that as well as it can humanly be done, being the person who embodies that accomplishment. I'm not making fun of anyone; I find it strangely noble.

Ask H&FJ: Four Ways to Mix Fonts
Is there a way to know what fonts will work together? Building a palette is an intuitive process, but expanding a typographic duet to three, four, or even five voices can be daunting. Here are four tips for navigating the typographic ocean, all built around H&FJ's Highly Scientific First Principle of Combining Fonts: keep one thing consistent, and let one thing vary.

In Which We Step Inside Your Closet – Home – This Recording
Things You Might Read on a Fashion Blog – Haha I’m texting on my iPhone in all of these photos, such a dork – I wore this to brunch on Saturday morning, we ate pancakes, I never want to eat anything else omg

Een nat avontuur!

woensdag 8 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Het was allemaal gepland, gisteren: het weer ging vandaag niet briljant zijn, de kinderen gaan graag eens naar Plopsaland, dus ik blijf thuis en ik zorg voor eten, en Sandra offert zich op en trekt kusttramgewijs naar de Meli.

Ik ging wel eerst eens over en weer naar Koksijde fietsen om te kijken of ze daar niet de eerste doos van Dominion in de Bart Smit hadden, maar voor de rest was het een dag van thuis zitten, misschien eens over en weer naar het strand, weather permitting, en dan rustig aan het eten beginnen. 

Deel 1 van het meesterplan: vroeg opstaan. We waren de afgelopen dagen alsmaar verder naar het middaguur opgeschoven, van wakkerwordmoment, dus het deed wel een beetje pijn, de wekken om halfnegen. En ik denk dat het ongeveer halfelf moet geweest zijn eer iedereen buiten was. 

Ik nog een beetje boek liggen lezen, en dan op de fiets gesprongen. Nog geen twee minuten buiten de deur: drache nationale! Ik was compleet, maar dan ook compleet doorweekt toen ik in Koksijde toekwam. En niet alleen stond er geen Dominion, maar de Westvlaamse deerne achter de toog had nog nooit van Dominion gehoord. Tch!

Terug naar Oostduinkerke gezompt, bij de viswinkel om de hoek een massief stuk goudbrasem gekocht, in appartement andere broek en hemd aangedaan, mantel te drogen gehangen, en aangezet om groenten te gaan halen. 

Een gewoontemens, die heeft alles altijd op dezelfde plaats zitten. Portefeuille, linkerbuitenzak van mantel. Sleutels, rechterbroekzak. Kleingeld, linkerbroekzak. Telefoon, linkerbinnenzak van mantel.

Een gewoontemens die net een andere broek heeft moeten aandoen en die zijn mantel wegens doorzeikt niet aan kan doen, die doet rare dingen. 

Ik stond dus buiten de deur van het appartement te zoeken naar al het gerief dat ik nodig had. Om de één of andere reden had ik wél een strandstoel mee (geen idee waarom, in de groentewinkel is dat niet meteen nodig), maar was ik niet zeker dat ik mijn boek meehad (een mens weet nooit dat er lange rijen staan), en en was ik ook niet zeker dat ik mijn portefeuille meehad. Of mijn sleutel. 

Bleek, zo’n dertig seconden nadat ik in het donker had staan zoeken in alle mij beschikbare zakken (een plastiekzak, inhoud: mijn brillenkas-met-zonnebril; mijn hemdsborstzak, inhoud: telefoon; mijn linkerbroekzak, inhoud: niets; mijn rechterbroekzak, inhoud: niets), dat ik voor een gesloten appartementsdeur stond met:

 • een plastiekzak
 • een strandstoel
 • een zonnebril
 • geen leesboek
 • geen huissleutel
 • geen geld

Zucht. 

Dan maar naar het strand getrokken met mijn plastiekzak en strandstoel en zonnebril. 

In de branding gaan zitten. Gaan zitten niets doen: zonder boek is het redelijk saai: putten maken met mijn voeten, kijken naar de golven, strandvlooien afspoelen. 

Een kwartier later mijn stoel een beetje willen verzetten en gestruikeld in een diepe put die de één of andere zot zo’n twintig centimeter voor mijn stoel gegraven.

Redelijk languit in het water gevallen, gelukkig zonder getuigen, en gelukkig met mijn telefoon in de ene hand die boven water is gebleven, maar voor de rest was ik er wel aan voor de moeite. 

Koud, koud, koud. Wind en koud. 

Ik was toch al nat, en mijn onderbenen hadden warm in het water: ik heb mijn stoel dan maar in de branding gezet. Gelijk: tot aan mijn middel in de golven. Een uur of twee aan een stuk, misschien meer.

De mensen zullen wel raar gekeken hebben. Ik heb dus mijn zonnebril opgezet en gedaan alsof ik sliep (behalve om de twintig minuten als ik mijn stoel moest opschuiven wegens eb).

Don’t mention the war

donderdag 9 augustus 2012 in Games, Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

We gingen vandaag naar Koksijde, naar vrienden die daar zitten. 

Ik zou het nuttige aan het aangename koppelen en meteen ook langs de speelgoedwinkel gaan om te proberen een basisversie van Dominion (en eventuele uitbreidingen behalve Intriges) te scoren. 

Winkel 1 was bijna failliet of bijna opgehouden, in alle geval einde stock en helemaal gesloten. 

Winkel 2, een paar meter verder, zag er veelbelovend uit. Buiten de deur een levensgrote Space Marine, de hele venster volgeplakt met Games Workshop-dingen en WOTC-achtige dingen. Op een bankje voor de deur zat een Octaaf De Bolle-impressionist, weliswaar zonder strikje, maar wel met bril, debardeur en comb-over.

Ik kwam aangereden, de man deed meteen teken van “hier brandt de lamp, beste rekel, par ici jeune homme, hier is ’t huis van plezier”. Ik kon hem geen ongelijk geven: als ik niet Op Een Missie was geweest, ik had de halve winkel leeggekocht. 

Het was een winkel met zo op het eerste zicht de volgende inhoud, namelijk:

Inhoud van de winkel

Ik zag overal puzzels en space marines en magic-gedoe, maar laat ik nu net voor een gezelschapsspel gekomen zijn, en laat er mij nu net bijna geen zien staan.

Op zulke momenten kan ik een echte sociale mens zijn, die met andere mensen gaat spreken en zo: ik zet even mijn normale ik-vraag-niets-aan-niemand-policy opzij, en ik spreek de man aan. 

Dat ik op zoek ben naar een basisspel van Dominion. Geen uitbreiding, of het zou een andere moeten zijn dan Intriges, maar gewoon het basisspel. 

De meneer doet een Manuel. 

Manuel: que?

“Dominion”, herhaal ik. “Een gezelschapsspel, met kaarten? In een grote doos? Ongeveer zo breed en zo lang, en zo hoog? Een paar honderd kaarten?”

“Domino?” doet hij, vertwijfeld. “Neenee,” zeg ik. “Dominion, van Donald X. Vaccharino, een kaartspel, en ook een gezelschapsspel, en er zijn allemaal uitbreidingen en ik heb daar al Dominion: Intriges van, maar ik zou nu graag gewoon het basisspel spelen.”

