Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Jaar: 2013 (page 1 of 33)

Ingeschakeld in het productieproces

Anna aan het helpen — koken, een mens kan daar niet vroeg genoeg mee beginnen. 

Een tartaar maken gaat zo:

Anna aan het koken

Mengen met ingrediënten gaat zo:

Anna aan het koken

Het wordt vanavond nog afgewerkt, maar dit is het tussenresultaat:

Anna aan het koken

Anna aan het koken

Leve Anna!

I want to believe

Zwijgt, dat het allemaal afgesproken spel was en dat het slechte acteurs waren, en dat ze betaald werden en watnog. 

Ik vond deze in de tijd al schoon, en nu nog altijd.

Gelezen: Wheel of Time 05: The Fires of Heaven

Fires of HeavenZo, we zijn in het midden toegekomen. Het lange, lange midden van de serie. Het tempo doet denken aan een gletsjer: traag maar gestaag, soms eens een opstoot.

De gewoonte van Jordan om alles nog eens allemaal te herhalen (en te herhalen, en te herhalen) begint wat op de zenuwen te werken. De in het algemeen weinig realistische vrouwelijke karakters ook. De manie van iedereen om aan zijn haar te trekken ook, net zoals de honderden keren dat het ene of het andere karakter met wijdopengesperde ogen de kledingkeuze van sommige vrouwen probeert niet op te merken.

Serieus: als alle vermeldingen van tugged on / yanked / pulled her braid er uit zouden gelaten worden, zou het boek een paar honderd bladzijden korter geweest zijn, en niemand zou het erg gevonden hebben. En ja, we hebben het ondertussen door: alle vrouwen vinden alle mannen nutteloos, en geen enkele man zal ooit geen enkele vrouw begrijpen. Dat hoeft echt niet om de vijftien bladzijden herhaald te worden.

Qua verhaal: Mat komt tot zijn recht. Hij heeft wegens redenen een paar honderd jaar random geheugens in zich zitten, en hoe harder hij probeert om niet met niets te maken te hebben, hoe meer verantwoordelijkheden hij krijgt. En in plaats van zijn leven te spenderen met Wein, Weib und Gesang (en gokken), blijkt hij plots een gevierde generaal te zijn, zowat de leider van Rand’s legers.

Rand danst op een slap koord tussen Aiel en politieke intriges, Wise Ones en Aes Sedai, krijgt een onvermoede helper, en verliest er een andere.

Terwijl Egwene een Wise One leert te worden, beleven Elayne en Nynaeve zowaar Spannende Avonturen, zowel in de dromenwereld Tel’aran’rhiod als in de echte wereld, inclusief een verblijf in het circus. Al hun eindeloos kinderachtige gedrag steekt wel verschrikkelijk tegen, maar daar staat tegenover dat de karakters echt wel evolueren naar iets beters dan wat ze waren.

Ik hield mijn hart vast –ik herinnerde me vaag dat het vanaf boek 5 de dieperik in ging– maar dat was verrassend genoeg niet zo. Misschien dat ik meer geduld heb gekweekt, misschien dat het is omdat ik weet dat ik meteen het volgende boek kan lezen in plaats van een jaar of meer te moeten wachten, in alle geval: ik heb dit in één ruk uitgelezen, en ik ben meteen aan boek 6 begonnen.

[van op Boeggn]

Eenvoud siert: bisque de homard

Er zat nog een zak kreeftenoverschot in de diepvries:

Kreeftenoverschot

Die zat daar specifiek om bisque mee te maken, en omdat wij soms niet voor het nemen van risico’s zijn, gingen we vandaag alvast eens proberen, voor we er op nieuwjaar de rest familie mee zouden opzadelen. 

Een mens weet nooit dat zo’n dingen zouden mislukken, niet waar?

Bisque de homard (foei aan de onverlaten die de h aspiré vergeten en er bisque d’homard van maken!) blijkt zo ongeveer de simpelste soep te zijn ter wereld. 

Stap één: een mirepoix. Een ajuin, een wortel en een selderstengel, in kleine stukken. 

Mirepoix

Stap 2: boter in een pot, mirepoix erbij met een paar laurierbladen.

In de pot

Stap 3: kreeftenschalen van ongeveer één kreeft nemen.

