Archief voor november 2012

 

Kruitfabriek

donderdag 1 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Ik ben een groot fan van de Kruitfabriek. Er zijn al bijna veertig afleveringen geweest, en ik denk dat ik ze op twee of drie na allemaal gezien heb. 

Ze hebben een tijd gezocht naar een balans tussen entertainment en discussie en amusement en controverse en vanalles, tussen vijf interviewers per gast of niet, maar het komt veel meer goed dan dat het niet goed komt. 

Vandaag bijvoorbeeld: zo ongeveer een hele aflevering met Frank Vandenbroucke en Jan Hoet. Die allebei een méér dan vijf minuten kregen om hun zeg te zeggen. Vandenbroucke die op geen enkel moment in een soundbyte wou spreken en nuances in zijn nuances stak; Hoet die sprak over zijn coma en hoe hij het nu wat rustigeraan doet (ahem), en vol vuur over de Sixtijnse Kapel. 

Ik kijk naar Kruitfabriek met Yelo, met de Twitterfeed voor #kruitfabriek ernaast, en het is duidelijk dat het redelijk polariseert.

Vandaag was de Twitterconsensus min of meer in de richting van wat Seppe Dams zegde:

Wat een verademing: Frank VDB krijgt aangenaam veel tijd voor een genuanceerde uitleg in #kruitfabriek. Ook: kom terug Frank!!!

Maar er waren toch wel weer mensen zoals Dominiek Leenknecht:

Het thema van de #Kruitfabriek vanavond was: wollige praters die op geen moment to the point komen. #JanHoet #FrankVanDenBroucke

Ieder zijn opinie. Ik blijf alvast kijken.

Crimi Clowns en Kruitfabriek: de revelaties van het seizoen, tot nog toe. 

Haal het vuilblik! Morgen meer!

vrijdag 2 november 2012 in Verbouwingen. Permanente link | 8 reacties

Ik ga mezelf even in bed gaan vegen: voor zover ik dat zo ongeveer zie, zijn alle boeken min of meer in een bibliotheekkast gezet in het achterhuis. 

Morgen! Begin! Ik! Te! Sorteren!

Het zal worden, voor zover ik het nu zie:

 1. Fictie — science fiction en fantasy en horror
 2. Fictie — geschiedenis en althist en dergelijke
 3. Fictie — al de rest behalve wijvenboeken
 4. Geschiedenis en biografie
 5. Godsdienst en occultisme
 6. Comics en strips
 7. Woordenboeken en encyclopedieën en naslagwerken
 8. Fictie — wijvenboeken (Judith Kranz en gelijkaardige, in een kast apart in de hoek, serieus, dat moet niet tussen de rest staan)

Spannend!

Boeken klasseren, deel één

zaterdag 3 november 2012 in Verbouwingen. Permanente link | 7 reacties

Ik denk dat ik op elke tien boeken er zeker drie of vier op de stapel “weg te geven” heb gelegd, als het al niet meer was. Met de dood in het hart, maar wat moet, moet. Geen plaats is geen plaats, en alles.

Het resultaat van de werken vandaag: twee en een halve Billy geklasseerd, met daarin science fiction en fantasy van A tot K. Twee en een halve Billy achter de rug, nog elf Billy’s te gaan. 

En dan mogen ze nog eens dat vuilblik aanvoeren.

Boeken klasseren, deel twee

zondag 4 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Niet zoveel tijd gehad, vandaag, maar toch nog een kast gedaan. 

Met problemen, deze keer, wegens teveel grote boeken en te weinig plaats. Gisteren had ik het opgelost, min of meer, door grotere boeken uit volgorde op de bovenste plank te zetten, maar in de letters H-P is de verhouding kleine paperbacks die ik wil houden / grote hardcovers die ik wil houden verkeerd. Steek het op Hamilton en Pratchett, grrr. 

En dus heb ik twee schappen met alleen maar hardcovers, wat eigenlijk niet kan, want dan is er ergens geen plaats voor een schap vol paperbacks. Het scheelt maar een paar millimeter, maar er is echt te weinig plaats als het gedaan wordt zoals het gedaan zou moeten worden.

…en dus heb ik maar vals gespeeld: een schap er omgekeerd in gestoken. Waardoor het niet met inkepingen rust op de dingetjes die de plank vasthouden, maar met de platte kant. Waardoor er een millimeter of drie vier bijkomt. Waardoor het nipt lukt:

Papierwit

maandag 5 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 13 reacties

Waarom die Kindle Paperwhite de beste manier om te lezen is die ik ooit heb gehad, onder zeer veel meer:

 • alles waarom een oude Kindle fantastisch is
 • omdat hij net in de binnenzak van mijn jas past
 • en ook in de buitenzakken van mijn jas
 • en van mijn peignoir
 • omdat ik er van buiten in de zon tot in het wc en het bed en dan weer naar buiten in de zon kan verder blijven mee lezen
 • omdat hij veel sneller bladert dan vroeger
 • omdat de resolutie beter is
 • omdat dat touch screen eigenlijk veel beter meevalt dan ooit gevreesd
 • omdat dat licht echt fantastisch is
 • omdat hij zijdezacht aanvoelt

Ik ben er zeer content van, ja.

Bitches, yo

dinsdag 6 november 2012 in Televisie. Permanente link | Geen reacties

ECHaj

Zomer 2013, gedomme.

En in min of meer dezelfde context: akelig, akelig, akelig. Die reacties daar, op een website die van zichzelf zegt dat ze collectief min of meer progressief zijn: ick.

Gevangenisstraf is voor wraak, niet voor rehabilitatie. Ex-gevangenen zijn hun burgerrechten voor altijd kwijt, en dat is een goede zaak. Een andere wereld. (Op hier en daar een uitzondering na, natuurlijk.)

Ik ben een duts, aflevering kweetniethoeveel

woensdag 7 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 2 reacties

Zondag ben ik met mijn schoenen buitenshuis geweest. 

Maandag waren mijn schoenen weg. Iemand heeft ze gepikt, of weggestoken of zo. 