’s Mans gezicht gaat naar een variatie van de klassieke Manuel:

Manuel: ees deefeecult

“Ontschuldiging, es könnte sein, mischien iek dat nog nicht gesehen heb. Domino, sagen sie?”

Uuuuurgh. Een Duitser! Hebben wij dáár de oorlog voor gewonnen? En niet één maar twee keer?

Ik heb op school nooit echt veel Duits geleerd: onze leraar zei dat één uur Duits per week lang niet genoeg was om ons wat dan ook te leren, maar wel ruim voldoende om ons een levenslange afkeer van de taal te doen krijgen, en dat hij ons dus zo veel mogelijk met rust zou laten als wij hetzelfde beloofden — we zijn blijven steken bij variaties van Wie lange ist die Gorch Fock? en Gibt es hier ein Imbiß? en lachen met Wir haben viele Leute gemacht.

Lezen en begrijpen: geen enkel probleem. Maar ik haat, haat, haat een taal te spreken waarvan ik voor mezelf vind dat ik ze niet genoeg spreek. Ik heb iets gebrabbeld van “Nein, nicht Domino, sondern Dominion. Eine Art Brettspiel. Mit Karten.” En dan in halve gebarentaal dat het in een doos zit, “etwa so breit uni so lang und so hoch” en hoe het er zou moeten uit zien.

Hij zag er enorm content uit dat hij een persoon gevonden had die het Duits machtig was, of toch machtig genoeg in zijn ogen om uit te leggen dat hij net met de winkel begonnen was, en dat hij nog niet alles uitgepakt had, en dat het zou kunnen zijn dat hij het wel heeft, maar dat het nog niet tegengekomen was, en wat was het nu ook weer precies dat ik zocht?

Ik heb hem een gemompelde “eh, macht nichts” gedaan in combinatie met een neenee, echt, kein Problem, en dat ik wel zou kijken wat ik wou kopen, ik zie wel, neen, geen verdere hulp meer nodig danke schön. 

Mijn hersenen in overdrive: Zo. Snél. Mogelijk. Hier. Buiten. Maar tegelijk ook, want het is uiteindelijk een winkel, en een winkel waar een persoon u aangesproken heeft of had kunnen aanspreken, of tenminste heeft zien binnen gaan, daar gaat men gewoon niet buiten zonder al was het maar een kleinigheid te kopen: Snel. Iets. Kopen. En. Dán. Zo. Snel. Mogelijk. Weg. Geraken. 

Ik kon het niet maken om met een enorme doos Space Marines of een enorme puzzel naar huis te komen als ik erop uit gestuurd was om Dominion te vinden, dus met spijt in het hart liet ik dat deel van de winkel links liggen. En die Magic-en-gelijkaardige, die zijn wel gemakkelijk weg te steken en ik zou aan het thuisfront kunnen doen alsof ik niets gekocht had, maar ze stonden achter een toog en er was verdere interactie met die mens voor nodig. Bleef over: het slievertje winkel waar gezelschapsspelen stonden. 

Een kast vol, van boven tot onder, met gezelschapsspelen. Duitse gezelschapsspelen. Niet vertaalde Duitse gezelschapsspelen, in het Duits, dus. 

De man bleef  rond mij fladderen; ik heb dan maar het eerste spel genomen dat er leuk uitzag en niet teveel taal nodig had dat de kinderen ook konden spelen, en ik ben met een doos Quo Vadis naar de kassa gestapt. 

Winkelmans waarschuwde me dat het wél in het Duits is hé, dat spel, opgelet hé. Ik wou wég, ik ben dus niet beginnen uitleggen dat het een spel is zonder taalelementen in het spel, dat alleen de spelregels in het Duits zijn en dat die spelregels in alle mogelijke talen op het internet te vinden zijn, zelfs als ik ze niet zou begrijpen.

“Betalen en wegwezen,” dacht ik, angstzweet uit elke porie giclerend. 

Mijn nieuwe beste Duitse vriend aanvaardde geen plastiek.

Ik ben nog naar een bankautomaat moeten gaan zoeken in Coxyde-sur-Mer

Negen euro vijftig cent en de meest ongemakkelijke sociale interactie van de laatste paar maand, heeft het me gekost. Het zal mij leren om nog eens iets niét op het internet te kopen.

Maar allez

vrijdag 10 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Als een mens met zijn fiets op het strand wil rijden, dan mag dat niet van de redders. Staat er ergens een bord of zo, vroeg ik. Euh nee, maar het mag niet. 

En waarom dan niet? Euh, voor de veiligheid. (Bevolkingsdichtheid van het strand op dat moment: 10 man per vierkante kilometer.) Maar om zes uur dertig mag het wel. 

En als ik plechtig beloof dat ik niemand overrijd? Euh ja sorry, het mag niet. En anders bel ik de politie. 

(Zucht.)

Waar is Mobistar eigenlijk mee bezig?

zaterdag 11 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 17 reacties

Ik weet het niet hoor, maar is dat normaal dat als ik Gent verlaat, ik mijn telefoon eigenlijk alleen nog kan gebruiken als presse-papiers?

Vroeger had ik zo’n kaart van Proximus, en maakte ik mij — first world problems indeed — nijdig dat er alsmaar “BEL Pro… 3G” op stond (aarg die drie puntjes!). Tegenwoordig zit er een kaart van Mobistar in, en zijn die drie puntjes weg, maar die 3G ook.

Ik denk dat ik die 3G alleen nog maar in centrum Gent gezien heb, en in alle geval nog nooit in Oostduinkerke, of ergens in de auto of op de trein. En bleef het daar maar bij: ik heb vandaag ondervonden dat ik in de open lucht moet gaan staan om een telefoongesprek te kunnen voeren, want anders is er geen bereik.

Mijn irritatie over die “BEL Pro… 3G” is sinds anderhalve week omgeslagen in irritatie over “_____ Mobistar E”:

mobistar

Een geluk dat ik niet veel buiten centrum Gent geraak, mijn gedacht.

Magic arms

zaterdag 11 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Oei, en ik was juist ajuinen aan het snijden:

[via]

Vollek

zondag 12 augustus 2012 in Kinderen. Permanente link | Geen reacties

Vandaag een vriendin van Zelie om te blijven slapen en haar zus tot vanavond, morgen twee vriendinnen van Zelie ook om te blijven slapen, dacht ik. 

Een klein appartement met drie keer meer kinderen dan volwassenen, yihaa!

Somebody That I Used to Metal

zondag 12 augustus 2012 in Music. Permanente link | 2 reacties

Ik hoop dat er minstens één van mijn kinderen gitaar gaat doen later:

Meer van dat alhier.

Obama was vroeger getrouwd met een man!!!

maandag 13 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

En hij heeft ook nog porno gemaakt? En dat komen we nu pas te weten?!

Man man man, wat gaan we nog allemaal te weten komen? [via]

Links van 11 augustus 2012 tot 14 augustus 2012

dinsdag 14 augustus 2012 in Links. Permanente link | Geen reacties

Evolution of the dune ecosystem in Flanders during the Middle Ages : anthropogenic factors versus sea level change theory
The purpose of the present article is to demonstrate that the disruption process of the
original coastal ecosystem of the so-called Older dunes on the Flemish coast only started
during the Great Reclamation Period as a result of anthropogenic factors, until, with the
exception of a small stretch on the West Coast, it was completely destroyed in the 14th and
the beginning of the 15th century.

