Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Speeltuinargumenten en transfers en N-VA

Hallucinant. 

Okay, dat het komkommertijd is, maar is dat écht waar we nu mee bezig zijn? Op de voorpagina van De Standaard:

De bal mis

Matthias Diependaele, Vlaemsch fractieleider van de N-VA reageert op CD&V-er Koen Van den Heuvel die reageerde op de N-VA over de transfers tussen Vlaanderen en Brussel en Wallonië. 

De transfers, waarover Freddy Mortier onlangs nog zei 

[…] wie de studies van Voka, Vives of professor André Decoster (KU Leuven) over de transfers doorbladert, beseft al snel dat de financieringsstromen in België zo complex zijn dat politici daarover bijna iedereen bijna alles kunnen wijsmaken.

Dié transfers dus. 

Ik heb niet de minste zin om die studies te gaan lezen, en dat hoeft niet eens, want zelfs de samenvatting van de samenvatting die ze in de pers laten verschijnen is zó doorschijnend manipulatief met cijfers dat het niet proper is. 

Als we nu nog aannemen dat alle door iedereen vermelde cijfers juist zijn (Van den Heuvel zegt dat N-VA de cijfers van Vives een eind aangedikt heeft, maar bon), dan lees ik in verschillende artikels het volgende:

 • in 1975 waren de transfers 3% van het bruto binnenlands product (bbp)
 • in 2003 waren de transfers 1,7% van het bbp
 • in 2005 waren de transfers 7 miljard euro
 • in 2009 waren de transfers 2,5% van het bbp
 • in 2010 waren de transfers 1,5% van het bbp
 • in 2010 waren de transfers 8 miljard euro

Omdat afbeeldingen meer zeggen dan woorden… Dit is waar N-VA mee naar buiten komt:

Transfers1

Dit is het antwoord van CD&V:

Transfers2

Daarop is dit het antwoord van N-VA:

Transfers3

…en als we dat nu eens allemaal proper op één grafiek zouden zetten? Dan krijgen we dit:

Transfers4

De blauwe ruitjes zijn de transfers in procent van het bbp (klik voor detail). En al zie ik daar met het blote oog een dalende trend in, en al ziet N-VA daar met het blote oog een stijgende trend in: vier datapunten op veertig jaar tijd, dat is denk ik een béétje te weinig om conclusies te kunnen trekken. 

“Jamaar in miljarden gaat dat naar boven!” hoor ik u roepen. 

Euh ja, inderdaad. Opnieuw: twee punten. Die dan nog eens voor en na een crisis genomen zijn. 

Zetten we er even het bbp van Vlaanderen (bron: Vlaanderen.be) bij, bij die miljardentransfers?

Transfer5

Serieus, met cijfers is alles te “bewijzen”. 

En dan hebben we het nog niet eens over wat er achter die cijfers zit, en of ze wel juist gebruikt worden (Vives, waar N-VA zijn cijfers haalt, lijkt alvast te zeggen van niet). 

Dan moeten we vragen stellen zoals “een transfer van een paar procent van het bbp, is dat op Europese schaal eigenlijk veel of weinig? Vergeleken met pakweg Île-de-France > Nord of Lombardije > Calabrië?” of “En hoe zit dat nu eigenlijk echt met die Vlamingen die in Brussel gaan werken maar hun belastingen daar niet betalen?”

Maar bon. 

 

update: kijk, en dát is dan het discours. Siegfried “sthbracke” Bracke doet een retweet van Bram “bimbombram” Bombeek:

Humor. De man zegt “ça représente quelque chose comme maximum neuf milliards par an”, wat in de context van wat hij aan het zeggen was letterlijk wil zeggen “tussen 1965 en 2013 was denk ik de grootste transfer op jaarbasis ooit zo’n negen miljard”. 

Negen miljard in absolute cijfers? In inflatie-aangepaste cijfers? Wanneer? Dit jaar? 1976? Geen idee, in het filmpje  wordt er niet meer over gezegd. 

11 reacties

 1. En Antwerpen > Limburg?

 2. Weet je wat nu eens verfrissend zou zijn? Éen Waalse politicus die het Vlaamse volk bedankt voor de decennia van financiële steun aan zijn volk. Eentje maar. Voor één keer.

  • of een Vlaamse politicus die zegt dat zijn grootouders niet van de honger omkwamen omdat hij weken van huis weg was om in Wallonië zijn kost te verdienen. Onckelinx en Marcourt hebben dat al eerder eens gezegd denk ik.

   Is er niet zoiets als “het is beter te geven dan te krijgen” als uitdrukking? in plaats van het grote gelijk te willen halen, zouden we beter eens kijken hoe we kunnen zorgen dat we ook bij de gevers kunnen blijven als ik die derde grafiek hier http://www.steunpuntwse.be/view/nl/9456290 bekijk, dan denk ik dat we beter eens voor onze eigen deur vegen.

  • Weet je wat nu eens verfrissend zou zijn? Éen Pajottenlandse politicus die het Brusselse volk bedankt voor de decennia van financiële steun aan zijn volk. Eentje maar. Voor één keer.

 3. Van (sommige) N-VA-ers weten we al dat ze niet goed kunnen tellen, laat staan dat ze statistisch relevante analyses kunnen maken.
  Mijn beste Michel, wat me altijd weer opvalt aan N-VA tegenstanders (zoals u) is dat ze heel goed zijn in het analyseren van wat N-VA aan manipulatie van de waarheid doet, maar doorgaans zeer zelden de tijd nemen om na te gaan wat in eigen rangen aan kwakkels en onwaarheden gegeneerd wordt.
  Ik heb er geen last van hoor, ik merk het enkel op. Politiek is het vuilste spel in een democratie, en ze spelen het allemaal graag mee.

  Het probleem van onze huidige maatschappij is de verzuring (die zich zowel links als rechts manifesteert) die maakt dat sinds kort ook elke burger met (wat ik) “gewortelde roots” (noem) de andersdenkende als het kwaad ziet.

 4. De transfers naar Brussel en Wallonie vanuit Vlaanderen zijn 184 jaar oud.Is dit verplicht geweest ook in 1830 en 1840 tijdens de hongersnood in Vlaanderen waardoor duizenden van onze voorouders gestorven zijn.Zijn het ook onze Vlaamse politici die beslissen over de bedragen die naar Wallonie gaan?

Zeg uw gedacht

© 2018 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