Ik heb ze zondag ook gekuist en opgeblonken, dus het zou kunnen zijn dat ze zodanig proper zijn dat het licht er volledig rond gebogen wordt of zo, maar dat betwijfel ik. 

Het kan dus eigenlijk alleen maar diefstal of moedwillige pesterij zijn. Maandag heb ik een half uur lopen zoeken in huis, en ben ik uiteindelijk uit armoe op mijn sletsen naar mijn werk gegaan. (Sletsen die ik gelukkig zaterdag pas had teruggevonden — een onverlaat had ze verborgen onder een lading andere schoenen in de badkamer.)

Ik heb nog een oud paar schoenen gevonden,  dus ik kan nog wel even verder blijven zoeken. Maar niet te lang, want de sluiting van de oude schoenen werkt niet meer (een duistere historie van schoenveters en haken, en dat de haken aan de ene kant niet meer werken en de schoenveter aan de andere kant te kort is geworden omdat er een stuk afgevallen is).

Zucht. Elk huis heeft zijn kruis, maar ze maken het mij toch écht wel moeilijk, mijn familieleden.

Games die *ik* wil spelen

donderdag 8 november 2012 in Games. Permanente link | Geen reacties

De kinderen zijn tegenwoordig Skyrim aan het spelen, en nog altijd Minecraft, en ook wel Singstar.

Ik heb het al járen gehad met switch shoppers twitch shooters [autocorrect, een gemak als het werkt] en dingen, en eigenlijk ook wel met dingen mij teveel doen nadenken. 

Wat mij wreed content maakt van XCOM Enemy Unknown: turn by turn vechten tegen aliens, in behapbare stukken van telkens een missie en dan weer naar huis. Een kinderhand is gauw gevuld, al begint die Playstation zijn leeftijd te tonen: laadtijden tussen missies, dat steekt op de duur wel wat tegen. (Enfin, ik steek het op de Playstation, maar ’t is zoals altijd: als de spelletjesprogrammeurs van tien jaar geleden en van twintig jaar geleden zouden zien hoe slecht en verspillend de zaken tegenwoordig geprogrammeerd worden, ze zouden met apoplexie opgenomen mogen worden.)

Maar hey, en in related news: ik ben ook heel content voor mijn maten van Star Citizen, die sneller dan ze zelf verwacht hadden aan hun drie miljoen dollar zijn geraakt. Ik kijk er zo hard naar uit om dat te spelen, binnen een paar jaar.

En ondertussen wacht ik nog altijd op die versie van Dwarf Fortress die eindelijk speelbaar zal zijn — ze zal er ooit wel eens komen als het iemand anders dan Tarn Adams is die het maakt. En op Cube World, of hoe het ook gaat heten, dat waarschijnlijk één dezer maanden uitkomen.

A gun is not a talisman, it is a tool. Be prepared!

vrijdag 9 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Patriot nurse zegt het zoals het is!

Maar kom kom, we mogen niet zo negatief zijn over Amerika. Er zijn daar naar verhouding niet meer zotten dan hier, en naar verhouding zeker evenveel inspirerende creatieve mensen:

Crisis afgewend

vrijdag 9 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Dagen en nachten heb ik gezocht naar mijn schoenen, sinds maandagochtend al. 

Het is niet alsof wij hier duizend kamers hebben of zo, en het is al helemaal niet dat ik mijn schoenen op allerlei onverwachte plaatsen uit doe, dus de conclusie was redelijk snel bereikt: moedwillig weggestoken, door één of meerdere van mijn huisgenoten. 

Die allemaal van krommen aas gebaren, doen alsof ik plots de enige persoon ben die niet weet waar hij zijn schoenen uit doet (naast mijn bed, elke avond), alsof ik de enige persoon ben in huis die niet kan zoeken (ik weet niet van wie die kinderen het hebben, dat ze niets terugvinden, maar het is niet van mij, dat kan ik u zeggen), alsof ik op de één of andere manier dingen mijn eigen verantwoordelijkheden in de schoenen (ha!!) van iemand anders zou willen schuiven.

Maar goed. 

Vanavond zit ik aan mijn bureau in de living, en doe ik — bijzonder uitzonderlijk, dat doe ik anders nooit vanzeleven — mijn schoenen uit terwijl ik daar zit.

Ik duw ze wat naar achter, ah ja, anders zit ik met mijn voeten op mijn schoenen.

En wat voelt mijn grote teen?

HA!

IMG 2275

Die geel-bruin-paarse dingen zijn de schoenen waar ik noodgedwongen al een week mee naar het werk moet gaan, en daar in de hoek, achter de linuxcomputer onder mijn bureau: mijn echte schoenen!!!

Weggestoken, vlak onder mijn neus dan nog wel, door één of meer onverlaten die zich mijn gezinsleden noemen!! Straks, als ze terug thuiskomen van eten bestellen bij de lokale Turkse Medemens, zet ik ze op sekreet. Tot ik weet wie ik kan straffen.

Serieus, gasten, een beetje mijn kansen op promotie op het werk saboteren door mij met inferieur schoeisel naar het werk te sturen. Trrr. 

Boeken klasseren, deel 3

zaterdag 10 november 2012 in Boeken, Verbouwingen. Permanente link | 4 reacties

Oei, het werd moeilijk vandaag.

Science fiction en fantasy zijn geklasseerd (behalve de boeken die ik ongetwijfeld nog zal vinden in de loop van de dagen en weken in de rest van het huis). Ik heb een schap of twee biografieën geklasseerd (op naam van de gebiografeerde), een schap met militaire geschiedenis en militaire theorie (niet geklasseerd, eigenlijk), en een schap of twee drie met gewone geschiedenis (gerangschikt op periode).

En nu? Ik weet het niet goed. Er is nog wat laaghangend fruit, in de vorm van gewone fictie / literatuur en wijvenboeken, er is nog een schap of twee godsdienst en occultisme, en dat zal allemaal wel lukken. Maar dan is er ook een enorme hoop met dingen die ik uit het oog verloren was: min of meer werkgerelateerde zaken over interactie, en interfaces en allerlei. Dat zijn verdomd zware boeken, meestal, en dus moeten die eigenlijk ofwel op de laagste schappen, ofwel op minder brede schappen.