Clayton Cubitt
You’ll want to be on headphones for this one.

Undisciplined by Heather Mac Donald, City Journal Summer 2012
The feds have reached their conclusions, however, without answering the obvious question: Are black students suspended more often because they misbehave more?

IAmA guy who was kidnapped by my dad at age 5, and didn’t meet my birth mom again till I was 26. AMA : IAmA
Beste AMA in eeuwen.

How Apple and Amazon Security Flaws Led to My Epic Hacking | Gadget Lab | Wired.com
“You honestly can get into any email associated with apple,” Phobia claimed in an e-mail. And while it’s work, that seems to be largely true.

Philosophy experiments

dinsdag 14 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik was deze al een tijd geleden tegen gekomen, denk ik, maar nu is het gelijk redelijk wat uitgebreid: Philosophy Experiments!

Screen Shot 2012 08 14 at 23 40 34

Onmogelijke dilemma’s! Tot nadenken aanzettende scenario’s! Zo wijs! En met wijze dialogen, zoals deze:

 • I’m sensing that you’re wanting to limit my power in some way. Maybe you’re one of those edgy moral nihilists who thinks there’s no such thing as right and wrong. Do you wear a beret and smoke Gitanes, by any chance? Is that it – do you think I can’t make torture good and just because there’s no such thing as the good and the just?
 • I wouldn’t be seen dead in a beret: there are such things as ‘the good’ and ‘the just’
 • Well that’s something I guess: let’s face it nihilism is so 19th century. But you’re not in my Good Book yet. (See what I did there with the whole “Good Book” thing!? Oh, never mind.) 

Tee hee. :)

Als het kriebelt moet je

woensdag 15 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

We zijn thuis! Na twee weken niet thuis geweest te zijn! Hoera! (Donkerbruine onderbenen, en dat is het zowat, voor de rest is er niet veel veranderd.)

Louis en Jan en Anna en ik met de fiets en de trein: drie kwartier van Oostduinkerke naar Veurne, trein naar Gent Sint-Pieters, een half uur pauze terwijl ik de fietsrekker uit Jan zijn derailleur heb gepulkt, en dan een kwartier naar huis. 

Thuisgekomen: Sandra en Zelie kwamen net ook toe met de auto.

De auto leeggehaald, een fles écht koude Cola uit de frigo gehaald (frigo op appartement ging maar tot “net niet meer lauw”), de computer in het stopcontact gestoken boven, en voor het eerst in twee weken écht gemakkelijk gezeten (bed op appartement is niet mijn ding, zetels in appartement ook niet, helaas). 

Louis en Anna en Jan op straat aan het spelen, Zelie naar haar kamer in het achterhuis getrokken om saxofoon te spelen, ik de computer in gang gezwengeld. 

En dan: krijs, paniek: Zelie komt met saxofoon rond de nek binnengedanst. Hysterisch huilend, zoals in de films: ik-wil-dat-niet-ik-wil-dat-niet-ik-wil-dat-niet!!!

Het zit vol luizen in het achterhuis, zegt Zelie.

Oh.

Crapmeyer. 

Ik kijk naar mijn ene voet: inderdaad. Een vlo of drie, aan het rondkrioelen. Ik kijk naar de vloer in de living: vlooien. De zetels: vlooien. Mijn benen ondertussen, wegens van bureau in living naar zetel in living gewandeld: vól vlooien. Gelijk, krioelend van de minuscule lichtgrijze net uitgekomen vlooien, met hier en daar een meer donkere meer volwassen vlo. 

Kut. 

Sandra is naar de apotheker van wacht gegaan om een vuilbakzak vol antivlooiendingen. Om te beginnen: Frontline voor de kat. Tussen de schouderbladen, en hopen dat ze van haar vlooien af geraakt. 

Daarnaast, in het achterhuis bij Zelie: zo’n ding dat vier uur lang vergif spuit. En iets biologisch voor de onmiddellijke doodmaking van de loslopende beesten overal waar we ze zien. 

En dan ook: overal stofzuigen, alles in de kuis doen, alles wassen.

En een afspraak gemaakt met de plaatselijke ongedierteverdelgingsdienst, voor een complete kapotmaking van de beesten in het huis. Geen idee hoe ze dat doen, ik kan mij niet inbeelden dat het is zoals in de VS, met een plastieken hoes over het huis, maar ik mag hopen dat we er ooit eens voor altijd af zouden kunnen zijn. 

Grrr.

Eerste werkdag

donderdag 16 augustus 2012 in Werk. Permanente link | 6 reacties

Hoe gaat dat, vakantie?

Eerste dag vakantie: vieren dat het vakantie is door tot een stuk in de nacht op te blijven. Opstaan ergens om negen uur in plaats van om zeven uur of halfzeven. En vanaf dag twee van de vakantie: in een routine vallen van opblijven tot het licht is, en dan slapen tot elftwaalféén uur.

Woensdag thuisgekomen van twee weken Karnavel Der Lichaamstypen op het strand van Oostduinkerke, en uiteraard niet op tijd in bed geraakt. Het moet vijf of zes uur geweest zijn als ik uiteindelijk mijn ogen dichtdeed.

Donderdagochtent: wekker om 7u10, pikkende en tranende ogen, laptoptas niet gevonden, op de fiets gesukkeld, een quasi lege stad doorgesjokt, mezelf voortdurend vervloekend dat ik mijn zonnebril niet gevonden had, geconstateerd dat het vocht in mijn kruis er was wegens dat mijn vers gewassen broek nog niet droog was, net niet gepanikeerd wegens code van tuinhek en de alarminstallatie bijna vergeten, toegekomen op het werk, gezien dat mijn bureau ingewisseld is voor een bureau dat half zo lang is, de computer in gang gesleurd, en mail beginnen inhalen.

Collega’s komen één voor één toe: Ron, Ben, Andrew, Pieter, Stefan.

Mij afgevraagd wanneer wie nu eigenlijk allemaal terug komt uit vakantie: kalender opengetrokken.

En geconstateerd dat ik niet donderdag 20 16 augustus maar maandag 24 20 augustus mijn eerste werkdag heb.

Gnnnnnnnnnn.

De schuldige

vrijdag 17 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Hierzie, de vermoorde onschuld in persoon: Adjudant Nephthys Q. Vlooienzak.

http://farm9.staticflickr.com/8437/7804473518_d7269565ca_z.jpg

Ze is (ha ja) zo content als een katjen dat we terug zijn. Ziels- en zielsgelukkig, zelfs al ziet het er misschien niet zo uit op de foto. 

Maar ondertussen zit het huis nog altijd vol vlooien. We hebben al industriële hoeveelheden bestrijdingsmiddel leeggespoten, maar het helpt niet echt. 

En we weten nu ook dat als Rentokil woensdag zegt dat ze “morgen gaan langskomen”, dat dat wil zeggen “morgen of overmorgen”, en als ze dan ’s middags van die “overmorgen” bellen om te zeggen dat het wat later kan zijn, dat ze dan waarschijnlijk bedoelen “ten vroegste maandag”. 

