Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Grmblverdomme

Vier kinderen hebben wij, die naar dezelfde school gaan. Zelie zit nu in het tweede middelbaar, heeft er zes jaar lagere school gedaan en vier jaar kleuterklas, Louis vijf jaar lagere school en vier jaar kleuterklassen, Jan twee jaar lagere school en vier jaar kleuterklas, Anna één jaar lagere school en drie jaar kleuterklas.

Dat is, alles in totaal, even rekenen, 33 jaar dat onze kinderen daar zitten, give or take een aantal wegens dat ik me kan vergist hebben in het aantal jaar kleuterklas.

Dat wil ook zeggen dat wij ondertussen al meer dan dertig keer datzelfde papier hebben ingevuld met ons adres en ons beroep en de geboortedatum van de kinderen, en ja, ze zijn nog altijd met vier, en ja, ze zijn nog altijd in hetzelfde jaar geboren.

Met de hand, op papier.

Ik kan mijn hersenen daar niet rond krijgen: al die kinderen gaan al heel hun leven daar op school, hoe is dat in ‘s hemelsnaam mogelijk dat wij elk. jaar. opnieuw. al die namen en leeftijden moeten invullen? Ze gaan daar naar school, waarom moeten we dan bij Jan invullen op welke school Anna en Zelie en Louis zitten en in welke klas? En bij Louis op welke school en in welke klas Anna en Jan en Zelie zitten? En bij… aaaargh!

Eén vakje aan het formulier toevoegen, als het dan toch absoluut op papier moet:

Neen, er is niets veranderd aan de gezinssituatie sinds vorig jaar

…en dat zou al een hele hoop miserie besparen. Dan spréken we nog niet eens over het allemaal online te doen, of de gegevens uit een database te halen. Die dan bijvoorbeeld op elk moment van het jaar aanpasbaar zou zijn. Dat een soort elektronisch dossier (wahey jaren 1990!) zou zijn van uw koters.

Een mens vraagt zich soms af.

8 reacties

 1. mijn zoon gaat nog maar sinds pasen naar school en ik wordt nu al zot van alle papieren die wij moeten invullen. vaak zijn ze dan nog zo raar zijn opgesteld dat ik maar half begrijp waarover het gaat (en ik ben dan nog nederlandstalig, aangezien het hier om een school in brussel gaat, vrees ik dat heel wat ouders er echt niets van snappen) daarbij staan ze vol met lelijke clipart uit de jaren ’90. scholen en technologie, het lijkt niet echt te lukken…

 2. heb me net dezelfde bedenking gemaakt gisteren, neen ik ben nog altijd niet van nationaliteit veranderd, ja ik spreek nog altijd nederlands (chance of ik zou al die paperassen niet kunnen invullen) neen ik heb geen tolk nodig op het oudercontact etc etc…Waar ik me nog meer aan het erger was het feit dat de school er zwaar mee te koop loopt dat ze een MOS school is maar dan wel het invulboekje voor élke leerling in de meest spuuglelijke felgele/groene/roze kleuren gekopieerd heeft… wat is er mis met simpele zwart/wit prints… ik wil niet weten hoeveel kleurentoners er doorgejaagd zijn…

 3. Voor één dochter in eerste middelbaar: drie kwartier brieven invullen, waarvan drie brieven (3!) bijna dezelfde waren, maar één voor de titularis, één voor directie en één voor god-weet-wie. Gegevens die we bij inschrijving al hadden doorgegeven.
  Een database om een mailingachtig iets te maken met vooringevulde gegevens, te veel werk?

 4. Yep, gisteren net hetzelfde gehad. Ik heb bovenaan het formulier gewoon zelf geschreven: “Geen wijzigingen t.o.v. vorig jaar” en daarmee basta.

 5. Dan hebben wij chance. Ik kreeg gewoon een blad onder de neus geduwd met al onze gegevens, zodat ik zelf kon nakijken of er iets moest worden aangepast.

 6. hier ook van het zelfde, es goed gevloekt gisteren en dan maar braafjes ingevuld… (al is er wel een derde telg bijgekomen, dus wat changementen).

  Volgend jaar doe ik zoals Maarten Schenk.
  Had daar gelijk nog niet het lef voor gisteren.

  Moet dringend werk maken van mijn introductie in het oudercomité. Maar eerst mijn kids rustig laten starten vooraleer ik daar vanalles voor hun voeten werp 🙂

  Zouden die I-pad scholen dit ook voor hebben? Ik hoop voor hen van niet, anders dik tweesporen…

 7. De dochter (eerste leerjaar) had gisteren een brief mee of ze van haar ouders mocht slapen in ’t slaapklasje, euh…

 8. o wat doen wij dat goed ! (onze school) : Alles is al ingevuld zoals het jaar ervoor en ’t is inderdaad gewoon aankruisen als alles hetzelfde is OF een correctie maken ! ’t Kan dus toch !
  Ook geen brieven meer hier (want die raken toch zoek) maar alles via elektronische weg ! Op uitzondering wat écht getekend moet worden (en dat is niet veel, o.a. instemming reglement/pedagogisch project).

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