Ik was beginnen klasseren naar onderwerp, maar: bluuurgh. Het zal per auteur zijn, gewoon.

Morgen, als ik wat bekomen ben.

Bestuursakkoord

zaterdag 10 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 17 reacties

We hebben een bestuursakkoord in Gent. Al een paar dagen, maar nu is het pas in de openbaarheid.

In de rapte, dingen die me opvielen:

 • Er komt een verplicht inburgeringstraject vóór Roma steun krijgen van het OCMW. Geen idee hoe wettelijk dat afdwingbaar is, Europese Unie zijnde en zo, maar wél een goed idee. En er wordt extra aandacht geschonken aan de kinderen, which is nice. (En natuurlijk zeggen ze dat ze gaan proberen verder druk te zetten op de niveaus die aan de grond van het probleem iets kunnen doen, maar hey, ze kunnen maar proberen iets te doen, vermoed ik.)
 • Als ik het goed begrepen heb, wordt het lichtplan herbekeken. Ik kan “Enkel als het zinvol is, worden gebouwen verlicht” niet anders lezen, ik.
 • Ik was zowaar ontroerd als ik deze las: “Voedselverlies wordt vermeden. Er wordt gekeken hoe de Voedselbank kan samenwerken met de Gentse horeca, organisaties en bedrijven.” Een veilige manier om overschotten in restaurants en onverkocht voedsel in grootwarenhuizen ergens nuttig te krijgen: hoera!
 • “Het stadsbestuur zal erop staan dat het mee zeggenschap krijgt over het beleid en de investeringen in het openbaar vervoer die door De Lijn in de Gentse regio worden ontwikkeld. Dit moet onder meer concreet gestalte krijgen door een apart directiecomité voor de Gentse regio waarin het Gentse stadsbestuur een directe vertegenwoordiging krijgt.” Lovenswaardig en verschrikkelijk hard nodig, maar ik kan me in geen honderd jaar inbeelden dat die kiekens van De Lijn dat ooit gaan toelaten.
 • Gent gaat helemaal voor het STOP-principe (Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer, Personenwage). Er komt aan de rand van de stad (in de verre toekomst weliswaar) en ring van Park & Ride-parkings, en eens die er is, worden de invalswegen vernauwd. Yes.
 • Er komen fietsservicepunten en perslucht in de muur hier en daar. Wijs.
 • Ik zie niet goed hoe ze het gaan doen, maar de afrit van de autostrade die nu nog in het midden van de stad uitkomt, zou alleen nog in een Park&Ride uitkomen, en de rest zou afgebroken worden. Dat zou dan maken dat het blauwe een parking wordt (op verschillende niveaus, vermoed ik?), en dat al het groene één park wordt. Dus dat we weer een écht Zuidpark hebben in plaats van wat strookjes gras links en rechts van een autostrade:

Park

 • Het hele gebied binnen de ring wordt zone-30. Wohohow.
 • Er waren al wat pilootprojecten, maar kijk: de stad gaat elke school helpen met het opstellen van een schoolvervoerplan.
 • Ik zie in puntje 4.11 “We gaan voor de uitbouw van een wetenschapspark op The Loop.” — lees ik daar dat het Rijvisscheparkwetenschapspark afgevoerd is, of is dat een nieuw?
 • Bij elke nieuwbouw met meer dan 20 wooneenheden, moet 1 op 5 sociale huurwoningen worden. Neen aan ghetto’s, goed zo.
 • Da ne stek maat: “Om te vermijden dat sociale huurders in nieuwbouwprojecten nog jaren door de modder moeten lopen, zal de Stad Gent een projectleider aanstellen voor het ontwerpen en het aanleggen van het openbaar domein bij sociale huisvesting. Deze kan de taak van de Vlaamse Maatschappij voor Sociale Woningbouw (VMSW) overnemen.” — het was redelijk schaamtelijk soms, hoe de woningen al helemaal klaar waren, maar de wegen ernaar niet wegens Vlaemsch.
 • Ook geen idee hoe realistisch en hoe betaalbaar, maar het zou wel wijs zijn, met al die winkels die twee troosteloos lege verdiepingen hebben boven het gelijkvloers, en al die winkelstraten die ’s avonds troosteloos leeg zijn: “Via een stimuleringsbeleid willen we wonen boven winkels aantrekkelijk maken, bijvoorbeeld door een premie te geven voor eigenaars die deze ruimtes willen verhuren aan een sociaal verhuurkantoor of het stedelijk huurkantoor.”
 • YUIYYYYYYYY: het Baudelohof wordt heraangelegd en uitgebreid tot tegen de Leie door de Baudelokaai af te sluiten. Het blauw is een straat die door de vorige legislatuur al afgeschaft was, het groen zal er deze keer aan geloven. Fantastisch, want er wordt redelijk wat sluipverkeer als een fuik naar onze straat geleid (in het rood), terwijl dat eigenlijk een woonerf is.