Het gaat er nog mee eindigen dat we de kinderen op hotel steken: ik vind het vervelend dat er van tijd tot tijd eens een steek in mijn been zit, maar zij staan vol vlooienbeten. Jan heeft zijn benen vannacht blijkbaar opengekrabd, en Zelie met haar insektenbetenallergie heeft dikke rode bobbels. Ze had er vanmiddag 42 geteld op haar been, eikes. 

Er is een eerste keer voor vanalles

zaterdag 18 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Ik heb vandaag voor het eerst in mijn leven:

 • transition (en -webkit-transition, en -moz-transition, en -ms-transition, en -o-transition) gebruikt in css
 • een WordPress-theme gemaakt op basis van een min-of-meer-framework-achtig dink, Bones
 • gerief in zo’n Kassett-doos van Ikea gestoken, en de indruk gehad dat het daar nu voor een hele tijd een definitieve rustplaats gevonden heeft

Souvenirs en brol

Papieren geklasseerd, vandaag. Of beter: dozen waarin gerief en zooi zat die eigenlijk al 25 jaar of meer van kamer naar kot naar kot naar huis naar huis zijn verhuisd, telkens min of meer ongeklasseerd in nieuwe dozen gestoken. 

Het klinkt erger dan het is, want het was eigenlijk al tot de essentie geconcentreerd: agenda’s, boekjes, hier en daar een souvenir van op reis, stapels brieven en kaartjes, soms eens iets van school of univ of werk. 

Dat nu dus in een doos zit om dan eens naar te kijken. Er zit veel geschrijvsel van mij bij: een dik filmscript, een paar uitgewerkt verhaal, en vooral veel aanzetten tot en notities voor. 

Die ik de wereld niet kond ga maken, ik zou wel gek zijn. 

Variabelen en scoping en dink

zondag 19 augustus 2012 in Programmeren. Permanente link | Geen reacties

Grmbl, grmbl. 

Ik maak een custom taxonomy aan in WordPress, ik geef die de propere naam “author”, en alles lijkt in orde te zijn: ik kan aan posts meer dan één author geven (in plaats van standaard één, die dan nog eens een WordPress-user moet zijn), daar zijn archieven van, en tag clouds en watnog, en dat linkt allemaal proper naar elkaar zonder al te veel moeite.

De auteurs, om ze alfabetische te kunnen sorteren, sla ik op als “achternaam – voornaam”, en als ze dan getoond moeten worden, zet ik voornaam voor achternaam. En neen, ik kan er geen rol bij zetten (schrijver, illustrator, vertaler, …), maar bon, ’t is geen boekendatabase die ik aan het maken ben. 

En alles werkt goed tot er een auteur met één naam toegevoegd wordt, bijvoorbeeld “Moebius” als ik er niet “Giraud – Jean” van zou maken: daar geeft WordPress een lege archiefpagina voor. 

Aargh! 

Debug, debug, debug. Blijkt dat de query om de lijst van posts van een auteur met voor- en achternaam er zo uitziet:

SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS wp_posts.ID FROM wp_posts INNER JOIN wp_term_relationships ON (wp_posts.ID = wp_term_relationships.object_id) WHERE 1=1 AND ( wp_term_relationships.term_taxonomy_id IN (246) ) AND (wp_posts.post_author != 0) AND wp_posts.post_type IN ('post', 'page', 'attachment') AND (wp_posts.post_status = 'publish' OR wp_posts.post_author = 1 AND wp_posts.post_status = 'private') GROUP BY wp_posts.ID ORDER BY wp_posts.post_date DESC LIMIT 0, 20

en een query voor een auteur met één naam zo:

SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS wp_posts.ID FROM wp_posts INNER JOIN wp_term_relationships ON (wp_posts.ID = wp_term_relationships.object_id) WHERE 1=1 AND ( wp_term_relationships.term_taxonomy_id IN (138) ) AND (wp_posts.post_author = 0) AND wp_posts.post_type IN ('post', 'page', 'attachment') AND (wp_posts.post_status = 'publish' OR wp_posts.post_author = 1 AND wp_posts.post_status = 'private') GROUP BY wp_posts.ID ORDER BY wp_posts.post_date DESC LIMIT 0, 20

Het verschil al gezien? Ha, inderdaad de ene doet 

(wp_posts.post_author != 0)

de andere doet 

(wp_posts.post_author = 0)

Toink? Als de taxonomieterm twee of meer woorden bevat, zoek dan posts waarvan de WordPress-auteur niet nul is, en anders: zoek posts waarvan de WordPress-auteur wél nul is (en die user bestaat niet). 

Wat in de WordPress-code gewroet, maar niet enorm vreselijk veel zin om daar in te gaan prutsen — en dan maar mijn taxonomie hernoemd van “author” naar “myauthor”: 

update wp_term_taxonomy taxonomy='myauthor' where taxonomy='author';

en dan in functions.php 

register_taxonomy('author', 'post', array( 'hierarchical' => false, …

vervangen door 

register_taxonomy('myauthor', 'post', array( 'hierarchical' => false, …

en taxonomy-author.php hernomen naar taxonomy-myauthor.php: hey presto, alles werkt zoals het zou moeten gewerkt hebben. 

Ik heb niet enorm veel goesting om te gaan kijken wat het precies was, maar ik kan niet anders dan vermoeden dat er érgens een variabele de naam van de taxonomie krijgt ($author in dit geval) en dat die een andere variabele $author overschrijft die ergens gebruikt moet worden om godweetwat in op te slaan, en dat dat op de één of andere manier verkeerd loopt onder zeer specifieke voorwaarden. 

Een interessante bug, denk ik, want treedt herhaalbaar op, zou niet mogen optreden, en is wellicht gemakkelijk te verbeteren. 

Als ik dan nog eens tijd en goesting heb, maak ik een tiketje aan. 

Vlooien en Macdoodle en data-input

maandag 20 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Vanavond is Detlef De Vlooiendoder langsgekomen, met een een rugzak vol gif die hij op onze vloeren gedumpt heft. 

“Tot binnen twee drie weken”, zei hij na afloop. En dat we zeker een uur niet binnen mochten en daarna hard moesten verluchten. En o ja: dat de vlooien nu wel een tijd actiever zullen zijn dan ze vroeger waren.

Zucht.

We zijn naar MacDonalds gaan eten, in afwachting — om de twee drie jaar of zo doen we dat wel eens omdat we vergeten zijn hoe afgrijselijk slecht het daar is — en ’t was effectief in orde. ’t Zal voor binnen méér dan een paar jaar zijn. 

Urgh. 

En dan ben ik nu data in een website aan het steken en ondertussen naar oude tv-series aan het kijken. Ik heb juist de twee jongste in bed gestoken, en Sandra zit met de twee oudste bij een vriendin.

Het boeiende leven ten huize alhier, ha!

Bieeberkeeeeeeeeeezzzzzz

dinsdag 21 augustus 2012 in Kinderen. Permanente link | 6 reacties

Stop de persen, hang halfstok die mast, laat weeklaagsters aanrukken en dat het uittrekken der haren beginne!

Mijn oudste dochter vroeg aan tafel of ik wist wat ze morgen zou kopen. 