Min of meer een kreeft

Stap 4: in stukken doen en in de pot smijten. 

Kreeft erbij

Stap 5: een liter visfond en een klein blikje tomatenpuree erbij doen. 

Visfond en tomatenpuree

Stap 6: een uur op een zacht vuur laten staan. (Geen foto wegens niets te tonen, maar na ongeveer een kwartier begint heel het huis naar machtig lekkere kreeft te ruiken.)

Stap 7: in een chinois smijten, er zoveel mogelijk vocht uit persen. 

Uitlekken en doorduwen

Dat geeft dan een fantastisch ruikend en dito smakend infusie-achtig iets:

Bisque de homard, klaar om op te werken

Stap 8 is voor straks: zachtjes opwarmen, een beetje room en wat cognac bijkletsen, en naar smaak kruiden met peper, zout en paprika. 

We hebben wel geen kreeft om erin te gooien, ik denk dat we er op het einde wat verse garnalen gaan in doen. 

Links van 25 december 2013 tot 28 december 2013

MAME 0.151 ROMs : Free Download & Streaming : Internet Archive
43 gigabyte MAME roms!!!

Study exposes acupuncture as pseudoscience via reddit.com
Acupuncture has been practiced for thousands of years — but that doesn't mean it actually works. A new study published online in the journal Cancer suggests that any relief acupuncture brings may be the result of a placebo effect.

Wine-tasting: it’s junk science | Life and style | The Observer
Experiments have shown that people can't tell plonk from grand cru. Now one US winemaker claims that even experts can't judge wine accurately. What's the science behind the taste?

Half an operating system: The triumph and tragedy of OS/2 via reddit.com
It was a cloudy Seattle day in late 1980, and Bill Gates, the young chairman of a tiny company called Microsoft, had an appointment with IBM that would shape the destiny of the industry for decades to come. He went into a room full of IBM lawyers, all dressed in immaculately tailored suits. Bill’s suit was rumpled and ill-fitting, but it didn’t matter. He wasn’t here to win a fashion competition.

A Hobbyist Challenges Papers on Growth of Dinosaurs – NYTimes.com
A dinosaur hobbyist who made his name as a Microsoft multimillionaire published a scientific paper on Monday alleging “serious errors and irregularities” in dinosaur research involving some of the world’s top paleontologists. The accuser is Nathan P. Myhrvold, a former chief technology officer at Microsoft who is well known in the worlds of avant-garde cuisine and patent law.

Gelezen: Wheel of Time 04: The Shadow Rising

The Shadow RisingHet wordt moeilijker en moeilijker om iets over de Wheel of Time-boeken te zeggen zonder spoilers boven spoilers te doen, maar alla. 

Rand al’Thor heeft een belangrijk element van de voorspellingen rond de Dragon Reborn vervuld. Hij en Mat (met Egwene en Moiraine mee) gaan naar het thuisland van de Aiel, terwijl Perrin terug naar hun geboortedorp gaat, en Emayne en Nynaeve op jacht naar slechteriken gaan. 

Volgt nog wat uitdieping van personages, en van de wereld waarin de personages zich bewegen, met een Age of Legends die –kijk nu!– zowaar technologisch blijkt geweest te zijn, met wolkenkrabbers en vliegtuigen en auto’s, komt meer en meer tot zijn recht.

Wat tot ver in boek twee een onhandige afgeleide van Lord of the Rings leek, krijgt er nu bovendien meer en meer aspecten van Dune bij.

De Aiel zijn de Fremen (compleet met de Zensunni achtergrond, spoiler!), de Aiel Wise Ones zijn zowat één op één de Fremen Reverend Mothers (compleet met de complexe relatie met Aes Sedai / Bene Gesserit), Rand is ook eigenlijk een Kwisatz Haderach (compleet met het aspect “gekweekt voor de positie, spoiler!). Oh, en het speelt zich ook af in de woestijn en zo, met waterreserves onder de grond, met Aiel in Sietch-achtige gemeenschappen, etc., etc.

Boek vier sluit volledig naadloos aan op boek drie, en zo heb ik het ook gelezen: als één boek. Spannend en geen moment vervelend.

Ik houd mijn hart vast voor het vervolg.