Park2

 • Kijk nu, open dinges-initiatieven: “Het stadsbestuur zet in op de vermindering van de administratieve lasten van alle lokale ondernemingen o.m. via digitalisering en begeleiding. De stadsorganisatie zal haar openbare databases digitaal ter beschikking stellen zodat toepassingen kunnen ontwikkeld worden ten behoeve van de Gentenaars en de Gentse ondernemingen.”
 • Als dit er nog niet was, kan ik me inbeelden dat dat wel nuttig zou zijn: er komt een permanent sectoroverleg met de horeca. Handig voor evenementen en werken en alles, peins ik zo.
 • Democrazy zal content zijn: “We onderzoeken waar een middelgrote pop- en rockzaal kan komen in Gent, en zetten de nodige stappen voor realisatie. Indien mogelijk komen de kelders van het oude Wintercircus daarvoor in aanmerking.”
 • Ik had er al van gehoord, maar kijk, ’t staat in het bestursakkoord: “We willen de Leopoldskazerne aankopen en onderzoeken welke rol deze in de toekomst kan spelen als broedplaats voor de creatieve ondernemers en kunstenaars, als vestigingsplaats voor ateliers, repetitieruimtes, galerijen en bedrijven die actief zijn in de creatieve economie.”
 • Oh, fantastisch: “Gentinfo wordt uitgebouwd tot een meer complete informatieve front office. Gentinfo is niet alleen telefonisch en per email te bereiken, maar krijgt ook fysieke loketten in de wijken en deelgemeenten.” Die mensen zijn zó goed!
 • Wijs: “Het achterste deel van de Blaarmeersen, aan de overzijde van de vijver, wordt uitgebouwd als zone voor natuurrecreatie en sluit aan bij de Snepmeersen en de Assels, twee prachtige natuurgebieden. Naast de ‘bijenboerderij’ op de oude skiheuvel, kan rond de heuvel een beperkte ‘kinderboerderij’ worden uitgebouwd, waarbij de dieren meteen ook voor een natuurlijk beheer zorgen.”
 • Toeristenbussen zouden uit het centrum gehouden worden. Yay!
 • Tiens kijk, het schuthok verdwijnt uit het Citadelpark.

Morgen nog eens herlezen, denk ik. Maar zo op het eerste gezicht: onder de indruk.

MTV zegt het zoals het is

zondag 11 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Ware woorden.

Boeken klasseren, deel 4

maandag 12 november 2012 in Verbouwingen. Permanente link | 6 reacties

Euh ja ‘t is voor niemand interessant behalve voor mij (en dan nog!), maar het is dus wél iets waar ik al jaren naar uit aan het kijken was: de dag nadert dat al mijn boeken in een bibliotheek zullen staan, hoezee!

(Nu ja, alle boeken die ik besloten heb te houden, dus.) (Wat een hele, héle stapel minder is dan het totaal van de boeken die hier lagen, slik.)

Achter de rug:

 • Science Fiction & Fantasy (alfabetisch op auteur)
 • Biografieën (alfabetisch op onderwerp)
 • Geschiedenis (chronologisch op periode)
 • Werkgerelateerde zooi (alfabetisch op titel)

Nu aan bezig:

 • Andere non-fictie (alfabetisch op auteur)

Nog te doen:

 • Godsdienst en gelijkaardige (alfabetisch op onderwerp)
 • Andere fictie (eerst op taal, dan alfabetisch op auteur)
 • Wijvenboeken en brol (alfabetisch op het pseudoniem van de persoon die zich zogezegd auteur noemt)
 • Woordenboeken en andere naslagwerken (op onderwerp)
 • Koffietafelboeken en zo (op grootte)

En dan moet ik nog eens voor van die kaartjes zorgen om tussen de categorieën te steken.

En de kamer aankleden met licht en verf aan de muur en zitgelegendheid en alles. HA!

I love the Jabba chai and it loves me

maandag 12 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

De twee dingen waar het internet het meest handig voor zijn:

 1. Moh, kijk nu! Dat is, dingsken, allez, ik zou het duizend keer zeggen, toe deh, die gast van in den tijd De Man Van Atlantis, allez gedomme, en hij was ook op Dallas en die keer in The A-Team, ghaaaaa wat is zijn naam gnnnnn!! 
  (Alan Fudge, weten we nu, en de combinatie Google – IMDB – Wikipedia bespaart mij een uur of twee dedju allez jong ik heb dat geweten per avond)
 2. You the wannadawant, you ada wannawant, oe, oe oe. // 
  Afar lamore come in tjatoe! Skopje Skopje misko (boem) Skopje Skopje miskopja quo! //

  Of, zoals in het reclamefilmpje voor suiker tegenwoordig: I love the [tumdiedum] and it loves me
  (twee woorden + “lyrics” en Google bespaart mij de schaamte om iets mee te staan zingen met woorden waar ik niet zeker van ben)

I love coffee, I love tea
I love the Java Jive and it loves me
Coffee and tea and the java and me
A cup, a cup, a cup, a cup, a cup (Boy!)

Antwerpen: the training wheels are off

maandag 12 november 2012 in Politiek. Permanente link | 21 reacties

Zeg, is het daar nu eigenlijk al helemaal in het slop gereden in Antwerpen? Ik heb het nieuws niet meer zo aandachtig gevolgd, maar voor zover ik het in mijn hoofd zitten had:

 • N-VA meer stemmen gehaald dan sp.a+CD&V, dus aan zet om coalitie te vormen
 • sp.a: wij doen niet mee zonder Groen — niet moeilijk, want als Groen in oppositie “mag” blijven terwijl sp.a “moet” meespelen met De Wever, is Groen volgende keer de grootste of tweedegrootste partij van Antwerpen 
 • N-VA: Peter Mertens van PVDA martelt hoogstpersoonlijk Noord-Koreanen, of tenminste hij is een ringleider van extreem-links staatsterrorisme, of tenminste hij ondersteunt het, of tenminste hij heeft een tijd geleden een brief gekregen van een kennis in Noord-Korea — wat er ook van weze: die radicalen van Geneeskunde Voor Het Volk en zo, daar kunnen wij échte Vlaemingen niet mee werken. 
 • Groen: wij doen niet mee zonder het BAM-tracé weer op tafel te gooien — niet moeilijk, ze zeggen al de hele tijd dat dat een breekpunt is
 • N-VA begint aan een soort beleidstekst, geeft Groen ergens op een verloren nacht in het weekend alvast het stukje over mobiliteit waar staat dat het BAM-tracé onbespreekbaar is
 • Groen herhaalt dat ze dat niet zien zitten
 • N-VA smijt Groen buiten
 • sp.a-CD&V zegt dat het niet serieus is, dat N-VA een doorslagje van zijn verkiezingsprogramma schrijft, het nog wat aanscherpt, en dat een formatienota of een voorstel van discussienotie of godweetwat noemt
 • N-VA: “Oh als het zo zit, beschouw dan maar dat dat voorstel helemaal weg is, we beginnen van nul af aan.”
 • “Hoe, eerst Groen buitenkuisen omdat ze het niet eens zijn met een nota, en nu die nota zélf in de papiermand smijten?”
 • “Patrick Janssens saboteert ons waaaa waaaa”
 • Patrick Janssens: “ah okay, voor mij hoeft het niet hoor gast, als ik zogezegd zou saboteren, doe het dan maar zonder mij.”
 • CD&V zegt dat zij eigenlijk ook liever zonder Groen zouden besturen maar dat ze wel samen blijven met sp.a. Oh, en ook: dat ze in geen geval in de oppositie willen gaan zitten. 