Nagellak? Oorringen? Een linkerkous? Een washandje? Zoethout? Fietsketting? Kanarievogel? Charles Bukowski? Een paraplu? Afstandbediening? Potloden? Knielappen? Afplakkers? Kurkentrekker? Bieslook? Italiaanse Lires? Een halve aflaat? Huis in Kaapstad? Kastanjes? Pofmouwen? Vijgen? 

“Neen”, werd er oogrollend gezucht. “De Joepie.”

Waarna er mij terloops ook nog medegedeeld werd dat het nieuwe liedje van Justin Bieber mooi was. Of tof, of hip, of hoe ze dat tegenwoordig ook noemen.

We gaan dat hier, me dunkt, bijzonder hard in het oog moeten houden. 

Must be that planned obsolescence kicking in

woensdag 22 augustus 2012 in Computers en dingen. Permanente link | 3 reacties

Ik kwam vanmorgen toe op het werk, ik zet mijn computer aan, en het ding doet gewoon niets. Krik krak op slot, op een bevroren scherm, met een muis die niet beweegt. 

Even wachten, dan maar. 
Een minuut of vijf. Tien. 

Bon, okay. Harde reset, dan maar. Alle aangekoppelde apparaten (keyboard, muis, externe monitor, externe grafische kaart, backupharddisk) afkoppelen, en herbeginnen.

Kijk nu: computer start op. Ding… grijs scherm, wachtcursor. 

Even wachten, dan maar. 
Een minuut of vijf. Tien. Vijftien.

Nog eens een harde reset? Ah: beterschap! Start op, grijs scherm mét Apple-logo en wachtcursor. En niets meer. 

Nog eens heropstarten? Ding… vijf minuten grijs. Zeven minuten: plonk! Inlogscherm. 

En alles lijkt normaal, tot ik in de namiddag muziek wil opzetten, en ik zie dat mijn geluidsicoon grijs is. Geen klank meer, noch via luidspreker, noch via kopfoon. 

Eén dezer gaat die computer gewoon ontploffen, denk ik. Zal ik met een verkoolde hoop metaal en plastiek zitten en een gat in mijn bureau.

Zal ik bellen naar Apple, zullen ze bij Apple support voorstellen dat ik eens probeer om alles uit te wissen en alles te restoren van een back-up. 

Die keer dat ik mij ongerust maakte

donderdag 23 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Voeger toen ik in de lagere school zat, moest ik een paar keer per jaar nieuwe contactlenzen hebben. Voornamelijk omdat ik ze alsmaar verloor — hoe gaat dat, een kind van zeven met contactlenzen, en hoe zoudt ge zelf geweest zijn? — maar ook wel omdat mijn ogen voortdurend serieus achteruit gingen. 

Dat moet zo’n twintig jaar geleden ongeveer gestopt zijn: sindsdien heb ik min of meer constant dezelfde brilsterkte. 

Maar nu, sinds een paar dagen, zie ik plots gelijk minder goed. Er is absoluut niets aan de hand met mijn leesogen: ik zie nog altijd beter dan wie ook van (zeer) dichtbij, maar van ver is het echt alsof het een dioptrie (of twee) minder is dan anders. Ik heb het moeilijk met nummerplaten van auto’s en kleine letters op reclameborden, kleine letters op een monitor zwemmen voor mij ogen, dat soort dingen. 

Zou dat kunnen van vermoeidheid zijn wegens vakantieritme nog niet kwijt? Is er iets anders aan de hand? Zit er nog genoeg druk op mijn ogen? Of juist teveel? Tijd om naar de oogmeester te stappen!

Nieuwe Microsoft

donderdag 23 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Mja, ik vind het wel wat hebben:

GAHRN-ul-crow-kett

vrijdag 24 augustus 2012 in Food and Drink. Permanente link | Eén reactie

Ik reed op de Vrijdagsmarkt, voorbij een kudde hoogblonde Hollanders van elk wel twee en een halve meter hoog, toen een Amerikaander me vroeg of ik iets kon vragen. 

Of de mevrouw van het frietkot geen Engelstalige kaart had. Neen, moest ze de kerel en zijn kompaan teleurstellen. Maar dat ze eventueel wel kon helpen als het zou moeten. 

Mijn goed hart kwam naar boven (en vooral eigenlijk mijn curieuziteit), en ik zei de sympathiek uitziende Amerikaanders dat ik eventueel wel kon helpen. 

“Awesome!” zei de meest assertieve van de twee. En of ik ze iets kon aanraden in dit fijn etablissement. Euh, wel, eerlijk gezegd? Dat er eventueel wel andere plaatsen zijn in de buurt waar ze ook lekker kunnen eten? 

Neeneen, ’t is voro de goedkoop, zeiden ze. Oh, zeg ik: dan misschien best gewoon naar een bakker om brood en naar een slager om beleg? Ah, dat hebben we vanmiddag al gedaan. 

In dat geval, zei ik, inderdaad: zeer goed idee, typisch Belgisch eten in de frituur. 

De uitleg was simpel: er is de basis — een klein, gemiddeld of groot pak frieten, met eventueel iets van saus erop. En dan zijn er de accessoires, allerlei vliesachtige dingen in het frituurvet. Ik zou de prijslijst kunnen vertalen, maar kijk, ’t is alles wat hier in de koeltoog ligt. En eventueel een hamburger, dat kan ook.

Allez ju, zegt de man: raad ons maar iets aan, wij kennen er niets van. 

Ze zijn naar een bankje vertrokken met elk een groot met stoverijsaus en mayonaise, een brochette en een garnaalkroket. 

Ik heb geen klachten gehoord. 

Kleren

zaterdag 25 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Er zijn enorm weinig dingen waar ik zo’n harde hekel aan heb als aan kleren kopen. En dat geldt tiendubbel voor kleren kopen in zo’n winkel waar ze u persoonlijk komen aanspreken.

Dat leidt er dan toe dat ik om de zoveel tijd eens een winkel binnenstap, er een zak vol identieke broeken neem, en zo rap weer naar huis keer. Tot de broeken allemaal écht helemaal op zijn, en dan nieuwe gaan kopen.

Ik moet vandaag een record gebroken hebben, in zo’n winkel waar men binnenstapt en moet geholpen worden door een deskundige persoon. Binnengestapt, dag mevrouw, dag meneer, ik zou graag zo’n kledingstuk kopen, zeker meneer er is bijvoorbeeld dit in het grijs en dat in het blauw, dat in het grijs graag, we zullen dat eens aanpassen meneer, okay verkocht, dat is dan zoveel meneer, alstublieft mevrouw.

Het kán geen twee minuten geweest zijn.

A place for bunnies

zondag 26 augustus 2012 in Verbouwingen. Permanente link | Eén reactie

Een voorlopige thuis gevonden: 

One happy family

Konijntjes en beertjes, allemaal tezamen. Ik heb er nog een hele stapel, en idealiter zou ik die allemaal een propere plaats bij elkaar geven. 

Cock-a-doodle-bunny

Bzz the bear

Voorlopige inhoud

Poetry in motion

maandag 27 augustus 2012 in Kinderen. Permanente link | 5 reacties

Wij zijn naar de eerste match van Jan bij de ratjes van Racing Gent gaan kijken. Niet gewonnen, neen, maar wel goed gespeeld van Jan. 