[van op Boeggn]

Gelezen: Wheel of Time 03: The Dragon Reborn

The Dragon RebornBoek één was op de keper beschouwd echt niet zo goed, boek twee viel beter mee dan verwacht, en dit is het boek waarvan ik dacht: het wordt écht iets met deze reeks.

Het nominale hoofdpersonage, Rand al’Thor, komt niet eens zo enorm veel in het stuk voor, maar de nevenpersonages — en dan vooral Matt, Perrin en Nynaeve, worden behoorlijk degelijk uitgevleesd.

Geen verkeerd boek. Ik weet dat het binnenkort minder wordt, maar hey.

[van op Boeggn]

Overgang

Windows of Mac, ’t is uiteindelijk grotendeels hetzelfde voor iemand die opgegroeid is met een TRS-80 Model I en een ZX Spectrum.

De software die ik tegenwoordig het meest gebruik — Office, browsers, Lightroom, Photoshop e tutti quanti, doen en gedragen zich omzeggens hetzelfde op Windows of op Mac. 

De afgelopen paar jaar heb ik voornamelijk op Mac gewerkt, maar ik ben het nu een beetje beu. Niet de voormelde dingen die overal hetzelfde werken, wel de basis-zaken. Het OS, de interface, de manier van met files omgaan. 

En dus wordt één van deze dagen de nieuwe computer-voor-dagelijks-werk een Windowsmachine. Thuis staan er natuurlijk ook veel van die toestellen, maar ’t wordt toch een beetje spannend: ik ben op Mac een hoop kleine dingen gewoon geworden, ik vraag me af of ik ze niet ga missen op Windows. 

(Al vermoed ik dat alleen al terug Directory Opus kunnen gebruiken mij al die kleine dingen gewoon zal doen vergeten — die tientallen Mac-utilities waren er meestal om zaken te doen die ik al jaren voor evident aanzag.)

Links van 24 december 2013 tot 25 december 2013

Why I won’t be using Google In January — Medium
The story's all over the Internet— and if you’re the type of person to read a Medium article explaining why someone’s boycotting Google, you’re probably already familiar with it. The gist is as follows: RapGenius offers incentives to blog-posters to add links about Justin Bieber to their blogs- which increases RG’s link relevancy piloting them to the top of Google Search Queries. Google gets mad — and ‘punishes’ (read: fatally attacks) them by knocking all RapGenius links into siberia.

Top Science Longreads of 2013 – Phenomena: Not Exactly Rocket Science
I’m really optimistic about the future for long, deep, rich science reporting. There are more places that a publishing it, more ways of finding it, and a seemingly huge cadre of people who are writing it well. So without further ado, here’s a list of my top pieces of the year. It has blossomed to 15 from last year’s 12 because I was gripped by indecision and they’re all so good.

But If We Started Dating It Would Ruin Our Friendship Where I Ask You To Do Things And You Do Them | The Onion – America’s Finest News Source
I really like you. I do. You're so nice, and sweet, and you listen to all my problems and respond with the appropriate compliments. But, well, I don't really see a relationship in our future. It would be terrible if we let sex destroy this great friendship we have where I get everything I want and you get nothing you want. Don't you think?

The making of…Dune II | Features | Edge Online
It is rare indeed for a single game to become the progenitor of an entire new genre. Although it had its precedents, with some fans attempting to retcon a gaggle of faintly similar 8bit titles for the role, the world’s first realtime strategy game can be named with little real controversy. But going back to Dune II today is an eye-opening experience, as it becomes clear how very little the genre has moved forwards – like finding out Halo had really been released in 1982. The same basic viewpoint, interface, controls and gameplay underpinning Dune II are still being reused today, with only the most minimal level of evolutionary advancement.

Using Computer Modern on the web
The cm-unicode project compiles versions of the Computer Modern fonts in a few formats, including TTF. I've run them through codeandmore's @font-face kit generator and FontSquirrel to get all the weird formats that the various browsers insist on. This page shows off each typeface, with links to packages containing everything you need to use them in your own pages.

Lies, damn lies, statistics

Zo grappig. Vandaag op de Reddits stond deze:

OnLTxi7

En dan een paar uur later:

temp2013

De eerste grafiek werd gepost onder de titel “While productivity kept soaring, hourly compensation for production/non-supervisory workers has stagnated since the 1970s”, de tweede als “When measured as total compensation and not cash waged, employee pay has kept pace with productivity nicely over the past 30 years”.