Dat is voor zover ik het in mijn hoofd heb, gekleurd door de socialistische Belgique à papa PS-staats belastingen mainstream media, natuurlijk. 

Maar is dat mijn idee, of zit het daar nu redelijk vast, in Antwerpen? 

En is dat mijn idee, of paste dat niet echt in het plan? Ik heb heel de tijd al het idee dat het daar zeker nog een paar maand moest aanslepen. Dat er een politieke impasse moest zijn, maar niet helemaal, met openingen en mogelijkheden, dat er kon gegist worden en geschoven en over en weer gediscussieerd. 

Dat het pas tegen pakweg de lente van volgend jaar zou mogen zijn dat het helemaal vast zat, zodat ze daar dan gewoon Liesbet Homans aan het hoofd van een voorlopig bestuur konden plaatsen? Zo van “Ah ja, we gaan nu midden 2013 toch niet meer verwachten van de Leider Van De Onderbuik Van Vlaanderen dat hij in de krabbenmand van Antwerpen zou moddercatch gaan spelen, terwijl hij de Moeder Aller Verkiezingen moet gaan leiden?”

Ik vind dat eigenlijk allemaal dieptriestig. 

De kracht van verandering, waar blijft die nu eigenlijk? 

Of was dat “de kracht van verandering op voorwaarde dat we de absolute meerderheid hebben want compromis en conversatie, daar doen wij niet aan mee”?

These are not the droids you’re looking for

dinsdag 13 november 2012 in Film. Permanente link | Eén reactie

Zo wijs:

Trigger warning voor vegetaristen

dinsdag 13 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 9 reacties

Jazeker.

[via]

Bosklas

woensdag 14 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Louis zit in het zesde leerjaar, en het zesde leerjaar gaat op bosklas. Een week Durbuy, ik hoop dat hij het fantastisch en onvergetelijk vindt.

Louis is misschien wel van onze vier kinderen degene die het minste lawaai maakt. En ja, het huis is altijd wat minder vol als er één van de kinderen ergens naartoe is. En toch: ik vind het extra leeg als Louis er niet is. 

Ik mis hem verschrikkelijk.

Nog twee dagen.

Overuren

donderdag 15 november 2012 in Verbouwingen. Permanente link | 2 reacties

Ai oei ai oei: ik sleep mij van bet achterhuis naar de trekzetel om toch een uur of twee te bekomen.

En dan terug naar het achterhuis, want tegen morgen moet er daar vanalles definitief geklasseerd zijn, want morgen komt er iemand met een remorque dingen naar het containerpark brengen.

Morgen, als het een beetje lukt, is onze koer weer min of meer groot huisvuilvrij. En zijn de grote plaatsinnemers in het achterhuis weg.

En geraak ik misschien van die barst in mijn hart af als ik al die dingen zie liggen waar ik voor gespaard en gewerkt en gewroet heb, en die geen lens ter wereld nog kan gebruikend wil hebben computers, computers, computers, kapotte frigo, halfcompleet speelgoed, kapot tapijt, kapotte bureaustoel… aaargh.

update 1u20: nope. ’t Zal niet gaan. Met de beste wil van de wereld, maar genekt door mijn rug. Ah well: het zal blijven bij een grotendeels lege koer.

De koer is leeg

vrijdag 16 november 2012 in Verbouwingen. Permanente link | Geen reacties

Geen foto’s bij de hand wegens donker, maar neem het van mij aan: de koer is leeg. 

Dat is zo opluchtend, ge kunt u dat niet inbeelden. Die frigo die daar stond, al die dingen die mij verwijtend aankeken van “ge hebt ons gekocht en jaren en jaren en jaren en jaren bijgehouden en verhuisd en meeverhuisd en herverhuisd, en nu staan wij hier in de regen en het mos, awoert”: ze zijn weg.

Morgen verder in het achterhuis puin ruimen. Boeken in het rek zetten, en dan beginnen klasseren aan de boeken die ik in eerste instantie opzij had gezet op stapels “niet houden”. 

Afijn, this too shall pass, en al. 

Gaat daarmee naar den oorlog

zaterdag 17 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Collega’s met moustache. Ja, daar linksonderaan is er ook eentje. Echt waar beloofd.

Fijne collega's Andrew, Ron, Pieter, Anthony, Jan en Mark

Koer, voor/na

zaterdag 17 november 2012 in Verbouwingen. Permanente link | 7 reacties

Ik was het al een beetje vergeten hoe het er vroeger uitzag: ‘t is raar hoe rap dat kan gaan.

Eergisterenavond:

Vandaag:

(En zeggen dat die hele rechterkant tot nog niet zo lang geleden een gemanicuurd en regelmatig afgereden grasveldje was, waar elk onkruid uit gewied werd. Sic transit.)

En waarom niet PVDA+?

zondag 18 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 28 reacties

RTEmagicC Hoe durven ze 600x800 08 jpgN-VA is groot geworden op onvrede, en op de sterke debat-, interview- en spelletjesprestaties van Bart De Wever, zie ik dat een beetje goed?

Op een paar jaar tijd, eigenlijk. Met een klein kader competente en gedreven mensen, maar vanuit een achtergrond van duffe Vlaemsche vendelzwaaiers (met excuus aan alle vendelzwaaiers) die verweesd waren achtergebleven nadat de wel-progressieve Volksunieërs overgelopen waren naar (Open)VLD, sp.a-via-Spirit, CD&V en andere. Aangevuld door al dan niet platte opportunisten en overgelopen Vlaams Belangers, zouden kwatongen zeggen.