Ter vergelijking — twee jaar geleden: 

KRC Mariakerke

…en vorige vrijdag:

Jan voetbalt

*straal*

Aliens!

maandag 27 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik zal dat dan eens vanavond moeten bekijken.

Roloog

dinsdag 28 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 8 reacties

Zo grappig (enfin ja). Er was vandaag iemand die op Twitter zijn beklag deed dat er op Gentblogt teveel over een bepaald onderwerp zou verschijnen. 

(De enige reden dat ik dat weet, is omdat er een @gentblogt in zijn boodschap stond, en dat dat dan automatisch in de redactiemailbox van Gentblogt terechtkomt, ’t is niet alsof ik Twitter meer dan pakweg een keer per twee weken op zet, tegenwoordig.)

Wat moet daar op geantwoord worden? “Sorry daarvoor, maar hey: niemand verplicht u het te lezen, er komt gelukkig nog wel redelijk wat anders op de site ook” lijkt het meest van toepassing, misschien ook wel iets als “als het u stoort dat er dát op staat in plaats van andere dingen: wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die willen schrijven of foto’s trekken of films maken en zo”. Of het kan nog beleefder en verontschuldigende: “Hey sorry, we zetten er ook maar op wat we doorgestuurd krijgen en wat ons opvalt, de ene redacteur zijn/haar interesses zijn niet die van de andere.”

Dat is correct en alles, en dat is pr-gewijs juist en zo. 

Een andere optie, die misschien geen goed doet maar ook geen kwaad, is gewoon niets zeggen: één tweet in een niet-aflatende stroom van andere tweets in een uithoek van een uithoek van het internet — who the fuck cares?

Maar in mij, daar zo ergens onderaan mijn keel net onder mijn adamsappel, brandt het van de drukkende gnnnnn

Het is uiteindelijk maar goed dat ik die Twitter en dat Facebook niet regelmatig aanzet, of godbetert de hele tijd zou laten aan staan: per minuut dat die dingen open staan, zie ik twintig dingen voorbijvliegen waar ik eigenlijk in vette hoofdletters zou op willen antwoorden. 

Zo van OH FUCK OFF WIE HEEFT UW OPINIE GEVRAAGD. Of gewoon, giftige sarcastische commentaren geven op mensen die zichzelf zo dodelijk serieus nemen. Van gij fucking triestigen aap, iedereen lacht u uit, en gij snapt dat gewoon niet. Of zaken toebijten in de zin van “uw vijfdehandsopinie heb ik vier jaar geleden al *hier* (met url) beter horen uitleggen door boeiender mensen dan u”. Of regelmatig eens de goesting om luid te roepen OH STERF TOCH KUTWIJF/KLOOTZAK. 

Ik maak mij zo kwaad, voortdurend zo kwaad op de dingen en de mensen, ’t is welhaast niet te geloven. Pas op, het is al veel verbeterd sinds ik grote kuis gehouden heb in de mensen en de feeds die ik volg, maar toch: dat kan toch niet gezond zijn, denk ik, om zo voortdurend met een wijdopenrologende, schuimbekkende berserker in mijn hoofd rond te lopen. 

Afzetters

woensdag 29 augustus 2012 in Kinderen. Permanente link | 10 reacties

Was er iets wijzer dan op het einde van de vakantie nieuw schoolgerief gaan halen? Een hele tafel vol nieuwe boeken en nieuw schrijfgerief en verse schriften? De belofte van een mogelijk nieuwe start, en wie weet dat het dit jaar wél goed zou lopen?

Boeken Zelie

Zelie’s nieuwe schoolboeken zijn binnen, en jawel hoor: de trend die al jaren ingezet is in de lagere school zet zich lustig voort in het tweede jaar humaniora. 

Kijk of ge’t ziet! Dit is haar boek voor wiskunde:

Wiskunde

…en dit is aardrijkskunde:

Aardrijkskunde

…en hier is godsdienst:

Godsdienst

Allemaal groot formaat, allemaal volledige kleurendruk, allemaal schandalig duur, en vooral: allemaal één keer bruikbaar. 

Vroeger konden boeken doorverkocht worden: ik herinner mij boeken Latijn die volgens mij de oorlog in Korea nog meegemaakt hadden. Tegenwoordig: vergeet het. 

Dat heet dan “werkboeken”, en om de zoveel bladzijden staat er eens een invuloefening.

Kan iemand mij uitleggen wat er verkeerd is met een apart schrift, of een ringmap met A4-papier waarop de oefeningen gemaakt worden? Behalve dan dat het te gemakkelijk is om tweedehands door te verkopen?

Natuurlijk dat dat nooit zou werken

woensdag 29 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | 10 reacties

Feit: schoolboeken zijn verschrikkelijk duur, en uitgevers hebben er belang bij dat ze zo duur mogelijk zijn, en zo weinig doorgeefbaar mogelijk, dat er elk jaar zoveel mogelijk van gekocht worden.

Daarom, vermoed ik, zijn stapels oefenboeken in kleuren en groot luxueus formaat, én moeten de leerlingen in het boek zelf schrijven.

Hoe zit dat eigenlijk in elkaar, die schoolboeken? Zijn er richtlijnen voor inhoud en vorm van schoolboeken? Is er een commissie waar de uitgevers met hun boeken naartoe moeten, en die dan een imprimatur geeft?

Wat houdt er de mensen tegen om zélf schoolboeken te maken, eigenlijk? Een team per vak per jaar voor de verschillende richtingen, een team van layoutmensen en illustratoren, fotografen eventueel, een redactie, planning, en alles in de openbaarheid? Met van die oude Web-2.0-van-in-de-tijd-dingen als wiki’s en mailinglijsten en zo?  Uiteraard dat het geen crowdsourcing-burgerjournalistiek-we-zien-wel-waar-we-uitkomen-nonsens zou mogen zijn, maar echte mensen die dat kunnen, die een loon uitbetaald krijgen, en die een resem vrijwilligers kunnen begeleiden.

Want boeken maken, het geheel beschikbaar maken op het internet, dat is allemaal geen alchemie. Er zijn al een paar jaar geen noemenswaardige technische barrières meer: software, servers, bandbreedte, da’s allemaal gratis of praktisch gratis.

Inhoud maken, dát is wat moeilijk is. Want om inhoud te maken, zijn er mensen nodig, en uit helaselijke ervaring is het ver-schrik-ke-lijk moeilijk om dingen gedaan te krijgen met mensen in het onderwijs. Serieus: ik heb al met en in grote en kleine bedrijven gewerkt, in ministeries en administraties, in start-ups, grote banken en  overheidsmastodonten, en er is niets zo moeilijk als scholen.

Maar als dat zou lukken, met een combinatie van jonge mensen die nog niet doodsbang zijn van de allerkleinste verandering en van meer ervaren mensen die bijvoorbeeld een deel van hun opdracht zouden vrijgesteld kunnen worden: wat houdt ons tegen om een set open source-schoolboeken te maken?