Lees vooral de commentaren, ‘t is leutig. De tweede grafiek is bijzonder insidieus, met die log-schaal. Glimlach

Een eerste keer voor alles

Moet een mens daar zo oud voor geworden zijn: daarjuist voor het eerst kalkoen gegeten op kerstavond. Met stuffing en cranberries en al.

Zeer lekker, maar een beetje veel. 🙂

Beier de klokken

Chrome op Windows en font rendering: al jaren meer dan vette miserie.

Maar kijk eens wat er vanmorgen in mijn brievenbus zat:

The latest Chrome Canary build for Windows now supports the –enable-direct-write command line flag which switches font rendering from GDI to DirectWrite. It is applied to both system fonts and webfonts. We’d love your feedback.

Okay, ‘t is nog nog niet helemaal in orde (zie het ticket, nog niet in sandbox mode), maar voor het eerst in ettelijke jaren is er uitzicht op een oplossing.

canary-dw-type

En nog meer:

Additionally, subpixel font scaling has been enabled and can be toggled by the –enable-experimental-web-platform-features flag on Windows, Linux and ChromeOS. Enabling this flag will also toggle on 40 other additional experimental features: http://goo.gl/BtLHtY This may also decrease the stability of some pages.

canary-dw-scaling

Het werd godverdomme tijd.

Gnyaaargh

De ongelukkigste mens ter wereld, denk ik soms wel. Hoe is dat in godsnaam mogelijk, één dag niet in de gewone routine van de week, en alles loopt in de soep.

Vrijdag zijn we met het werk iets gaan eten en drinken, ik ben proper thuisgekomen, ik heb manifest de deur open gedaan met mijn sleutels (ah ja, Sandra was al thuis en zij doet de deur op slot), maar zaterdagochtend zaten mijn sleutels niet in mijn broekzak.

En dus ben ik nu mijn sleutels kwijt.

Ergens in huis.

Schlusssssssssssss

Vakantie.

Gisteren zijn we met het werk gaan bowlen, en daarna gaan eten en drinken. Iedereen is veilig thuisgeraakt, dus alles in orde.

Ook gisteren zijn de twee oudste kinders met een humaniora-rapport naar huis gekomen. Er stond, verdeeld over twee rapporten en ikweetniethoeveel vakken en onderdelen van vakken maar één buis op: Louis die voor Frans, onderdeel taalvaardigheid, verdorie 5,5 op 20 gehaald had.

Bleek, bij navraag, dat hij vergeten was om na te kijken of er op de achterkant van het opdrachtblad misschien nog vragen stonden. Ahem ja. En Zelie zal wat extra oefenen op Latijnse spraakkunst, maar voor de rest: tevredenheid alom.

En dan gaan we nu eens een week of twee boeken toe doen. Recupereren, niets doen, we zien wel.

Hoezee!

Haja, inderdaad, zo is dat

Ik hoorde daarjuist in het voorbijgaan een mevrouw op het nieuws haar beklag doen. Het was in één of ander parlement, en het ging over een KB dat met gemeentelijke vaststellers te maken had.

Geen idee hoe het met u zit, en het fijne weet ik er niet van, maar dat lijkt mij een ideale job, gemeentelijke vaststeller.

’s Morgens opstaan, vaststellen dat het nog donker is en dat de straatnaam nog niet veranderd is.

Vaststellen dat er mensen op straat lopen, dat sommige gebouwen te huur staan, dat ze tegenwoordig ook grizzlies verkopen bij de Goeie Goeste, vaststellen dat het niet te koud is voor de tijd van het jaar.

Of vaststellen dat het 15u28 is. Vaststellen dat ge goesting hebt om een boek te lezen. Vaststellen dat ge niets gezegd hebt hé, maar dat ge alleen maar kunt vaststellen. Vaststellen dat de vraag stellen, ze beantwoorden is.

Zo’n dingen. En op het einde van het kwartaal een rapport naar uw hiërarchische overste: “januari – maart 2014: 47 vaststellingen”.

Waar kan ik solliciteren voor gemeentelijke vaststeller van Gent? Of zouden die een departement van stedelijke vaststellers hebben?

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