Een vreemde mengelmoes van Vlaams-Nationalisme en separatisme en liberalisme en progressief denken, maar ze zullen het mij vergeven: een groot deel van de mensen die voor N-VA stemmen doen dat niet vóór het partijprogramma, maar tégen “het België van Di Rupo” of tégen andere partijen.

Hoe goed zou het niet zijn om PVDA hetzelfde te zien doen? 

Ik zie hem al een tijd in allerlei debatprogramma’s opdraven, en het is bijna grappig hoe de mensen rond hem nerveus worden. Ik heb er redelijk op gelet, maar voor zover ik het me herinner, heb ik nog niet veel mensen hem horen counteren op inhoudelijke argumenten. 

En ja, PVDA heeft recent nog een fout begaan met dat hele Resist-verhaal, maar voor de N-VA-kerels of die keer met de man van Joods Actueel, gaat het altijd over Pol Pot en Noord-Korea. Ik heb de indruk dat dat is zoals Bart De Wever verwijten dat hij een fascist is die nog op de foto heeft gestaan met Le Pen. Er is geen sprake van de bal te spelen, ze spelen niet eens de man, maar het verleden van de partij.

Ik persoonlijk, ik vind dat die mens Peter Mertens sympathiek overkomt op televisie en in debatten. Ik geloof hem als hij spreekt. Van wat ik zie op het internet en rond mij, vind ik dat PVDA gelijk goede dingen doen met Geneeskunde voor het Volk. 

Zou dat mogelijk zijn, om een bredere partij te maken? Die pakweg 10-15% haalt volgende keer? Ik zou het wel wijs vinden, denk ik. En ik heb alvast het boek van die mens gekocht, ik ga me eens informeren zie. 

Israël

maandag 19 november 2012 in Politiek, Televisie. Permanente link | 3 reacties

Hallucinant kwartier van de dag: een "debat" over Israel en Gaza, tussen de guignol van Joods Actueel, Bert Anciaux en een meneer die tot 2003 nog journalist was geweest in de regio. Gemodereerd door Tom Lenaerts, die het zich allemaal ook anders had voorgesteld.

De helft propaganda of leugens, de helft nonsens en platitudes, en elk moment dat -zuiver per toeval denk ik- iemand een halve vraag had waar iets mee aangevangen kon worden, stapte Tom meteen over naar iets anders.

En dan, om het plaatje compleet te maken: het segment voor de reclame afronden met een greep uit de internet commentaren over de al dan niet binnenkorte Belgische begroting.

Om nog eens overduidelijk te maken wat voor kleine, kleine probleempjes wij hier hebben.

Normaal gezien lukt het nochtans meestal in de Kruitfabriek om een min of meer degelijke discussie te voeren, maar hier liep het helemaal in de soep.

Oogkleppen

dinsdag 20 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | Eén reactie

Tiens, zou Mersch een vertaling gemaakt hebben van Kahneman?

Het klinkt in alle geval wel zo, gelijk.

…and so it begins

woensdag 21 november 2012 in Kinderen. Permanente link | Eén reactie

Zelie is de helft van haar tanden getrokken vandaag: ze waren te groot, en ze kwamen er niet uit, en het waren nog geeneens haar definitieve tanden.

Er dan maar uit, dus. En nen appareil ook, binnenkort.

Dat is een beetje zoals echt écht groot worden, vind ik. (Het is ook schrikkelijk duur, vind ik, maar dat geheel terzijde.)

Alles is relatief, en alles

donderdag 22 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 15 reacties

Famous Last Words: “Gho ja, geen probleem, komt in orde.”

Ik kan praktisch geen neen zeggen. Want dan weet ik precies wat er zou moeten gebeuren, en hoeveel werk kan dat maar zijn? Een uurtje of twee, maximum, en ’t is rapper dat ik het zelf doe dan dat ik uitleg aan iemand anders wat en hoe.

En dan blijft dat liggen. En kweek ik dag na dag alsmaar grotere schuldgevoelens omdat het nog niet gedaan is. Tot het moment dat het niet meer kán uitgesteld worden, en dan is het op een uur of twee maximum gedaan, en ben ik zó opgelucht dat het dagenlange schuldgevoel eventjes, een half uur of een uur, misschien een namiddag of een nacht lang, vergeten is.

Tot ik me plots herinner wat ik nog aan wie beloofd had.

Recent gedaan: een affiche, een fotoreportage, foto’s op school, een artikeltje, een shop op tinternet, wat nieuwe css op een WordPress, een groepsfoto, een zelfportret, een interview af laten nemen.

Nog te doen: een interview uitschrijven, een artikel nalezen, wireframes maken, een WordPress theme maken, een website afmaken. En de bibliotheek verder klasseren. En elke dag een foto van de dag op Gentblogt zetten.

Ik hoop altijd dat als het laatste op de lijst gedaan zal zijn, er niets meer bijkomt. En altijd komen er dingen bij. Ik ben het zo beu, allemaal, soms.

En dan zie ik weer iets waar ik mijn mond niet over kan houden. En komt er toch maar weer iets bij.

Week, weekend, week, weekend, week, weekend. En nooit is iets 100% naar mijn goesting af, en altijd zag het er in mijn hoofd zoveel beter uit.

Is dat bij iedereen zo? Ja, zeker?

WEEKEND!

vrijdag 23 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

I’m just sayin’…

Doe eens een onverwacht verjaardagscadeau

zaterdag 24 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | Geen reacties

Er was eens, in 1991 in Kronberg in Duitsland, een simulatie van het Europees Parlement, alwaar ik uitgenodigd was als “observer”. 

Ik werd er gedetacheerd bij de mensen die een krantje maakten. Dat werd nominaal gerund door twee Duitsers, maar die mannen hadden niet echt kaas gegeten van wat dan ook.

Ik had dat allemaal al meer dan een paar keer gedaan, zo’n dagelijks krantje maken, en er liep een krankzinnige Luxemburger rond die ook zijn weg rond computers wist te vinden, en samen hebben wij ons meer dan goed geamuseerd, een week aan een stuk. 

En dan was het een paar maand later en was het van hetzelfde in Luxemburg, en hebben we ons ook bijzonder goed geamuseerd. En een paar maand later in Straatsburg opnieuw, en een paar maand later in Gent nog eens. 