Oh pas op, uiteraard geen computer-onderwijs of zo, of iets waar een internetverbinding voor zou nodig zijn om ze te gebruiken, zie dat van hier dat het zo’n akelige nieuwerwetse iPad-dinges zou zijn. Ook, eventueel, en uiteraard dat het op het internet zou staan, en dat mensen hun ervaringen op het materiaal zouden kunnen doorgeven, en opmerkingen, en geïntegreerd met allerlei en vanalles — maar hou het gewoon normaal genoeg: de best mogelijke boeken gratis of zo goedkoop mogelijk voor iedereen beschikbaar, dat zou het doel moeten zijn.

Allez jong. Dat ze daar nog altijd geen werk van gemaakt hebben.

…en toen ging Reddit plat

woensdag 29 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Obama deed een AMA:

Screen Shot 2012 08 29 at 22 39 19

En dan deed Techcrunch

Screen Shot 2012 08 29 at 22 57 22

En dan deed BoingBoing

Screen Shot 2012 08 29 at 22 58 53

En toen deed Reddit

Screen Shot 2012 08 29 at 22 40 51

De fiets die zichzelf vernietigt

donderdag 30 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Mijn fiets heeft zo’n computer. De computer vertelt mij hoe laat het is, en wat de temperatuur is, en hoe snel ik rijd, en wat mijn gemiddelde snelheid is, en hoeveel kilometer ik gereden heb in totaal en sinds ik aangezet was deze rit, en alles. 

Sinds de vorige keer dat het ding bij de velomaker binnengestoken was, heb ik 1900 kilometer gereden. En bij 1800 kilometer begon hij te piepen, de computer. Te zagen dat er maintenance nodig was en dat hij weer binnen wou. 

Sinds een maand of zo geeft de computer geen licht meer.

En sinds eergisteren is het nog beter: de computer zegt tegen de elektrische motor dat hij niet zoveel meer moet helpen met trappen als vroeger. 

Gnnnn. Binnen steken voor hercalibratie, denk ik. Technologie, meneer mevrouw. Een gemak hoor, daar niet van. 

Discussie

vrijdag 31 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Yup:

20120831-000301.jpg

Supporteren ja, instructies neen

vrijdag 31 augustus 2012 in Kinderen, Sports. Permanente link | 6 reacties

Ik kan dat verstaan, de nood om tijdens een voetbalmatch vanalles te roepen, maar tegelijkertijd heb ik er altijd al een hekel aan gehad, bij de matchen van Jan, dat er dan van overal instructies komen. 

Breed spelen! Passen! Passen! Hij staat vrij! Dario zien! Dario zien!! De paal! Aan de paal!!

Neen, dan dit jaar: specifieke instructies van de trainer dat het niet mag, instructies geven. Hoera:

Ik zou met aandrang de ouders willen vragen het coachen van de spelers tijdens de wedstrijd aan de trainers over te laten. Wij maken op voorhand afspraken met onze spelers en sturen tijdens de match bij waar nodig. Als spelers dan ook nog eens hun ouders richtlijnen horen geven, geraken zij al snel het noorden kwijt. Dit kan leiden tot misverstanden op het veld. De spelers hebben op training al enkele dingen geleerd en als trainers willen wij zien in hoeverre ze die zaken toepassen in wedstrijden. SPELERS MOGEN FOUTEN MAKEN ! ! ! Belangrijk is dat ze uit die fouten leren. Door hen constant voor te kauwen wat ze wel en niet mogen doen, maken wij er geen kritisch denkende spelers van, maar Playstation-voetballers. Hoe ouder zij worden, hoe meer zij zullen moeten leren nadenken en minder richtlijnen de trainers tijdens de match zullen geven.

Zo is het maar net. Morgen thuismatch tegen Laarne-Kalken, en Jan speelt. We gaan zien wat we gaan zien. 

Voornamelijk omdat ik niet mag vergeten het vanavond aan de kinders te laten zien

vrijdag 31 augustus 2012 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Uhuhu:

Links van 17 augustus 2012 tot 31 augustus 2012

vrijdag 31 augustus 2012 in Links. Permanente link | Geen reacties

Vital Signs: The Woman Who Needed to Be Upside-Down | Health & Medicine | DISCOVER Magazine
Real-life House: A doctor is baffled: Why did a giant man walk into the ER holding a tiny woman by her feet?

Everything you never wanted to know about the mites that eat, crawl, and have sex on your face | Not Exactly Rocket Science | Discover Magazine
New Scientist published a story yesterday stating that rosacea – a common skin disease characterised by red blotches on one’s face – may be “caused” (more on this later) by “tiny bugs closely related to spiders living in the pores of your face.” Tiny bugs that “crawl about your face in the dark”, lay eggs in your pores, and release a burst of faeces when they die.

Edge of the abyss
Michael Schofield thought his young daughter, Janni, was a genius, until he realised her bright mind masked an inner darkness.

Spotify Classical Playlists: Frank Zappa: Chronological Discography (available soon on Spotify)
I put all Zappa albums into one playlist, sorted by release date. From Freak Out!, debut of the Mothers of Invention, to the posthumous release Mystery Disc. You can subscribe to it now and (hopefully) the tracks will be available as soon as the last license issues are sorted out. If you are a premium user, you can set the playlist, or some tracks, as available offline, so you will know when the playlist/tracks become available (to download) without checking everyday.

Interpreting some of Twitter’s API changes – Marco.org
I sure as hell wouldn’t build a business on Twitter, and I don’t think I’ll even build any nontrivial features on it anymore. And if I were in the Twitter-client business, I’d start working on another product.

Gelezen, augustus 2012

vrijdag 31 augustus 2012 in Boeken. Permanente link | 6 reacties

Deze maand zeer veel gezelschapsspelen gespeeld en zeer veel TV-series ingehaald. En tussendoor nog wat geprogrammeerd en geschreven, en als er nog tijd over was: gelezen.

Het was nog eens lang geleden dat ik van niets een website gemaakt had, en ik had een paar jaar geleden naar aanleiding van een wireframe voor een klant ooit al eens een hele review-website  met thumbnails en covers en sterretjes en trefwoorden en dingen gemaakt, en hey, waarom niet?

Wireframes Sony

Niets zo vies, vind ik, als andermans templates of themes nemen en daar dan links en rechts wat in gaan prutsen, dus ik heb een lege WordPress-theme genomen (Bones), en van nul mijn eigen ding gemaakt.

En vandaar bij deze: boeken.tsuk.org, een website alwaar ik min of meer zet wat ik de laatste tijd zoal nog gelezen heb. Waardoor ik op het einde van de maand gewoon naar daar kan verwijzen voor mijn volledige gedacht over een boek, en ik het hier ultra-kort kan houden.