We zijn gedurende een tijd regelmatig over en weer bij elkaar op bezoek gegaan, ook toen hij van Luxemburg naar Aachen verhuisde, maar dan ging hij in het verre buitenland werken, met onder meer een hele reeks jaren in Finland. 

En dan zagen we elkaar alleen nog op het internet: hij kwam wel tien keer per dag tevoorschijn in mijn Instant Messenging-dink, met de boodschap dat hij nu online was, en nu offline, en nu weer online. Een mail over en weer soms eens, maar we hadden elkaar al jaren niet meer gezien.

Tot Sandra er vrijdagavond om halfelf plots mee in de living stond, bloody hell, bij wijze van verlaat verjaardagscadeau. (Het was de bedoeling om nog een vriend uit Ierland/Londen en een vriend uit Oxford mee uit te nodigen, maar wegens onverwachte omstandigheden van respectievelijk werk en jammerlijk overlijden van zwaar zieke grootmoeder stond er maar één in de living.)

En dan was het plots zaterdagochtend halfzes, en stonden we boeren en scheten te laten op de koer, en dan was het zaterdagnamiddag en -avond, en was het gelijk het geen vijftien jaar geleden was, maar vijftien dagen geleden. 

Het leven, meneer mevrouw, ’t is soms raar hoe dat gaat. 

Eenvoudige garnaalkroketten

zondag 25 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

We waren gisteren zalm aan het maken, en daar moesten garnalen voor gepeld worden. Enfin ja, ’t is te zeggen, “we”. Sandra was garnalen aan het pellen voor haar eigen zalm-met-garnalenrecept (hoe en wat moet ze dan maar eens op haar eigen weblog zetten, ’t is in alle geval heel lekker), en ik vond het gelijk zonde dat het pelsel van de garnalen zou weggekieperd worden. 

Een bouillon trekken, dacht ik. 

Of nee, wacht: ik zie al jaren mensen garnaalkroketten maken op televisie, hoe moeilijk kan dat zijn om dat zelf te maken?

Recept, recept, recept… duizend kookboeken en zo op één twee drie geen recept gevonden. Internet in de rapte bekeken, maar niets naar mijn goesting gevonden, en wat er was zag er zo complex uit en had allemaal ingrediënten die wij toch niet in huis hadden. 

Dus dan maar zelf iets in mekaar gebrouwd. We gaan ze straks opeten, het schijnt van iemand die er al van proefde vanmiddag, dat het wel gelukt is. 

Ingrediënten

 • een kom garnalenschelpen, van ik schat ergens tussen een kwart kilo en een kleine halve kilo grijze garnalen
 • een halve verlepte selderstronk die nog in de frigo lag
 • een grote wortel die eenzaam in de lade van de frigo lag
 • een ajuin
 • een blik tomaten in blokjes
 • een klein blikje geconcentreerde tomatenpureedinges
 • 250 gram gepelde garnalen
 • een dikke geut witte wijn (een glas of twee, denk ik)
 • een scheut cognac
 • een paar glazen water
 • boter
 • bloem
 • melk
 • chapelure
 • eigeel
 • peper en zout, cayennepeper

Werkwijze

1. Een soort fumet maken.

 • wortel schrapen en in schijfjes doen, ajuin pellen en in stukken snijden, selder in stukken snijden
 • wat boter en olijfolie in een sauteuse doen, groenten even aanbakken
 • garnalenkarkassen bij de groenten doen
 • na een paar minuten blussen met witte wijn
 • blik tomaten en tomatenpuree erbij kappen
 • beetje cognac bijgieten en bedekken met water
 • deksel op de pot zetten en op een zacht vuurtje laten staan (een half uur of zo? geen idee)
 • door een zeef gieten en laten afkoelen

2. Een soort velouté/béchamelachtige dinges maken

 • een half pakje boter, meer bloem dan ik ooit in een roux gezien had, mengen tot een roux
 • afgekoeld vocht met vissmaak toevoegen (dat ziet er wegens die tomaten roodachtig uit)
 • mengen tot een dikke (dikke!) saus, eventueel wat aanlengen met volle melk (en dan ziet dat er –it’s magic!– gelijk tomatenkroketinterieur uit)
 • op smaak brengen met peper en zout en cayennepeper
 • genoeg laten opkoken tot de smaak goed zit, al roerend met een klopper dat het niet aanbrandt
 • van het vuur halen, een handje kaas bijsmijten en 250 gram gepelde garnalen
 • mengen en uitkappen in een platte bakschotel (wij hebben er eentje die juist groot genoeg was om een min of meer garnaalkroketdikke laag te hebben — zo’n ding dat we normaal gezien bijna niet kunnen gebruiken wegens niet hoog genoeg voor wat dan ook van ovenschotel)
 • laten afkoelen, bedekken met vershoudfolie, en in de frigo ermee
 • een dag laten staan

3. Kroketten draaien (hier heb ik foto’s van genomen!)

De opgesteven mengeling omkippen op een snijplank en met een mes in kroketachtige vormen snijden (het hielp om mes onder het warm water te houden, want met al die garnalen erin was het niet evident snijden)

Vulling uitgekapt

De vulling eerst in in gewone bloem draaien, dan in een mengsel van eigeel losgeklopt met een beetje water, en daarna in chapelure — dat geeft dan zoiets:

Gepaneerd

…en the aftermath ziet er ongeveer zo uit:

Het slagveld

Frietvet opzetten op 180°, garnaalkroket er voorzichtig in laten zakken:

Spannend!

Laten zitten tot het er min of meer klaar uitziet, uitlekken op keukenpapier:

Klaar!

Opengesneden:

't Ziet er alvast niet verkeerd uit

Dat zag er niet noodzakelijk verkeerd uit. 

update: smaak ergens tussen garnaalkroketten en de coquilles Saint-Jaques die mijn moeder maakte, vooral denk ik wegens de cayennepeper en de cognac. Textuur van binnen- en buitenkant: ik vond niet dat dat veel perfecter kon zijn.

Een gemak als het doet wat het moet doen

maandag 26 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 7 reacties

Gegeven: een dikke 400 pdf-files van telkens een bladzijde of vijftig. Die ik graag zou willen lezen op mijn cyberPad in mijn comic-lezer, wegens dat dat eigenlijk handiger is dan een pdf-lezer. 

Er zijn voor al die dingen duizend manieren om het te doen, maar dit is hoe ik het nu aan het doen ben:

Eén:

find . -iname '*.pdf' -print -exec sh -c 'mkdir "${0%.pdf}"; mv "$0" "${0%.pdf}"' {} \;

Vind alle pdf-en, maak een folder aan met de naam van de pdf minus “.pdf”, en verplaats die pdf telkens naar die folder.

Twee:

find . -iname '*.pdf' -print -exec sh -c 'convert -density 300 -resize 50%  "$0" "${0%.pdf}.jpg"; rm "$0"' {} \;

Vind alle pdf-en, converteer die naar jpg met Imagemagick (eerst wat groter zetten met die hogere density en dan de helft verkleinen, want anders zag het er niet zo proper uit), en verwijder de pdf.

Drie:

find . -type d -mindepth 1 -print -exec sh -c 'zip -r -j "$0.cbz" "$0"' {} \;

Vind alle directories en zip daar de inhoud van in een cbz, tralala. 

Ik wou dat ik kon zeggen dat het op een ik en een gij gedaan was, maar helaas: die conversie naar PDF, dat duurt echt wel een eeuw.

fml

dinsdag 27 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 4 reacties

Muziek speelt op de Sonos van op Spotify; Last.fm verzamelt dat en stuurt elke week naar Twitter wat de meest beluisterde artiesten zijn in huis. 

De helft van de tijd — wat zeg ik, negen keer op tien — zit er ergens een kink in de kabel, want de grootste hoop van wat ik beluister komt al een eeuw niet meer op Last.fm terecht, maar wat er wél doorkomt…

AAAAARRRRGH ZELIE

Gewoon ter info: de kinderen luisteren ook met mijn account, hier thuis. Voor de duidelijkheid hé. 

Och here dat kind

woensdag 28 november 2012 in Sonstiges. Permanente link | 3 reacties

Vrijdag neem ik een dag vrijaf, voor Zelie. 

De dutsin moet naar de orthodontist: haar melktanden vielen maar niet uit. Ze hebben de afgelopen dagen eerst haar onderste kiezen en dan haar bovenste uitgetrokken, en nu moet er een apparaat in haar mond gevezen worden. 

’t Zal morele steun worden en zo, want ze ziet het gelijk niet helemaal zitten. 

(En een geluk dat we verzekerd waren, want het is godmiljaarde niét goedkoop, zo’n ingrepen. En allemaal in cash te betalen ter plaatse, als ik dat goed begrepen heb.)

Links van 5 september 2012 tot 29 november 2012

donderdag 29 november 2012 in Links. Permanente link | Geen reacties

corsix-th – Open source clone of Theme Hospital – Google Project Hosting
This project aims to reimplement the game engine of Theme Hospital, with the capability of loading assets including graphics and levels from the original game.

Revenge of the Reality-Based Community | The American Conservative
I know that it’s unattractive and bad form to say “I told you so” when one’s advice was ignored yet ultimately proved correct. But in the wake of the Republican election debacle, it’s essential that conservatives undertake a clear-eyed assessment of who on their side was right and who was wrong.

Looking to the Future: 8 Science Fiction Movies to Watch for | Movie News | Movies.com
Since this is a science fiction column, how about we do a little time traveling? After all, 2012 is just about over — so what awaits us in the years ahead? Although smaller films are surely going to emerge at festivals, here are eight science fiction films coming out within the next year or so that may very well deserve your valuable time and money. Since we're using a time machine (and because this is the Internet), I will also prejudge each movie without having seen a frame from most of them.

A Handsome Atlas: Wildly Awesome Data Visualizations from the Nineteenth Century
Zo mooi.

Stoya™, Not-cool things to do, bro… Part 1
Before you try to tell me that it’s because I take my clothes off for a living, let me tell you that this started way before I was 18. Let me tell you that every single woman I know has at least one truly terrifying story of street harassment and a whole bunch of other stories that are merely insulting or annoying. Let me remind you that in a room of pornography fans, who have actually seen me with a dick in my mouth and who can buy a replica of my vagina in a can or box, I am treated with far more respect than I am walking down the street.

Apparaat

vrijdag 30 november 2012 in Kinderen. Permanente link | 9 reacties

Een hele dag vrijaf genomen, vandaag, om de dochter moreel te ondersteunen bij het laten insteken van een apparaat.

Afgehaald op school, eerst een soepje gaan eten (veel anders lukte niet, met die getrokken tanden), een geforceerd geposeerde foto getrokken waar er een bordje stond “neem hier een foto” (toon uw tanden! uw tanden!), en dan naar de orthodontist getogen.

Photo opportunity

Daar was het allemaal teleurstellend vlug en pijnloos gedaan: tanden gepoetst met een soort polijstmiddel, zetel in, BDSM-mondstuk in, afzuiging in mond, tandglazuur voorbereid, lijm erop, blokjes erop, ijzerdraad erin, rekkers rond de blokjes, honderden en honderden en honderden euro’s in cash betaald, geforceerde glimlach bevolen (méér tanden! méér!), foto genomen en hopladiejee:

Apparaat

Volgende week nog een stuk doen, en dan twee jaar of zo aan een stuk geen appel of ribben kunen afkloven, vier keer per dag tanden poetsen, rondlopen met een halve ijzerwinkel in haar mond.

Maar ‘t is voor een goed doel!

Navigatie

» homepagina, archief

Zoek

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.

Ter info

Eén van mijn e-mailadressen is michel [at] zog punt org. Normaal gezien antwoord ik daar, buiten de kantooruren, onmiddellijk op.

Valideert, in principe: css & xhtml.
Gemaakt met WordPress.
Syndicatie: Entries (RSS) en commentaar (RSS).ISSN 1780-1338