Boeggn

Samenvattend deze maand:

Boeken gelezen in augustus; »»» voor de titel = aangeraden:

 1. Good Omens. The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch [02/08]
  Neil Gaiman & Terry Pratchett
  Golancz, 1990, 288 blz.
  ★★★★
 2. Gnostic John the Baptizer [02/08]
  G.R.S. Mead
  Watkins, 1924, 137 blz.
  ★★★★
 3. Das Johannesbuch der Mandäer [03/08]
  Mark Lidzbarski
  Alfred Töpelmann (Giessen), 1915, xxxii + 256 blz.
  ★★★★
 4. Some Mistakes of Moses [03/08]
  Robert Ingersoll
  Franks & Sons, 1897, 308 blz.
  ★★★
 5. Dragonflight [03/08]
  Anne McCaffrey
  Ballantine, 1968, 320 blz.
  ★★★½
 6. Dragonquest [04/08]
  Anne McCaffrey
  Ballantine, 1971, 333 blz.
  ★★★½
 7. Dragonsong [04/08]
  Anne McCaffrey
  Atheneum, 1976, 202 blz.
  ★★½
 8. Dragonsinger [05/08]
  Anne McCaffrey
  Atheneum, 1977, 364 blz.
  ★★
 9. Dragondrums [05/08]
  Anne McCaffrey
  Atheneum, 1979, 240 blz.
  ★★½
 10. The White Dragon [06/08]
  Anne McCaffrey
  Ballantine, 1978, 497 blz.
  ★★½
 11. Icaro (1-2) [07/08]
  Moebius (tekst) – Jiro Taniguchi (beeld)
  IBooks, 2003-2004, 160 + 144 blz.
  ★★★½
 12. »»» American Gods: A Novel (The 10th Anniversary Edition) [11/08]
  Neil Gaiman
  William Morrow, 2011, 560 blz.
  ★★★★½
 13. »»» The Final Empire [12/08]
  Brandon Sanderson
  Tor Books, 2006, 544 blz.
  ★★★★½
 14. »»» The Well of Ascension [13/08]
  Brandon Sanderson
  Tor Books, 2007, 592 blz.
  ★★★
 15. A Pictorial history of Horror Stories [16/08]
  Peter Haining
  Treasure Press, 1985, 168 blz.
  ★★★
 16. »»» The Hero of Ages [17/08]
  Brandon Sanderson
  Tor Books, 2008, 576 blz.
  ★★★★
 17. »»» The Alloy of Law [20/08]
  Brandon Sanderson
  Tor, 2011, 336 blz.
  ★★★★
 18. Vortex 1: Campbell, voyageur du temps (1) [22/08]
  Stan (tekst en beeld) – Florence Breton (kleur)
  Guy Delcourt, 1993, 46 blz.
  ★★★★
 19. Vortex 2: Tess Wood, prisonnière du futur (1) [22/08]
  Vince (tekst en beeld) – Florence Breton (kleur)
  Guy Delcourt, 1993, 46 blz.
  ★★★★
 20. »»» Habibi [24/08]
  Craig Thompson
  Pantheon, 2011, 672 blz.
  ★★★★★
 21. Sweet Tooth: Out of the Woods [24/08]
  Jeff Lemire (tekst & beeld) – Jose Villarubia (kleur) – Pat Brosseau (letters)
  DC Comics (Vertigo), november 2009 – januari 2010, 5 x 32 blz.
  ★★★★½
 22. »»» Sweet Tooth: In Captivity [24/08]
  Jeff Lemire (tekst & beeld) – José Villarubia (kleur) – Pat Brosseau (letters)
  DC Comics(Vertigo), maart – augustus 2010, 6 x 32 blz.
  ★★★★½
 23. »»» Sweet Tooth: Animal Armies [25/08]
  Jeff Lemire (tekst & beeld) – José Villarubia (kleur) – Pat Brosseau (letters)
  DC Comics (Vertigo), juli 2010 – maart 2011, 7 x 32 blz.
  ★★★★½
 24. »»» Sweet Tooth: Endangered Species [26/08]
  Jeff Lemire (tekst en beeld), guest artists Emi Lenox, Matt Kindt, Nate Powell
  DC Comics (Vertigo), – april – september 2011, 6 x 32 blz.
  ★★★★
 25. »»» Sweet Tooth: The Taxidermist [27/08]
  Jeff Lemire (tekst) – Matt Kindt (beeld) – Pat Brosseau (letters)
  DC Comics (Vertigo), december 2011 – februari 2012, 3 x 32 blz.
  ★★★★
 26. »»» Sweet Tooth: Unnatural Habitats [27/08]
  Jeff Lemire (tekst en beeld) – José Villarubia (kleur) – Carlos M. Mangual (letters)
  DC Comics (Vertigo), januari – mei 2012, 4 x 32 blz.
  ★★★★
 27. »»» Sweet Tooth (34-36) [27/08]
  Jeff Lemire (tekst) – Jeff Lemire, Nate Powell (beeld) – José Villarrubia, Nate Powell (kleur) – Carlos M. Mangual (letters)
  DC Comics (Vertigo), mei – augustus 2012, 3 x 32 blz.
  ★★★½
 28. Batman: Earth One [27/08]
  Geoff Johns (tekst) – Gary Frank (beeld) – Jonathan Sibal (inkt) – Brad Anderson (kleur) – Rob Leigh (letters)
  DC Comics, september 2012, 144 blz.
  ★★★
 29. »»» Dong Xoai, Vietnam 1965 [28/08]
  Joe Kubert (tekst en beeld) – Pete Carlsson (letters)
  DC Comics, 2010, 200 blz.
  ★★★★★
 30. Les technopères 1: La pré-école techno [28/08]
  Alexandro Jodorowsky (tekst) – Zoran Janjetov (beeld) – Fred Beltran (kleur)
  Les humanoïdes associés, 1998, 48 blz.
  ★★½
 31. Les technopères 2: L’école pénitentiaire de Nohope [29/08]
  Alexandro Jodorowsky (tekst) – Zoran Janjetov (beeld) – Fred Beltran (kleur)
  Les humanoïdes associés, 1999, 48 blz.
  ★★
 32. Les technopères 3: Planeta Games [30/08]
  Alexandro Jodorowsky (beeld) – Zoran Janjetov (beeld)
  Les Humanoïdes Associés, 2000, 56 blz.
  ★★½
 33. Les technopères 4: Halkattraz, l’étoile des bourreaux [30/08]
  Alexandro Jodorowsky (tekst) – Zoran Janjetov (beeld) – Fred Beltran (kleur)
  Les Humanoïdes Associés, 2002, 56 blz.
  ★½
 34. Les technopères 5: La secte des techno-évêques [31/08]
  Alexandro Jodorowsky (tekst) – Zoran Janjetov (beeld) – Fred Beltran (kleur en cover).
  Les Humanoïdes Associés, 2003, 48 blz.
  ★★
 35. Les technopères 6: Les secrets du techno-Vatican [31/08]
  Alexandro Jodorowsky (tekst) – Zoran Janjetov (beeld) – Fred Beltran (kleur en cover).
  Les Humanoïdes Associés, 2004, 48 blz.
  ★½
 36. Les technopères 7: Le jeu parfait [31/08]
  Alexandro Jodorowsky (tekst) – Zoran Janjetov (beeld) – Fred Beltran (kleur en cover).
  Les Humanoïdes Associés, 2005, 48 blz.
 37. Les technopères 8: La galaxie promise [31/08]
  Alexandro Jodorowsky (tekst) – Zoran Janjetov (beeld) – Fred Beltran (kleur en cover).
  Les Humanoïdes Associés, 2005, 48 blz.
  ½

En wie dat WordPress-theme ook zou willen hebben: laat iets weten. :)

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338